Socialdemokraterna har betalat miljarder och riskerat svenskt Natomedlemskap för politiska vildar förr, men vill nu att den politiske vilden el-Hamas (som han kallades vid ett tillfälle av Magdalena Andersson (S)) ska lämna sin plats i riksdagen efter att han dropkickats ur Socialdemokratiska Arbetarpartiet för misstänkt korruption. Jag vill försvara hans rätt att sitta kvar i riksdagen, då alla riksdagsledamöter är invalda personligen oavsett personkryss, och om man ska kunna tvinga riksdagsledamöter att lämna genom att utesluta dem ur partier så hotas svensk demokrati. Demokrati är inte att få som man vill, utan även att folk man inte håller med kan få representation.
el-Hamas har alltså ingen avsikt att lämna riksdagen, utan kommer fortsätta dia skattepengar via riksdagsarvodet. Socialdemokraterna vill att han lämnar, och han har säkert skrivit på en kandidatförsäkran om att bara vara en dum knapptryckarrobot i riksdagen. Men ett privat avtal mellan en klubb i form av Socialdemokratiska Arbetarepartiet och en individ som el-Hamas trumfar knappast grundlagen och regeringsformen. Allt kan inte avtalas bort. Om det är ett juridiskt giltligt avtal är det väl bara för Socialdemokraterna att dra el-Hamas till tinget eller motsvarande domstol för ärendet.
Socialdemokraterna hade inga problem att för miljardbelopp köpa en avhoppad vänsterpartists röst för att behålla regeringsmakten, men politisk vilde-svärdet har två ändar. Det är förstås inte lika kul att sitta i den vassa änden, även om det rent politiskt inte spelar någon som helst roll då vänsteroppositionen är i hopplöst mandatunderläge mot Tidölaget. Istället handlar det enbart om att Socialdemokraterna ska få tillsätta någon av sina kompisar som ska få dia skattepengarna istället för el-Hamas.
Alla riksdagsledamöter väljs in personligen och de har ett personligt uppdrag, personligt mandat och personligt förordnande. Tur vore väl det, så enskilda partister kan agera avvikande i frågor där moral, etik och fakta är viktigare än partism.
Om det är ett krav att tillhöra ett parti för att behålla sin riksdagsplats, så kan vi lika gärna sparka halva riksdagen och ersätta dem med knapptryckarrobotar, samt avskaffa personkryssen. De som behöver vara kvar ska bara fylla olika utskottsplatser där riksdagens huvudarbete utförs, men knapptryckandet kan vi lämna till robotar.
För om man måste lämna sin riksdagsplats om man personkryssas in (vilket ej el-Hamas gjorde, utan detta är generellet resonemang) mot partiledningens vilja, så kan partiledningar bara sparka ut personkryssade riksdagsledamöter ur partiet så måste de lämna riksdagen. Därmed blir hela personröstandet meningslöst.
Man behöver inte hålla med el-Hamas, men det är i slutändan en fråga om svensk demokrati. Sossarna får väl se till att granska sina kandidater på valsedlarna nästa gång. De klagade inte när el-Hamas drog röster – sannolikt tiotusentals fler röster än de som kryssade honom, vilket bara gick regionalt – så de bör rimligtvis tiga även nu. Om någon av era kompisar i klubben vill ha pengar istället för el-Hamas, så kan ni betala ur egen ficka.
Demokrati är inte att få som man vill, utan att kompromissa fram lösningar som majoriteten kan acceptera. Och accepterar inte majoriteten det hela säger de till i valurnorna vart fjärde år. Som maktfullkomligt parti med grandios självbild så kanske sossarna ska titta inåt istället, kamma sig och skärpa till sig. Tänk till nästa gång och utred era kandidater, samt lyssna på de som flaggat och varnat.
Det gäller för övrigt samtliga partier.
Sedan är även riksdagsledamöter människor. Endast journalister och anonyma konton i sociala medier är perfekta.
Detta är garanterat en impopulär åsikt både bland högern som hatar folk med utländsk bakgrund särskilt om de har fel hudfärg, och hos vänstern som nu går miste om att ordna betalt åt en kompis. Men det behöver sägas ändå och jag har snart sexton års erfarenhet av att göra alla sidor förbannade här på bloggen.
96 kommentarer
Håller med dig till 100 %. Det är inget parti som äger sina riksdagsledamöters platser.
Uppriktigt sagt ska partierna ge fan i vem som har platsen. Den chansen hade de att påverka innan valet. Efteråt har väljarna sagt sitt.
Det är väl perfekt att El-Hamas sitter kvar eftersom som han enligt Ljug-Magda “vigt sitt politiska liv åt att bekämpa Hamas”……
Om han ska bli av med sitt uppdrag så ska det vara för fel han gjort i sitt uppdrag.
“11 § En riksdagsledamot eller en ersättare får inte lämna sitt uppdrag utan att riksdagen har medgett det.
När det finns anledning till det, ska Valprövningsnämnden självmant pröva om en ledamot eller en ersättare är behörig enligt 3 kap. 4 § andra stycket. Den som förklaras obehörig är därmed skild från sitt uppdrag.
En ledamot eller en ersättare får i annat fall skiljas från uppdraget endast om han eller hon genom brott har visat sig uppenbart olämplig för uppdraget. Beslut om detta fattas av domstol. Lag (2010:1408).”
Då får väl Maggan dra upp det i Valprövningsnämnden.
3Kap 4§ är bara att riksdagsledamöter ska vara 18 år, svensk medborgare och någon gång varit bosatt i Sverige.
Så det som återstår är om han gjort något brottsligt som för honom uppenbart olämplig att fortsätta sitt uppdrag.
Han bryter mot regeringsformen indirekt första kapitlet , sjätte paragrafen, Regeringen styr riket, ministerstyre är förbjudet. Att då en riksdagsman rundar regeringen och försöker påverka en tjänsteman direkt i ett ärende där den sökande uppenbarligen inte uppfyller kraven är i mina ögon helt regelvidrigt. All heder till tjänstepersonen dock.
Men jag tror ingen är intresserad att dra detta i en offentlig långbänk med all debatt det medför i ett internationellt känsligt läge, bättre att bara låta saken bero.
Väl rutet.
Jag får erkänna att jag är dåligt påläst på regelverket kring detta men vad händer om han skulle t.ex. byta parti och, låt oss säga, helt sonika börja representera Nyans (som rycker i honom) officiellt?
Är det tillåtet att under sittande period helt sonika byta parti?
Massa SD:are har ju tidigare mandatperioder bytt till Alternativ för Sovjet, så det är inget nytt.
Man får byta parti som man vill. En riksdagsledamot har inga förpliktelser att rösta på ett visst sätt eller att tillhöra ett visst parti.
Däremot blir man vilde även när man byter parti. Dvs det parti man byter till får inte fler mandat men det har ju ingen praktisk betydelse. Röstar man som det nya partiet så blir ju det som att det nya partiet får fler mandat.
Gudrun Shyman blev invald som vänsterpartist 2002 men satt halva mandatperioden som FI-are.
När VPK delades i VPK och APK på 70-talet vill jag minnas att APK hade några ledamöter fram till nästa riksdagsval, då de givetvis inte blev omvalda.
SD lirar i en egen klass. Det kan inte vara lätt för Jimmy och övriga karriärspolitiker:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Partilös
Och jag hade missat att Schyman hade sällskap i partibytet. En folkpartist, Maria Carlshamre bytte också till FI (Europaparlamentet. Men ändå)
Annars är väl det mest kända Runt 33. Då var det 3 högerpartister/Allmänna valmansförbundet/moderater som visade sina riktiga trynen när de var invalda och gick över något slags nazzeparti.
Efter det blev högerpartierna fanatiska på att “hålla rent åt höger” under en lång tid. Precis som Sossarna höll rent åt vänster åtminstone in på 70-talet med IB-affären osv. Enligt vissa en medveten deal mellan några av 30/40 talets höger- och sosseledare.
Har länge ansett att (s) borde fått medalj snarare än ovett för renhållningen medelst IB. Såväl Bratt som Guillou förtjänade sina straff och mer därtill.
IB sysslade till allra största delen med utrikes underrättelseinhämtning. Du tänker kanske på sossarnas informella inrikesunderrättelseinhämtning som ibland kallades för “SAPO” och ganska mycket sysslade med att kartlägga kommunister.
Säkert vällovligt, men en missuppfattning kanske?
S har inga möjligheter att ta ifrån honom riksdagsplatsen vad jag vet. Däremot försöker de ju påverka honom att lämna så han kan ersättas, konstigt vore det annars.
Nä, vuxenmobbning är inget nytt inom politiken.
Ja, så kör ju alla partier försöker stöta ut och isolera dom som är vildar så att dom ska lämna pga det, dock lockar nog oftast pengarna mycket mer
Demokrati har aldrig toppat (S) priolista. Där återfinns på första, andra och tredje plats det egna pariets maktinnehav – inget annat…
Precis som alla andra riksdagspartier då alltså.
Nej, svårt att finna relevanta exempel som matchar hur S-ledningen har sålt sin själ…
Då har du aldrig läst vissa kommentatorer i den här bloggen när de går loss på Reinfeldt.
Eller alla uteslutna SD:are (eller före detta ungdomsförbundare) när de går loss på Åkesson.
Eller moderater på 90-talet när de insåg att Centern hade fått igenom mer borgerlig politik genom att samarbeta med Person än vad de fick genom att samarbeta med moderaterna.
Eller SDare sågning av, typ hela 7-klövern när de insåg att miljöpartiet hade “snott” deras vågmästarroll i någon borgerlig regering.
Håller med. Även om den personliga hedern borde göra att en ledamot som lämnar partiet också lämnar sitt arvoderade uppdrag så brukar de politiska vildarnas ekonomiska sinne (i detta fall nära girighet) vinna över den personliga hedern. Det har t ex gällt både L (Emma Löfdahl-Persson) och SD (Margareta Larsson) så det är en blocköverskridande fråga 🙂
För övrigt så skulle det kanske vara en affärsmöjlighet för ett av bloggarens favoritföretag, Lysa, att sälja in en knapptryckarrobot som konfigurerar om sig efter varje riksdagsval?
Man når nog sällan högt inom politiken om man har personlig heder. Det är annat som premieras, inklusive långa skarpa knivar i maktkampen, för att nå toppen.
Skulle inte behöva ens det. En uppsättning knappar per parti. Räkna om enligt mandatfördelning baserat på valresultatet. Klart.
El- hamas.. har magda sagt det?
Hysteriskt kul!
Bloggaren har rätt. Politiska vildar är en möjlighet som kan uppstå och så måste det vara.
Ja, det var så hon råkade haspla i sin tårdrypande upprördhet i polemik mot Ulf. “Hur KAN du säga så!?” Sedermera fick hon alltså ändå ta itu med att städa i sitt parti.
Vi har rätt sannolikt inte hört det sista om el-Hamas. Givet nederländska rättsvårdande myndigheters förundersökning mot hans bästa kompis från Hamas-konferensen i Malmö, Amin Abou Rashed, avseende misstänkt terrorfinansiering kan vi förvänta att mer information i ämnet rätt snart trillar in…
https://www.jpost.com/israel-news/article-748039
Svårt att frigöra sig från misstanken om att S-ledningen är medvetna om vad som komma skall, och att det var den informationen snarare än Expressens artikel som fick dem att agera…
Rent krasst, S kände ju till hans aktiviteter redan innan valet, men så länge det inte var allmänt känt så behöll de honom av … skäl.
Hade de haft principer och ryggrad så hade han inte suttit i riksdagen denna mandatperiod.
Jag noterade också det när jag hörde intervjun med Hallengren(?) i fyran nyheter i måndags. När reportern för en gångs skull kom med något som liknade uppföljningsfråga verkade hon plötsligt inse att hon just erkänt att (s) mörkat att de hela tiden känt till den smutsiga byken om imamen och Migrationsverket och påbörjade en frenetisk bakåtpaddling.
S verkar ha känt till korruptionsskandalen redan innan valet 2018.
Jag röstar höger och vill minska invandringen samt ställa krav på vandel för att erhålla medborgarskap, men håller med dig ändå. Så sista stycket har härmed bevisats vara fel.
Men som du säger kan man inte vara cancella människor för att man inte tycker om dom. Jag ogillar starkt Mehmet Kaplan och el-Haj, men är de invalda så är de.
Och de är inte de första eller de sista politiska vildarna som får lämna dina partier efter att ha begått oegentligheter.
Plus ett 😀
Klart han ska sitta kvar, som en ständig påminnelse om vad sossarna är villiga att göra för att få och behålla makten…
Kommer osökt att tänka på Vilhelm Moberg som sa ngt i stil med: “Socialdemokraterna är ett idéparti med tvåidéer, att ta makten och behålla den”. Med en minskande skara av arbetare gäller det att till varje pris hitta nya rekryteringsbaser…
Och hur tar och behåller man makten i en demokrati?
Moberg har även hävdat att Sverige inte är en demokrati, utan en demokratur.
Och om Moberg är ens personliga Jesus så får man ju tro på det – för det stöds inte i internationella jämförelser eller forskning i alla fall.
Jag har över huvud taget inga jesusfigurer, är nog mer av nihilist light eller småbitter cyniker. För mig är Moberg blott en anekdot i sammanhanget, att droppa enligt principen “alltid retar det någon…”. 😉
Skulle inte hålla med om att Sverige är en demokratur men däremot så fångas det i internationella jämförelse definitivt inte upp hur riggad spelplanen är till Socialdemokraternas fördel. Vi har definitivt en mindre perfekt demokrati än vad som anses internationellt.
Fastnade i filtret.
Finns det på video när maggan säger el-h*mas? Jätte roligt ju.
Jorå… https://youtu.be/18ExQNyYo0c?si=jv5SXANMnds282QW
Ja. Såg klippet på nyheterna igår. Lite sluddrigt, men man hör “J.m.l H.m.s”. “el-” är kanske inte med. Verkligen freudianskt.
@nick_the_dick
Här har du länk till en Jootjubshort!
Vi kan väl säga att hon sitter bekvämt på sina höga hästar och inte sparar hon på krutet.
https://youtube.com/shorts/18ExQNyYo0c?si=x4h0GuYd4pytvm3H
Tack för länkarna. Hade önskat lite tydligare men fortfarande kul!
Jag tänker inte klafsa ner i inrikespolitikträsket här på cornu..
Men det är alltid skämskudde när våra politiker oavsett färg drar fram sina skådespelar ess ur rockärmen. Lägg ner det. Fy. Eller gör det bättre.
Ja det är verkligen helfestligt.
Magdas tårdrypande svar till Millhouse är ju nästan oscarsklass ^^
Ofattbart cringe att en f.d. statsminister ägnar sig åt den där sortens ovärdigt skådespel när hon hela tiden visste precis vad El-Haj var för filur.
Glad att dessa åsikter kommer fram. Bra att du orkar hålla på även om det emellanåt är ett rätt så impopulärt jobb.
Vad är det man säger? Man vet att man gjort ett bra jobb när alla är lika missnöjda.
Bingbong,huvet på spiken där! Och håller med LW.Vad ska vi ha lagar och regler till om dom inte följs?
Detta aktualiserar en av mina käpphästar:
Partiväsendet i Sverige har överlevt sig självt. Detta är en kvarleva från folkrörelsernas tid då en stor del av befolkningen var aktiva i politiken. Ännu fler var passiva medlemmar som betalade medlemsavgift och kanske gick på årsmöte.
Idag har partistyrelserna gjort sig helt oberoende av medlemmarna (som är försvinnande få) och man finansierar sig genom dela ut skattepengar till sig själva. De få som engagerar sig i politiken märker snabbt att de inte har något som helst inflytande, om de inte skulle råka tillhöra det absoluta toppskiktet. Och där hamnar man bara om man slickar rätt rövar och börjar med detta redan som ung, i ett ungdomsförbund. Kompetens och samhällsengagemang har inget att göra med vilka som till slut får inflytande.
Detta leder enligt mig till en enda logisk slutsats: Avskaffa valsystemet som det ser ut idag och hitta på något bättre. Till att börja med bör riksdagen bantas till 149 ledamöter. Att spara pengar är inte det främsta argumentet, utan att färre ledamöter blir mindre anonyma. Vi kommer ha koll på vilka de är och har möjlighet att ställa dem till svars. Dessutom bör samtliga ledamöter väljas in på ett personligt mandat där partiernas roll kraftigt reduceras. Exakt hur detta ska gå till kan diskuteras.
För maktdelningens skull bör även statschefen ha viss makt. Vill man inte ge det till monarken så kan vi låta monarkin dö tillsammans Carl XVI Gustaf och välja en president. Gärna ett kungalikt presidentämbete med lite status. Skulle själv föredra en president som väljs på ganska lång tid, exempelvis 10 år, och därmed stå för lite stabilitet. Däremot med begränsad makt. Utnämningsmakt kan ges till presidenten – dvs alla generaldirektörer, höga domare mm. Då blir det inte partipolitik av den biten och ambassadörsposter mm kan sluta att användas som belöning för lång och trogen tjänst för Paritet. Veto i vissa frågor kan också ges presidenten.
Men intresset att diskutera hur landet ska styras verkar ganska dött. Att etablerade partier inte är intresserade förstår jag – för detta skulle ta bort den verkliga makten från anonyma partistyrelser som vi inte har valt. Men vi övriga? Varför är folk nöjda med att gå och rösta på anonyma partier vart fjärde år? Det gör ingen som helst skillnad vad vi röstar på. Är övertygad om att vi skulle få en mer engagemang och en mer livskraftig demokrati med betydligt större inslag av personval.
Gärna monarki, men först en rejäl författningsdomstol.
Här har ni något att diskutera i små grupper: de stora demonstrationer som varit i Isr..l de senaste månaderna riktar sig mot dess regerings förslag att införa ett system likt vi har i Sverige, där politiker kan behandla lagrådet som en dörrmatta.
Absolut. Gärna författningsdomstol också, men så klart en ny författning som den ska vaka över.
Avskaffa monarkin!
Det är aldrig någon äkta demokrati och folk kan bli födda till ämbeten.
Och vem tror du då svenska folket skulle välja till president – Göran Persson, Mona Sahlin eller Håkan Juholt?
Nej, monarkin är den institution som förhindrar Sverige en fulminant utveckling till bananrepublik.
Värna monarkin – gud bevare Konungen och fastlandet samt Gotland, Öland och alla andra j*vla öar…
Jag har alltid hävdat att ordet republik är ett utmärkt argument för monarki.
Helt enig – operettmonarki är bättre än bananrepublik 😉
Vi behöver inte avskaffa monarkin. Vi kan ha ett valkungadöme som vi hade för mycket länge sen.
Efter ett sekel med stenhård partidisciplin (https://www.youtube.com/watch?v=TRGIQAUHqhM&ab_channel=Dr.Ludwig) har SAP fått sin första politiska vilde. Förhoppningsvis kommer det leda till nytänk och infrågasättande av klassiska socialdemokratiska fixeringar.
Om man tänker lite djupare och utanför boxen är partier ett problem. Dels förhindrar de folkets vilja som den manifesteras i val – både genom att stoppa förslag som väljarna röstade på, och i att genomföra impopulära förslag som väljarna röstade mot. Dels har de inte den “check and balances”-funktion som äkta maktdelning eller konstutionella domstolar erbjuder.
Tvärtom brukar riksdagspartier anpassa sig efter varandra, slipa av sin ideologi för att inte stöta sig med andra riksdagspartier och anamma ett “huvudsstadsperspektiv” vilket medlemmarna, vilka har Sölvesborgs-perspektivet, inte förstår något av.
Själv tror jag på tre dellösningar för att åtgärda detta. Dels bör den offentliga finansieringen av partier dramatiskt minska och förses med diverse krav/kontroller. Kunde Sverige ta sig genom WW2 med privatfinansierade partier kan man göra det idag. Dels bör riksdagsuppdraget behandlas som ett förtroendeuppdrag och inte som ett arbete – genom att ingen lön ska utgå, utan bara ersättning för förlorad arbetsinkomst. Ingen ska kunna “tjäna” på att sitta i riksdagen. Slutligen bör vi ha fler och bindande folkomröstningar på både lokal och nationell nivå. Schweiz är här ett föredöme där politikerna vet att impopulära lagförslag riskerar att möta en folkomröstning.
Vad gäller den politiske vilden från Malmö hoppas jag att han spårar ut rejält i Nyans/Hamas-riktning under återstoden av mandatperioden. Några år med antisemitiska konspirationsteorier kan bli en väckarklocka för diverse kramare av “befrielserörelser”.
Antar att riksdagsmannen ifråga också måste tänka på avgångsvederlaget efter riksdagsvalet 2026. Tror inte att partiet Nyans har tillräckligt uppseendeväckande inkomstgarantier… 🙂
Enig med Bloggarn
Var själv politisk aktiv när personvalen infördes och det var ett jävla motstånd från partierna generellt. Man vill helt enkelt att det är Partiet (Rörelsen hos Socialisterna) som bestämmer.
Men i en demokrati utgörs åsikter av nyanser och alla tycker inte samma som partiet. Personvalet var tänkt att det skulle ge en bredare politik och bättre demokrati.
Du väljs som person till din plats. Detta gör att man bör läsa på lite om vilka man kryssar (Eller inse att om man inte kryssar så väljer man en robot)
Demokrati är inte perfekt eller regiserad. Det är därför vi har kaos i USA. Tycka vad man vill om deras åsikter men det är faktiskt ett demokratisk system som man inte kan ifrågasätta bara för att folk itne tycker som vi gör. Systemet har främst havererat därför att man inte förhandlar och har en dialog. inte för att demokrati eller systemet i sig är fel.
Så oavsett vad man tycker om el-Hamas eller Högern i USA så är det ett system som är oändligt mycket bättre än det som de har i Ryssland.
Sänk gärna antalet platser i RD kraftigt (då får vi även en “naturlig” spärr för småpartier), kräv en viss ålder och arbetslivserfarenhet (utanför partiverksamhet/facket) för valbarhet, men avskaffa f a partistödet!
(Och de generösa ersättningarna för dem som lämnat RD men av någon anledning inte hittar egen försörjning…)
Sorry, skulle ha varit svar till TURE ovan.
Om vi avskaffar partistödet så kommer bara C och S att överleva i sin nuvarande form. 2021 låg C på 26% av total inkomst from partistöd och S på 37%. Kd låg på 64% och resten (förutom C och S då) på över 70%! L på 87%!
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/partibidrag
Jag är inte alls övertygad om att det hade varit en bra grej att slopa det stödet även om jag i stora drag är en mittenväljare som lutar något åt vänster.
Och varför skulle då nuvarande form vara optimal? Den kan mycket väl vara en följd av att partikostymen svällt för mycket just p.g.a. partistödssystemet.
En konsolidering av småpartier vore en naturlig följd av att vi i praktiken fortfarande har två block som står mot varandra. Sålunda, två stora partier räcker, särskilt i mindre kostymer. Ett större antal partier leder i praktiken enbart till utdragna koalitionsdiskussioner och så småningom till regeringskris när något parti hoppar av för att de inte får ner näven tillräckligt långt i syltburken. Se bara på flertalet EU-länder – Belgien, Nederländerna, Italien, Tyskland (numera). Samt, inte minst, Sverige – DÖ, JÖK, Tidö är knappast exempel på fördelar med många partier. Dessutom slipper vi ta “kamrat 4%” med i beräkningarna.
Det vore onekligen mycket intressant att få veta varför Andersson och Strandhäll satte sin heder i pant genom att hela hösten och vintern försvara El-Haj, fram till nyss när förtroendet plötsligt och utan förklaring var borta. Har det skett ytterligare skandaler inom S som vi inte känner till?
Det har genom åren dykt upp en hel del inom Skånedistriktet, speciellt SSU Skåne, men jag har på känn att det finns ännu fler skelett i garderoben därnere. Vad är det som gör att så många odemokratiska extremister dyker upp i den landsändan? På 30-talet de bruna, numera de röda. Något i myllan? Närheten till Danmark och kontinenten?
Jag har bott i Skåne, men jag är frisk nu. 🙂
Andersson har väl ett allmänt känt tjurskalligt drag (det är det många som har iofs), dessutom har die Partei alltid rätt.
Hon är inte rädd för media heller – hon har just ingen anledning. De tassar på tå.
Om media däremot uppmanar det andra laget (de där som S under protest lånar ut makten till, litegrann, ibland) att “hoppa” förvandlas de till en blöt fläck på väggen, pipande “hur högt?”.
Posera med, pussas& kramas med, erhålla utmärkelser av terrorister eller allmänt antidemokratiska rörelser är normalt inget problem, egentligen inte heller att påverka myndigheter/tjänstemän – men när det senare KOMMER UT blir det en belastning och då får någon underhuggare hålla i yxan och därefter har vi ALLTID varit i krig med Oceanien…
Och inga journos kommer att ställa följdfrågor. Den här gången heller.
Det ska tilläggas att det inte alls är omöjligt att regeringspartierna tycker det är bra (i vart fall från ett partipolitiskt perspektiv) att han sitter kvar som en påminnelse under resten av mandatperioden om S:s kassa urval av kandidater, dålig intern partistyrning och pinsamma försvarstal/ageranden innan man till slut – efter alldeles för lång betänketid – ryckte plåstret. Så LW:s avslutande kommentar ger nog inte hela bilden, även om det uppskattas att LW noga vinnlägger sig om att efter bästa förmåga reta hela spektrat av åsikter. 🙂
“De viktigaste egenskaperna är ärlighet och uppriktighet, lyckas man förfalska dessa kan man komma långt”
Groucho Marx
DI:s ledare från igår är nog en bra sammanfattning på varför han plötsligt fått silkessnöret:
“… Inte för att han har varit för nära Hamaskretsar. Utan för att han inte har lytt partiet.
Inte för att Socialdemokraterna vill hålla en rågång mot terror, utan att han för många gånger satt sig själv före partiet.”
https://www.di.se/ledare/s-bortser-fran-det-allvarliga-i-el-haj-affaren/
Till el-Hamas försvar kan dock anföras att han till skillnad från socialdemokraternas “whizz-kid” på den utrikespolitiska arenan, Morgan Johansson, ändå hade vett att förbli tyst vid dagens utrikespolitiska debatt i riksdagen…
Tyvärr var det inte tyst på åhörarläktaren.
Och så Morgan och Strandhäll. Ytterligare två tydliga exempel på skånska (s)-klydderövar. Förökar de sig via mitos på samma sätt som kommunistpartier?
Det vore episkt om han sitter kvar, och aktivt röstar i gammaldags klassisk Socialdemokratisk riktning i samtliga voteringar (oberoende vem som lagt förslagen).
Kan faktiskt hålla med bloggaren om att ur demokratisk synvinkel är det faktiskt fel av sosseriet att kräva att han lämnar sin riksdagsplats till förfogande. Vi har trots allt personval till riksdagen även om det i normalfallet går via de politiska partierna. (Undrar om det är möjligt att bli invald från början som partilös? I kommunval går det att bli inkryssad utan partitillhörighet tydligen, kanske något utmanande i riksdagsvalet?).
Hur som helst är det bra att El-h***s sitter kvar och påminner valboskapen om sosseriets maktfullkomliga principlöshet, inte för att jag tror det gör så stor skillnad i slutändan men alla pikar i LOs maktbas är bra pikar kan jag tycka. Särskilt att partiet kände till hans samröre med en hatpredikant och ändå lät honom hållas bör man utnyttja även om det är utmanande i dagens medieklimat.
Varför borgarbracket skulle bli upprörda över detta förstår jag inte, även om mina åsikter ligger närmast folkpartiet (gör ont att behöva erkänna men jag har aldrig röstat på dem!), men en välformulerad tanke som ovan är svårt att ha några vettiga synpunkter på?!
‘AfS = Alternativ för Sovjet’
+1 poäng för den!
“AfS =Användbar för Sovjet” är nästan ännu vassare. Det antyder att de små spånen är på nivån där de inte ens fattar vems ärenden de går…
Det statsbärande Partiet. som i sig under tidernas lopp haft i stort sett lika många riksdagsledamöter som alla övriga partier tillsammans, har alltså för första gången på ett sekel drabbats för fenomenet Politisk Vilde.
Jag ser det huvudsakligen som egendomligt att något sådant inte inträffat långt tidigare men får väl tas som intäkt för att Partiet i alla tider stått för kontinuitet, lojalitet och partidisciplin härrörande ur den Demokratiska Centralism som präglat den svenska Arbetarrörelsen alltsedan dess begynnelse.
Att borgarna i samband med detta skriker som stuckna grisar i högan sky är bara att ta med en klackspark!
Dock finner jag det personligen bekymmersamt att Partiledningen helt plötsligt intager den ståndpukt man deklarerar sedan bara någon dag eftersom jag anser att det El-Haj gjort varit känt i en längre tid och sålunda kunde ha lösts internt utan medial cirkus … Och vad som sker internt inom Partiet har inte media ett dyft med att göra!
“Och vad som sker internt inom Partiet har inte media ett dyft med att göra!”
Nä, precis. Så länge media och offentligheten inte vet vad El-Haj och Socialdemokraterna gör / planera med Sverige är allt grönt.
är det inte precis vad som hänt?
Och varför skriver du som i kontrakt med versaler som “Partiet”, “Politisk Vilde” och “Arbetarrörelsen” och annat?
I kontrakt är det definierade uttryck, var är dina definitioner?
MATS J: Alltid retar det någon … och du tycks nära till hands …
Johan Westerholm sammanfattar väl vad som hänt i det här klippet.
https://www.youtube.com/watch?v=F48xczpVAL4
Där blandade du nog ihop det lite. De som skriker i högan sky är vad jag ser enbart (s) partiapparat. Från borgerligt håll ser jag snarare en smått road skadeglädje över brösttonerna p.g.a. att partipiskan inte längre biter när partiboken dragits in.
PENTIVARG: Som jag nämnde är min åsikt den att Partiet lämpligen hade kunnat hantera frågan internt och utan medial medverkan. … Den aktuelle personen har dock nu på egen begäran lämnat Partiet och frågan är därmed ett avslutat kapitel.
Nej, det tror jag inte. Det kommer nog att poppa upp igen då och då fram till 2026 om han inte lämnar i förtid. Först när han lämnar Riksdagen kommer det att ebba ut. Men jag håller med dig om att man kunde (och borde) ha hanterat det annorlunda, exempelvis dragit strecket redan i samband med den famösa konferensen. Då hade man sluppit vara driftkucku nu.
Yep.
Om vi börjar bryta mot principer baserat på vad vi tycker om personen är vi på farlig mark.
Jag har inga problem med det, jag avskyr dem alla av princip och blir lycklig när några enstaka tycks höja sig över gyttjan (Carl Oskar?).
Det finns ett antal relativt anonyma knapptryckare i samtliga RD-partier som möjligen eller möjligen inte skulle tåla en närmare granskning av sin etik&vandel.
Det ska inte tolkas som att jag försvarar Kakabaveh, men hon var i alla fall en av de *minst* skogstokiga vildarna i RD de senaste decennierna.
*Någon* häst var i alla fall kvar i stallet där (engagemanget mot hederskultur) även om majoriteten redan konsumerats på smörgås.
Vill ta tillfället att understryka det bloggaren säger i inledning: ” Socialdemokraterna har betalat miljarder och riskerat svenskt Natomedlemskap för politiska vildar förr, men vill nu att den politiske vilden el-Hamas (som han kallades vid ett tillfälle av Magdalena Andersson (S)) ska lämna sin plats i riksdagen ”
När det drabbar (S) själva så gäller plötsligt något helt annat. ”Det är orimligt och oacceptabelt, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren.”
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hallengren-om-jamal-el-haj-det-ar-oacceptabelt
Nån sorts konsekvens skall man tydligen inte vänta sig när makten står på spel.
Sen är det väl inte konstigt att han vill sitta kvar. Var skulle han få ett lika bekvämt och välbetalt arbete. Rätt eller fel så känner han sig nog heller inte så väl behandlad av partiet heller. Så varför skulle han känna lojalitet.
Vill ta tillfället att understryka det bloggaren säger i inledning: ” Socialdemokraterna har betalat miljarder och riskerat svenskt Natomedlemskap för politiska vildar förr, men vill nu att den politiske vilden el-H***s (som han kallades vid ett tillfälle av Magdalena Andersson (S)) ska lämna sin plats i riksdagen ”
När det drabbar (S) själva så gäller plötsligt något helt annat. ”Det är orimligt och oacceptabelt, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren.”
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hallengren-om-jamal-el-haj-det-ar-oacceptabelt
Nån sorts konsekvens skall man tydligen inte vänta sig när makten står på spel.
Sen är det väl inte konstigt att han vill sitta kvar. Var skulle han få ett lika bekvämt och välbetalt arbete. Rätt eller fel så känner han sig nog inte så väl behandlad av partiet heller. Så varför skulle han känna lojalitet.
PS. Angående filter så får man se upp även med citat av bloggarens text.
Vem vet, kanske han väntar på att rörelsen ska ta sitt förnuft till fånga och köpa ut honom? Men det kan bli lite svårt när den inte har makten. Så utöver rena pengar, vad skulle (s) kunna erbjuda honom i dagsläget?
Nåja, tidöpartierna har 175 mandat i dagsläget, så det räcker med att någon sverigedemokrat får lite feeling — med efterföljande uteslutning som följd — så är el-Haj helt plötsligt “spelbar”. Jag tror att det är något sådant han hoppas på, för att se vad han kan få från regeringssidan.
Magdalena kommer att bli så arg när det händer. 😀
Nej, jag tror inte det är någon impopulär åsikt. Rätt ska vara rätt. Man får också ta med sossarnas märkliga beteende i beräkningen. Först försvarar de honom med näbbar och klor och partiledaren t o m gråter över att han blir påhoppad. Sedan vänder de plötsligt på en femöring pga skriverier i medierna, och inte pga nya saker han gjort fel. Istället handlar det om gammal skåpmat som de redan kände till sedan gammalt. Beter de sig så, då har han inget moraliskt ansvar att göra dem tillviljes tycker jag.
Som sagt, 100% rätt i det du skriver Lars. Demokrati ska var just demokrati. Sen tycker jag personligen att han “sviker laget” och visar sitt rätta ansikte. Men man ska minnas att Magdalena hade sin version och visade ett humnat beteende och hade stort tålamod. Man är inte dömd innan motsatsen bevisats. Men det är lika med kriget i Gaza nu. Vissa har väldigt svårt att benämna Israels framfart för att “gränsen är nådd”. Det finns enligt mig inga hinder att fördöma Hamas som terrororganisarion som gör avskyvärda handlingar och ändå se lidandet av oskyldiga i Gaza som gått över styr. Allt är inte svart eller vitt. Man ska inte avhumanisera människor. Sen kan många vara mer eller mindre vilseleda med noll chans till återgång som i Ryssland. Det är väl något vi lärt oss av det fruktansvärda kriget i Ukraina?
När är gränsen för Ukrainas attacker i Ryssland uppnådd på samma sätt som du hänvisar till att gränsen är nådd i den andra konflikten?
Lidandet i G*za är helt och hållet H*mas verk.
Ngt jag inte förstått är varför (s) verkar vänta sig han ska vara lojal mot ett parti som precis uteslutit honom. Uppvisar medelsossen dylik zombieartad lojalitet?
Han har rätt att sitta kvar enligt reglerna, sedan får väl alla partier leva med de val av kandidater de sätter upp på valbar lista-känns mer som en S-kampanj för att tvätta dåligt rykte och flytta fokus från partiledare mfl som uttryckt stöd för honom innan.
Jag tycker dock att vi behöver se över detta system på helhet med bestämmelser/skyldigheter/förmåner till folkvalda.
Jag är inte nöjd över att fd ledamöter kan sitta på riksdagspension hela livet efter två mandatperioder, ge dem hellre en avsevärd lön när de är ledamöter och maximera dem till max 8 år i riksdagen, att de per automatik skall dia skattepengar via riksdagsersättning är att spotta de med låg pension i ansiktet-eller skattebetalarna för den delen.
Vi ska verkligen inte avskaffa personkryssen. Vi ska dessutom återinföra strykningar. Det är minst lika viktigt att välja bort någon som man inte vill ha som att välja någon som man vill ha som sin representant.
“If you are part of a society that votes, then do so. There may be no candidates and no measures you want to vote for … but there are certain to be ones you want to vote against. In case of doubt, vote against. By this rule you will rarely go wrong.”
― Robert A. Heinlein