Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under onsdagsmorgonen. Den svenska kronan fortsätter falla och de långa amerikanska räntorna noterar nya årshögsta efter ett uttalandefrån den amerikanska centralbankens chef. Elpriserna är extrema under morgonen. SCB fortsätter kalla det ekonomiska läget för lågkonjunktur.

Stockholmsbörsen drogs förstås med i de allmänna börsrasen och storbolagsindex OMXS30 backade med -1.25% medan breda OMXSPI gick -1.47%. Den svenska kronan försvagades ytterligare till 10:95 SEK för USD och 11:64 SEK för EUR. Guldpriset går på 838:- SEK per gram.
I USA tvekade börserna. S&P-600 backade med -0.21% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick +0.04%. Sämst inom FANANGST gick Tesla som fortsatte tappa när tillväxtfasen är över och aktien backade med -2.71%. Bäst inom gruppen gick Spotify med +2.60%.
De amerikanska räntorna noterar nya årshögsta på 4.67% för tioåringen och 4.97% för tvååringen. Räntorna steg på ett uttalande från den amerikanska centralbanken Federal Reserves chef Powell, som sade att det kommer ta längre tid än väntat att bekäma den amerikanska KPI-inflationen och att styrräntan kommer förbli hög längre än tidigare kommunicerat.
För svensk del så väntar sig alla en räntesänkning efter de svenska inflationssiffrorna, så svenska kronan lär fortsätta försvagas.
I de asiatiska tidszonerna är morgonen blandad.
ASX 200 +0.20% i Australien, och Hang Seng är oförändrad i Beijingkinadiktaturens Hong Kong med -0.07%, medan KOSPI backar -0.34% i Sydkorea, Nikkei -0.13% i Japan och Straits Times går +0.49% i Singapore.

Elpriserna blir extrema under morgonen i södra rikshalvan. Priserna toppar på 193 öre per kWh i SE3 och SE4 exklusive moms, elnät och skatter, och snittar på 92 öre i Göteborg och Stockholm, samt 116 öre i SE4 med bland annat Skåne. Den norra rikshalvan toppar på 73 öre och snittar på 67 öre.
Som skrivet igår är orsaken att vi har normalt vårväder, dvs sol och vindstilla. Trots lobbyisternas oro över ankkurvan eller full Sauron och solkraften, så är det vindkraften som spökar, inte solen.
För egen del är veckan fortfarande positivt och gården har förbrukat 121 kWh men producerat 146 kWh. Då laddades ändå elbilen i natt, utan att onsdagen än så länge är med i produktionsstatistiken ovan. Det finns fortfarande möjligheter att innevarande vecka blir årets första vecka utan nettoinköp av el.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, lantbruket, bostadsrättsföreningen eller företaget, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från bra installatörer (annonslänk).

SCB fortsätter kalla läget för lågkonjunktur, vilket nog är svårt att ifrågasätta. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer visar ju det samma. En nationalekonom på SCB säger:
”Den svenska ekonomin går fortsatt på tomgång. Visserligen har svensk ekonomi växt något i inledningen av 2024 men BNP-nivån är i stort sett densamma som i slutet av 2021.”
Man ser dock ljusningar hos främst hushållen, som väl drömmer om sänkta räntor.
Annars är inte detta något underligt. Konjunkturcykeln går i … cykler. Ekonomin kommer återhämta sig även denna gång.
52 kommentarer
Godmorgon, ☀️ och fåglarna är högljudda, magisk dag väntar.
Tja i Stockholm är det kallt. Fåglarna gör inte mycket väsen av sig. Nån bofink försöker tappert och sädesärlorna har kommit fast det inte finns några insekter. Det är bara att kämpa på och lära sig trivas med ishavsluften. Stockholm är som Murmansk.
Bor norr om dig och kallt här också men när det är kallt i Stockholm så är det kallt, been there, som en man cold som slår till.
Förra våren var också kall och sommaren likaså. Kanske blir det likadant i år. Ändå envisas media med den globala uppvärmningen. Som i SvD. Någon biolog från naturhistoriska kunde meddela att en flugsnappare varit synlig i Stockholm i dagarna. Tidigare än normalt påstods det. Fast det kan ju berott på värmen i norra Tyskland i förra veckan då Hamburg hade typ 17 grader och Berlin 22. Då kan en och annan flugsnappare göra misstaget att fortsätta norrut.
Nu handlar inte den globala uppvärmningen om hur varmt eller kallt det är i Stockholm.
InteBra: VA!!? Stoppa pressarna! Ring ETC, etc.
Jag är också helt ställd, menar man inte det finns något som inte handlar om Stockholm???
Leif Boork har ju annars introducerat “vykort från morfar” som viktiga mätpunkter för klimatforskningen?
Och på börsen fortsätter Trumps bolag stadigt nedåt😁 Nu är den nere på 23$ efter att som högst varit uppe på 74$. Undrar hur lång tid det tar innan aktien når under 10$ respektive 5$?😆
Visst är det så att Trump själv inte kan sälja sitt innehav förrän sex månader efter noteringen? Så förutsatt att aktien inte går upp igen har han ingen nytta av detta för att betala av sina böter?
Om börsvärldet var 100 miljarder vid introduktionen och Trump ägde en majoritet skall det falla långt (villet det kommer göra) innan han inte kan belåna en del till bötessumman. Han är väl inlåst ett tag dock. Men de är en tillgång som har ett värde som kan användas.
Men ju mer värdelöst bolaget blir, desto bättre för oss andra. Lite som gödselstacken X kan gott ligga där och ruttna.
Men för bara några veckor sedan satt alla här (och därtill “experter” i de stora amerikanska nyhetskanalerna) och spekulerade i om kronofogdemyndigheten skulle komma att konfiskera Trump Tower i NY. Truth Social och dess bolag var väl en känd parameter redan då?
Jag är totalt okunnig om detta, så mitt intryck har varit att just rusningen efter denna aktie har varit en gamechanger för Trump. Och om den nu fortsätter falla ner till rimligare nivåer skulle Trump åter riskera att förlora sina prestigebyggnader? Men det kanske är fler än mig som missförstått Trumps egendom.
Har följt detta lite grann. Trump är redan ådömd mycket mer än en halv miljard dollar i ett par tre mål, som han kommer att försöka överklaga. Men för att få göra det utan utmätning måste han ställa säkerhet, och det har han inte riktigt råd med. Dessutom löper ränta med om jag minns rätt 111000 dollar per dag …
En annan rik skojare, i billånebranschen i Calif, försökte ställa säkerhet men den vägrades av rätten eftersom tillräckliga tillgångar saknades, och bolaget inte hade rätt rättigheter i NY. Än så länge har det bara varit fördröjningar men snart löper nog tiden ut och då kan kärandena börja hämta ut!
Gödsel är ju användbart?
Enklaste sättet att skaffa sig en liten förmögenhet är att börja med en stor…
Ja, har hört påståendet att Trumps förmögenhet varit större om han satt hela arvet efter Fred i indexfonder …
Det är åtminstone så jag fattat det hela.
Sorpresa/surprise – 11:64 SEK för EUR
Att kronan försvagas är kanske inte så konstigt.
Sen vad US gör spelar mindre roll kanske. Men det är stökigt i världen nu, så vad RB gör med räntan är lite oklart.
Men en sänkning är nog rätt så rimlig, om världen håller andan.
Ska bli intressant att se hur mycket kronan tillåts sjunka innan det blir aktuellt med Euro…
Badkarskurvan som uppstår pga solcellernas produktion uppstår framför allt när förbrukningen är låg. Då får dessa förhållandevis högt genomslag eftersom solceller tolererar upp till drygt – 60öre/kWh innan de slutar ge vinst (de flesta MW är privata).
Just nu har vi en situation med lite planerbar produktion och nyckfull elproduktion vilket ger fluktationer. Från -50öre/kWh till nästan 2kr/kWh motsvarar i storleksordnignen 20% variation i förbrukning och 30% i produktion. Marknaden är extremt okänslig för priset, pga elen behövs och samhället är inrättat som det är.
Så alla rapporter som nämnt efterfrågeflexibilitet kan vi kasra , eftersom de bygger på önsketänkanden om vi tittar på energimängderna som behöver flexibiliseras.
Tittar vi dessutom framåt ser man att kostnaden för ny produktion gått upp, mycket. I och med nollräntan försvunnit är inte landbaserad vindkraft som inte betalar för sitt intrång lika billig i förhållande till andra kraftslag.
materialpriserna slår också hårt.
Samtidigt har vi industrisatsningar i norr som bygger på låga elpriser.
Det kan bli en utmaning.
Efterfrågeflexibilitet, ordet som började användas flitigt under den förra regeringen för att slippa kalla det för vad det faktiskt handlar om: elransonering.
Det handlar om att kunderna styr sitt beteende efter priset, kanske inte så jättekontroversiellt? Det handlar också om batterilagring och vätgasproduktion.
Lyxmärkena bromsar märkbart.
Svenska kronan dyker, svenska räntorna dyker. Räntorna i USA stiger.
Nu är jag inte så insatt i detta men jag tänker på en rävsax.
Hur ska delegaterna hos riksbanken nu göra, de vet ju knappt om de ska binda eller köra rörligt även om de bestämmer och kan agera innan alla andra. Stackarna!
Om jag förstått det rätt så får dom väl göra som chefen, 100% rörligt för att inte bli ifrågasatta? Men att det skulle bli normen håller jag för helt uteslutet utan dom kommer fortsätta agera på sin egen alldeles unika insiderinformation…
En annan möjlighet att skaffa sig pengar verkar vara/har varit att starta en serverhall. Motivera investeringen med olika “molntänster”, AI etc. Därefter i mån av möjlighet söka bidrag från någon kommun eller staten samt med fördelaktiga kontrakt på elkostnaden. Därefter använda servrarna till crypto mining.
Nu har tydligen skatteverket kommit till insikt om detta. Frågan är hur många datacenter som låter maskinparkerna pyssla med detta under tider av låg beläggning. Eftersom servrarna är påslagna 24/7/365 och belastningen knappast 100% hela tiden borde det vara ganska lätt att ha några processer snurrande med låg prio som vaknar till liv när de externa kunderna inte är påloggade.
Var det meningen att skattebefriad grön el skulle gå till att mina bitcoin? En skandal som någon borde få löpa galopp i media för. Att få tillbaka denna miljard lär nog aldrig hända
Jag vet inte hur det gått till med just bitcoin-hallar, men jag vet hur det gått till i andra sammanhang:
https://www.expressen.se/ledare/s-fjasket-for-amazon-kostade-en-miljard/
Lågkonjuktur säger SCB, samtidigt säger Svenskt Näringslivs och då framförallt Almega att det går så bra att det till och med är brist på lokalvårdare.
Här i stan med omnejd är det stor brist på allt. Tandläkare, djurskötare, lokalvårdare, utvecklare, …
men paradoxalt nog samtidigt högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Vi har odlat en kultur i det här landet där det anses helt okej att sitta hemma och klaga på att ingen vill anställa en samtidigt som man själv inte lyfter ett finger för att göra sig anställningsbar inom de yrken där det faktiskt finns jobb, vilket säger en hel del när många lediga jobb kräver minimal eller ingen formell utbildning alls.
Jag har sett företag i hela Sverige skrika om brist på utvecklare i snart 15 år. Det har alltid visat sig handla om att de saknar utvecklare som kan börja utveckla självständigt utan handledning imorgon. Utvecklare som behöver startsträcka, det är man inte intresserad av då är man hellre utan.
En snabb promenad i “mitt” centrum tyder på en väldigt hård utrensning av både handel och service. Visserligen en långsiktig trend. Men många som hoppades att det skulle vända efter pesten har kastat in handduken nu så det går fort.
Det är bara fastighetsägarna som tror att det är högkonjunktur. De har höjt alla butikshyror med index och ser förvånat på när lokal efter lokal töms och ger 0 kr i hyra – och de kvarvarande lokalerna får färre besökare eftersom det inte finns någon anledning för kunderna att ta sig till ett område med allt färre butiker (men enligt en enig insändarkör är det politikernas fel eftersom de inte har rivit centrum och byggt om det till en stor parkeringsplats – det är inte butikshyrorna som behöver anpassas till verkligheten).
I min kommun har den största privata hyresvärden ett stort antal fina butiks- och kontorsfastigheter som står tomma sen flera år tillbaka. Ett kontorskomplex i utkanten av stan har stått mer eller mindre tomt sen 2015, och anledningen hörs vara att hyran är ohemult hög därför att hög hyra tydligen höjer fastighetens värde.
Jag kallar mig själv knökhöger men i just detta fall skulle jag vara villig att hålla för öronen och blunda om kommunen exproprierade alla oanvända fastigheter och gjorde nåt vettigt med dem.
Då är du inte bara “knökhöger” utan också pragmatiker – helt klart positivt!
Jag håller med dig här.
Finns en bra artikel om just detta i Högdalen Centrum söder om Stockholm och hur det på kort tid utarmats genom att avyttras och säljas mellan olika fastighetsägare. Tror det var ETC som skrev den.
“hög hyra tydligen höjer fastighetens värde” – visst är det underbart med ett system där en på pappret hög hyra har effekt trots att hyresintäkten uppenbarligen är noll…
En osynlig hand?
En osynlig hand?
“Är det altruism som säkerställer att GB Glace producera 88:an, Piggelin, Magnum och Igloo i sin fabrik i Flen som du sedan kan svalka dig med? Eller är det Unilever och dess ägare som vill ha så hög avkastning som möljigt?”
I bästa fall är det båda. Behöver inte alls finnas en motsättning, enligt mig. Man kan väl ha bägge perspektiven samtidigt. Eller så kan man ha enbart altruism (tänk Ukraina). Eller motsatsen (enbart egennytta).
https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/sodermanland/den-osynliga-handen-egennytta-och-altruism_1127709.html
Finns det referens till någon relevant lagtext (om det behövs) som berör detta sätt att värdera fastigheter?
Att hyresvärden vägrar sänka hyran ens på lokaler som stått tomma i 10 år är ett faktum, men ta allt det andra jag skriver för vad det är: hörsägen.
Det är nog inte taxeringsvärde som avses utan snarare nåt slags inbillat värde som beräknas på den teoretiska inkomst som en kåk på X kvadratmeter inbringar om hyran är Y kr per kvadratmeter.
Eller bara så enkelt som att man inte tycker sig kunna sänka hyran på tomma lokaler för att man då är rädd att många ska lämna befintliga lokaler med högre hyra och flytta in i lokalerna med lägre hyra, och då har man lika många tomma lokaler ändå i slutändan men lägre hyresintäkter.
Det är bokföringsmässigt. Sänker man hyrorna måste man skriva ner värdet på fastigheten, gör förlust, och kan eventuellt hamna på obestånd då fastigheterna är belånade. Därför har man hellre outhyrda lokaler listade till hög hyra.
Förr eller senare får man ett kassaflödesproblem dock…
I min kommun har det lilla centrumet kring torget utarmats på det mesta utom restauranger och frisersalonger. Någon mataffär är vad som finns kvar. På några ytor har det antingen brunnit eller rivits. Mer eller mindre oändliga debatter parat med en ogenomtränglig bygglovsbyrokrati förhindrar uppenbarligen varje försök till nybyggen.
Utanför själva centrumet/torget finns några överbefolkade avgiftsbelagda parkeringsplatser och ett P-hus som man skall välja om man önskar att bli av med fälgar eller vill ha inbrott i bilen. Kommunen visar med en önskvärd tydlighet att man inte önskar ha ett levande centrum. Då och då har det under åren poppat det upp aktiviteter som vill driva frågan om ett levande centrum men de tynar ganska snart bort och de som sökt driva frågan lämnar sina poster.
Bredvid P-huset finns några nybyggda flerfamiljsfastigheter som skänker mig en klaustrofobisk känsla av instängdhet tack vare trånga gator. Undrar om arkitekten verkligen själv velat bo i någon av lägenheterna?
Mitt i högkonjunkturen när riksbanken som länge jobbat på att sänka kronan lyckts i sina ansträngningar beslutade man i sin oändliga vishet att nagla fast valutan i botten och därefter höja räntan när konjunkturen dök. Detta fick av någon konstig anledning byggverksamhet att “avta”. Där nya fastigheter skulle komplettera redan byggda finns nu en grusöken som skänker samma skönhetsintryck som när någon ler med ett antal utslagna framtänder.
Sänker man hyrorna måste man skriva ner värdet på fastigheterna och gör då en bokföringsmässig storförlust. Således har man hellre outhyrda lokaler.
Kan fatta att bokföringslösningar kan vara smartare än att tänka på reala värden (eller vad man nu ska kalla det) på kort sikt. Men tio år utan intäkt, det känns som ett obegripligt sätt att driva en verksamhet. Eller är det så att företaget blir amorteringsskyldigt om fastighetsvärdet skrivs ner? Eller gamblar företaget på att de kommer att kunna sälja den outhyrda fastigheten till det ursprungliga priset till nån greater fool?
Om fastigheten är lånesäkerhet till nästa steg i bolagsbygget (som eventuellt är lönsamt) så kan det bli som LW säger. En nedskrivning av värdet= dyrare/inga lån = resten av bolaget får problem.
Det är en massa Bolag som blivit rika – men sjuka – när det har gått att göra vinst och låna billigt på hypotetiska “värdeökningar”. Självklart borde kassaflödena vara no:1 i sunda bolag. Spekulera i värdeökningar kan man göra som privatperson.
@Spezialisten https://www.svd.se/a/8JbR1G/riksbankschef-band-lan-sedan-hojde-hon-rantan
Flera som jobbar på riksbanken som binde sina lån på en låg ränta precis innan höjningarna kom så finns inget om att föregå med gott exempel här.
Är väl samma typ av människor som arbetar där som i riksdagen eller inom public service, ett gäng klåpare som låter sina egenintressen och agendor styra sina ämbeten.
Dollarn 10.94 nu
Hur mycket mindre deg pga sänkt valuta får surdegsbakarföreningen på Södermalm kvar att röra sig med nu ?
Räcker degen till månadsbaket denna månad tänkte de göra surdegspizza med fallfrukt och prata journalistik
Och sänkt tänkt oavsett valuta. Varmt välkomna
Vad kom först, ankan eller ägget?
11 spänn för en dollar
Surdelgsbakarföreningen på Södermalm väljer att ställa in nästa träff men vi tror fortfarande riksbanken sänker
Ägget, ägget fanns redan på dinosauriernas tid.