Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna är positiva i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Marknadsräntorna backar i USA, men Danske Bank går mot strömmen av storbanker och tror inte på svensk räntesänkning redan i maj. Byggstartsindikatorn visar på ökat byggnade i mars, vilket är en positiv konjunkturindikator, men byggstarterna av bostäder minskade med lite växelpengar. Elpriserna är återigen extrema idag och nu i hela landet.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.54% för OMXS30 och +0.33% för OMXSPI. Den svenska kronan har stabiliserats för stunden och kostar nu 10:90 SEK för USD medan euron går på 11:65 SEK, och kronan stärks nu under morgonen. Guldpriset hittas på 833:- SEK per gram.
I USA backade dock börserna och NAsdaq 100 gick -1.24% medan S&P-500 backade med -0.58%. Sämst inom FANANGST gick Nvidia med -3.87% och Teslas ras lugnade ner sig till endast -1.06%, men det ser ut som att Teslaaktien kan trillat ut ur sitt stödområde så det är isf nedåt som gäller, men jag har alltid fel. Enda FANAGST som steg var Google med +0.69%.
De långa amerikanska räntorna backade ordentligt med 0.08 procentenheter för tioåringen och 0.05 procentenheter för tvåringen, men är förstås fortfarande nära årshögsta.
I de asiatiska tidszonerna är det faktiskt positivt nu. ASX 200 +0.43%, Hang Seng +1.18%, KOSPI +2.12%, Nikkei 225 +0.31% och Straits Times +1.16%.
Danske Banks chefsekonom går mot strömmen och tror inte på en sänkning av Riksbankens styrränta i maj, vilket alla andra storbanker tror på i hopp om att dra igång lånefesten hos kunderna igen. Enligt Dagens Industri säger han att det är kronkursen som spökar:
“Lyssnar man på hur Riksbanken har argumenterat så är det uppenbart att rätt många av ledamöterna uppfattar att kronan kan bli ett problem. Sedan de sa det har den blivit ett problem, den har ju försvagats rätt mycket.”
Samtidigt kan man förstås kontra med att Danske Bank inte vet hur kronkursen står i maj. Chefsekonomen säger att om svenska kronan vore 3-4% starkare hade det sett annorlunda ut.
Byggfaktas byggstartindikator steg med 0.4% i mars, vilket den också gjorde i februari. Detta är en stark konjunkturindikator att byggandet alltså tar fart. Även bostadsbyggandet har vänt upp, men backade med avrundningspengarna 0.1% i just mars. Glaset är förstås ändå halvfyllt och på tolv månader har indikatorn backat med 0.4% så branschen måste förstås som alla andra branscher där man backar avrundningspengar nu ha enorma statliga stöd. Kanske ett ROT-avdrag? Eller ojdå, det fanns visst redan. Permanent.
Indikatorn visar på drygt 20 000 nya byggstartade bostäder under bottenåret 2023, lägre än officiell statistik, som baserar sig på faktiskt inrapporterade byggstarter.
Byggfaktas analyschef skriver:
“Bostadsindikatorn visar allt tydligare att byggstarterna har bottnat och till och med återhämtat sig något det senaste halvåret. Kanske är det utvecklare som beviljats investeringsbidrag som känt sig tvingade att byggstarta en del projekt för att inte förlora bidraget, kanske är det positivare ränteutsikter och en stabilare kostnadsbild som fått några fler att sätta spaden i marken. Oavsett så är det än så länge en ganska blygsam återhämtning från en historisk mycket låg nivå.”
Kort sagt så vet man inte varför det är som det är. Kanske
Byggstartsindikatorn hittar man här.
Elpriserna är återigen extrema och nu i hela landet. Högsta priset i hela landet var 181 öre per kWh nu under morgonen och de återvänder till 150 öre per kWh i södra rikshalvans SE3 och SE4 under kvällen, efter att som lägst gått ner till 82 öre under dagen. Vid lunchtid när det lyser som mest är priset 94 öre, vilket nu ankkurvehaveristerna måste förklara med att det är så mycket solkraft installerat att vi får 94 öre per kWh för vår sålda solkraft vid lunch. Verkligen olönsamt …
Nej, återigen är det vinden som styr elpriset, inte solkraften. Och oftast blåser det inte, vad än vindkraftsförespråkarna säger. Hade vi haft för mycket solkraft skulle inte elen kosta 94 öre per kWh vid lunch och så får det gnällas bäst det vill om ankkurvan.
Dagtida elpriser blir 105 öre i snitt i SE4 och SE3 och 98 öre i snitt i SE1 och SE2, vilket är en indikation på hur det är att ha solkraft nu på våren.
Trots ca 30 kWh elbilsladdning i natt ligger vi fortfarande plus på veckan med 211 kWh producerade och 197 kWh konsumerade och vi lär ligga plus på innevarande dag runt lunchtid.
För övrigt kompenserar solkraft riktad åt i synnerhet öst, med sin något lägre produktion, genom att man får bättre betalt på morgonen än vid lunchtid. Och det är oftare sol på morgonen än på kvällen eller ens vid lunch. Vid blandad molnighet brukar molnen dyka upp framåt lunchtid. Dock kompenserar paneler åt väst med att elpriserna är högre på kvällen igen, men vid installation av anläggningar i västlig eller östlig riktning spelar skuggande träd eller byggnader mycket större roll, särskilt under vinterhalvåret, så ge akt på skuggningen vid installationsbeslut.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, lantbruket, bostadsrättsföreningen eller företaget, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från bra installatörer (annonslänk).
83 kommentarer
Kris för byggarna kanske. Men ingen kris för svenskarna. Bättre att byggarna bygger infrastruktur än bostäder då bostäder knappast behövs.
Med en befolkningsökning om 20 tusen personer så är det för mycket att bygga 20 tusen bostäder då fler än en kan bo i varje bostad.
Jag håller med. Jag vet inte vad som ska byggas. Kollar man runt lite i Stockholm ser man att mycket av det som nyligen färdigställts står tomt. Framförallt kontorslokaler men även lägenheter. Åk ut till Barkarby så ser ni.
Brakarbyn skulle ju lanseras som en ny stadsdel där man hade nära till allt.
Hade ett par fd kollegor som flyttade dit när de första etapperna var klara.
Sen sköts två personer på öppen gata. Bland annat 200 meter från en av de fd kollegorna som skulle gå med barnen till lekparken.
Så sen flyttade alla därifrån. Det blev helt enkelt en “sanning” att “järvagangstrarna flyttade dig när de fått pengar”
Det bor typ 1.7 vuxna per bostad. Och med barn blir det väl typ 2.2 per bostad.
Sverigesnittet för hur mycket boyta per invånare vi har skiljer sig väldigt mycket från storstadssnittet, där vi är mycket mer trångbodda. Mer info t.ex. här: https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2021/sverige-har-flest-trangbodda-i-norden/ och här: https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2016/trangboddheten-i-storstadsregionerna.pdf.
Det finns alltså ett behov av mer bostäder i storstäderna.
Sedan förefaller marknaden för nybyggda (dyra) BRF bostäder mättad.
Liknar man bostadsmarknaden vid en höstack så är de olika politiska partiernas förslag (fri hyressättning, subventionera byggherrarna, investeringsstöd) som att flytta 10 höstrån hit eller dit, det kommer aldrig ge någon riktig effekt.
Det skulle behövas ett större politiskt grepp om detta område, vilket naturligtvis inte kommer ske.
Såg en stackars influencer i Expressen som nu säljer sin 100 m2 lägenhet i Karlatornet, som de aldrig flyttat in i för “de vill bo i villa istället”. I rättvisans namn tecknade de sig för lägenheten 2016 och det har gått åtta år, så livet kan ändrats. Men det lät väldigt mycket som “köpt på spekulation och tänkte aldrig flytta in”.
Nu ska man inte klicka på clickbaits.
Men det var en tidning som visade vad “kändisar” fått på högskoleprovet.
Det var ingen sk influencer som hade över 0,8
Men vi är ju alla bra på olika saker.
Jag är bra på att i svaga ögonblick höha över lyteskomik 😉
Jag är en influencer. Krigsfluencer rent av.
Kriegfluencer?
Men det är ju sant. Dina “betalda samarbeten” är ju att du pekar var vi ska rikta våra donationer 🙂
Jag vill dock påstå att “försvarstwitter” antagligen har fler högskolepoäng än andra fluencers.
Kollade SCBs statistik för senaste 3 månaderna. Varje månad har Sveriges befolkning minskat.
Barnafödandet i Januari och Februari år var lägre än på 20 år.
SCB har de senaste 5 åren fått göra nedskrivningar i sin befolkningsprognos. För bara några år sen trodde de vi skulle vara 11 miljoner om något år eller så. Nu är det helt uteslutet och kommer inte hända på mycket länge om någonsin.
Fast vi är fortfarande trångbodda i storstäderna.
Jag ville mest göra ett statement eftersom vi har jättemycket boyta per person utanför storstäderna.
Tittar man på snittet boyta per person så ligger vi nästan högst i Europa, samtidigt är vi mest trångbodda i Västeuropa.
En stor orsak till detta är naturligtvis när vi ändrade våra regler och lät assylsökande lösa sitt boende själva (EBO).
Är verkligen trångboddheten i svenska städer värre än i andra storstäder?
Eurostat har statistik på städer och där har Sverige bland de högsta m2 per person även i städer. Och Stockholm är mindre trångbott än majoriteten av alla andra huvudstäder.
Tvivlar på det. Tvärtom. Folk garvar ju när man berättar att i Sverige är det “synd” om de familjer där barnen inte har eget sovvrum (Boverkets definition på trångboddhet).
Vi har en extremt hög standard på vårt boende. Och ställer man den standarden i relation till vad vi betalar för det så får man väl ändå konstatera att svensken har det väldigt bra. Som vanligt.
Och som vanligt kan man undra vem det är som driver att det är så hemskt i Sverige och varför denne gör det. Och varför vi så sällan ser rapporter lyftas om hur bra vi har det jämfört med andra länder.
(Kanske för att journous mest röstar på ytterhetspartierna och lägger stor vikt på tycka synd om sig själva)
Haha, nä. Titta på London. Snacka om trångboddhet.
Ahh. London.
Vän jobbade som chef inom NHS. Hon hade tillägg på lönen på 20.000 för “boendekostnader”
Hon valde att bo centralt och därmed mindre. Tror sista lägenheten hon hade gick på 40.000 i månaden. För en etta med kokvrå. Dock med hög standard, dvs utan skadedjur och med fungerande varmvatten och värme. Hon hade nog bara vattenskada en gång på två år vilket får ses som “ingen vattenskada” med UK mått.
Bra tycker nog Greta och gänget, färre som kommer belasta miljön med flyg och andra miljöförstörande aktiviteter.
Fun fact.
Det är fler och fler avhoppare från det gänget som säger “de var ju mest ett gäng vänstermänniskor som liknade en sekt”
“Vi blev aldrig fler för alla vettiga som ville fokusera på klimatet skärmdes bort av sektkänslan”
Så som vanligt kommer förändringen att ledas av sansade vuxna människor som kan se helheten och föra en dialog/debatt där man får med sig vanliga människor och inte söker främst “likes” av likasinnade.
Att vi behöver hantera miljöproblematik och klimatförändringar är alla som tänker längre än näsan eniga om.
Tyvärr är det så att de sansade människorna blir bortkörda från forum där de skulle kunna göra skillnad, och förpassade till diverse studiecirklar.
Så är det. Faradays for Future skulle mått bra av att få in fler av alla vettiga ungdomar som vill engagera sig kring klimat men inte känner sig hemma bland sekteristiska läger.
Alltså gud var folk verkar vara fixerade vid denna unga kvinna. Är det verkligen så provocerande för er att ni inte kan sluta prata om henne hela tiden? Hör aldrig något om henne förutom från gamla gubbar.
Nä, släpp och gå vidare. Öht fattar jag inte att folk lägger tid på personer de inte gillar. Men som C-kändis kan jag intyga att man får gratis hyra i många personers hjärnor. Deras förlust, inte min.
Tittar här:
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/folkmangd-och-befolkningsforandringar—manad-kvartal-och-halvar/befolkningsstatistik-2021-2024-manad-och-1998-2023-ar/
Vad jag kan se så har det minskat obetydligt – sedan är det ju demografin som styr lite av behovet av bostäder.
Nyfödda barn behöver inte så mycket bostäder – de brukar bo där deras föräldrar bor.
Vad jag kan se så är vi fler än någonsin i Sverige i Januari 2024 – 10 549 938 st.
Vad jag kan se från den Tabellen så hade vi folkminskning i November, December, Januari samt Februari.
I tabellen För oktober 2023 står det 10 556 706 vilket såklart är fler än 10 549 938 vilket du anger vi var i Januari 2024 och att det var fler än någonsin.
Vilket innebär att vi inte alls är fler än någonsin just nu. Dessutom minskade befolkningen ytterligare i Februari.
Problemet är att Boverkets prognoser om byggande baserar sig på när Sverige hade en befolkning som ökade med 100 tusen per år. Så är det inte nu för tiden.
Visst nyfödda behöver ingen egen lägenhet. Men folk med barn brukar vilja köpa en ny större lägenhet.
Det är inte en folkminskning, det är Skatteverket som går igenom och rensar ut personer som inte längre bor i Sverige men inte anmält flytt, t ex tidigare utbytesstudenter, som bara flyttar hem igen. Siffrorna var tidigare fel.
Blir väl en filosofisk fråga, vad är den faktiska folkmängden i Sverige och hur vet vi något om den.
Jag tror du har rätt i sak. Men för argumentet att vi inte har bostadsbrist spelar detta mätfel samma roll. Folkmängden som definierad av SCB minskar, detta är den bästa proxyn av verklig folkmängd vi har.
Byggandet eller iaf prognoser om hur mycket som behöver byggas baserar sig på SCBs statistik om hur många som bor här.
Med en ordentlig folkräkning skulle vi nog inse att vi inte är så många svenskar i Sverige. Finns en motivation att skriva sig här för att man tjänar pengar på det (eller för att ha rättigheter till svensk sjukvård) även om man bor utomlands.
SD-regeringens folkräkning kommer ju absolut att reda ut detta 👍
😆😃
Vette fan om det är så mycket kris för byggarna.
När jag pratar med main duktiga hantverkare säger de att det gått från 1-2 års kö på uppdrag till att de nu bara har uppdrag 6 månader framåt.
Så jag får känslan att det varit företag som mjölkat avkastning istället för att bygga för framtiden som har kris. Men de stabila företagen som investerat verkar gå rätt bra.
Och byggstarterna har ju inte alls kraschat lika mycket som svensk näringliv med flera “varnat för”.
Det kanske är så att sunda branscher inte behöver ha en massa stöd och bidrag varje gång det blir en svagare konjunktur.
Byggbranschen sponsras ju redan på ett sätt som få branscher gör med ROT och andra lättnader.
Hade restauranbranschen varit lika stark hade vi fått göra avdrg för 30% av våra restaurangnotor upp till 50.000. Men nu har deras fack/lobby varit mycket svagare så man har tillochmed straffat undan vettiga förmåner som rikskuponger
Märk väl att Riksdagens ledamöter har subventionerad lunch som inte skattas för….
Stor efterfrågan på timmer från sågverken, virkespriserna på väg upp (Södra, Mellanskog) med 10-20% för att stimulera avverkningen. Känns som att någon i vart fall planerar att göra något som kräver en jävla massa timmer om det inte bara är sågverken som tycker det är kul att köra lagerorder…
Nu spekulerar jag bara då jag “tror mig minnas”:
Var väl en rejäl sänkning tidigare som jämfört med under pesten i princip gjorde det ovärt att avverka och då skogen kan stå kvar där den står så sköt många upp det?
Här i trakterna slutavverkas en hel del skog. En del grannar raljerar om “fin gammelskog” som försvinner. Men jag skulle snarare påstå att det är skog med relativt låg bonitet och naturvärden som man tar ut. Jag har vandrat runt i skogarna här i sex år nu och i de skogarna som folk gnäller över har jag aldrig träffat nån annan människa.
Så kan det säkert vara, jag vet ärligt talat inte men något har ju triggat att det helt plötsligt är (i vart fall vad som beskrivs) som ett oerhört sug efter virke. Kan ju då vara att alla lager är tomma!
“Notera byggarbetarkonferens nere till vänster. Jag har väldigt många foton på den likartade Västlänken där man verkar ha utekonferens sju av åtta arbetstimmar per dag, men jag kan inget om hur man bygger skattefinansierade projekt.”
Ja, det tog några decennier men nu har “blå-kragarna” lärt sig av “vit-kragarna” hur man konferensar bort dagarna. Fast de måste ju göra det i väder och vind med en termos i handen istället för runt kaffebryggaren i det luftkonditionerade konferensrummet.
Det är ju ett europeiskt byggfenomen att man gräver en grop (alla män behöver gräva en ordentlig grop nån gång i sitt liv)
Sen står gropen/uppgrävda vägen där i 3 år utan att nån jobbar. Gärna med ett gäng stora dyra gula maskiner som man kan fakturera för.
Inte konstigt att infrastrukturprojekten kostar så mycket då man ser att i Förbifarten är det full etablering vid varje “dagbrott” som man har. Ca 20 st. Och många gånger står maskinerna helt stilla.
Finns ingen annan verksamhet där man kan producera så lite och fakturera så mycket som infrastrukturprojekt.
Kanske för att de har de mest inkompetenta beställarna (offantliga sektorns beställarkompetens känns som att den fokuserat på attestflödet av fakturorna) men även för att man har köttberget av småfeta 50 plus vita män som tar alla beslut hos leverantörerna.
Case in point. Kolla när det sker katastrofer och man ska bygga upp nått (västkusten verkar vara där det händer). Vägar och broar som rasar verkar kunna byggas upp på en fjärdedel av tiden och till relativt lika kostnad som när något ska upphandlas.
Där det verkar som om mutorna/övervinsterna trängs ut av man fokuserar på leverans istället för korruption/konsensusmöten
Det är många stora gula maskiner som står stilla på Västlänken är min erfarenhet.
På universitet var det också mycket konferens: alla raster var en timme långa, liksom på Astra i Södertälje, innan det lades ner. Jag satt väldigt lite i kafferummet, eftersom jag var uthyrd till industrin. Sedan havererade avdelningens ekonomi totalt pga brist på forskningsanslag, alla konton tömdes på pengar och de flesta fick sluta. Jag hade redan hoppat av till industrin, vilket orsakade ett ramaskri, när overheaden och vinsten försvann. De kräver fortfarande att jag ska flytta tillbaka mitt industrijobb till universitetet. Alla externt finansierade forskningsprojekt måste betala avdelningens underskott, så man kan drabbas av “negativ lön” och jag fick jobba gratis i två månader på slutet. Jag har några forskningsprojekt kvar att avsluta på distans.
Ja det är ju så.
Har man haft ett riktigt jobb och sen börjar man jobba på universitetet så byter man tillbaka efter ett halvår på sin höjd. Det är ingen normal produktiv människa som trivs inom akademin
Sant. De flesta där planerade att börja jobba på Astra, men Astra lade plötsligt ner sin forskning i Södertälje och 1200 tjänster försvann. Sedan samma med Biovitrum. Hela institutionen föll därefter samman som ett korthus. Folk blev väldigt arga och besvikna och det blev mycket ful ryktesspridning.
Jag gillar bloggförfattarens hat mot byggarbetare. Får jag kontra med diverse anställda på IT-företag som har tid att springa på utbildningsmässor och berätta om vilken jättebrist det är, samtidigt som företagen gråter ut i media om hur dåligt det ekonomiska läget är?
Det kan vara ett dåligt ekonomiskt läge och brist på kompetent personal att anställa, samtidigt.
Det kanske det kan, men det är ingen brist på kompetent personal för arbetsgivare som är villiga att betala marknadspris för kompetensen.
Du har en poäng, men om man ska resonera på det viset så är det å andra sidan aldrig brist på kompetent personal inom något yrke någonsin – den som hävdar brist betalar för dåligt bara.
Ja, det är marknadsekonomi fungerar. Kan man inte betala lön för den personal som behövs så är affärsidén inte hållbar. Det är lika lite en rättighet att driva ohållbara affärsidéer som det är att få jobba med vad man vill.
Ja, det tycker jag är en rimlig slutsats. “Brist” betyder som jag ser det på en fungerande marknad bara “jag vill inte betala vad det kostar men jag vill ha ändå”.
De flesta, mig själv inkluderad, definierar “brist” som att efterfrågan är högre än utbudet bara. Att den som har möjlighet att betala mer än andra kan undvika att påverkas av brist förändrar ingenting i mina ögon.
Jag säger inte att er definition är fel, jag säger bara att under en sån definition tappar ordet “brist” sin mening helt och hållet 🙂 Och man framstår som allt annat än en sympatisk person om man säger att det inte alls råder brist på mediciner i östra Kongo-Kinshasa, det handlar bara om ovilja att betala marknadspris för medicinerna.
@klo Svenska ITföretag och deras stövelslickare har ju inget problem att berätta att alla nyutexaminerade är i stort värdelösa och att dessa får skylla sig själva som gick på företagens propaganda om att det råder enorm brist på utvecklare men att de inte läste mellan raderna att det bara handlade om brist på seniora utvecklare trots att företagen kräver att det ska utbildas fler, då kan de gott ha att ingen längre köper deras gråtande om brist.
Visst förstår du att seniora utvecklare också var nyutexaminerade en gång i tiden, och att det därmed är en helt korrekt slutsats att det måste utbildas fler juniora utvecklare om det råder brist på seniora utvecklare?
Sen vet jag inte vilka företag du pratar som som berättat för nyutexaminerade att de är värdelösa, men det låter som toxiska företag som man ändå inte vill ha något med att göra. Alternativt att du överdriver eller missförstått något. Här i min medelstora svenska stad finns det inga arbetslösa utvecklare i alla fall.
Vad menar du med att “efterfrågan är högre än utbudet”? Utbud och efterfrågan definieras inom ekonomi som funktioner av priset, där utbudet är högre än efterfrågan till höger om marknadspriset och efterfrågan större än utbudet till vänster om marknadspriset.
Jag menar: Om det finns fyra lediga lägenheter i ett hyreshus och fem personer som vill ha ett förstahandskontrakt i kåken, så är efterfrågan större än utbudet.
Finns det ett bättre ord för att beskriva det jag menar som inte överlappar en vedertagen ekonomiterm så är jag idel öre 🙂
Men behöver alla fem en ny bostad, eller vill de ha en ny bostad på samma sätt som alla barn vill ha en ponny eller fred på jorden?
För bostadsbrist så ska folk faktiskt sakna bostad, inte sakna sin drömbostad. Jag vill t ex gärna ha en av översta trevånings penthouselägenheterna i Karlatornet, är det bostadsbrist bara för att jag inte kan få det?
Verkligheten är att de allra flesta i Sverige har en bostad. De som inte har det beror inte på bostadsmarknaden, utan på stora personliga problem om det är varaktigt.
@KLO Detvär inte jag som har problemet. Det är itföretagen som står och hävdar att det är akut brist men att det absolut inte går att ta in nyutexaminerade för att kunderna kräver seniora utvecklare. Jag anser att de borde skämmas ögonen ur sig när de först står och gråter om sin brist för att därefter råka “glömma bort” att berätta att det bara handlar om seniorer.
@Hanibal Struntprat. Vi anställer nyutexaminerade, och oexaminerade om de har eftertraktad kompetens inom Linux, AWS, eller något annat vi behöver där och då.
Jag gissar att detta handlar om dig så nu blir jag nyfiken, Vad har du för examen?
Och en annan fråga: Hur har det gått för dina kursare? Delar de din uppfattning om IT-branschen eller har det gått bättre för dem?
@KLO De kursare jag är i kontakt med säger exakt samma sak som jag, att företagen blåljög. Det var ingen hejd på hur entusiastiska de var när det gällde att skrika ut sin brist när utbildningen skulle starta. När det var dags att anställa så var det den ena ursäkten och undanflykten efter den andra. Detta är dock ingenting som hindrar företagen från att fortsätta propagera för att det är enorm brist, se t.ex.
adderatech.techsverige här är det inga reservationer för att den prognosticerade bristen bara handlar om civilingenjörer med minst 5 års tidigare erfarenhet. Ett av företagen är till och med så osmakliga att de ljuger i ansökningsmaterialet till nästa omgång om hur många de har anställt.
Jag var korkad och tog en YH-utbildning i webutveckling.
@Klo Lägg dessutom till alla dubbla och tredubbla budskap. Min favorit är nog den om hur viktigt det påstås vara med portfolio, alla som är inne skriker om att det är så viktigt med portfolio för att visa att du är entusiastisk inför det du gör. Första grindvakt är alltid någon rekryterare eller hr-människa som knappt kan slå på en dator och struntar fullständigt i vad du har på din github.
Om det du säger stämmer så borde det föras livliga diskussioner på sidor som exempelvis Linkedin. Har du nån länk till en sån diskussion?
Jag håller med. Själv jobbar jag inom skapelsens krona – verkstadsindustrin, vilken gett oss ett oerhört välstånd de senaste 80 åren.
Jag har enorm respekt för byggnadsarbetare. Men i offentliga projekt så verkar det vara väldigt många som bara står stilla och diskuterar hela dagarna. Eller 2-3 personer som agerar vakt vid en infart osv. Det är så man kan misstänka att den offentliga upphandlingen är överprissatt om man har råd med tre inpasseringsvakter som står 95% av tiden. Man ser det inte på privata byggen av t ex bostäder, där är det liv och rörelse hela tiden.
“nån annan betalar”
Offentliga upphandlarna/politikerna vet att de alltid har kvar jobbet oavsett om det blir 4 ggr dyrare.
Försök som privat inköpare/upphandlare att misslyckas på det sättet. Då har du snabbt ett avgångsvederlag och uppsägning och så är du bränd i den branschen
För övrigt stor respekt för byggarna med. Speciellt då man ser hur många som skadas på jobbet.
Men ägarna till byggföretagen, chefer och de offentliga beställarna…..
Har aldrig haft något att klaga på någon byggjobbare eller byggfirma jag personligen anlitat.
Nej inte jag heller faktiskt.
Jag får väl skämmas lite som tänker på “de där andra som jag inte träffat”
Eller hanibalen som gnäller över alla andra men inte inser att om man itne känner nån Ove så är man Ove.
Håller med danske bank om att det inte blir någon sänkning förrän efter semestern.
Alla bostadsprojekt där jag bor är satt på paus, om de verkligen behövs känns tveksamt och generellt är de så attans dyra, villor är tvärstopp.
Fjällen har bromsat in.
Nu hoppas byggsektorn på att projekten i industri och infrastruktur( NATO) ska rädda jobben.
Den som har en lever får se.
Japp. Jag har skrivit tidigare att det blir 0.25% ner efter semestern lagom till skolstart. Dock tror jag inte ett dugg på ett bostadsrally, folk är för brända för det
Angående bostadsrally håller jag med. Men det andra är diskutabelt 🙂
Maj är inte säkert. Men har de inte sänkt med 25 punkter efter mötet i juni, så får jag ifrågasätta vad jag sysslar med 🙂
Vi är nästan aldrig eniga men där äro vi eniga.
Både kring räntorna och borallyt.
Jag tror på en sänkning, om den inte sker i maj så tror jag att den senast kommer i juni. Riksbanken har ett mål på KPIF på 2% och jag tror inte att de vill komma under målet mitt i en lågkonjunktur. Tittar man på SCBs KPIF-statistik med 12-månaders förändring så ligger den just nu på 2,2% och tittar man månadsförändringen för KPIF så hålls den just uppe av juni 2023 som hade 0,9% inflation (https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/tabell-och-diagram/konsumentprisindex-med-fast-ranta-kpif-och-kpif-xe/kpif-manadsforandring/). Tittar man på de senaste 6 månaderna så ligger inflationen på 0,8% vilket med samma utfall på 12 månader skulle ge 1,6% inflation. När siffrorna för inflationen för juni 2024 kommer så bedömer jag att det finns stor risk att inflationen hamnar en bit under målet om Riksbanken inte gör en sänkning i maj eller juni.
Apropå den guldfärgade stålkonstruktionen vid slussen har jag döpt den till Guldkanten. Det är nämligen den enda lilla guldkant på tillvaron som de som stressar förbi den på väg till eller från jobbet kan förvänta sig att uppleva den dagen.
Som Göteborgare så förundras man över att det bor en dryg miljon i Stockholm.
En knapp miljon i staden och knappt 2,4 i länet, som nog kan användas för en proxy för stadens “upptagningsområde”. Alla som bor i Solna bor i praktiken i Stockholm (arbetar, utför ärenden eller besöker av olika skäl Stockholm regelbundet) medan alla som bor i Norrtälje inte gör det (Stockholm reser man kanske till några gånger per år) men de flesta av de som bor i länet kan nog sägas “bo” i Stockholm.
Jag tycker dock att det oftast förbises hur många som bor i VGR, 1,7 miljoner. Nu kanske en del av de som bor i Lidköping förhåller sig till Göteborg på samma sätt som som en del av Norrtäljeborna gör mot Stockholm, men ändå.
När det gäller Stockholmare är det inte en knapp miljon, utan en dryg miljon. Det är något annat.
Men de är dryga.
Är det inte så att det bor en dryg miljon även i Göteborg.
😂
Det finns ju ett stort intresse om Stockholmsförhållanden så jag roade mig för ett tag sedan att sammanställa lite befolkningsstatistik. Håll till godo!
355.300 “Innanför tullarna”
985.300 Stockholm stad
1.445.800 Upptagning Tunnelbana
2.174.900 Upptagning Pendeltåg och Roslagsbana
2.440.800 Stockholms region
3.144.100 Upptagning Mälarbanan (Uppsala, Södermanland)
4.491.800 Plågsam pendling (Östergötland, Västmanland, Örebro, Gävleborg)
Personlig anekdot. Ändrar mitt bolån. har gjort en hel del renoveringar cash som jag nu lyfter in i bolånet.
Pratade med SBAB och fick nytt amorteringsgrundande värde.
Deras budskap var att även om man förr gick helt och hållet på Booli för värderingarna så gör man inte alls det nu.
“Bostadsmarknaden är så slumpmässig nu att vi lägger oss en bit under boolis intervall. Vi räknar vad du får om du måste sälja NU. Inte vad max är om du kan ha bostaden ute i 12 månader”
Skulle vara intressant om alla som skriker om att nu vänder det gjorde samma övning 😉
SBAB är väl ganska försiktiga/konservativa?
Intressant trend att PE bolagen har tuffare att få in kapital, samtidigt sitter dom med portföljer som är svåravyttrade just nu och deras kunder (typ våra pensioner) vill ha sina utbetalningar. EQT tog en smäll på temat i samband med sin Q1.
Utvecklas detta månne till en kris för lokala Ferarrihandlare…
Jag tror faktiskt att bostads-hyresbolagen fortfarande bygger bostäder. I alla fall allmännyttan i de städer som har skött sig.
En sund hyresvärd har ju en 70-års plan eller liknande när de sätter spaden i marken så de är inte lika beroende av konjunkturer (de kan snarare passa på när det går att få tag på folk).
Jo, det stämmer åtminstone i någon kommun. Såg att en kommun med MYCKET stor utflyttning ändå planerade för nya bostäder.
Konstigt att solelsdippen i kurvan kl 10-16 inte dyker upp så tydligt på vintern, om den inte beror på solel?
När 90% av elförbrukningen går till uppvärmning på vintern märks inte effekten av kaffekokning, dusch och middag nämnvärt på elförbrukningen. Det märks däremot mer på sommaren.