Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Förra veckan – veckan 16? – blev första veckan där vi var helt självförsörjande på solel, netto. Gården producerade mer el än vad vi förbrukade, trots en hel del elbilsladdning och även netto pengamässigt blev det positivt för vår del. Nu kan man förvänta sig detta resten av sommaren veckor med bra väder. Återstår att se om någon hel månad kan bli nettopositiv också.
Ekonomiskt och förbrukningsmässigt var vi alltså självförsörjande på el, även om någon kalenderbitar kan kräva att man måste ha ett batteri för 300 000:- SEK och inte får köpa in någon el, men vi säljer dyr el dagtid och köper in billig el nattetid. Elnätet är vårt ekonomiska batteri, ungefär som att man sätter in sedlar på banken och sedan hämtar ut andra sedlar senare, eller betalar med kort.
Veckans solelsproduktion blev 488 kWh och förbrukningen av el blev 454 kWh. 327 kWh såldes och 293 kWh köptes in.
Enligt Home Assistants beräkningar utifrån spotpriset blev nettot -53 SEK, dvs vi fick 53:- SEK betalt för detta när man rensar inköp och försäljning. Såld el snittade på 72 öre per kWh oskattat och utan moms. Inköpt el snittade på 62 öre. Det kan ändå bli en kostnad, då man inte får moms för såld el, men ska betala moms på köpt el.
Då laddade vi elbilen med 80 kWh, eller ca 40 mils körning, så utan elbilen hade det förstås blivit ännu mer positivt. Samtidigt hade snittpriset på köpt el blivit något högre, eftersom elbilen laddas till lågpris nattetid.
Gällande möjligheten att bli självförsörjande en hel månad så är väl oddsen bäst för maj, då sommarregnen börjar med start midsommar. Maj brukar därför vara bästa månaden på året för solkraften, även om solen lyser starkare i juli. En faktor att komma ihåg är att solceller ger högre produktion vid kallt väder.
Därav gavs det momentant 18 386 W ifrån anläggningens 17 855 Wp i fredags när solen gick ur moln, och panelerna således var lite svalare. Det sägs också finnas en molnkantseffekt där man både får direkt solljus och soljus från en upplyst molnkant, men både den effekten och kyleffekten är tillfällig. Sommartid är det väldigt sällan produktionen går över installerad effekt, utan det har jag tidigare mest sett i mars – april, då det sedan under sommaren är så varmt att panelerna inte är kalla till att börja med. Märkeffekt baserar sig på 20 graders temperatur rakt åt söder i en viss vinkel en viss tid på året på en viss breddgrad.
Således ser man ovan att visserligen gav söndagen med sin nästan fullkomliga molnfrihet högst total kraftproduktion med 95 kWh mot 82 kWh på måndagen och som sämst 45 kWh på fredagen, men maximal momentan effekt nåddes ändå inte på söndagen, då panelerna ständigt var varma på grund av frånvaron av moln.
Den enkla förklaringen till lägre effekt vid högre temperatur är värmeexpansionen. Avståndet mellan solcellsreceptorerna – eller vad man ska kalla dem – ökar och således smiter fler fotoner emellan varmare panelers yta utan att alstra någon fotoelektrisk effekt. Något förenklat, men principiellt korrekt.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, bostadsrättsföreningen, företaget eller lantbruket kan du kontakta Hemsol för en eller flera offerter från leverantörer specialiserade på din typ av installation (annonslänk).
I övrigt är produktionen idag måndag på 61 kWh så här långt, trots inslag av moln, och förbrukningen 44 kWh, så även denna vecka inleds på plus så här långt. Men slutresultatet för dagen har man inte förrän klockan 00:00.
13 kommentarer
Även för mig blev nettot positivt för första gången i år, +2,6 kWh, med min mindre anläggning på 9,84 kW.
329,2 kWh producerat och 326,6 kWh använt (varav 73 kWh för elbilsladdning). Snittpris för såld el blev 68 öre enligt HA.
Köp av el sker till vanligt rörligt månadspris som för närvarande är 54 öre.
Bättre energiekonomi i huset. Maskinhall + spabad gör väl av med 100 kWh i veckan för oss.
Ingår elnätsavgifterna i kalkylen? Elnätsavgifterna är en rätt stor del av vår totala elkostnad.
Nej. Inga nätavgifter eller moms på utgiftssidan. Och ingen ersättning för nätnyttan och skattedelen på inkomstsidan.
Med ersättning menar du skatt.
Syftar nog lite dåligt där. Vad jag menar är att kalkylen i mitt fall bara gäller själva elpriset. Jag har inte med nätavgifterna eller momsen på den inköpta elen. Inte heller ersättningen för nätnyttan eller den skattereduktion på 60 öre per såld kWh jag får på deklarationen.
Jag fick hem ett lastbilslass med björkved i fredags och lyckades bli klar igår kl 21. Kapat och kluvet. Inget slår den känslan. Men jag är rätt mör idag.
Den Känslan (TM). Imponerande att bli klar till igår måste jag säga. Vad har du för utrustning som hjälp?
En Japa 300 vedmaskin. En behändig sak som man kan dra efter fyrhjulingen. Och en vanlig vedklyv från Hammarprodukter i Lustebo.
Najs.
Det bästa med ved är att den värmer flera gånger. Om han den hela kedjan så värmer den när man fäller trädet, lastar det, kapar det i eldningsbara bitar, när man staplar bitarna och till sist när man eldar den.
Bor i 70-tals hus, 1-plan i vinkel och valmat tak, dvs det blir få större ytor för paneler och där de skulle kunna monteras är det skorsten, utgående ventilation och lucka till vinden.
Får nog svårt få till det med solel.
Jag får nog satsa på att tilläggsisolera och en ny luft/luft pump som lämpligt lade av i vintras, har elradiatorer och golvvärme så ingen 🐄 på isen.
Kom att tänka på det idag men finns det något bra sätt att dra nytta av bergvärme med vanligt spabad? Jag antar att man kan dra en slang från vattenkranen och värma den första gången på det sättet men att hålla den uppvärmd kanske blir lite svårt.
Finns ju säkert spabad gjorda för bergvärme men de är väl säkert dyra.