Börserna inleder fredagen genom att gå blandat i de asiatiska tidszonerna. Räntorna i USA stiger på ökad inflationsoro inför rapportering av PCE-inflationen idag och drar också upp guldpriset. Den stora svenska försvarskoncernen Saab slog analytikernas prognoser och höjer helårsprognosen.
Stockholmsbörsen fortsatte backa och OMXSPI gick -1.32% medan OMXS30 gick -0.70%. De svenska kronan är tillbaka på 11:64 SEK för EUR och ligger på 10:87 SEK för USD. Guldpriset stiger till 817:- SEK per gram i skrivande stund.
I USA ska preliminär PCE för första kvartalet kommit in högre än väntat och definitiva siffror för kärn-PCE i mars månad kommer i eftermiddag svensk tid innan de amerikanska börsen öppnar. Det finns således oro för att det amerikanska inflationstrycket består och att därmed räntesänkningar uteblir, försenas eller går långsammare än marknaden tänkt sig.
Således steg de amerikanska räntorna igår. Tioåringen noterade årshögsta på 4.70%, rekord som också de andra långa löptiderna för 3-, 5-, 7-, 20-, och 30-åringarna gjorde. Tjugoårsräntan ligger nu på 4.93%. Tvååringen nådde 4.96%, vilket dock inte är årshögsta som ligger på 4.98%. Men de längre förväntningarna på räntorna signalerar inte direkt att lågränteperioden ska återkomma.
PCE står för personal consumption expenditure och inkluderar en del annat än KPI och avser konsumtionsköp.
De amerikanska börserna backade sledes och Nasdaq 100 gick -0.55% medan S&P-500 gick -0.46%.
Bland FAANGST rasade Facebook med -10.96%, medan Tesla rusade vidare med +4.97% och har vänt upp från sitt stödområde, så det lär väl fortsätta ett tag.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. Faller gör ASX 200 i Australien och går -1.32%. Indexet drivs mest av västerländska pengar, och avspeglar därför hyfsat allmänna läget i USA och Europa. Hang Seng rusar +2.48%, KOSPI +1.11% och Nikkei 225 +0.81%, medan Straits Times är oförändrad på -0.07%.
Den stora svenska försvarskoncernen Saab slog analytikernas estimat och höjer sin prognos för helåret. Omsättningen landade på 14 185 MSEK mot estimatet på 12 707 MSEK och är upp från 11 485 MSEK första kvartalet förra året. Även vinsten slog estimatets 1 039 MSEK och landade åp 1 191 MSEK mot 928 MSEK förra året.
Man uppgraderar sin organiska (dvs utan förvärv av andra bolag) försäljningsprognos till en ökning på 15 – 20% jämfört med tidigare estimat om 12 – 16%.
Samtidigt har inte aktien direkt legat på latsidan sedan den fullskaliga ryska invasionens start, utan gått från ca 250:- SEK till 920:- SEK och värderingen enligt MarketScreener är p/e 29.8x på 2024 års konsensusprognos och 19.4x på år 2026.
Så bolaget har en del att leva upp till för att försvara sin aktiekurs. Men för de anställda borde det finns en viss anställningstrygghet de närmaste åren.
Själv håller jag mig från enskilda aktier utom i undantagsfall, då jag inte finner det värt tiden, utan har väl Saab via Finserves Global Security Fund. Försvar är rimligtvis en långsiktig makrotrend nu, då Rysslands krig i Ukraina inte kommer vara över på ett tag och därtill så har Väst nu vaknat upp och insett att man faktiskt måste rusta upp på allvar.
Men det är bara att gratulera Saabs aktieägare som gjort nästan 4x pengarna på drygt två år. Om man inte tagit vinsten och sålt på vägen. Vilket nog är lätt hänt, då aktien verkar röra sig i trappsteg, och därmed blir så kallat tråkig och tappar relativt allmän börsuppgång vilket gör att det blir lätt hänt att man säljer av och köper något annat.
32 kommentarer
Inga räntesänkningar i USA inte. Inflationens derivata har planat ut och landet verkar vara i högkonjunktur.
Sverige är en annan saga däremot. Inflationen fortsätter att kollapsa och vi är i lågkonjunktur. Och de så kallade prisplanerna pekar åt rätt håll.
https://www.di.se/nyheter/stall-in-dig-pa-rantesankning/
Ska bli intressant att se hur mycket och hur försent Riksbanken kommer sänka räntan den här gången.
Någon som fortfarande tror att vi aldrig kommer att se nollräntor igen under överskådlig tid?
Det intressanta är ju hur mycket den svenska kronan kommer falla på svensk räntesänkning om USA inte sänker. Iofs kanske inprisat, men vi kanske kan få se nya bottenrekord för kronan?
Är detta bloggens nya narrativ?
Narrativ och narrativ, jag tycker att det är mer en observation av realia och en intressant sådan. RB sänker räntan för att få fart på tillväxt och inflation, Fed gör det inte, kapital lämnar, kronan sjunker, utländska insatsvaror och annat som prissätts i dollar blir relativt dyrare, inflationen tar fart.
Lite som Einhorns spaning att amerikanska hushåll går 400 mdr USD plus just nu per år på högre ränta via obligationer och att det är detta som driver deras tillväxt just nu trots det höga ränteläget.
Sen har vi ju ECB men vad dom ska göra med ett Tyskland som inlett sin tillbakagång från industriledare till fältbiologer återstår att se…
Narrativ för mig som i att man plockar ut en enskild detalj som i sig kan vara faktuellt korrekt men som ingår i en komplex verklighet, förstorar upp den och tillskriver den väldigt mycket vikt.
Intressant intervju med vice riksbankschef Martin Flodén:
https://www.di.se/nyheter/martin-floden-vi-kommer-inte-att-kopiera-andra/
Komplext resonemang om inflationen och växelkursen men framförallt citat som:
“Så fort det kommer nyheter om styrkan i USA-ekonomin (…) försvagas den svenska kronan.”
Varför skulle RB bry sig speciellt mycket om vad FED gör av den lönedrivna inflationen i USA är för mig ett märkligt narrativ. Bättre de kikar på vad ECB gör, där vår handelsbalans ligger, så tänker jag. Och jag hoppas RB tänker rätt likt. Sen borde kanske RB in förekomma ECB. Men det är så många parametrar att ta hänsyn till här, och jag är ingen expert. Men finner det högst logiskt att inte följa husse.
Fast den svenska kronan verkar leva sitt eget liv oavsett vad Riksbanken gör eller hur stark statens finanser än är, Varför vi ska ha en Riksbank som inte fattar egna beslut kan diskuteras, om vi ändå ska följa ECBs beslut kan vi lika gärna gå med i Euron på riktigt, då får vi allafall sedlar och mynt som går att handla för
Lever sitt eget liv skulle jag inte hålla med om. Men det är riktigt att det förefaller som att det har alltmer mindre betydelse vad Riksbanken beslutar i den frågan. HUR stor/liten betydelse Riksbankens beslut har vågar jag knappt uttala mig om. Tror det är en forskningsfråga som går att lägga mycket tid på för framtida forskare att utreda.
Framförallt verkar den här 1:1 korrelation mellan sänkt styrränta och försvagad växelkurs vara så signifikant som bloggaren vill antyda.
(och med det sagt reglerar inte ens Riksbanken mot växelkursen sen 1992 så även om korrelation vore stark ingår den inte i deras huvudsakliga beslutsunderlag)
* ska naturligtvis vara: korrelation är INTE så stark som bloggaren vill antyda
Det är för jävligt ändå hur det än korrelerar.
Men kronans försvagning beror också på andra faktorer som inte är tilltalande för Sveriges del sett ur investerares ögon.
Å andra sidan har Sverige hyfsat stabila energipriser. Men en härke av regelverk och aktivister som förhindrar investeringar.
Rikki. Jo, om man dessutom lägger till faktorer som ligger utanför Riksbankens inflytande, så rör vi ju oss på riktigt omfattande och komplex mark.
Alla som tror på 1:1 korrelation som ett kausalt samband, har såklart redan lön i annan valuta (om möjligt), sålt sin bostad, växlat över kapitalet till kanske dollars. Själv tror jag på att valutan försvagas framöver, men jag är inte övertygad om något samband direkt samband mer än slask-sambandet.
Ska tvinga mig iväg till Emporia imorgon, andra får shoppa jag ska studera och efterforska om andelen danskar där är fler än 70% som sist. Kanske inte konstigt hotellen är “överbokade”.
Lever sitt eget liv skulle jag inte hålla med om. Men det är riktigt att det förefaller som att det har alltmer mindre betydelse vad Riksbanken beslutar i den frågan. HUR stor/liten betydelse Riksbankens beslut har vågar jag knappt uttala mig om. Tror det är en forskningsfråga som går att lägga mycket tid på för framtida forskare att utreda.
Aktiemarknaden är fan ett mysterium. Min enda rekommendation är att köpa och aldrig sälja. På lång sikt kommer det gå med vinst (med hyfsad säkerhet men undantag finns alltid). Det är dock omöjligt med ett “get rich quick scheme” med aktier. Du kommer inte bli rik men dina barn kommer med stor sannolikhet göra en hacka. Det är det perspektivet man bör ha, dvs “rik” (beroende på vad man lagt in såklart) om 30 år eller så.
Vad gäller SAAB så köpte jag ett gäng aktier för en massa år sedan strax innan de vann upphandlingen på USAs flygvapens nästa träningsflygplan. Jag gjorde en chansning och den gick hem, trodde jag. Kursen gick upp efter beslutet men sen gick den ned och jag låg “back” (jag sålde aldrig så jag förlorade inget men lite tråkigt var det). Där låg SAAB och skvalpade en massa år tills Ukraina kriget nu gjort att kursen gått upp.
Kul för mig men trist att det behövs ett krig för det, känns sådär men sånt är livet.
Do not mention the war.
Jag tog ett bet på att SAAB skulle sälja Gripen till Finland. Insåg att så blir det nog inte i november-21. Jag sålde alla SAAB i början av Feb-22, gick +-0 och så lite utdelning på det i nivå med ränta.
Resten är historia…
Efter det sa jag aldrig mer aktier. Eftersom man inte satsar mer än några procent är det inte värt merarbetet.
Aktier är för att det är en rolig hobby. Det jag blir rik på är mina indexfonder. Eller som andra sagt, mina barn blir rika på detta.
Om man bara köper aktier men aldrig säljer så kan du aldrig bli rik.
Eller jo, man har ett kapital men det är bundet så du kan inte göra ett smack med det, alltså har man lika mycket att röra sig med som en hemlös uteliggare. Aktier är tamejtusan det absolut tråkigaste som finns att slösa pengar på, i synnerhet om man inte tänkt sälja. Ens arvingar, om man har några, blir iofs nöjda.
Finns förstås ett undantag från detta och det är om man köper aktier som även ger regelbunden utdelning, då får man i alla fall ränta som man kan ha roligt för.
Beror väl på hur man definierar rik. Skulle jag sälja så kommer jag få loss en massa pengar. Men, jag har en livsstil jag nöjer mig med. Jag är svenskt tråkig, nöjd med hur livet är.
Däremot är det en skön trygg känsla att veta att, om jag behöver, så har jag de finansiella musklerna att klara nästan vilken personlig kris som helst.
Lite warren buffet strategi över det: Buy and HOLD.
En nyhet som passerade lite i tysthet var SCB’s rapport om befolkningstillväxt: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/statistiknyhet/sveriges-framtida-befolkning-2024-2070/
Det har skett relativt stora nedjusteringar nu jämfört med tidigare års prognoser. Barnafödandet sjunker stadigt och invandringen sjunker.
Swedbank gick ut i går och skrev att detta innebär att behovet av nya bostäder sjunker till omkring 12 000 per år närmaste åren. https://twitter.com/SwedbankMakro/status/1783408447779639422?t=Xix6YuZjrZIb1LPSpJwQkQ&s=19
Detta är dramatiskt lägre än Boverkets senaste prognos om ett behov av 67000 bostäder per år. 12000 är också betydligt lägre än det som byggs just nu, trots den ”tvärnit” som varit i bostadsbyggandet. 24600 påbörjade bostäder i år och 25000 nästa år enligt Byggföretagen.
Ja för några år sen trodde SBB vi skulle vara 11 miljoner snart. Nu finns det inte på kartan. Den försvunna svensken. Detta följer av flera år av SCB prognoser som ligger långt ifrån verkligheten. Sen använder andra aktörer SCBs felaktiga siffror. Exempelvis Boverket.
Denna serie felprognoser är en riksigelkott om något.
Det hela kommer skapa enorma bekymmer för kommunerna och regionerna på lite sikt. En ständigt åldrande befolkning som kräver mer och dyrare vård, men med lägre skatteintäkter.
Skolledningarna i många kommuner vet förstås också om detta och planerar redan för skolnedläggningar. Lärarbristen kommer inte vara lika påtaglig om 5-10 år.
Tillverkare av försvarsmaterial tjänar pengar. Men jag misstänker att det är mer pengar som jagar samma mängd material. Inte investerar man i kapacitet som kanske saknar efterfrågan om 6 mån. I krig vinner planekonomi.
Oscar verkar ju konka.
Förklaringen från styrelsen “Det var inte rätt tillfälle att starta ett bostadsföretag”.
Vi som hängt på bloggen ett tag ser nog det som minst oväntade konkursen på länge. Visar bara hur länge dåligt skötta bolag kan hållas under armarna med lögner och illusioner.
Oscar var dåligt skött redan före räntehöjningarna
“Det var inte rätt tillfälle att starta ett bostadsföretag” -> översatt -> “det var inte rätt tillfälle att missköta vårt jobb så kapitalt”…
Väl översatt👏
Ja den var bra. Du fick till och med adjektivet “kapitalt” där. Snyggt.
Igen? Eller är det slut nu? Min erfarenhet av 32 år på börsen är att det tar så jävla lång tid för uppenbara case att gå i putten.
Köpte SAAB och Rheinmetall 2022.
Rheinmetall hoppade jag av på + 100 procent, SAAB höll jag ut till drygt 200 procent. Sedan hoppade jag av även där.
Nu i efterhand är det lätt att säga att man borde haft is i magen, så klart. Men risk/avkastning är alltid en psykologisk fråga för mig. Vilket så klart är helt felaktigt egentligen.
Grattis, en vinst i handen är alltid bra. Själv tror jag att jag brände mig på 50% förlust på någon ETF i mina yngre år. Missade förstå Contango tror jag var den stora missen.
Snyggt. Och det är bara backtraders som alltid säljer på toppen.