Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under onsdagsmorgonen. Elpriserna blir negativa i hela landet för oss som har timpriser i eftermiddag. Svensk BNP steg något i februari. Det sägs vara oroligt inför amerikanskt KPI-besked idag, för kombinerat med de starka amerikanska jobbsiffrorna finns rädslan att amerikansk ekonomi är för stark och att Federal Reserve därmed inte sänker räntorna.
Stockholmsbörsen backade igår och storbolagsindex OMXS30 gick -0.35% medan breda OMXSPI gick -0.66%. Den svenska kronan är stabil för stunden och dollarn kostar 10:56 SEK medan euron går på 11:46 SEK. Guldpriset slog igår nya rekord i amerikanska dolalr och kostar i skrivande stund 800:- SEK per gram och står starkt när börsen just nu tvekar.
I USA steg börserna något med S&P-500 på +0.14% och Nasdaq 100 på +0.39%. Bland FANANGST gick Spotify sämst med -2.790% och Tesla bäst med +2.25%.
De amerikanska räntorna backade igår, ner till 4.36% för tioåringen och tidigare årshögsta på 4.42% och ner till 4.74% för tvååringen, ner från årshögsta 4.78%.
Det uttrycks oro i media från experter angående dagens KPI-siffror. Nuvarande KPI visar på en prisinflation på 3.2% och konsensus är enligt Trading Economics 3.4%, dvs att inflationen stiger. Rädslan hos de överbelånade och ränteberoende är nu därför att USA:s ekonomi riskerar vara för stark. Tidigare jobbsiffror i USA var också positiva och om nu inflationen stiger så är rädslan att Federal Reserve inte kommer sänka sin styrränta, iaf inte lika fort som ränteslavarna hoppas.
Det återspeglas sedan förstås på Sverige där sänkt styrränta utan att USA sänker skulle krossa kronan, och därmed dra upp svensk KPI eftersom allt i Sverige prissätts via dollarn och internationella priser – även svensk mat, då bondens råvarupriser prissätts internationellt. Så sänker inte Fed, så sänker inte Riksbanken.
Och alla räknar med sänkta räntor nu.
Men tänk om det är så att det vi ser nu är normalräntor? Hm?
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat nu under morgonen. ASX 200 +0.26%, Hang Seng +1.61%, KOSPI -0.46%, Nikkei 225 -0.48% och Straits Times +0.67%.
Svensk BNP rapporteras preliminärt stiga 0.1% i februari enligt SCB och myndighetens BNP-indikator. Årstakten på kalenderkorrigerad BNP är 0.3% om man jämför med februari förra året. Det går åtminstone åt rätt håll. Stiger BNP 0.2% varje månad ett helt år har vi högkonjunktur, om man vill dra en jämförelse, så 0.1% kanske låter lite, men det är inte jordens undergång.
Elpriserna blir negativa i hela Sverige i eftermiddag, trots att det är arbetstdag. Med start 12:00 får man alltså om man har timpriser betalt för att konsumera el.
Elpriserna är också de samma i hela landet idag, med som högst 22 öre nu på morgonen och ett snittpris på ett år. Som lägst kostar elen -4 öre. Alla priser avrundade till hela ören här. Sedan tillkommer förstås skatt och nätavgifter, så riktigt betalt får man egentligen inte.
Även solkraften får ju fortfarande betalt trots timmätning, eftersom man får 60 öre skattereduktion per såld kWh, men det är förstås mer lönsamt att ladda elbilen med solkraften idag än att sälja den. Dock är det iaf mulet.
Jag ponduspostulerar att det ska blåsa i eftermiddag.
118 kommentarer
En reflektion – senaste månaden kostade skatt och elnätsavgifter mer än själva elpriskostnaden. Det verkar också som om den delen kommer höjas framöver. Den delen är inte konkurrensutsatt utan reglerad på ett märkligt vis där elnätsaktörerna bara behöver motivera varför de ska investera i nätet och därmed höja priserna för att sedan bygga upp näten som de äger för alltid.
Jag håller med dig. Hela systemet känns bara korrupt. Men jag antar att vi får skylla oss själva när vi inte reagera på det hela. Sen pumpas mycket av de pengarna iaf i södra Sverige ner till Tyskland där ägarna för EON finns.
Nästa steg måste ju vara att ha privata aktörer som äger vattenledningarna som kan ta ut rejält med pengar för vattnet. Vänta bara tills det kommer lyftas fram i media om hur eftersatt ledningarna är (Vilket också stämmer) och att en bra lösning är att sälja ut ledningarna för att kunna “effektivisera” Så blir det som elnätet ändå inte fixat men dyrare ändå.
Har sagt det för men kan upprepas till dödagar.
De som sålde vårt gemensamt ägda naturliga monopol Syd Kraft till tysken, förtjänar dömmas fågel fri o var mans niding. Så korkat kissaibyxanvärmerförstunden att man bara vill gråta åt eländet.
Får göra som med Kockums, ta tillbaka, i nationens (skåne) intresse!
Sydkrafts mål när det skapades var att producera så billig el som möjligt åt ett antal verksamheter, privata och offentliga.
Skulle säga att de tre största problemen med elmarknaden idag är mängden vindkraft i systemet som växlar mellan att bidra ingenting vissa dagar och bidra så elproduktion blir olönsam andra dagar, avsaknaden av kompensation för att agera baskraft samt monopolställningen hos nätägare.
Jag är för liten stat generellt men grundläggande infrastruktur som elförsörjning är väl en av de saker jag skulle kunna tänka mig att kommunen kunde ansvara för. Är det någon som har något bra exempel på ett land där ett sådant system är välfungerande?
Jag stör mig på att en så stor del av elnätsavgiften är fast. Det vore bättre om de tog bort den helt och höjde överföringsavgifterna med motsvarande mängd (fast elnätsbolaget får ju gärna passa på att sänka totalkostnaden om de vill). Vår snittkostnad för elen är typ 2500 kr per månad, av dessa är 730 kr fasta avgifter till Eon som vi inte blir av med om vi så endast använder våra egna och andras fisar till att värma huset och endast tittar på när barnen reenactar jurassic park med strumpdockor.
Skulle vi halvera vår förbrukning skulle kostnaden ändå bara mina från 2500 kr till 1615 kr (eller 35%). Det här ickelinjära sambandet mellan förbrukning och kostnad minskar incitamentet att vara sparsam med våra resurser.
Delar din reflektion
Det är förenat med ganska stora kostnader att dra fram ledningar till en bostad och att underhålla dessa oberoende av om du använder kapaciteten mycket eller bara under vissa dagar eller tider.
Att helt lägga kostnaden på vad man förbrukar skulle bara föra över kostnaden för tex sommarstugor till de som inte har förmånen att ha sommarstugor.
Tror nog att en mix är bättre.
Att jag har svårt att se att denna höjning är motiverad och kommer oss abonnenter till godo är en helt annan diskussion.
Det där skulle man ju kunna lösa med ett särskilt abonnemang för sommarstugor.
Eller kanske ett generellt upplägg att ens effektavgift (730 kr i mitt exempel är för 20A villaförsäkring) är en slags grundavgift som den rörliga avgiften räknas av mot och där månadskostnaden inte kan bli lägre än ens kapacitetsavgift.
Svårt att beskriva i ord men ni fattar säkert. Som ett grundavdrag fast tvärt om. Det skulle ju dock ändra incitamenten att alltid ha en förbrukning som just ligger i brytpunkten för när man börjar betala rörlig avgift ovanpå den fasta. Upp till brytpunkten skulle ju marginalkostnaden per kWh vara 0, då skulle det väl typ bli så att de permanentboende kan komma överens om att ladda elbilen hos sommarstugefolket nån gång i månaden när de ändå inte är där.
Har man 16A och under 8k kWh kan man byta till lägre fast avgift hos EON mot en högre rörlig del
Vi måste nog ha 20A för luftvattenvärmepumpen och vi gör av med 14-17k kWh om året. Men tack för tipset!
Krokodilen. Tror du klarar dig på 16 (kolla med elektriker om du kan säkra ner).
Kör 16 där vi har luftvärmepump.
Kör 20 där vi har luft- och bergvärme (säkrat ner från 25).
Jag tycker nog snarare att den rörliga delen på nätavgift är märklig, jag borde betala för vilken kapacitet man drar fram till min avkopplingspunkt. Sen hur mycket jag använder den är väl upp till mig, sen kör de med någon översäljning så att jag och alla grannar kan inte använda nätet fram till oss som vi betalar för samtidigt. Så ja det gör väl i det stora dagen modell rätt ok, sen är det så klart inte helt enkelt att få det att fungera bra med privata monopol.
Det finns väl ändå nått slags “slitage” i ledningarna som är kopplat just till ens förbrukning? Men ja, ur det perspektivet är nog den rörliga delen i överkant idag. Jag tänkte snarare ur ett rent samhällsnytteperspektiv och inte att det ska vara linjärt mot var kostnaderna uppstår hos elnätsägaren.
Hur tänkte du fånga in dina och andras fisar?
BNP verkar ta sig, inflationen är inte nere än, finns ingen anledning att sänka någon ränta.
Riktigt kul blir det ju om USA får en jäkla fart på sin ekonomi och bestämmer sig för en höjning, skriket från villamattorna i förorterna kommer höras runt jorden…
Inflationmålet är ju 2% har ju även FED sagt upprepade gånger.
AI sa väl med 70% säkerhet att räntan sänks. Så du ska inte komma här …😊
Tycker inte det vi har nu kan kallas en lågkonjunktur.
Det är ingen överdriven arbetslöshet. De flesta företag som inte bygger på att folk skuldsätter sig mår bra.
Det är en insaktning av tillväxten som sker pga att vissa företag och privatspersoner inte klarar av sin skuldsättning. Men lågkonjunktur. Nej
Offantliga sektorn har ju problem pga att de måste redovisa sina faktiska pensionskostnader. Något som man tidigare valt att skjuta på framtida generationer/politiker att hantera. Dvs det som utmålas som en katastrof och minskad finansiering är något som man borde tagit höjd för innan.
Sen kan man ju undra hur man tänkte när man anställde alla dessa administratörer när man behövde utöka vårdkapaciteten under corona….
Men iaf. Summerat. Det går bra för landet.
Så pass bra att man nog ska inse att det är här räntan ska ligga
Det spelar ingen roll vad du personligen tycker.
Vi är i en lågkonjunktur.
Ja, det är vi. Det är dock verkligen inte så illa som kunde vara. Jag håller med Sebulon i den meningen att när man hör hur det talas om ekonomin så låter det som 90-talskrisen eller finanskrisen. Det finns fortfarande gott om risker för att det ska bli värre men givet att vi inte haft någon ordentlig lågkonjunktur sedan -08 och tillsynes har det byggts upp stora potentiella obalanser på marknaden. Jag har sagt det förut, om detta är så illa det bli den här gången ska vi vara nöjda.
Inflationsjusterat är disponibel inkomst tillbaks på nivåer som gällde 2015-2016.
Förvisso inget som eliten som hänger här märkt av men det finns ett Sverige utanför filterbubblan.
RUN DMC Det har inte slagit dig att du mycket väl kan ha en lika selektiv och icke-representativ världsbild som jag? Vi kan raljera om filterbubblor eller så kan vi ju bemöta varandra i sak.
Du ser vad jag skrivit ovan.
Sverige är i en lågkonjunktur och inflationsjusterat är vi tillbaks till 2015-2016.
Och det har jag ju inte sagt emot, tvärt om. Det kanske kunde varit tydligare men meningen “Ja, det är vi.” var ett instämmande i din rad “Vi är i en lågkonjunktur.” precis ovanför.
Det var mer Sebulons eviga flaxande jag störde mig på.
Fick en överdos av hans tyckande igår (Erdogan och Gbg-politiker).
Lite lågkonjunktur är det väl, men tycker nog att den är väldigt mild med tanke på hur mycket räntorna stigit i vår skuldsatta ekonomi. De flest verkar klara av det rätt bra. Har säkert blivit en och annan inställd semesterresa, men inte mycket värre än så. De flesta verkar ha jobbet kvar och husmarknaden verkar stå sig rätt väl även om det sker lite färre försäljningar än vanligt just nu. Om ekonomin bottnar ur här får vi nog vara väldigt nöjda.
Ingen vanlig högkonjunktur, OMX30 nära alla tiders högsta. Min lönings köpkraft ner ner ner.
Enligt vilka mått är vi i en lågkonjuktur?
Bara nyfiken på vilka objektiva mått som används.
Du kan börja med:
https://www.konj.se/
Ja det är ju klassisk lathet att bara kasta ut en myndighetslänk.
Jag tycker att det här knappast kan klassas som en lågkonjunktur. BNP är visserligen inte lika “rusande” som det varit innan.
Men försök boka flygresa till ett turistmål, ett fint hotell eller en bra restaurang.
Att folk fått det “lite” sämre efter en tid med gratis pengar är inte lågkonjunktur.
Sverige är ett starkt land där det går bra.
Gör dig inte mer korkad än du redan är.
När den dumme får slut argument går denne till personangrepp istället för att bemöta i sak.
Det var inget personangrepp, bara att konstaterande att du gör dig mer korkad än du är.
Vi är alla korkade. Ännu värre blir det när du väljer att misstolka information gällande Sveriges lågkonjunktur.
Här har du en länk med terminologi: https://www.konj.se/var-verksamhet/sa-gor-vi-prognoser/konjunkturterminologi.html
Pekar tydligt mot lågkonjunktur (negativt bnp-gap). Med det sagt så är bnp-gap inte problemfritt som mått. Men sen har vi en hög (stigande) arbetslöshet, 2023 minskade bnp/capita m m. Ja, att säga att vi är i en lågkonjunktur är väl inte särskilt kontroversiellt.
Förstår heller inte Sebulons skönmålning. Tycker man borde vara bekymrad över Sveriges (och större delen av Europas) konkurrenskraft. Senaste 10 åren är bnp capita upp bara runt 10-11% vilket historiskt är dåligt (jämför med USA: upp typ minst 35-40% under samma tidsperiod), en arbetlöshet som är svagt stigande som trend över tid, osv. Vi halkar alltmer efter ledande länder i ekonomisk o teknisk innovation – oavsett att Sebulons polare har råd med några semesterresor per år.
Hmm, en rätt stor anledning till att företag i stort går rätt bra är att antsällda i har fått reallönesänkningar. Och de första buden om nästa avtals rörelse tyder inte direkt på att facken tänker göra något åt det. Man gick väl ut hårt med dryga 3% vilket med dagens Inflations siffror nästan landar på 0% i reallöne utveckling. Och alltså inget om att man vill ta igen 10år av tappad löne utveckling. Säger inte att det behöver vara fel, men rimligen en rätt stor del i att företag ändå går ok
Helt klart så att de senaste årens kraftiga inflation lett till reallönesänkningar eftersom löneutvecklingen inte hängt med. Det lär nog dessutom bestå tills att vi är inne i nästa högkonjunktur och det blir lite brist på arbetskraft igen.
Håller även med om att detta gynnat en hel del företag som kunnat höja sina priser mot kund men haft stabila arbetskraftskostnader.
Läste det igår att EU har bestämt att vi inte ska få elda majbrasa längre i Sverige, någon som vet om det stämmer eller är det fake news?
Ja Fria Tider skriver att det är så, och då vet man att det är fake news.
Ja.
Svärjisarna samt WT-broilern (så han beskriver sig själv) och partyprinsessans nya parti ser ju att det är så här de kan ta röster i valet. Inte på några åsikter i sig utan mer FUD och lura de oeftertänksamma
Det stämmer men det fixar man lätt genom att blanda i några växter av invasiva växter. Då måste man elda upp dem.
Är detta en frågespalt?
Kan tipsa om en ny söktjänst som heter Google. Via den kan du få svar på din fråga.
Var hittar men denna fantastiska inovation 😉
1. Öppna din webbläsare (Netscape Navigator)
2. Sök på google.com samt installera deras webbläsare med inbyggd söktjänst.
3. Hantera dina bokmärken och plocka bort din tidigare söktjänst Altavista.
4. Klart!
Åååh, Altavista… Nu blev jag nostalgisk!
En gnutta sanning och en stor lögn.
Det stämmer givetvis inte.
“En gnutta sanning och en stor lögn” – där sammanfattar du hela Putins propagandastrategi.
Det där är en kommentar för att sprida oro och misstänksamhet.
Vad har du för egentligt syfte med att smeta ned ett ekonomiforum med dylikt trams?
För att det ofta talas om energi och miljö i dessa artiklar och jag tänkte att den passade bättre in här än i de andra?
Jag får söka lite mer på det efter jobbet men utifrån svaren verkar det som att det är förbjudet om bålet ej inkluderar invasiva växter som man bränner upp?
Om det är felaktigt får du gärna peka ut vad som är det som flera andra gjort men att bara kalla någonting för trams är ju bara oproduktivt namnkallande, om ditt syfte är att inläggen här ska vara mest möjligt informativa/argumenterande.
Som skrevs ovan: “En gnutta sanning och en stor lögn”
Vad tror du själv?
Låter det som ett EU-beslut.
Eller som desinformation från destabiliserande krafter?
https://www.tv4.se/artikel/26u2j5zsmo8ZD2bozkI0sk/ny-eu-lag-foerbjuder-eldning-i-traedgarden-indirekt-effekt
Det är trädgårdsavfallet som man inte får elda. I vår lokaltidning stod det att kommunens miljöorganisation inte ens hade koll på regelförändringen så det kanske inte är något som kommer drivas superhårt. Men det ska åtminstone finnas undantag för majbrasor och om man har långt till tippen etc.
Nu finns det dessutom studier som visar att en tämligen liten del av intäkterna går till investeringar
och en tämligt inte lika liten del går till koncernbidrag.
Man motiverar ju koncernbidragen med atr det stora värdet på anläggningarna och WACCen blir en hel del pengar. man har alltsä en helt annnan kalkylränta än vindkraften.
De svenska elnäten är en gigantisk kassako för Ellevio, Vattenfall och Eon.
Det kommer troligen bli en valfråga med de höjningar som kommer. Det går nämligen inte att skylla på “marknaden”.
Däremot kommer det inte gå att göra något åt det, då det är ren populism. Troligen därför Baylan/Ygeman bråkade om detta i regeringen Löfven II. Baylan tvingade fram en sänkning, Ygeman förhandlade i stängda rum med producenter och nätägare om Stockholms elförsörjning och gav tillbaka nätägarna intäkter. Men man blev såklart lurade.
Macht uber alles. SÅSSAR..
När räntorna biter sig fast på normala nivåer är det rätt nice att de svenska partierna har förlorat röster om de inte hållit nere den Svenska statsskulden (sedan 90-talet i alla fall).
Skulle vi ha legat kvar på 90-talet skuldnivåer så hade vi nog betalt mer i ränta än till försvaret.
Om inte BNP-tillväxten hade varit några promille högre varje år utan åtdragningarna. Då kunde skulden ha varit under kontroll ändå…
Faan, varför var man aldrig med i något ungdomsförbund? Det verkar skönt att stänga av hjärnan och vara tvärsäker.
Jag var med men moral och anständighet gjorde att jag lämnade.
Du är inne på nåt intressant här.
Sverige låg statsskuld.
USA hög statsskuld. Jänkarnas räntebetalningar börjar bli besvärliga.
USA trycker bara nya pengar. Mer inflation. Högre räntor.
Vi har också EU länderna där väldigt många har höga statskulder.
I Sverige är det privatpersoner som har höga skulder och det påverkar vår ekonomi, främst inhemska.
Fundera på hur kronan utvecklas framöver?
Nackdelen är väl att Sverige får stärkt krona och sänkt ränta samtidigt som EU som skall satsa på försvaret, ställa om energiproduktionen osv osv börja betala av sina statskulder. Och politikerna bråkar med populistpartier som lovar allt åt alla.
20-talet , historien upprepar sig som fars.
Mycket snack om att SEKetas ska krossas från bloggägaren och hans fan base.
Jag tror inte det även om Sverige är först ut med räntesänkning.
Det som har drivit SEKetas ner under året är utdelningar enskilda dagar vilket skapat att hårt tryck på SEK som växlats till EUR/USD.
Jag killgissar att SEKetas redan är krossat. Det blir inte värre än så här.
Men missantropiska blogginlägg drar trafik.
Jämför med blogginlägg om vårlökar.
Vad har drivit ner växelkursen tidigare år? Du kan INTE förklara kronans fallande värde över tid med aktieutdelningar. Jag köper att de sänker växelkursen tillfälligt men inte på lång sikt.
Sverige var ett av fåtal länder som körde med negativ ränta. Detta hade ett pris…… Lägg därtill den enorma skuldsättningen hos både de kommersiella fastighetsbolagen samt hos Svenne banan i Fjollcity så förstår du varför ingen vill sitta med seketas.
Vischan. Jag avser kort sikt, dvs 2024.
På lång sikt har jag skrivit SEKetas sen SEKetas blev SEKetas.
Med facit var vårt raljerande över SEKetas helt korrekt (tror det endast är RIKKI och jag som är kvar på bloggen sen den eran).
Den långsiktiga förklaringen är att kronan är en liten valuta i ett litet land i norra Europa. Innan euron var vi en bland många men nu är det i princip bara vi kvar. GBP och CHF är en annan liga. Det skapar risk och osäkerhet för investerare och det bidrar negativt till kronans värdering.
Röreslser upp och ner i närtid är bara brus men roligt att titta på om det råkar stödja ens narrativ.
Enda fördelen med egen valuta är enligt skolboken att kunna agera krockkudde åt exportindustrin men jag vet inte själv om det stämmer längre.
Werner har helt rätt.
Ingen orkar med Norge och Sverige från ett valutaperspektiv.
Därmed inte sagt att NOK och SEK ska tappa ännu mer under året än de redan gjort.
För NOKs del har den ju tappat ännu mer i värde än SEK, för en 4-5 år sedan varierade den väl runt 10% högre värde, nu varierar den runt samma trots att oljeindustrin går som ett tåg.
Tror grundproblemet är att norska staten har visat om möjligt ännu mindre intresse att försvara sin valuta än vad Sverige har. Man har inte velat pegga sin valuta mot euron trots att man har resurser till det och så långt jag vet har man inte stödköpt en massa som Sveriges riksbank för att försöka få upp kursen.
Tror det handlar om att politikerna gärna ser att vi får en försvagad valuta för ju fattigare invånarna blir desto mer blir oljefonden värd.
Som litet land med egen valuta måste man sköta sin ekonomi exemplariskt. Schweiz är ett litet land men CHF är reservvaluta så det behöver inte gå som för SEK och NOK.
Sverige och Norge har aldrig varit ett skatte- och bankparadis som Schweiz så kapitalet flödar inte upp till norr.
@ELBOW Varför skulle Sverige visa det minsta lilla intresse försvara sin valuta? Vi har haft flytande växelkurs sen 1992 om någon missat det.
Megatrenden har varit en stadigt försvagande krona mot euron sen runt 2012. Inget kan bryta den trenden.
Många länder sitter på massor av dollar. Vad händer om USA förlorar dessa länders förtroende? T.ex. om Trump blir vald och han lierar sig med Putin.
Den pudelns kärna ligger nog i om viktiga varor (ex-vis olja) börjar handlas i annan valuta än USD. Det gjordes väl en del försök av bl.a. Iran (om jag minns rätt) att handla olja i EUR, men det dog ganska snabbt.
“Det sägs vara oroligt inför amerikanskt KPI-besked idag, för kombinerat med de starka amerikanska jobbsiffrorna finns rädslan att amerikansk ekonomi är för stark och att Federal Reserve därmed inte sänker räntorna.”
När övergår en hög inflation till att vara ett tecken på svag ekonomi?
Tittar man på en lista över länder med hög inflation så är det ju inte styrkan i deras ekonomi som är den första tanken man får.
Jag tror snarare att du ska inse att bananrepubliket inte ska ses som något analysmaterial för hur inflation och andra faktorer påverkar oss.
Oklart, spelar inte jättestor roll vad FED gör för vår styrränta, gissar jag. Och i USA kör väl bolånekunderna mestadels med bunden ränta, det är vi här som kör med rörligt.
Jag utgår ifrån att vår riksbank sänker räntan relativt snart. Angående valutan har du nog rätt, vår valuta kommer då försvagas såklart. Mycket kapital kommer att fly landet/valutan
Nice för oss med hög belåning i Svenska kronor. Skuldavskrivning alltså. Dock sjunker ju tillgången med lika många procent, allt annat lika. Nu rusar dock bostadspriserna, som förväntat.
Svenska nominella fastighetspriser är flat på 12 månader.
De är svagt upp 0-1.4% vilket motsvarar nedgången i SEKetas mot USD och EUR på årsbasis.
Inflationsjusterat är fastighetspriserna ner på 12 månader.
Den stora skillnaden mellan oss och “over there” är väl, om jag inte totalt missminner mig, att de måste amortera av hela skulden på ett visst antal (typ 30) år, samt att man kan bosätta sig i bilen, lämna nyckeln till banken och vara skuldfri.
Nice för er kanske. Om priserna är flat, så är det alltså bara skuldavskrivning då. Tur man inte amorterat av lånen utan lagt pengarna på annat kanske..
Män vin o sång.
Vill man inte ta risk eller har svaga nerver så är skuldfrihet rekommenderat. Möjligt man sover bättre på natten. Skuldfrihet har dock ett pris mot hävstångsprodukter som nu rusar i värde. Blir nog galet framöver när bankerna/politikerna/FI/riksbanken gör sina ”fixar”
Min prognos, men fråga istället din personliga bankman. Dessa har nog bättre koll
När svenskarna nu blivit duktiga på att spara el sjunker kraftbolagens vinster. Eftersom kulorna skall in höjer man så priserna med diverse olika motivationer. Fortum kommenterade vid ett tillfälle sin närvaro i Sverige med att “Vi är här för att tjäna pengar”.
Något som jag anser vara ett lands åtagande gentemot sina medborgare är att tillhandahålla en basservice och garantera en samhällelig infrastruktur har nu blivit en “marknad” där olika aktörer kan agera för att vinstmaximera.
Villaägarna noterade i SR P1 i morse att kommunala elbolag och samfälligheter har betydligt lägre elnätspriser och en lugnare prisutveckling.
När nu politikerna har avhänt sig ansvaret för elförsörjningen går det uppenbarligen inte att återta kontrollen. De privata elbolagen har mer eller mindre fritt spelrum.
Nja, det hela regleras av en myndighet. Varje gång den nekar bolagen höjda intäktsramar går de till domstol. Och vinner.
Det är väl tecken på att svensk offantlig förvaltning inte vet vad den gör. Trafikverket, Transportstyrelsen, Energimarknadsinspektione, Naturvårdsverket tex.
De sänkta budgetarna för Naturvårdsverket gjorde att man valde att inte säga upp personal utan la ner i princip all bekämpning av invasiva arter och behöll en hel del projekt som är kopplat till luddiga former kring klimatförändringar och liknande. För all del, absolut viktigt. Men det indikerar också att myndigheterna är alldeles för stora.
Deras arbetsprocesser gör dem stora. Och ineffektiva.
Alltså det är en ogin nidbild du ger av svensk statlig, regional och kommunal förvaltning och verken du räknar upp ovan är välskötta och fina statliga verk på alla sätt och i alla dimensioner…nåväl…
Och på temat svensk statsförvaltning – JK vill lämna ut hemligstämplad information om svenska mobiloperatörer (den information som lämnades i 5G auktionen) till…….wait for it………….wait for it…….
HUAWEI!!!
Dom stackarna har ju lidit ekonomisk skada av uteslutningen från 5G utbyggnaden.
Man kan inte ens hitta på det här om man försöker, helt otroligt!!!
I egenskap av vänsterlutande miljötomte är jag generellt rätt skeptisk till avregleringar. Så min magkänsla är att det vore bättre om staten ägde och ansvarade för elproduktionen. Så vilka är de uppenbara fördelarna med en avreglerad elmarknad? På vilket sätt tjänar medborgarna på att ha vinstdrivande elbolag som konkurrerar om att få bygga näten och leverera kilowattimmarna?
Är det en retorisk fråga eller en seriös undran? Det är naturligtvis möjligt att staten skulle göra saker billigare och bättre än marknaden men det händer väldigt sällan. Bara för att man trollar bort det hemska och ondskefulla vinstintresset (och ersätter det med ointresse) från olika tjänster blir inte konsumenten vinnare. Jämför för all del med dagligvaruhandeln, ev av de stora aktörerna saknar vinstintresse men är varken billigast eller bäst.
Naturliga monopol är naturligtivs alltid knepiga att få att fungera bra men om man tittar på hur SVK fungerar så är åtminstone inte jag övertygad om att det hade varit bättre med en statlig huvudman för elnäten, vilket är det jag antar att du syftade på.
Att det finns fördelar med att elproduktionen inte är statlig är många. Allt ifrån att bloggaren kan bygga solkraft, något nytt företag satsa på en teknik, att risk tas av marknaden istället för skattebetalarna när nya projekt genomförs osv.
Jag kan tycka att det är märkligt att en del saker som är nergrävda i gatan ska vara privat och en del kommunalt. Tycker att kommunen borde sköta alla kommunala monopol. Nu kan så klart även privata bolag samarbeta men den stora kostnaden för många av de naturliga monopol som finns i en kommun är att de är nergrävda på komunal mark mest, och lite servitut på privat mark så klart. Då borde kommunen sköta det, privata bolag bör inte få mandat att expropiera egendom eller tvinga fram avtal om tex ledningsdragning. och för att vatten, el mm ska fungera kan det krävas.
Det är ett synsätt, men de flesta vägkilometrar, teleledningar, fiberkablar osv är inte bara privat ägda och underhållna utan dessutom byggda och finansierade av företag eller privata organisationer. Då det rör sig om naturliga monopol krävs naturligtvis mer reglering än på andra marknader men att det skulle skötas bättre om politiker ansvarade för det är långt ifrån självklart. Privata bolag ska inte själva kunna expropriera mark men det betyder inte nödvändigtvis att den som gräver, lägger ned och äger kabeln måste vara offentlig.
Det var en seriös fråga! Det finns inte så många uttalade anarkokapitalister eller kommunister ibland oss – följaktligen tycker de flesta att staten ska sköta viss verksamhet och marknaden viss. Och exakt vad och hur mycket som ska vara reglerat är intressant att diskutera.
Tror min magkänsleskepsis gör sig gällande när det rör branscher som:
* Är samhällskritiska
* Är svåra för konsumenter att bilda sig uppfattning om (alltså: informationsbrist som en illasinnad aktör kan utnyttja)
* Måste hanteras ansvarsfullt över långa tidsspann (alltså: en konkurs kan vara en mindre katastrof för medborgarna)
* Har komplicerade ersättnings-/betalningsvägar (alltså: är helt eller delvis skattefinansierade, eller har andra upplägg som gör det svårt för konsumenten att förstå vad kostnaden är)
Finns säkert fler faktorer som kan lyftas fram. Men de avregleringar som varit omdebatterade och/eller problematiska (elmarknaden/skolan/järnvägen etc.) stämmer ju in på detta. I andra änden finns SARA-krogarna som inte stämmer in på något, och kändes som en rätt okontroversiell avreglering. Hur som helst ger du i ditt sistnämnda stycke flera exempel på fördelar med fri elproduktion. Tack för dessa!
Jag förstår hur du tänker men dina tre första punkter tycker jag inte talar för offentligt monopol.
Nästan allt samhällskritiskt sköts av det privata och det helt utan problem (mat, det mesta av energin, transporter, kommunikation, betalsystem osv) .Att det är samhällskritiskt räcker inte i sig för att motivera monopol på åkeri, dagligvaruhandel, bredband osv.
Din andra punkt, tycker jag inte heller talar för att politiker ska styra. Många (de flesta?) system och leveranskedjor är otroligt komplexa och svåra att överblicka. Den genomsnittliga konsumenten har lika dålig förståelse för hur elen kommer till uttaget som för hur mjölken till mejeridisken eller bensinen till pumpen. Informationsbrist, risker osv. hanteras i regel bra av professionella mellanhänder.
Långa tidsspann hanteras i regel också bra av markader. Det klagas ofta på “kvartalskapitalism” men man glömmer ofta att de som investerar sina pengar ofta vill få dem tillbaka och att man därför tänker långsiktigt. Å andra sidan har vi politiken där det är någon annans pengar man spekulerar med och där det blir någon annans problem efter fyra år. En konkurs behöver inte heller så stort problem då rälsen/vägen/ledningen ju finns kvar.
Din sista punkt ligger det dock mycket i. Då hamnar vi ju i vissa naturliga monopol exempelvis. Stockholms tunnelbana har nog varit en nyttig samhällsinvestering men den hade nog aldrig byggts om inte staden gjort det. Vinsterna är för spridda och ligger inte nödvändigtvis i driften utan på andra håll. Samma sak gäller förstås mycket annan infrastruktur också.
Ganska ofta så blandar folk ihop den privata enskilda kostnaden med effektivitet när man talar om vad det offentliga ska sköta. Det vi diskuterar är ju inte om exempelvis din eller min kostnad ska tas av kommunen utan om kommunen hade skött det bättre eller billigare. Som tankeexperiment kan man fråga sig själv, förutsatt att fakturan i båda fallen hade hamnat i min brevlåda hade jag föredragit att kommunen upphandlade, kravställde och beställde X eller hade jag föredragit någon privat lösning?
Förskola tycker jag är ett typiskt exempel. Många tycker det är bra att det finns och talar om det som något svenskarna kan vara stolta över. Betydligt färre talar om vad det kostar. I Stockholm subventioneras en förskoleplats för en 3 åring med 180 tkr per år. Om man leker med tanken att varje barnfamilj med två barn i dagisålder erbjudits 360 tkr per år efter skatt (nota bene!) för att lösa barnpassningen så vet jag inte hur många som valt den nuvarande modellen. Och då tillkommer ju dessutom avgiften som familjen betalar direkt till förskolan. Man tycker att systemet är bra för att man inte ser den faktiska kostnaden. Detsamma gäller ju också omvänt, man klagar på höga elnätsavgifter och vill att kommunen ska sköta det istället.
Nä, jag tänkte mer på kombinationen av alla fyra punkter som en indikator för en problematisk avreglering. Livsmedel är förvisso samhällskritiska, men de är ganska enkla för konsumenten att skaffa sig information om, om ett bageri konkar rasar inte systemet, de ekonomiska transaktionerna – undantaget EU-stöden till jordbrukare 🙂 – är ju enkla och tydliga med fristående aktörer som gör vinst i varje led och konsumenter som betalar med egna pengar till det säljande företaget. Därtill kommer alla uppenbara fördelar med en fri marknad i form av effektiviseringincitament, produktutveckling etc.
Men om en bransch bockar i alla fyra (och som sagt – jag bara skjuter från höften, finns säkert fler faktorer) finns det ju anledning att tro att en avreglering kan ge problem. Vill egentligen inte öppna upp denna Pandoras box i en i övrigt trevlig diskussion, men skolan tycker jag är det perfekta exemplet på en bransch med alla fyra. Samhällskritisk verksamhet, jättesvårt för konsumenten att skaffa sig pålitlig information om för- och nackdelar med olika skolor och svårt att ångra sig när man väl köpt tjänsten, brist på långsiktighet kan medföra katastrof för medborgarna (lex John Bauer), och mottagaren av tjänsten är inte den som betalar vilket gör att grundläggande ekonomiska incitament i “inköpsprocessen” försvinner. Dessutom är fördelarna med konkurrensen för medborgarna inte lika självklara – du kan säkert ge mig några, men tror du kanske håller med om att de inte är lika uppenbara som i fallet med livsmedel.
Förskolan är ett intressant exempel – jag hade lätt hållit ungarna hemma för 180′ om året (pga snåljåp). Gissar dock att vi på ett samhällsekonomiskt plan anser att förskolan är en klok subvention därför att vi tjänar ekonomiskt på att göra det smidigt för båda föräldrar att arbeta. Sen är den ju ett tydligt exempel på social ingenjörskonst, så på ett ideologiskt plan kan jag fatta om man tycker att det är fel att tvinga folk att betala för den.
Egentligen tror jag mycket av detta i slutändan handlar om princip kontra pragmatism. Man kan tycka att det som princip är fel att ta ut skatt och tvinga medborgare att betala för saker de inte bett om eller vill använda. Jag är pragmatisk och tycker att denna ofrihet är okej om vi tycker den ger uppenbara fördelar för medborgarna. Ännu en Pandoras box är ju att dra in USA i det hela, och detta land har klart andra förutsättningar och utmaningar. Men det är ju lätt att hitta exempel på avreglerade marknader där som är uppenbart dysfunktionella. Och jag är inte helt säker på att folk alltid tjänar så mycket – ekonomiskt eller i större frihet – på att själva tvingas orientera sig och köpa komplexa tjänster av privata aktörer på dessa marknader.
För att börja med förskolan. Jag tror inte du hade varit ensam i det, eller att man hyrt in farmor osv. Du har förstås rätt, det finns fler skäl för förskolan från det offentligas perspektiv. Socialingenjörskonst kan det kallas, att lära barn svenska om de inte har det hemifrån, att förhindra att kvinnor faller bort från arbetsmarknaden, uppmuntra till barnafödande etc. Min poäng var inte för eller emot förskolan utan att den tjänst som många föräldrar anser praktisk uppleves så till stor del för att de inte ser den egentliga kostnaden.
Vad gäller matförsörjningen så är den robusthet du beskriver en effekt tackvarde att den är privat. Hade det funnits ett statligt bageri, ett statligt jordbruksföretag, en statlig importör av konstgödsel osv. så hade det systemet varit mycket skörare. Alla delar av kedjan sammanlagt gör det hela otroligt komplext, men marknaden hanterar den komplexiteten så att det enda kunden behöver göra är att välja typ av bröd i disken. Köerna i sovjet efter olika matvaror fanns inte för skojs skull utan för att systemet inte lyckades hantera komplexiteten i att förse allt som efterfrågades. Men vi verkar ju vara mer eller mindre överens om att de bästa marknaderna är de där slutkonsumenten också själv betalar.
De system som enklast kan motiveras ska skötas av det offentliga är de som är naturliga monopol eller som har spridda/diffusa vinster. Det kan handla om finansiering av järnväg/väg eller för den delen finansiering av skolan. Det därför att vinsterna av att svenskarna kan läsa och räkna hamnar hos många fler än den enskilda personen eller för den delen att exempelvis mark är mer värdefull i en ort med järnväg än vad den varit annars.
Det betyder dock inte att det är effektivast om den som står med grävskopan och lägger rälsen är offentligt anställd eller att läraren måste arbeta för kommunen. Något som är viktigt, komplext och långsiktigt hävdar jag kan hanteras av marknaden minst lika bra som av det offentliga. Det är först när de framtida vinsterna och/eller den löpande finansieringen blir rörig som det finns ett behov för staten att gå in.
Om det är risken för konkurs i friskolor som man oroar sig för finns det bättre sätt att hantera den än genom att ge kommunen monopol på undervisning och att bara låta underskotten betalas av skattebetalarna.
En annan typ av sektorer som det offentliga med fördel ansvarar för är de där makt (kan) utövas så som försvar och rättsväsende.
Men i övrigt är det inte alls lika enkelt och “uppenbara fördelar” med det ena systemet framför det andra växer inte på träd. Jag skulle exempelvis hävda att det tvärt om är väldigt svårt att hitta avreglerade marknader som är dysfunktionella. De marknader som är dysfunktionella är ofta väldigt reglerade och har i regel stor offentlig inblandning. Vad som är hönan och ägget kan dock diskuteras.
När det gäller elnätet är ju det ett naturligt monopol men vinsten är samtidigt tydlig och det är konsumenten som betalar. Det bör därför finnas något som skyddar konsumenten mot oskäliga priser men det är inte självklart att det ska byggas/driftas/ägas offentligt. Man ska ju komma ihåg att det finns alternativavkastning på det kapital som staten hypotetiskt investerar i elnät och att det offentliga inte har samma incitament till kostnadseffektivitet. Det är mycket tänkbart att det över tid är billigare med ett privat elnät än ett offentligt.
@Osterbacke Jag tror också att man måste se saker från ett tidsperspektiv, till och med en anarkokapitalist jag har lyssnat lite på medger att ofta kan det finnas stora fördelar med att förstatliga delar av marknaden. Där staten tar över en fullt fungerande verksamhet och folk kan undra varför man inte gjorde det tidigare, men sedan över tid blir det mindre kostnadseffektivt och följer inte med i utvecklingen och du slutar med en verksamhet klart sämre än när den var privat.
Men det är rätt som du säger att man måste skilja mellan offentligt drivet från offentligt finansierat och fri marknad från naturliga monopol.
@Elbow Jag tror vi eventuellt kan ha missförstått varandra? Jag tror i regel att det är effektivare med marknadslösning snarare än offentlig. Jag kan dock mycket väl tänka mig att det finns exempel på motsatsen. Dessutom kan det ju som antytts ovan ibland finnas andra kvaliteter än de rent ekonomiska som gör att det är att föredra att ha det i offentlig drift. Så som totalförsvar. Det finns också många gråzoner där det finns goda argument åt båda hållen. Exempelvis om myndigheter ska hyra kontor på den fria marknaden eller om staten ska äga en massa kontor för myndigheter. Det finns goda argument åt båda hållen.
Dessutom så upplever jag att argumenten för hur klokt det är med offentligt ägande/drift i olika projekt kommer först i efterhand när man vet hur det gick. Utbyggnaden av Arlandabanan tas ofta som exempel på infrastruktur som det vore bra om staten ägde. Det är ju lätt att säga nu när vi vet att det blev en vinstaffär. Att den gjorde förlust de första 10 åren och kanske inte ens hade blivit byggd utan privatkapital nämns inte. Det är som bekant enkelt att plocka vinnare i efterhand men väldigt svårt innan.
Du har säkert rätt att de dysfunktionella amerikanska marknader jag tänker på ofta är kraftigt reglerade. Jag brukar kolla på John Oliver på HBO, och ska man lyfta fram en återkommande röd tråd i hans inslag kan det vara “medborgare blir exploaterade av företag på en reglerad marknad med dålig tillsyn”.
Ett avsnitt nyligen avhandlade marknaden för järnvägstransporter och godsbanor med anledning av urspårningen och miljökatastrofen i Ohio. Ett lapptäcke av olika koncerner och företagskonstruktioner som ansvarar för olika delar av säkerhets- och underhållsarbetet, en extremt underfinansierad tillsynsmyndighet som inte kan kontrollera säkerheten i verksamheten, en stark lobbyverksamhet som ser till att all eventuell skärpt lagstiftning skjuts i sank. Han har tidigare avhandlat elnäten med anledning av skogsbränderna i Kalifornien för några år, varav den kraftigaste startades när en ledning föll ner på marken efter år av bristande underhåll. Fängelsebranschen har avhandlats med samma problem – aktörer budar till sig kontrakt, tillsynsmyndigheten är underfinansierad, lobbyverksamheten är stark, verksamheten på fängelserna bedrivs med allt mindre resurser för allt fler fångar. Nyligen gjordes ett separat inslag om fängelsevård – tydligen är detta också en avreglerad marknad i USA. Och samma visa där – fångarna är garanterade vård i konstitutionen, men marknaden är vilda västern, billigaste leverantören vinner kontraktet, tillsynsmyndigheten har i bästa fall råd att kontrollera en aktör om året och fångarna hinner dö innan de får vård.
Ur ett svenskt perspektiv känns det helt makalöst att man kan stå ut med sådana här system. Invändningen är såklart att det är regleringen som är problemet – att marknaden borde släppas mer fri så att köpare och säljare själva får ta ansvar för att hitta rätt lösningar. I svensk skola tror jag det skulle göra stor skillnad om den som skulle välja skola åt sina barn faktiskt hade en halv miljon i plånboken att betala med – då tror jag både köpare och säljare skulle vara mycket mer noggranna med att rätt kvalitet levererades. (Därmed inte sagt att jag föredrar den avreglerade skolan!)
Men ibland låter de mest extrema marknadsförespråkarna lite som kommunister – “just det exemplet var inte äkta kommunism, hade man bara gjort si och så istället hade det funkat …”. Kanske är dyr och ineffektiv men stabil och långsiktig statlig verksamhet att föredra i vissa branscher?
Jag tycker inte att jag gett uttryck för någon fanatism utan har tillexempel just ovan givit ett exempel på när offentlig drift skulle kunna vara klokt (kontor för myndigheter).
Men det gäller att hålla isär äpplen och päron. Att en offentlig myndighet väljer att köpa in en tjänst, i det här fallet fängelser i USA, är inte ett exempel på hur en avreglerad marknad fungerar. Det är en offentlig upphandling av en offentlig aktör. Jag vet inte mycket om fängelser i USA men en resultatet av upphandling är aldrig bättre än upphandlingen. Hursom, att en offentlig aktör genomför en dålig upphandling tycker jag inte kan tas som ett exempel på att marknaden inte fungerar utan, om något, att det offentliga har svårt att genomföra
Sedan kan jag generellt säga att jag inte tycker att man ska lägga allt för stort förtroende i vad som är att beskriva som underhållning. Det gäller oavsett om man lyssnar på Joe Rogan eller John Oliver. De båda, och många fler med dem, är i min mening ett av skälen till att det politiska samtalet i USA helt spårat ur. Vinklad propaganda på varje sida av alla frågor från aktörer som inte ens gör anspråk på att vara korrekta eller rättvisande då de gömmer sig bakom att det är underhållning de producerar. Jag säger inte att allt de säger är lögn men jag säger att deras inslag knappast är resultatet av en förutsättningslös vilja att förstå och förklara.
Just järnväg är väl ett av de exempel som jag löpande ovan nämnt som något som kan vara rimligt att staten äger. Men när det gäller järnväg i USA ska man jag ha med sig att de i huvudsak har byggts, ägts och underhållits av privata förtag sedan 1800-talet. Det är med andra ord ett utmärkt exempel på något som skötts av marknaden som är samhällsviktigt och långsiktigt.
Visst finns det eftersatt underhåll i USA men det är ju inte unikt för dem. I Sverige ägs så gott som all viktig järnväg av staten sedan ungefär 100 år och vi är uppe i två urspårningar i år bara på malmbanan med miljardförluster till följd.
Dessutom tror jag det är ganska en ganska vanlig åsikt bland de som studerat frågan närmare många stora misstag gjordes efter att järnvägen på nordöstkusten förstatligandes på 70-talet. Förstatligandet ledde ju dock till att staten insåg att exempelvis prisregleringen för järnvägstransporter höll på att döda hela industrin, vilket i sin tur ledde till avreglering och att den amerikanska järnvägsmarknaden blev lönsam igen. Vilket var bra för både miljö och ekonomi då en väldigt hög andel av godstransporterna i USA går på räls istället för på lastbil.
Jag ber om ursäkt för alla missade ord och likande. Jag ska försöka ta mig tiden att läsa igenom mina kommentarer *innan* jag postar dem.
Menade inte att du var fanatisk – tycker tvärtom dina resonemang är intressanta! Tänkte mer på de där sällsynta anarkokapitalisterna vi diskuterade ovan.
Dock förstår jag inte varför det är viktigt att skilja på äpplen och päron. Om vi skulle flytta över driften av fängelser till privata aktörer skulle väl det kunna kallas “avreglering”? Och om det nu visar sig att upphandlingarna ständigt ger dåliga resultat, då kanske verksamheten inte är lämplig för denna konfiguration med offentlig beställare och privat leverantör? I Sverige drivs fängelserna i offentlig regi – tror du att verksamheten skulle bli billigare och leverera högre kvalitet om den kontrakterades ut till privata aktörer i offentliga upphandlingar? (Detta är en ärlig fråga – men jag personligen ser inte något scenario där kostnaderna skulle sjunka och kvaliteten skulle bli bättre, eventuellt för att staten är för dålig på upphandling!)
Sen vill jag med bestämdhet hävda att Joe Rogan och John Oliver är allt annat än jämförbara! Den förstnämnde låter relativt oförberedd olika människor lägga ut texten. Ibland blir det trevliga och intressanta samtal, ibland får Alex Jones sprida de värsta och farligaste konspirationsteorierna relativt oemotsagd. John Oliver däremot tycker jag absolut uppvisar en “förutsättningslös vilja att förstå och förklara”! Ja, han har ett tydligt (amerikanskt) vänsterperspektiv, men han har ju en stor och seriös redaktion och jag tycker det är uppenbart att han vinnlägger sig om att aldrig slira på sanningen. Klart han också får kritik, men rena lögner eller allvarligt missledande information förekommer ju knappt (har försökt googla “john oliver lies” utan några konkreta skandaler). Uppmuntrar dig att exempelvis kolla in avsnittet om Is*ael och H*mas – jag tycker det är superintressant och välformulerat, och jag har svårt att se att man skulle kunna hitta någon fake news-/propagandavinkel på det.
Dessutom: om man tittar på de samhällsfrågor vi diskuterar som John Oliver haft avsnitt om (till exempel tågnät/elnät/fängelser/fängelsevård) så är vi förmodligen överens om problemet med inte om lösningen – John Oliver (och jag) säger förstatliga/skärp lagstiftningen/finansiera tillsynsmyndigheterna, och du säger upphandla bättre/avreglera mer?
Då förstår jag. Olika varianter på “jag har egentligen rätt det bara blev fel när det genomfördes” finns på många håll och kan vara tröttsamt.
Jag kan ge John Oliver en chans och se något av de klipp du talar om men jag återstår att övertyga om att de ger grund för en god förståelse. Det är som sagt inte samma sak att inte tala osanning som att ge en nyanserad och fullödig beskrivning om hur saker förhåller sig.
För en relativt kort introduktion (nåja) till järnvägsavregleringen i USA som blev av efter överreglering lett till att ett flertal aktörer gick i konkurs, deras konkursbon blev övertagna av staten och staten insåg att det inte gick att bedriva järnvägsverksamhet med regleringen finns på länken nedan. Som med så många frågor finns det betydligt fler lager än vad man kan tro vid en snabb anblick och ju mer man får veta, ju mer inser man att man inte vet.
Vad gäller upphandling och att det skiljer sig ifrån avreglering så tycker jag att det är en viktig skillnad. Den svenska telemarknaden, tv-marknaden, apoteksmarknaden är exempel på avreglerade marknader där ansvar och drift övergått till en marknad och sköts och ägs privat. När försvaret köper in kängor, en kommun beställer it-system eller när staten beställer snöröjning av vägar eller mat till värnpliktiga så är det upphandling. Ansvar, kravställande osv. ligger då kvar hos det offentliga men det offentliga väljer en privat leverantör istället för att bygga en kängor-fabrik, anställa egna snöröjare osv. av tillexempel effektivitets- och kostnadsskäl.
Det är två helt olika sätt att lösa ett behov, där ansvar, kravställande etc. antingen ligger på det offentliga eller inte gör det. Mycket upphandling fungerar bra, och inte minst mycket bättre än alternativen troligtvis skulle göra, så jag är inte generellt emot upphandling. Men vid upphandling gäller det att beställaren är kompetent, annars betalar man lätt för mycket eller får något sämre än tänkt. Det gäller förstås inte bara det offentliga.
Sedan finns det ju mellanting så som skolan i Sverige som lite förenklat kan jämföras med upphandlade tjänster som brukaren/den enskilda får välja mellan. Det offentliga ställer fortfarande krav, granskar, finansierar och reglerar skolor väldigt mycket men familjen/eleven får välja vilken av de godkända aktörerna de vill använda.
Jag tycker mycket väl att det kan övervägas att upphandla delar av kriminalvården. Det är brist på platser och en genomsnittlig plats kostar över 3000 kr/dygn (bland de dyraste i världen?). Jag tror att det är fullt möjligt att det snabbt skulle kunna gå att få fram fler platser till en lägre kostnad med bibehållen kvalitet om man lät privata aktörer lämna anbud på att leverera fängelseplatser. Det här är inte en fråga jag studerat närmare, så jag säger inte att det nödvändigtvis måste vara en bra idé, men jag tror det är ett misstag att inte ens överväga möjligheten på grund av fördomar om att det inte går. Om man inte litar på företag kan man låta finska eller danska staten lämna in anbud 😉
Ett exempel på hur otroliga saker som är möjligt med upphandling (och som aldrig hade gått utan) är ju förstås hur man på några månader lyckades hitta någorlunda tillfredsställande boenden för 160 000 personer 2015. Visst fanns det avarter och visst gjordes det misstag, men det går inte att blunda för att det var en otrolig bedrift.
Det offentliga är inte heller generellt dåliga på just upphandling. Det genomförs massor med relativt bra upphandlingar hela tiden och de brister som det offentliga uppvisar vid upphandling finns ju som oftast även när de själva driftar verksamheter.
https://scholarspace.library.gwu.edu/concern/gw_works/pr76f4081
Jag inser att jag nog är rätt svartvit – upphandling behöver ju inte vara mer komplicerat än att ett företag tar in extern bemanning vid behovstoppar. I min inskränkta värld ser jag bara framför mig hur staten säljer ut offentligt ägda företag (typ kriminalvården) och sen blir totalt uppkäkade i upphandlingen. Vilket säkert inte är det vanliga. Och medielogiken är ju sådan att avarterna får massor av uppmärksamhet medan andra upphandlingar mellan det offentliga och privata bara tuffar på och fungerar i år efter år.
Så jag tycker vi sätter punkt här, tack för en fin diskussion! Och kolla gärna in några John Oliver-avsnitt. Du får stå ut med den gapiga humorn som säkert inte är speciellt underhållande för den som inte följt programmet …
Här är avsnittet om godsfrakt på räls!
https://www.youtube.com/watch?v=AJ2keSJzYyY
Tack för länken och tack för en trevlig diskussion! Om jag får fråga, du svarade så snabbt efter mina svar så jag undrar om du har någon funktion som ger dig en notis när någon svarar på dina kommentarer här?
Själv kan jag lägga ned alldeles för mycket tid på att diskutera med främlingar här på bloggen när det är lugnt på jobbet men det kräver att jag går in och manuellt kollar om någon svarat.
Trevlig kväll!
Senaste populistutspelet är ju S som säger att man inte vill ge tillstånd för Hansa Powerbridge förrän Tyskland följer Acers rekommendationer och delar in landet i elpriszoner.
Det kommer ALDRIG Tyskland göra eftersom deras industri
I söder inte klarar av att hantera de verkliga elpriserna. Därför subventionerat tyska staten industrier.
Man vill ha handel med el, men bara när det gynnar Tyskland.
Tyskland fick erbjudandet att deltaga i Baltic Pipe (gasledning från Danmark till Polen) men Tyskland tyckte de hade bra med gasen från Ryssland.
Man skulle vilja ha en kommentar från dem om det nu…
Sverige är en del av den europeiska elmarknaden, men det är en marknad som vi måste få att fungera säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S)
– Alla länder som ingår i EU:s elmarknad måste ju följa de spelregler som EU-kommissionen slår fast. Men det har inte Tyskland gjort i och med att hela Tyskland är ett och samma elprisområde.
– Det är en betydande orsak till att elpriserna blir så höga i Sydsverige. Tyskland bör precis som Sverige vara indelat i olika elprisområden.
Enligt EU:s energibyrå Acer bör prisområdenas utformning förändras i Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna och dela upp Tyskland i två, tre eller fyra elprisområden. Enligt alla förslag blir Nordtyskland ett eget prisområde.
ett helt nytt elprisområde i Nordtyskland minska risken för skyhöga elpriser i Skåne. Tyskland har precis som Sverige en väldigt hög andel av sin elproduktion i norr, och en hög andel av sina elslukande storföretag längre söderut.
– Sverige bör vänta med att bygga Hansa Power Bridge tills Tyskland delats in i elprisområden. Jag kallar det förhandling. Om inte Tyskland inför elprisområden bör vi vara tuffa tillbaka, säger Heléne Fritzon.
Man kan ju antingen flytta elen till fabrikerna eller flytta fabrikerna till elen. För svensk del så är det väl bättre att fabrikerna i Tyskland flyttar till Norrland än att Norrlands el skall transporteras i kablar till Tyskland.
Såklart bör svenska politiker insistera på att produktionen flyttar nära elproduktion!
Heléne Fritzon, tuff, lol…
“… Om inte Tyskland inför elprisområden bör vi vara tuffa tillbaka …”
Kommer våra syltryggar till politiker aldrig att göra. Finns det något exempel på att de någonsin stått upp mot EU eller någon betydande stat i en viktig fråga?
Eget elområde för exportkablar kanske? Danskarna borde ju iaf få betala en “takt”kostnad då deras vindflöjlar inte underlättar att bibehålla 50Hz i deras nät.
Intressant i Sverige att riksbanken håller på och flyttar på målstolparna, på sistone har man ju knappt talat om 2% målet utan ett “toleransintervall” på 2-3%. Ska man vara cynisk kunde man anta att det är riksbanken som vill sätta räntan efter 3% inflationsmål istället för två för att göra journalisterna och andra bolånetorskar glada.
En ändring av inflationsmålet från något annat än 2% KPIF måste dock godkännas av riksdagen enligt riksbankslagen.
Från TT: Inflationen i USA steg till 3,5 procent i mars, visar färska siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement.
Pop goes the weasel.
Då hoppas jag att Riksbanken inser att ekonomin går bra och att en räntesänkning enbart kommer skada för tillfället.
Hade varit mysigt med en höjning på 0,25% för att visa allvaret i inflationsbekämpningn och kronans värde.
Kanske skall avvakta inflationssiffrorna i Sverige på fredag innan man uttalar sig tvärsäkert, men oförändrad ränta i maj ökade i sannolikhet (höjning tror jag inte alls på).
De indikatorer jag tittar på hade den här månadsutvecklingen i mars:
Matpriser +0.1%, Elpriser +10%, Bensinpriser +6%, växelkurs +0.1% och oförändrad ränta.
HEASM.
Dagens US PMI förändrar ingenting. Riksbanken sänker innan halvårsskiftet.
VA! Kan du uttala dig utan att komma mer personangrepp!
Tycker att det är vansinne om man höjer innan sommaren. Man kan inte ta hänsyn till att du råkat låna för mycket och nu verkar vara i skiten
Vad man vill och vad som sker är två skilda saker.
Jag vill att börsen ska ner 40% och ser gärna att räntorna ligger kvar på dessa nivåer eller stiger.
Det kommer dock inte att ske i närtid utan Riksbanken kommer att sänka räntan innan halvårsskiftet.
Stark PMI US gör att förväntningarna på en första räntesänkning FED nu är november månad.
Jag trodde väl ungefär på 60% chans på sänkning i maj tidigare, nu är det kanske 50/50 istället.
Ursäkta en idiot men prishöjningar på olika nyttigheter fungerar väl så att de sänker inflationen genom sänkt konsumtion. Ekonomin kyls av…..
Nån Riksbank behövs inte.