Tranorna är sedan någon vecka tillbaka i gårdens sjö och nu fick de sällskap av en tredje, varpå hopp om holmgång och trandans väcktes. Antagligen är det dock den överlevande fjolingen från förra året, för det blev inget slagsmål och ingen dans den här gången, vilket vi dock fick uppleva härom året.
Som västgöte är det förstås trevligt att ha ett häckande par av landskapsfågeln i vår sjö, även om det av respekt begränsar möjligheten till bad under våren.
Tranparet som häckat i sjön har varit här varje år så länge jag bott här, dvs inne på artonde året nu, och en gång har de blivit utmanade av en annan trana. Tror det var 2020 eller 2021, varpå holmgång utbröt samt trandans, samt ett himla liv.
Nu fick de också besök av en tredje, men det blev en lugn tillställning, där de verkar känna varandra.
Förra året var också första gången på 18 år som jag sett dem ha en överlevande unge tills flygåldern, så min gissning är att denna tredje trana i år är fjolingen som hängt med päronen på solsemester söderöver under vintern, och nu är tillbaka för att hitta sin egen livspartner.
Tranor ska kunna leva upp till 30 år, även om snittet är hälften. Möjligt att paret bytts ut under dessa arton år. För mig som lekman är det lite svårt att se skillnad på individerna.
Nåja, det är fortfarande vår, så det kan fortfarande bli slagsmål och dans runt sjön. De vet mycket väl att vi bor här för övrigt – de håller sig alltid på andra sidan sjön och närmar man sig är de noga med att flytta sig så vattenspegeln alltid ligger mellan. Fast jag tycker det är bäst att låta dem vara. Det finns nog med rov som kan störa häckningen utan att nyfikna människor ska stryka runt också. Bloggredaktionen är dock för klena och jag har förra året sett vad som händer med en redaktionsmedlem som kommer inom 20 meter från en tranunge, samt hur fort en redaktionsmedlem kan fly en trana som sträcker på sig, breder ut vingarna och går till anfall med starkt framåtlutat våldsmandat.
21 kommentarer
Du har inte missat någon större sensation Lars. Som västgöte i exil framhåller jag givetvis alltid tranans ankomst, tranans förträfflighet i allmänhet och trandansen som det ultimata vårtecknet men rent privat tycker jag att det är en fruktansvärd tillställning. Har i min yngre ungdom alltför ofta tvingats upp i okristlig tid för att sedan tvingas med på grundskolans obligatoriska bussutflykter till Hornborgasjön. Fullständigt obegripligt för ett barn. Som vuxen framstår beteendet att se trandansen än mer bisarrt. Vuxna människor som står och betraktar, en I sanning, ganska ful fågels ansträngning för att få komma till!
Att sitta i fåtöljen på farstukvisten med en kikare och en kopp kaffe är inte direkt jobbigt.
Haha. Ditt inlägg kommer i rätt tid. Själv bor jag i Stockholms innerstad där silltruten har sina häckningsplatser. Det är ett jävla liv från april till september. I går började skränandet det igen med mystiska parningsdanser. Ett par har bildats vid den gamla häckningsplatsen på ett ventilationstorn. De sitter ihop någon timme, sedan flyger de iväg. Inga ägg den här gången? Jag återkommer med mina etiologiska studier.
Trutar är generellt ett otyg Flarran. De för ett fruktansvärt oväsende och lyckas de med konststycket att få till ett par ungar blir det livat värre om man kommer i närheten av boet. Vi har normalt sett ett trutbo på takåsen mitt emot vår balkong och så fort det är ungar i trutboet ägnar sig våra trutgrannar åt ilskna anflygningar mot balkongen om någon vistas där. De brukar dessutom reta upp sig på och anfalla personer som nyttjar trottoaren nedanför husen. Gissa om jag var imponerad av den hastighet tre gamla damer från det närliggande äldreboendet var kapabla att få upp på sina rullatorer under en trutattack. Själv har jag lärt mig att alltid använda paraply för att skydda mig och familjen mot attacker.
För många år sen såg jag en måsfågel (som ska få vara anonym här) brutalt anfalla medelst störtdykningar en karl i bredbrättad hatt nära Jakobs kyrka i Eken. Oss brydde den sig märkbart mindre om. Antagligen hade någon med liknande visuell profil förgjort sig mot dess ungar, kanske rensat boet i en regnränna på kyrktaket? Full-blast hat mot alla med hatt.
För ett annat stort antal år sen tog vi en vårresa till Keukenhof i NL för att kolla in alla blomster där. Vi tog in på ett enklare ställe i centrala Haarlem, där det var gott om ankor i allehanda former, färger och format; sådana hybridiserar tydligen ymnigt. Vi vart rätt arga över att någon dåre till hemmasnickare satte igång att såga i masonit halvsex på morgonen vid bakgården utanför vårt fönster. Småningom såg vi förövaren: en av alla dessa hybridankor höll sin vårmorgonkonsert.
För övrigt hade vi tur med vädret. Haarlem var också en trevlig liten stad.
Undersökande journalistik är ingen lek, bara synd att dina redaktionsmedlemmar behövde lära sig det den hårda vägen.
Kul med lite djur o natur reportage ibland 🙂 Eller annat som inte har med kriget el ekonomi att göra. Uppskattas
Jo.
Mysigt! De är rätt fina de där.
Jag bor lite högre upp, Sundsvall och jag har fortfarande 2dm snö på gräsmattan och snön kom i slutet av oktober förra året som är lite extremt men nåväl. Den sjö jag bor vid har svanar och när de kommer, att se dem flyga och ljudet är underbart, kvark kvark. Men jag får nog vänta en månad till.
Men våren kommer och vi famnar den
Aha, västgötaklimax. Torde inte vara helt okänt för bloggaren. Slagsmål och dans kan du väl fixa själv??
Trance Dance-floppen.
Brukar gå en runda i skogen på lunchen, den sista biten går man förbi ett jakttorn dit det ibland kommer jägare.
För att undvika tillbud brukar jag skrika ”avbryt, eld upphör, kommer fram” några gånger innan jag kommer fram till den uppröjda ”skjutkorridoren” där saltstenen sitter och stigen löper ur skogen.
Senast blev det ett jäkla liv när tranorna anlänt till platsen. Har tyvärr inte sett dem sedan dess men de dyker säkert upp igen.
host,host, jag kan inte bada i det 8-gradiga vattnet för då blir tranorna arga 🙂
Med lägligt elpris finns ju badtunnan att tillgå. Om man har tillgång.
Med lite tur har den inte besökts av älgar, vilket skett härikring.
VINTERBADA! MAN MÅSTE VINTERBADA!
Ha-ha… Kan föreställa mig “tranangreppet”!
Häromåret skådade jag en trana angripa ett rådjur som tydligen hade stört fågeln. Vi blev så paffa över denna oväntade uppvisning att vi inte fick upp våra kameramobiler förrän hade rådjuret hunnit fly och showen var över.
/TMax återreggad. Utkastad och återreggad – bäst att kommentera fort som attan så man inte åker ut igen. 😉
I reside a bit further up in Sundsvall, and I still have 2 decimeters of snow covering my lawn. The snow arrived at the end of October last year, which is quite unusual, but that’s how it goes. The lake near my home is home to swans, and when they arrive, observing them take flight and hearing their gentle calls is truly delightful. However, it seems I’ll have to wait for another month for that pleasure. Nonetheless, spring is on its way, and we eagerly anticipate its arrival.
2-3 st är helt ok, men när det börjar räknas i 10000 är de skadedjur
Den mittersta ser lite klenare ut och verkar inte heller ha det röda fältet på hjässan. Kan detta vara fjolingen?
Jag hade visst helt missat denna intressanta artikel! Jag tycker att tranor är rätt häftiga fåglar, de ser nästan lite utomjordiska ut.
Men det låter lite oroande att de endast en enda gång på 18 år lyckats få en unge flygfärdig, det bådar verkligen inte gott för tranornas fortsatta överlevnad.