Artikeln innehåller annonslänkar för Påmind.
Börserna fortsätter upp i de asiatiska tidszonerna på tisdagen och kronan stärks medan guldpriset rasar. Sedan 2021 har andelen svenskar som har svårt att få ekonomin att gå ihop bara ökat från 7% till 9% och det kan omfatta allvarliga problem som att inte ha råd att åka på semester eller äga en bil.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.37% för OMXS30 och +0.28% för OMXSPI. Den svenska kronan stärks till 10:90 SEK för USD och 11:60 SEK för EUR. Men framför allt så faller guldpriset, vilket nog kan härledas till de amerikanska stödpaketen, som förvisso inte är klubbade av den amerikanska senaten än. Guldet kostar nu 807:- SEK per gram, ner från toppen på 854:- SEK förra veckan.
I USA är de långa marknadsräntorna oförändrade sedan i fredags och börserna återhämtade sig. S&P-500 gick +0.87% och Nasdaq 100 gick +1.02%. Bland FANANGST fortsatte raset för Tesla, som är sämst i klassen med -3.40%, medan Nvidia rekylerar upp med +4.35%.
I de asiatiska tidszonerna är det positivt under tisdagsmorgonen undantaget KOSPI som går -0.16%. I övrigt går ASX 200 +0.35%, Hang Seng +1.58%, Nikkei 225 +0.30% och Straits Times +1.04%.
SCB uppger att 8.6% av svenskarna hade svårt eller mycket svårt att få ekonomin att gå ihop under 2023. Andelen är upp från 7.0% under pandeminåret 2021. Andelen som har lätt att få ihop ekonoimn har också fallit från 57.9% till 46.3%.
Av det man inte har råd med anger t ex 10.9% att man inte kan åka på en veckas semester om året och 6.1% att de inte har råd med bil.
5.8% har inte råd att ha tillräckligt varmt i sin bostad, vilket är upp från 1.8% år 2021. 2.8% har inte råd att träffa vänner för att fika eller äta middag mot tidigare 0.9% och 3.1% har inte råd att laga en måltid med kött eller fisk varannan dag mot 1.7% år 2021. 3.8% har inte råd med nya kläder.
Sämst har ensamstående kvinnor med barn där det anges att “[u]nder 2023 hade nästan var tredje svårt att få ekonomin att gå ihop. Därtill saknade 57 procent kontantmarginal, jämfört med 24 procent bland ensamstående män med barn i dessa åldrar.”
Ovanstående är förstås enormt trist, men det handlar alltså om en ökad procentandel om 1.6 som har svårt eller mycket svårt med ekonomin trots att vi haft en inflation på 22.5% sedan januari 2021 och en styrränta som gått från 0.00% till 4.00%.
För individen som drabbats är det ingen tröst, men om 1.6 procentenheter som fått svårt med ekonomin är enda utfallet av dessa kraftiga prisökningar, kraftiga räntehöjningar, recession, lågkonjunktur och storkrig i Europa så är det svenska samhället ganska ekonomiskt resilient och välmående. Detta är också i linje med bloggens observationer kring t ex arbetslöshet och andra ekonomiska eller anekdotiska indikatorer. Sverige har klarat räntechocken och kraftig inflation alldeles utmärkt, och höjd inflation var inte jordens undergång de ekonomiska teorierna till trots.
Sedan är det förstås för jävligt i alla fall, det var bättre förr, och ungdomen av idag bla bla bla.
För övrigt kan man kostnadsfritt via Påmind (annonslänk) få möjlighet till bättre priser på t ex försäkringar, bredband, mobilabonnemang, elavtal och lån. I snitt sparar en användare av Påmind ca 2000:- SEK om året.
73 kommentarer
Föll det bort en siffra i guldpriset?
Jag utgår från att bloggaren bara kollar om vi läser ordentligt medan vi väntar på morgonens Ukrainaartikel. 😉
Det är jag som inte fått kaffe.
Då hoppas jag att den bristen är åtgärdad nu. 🙂
Jag har både varit ute en vända och har nu fått mitt kaffe, så jag arbetar på Ukrainaartikeln nu.
Jag kommer följa bloggen även när ryssen fått bonk och lämnar Ukraina,
gillar ekonomi, energi och elbils avsnitten, lär väl hitta andra godbitar så småningom.
Vad roligt att du gillar andra artiklar också.
Jag köper bloggen för artiklarnas skull…
Själv är jag här för bilder på bloggarens lökar…
+ 1
Jag hittade hit p.g.a. Ukrainaartiklarna men har även börjat följa ekonomiartiklarna slaviskt. Om inte annat så för de oftast rätt skojiga ironiska texterna.
Har däremot inte kommit mig för att läsa någon bok ännu, vet inte riktigt vilken serie jag ska börja med. Vilken av dem är det som har mest bäring på senaste årens händelser?
Hjärtaserien. Börja med Drönarhjärta.
Tackar!
Håller på med Simon Shusters “Spelaren” just nu (läsvärd, i alla fall första tredjedelen som jag hunnit med hittills), får bli nästa bok att avverka efter det 🙂
Läste bloggen många år innan jag fick för mig att läsa LWs böcker. Trodde helt ärligt att det var skit. Sen fick jag låna en bok av en trevlig hemvärnsman och för första gången på flera år hamnade jag i en situation jag inte kunde sluta läsa, varje ledig stund satt jag med boken i handen. Nästan så frugan blev irriterad av att jag ville läsa en bok istället för att kolla på TV när barnen lagt sig.
Skriver man skit hamnar man inte på topplistor, och definitivt inte som #1. Inte heller Camilla Läckberg är skit för övrigt, men man behöver inte gilla allt.
Sen kan du läsa Stjärnklartserien. Var beredd på att du kommer vilja spendera en hel del pengar när du läst klart de böckerna.
Antar du syftar på annat än böcker då? 🙂
Ja. Minns att det var många som beklagade sig över att Stjärnklart var ett av de dyraste bokköpen de gjort, när det begav sig. 🙂
Var en av favorit bloggarna långt innan kriget i Ukraina började.
Samma här. Har följt bloggen länge, har sett några artiklar som jag inte hållit med om men så är det överallt och på det stora hela så överväger det positiva stort.
Vore ju skrämmande om man håller med om allt. Besöksförbudsnivå på det, typ.
…nu kan jag ju inte hålla med. 😛
Även jag har följt bloggen länge (det närmar sig nog ett decennium nu).
Jag tycker det är ganska ofta man inte håller med, i betydelsen att jag själv skulle viktat, nyanserat eller beskrivit orsaker, förlopp eller samband annorlunda än bloggaren. Bloggaren tillför i regel ett perspektiv och en nyhetsvärdering (urval) jag verkligen uppskattar och inte tycker erbjuds någon annanstans.
Jag ska också lägga till att jag sedan jag började följa bloggen alltid uppskattat många av de insiktsfulla kommentarerna som ofta publiceras här!
@Osterbacke 09:40, självklart är det så att man själv ofta tänker annorlunda. Men det gör inte perspektivet mindre relevant.
En daglig dos av gubbig cynism som får en att tänka till själv.
@GRÄVLINGEN Visset är det så, det var det jag menade! Och hur lyckades du få ett nick med prickar på? När bloggaren flyttade från Blogger lyckades jag inte få med prickarna i Ö:et…
@STOREBROR precis så!
@Osterbacke 11:46, jag minns inte säkert men kan inte påminna mig att det var några särskilda problem.
Tycker ungdomen var värre för när jag var ung…
Att reducera de ekonomiska problemen till bilägande och semestrar visar bara på avsaknad av markkontakt, sk arrogans.
Tja, det var vad SCB mätte. Men ja, utlandssemester och bilägande känns lite så kallade I-landsproblem. Samtidigt får man ha respekt för vad som är normen i samhället och inte ska fnysa åt dem som inte klarar av den.
I synnerhet bilägande är nog ett större problem i vissa delar av landet än andra. Finns det kollektivtrafik några hundra meter bort med tio minuters intervall mellan turerna en stor del av dygnet så är det enklare att klara sig utan bil än om närmaste busshållplats är en halvmil bort och det i bästa fall går två turer per dag, gärna då åt fel håll (hemåt på morgonen och till arbetsplatsen på kvällen).
Värre i så fall om mer än var tjugonde inte tycker sig ha råd att ha tillräckligt varmt hemma.
För länge bodde jag en kort period ute på landet. Då gick en busstur där på måndag, en på onsdag och en på lördagen.
Då är det säkert svårt att komma därifrån. Lätt att man Bor länge. Tur att du bara bodde en kort period. 😉
Japp, förändringarna inom de 5% fattigaste är nog intressantare. Där slår inflationen igenom rakt av.
Lyckligtvis är många bidrag indexuppräknade. Men låglönejobb är ännu mer låglön och dagersättning för flyktingar har väl inte höjts sen Carl Bildt tid.
Men det var ändå fråga om utlandssemester? Inte semester i sig. Begreppet “semester” är ju väldigt diffust.
En veckas fricampande i svenska fjällen skulle jag definiera som semester, och kostar typ tågbiljetter tur/retur, förutsatt att man har tält osv sedan tidigare. Om “semester” istället kräver en veckas all-inclusive på något hotell kring medelhavet får begreppet en annan klang.
Enkätsvaren anser sig inte ha råd med vad de själva definierar som semester.
Jag tycker Lars kommentar är värdefull då den ifrågasätter etablerade sanningar. Idag klagar den ekonomiska eliten på att räntan är för hög eftersom de inte kan fortsätta låna pengar samtidigt som deras tillgångar ökar i värde. Ingen bryr sig om elitens berikande så därför krokar de arm med journalisterna och överdriver den ekonomiska situationen och lyfter fram enskilda drabbade och etablerar en bild av verkligheten som är felaktig, dvs. att den ekonomiska situationen är kaotisk och att människor lider. Så ser inte verkligheten ut. Vissa enskilda har det svårt och det är beklagligt, men i de enskilda fallen ska vårt samhälle stötta om det behövs för mat och bostad.
Enskilda anekdoter smäller ofta högre än en helhetsbild. Väldigt få kan relatera till 1,6 procentenheter, det är för abstrakt för många; men ganska många kan relatera till moster Agda, 97 år, som måste flytta från sin lägenhet där hon bott i 50 år för att den elaka hyresvärden höjer hyran på grund av inflationen. (Något raljant.)
Jag var 19 år gammal när privatekonomin för första gången tillät en resa till en destination som inte var en släkting i Sverige inom bilavstånd från föräldrahemmet, och min situation var inte alls unik bland jämnåriga. Endast en handfull klasskamrater hade någonsin rest utanför norden när jag växte upp. Att utlandssemester numera anses vara en mänsklig rättighet vittnar om att levnadsstandarden ökat snabbt i Sverige.
När jag var liten (<20) ansågs det vara en lång resa att åka Trollhättan - Göteborg, sju mil, något man bara gjorde några få gånger om året.
Som vetetarian förstår jag inte hur det kan vara fel att man inte tycker att kött och fisk varannan dag är värt priset. Det är ju aldrig värt priset, oavsett ekonomiskt läge. 🙂
Det respekterar jag. Bestämde mig nu för att ha bacon till burgaren ikväll. Vill ju gärna kompensera. På mer än ett sätt 😉
Är själv inte vegetarian men håller med. Började äta vegetariskt +/- 4 dagar i veckan som fattig student en gång i tiden för att spara pengar utan att sänka mitt näringsintag och har hållit i det i alla år efter min examen för känt mig mindre påverkad av energidippar sen jag la om i kosten samt att det var en rolig dimension till matlagningen med olika smaker/råvaror som öppnade sig.
Tror vi käkar typ hälften av alla måltider vegetariskt. Gott, lättlagat och bra för hälsan och formen. En god sallad med en proteinkälla på ost eller ägg är fantastiskt gott och snabbt till lunch. Sedan kan man också göra sallader med kött eller fisk som protein.
Sedan måste man ta helhetsansvar och äta kött och mjölkprodukter då dessa är en förutsättning för att vi ska kunna bruka jorden i Sverige. Blir inget vegetariskt utan växelbruket, där mer än hälften av tid och odling går till djurfoder av nödvändighet på våra breddgrader.
SCB:s statistik innehöll även passusen “eller vegetariskt alternativ”, vilket avsåg ett vegetariskt proteinalternativ som härmar kött. Det blir dock otydligt, så jag citerade inte det. De skrev även kött, kyckling eller fisk, men jag anser att kyckling också är kött, så att …
Även fisk är väl kött? Eller är fiskar vattenlevande vegetabilier? 🙂
Jo. Jag accepterar dock matlagningsdistinktionen kött-fisk.
Kött har många motsatser, kött-fisk, kött-ben, kött-vegetariskt.
Men även en frukt kan ju anses ha kött. Språk är kul men svårt.
@Storebror 10:27, och tittar man i frysdisken så kan man numera köpa såväl klassiska bullar som köttfria köttbullar.
Mycket mark är inte odlingsbar men duger utmärkt till betesmark för frigående boskap.
Och så hade ungarna ett jobb att sköta genom att ha koll på djuren ute i markerna.
Fast nu för tiden forar vi djuren med importerat protein, eller odlar for på åkermarken i Skåne eller så importerar vi köttet så vi har planterat granskog på den marken istället.
+1
Alltså, är inte konservativ i vanliga fall men när det kommer till djurproduktionen så var det bättre på 40-talet då kossor faktiskt åt gräs ute på ängen. Inte sojabönor inne i en lada.
Och då har ändå Svenska djur det extremt bra jämfört med större delen av Europa. Astrid och övriga kämpar som såg till att våra djur måste ha minimiytor etc gav dessutom bönderna förutsättningar att bedriva verksamheten på ett sätt som gör att vi får in mycket mindre antibiotikaresistens från jordbruket jämfört med de flesta länder.
Foder ingår i växelbruket och allt man odlar når inte kvalitet för mänsklig föda. Så även på skånsk åkermark måste vi odla foder och vall i växelbruket.
Vegetariskt kan vara jättegott. Fisk skippar jag gärna. Kött är alltid godast! Tur att vi alla är olika. =)
Jag har alltid tänkt att det bara är barn som inte gillar fisk, att det är en smakaversion man växer ur. Lite som kapris eller kaffe.
Jag har lärt mig att uppskatta fisk allt mer.
Nu var jag en sån som egentligen alltid uppskattade skolmaten och tyckte att det generellt klagades för mycket på denna, men jag kan tänka mig att utsikterna för torskbeståndet hade sett än värre ut om många inte sedan skolbespisningen hade satt likamedstecken mellan “vit fisk” och “skosula”.
Vet inte om det är nått med storköksmetoderna som gör att det är svårt med fisk och därmed gör folk tveksamma långt in i vuxen ålder. Äter man vit fisk på nån lite lyxigare lunchrestaurang (eller ännu bättre) så kan det ju vara hur gott som helst.
Fisk är fantastisk när råvaran är bra, väl behandlad och väl tillagad. Men, fallhöjden är stor, mycket stor… det är väl där som köttet oftast går vinnande; att en halvtaskig bit kan ”sminkas upp” genom kryddning mm. Resultatet blir ju inte bra, men i någon mån ätbart. Eftersom jag oftast riskminimerar när någon annan lagar så blir ju dessvärre oftast en kötträtt valet.
Inget går upp mot en väl lagad frisimmande Österjötorsk
Var på egen hand senaste veckan och blev vegetarisk middag varje kväll. Chips och cola är bästa vego maten! För variation kan colan bytas mot öl dessutom finns chips i olika smaker. Sen påstås det att vegetarisk kost är nyttig också så extra bra.
På mer seriöst plan så lärdes det ut på universitetet när jag gick där för 30
År sedan att vegetarisk kost var sämre för barn pga hjärnans utveckling tycks hämmas om inte tillräcklig animaliska föda intas. Huruvida senaste forskning stöder denna tes eller om nya rön framkommit som kullkastar tesen är för mig oklart men om det fortfarande är som så att forskningen stödjer att hjärnan/intelligensen hämmas på barn som äter vegetariskt. Finns det någon som har aktuell kunskap så dela gärna med er.
Helt ovetenskapligt (inga referenser) så har jag för mig att de första åren ska (bör?) man inte ge enbart vegansk/vegetarisk kost till barnet, men sedan går det bra (åtminstone vegetarisk). Vid vilken ålder då? Vet ej. Vid kanske tidigast 4-5 år?
Rent spekulerade från min sida. Vegankost är mer känsligt. Men en kost med typ även ost och mjölk inblandad bör räcka näringsmässigt. Det finns säkert avvikande åsikter, även inom forskarvärlden …
Men som sagt, ta det för lösa spekulationer från min sida.
“Vegetarisk mat är bra – även för små barn”
Jag fick kolla upp min hypotes, och jag får väl visst stöd för min hypotes. Men det finns kanske forskning som inte håller med. Jag orkar inte hålla koll på allt 🙂
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2014/03/vegetarisk-mat-ar-bra-aven-for-sma-barn/
Den forskning som finns visar att vegetarisk kost för barn är relaterat till högre IQ hos barnen samt att de växer sig längre. Längden verkar vara kopplad till att vego barn äter mer mjölkprotein vilket stimulerar tillväxt.
Att vegetarianer är intelligentare beror nog på omvänd korrelation, finns en anledning att exempelvis Plato och Einstein var vegetarianer är något man blir om man tänker mycket.
Längd och intelligens är korrelerat, så det har nog inget med mjölkprotein att göra utan är bara en naturlig följd av att vegetarianism är mer populärt hos de högre stånden.
Om man inte har brist på protein och mat i allmänhet så når man sin fulla genetiska längd, men också full utveckling av hjärnan. Barn som inte får tillräckligt med mat och näringsämnen får inte full utveckling av hjärnan för att matcha sina gener. Således – bra mat, intelligentare. Efter 25 års ålder är dock hjärnan färdigväxt, så sedan kvittar det.
Precis Lars,
Rätt näring leder till högre intelligens. Eftersträvar man högre längd så hänger den med.
En nackdel är att det är vanligare med ryggproblem för de som är långa. Otränad 195cm med lång överkropp. Tja det blir ibland problem
Det stämmer – forskare i Sverige följde 1000st (eller vad det nu var) barn där en grupp var barn till vegetarianer som gav dom den maten.
Dom hamnade efter rejält i alla möjliga utvecklingar.
Finns ingen sådan forskning.
Den forskningen som finns visar att vegetarianer har högre IQ och är längre än andra.
Som sagt förut beror det nog inte på kosten utan att högutbildade oftare är vegetarianer och därför får smarta barn. Längden må ha med mjölkproteinet att göra som är delvis kopplat till tillväxthormon (IGF och GH) utsöndring, det är också därför mjölk ger cancer hos vuxna.
Fisk kan vara fantastiskt gott om rätt tillagad (dvs minimalt) men är väldigt känslig. Fel behandlad är det allt annat än gott! Själva har vi bra tillgång till kvalitetsfisk, även om det blir lite dyrare så behöver man ju inte käka mängder. Lätt att bli lite bortskämd. Av misstag och snålhet lydde jag rådet att köpa en 10-kiloslåda med fryst torskfilé; slängde hälften. Dum besparing.
Samma med kött, även om det är lite mindre känsligt.
Minst en dag i veckan blir det vegetariskt, annars är vi ömsom iktyofager, ömsom sarkofager 😎
Sen finns det ju sushi, men det är lite överkurs på alla plan.
Fast det var bättre förr! För att navelskåda hade jag det objektivt bättre för några år sedan än nu. Räntorna var lägre och mat med mera var billigare. Det gjorde att min ”lyxkonsumtion” var högre. Så för mig gäller; Det var bättre förr, ju förr dess bättre. 😄
Med det sagt. Jag har det fortfarande otroligt bra. Troligen bättre än (kanske) 95% av jordens befolkning. Så klagar jag? Nej. Livet går upp och livet går ned, ibland bra och ibland dåligt. Glaset är kanske inte halvfullt men det är i alla fall pissljummet😂
Framför allt så var framtiden mycket bättre när man var ung. Längre i alla fall 🙂
Ja. Nu har man mest framtiden bakom sig.
Mina föräldrar som hade jobb och lön rejält under min hade två bilar, båt, landställe och hus i Bromma.
Största skillnaden tror jag är priset på boendet som gått från 3-4 årslöner till kanske 15 årslöner.
God tvåa är kostnad för el som är en betungande räkning varje månad.
Allt som har med renovering, dom gjorde en stor tillbyggnad med källare 1990 för 250 000kr…
Tja 85% ränteavdrag tillsammans med 10% inflation och 15% löneökningar gör sådant. Mina föräldrar hade villa, två bilar, för den tiden stor segelbåt och sommarstuga, samt åkte 1-2 veckor skidsemester varje vinter (jul+sportlov eller sportlov+påsk). Och det på en lågstadielärartjänst och en byggnadsingenjör.
Om man inte har råd att umgås med vänner så är det inga riktiga vänner. “I nöden prövas vännerna*