Om miljöpartiet går in i regeringsställning tillsammans med socialdemokraterna efter riksdagsvalet i september, innebär det dödsstöten för svenskt jordbruk och landsbygd. Uppskattningar pekar på att ca 80% av alla svenska jordbruk tvingas läggas ner och att landsbygden töms på bland annat affärer.
Sverige är det land i västvärlden som har sämst självförsörjningsgrad på mat, och vi importerar runt 50% av det vi äter.
Svenska jordbruk har världens hårdaste regler, världens högsta kostnader och bland världens högsta skatter, men har inga som helst konkurrensfördelar eller tillgång till unik teknik eller unika odlingsförhållanden. Miljöpartiet har för avsikt att slå ut jordbruket genom kraftiga kostnadshöjningar och minskningar av de bidrag som håller 75% av jordbrukarna från att gå i konkurs.
En sammanfattning av vad miljöpartiets politik vill genomföra, och som delvis redan förhandlats fram med socialdemokraterna följer: Höjd skatt på diesel, även för bönder; skatt på konstgödsel, som slår mot upp till 95% av svenska bönder; milskatt på lastbilar, vilket slår stenhårt för transporter till landsbygdens företag, alla kategorier, inklusive lokala butiker, samt distanshandlande privatpersoner; slopat jordbruksstöd till svenska bönder; dubblade kostnader för djurskyddet för de sista djurhållarna; förbud mot pälsdjursuppfödning; ytterligare privatägd skog ska beslagtas och göras till reservat.
Resultatet blir att svensk självförsörjningsgrad, samtidigt som Europa ser ut att kastas in i ett halvljummet krig med ett aggressivt och expansivt Ryssland, kommer falla till ca 10%. Istället för Sveriges antibiotikafria djuruppfödning ska vi importera antibiotikauppfött kött från utlandet och i Sverige förkastliga förhållanden.
Johan Westerholm (s) skriver på sajten ledarsidorna.se:
“Och Miljöpartiet är, de facto, det ännu levande lantbrukets största enskilda hot utöver vädrets makter. Vi har idag en livsmedelsförsörjning som till övervägande del faktiskt går med stora förluster och skulle behöva lägga ned sin verksamhet om inte EU:s jordbruksstöd funnes. Det finns ett antal moln vid horisonten som riskerar att bryta ut i full storm om Miljöpartiet skulle hamna i regeringsställning och slutligen slå in de sista spikarna i det svenska jordbrukets kista.”
Enligt uppgifter hos ledarsidorna.se har (mp) och (s) redan kommit överens om skatten på konstgödsel.
“Av rapporteringen framgår att S kommer att införa skatt på bekämpningsmedel och handelsgödsel. Med detta förslag kan det djupa samarbetet med det kanske tillväxtfientligaste partiet i Riksdagen, Miljöpartiet, anses vara cementerat.[…]Skatten är med andra ord meningslös ur miljöeffekt och är just fiskal. Problemet med att nu höja dessa skatter är att de finns för få lantbruk med en lönsamhet. De 75% som inte upplever en lönsamhet får en ökad kostnad av rätt stor del, och de 25% vinstmarginaler reduceras. Svenska jordbrukare är mest rädda för Mp.”
Vidare har (mp) lagt budgetförslag om att höja dieselskatten med en krona litern, vilket slår stenhårt mot bönderna. Detta kommer ovanpå den prisexplosion vi sannolikt får 2015, som resultat av det sk svaveldirektivet, som dock åtminstone inte slår enbart mot svenska bönder.
Miljöpartiet lade i höstas en budgetmotion om en vägskatt på 14:- SEK per mil för lastbilar. För att låtsas inte vilja missgynna alla företag på landsbygden, så gör man ett undantag för enskilda vägar, dvs vägföreningars vägar. Men livsmedelsbutiker och de flesta företag ligger inte på enskilda grusvägar, och de mesta transporterna sker på allmän väg. Jag kan som exempel konstatera att jag har 45 km till speditionsfirmornas distributionscentraler. Den sista kilometern är enskild väg. Transportkostnaden till mig och mitt företag ökar alltså 4.4*14=61:60 SEK i de fall jag är enda mottagaren vid tillfället. Då bor jag ändå nära en storstad, där speditionsfirmorna inte behöver köra många kilometer mellan varje kund. Milskatten kommer slå stenhårt mot alla företag på landsbygden och i mindre orter, och redan hotad lokal service, som mataffärer, måste höja sina priser för att förbli lönsamma, och slås ut. Och utan service dör som bekant landsbygden. Dessutom slår dieselskatten mot landsbygdens transporter. Alla prishöjningar på transporter kommer i slutändan hamna hos mottagaren, och med det hos mottagarens kunder. Speciellt hårt kommer vägskatten och dieselpriset slå mot jordbrukets tunga och omfattande transporter – i takt med att svenskt jordbruk tyngs ner av pålagor och kostnader konkurrenterna inte har, läggs allt mer mejerier, kvarnar, slakterier, foderfabriker mm ner, och transporterna blir allt längre – med ytterligare kostnader för transporter kommer fler bönder tvingas lägga ner omgående, speciellt de i glesbygd.
Miljöpartiet vill också avskaffa eller reducera jordbruksstöden till alla utom de ekologiska bönderna. Det handlar om att 95% av de svenska bönderna ska fråntas de stöd konkurrenterna utomlands åtnjuter. 75% av jordbruken i Sverige överlever inte utan jordbruksstöd, medan konkurrenterna utomlands ska fortsätta få sina stöd.
Djurskyddskontrollerna ska dubblas, vilket innebär dubblade kostnader för detta för svenska djurhållare. Även om en del kontroller är avgiftsfria, så innebär de massiva kostnader. En hel arbetsdag försvinner för att hantera djurskyddskontrollanterna, en arbetsdag som kunde gått till att se till djurens väl och ve. Istället för exempelvis en kontroll och förlorad arbetsdag om året, ska man nu få minst två förlorade arbetsdagar per år. Därtill ska pälsdjursuppfödning förbjudas, vilket slår ut ytterligare företagare på landsbygden, så päls bara ska importeras från vidriga förhållanden hos utländska uppfödare
Miljöpartiet vill också belägga ännu mer privatägd skog med avverkningsförbud, vilket främst drabbar de som sköter sin skog på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden, aka vacker skog. En bonde, som delvis får inkomst från sin skog, kan alltså få se avverkningsförbud på delar av skogen under miljöpartiets vilja.
Enligt källor inom lantbrukarorganisationerna förväntas 80% av de svenska jordbruken gå omkull om miljöpartiet får gehör för sin politik. Enbart skatten på konstgödsel riskerar att slå ut runt 50% av jordbruken i Skåne. Effekterna blir förstås inte omedelbara, då det sista som överger människan är hoppet och många kommer ta upp lån till låga räntor för att överleva ytterligare en tid.
Miljöpartiets politik syftar, oavsett retoriken, i praktiken till att slå ut den svenska landsbygden och det svenska jordbruket, och att vi ska importera i princip all vår mat från sämre odlings- och uppfödningsförhållanden, ofta via fossila transporter från andra sidan jordklotet. Miljöpartiet är rent av ett större och akutare hot mot svensk livsmedelsförsörjning än peak oil.
Men miljöpartiröstande Söderhipsters förstår förstås inte detta. Maten kommer från ICA och i staden har man allt inom gångavstånd. Landsbygdens boende kommer minnas de senaste två mandatperiodernas avveckling som den gamla goda tiden.
Äger du en gård idag och överväger att sälja, kan det vara läge att göra det innan valet i september. Visserligen innebär det att någon annan blir sittande med Svarte Petter, men med en vänstersocialistisk valseger i september har nog läget aldrig sett sämre ut för svenska bönder och den svenska landsbygden.
Vill du lägga ner svenskt jordbruk och importera din antibiotikadränkta mat med flyg från Nya Zeeland, rösta på miljöpartiet!
Johan Westerholm (s) sammanfattar det hela som följer:
“Miljöpartiet är, per se, bättre som livsstil för de som har råd än som politiskt parti.”
Tillägg: Ovanpå allt detta ska ju (s) höja skatterna för företag, företagare och arbetsgivare, vilket blir ytterligare en spik i kistan på bönderna. Extra illa blir det för de jordbrukare som har personal under 25 år, och får kraftigt höjda arbetsgivaravgifter, medräknat säsongspersonal.
96 kommentarer
Om miljöpartiet hamnar i en regering så betyder inte det att just deras politik genomförs till 100%. Dina gälla övertoner börjar klinga falskt. Rena skräckpropagandan.
Det är trist eftersom det inte tillför ett smack.
Jaså, konstgödselskatten ska redan vara framförhandlad tillsammans med (s).
Jag har inget ihop med Miljöpartiet, men det är bara det att såna rubriker du använder är lika fördummande som vilken kvällsdrake som helst. Det ger inget.
"Man With No Name", vad snackar du om???
Bra skrivet av Cornu, det är precis den här typen av politiska konsekvenser som aldrig debatteras. Märkligt att inte andra partier skjuter in sig på dessa saker utan låter Fridolin prata fritt om en "klimathundralapp" som alla har råd med.
Vidare så är den en stor risk att just den här typen av förslag går igenom om miljöpartiet backar upp sossarna och låter dom besätta viktiga ministerposter.
Mycket tok från Miljöpartiet. Många i partiet är uppenbart verksamma med småjordbruk eller har lösa planer på sådant och utifrån detta formas deras tankar. Men man kan hitta delar som är bra om det kombineras med tullar på livsmedel och viktiga förbrukningsvaror. Tullar är ett beprövat styrmedel och det absolut bästa för en högre självförsörjning, bortsett möjligen från en stoppad massinvandring.
Att det finns miljöpartister som har lösa planer på jordbruk definitivt.
Aktiva lantbrukare ytterst tveksamt, eftersom de brukar omvärdera en hel del efter en dos av verklighet.
Men en klar majoritet vill mest bara ha en massa åsikter hur det skall göras.
@ Urban: Tullar? Hur sannolikt är det med tullar mellan EU-länder? Helt osannolikt. Det kommer aldrig att hända innan EU spruckit fullständigt.
…och hur fan resonerar du in massinvandring i det här?
Glöm inte bort att peak oil exports kommer innebära att Sverige står utan diesel och bensin inom en inte allt för avlägsen framtid. Omställning tar tid. Att höja energi, konstgödsel och transportskatter är därmed ett smart sätt att skapa incitament för omställning medan tid och resurser fortfarande finns.
Och vad är problemet med att några ynka procent av Sveriges skogar blir naturreservat istället för granplantager som i slutändan blir reklamblad som aldrig läses?
… fast med (mp):s chockdoktrin så läggs jordbruken ner, istället för att ställa om.
Ja, de ohållbara jordbruken läggs ner.
Konstgödsel är en ändlig produkt som tillför tungmetaller till marken samtidigt som det utarmar jorden på de mikro-organismer som vi är beroende av.
Kvävegödsel kan man göra med vattenkraft. Allt som krävs är energi, t ex från el.
Det finns två typer av konstgödsel.
Fosfatgödsel, som tillför tungmetaller, då det anses vara för dyrt att rena.
Kvävegödsel, som inte innehåller tungmetaller, och produceras av olja.
Växterna behöver mer än enbart kväve. "Peak oil har vi nu, peak coal om lite drygt 10 år, peak fosfor och med det peak konstgödsel år 2033", känns det igen? Ekologiskt jordbruk är visserligen inte långsiktigt hållbart men dagens konventionella jordbruk, som miljöpartiets politik åsyftar att omställa bort, är snäppet sämre.
Åke M, konstgödsel görs mest av fossilgas, inte olja. Men processen är att man använder energi för att dra ut kväve ur luften, så det går i princip lika bra med vindkraft eller vattenkraft.
Frihetsförnimmelse, chockdoktrin fungerar inte i en globaliserad värld. Enda resultatet är att svenskt jordbruk helt läggs ner och vi importerar. Till vi inte kan importera längre…
Problemet med ännu en "ynka procent" är att skyddet inte är frivilligt och slår emot de som sköter sin skog så det skapas biologiska värden. Det slår sönder skogsbruk i stället för att belöna människor som gör sådant som är bra för naturvärden och människors estetiska upplevelser.
För ett större antal år sedan ( och i Örebrotrakten ) var jag med i uppstarten av en vattengasgenerator ( för vätgasframställningen ).
Generatorn innehöll fyllkroppar av keramik som upphettades med olja, som brann i ren syrgas under 30 kilos tryck. Syrgasen fick man gratis när man framställde kvävgasen genom destillation av flytande luft.
Oljan kan mycket väl ha bytts ut mot gas om gasen är är billigare.
Både framställningen av kvävgas och den efterföljande syntesen av ammoniak kräver mycket el för att driva kompressorerna.
Cornu, världen är inte så avreglerad som du tror. Tullar är mer regel än undantag. Det är självklart alltid svårt att gå i bräschen för ett paradigmskifte men det största hindret idag är Sveriges medlemskap i EU och skraja politiker som inte vågar gå emot strömmen av rädsla för en bloggosfär som bara skriker efter billig mat. 😉 MP ska ha cred för att de åtminstone är positiva till en omställning och greppar efter halmstrån.
Men Mp kan väl för i alla glödheta kolla så deras idéer funkar i verkligheten? Naturen bryr sig inte om vad vi tycker om den, den reagerar på vad vi gör med den, skall man bedriva miljöpolitik för miljöns skull måste man ha koll på verkligheten.
Skall MP ersätta konstgödsel med vad?
Naturgödsel får vi inte ha, i praktiken, det krävs ju djur för att få fram det.
Frihetsförnimmelse – du ljuger rakt upp och ner!! Vi har INTE nått Peak Oil, inte på långa vägar! Israel har nyligen hittat mer olja än vad Saudiarabien har. Och man kommer hitta ännu mer olja i framtiden, var så säker.
http://www.dn.se/ekonomi/enorma-oljefynd-i-israel/
Efter Peak Oil kommer världens jordbruk att drabbas av högre priser för konstgödsel och olja till traktorerna. Detta medför att världens livsmedelsproduktion minskar och vi får allt sämre möjligheter att importera allt dyrare livsmedel.
I ett ytterlighetsscenario ( utan möjlighet att importera livsmedel ) för tiden efter peak oil, innebär miljöpartiets politik att någon miljon svenskar kommer att svälta ihjäl.
Fel. När folk upptäcker att maten i butiken blir dyrare så sitter de inte bara på sin arslen och inväntar svältdöden. Sverige har möjlighet att vara självförsörjande på mat, men då krävs det att jordbruket ställer om från diesel och konstgödsel. Finns det något bättre sätt att skapa incitament för den omställningen än att straffbeskatta sådant som vi vet kommer att sina?
Vet du hur många år det krävs att ställa om? Omställningen sker inte om jordbruken går i konkurs under perioden. Jordbruk fungerar inte som annat, det är tätt knutet till årstider och växttider, t ex tar det två år innan en kalv kan ge en ny kalv, varav hälften blir tjurar, i princip tar det tre år innan en kviga ger en ny kviga osv – när man väl slaktat ut går det inte att trycka på en knapp och återställa.
Pss kommer mark i ett nedlagt jordbruk inte återigen brukas förrän efter i bästa fall 2-3 år, så hela höstbruk-vårbrukcykeln hinner gås igenom.
Det blir ju ingen omställning alls, kunden har ju valet att köpa utländsk mat istället. En straffbeskattning av denna typ kan inte fungera i ett enskilt land utan skyddstullar eller liknande; det är ju en komedi det här.
Det stämmer att konventionellt odlad mark behöver många år på sig för att återhämta sig, desto viktigare att börja i tid och inte skjuta på det ytterligare.
De nya ekologiska och mer arbetsintensiva jordbruken hålls tillbaka av att överbelånade konstgödsel-odlare sitter med gigantiska maskinhallar fulla maskiner och kör så länge det går.
Exakt, KingEdward24. Chockdoktrinen kan bara fungera om man har massiva handelshinder.
Okej, så först så sinar den importerade maten så att 1 miljon svenskar svälter ihjäl och sen finns det plötsligt oändligt med importerad mat så att de inhemska odlarna slås ut av den anledningen?
Vilka inhemska odlare. Skaffar du ett nedlagt jordbruk 2030, så skördar du tidigast 2033.
Frihetsförnimmelse, du är i lalaland.
Det finns en kund i ekvationen, en kund som köper det billigaste. De skiter fullständigt i hur många maskiner odlaren har.
EU förhindrar importtullar och MP har gjort bort sig fullständigt som inte kräver omedelbart EU-utträde.
Frihets… du verkar ha knepigt med tidsaxeln. Ditt förslag liksom MP:s är ju straffa ut svenskt jordbruk INNAN matpriserna stiger.
Kingedward, du är i lalaland. Det finns inte bara en kund i ekvationen. Det finns många som inte enbart köper det billigaste och trenden är ökad efterfrågan på ekologiskt producerad mat. Din analys är helt verklighetsfrånvänd. Politiken bör stödja omställning på alla möjliga sätt.
Konstgödsel-jordbruket straffar ut sig självt förr eller senare, det behöver du inte vara orolig för. Den centrala frågan är om vi kan få igång tillräckligt med hållbara jordbruk tillräckligt snabbt.
Så hur stor del av maten som säljs på ICA är ekologisk?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför inte förbjuda all import/export av mat och dryck?
Då kan vi sitta där och fredagsmysa med mamma scan och egentillverkat maskrosvin.
cornu, priserna för de finaste åkermarkerna är skyhöga idag och det kräver ett energiintensivt jordbruk för att betala räntekostnaderna. Omställningen till ett mer arbetsintensivt jordbruk har börjat men går väldigt långsamt eftersom marknadskrafterna är alldeles för kortsiktiga och inte tar hänsyn till framtida brister i insatsvaror.
För att bespara dig arbetet Frihets.. kan jag berätta för dig att cirka 5% av livsmedel sålda i Sverige är ekologiska, och alltså, i det flesta fall säljs till kunder som betalar extra för att få ekologiskt.
I det läget tycker du alltså att det är vettigt att Sverige ensidigt ska höja kostnaderna för dels det ekologiska jordbruket, dels det övriga 95% som inte är ekologiskt men ändå mer hållbart än en del konkurrentländers jordbruk.
Frihetsf, vad konstigt att hallänska bönder säljer ut sina åkermarker till villatomer om priserna för åkermark är "skyhöga".
Du har liksom inte ett enda rätt.
Kingedward, det är klart att det oekologiska, tillfälliga och energiintensiva jordbruket har en stark fördel av sitt låga ekonomiska slutpris – men det är ju långt ifrån enbart svenska politiker som upptäckt att det konventionella jordbruket går mot ett abrupt slut.
Kingedward, villatomtspriserna är betydligt mer övervärderade ja – men det säger ingenting om de företagsekonomiska förutsättningarna för ekologiska bönder. Ur det perspektivet är det ett skyhögt pris att köpa åkermark för 100k-200k per hektar och sedan bedriva ett arbetsintensivt lågenergijordbruk.
@Frihetsförnimmelse
De siffror jag har sett tyder på att priserna på åkermarkerna kräver en greater fool att sälja till för att räkna hem det hela. Det verkar inte vara kommerciellt meningsfullt att köpa mark till de priser som råder idag…
Vanligt folk, politiker och bönder sitter i många länder och funderar på om de ensidigt ska påbörja omställningen eller om de ska köra vidare ett tag till med ett energiintensivt konstgödsel- och besprutningsjordbruk.
Anonym, säg det till Kingedward24. Han tycks mena att jordbrukspriserna går att räkna hem eftersom villatomtspriserna är högre?
@Frihetsförnimmelse
Jo en greater fool räddar ju kalkylen…
Sen villatomtpriset – tja då får man ju räkna på vad man kan dra in på hyra. På sina håll är iaf priserna rimliga på hyresfastigheter och tomtpriserna kanske medger att bygga nya hyreshus till konkurrenskraftiga priser…
Men sen skall man ju inte bortse från att chansen att sälja åkermark utanför tjutebro dyrt som villatomt – trots att det säkerligen är perfekt jordbruksmark och kostar väl därefter.
Tillägg: chansen sälja tomtmark utanför tjutebro dyrt är troligen bara dårar som kan hoppas på…
Åkermark är inte speciellt dyrt. Om säg den av bättre kvalitet och som används idag går för 80 000 kr/ha så blir det 25 000 kr per invånare. En dryg månadslön efter skatt räcker alltså för att köpa marken för det dagliga behovet av föda. Under ett arbetsliv kan en person köpa flera hundra gånger mer åkermark av vad denna behöver för sitt matintag. Med svält och en kollaps kan detta pris nog tiodubblas. Så åkermarken är på sätt och vis ganska billig.
Något som minskar självförsörjningen långt mer än byggande på åkermark är massinvandringen. När svälten kommer till Sverige av att tillförseln från utlandet inom bränslen, livsmedel, handelsgödsel och mycket annat minskar eller helt upphör så ångras nog den politiskt korrekta moralismen. Alla kurvor pekar åt fel håll. Storsvensken har svårt att fatta och kommer att falla hårt. En miljon döda och bara 10 procent låter inte mycket.
Den moderne svensken lånar ofta till utbildning tio gånger mer än vad åkermarken kostar. Och de får stora bidrag. Utbildningen i sig är gratis. När samhället kollapsar blir de flesta fackidioter. Åkermark kanske ersätter utbildning och ger status, makt, pengar, säkerhet, kultur med mera. Något måste rimligen gå upp när något annat går ner.
Frihetsförnimmelses teorier bygger på att Sverige går ur EU och inför höga tullar på jordbruksprodukter. Detta kommer så klart inte att hända.
@Urban Persson
Enligt LRF-konsult så verkar du nog få bottenskrapet av åkermark ifall du bara betalar 80tkr/ha. För region 1 så ser du ut att få hosta upp 300tkr/ha…
Väljer man att arrendera ut sin plätt kostandes 300tkr får man in 1700kr årligen, ingen lysande investering att arrendera ut marken iaf. Någon som sysslar med jordbruk kan kanske fylla i siffror på hur lönsamt det är att bruka marken – dvs om arrendebonden i detta fall täljer guld med smörkniv eller inte.
Om du menar att det är folk som odlar potatis för husbehov som driver upp priserna på jordbruksmark så får du nog tänka om – det är nog inte så stor efterfrågan för mark med det syftet.
Många verkar dessutom leva i tron att ekologiskt jordbruk på något sätt och vis skulle vara synonymt med ett jordbruk som använder lite energi – så är förstås inte fallet. Även om det åtgår en del energi att producera bekämpningsmedel och handelsgödsel i konventionella jordbruk så kan man inte bara ta bort dessa och tro att man kan köra vidare som vanligt. Utan bekämpningsmedel så kan man tvingas använda ex. mekanisk ogräsbekämpning vilket kräver ytterligare arbetsinsats med jordbruksmaskiner och därmed ökad dieselåtgång. Eftersom man också kan tappa i storleksordningen halva produktionen med en övergång till ekologiskt jordbruk så blir också drivmedelåtgången per producerad vara betydligt högre. Den gödsel som används är i regel också indirekt beroende av handelsgödsel, likaså är markerna vanligtvis tidigare "uppgödslade" med handelsgödsel vilket gör att behovet av gödsel idag är ganska lågt (i Sverige så använder vi av den anledningen betydligt mindre gödsel än vad man gör i världen som helhet).
Som jag ser det så är inte ett ekologiskt jordbruk något som är eftersträvansvärt. Istället så bör man sätta upp andra tydligt definierade miljömål för jordbruket.
@Frihetsförnimmelse
Håller med om att dagens energiintensiva, konstgödslade och besprutade jordbruk inte är en hållbar lösning. Den dagen oljan tar slut kommer stora delar av jordens befolkning att svälta. MP:s lösning på den här problematiken är att skynda på omställningen utan att göra en riskanalys. Ibland kan skynda långsamt vara en god ide.
Anonym, enligt Jordbruksverkets statistik från lagfarter var medelpriset i hela landet för åkermark under 2012, det sista tillgänglig året, 61 300 kr per ha. Mindre poster än 2 ha och större poster än 10 milj. kr ingår inte. Överlåtelser i så kallade fastighetsregleringar ingår inte. Det är cirka 30 procent av samtliga och här anses priset vara ungefär samma. Överlåtelser uppåt-neråt inom en familj ingår inte. När genomsnittet för landet räknas ut får priset i varje område en viktning efter områdets åkerareal.Man kan anta att i norr finns ganska mycket åker som avkastar mindre och är värd mindre och sänker landets genomsnittspris.
http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik%2C%20fakta/Priser%20och%20prisindex/JO38/JO38SM1301/JO38SM1301.pdf
http://www.jordbruksverket.se/download/18.2c4b2c401409a33493121fc/1377762121964/JO1002.pdf
Arrendepriserna var 2012 i södra Sverige slättbygder 4 421 kr per ha. Genomsnittet 1 700 kr baserat på ett nationellt genomsnitt 60 000 – 70 000 kr ger bankränta.
http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Priser%20och%20prisindex/JO39/JO39SM1301/JO39SM1301_kommentarer.htm
Jag ringde just handläggaren på Jordbruksverket Jimmie Enhäll för mer detaljer. LRF-Konsult har i sin prisstatistik ingen motsvarande viktning. För en viss mäklare drar det lätt iväg på olika sätt. Jordbruksverket planerar en utredning om att förbättra statistiken och bland annat studera skillnader med LRF:s statistik. Under 20 år har den genomsnittliga överlåtelsen minskat från 14 ha till 7 ha. Samtidigt har jordbruken blivit större. Stora gårdar ägs länge och går ofta i arv. Små gårdar byter ägare ofta. Enhäll sa att de små överlåtelserna verkar ha ett högre pris per ha.
@Urban Person
Om du tittar in på kartan på LRF-konsult så ser du att region 1 (dvs den bästa åkermarken) är bara en liten del av åkermarken. Genomsnittet är alltså illa representativt för den bästa åkermarken. Tittar man på södra götaland så är priset markant högre än det du angav.
Att få en avkastning på eget kapital som mäter sig med bankräntan låter inte som en lysande investering. Då kan man ju lika gärna sätta in pengarna på banken. Om man jämför vilken avkastning man får på hyresfastigheter så ligger den strax över det dubbla.
Så även med de siffror du visar på så är inte åkermarken billig.
Om man tittar på avkastningen så kan man tycka att åker är dyrt. Och det har drivits upp av subventioner baserade på ägande. Subventionerna till brukaren betalar det mesta av arrendet. Historiskt mätt i årslöner är åkern billig och den kommer bara bli dyrare i takt med att välståndet minskar och till slut samhället kollapsar. Speciellt i Ryssland är de tre i Sverige börsnoterade företagen med främst spannmålsproduktion mycket lågt värderade. Åkerpriset är där en bråkdel av i Sverige. Exempelvis säljs åkermark för 760 USD per ha. Börsvärdet för hela företaget per hektar är ungefär lika lågt.
http://www.di.se/artiklar/2014/4/3/black-earth-farming-saljer-tillgangar/
Det är ju totalt… omdömeslöst är väl det bästa ord jag hittar. För att uppnå en lista med avbockade punkter är man villig att lägga ned svenskt jordbruk.
De flesta av dessa punkter skulle säkert ha varit bra om
– Sverige hade haft ett inhemskt jordbruk som helt dominerade matproduktionen,
– om det hade funnits tullar och
– om EU inte hade funnits.
Som bekant är ju ingen av de tre punkterna uppfyllda, men vadå, varför inte gå före och visa vägen, ned i avgrunden?
Har sagt det förr, som samhället ser ut nu skulle jordbruket vara det perfekta utvecklingsområdet för staten under de närmaste decennierna, med nyinvesteringar i produktionsmedel och forskning. Istället ska det monteras ned, det är bara tragiskt.
OT.
Såg att SvD har en grej kring de progressiva avskrivningarna idag.
Låter som det är saker på gång för nyproduktionen. Men problem kvarstår eftersom långa avskrivningstider fortfarande finns(100 år eller längre) och att underhålls-avsättningarna ändå inte är rimliga mht t.ex byggkostnadsinflation. Men man får väl anta att kunden har s.k undersökningsplikt samtidigt som mäklaren skall ha ett bud strax efter 1:a visningen :).
Frågan är vad konsumenträtten skall omfatta?
Det är väl i linje med miljöpartiets mål om att Sverige ska bli fattigt som u-länderna. Personligen tycker jag att det är rimligt att vi är lite rikare eftersom vi har lite sämre klimat men vi får väl nöja oss med att kunna njuta av en enorm självgodhet i framtiden.
Jag mår personligen illa när jag hör alla skatter som nämnda politiker vill höja. De använder skatter som styrmedel påstår de när de istället kan reglera användningen på andra sätt. Men alltid enklast att höja skatten eftersom allt annat snart styrs av EU och är "omöjligt" att förändra för t.ex svenska förhållanden och svenska önskemål. Och värst av allt. De höjer skatterna för sin egen makt och välfärd, dvs i omfördelningssyfte inför t.ex valtider trots att de delar ansvaret för utvecklingen från början.
Cornu; Globaliseringen innebär ännu mer "marknad" som allokerare! Har för mig att du inte gillar regleringar? Oavsett direkta/indirekta skatter mot jordbruket så skulle inte jordbruket i Europa finnas utan omfördelning av skatter, dvs som jordbruksstöd!
30-tals-depressionen berodde på jordbruk ut och industri in. Idag tillverknings-industri ut och IT in. Den globala tillämpningen av Riccardo´s "komparativa fördelar" driver på snabbare och snabbare när företagen blir större och större och ännu mer utom-nationella. Vad riskerar vi då? Korporativism leder till maktkoncentration som i sin tur riskerar bli folkuppresning och krig!
Miljöpartiet bör hållas utanför en framtida regering.
De bygger sin politik på ett klimathot. Men även på kärnkraftsmotstånd.
Tysk energiwände har lett till dyr el för konsumenterna i Tyskland parad med ökande CO2 utsläpp.
De vill gärna att Sverige skall gå före-vilket vi gjorde när det gäller etanolen. Nu när vi vänder den ryggen ligger vi efter i stället.
Kinaimport ger större utsläpp än det vi inte producerar här pga att vi gärna går före!
Makten tänker nog rätt ensidigt. Asien´s tillväxt innebär en miljard nya konsumenter som efterfrågar mer mat. För att priserna inte skall stiga exponentiellt så skall räddningen ske genom ny odlingsteknik innebärande skogsskövling, alternativa grödor inkl GMO och nya gödningsämnen.
Den stora frågan är om vi kan drabbas av matbrist globalt sett? Bortsett från tillfällig missväxt! Går vi mot en längre tids ekonomisk nedgång lär efterfrågan sjunka och därmed priserna. Många anser att våra avreglerade storbanker alltmer ägnar sig åt "frontrunning" inom t.ex råvaruområdet, dvs att de driver priserna uppåt mer än vad verklig efterfrågan på konsument-planet representerar! Jag är säker på att så är fallet från tid till annan. Goldman&Sachs har avslöjats hur de manipulerat flera marknader genom egen lagerhållning(hoarding). Råolja och aluminium för att ta några ex. Kineser gör likadant. Okända finansiella tradingföretag är de som idag "påverkar" prissättningen mer än någonsin. Allt handlar om stigande priser.
På tal om "frontrunning" så hann jag knappt skriva färdigt här när följande artikel dök upp!
Goldman&Sachs igen och elpris-manipulation:
http://www.nakedcapitalism.com/2014/05/enron-2-0-goldman-linked-investors-set-manipulate-east-coast-electricity-prices.html
Slutligen: Om ämnet…….jag är mycket besviken på (mp) och inte minst "mannen som försvann", Gustav Fridolin……en svikare(vinnaren från 2010).
Efter Peak Oil kommer jordbruket att behöva hästar som ersättning för traktorerna.
För ungefär en vecka sedan nämndes i SVT att den nordsvenska hästrasen var på väg att försvinna. Det föddes endast ca 200 föl om året.
Och även om rasen räddas, så kommer det att ta alltför många år att få fram det antal hästar som behövs när oljan börjar sina.
Det kommer att gå snabbare att få fram biogas, biooljor och skogssyntesbränsle till traktorer än att få fram hästar och passande maskiner. Dessutom kommer inte traktorlösningen att behöva lika mycket åker som foderodling för hästarna. Men rid&hästpyssel hobbyn borde kunna överleva på att övergå till tyngre hästar och förvärvsarbeta.
Glöm inte djurskyddet, som djurägare är man helt rättslös ifall inspektörerna vill sätta dit dig.
Med MP i regeringsställning lär det inte bli bättre.
Blir mer och mer tydligt att höstens val handlar om damage control snarare än om att rösta på ett parti med vars politik man sympatiserar.
Jag skulle vilja rösta på gamla moderaterna men med nya moderaternas stenkoll på budgeten. Då det alternativet inte finns återstår det att försöka påverka så gott det går men det retar mig något oerhört när vänner längre in i partismeten säger att det inte finns något bättre att rösta på så var nöjd.
"Tillägg: Ovanpå allt detta ska ju (s) höja skatterna för företag, företagare och arbetsgivare, vilket blir ytterligare en spik i kistan på bönderna. Extra illa blir det för de jordbrukare som har personal under 25 år, och får kraftigt höjda arbetsgivaravgifter, medräknat säsongspersonal."
Inte kraftigt höjda. Kraftigt återställda menar du väl? Bort med subventionerna till hamburgerkedjorna säger jag. Sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomen slår brett och felaktigt. Säsongspersonalen är ändå inte ungdomar utan utnyttjade transientarbetare från Europas östra delar.
Det är väl bara att miljöjustera alla priserna, då försvinner prisökningarna.
Enda stället jag ser att MP kan göra nytta ä i EU. De kan föra massa liv där som tvingar resten av EU att närma sig våra nuvarande regler och kontroller och på så sätt jämna ut för de svenska bönderna, om ni förstår vad jag menar.
Du vet om att de flesta andra EU-länder skiter helt i EU-reglerna i praktiken, eller åtminstone selektivt använder dem. Man har dem på pappret, för att inte stämmas av EU, men tillämpar dem inte i verkligheten. Det är bara Sverige som ska vara Bror Duktig och tillämpa alla regler i praktiken.
Cornu, du sätter fingret på många problem i samhället och politiken. Mycket värdefullt! Men jag skulle gärna se mer diskussion och förslag på nästa steg – hur kommer man tillrätta med problemen?
Några förslag :
Kraftigt höjda vägskatter för transporter inom EU. Jo, faktiskt! Det skulle givetvis fördyra även svenska transporter, men än mer de långväga ditona. Spannmål är en kategori varor som knappast går att transportera med lönsamhet om kostnaden stiger jämfört med idag. Potatis från Marocko skulle bli det skämt det förtjänar.
Skyddstullar. Bonde/veterinär/gårdsarbetare/anläggningsarbetare kostar mer i Sverige än i Polen. Dock ej eliminering av utländsk konkurrens; det är inte prioriterat att till varje pris odla 100% av apelsiner och vindruvor i Sverige, även om det skulle vara möjligt, rent tekniskt.
Kraftiga investeringsavdrag. Med svag lönsamhet blir det omöjligt att dra på sig mer amorteringar. Staten skulle kunna medge ett 100% avdrag här, I praktiken innebär det ca 50% finansiering av skattebetalarna.
Uppryckning av Sveriges Lantbruksuniversitet. De är 3000 pers och vad fan gör de egentligen?
Vi skulle komma långt med ett rejält grundavdrag, sambeskattning av makar, fullständig avreglering av hemslakt och bättre respekt för äganderätten.
Fast det egentliga problemet är att ingen vill jobba med lantbruk längre.
1985: 37 900 heltidsjordbruk
2013: 16 300 heltidsjordbruk.
Skatten på låga inkomster är den viktigaste faktorn -idag.
Vid EU – anslutningen togs inte hela paketet, vilket gjorde EU – medlemskapet till ett avvecklingssystem… Som nu satt sina verkliga spår. De som arbetat sig igenom dessa år slutar nu och få nya fortsätter…
Har miljöpartiet verkligen inga förslag om handelshinder och/eller tullar på programmet för att backa upp planerna som innebär kraftigt ökade kostnader?
Långtifrån något jag stödjer men om vi i Sverige lagstiftar om att göra något på ett radikalt annorlunda sätt och det innebär högre kostnader kan vi inte på samma gång omfamna frihandel. Det måste väl även en miljöpartist förstå? Min fråga blir; verkar miljöpartiet även för frihandelsbegränsningar vad avser livsmedel? Om svaret är ja är man åtminståne konsekvent.
Såhär skriver miljöpartiet i sitt idéprogram (3.4 Jordbruk, skogsbruk och fiske)
"Det är inte rimligt att de svenska kraven för miljön, klimatet och god djurhållning slår ut svenskt jordbruk och i stället gynnar jordbruk där miljökraven är lägre och djuren behandlas sämre. Därför vill vi utjämna konkurrensen genom att upphandla lokalproducerat till offentliga kök, genom tydlig ursprungsmärkning och genom ekonomiska styrmedel som missgynnar livsmedel som tillverkats under sämre villkor än vi tillåter i Sverige."
Hen som tänkte först var således inte helt underbegåvad. Men eftersom det verkar brista i implementationen, dvs när riktiga förslag presenteras, leder det likväl till avveckling av det svenska jordbruket. Beklagligt.
Känns det inte ganska sunt att jordbruket och fisket borde klara sig utan subventioner på samma sätt som de flesta andra brancher?
JA priset på mat kommer att gå upp men då får det väl göra det. Då får samhället selektivt stödja de medborgare som har så små ekonomiska marginaler att de inte klarar en prishöjning på mat. Det är betydligt rimligare än att jag som höginkomsttagare skall få subventionerad oxfile och pilgrimsmusslor.
Hört talas om frihandeln och att resten av världens jordbruk får subventioner? Utan subventioner slås alltså det svenska jordbruket ut.
Fast är det verkligen sant att andra brancher klarar sig utan subventioner? Både vård-skola-omsorgskomplexet (offentligt och privat) och den forskande klassen är ju helt skattefinansierade, medicinindustrin lever på statliga medicinsubventioner, SAS får ägartillskott i miljardklassen vart tredje år, verkstadsindustrin försörjs med välutbildad arbetskraft från offentligtfinansierade skolor, SAAB fick en fyrfilig motorväg till Trollhättan (fast inte hjälpte det), etc., etc.
Som höginkomsttagare har jag iofs. stor glädje av maxtaxa på dagis och gratis universitetsutbildning för ungarna, mycket mer så än av subventionerad oxfile (båda döttrarna är vegetarianer). Men om det finns något som det är värt att subventionera måste det väl ändå vara jordbruket.
Vad jordbruket drabbades av var det gamla vanliga:
Om något rör på sig, beskatta det.
Om det fortfarande rör på sig, reglera det.
När det slutat röra på sig, subventionera det.
Ja jag har hört talas om frihandel men jag har också läst jordbruksverkets rapport "Sveriges utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel" och kommit till slutsatsen att svenska bönder har väldigt liten konkurrens från icke EU länder så om EU slutade med jordbrukssubventioner skulle påverkan inte vara så dramatisk.
66% av den svenska livsmedelsimporten kommer från EU (ja där är viss justering för att Holland blir importland för Marockansk apelsin då de är transitland) och tittar man på de varugrupper som importeras från icke EU länder så är det inget vi själva producerar i någon utsträckning.
Av våra stora importmarknader är alla länder som subventionerar sina bönder Brasilien, USA, Kina och Thailand men gör man subanalys av vad vi importerar från länderna så är det Brasilianskt kaffe, amerikanska nötter, kinesiska blötdjur (antar att de menar kräftor) och Thailändskt ris.
När det kommer till vår export så är det EU, Norge och USA som är våra marknader. Största exportvaran är Förädlad norsk lax och Absolut vodka.
Glöm inte bananerna…
Alla partierna verkar vara behäftade med "defekter".
Kanske som ett resultat av en kraftigt utvecklad lobby.
och för en del politiker är själva politiserandet bara en hobby.
Miljöpartiet är ett offer för "The Nirvana fallacy". Man tar inte hänsyn till vilka de reella givna alternativen är, utan agerar utifrån att en rent irreell, önsketänkt, situation är förhanden.
Men utfallet kan ändå bara bli ett av de reellt tillgängliga alternativen. Vilket då inte blir det optimala, försiktigt uttryckt, när det faktiskt optimala (=minst dåliga) aktivt valts bort till förmån för "Nirvana".
Så blir det sista värre än det första, för att citera bibeln.
Varför tas inte sådant här upp i media? Varför granskas inte miljöpartiet?
Det vet du…de flesta inom media älskar MP
Den uppenbara invändningen är väl att jordbruket knappast blommat ut den senaste 20 åren, under styre av S och Alliansen (MCFpKd). Den klara trenden är sämre lönsamhet, nedläggningar och färre och färre bönder. Det verkar alltså knappast troligt att jordbrukets största problem är miljöpartiet.
Att det har misskötts i 20 år rättfärdigar inte att det läggs ned helt.
Hmm…
När högränteperioden på 1980 – talet började så var det också slutet för ett lantbruk som kunde fungera över större delen av landet.
De som då nya aktiva lantbrukare slutar nu som fattigpensionärer..
Eventuellt med en fastighet som kan balansera en usel pension…
Så misskötseln av svenskt lantbruk har nu pågått i trettio år…
Den generation som borde tagit över hittar nog bättre jobb…
Några har blivit riktiga företagare, med snabba beslut som metod…
kingedward24-> Vilket jag aldrig heller påstått. Jag är positiv till svenskt lantbruk. Vad jag vänder mig mot är att miljöpartiet pekas ut som orsaken till det svenska lantbrukets problem. Det är bevisligen inte fallet.
Fast Cornu,
Om Miljöpartiet kombinerade detta med kraftigt höjda importskatter så skulle det inte löna sig att importera grönsaker/kött. Då skulle normalbegåvade inte längre kunna välja dansk fläskfilé istället för svensk. Priset på mat skulle också gå upp kraftigt vilket leder till att folk skulle behöva äta billigare mat istället för fläskfilé varje dag som tidigare endast var förunnat fredagsmys.
Vore inte det bra?
Att kunna flyga vore också bra.
Vi är med i EU. Vi får inte ha några importskatter. Miljöpartiet vill inte att vi ska gå ur EU och föreslår inga importskatter.
På tal om normalbegåvad…
En uppföljning på detta inlägg, efter 4 år med mp i regeringen vore intressant!