På Mats Widgrens blogg hittar man uppgifter om en kinesisk studie av svensk och norsk jordbruksutveckling, och det är tydligt att det inte handlar om förutsättningarna för att bedriva jordbruk på våra breddgrader, utan om en aktiv politik för eller emot jordbruk och landsbygd.
En bild säger mer än tusen ord, och bilden ute till höger visar utvecklingen under 1900-talet. Röda toner innebär att man ökar den odlade eller betade arealen och grönt innebär att den minskar, sannolikt växer igen med skog.
Vi har redan konstaterat att landsbygden och jordbruk aktivt motarbetas av politiker, stat och myndigheter i Sverige, även om man verbalt och i text låtsas om något annat. Ute till höger har vi grönt på rött om verkligheten. Spelar det någon roll för landsbygden om vi lägger ner jordbruket? Det växer ju iaf skog?
Man ska komma ihåg att jordbruksmark måste arbetas flera gånger per år – plöjning, gödsling, harvning, sådd, skörd (flera skördar på vall), tillsyn av djur mm. Skog arbetar man i kanske en gång var tionde eller var tjugonde år, och antalet arbetstillfällen blir alltså därefter. Istället för massvis med jobb året runt, tar man in entreprenörer en gång per decennium.
I går släppte vegetarianer på IVL en underlig studie om matens miljöbelastning, där det i media trumpetades ut att närodlat inte är bättre och att vi måste sluta äta kött och importera soja och qourn från andra länder (typ).
Bloggrannen Ylven har läst rapporten och slutsatserna i media är rejält snedvridna. Om det är IVL eller om det är TT som är vegetarianer eller veganer låter jag vara osagt.
Man jämför med en standardmatkasse. Och närodlat innebär 9% lägre miljöbelastning och är alltså bättre än standardmatkassen. Man måste inte heller sluta äta kött. Det räcker att äta mindre kött. Varje minskad köttkonsumtion är bättre än standardmatkassen. Den som minskar sin köttkonsumtion med säg 20%, genom att plocka 400g näruppfödd köttfärs istället för 500g köttfärs från Nya Zeeland till köttfärssåsen minskar teoretiskt miljöbelastningen med 30%. Väljer man dessutom säsongsanpassade vegetabilier så reducerar man CO2-utsläppen med 65%.
En närodlad säsongsanpassad kost med mindre kött innebär mindre CO2-belastning än standardmatkassen. Om man dessutom väljer icke standard kött, utan naturbeteskött, helst ekologiskt, så blir effekten ännu större, men nu jämför man med standardprodukter.
Men allt måste vara svart/vitt. Antingen slutar man äta kött helt eller inte alls. Ett hållbart jordbruk förutsätter djurhållning, speciellt på våra breddgrader. Och det innebär att det blir kött att äta. Men kom ihåg söndagssteken – bara för några decennier sedan såg vår köttkonsumtion helt annorlunda ut.
66 kommentarer
Känns lite du slår in öppna dörrar med den där kinesiska studien.
Ja, åkermark ger säkert fler arbetstillfällen.
Ja, åkermarkens utbredning påverkas säkert i någon mån av politiken, men politiska studier är inte syftet med studien.
Om du försöker föra ett baklängesargument om att jordbrukspolitiken är kass DÄRFÖR ATT jordbruksarealen minskar, så har du oerhört dåligt på fötterna.
Om alla som drömmer sig tillbaka till ett Sverige med en mindre demografisk förändring är folkhemsfundamentalister enligt dig, vad är då sådana som du som drömmer sig tillbaka till ett Sverige med starkt försvar och som är självförsörjande på mat? Vilken form av fundamentalist skulle du säga att du är?
Cornu är snarast nykter realist snarare än någon sort fundamentalist.
@KnownUnknowns:
Så ibland är motstånd mot globalisering och öppna gränser fundamentalism, men ibland så är det realism?
Det handlar om olika åsikter i frågor som folk tycker är viktiga, och att kalla den ena sidan för fundamentalister och den andra sidan realister leder nog inte så långt.
Mat-fundamentalism. Det är bara viktigt att vara självförsörjande på mat. Att Sverige har 0% försörjningsgrad på så grundläggande saker som batterier som behövs för att starta en traktor kan vara skitsamma.
Belii, en klok iakttagelse. Om det av någon anledning blir batteribrist så kommer dessa varor att hamna nära tillverkarna. Traktorerna i batteritillverkarlandet får dessa först. Det finns enormt mycket som inte längre tillverkas lokalt och gör att samhället kollapsar när kostnadsmassan för att dra runt allt blir för stor. Vissa områden och länder blir isolerade och dukar under.
När jag i bodde i Sydafrika och var lageransvarig på Sandvik Coromant på apartheidtiden kom jag lite i kontakt med landets policy för att vara att vara oberoende av utländska leverantörer och politiska påtryckningar. Sandvik hade egna fabriker för verktyg och hårdmetallskär och importerade med flygfrakt varje vecka. Den lokala produktionen var inte så effektiv. De enklaste grejerna gjordes lokalt. Ofta var maskinerna trasiga. Det var ett slags förhandlingssystem mellan stora företag och staten och man kom överens om vissa saker där det behövdes.
Sverige har mer industritradition än Sydafrika och kan införa lokal produktion lättare. Men det går naturligtvis ut över välståndet. Att tillverka nya batterier från återvunna batterier är ingen dum ide. Om det inte drivs allt för långt så skulle det inte kosta så mycket. EU skulle gå i taket oavsett vilket instrument som används och det förutsätter ett utträde. Att mer radikalt ombilda hela kommuner till restkulturer och isolera dessa från omvärlden och låta dessa utträda från Sverige är nog mer kostnadseffektivt.
Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att behöva, mer åker- och betesmark i Sverige. Kineser, indier, afrikaner och andra får råd att äta lite mer, det kanske blir en biff eller fläskkotlett till i veckan, samtidigt minskar tillgången på handelsgödsel och priset på fossila bränslen stiger.
Genom stora uttag av fossilt grundvatten har många länder inga möjligheter att fortsätta med ett intensivt jordbruk och vad eventuella klimatförändringar ställer till med vet vi ännu inte, men man bör räkna med försämrade möjligheter att producera livsmedel.
Vi i Sverige får räkna med att avkastningen per ytenhet kommer att sjunka rejält.
Om skuldbubblan slår för hårt kommer inte Sveriges kolonisituation bli tydligare?
Då blir väl vanligt folks middag en hamburgare (blod-och plasmagegga) mellan två fuskbrödskivor dagens rätt?
Ty de flesta svenska naturresurser måste väl staten sälja ut för att klara skulden….?
Idag finns lagar från baggböleriets tid som stoppar försäljning av odlingsmark till bolag, vilket gör att runt hälften av svensk mark påmdet viset måste ägas av fysiska personer.
Detta föreslår bl.a. Göran Persson skall ändras dör att få in friskt kapital i lantbruket…
För att försörja svenska folket??
Inget säger att de produkter som då kommer fram stannar i landet, eller….
@Lars:
För gemene Svensson har det nog aldrig genom historien kostat mindre i disponibel inkomst att äta sig mätt som idag. Vi lägger bara omkring 15% av disponibel inkomst på att äta oss mätta och då kastar vi ändå bort en massa käk.
Hur förklarar du detta?
@Thomas:
Överhuvudtaget är det inkorrekt att snacka om "kolonisituation" för Sveriges del. Sverige är ingen koloni och har aldrig varit, det är helt uppenbart om man jämför med riktiga kolonier. Det är exakt lika löjligt som när djurrättstomtarna jämför Farmek med Auschwitz.
Skuldproblemet är dessutom i huvudsak privat i Sverige vilket innebär att det inte är statens problem att klara ut saken, utan de enskilda gäldenärernas.
@belii
Blir lite vid sidan om ämnet men en liten fråga bara. Var hamnar de privata skulderna när betalningsförmågan försvinner?
Det är dessutom tydligt att inträdet i EU har varit nyckeln till att det svenska folket får billig mat. Innan dess hade vi priskontroll och annat skit som egentligen hör hemma i öststaterna. När vi väl la av med de socialistfasonerna förbättrades situationen avsevärt för vanligt folk. Momssänkningar bidrog visserligen också.
Anledningen till att jordbruksmarken och självförsörjningsgraden i Sverige minskar är att våra bönder inte klarar konkurrensen mmot utländska bönder, kort och gott. Om det sden beror på klimat eller regelverk eller vad det nu kan vara, det får nån annan svara på.
Å andra sidan är svensk mat bättre. Vi har betydligt mindre problem med salmonella och sånt fanstyg än Danmark och Tyskland. Det, om något, borde ju vara en anledning att handla svenskt.
Redan besvarat i något tidigare blogginlägg.
– Världens hårdaste regelverk
– Världens högsta skatter, inklusive grundavdrag som är obefintligt
– Högsta lönekostnaderna i EU
– Fientlig politik
[…]
Klart det inte går att konkurrera när politiken aktivt arbetar för att göra det så svårt som möjligt att bedriva jordbruksföretag i Sverige. Det går inte att få grödor att växa effektivare här än någon annanstans, det går inte att få kossorna att ge mer mjölk här än någon annanstans, vi kan alltså inte producera effektivare, men har högre kostnader för allt.
@Patrik:
När det gäller fysiska personer (det som iaf jag avsåg med privata skulder) "hamnar" skulderna inte någon annanstans, utan de kvarstannar på den fysiska personen. Får man skuldsanering skrivs skulderna av (de betalas inte av staten) och då får man väl säga att de hamnar på banken och slutligen aktieägarna.
@Cornu:
Jaha. Det innebär ju att inträdet i EU har varit odelat positivt för de 99% av befolkningen som inte är sysselsatta inom jordbruket. Tack Bryssel!
En kolonination är jättelycklig bara det kommer någon utifrån och vill ta hand om naturresurserna…
t.ex…. gasen utanför Östafrika…
Det skapar ju "arbetstillfällen", som man säger därnere…
en och annan inföding fattar ju att det inte blir de bästa jobben utan jobb inom service och så…
En nation som fattar hur det funkar har förstånd på att ta betalt… som Australien och gruvnäringen.
Men här hemma gäller samma koncept som i Östafrika.
Det skapar arbetstillfällen…
Nej, vi har åtminstone skaffat oss en kolonial mentalitet.
Om vi fortfarande är en självständig nation kan man ju resonera om…
Som behärskar sitt territorium…
@belii:
Hur menar du att det varit bra för de andra 99% av befolkningen? Det har väl även inneburit högre skatter som forslas till bönder nere på kontinenten istället? Sverige är ju en av de största nettobetalarna.
@belii
Du vet precis som oss andra att privata skulder till slut hamnar hos staten när bankerna inte längre kan hantera det.
Ja hela den svenska livsmedels och jordbrukspolitiken har gynnat alla med lägre matpriser. Tänk att vi kan få fransmännen och andra att betala stora delar av våra livsmedelskostnader. Fast i verkligheten kanske vi betalar de subventionerna med råge i och med våra EU inbetalningar som går till franska, tyska och danska bönder m.fl istället för till de svenska i den omfattning som de borde.
Jag ser ingen klokhet över huvudtaget att missgynna och motarbeta en hel basnäring politiskt, nämligen naturbruket. Bara ren och skär dumhet. Har jag fel så påpeka gärna det. Då slipper jag åtminstone lite frustration över all politisk dumhet i det här landet.
@Thomas:
Då får du räkna upp vilka kolonier det finns i Östafrika idag. Eller ännu bättre, kalla en ugandier för kolonialundersåte och berätta sen vad som hände.
@Krille:
Det blir ju ett något teoretiskt resonemang eftersom man inte kan förutsäga vad maten HADE kostat om vi stannat utanför EU. Jag skulle dock tro att den skenande prisutveckling som pågick före EU-inträdet skulle gjortt dig betydligt fattigare än det du via skattsedeln betalar till CAP-budgeten.
Hmmm…
den dag då det går upp för dig så är det nog för sent….
@Patrick:
Nä. Se bankkrisen 1990-1994.
Staten köpte aktier i en nyemission och gav därmed likviditetsstöd till Nordbanken. Det innebar INTE att de löste eller tog över några privata skulder. Dessutom kunde de ju senare sälja aktierna och få tillbaka pengar. Möjligt att de gjorde någon förlust i den affären i och för sig, men inte heller det innebär att de tog över privata skulder.
@Thomas:
Ja, det är väl typ redan 50 år för sent för din del, de flesta kolonierna i östafrika blev nog självständiga på 60-talet.
@belii:
Ja, subventionerna av jordbruket i EU har förmodligen gett betydligt lägre priser på maten i Sverige. Så där har nog personer som inte betalar skatt fått det betydligt billigare. Dock så betalar svenskar ganska mycket skatt till EU för subventionerna på kontinenten.
Det bästa hade nog varit om vi kunde slopa subventionerna samtidigt som t.ex. USA gör detsamma, då hade vi fått betala ett verkligt marknadspris på maten.
belli..
Nationell självständighet är väl något överskattat om jag uppfattat dagens globala politik rätt…
Det är allt andra krafter som styr.
Prissänkningar på svenska jordbruksprodukter har samma mönster som för villaägare…
Hög skuldsättning och röda siffror…
Ohållbart.
Man har ätit opp kakan och trott att den finns kvar…
Jag tycker verkligen det är hejdlöst kul att folk som gått ut och kunnat köpa Appledatorer billigt pga arbitraget gentemot Kina nu sitter och använder datorerna till att argumentera för att konsumenterna ska förvägras EXAKT samma arbitrage för jordbruksprodukter.
@Krille – jag är helt enig med dig.
Det jag menar är att vi måste tänka på framtiden, det är säkert sant att maten i snitt tar 15% av inkomsten, men vi måste räkna med att det kommer att kosta betydligt mer att äta oss mätta i framtiden och då måste vi vara självförsöjande i högre grad.
Belii..
I myten om framsteget, av Georg Hemrik von Wright så funderar han på just nationens tillbakagång och industrins framgång, alltså multibolagens framgångar…
Som den källan så får man en annan vinkel som inte är så formell kanske…
Vår tids konflikt , och framöver, är det han spånade om redan på,åttiotalet…
@Thomas:
Det var längesen jag läste honom, men den cykliska tanken avser ju västerlandets sammanbrott (lika Spengler). Därmed också nya starka nationer i t ex asien eller afrika.
@Lars Sundberg:
Du påstår alltså att vi kommer att se en tvärt vändning i kurvan och att den kommer gå åt andra hållet, matkostnaderna kommer att öka, men att ci inte sett några tecken på detta ännu. Du får ursäkta, men det låter bara som en omformulering av "It's different this time".
Visst kommer en vändning, eftersom efterfrågan ökar och kostnaderna för olja och handelsgödsel ökar, men EU mfl kan genom subventioner fördröja det hela.
@belli..
Egentligen så säjer von Wright inget annat än att ställa frågor…
Är det säkert att det funkar som vi tror.
Likaväl som han ifrågasätter Spengler kan väl jag ifrågasätta andra..
Det behöver väl inte innebära att jag har rätt, men det känns bättre att vara litet osäker än säker…
Men nog verkar hans resonemang väldigt väl siktat. Nog för man har märkt att nu när EUs yttre gränser är nådda, så är smörandet för medborgarna väck…
Subsidiaritetsprincipen är också väck och Brysselparlamentet lägger sig i allt vad som sker ute i provinserna…
Så nog går det von Wrights väg, som nnebär att de yttre delarna i Unionen blir kolonier…
All landsbygdspolitik har varit en fråga om hantering av naturresurserna.
Norge har alltid haft ett litet jordbruk och därför vårdat det.
Men främst har det nog berott på att det inte funnits en politisk konflikt mellan bönderna och andra medborgare.
Vänstern har alltid sett bönderna som sina och så även de rikaste….
Många gånger har man en mer realistisk syn på naturen. Den naturromantik som i Sverige yttrar sig som "rewild Europe" finns knappt i Norge.
Även inom skogsnäringen så är man ibland mer radikal. Beroende på industriella intressen, mer än ideologi.
T.ex. Har man insett att en totalavverkning per hundrade år är lika god, eller bättre, än en ständig gallring och "putsande" i skogen som egentligen bara irriterar då det ger intryck av plantage och ändå bara skapar billigt virke åt massaindustrin ( som nu faller ihop.?) och dålig lönsamhet för skogsägaren.
Så nog skiljer det sig åt…
För södra Sverige ser det ju i mångt och mycket likadant ut sen 1930 så det är väl rimligt att tro att om vi fortsätter som nu kommer landskapet i alla fall inte växa igen i första taget.
Grönt betyder att åkerarealen minskar, inte att den står stilla.
Sverige är till stora delar lämpligt för betes och vallproduktion. Dessutom ställer jag mig frågan hur kunskapsnivån hos en stor del av miljörörelsen är? Ensidigheten i att väga in växthusgaser när man gör miljökonsekvensutredningar börjar närma sig den pinsamma nivån, inskränkthet. Den biologiska mångfald som det extensiva beteslandskapet uppvisar tillhör de mest diversifierade biotoperna på landbacken i vår del av världen. Ät mer höstslaktat naturbeteskött!
Viktig poäng att kött också är säsongsberoende, och att man ska köpa höst på hösten och konservera (frysa idag), istället för att djuren ska ha vinterfoder för slakt året om.
Traditionell svensk mat, som vi fortfarande bara äter till jul, fokuserar på olika konserveringsmetoder – inlagd sill, lutfisk, slakt av julegrisen (som ätit köksavfall under hösten och jordbearbetat åkrarna och med vintern inte längre kan agera jordfräs) mm.
Precis men förutom det så är köttet mer hälsosamt efter en sommar på bete. Lämpligare fettsyrasammansättning. Det är den stora skillnaden på hälsosamt och ohälsosamt kött.
Det finns köttdjursraser utvecklade för ett liv utomhus med endast skogen som skydd, jag tänker på Highland cattle t.ex. Nu är ju djurskyddsbestämmelserna sådana att du måste bygga skydd åt dem.
Jag inväntar när förslaget om att markägare måste bygga vindskydd åt älg, hjort och rådjur läggs fram.
Förövrigt har lobbyverksamheten för att införa varg i renbetesland börjat, senast i Svd. Det är bara en tidsfråga innan det genomförs och då är den produktionen utslagen på några år.
Kan de inte vara mer tydliga i sina avsikter och införa spöstraff eller liknande på alla som producerar livsmedel från naturen så folk får klart för sig vad de håller på med.
Ja, spöstraff i lagen för att odla mat eller föda upp kött, mjöl och ägg vore tydligare, men istället pratar man om "matlandet Sverige", "hela Sverige ska leva" och annat trams.
@patrik Alla köttraser klarar sig utmärkt ute utan skydd av stallar.
Patrik…
Highländers är komna från öarna ute i den skotska blåsten…
Där står de med ändan mot vinden i flera år innan de slaktas vid betydligt högre ålder än vi är vana vid…,
Så de behöver inte ens skog som skydd.
Som när finnen som har en av Finlands större besättningar hörde svenska krav på ligghall till Highlandskor..
"Svenskar måste vara världens dummaste folk"
Detta med tjatandet om veganer och kött bygger många gånger på fördomar och kvällstidningsskriverier även från bloggaren. Jag har inte träffat på en enda vegan som tycker att det är fel med att äta viltkött eller ekologiskt kött (även om dom inte kanske äter det själva) för då har djuren i alla fall haft det bättre än i dessa kaserner som vi massproducerar kött i idag. Jag vet jordbrukande veganer och vegetarianer med djurhållning i Norrland. Många drömmer om eller driver självhushållning och då är vegetariskt ett sätt att vänja kroppen för att sedan sälja köttet vidare till dom som vill köpa det. Att vara vegetarian frigör pengar.
Dagens köttkonsumtion är ohållbar, men dom som förespråkar en helt animaliskt fri konsumtionsvärld för alla är väldigt få. Det finns fler som tror på kreationism än detta i Sverige.
Då undrar jag vad du har träffat för veganer?
Sedan är väl förutom köttkonsumtionen även världsbefolkningen ohållbar, annat än i just kaserner.
@ Daniel
Jag vill påstå att det är dagens köttPRODUKTION som är ohållbar.
Dessutom om vi skall kunna ha en ekologisk vegetarisk produktion behövs det betydligt mer djur än vad vi har nu. Glöm inte mineraclykeln, växter behöver också "mat".
kgb35. Man rör sig i olika kretsar. Det är precis som med Fredrik Reinfeldt som aldrig hade sett en lönearbetare mer än som statister i hans egna liv innan han blev statsminister. Det är inte i toppskikten av samhället folk är olika utan det är i bottenskikten. Många klarar sig alldeles utmärkt på 7000kr i månaden för en familj, andra får knappt ekonomin att gå runt med 70000 i månaden. Det finns vegan samt vegetarianhushåll och även vegan och vegetariankollektiv på landsbygden. Man kanske bara inte ser dom så man tror att alla bönder är likadana. Jag har faktiskt inte träffat på en enda vegan som tycker att det är fel med jakt. Men här kanske jag också ska säga att min stora felkälla i mina erfarenheter är att jag inte rör mig i Stockholmsregionen. Det är kanske där veganerna utan tankekraft har samlats då dom har letat efter sina gelikar.
Tramsig moralism om koldioxiden. Norge har införseltullar på livsmedel och foder av försörjningskäl och nationellt egenintresse.
Kulturgeografi är ett intressant ämne. Här är länken till Mats Widgren.
http://widgren.blogspot.se/2013/04/ny-studie-av-markanvandning-i-norge-och.html
Om kineserna hade gått vidare politiskt och analyserat varför vissa områden på kartan är gröna så hade de nog upptäckte att det här landet är mer centralstyrt och kontrollerat av dogmer än deras eget.
Jag var inne där och ställde en fråga till Widgren enligt följande:
Har du någon fundering på hur man kan använda denna undersökning till andra ändamål…?
Olika kommersiella intressen…
Ty om odlingsmark har lågt politiskt intresse kan plötsligt odlingsmark i Sverige vara kommersiellt intressant även globalt.
Det har skogsnäringen insett och vissa aktörer har flyttat sina aktiviteter till Sverige, då infrastruktur och sociala skyddsnät ligger på samhällets ansvar.
Så..?
Ja, att Norge är den sista sovjetstaten konstaterade ju Björn Rosengren på sin tid, inte helt utan sanning.
Men man kan konstatera att Norge har en aktiv landsbygdspolitik som är långt ifrån den svenska (som inte finns).
Det finns ett uttryckligt mål om att "hela Norge ska leva". Jag antar att en del av det förstärkts av ockupationen under WW2.
Ett intressant exempel på detta är att norska kommuner får del i avkastningen från vattenkraft som utvinns i deras område.
Sen så prisförhandlar fortfarande Bondelaget (Norska LRF) med staten varje år om vilken betalning bonden ska få för sina varor. Precis som i Sverige innan 1990.
Men även i Norge så importeras mycket mat, ca 50%. Gränshandeln är en stor del. Men man kan då använda importtullar som vapen, som man gjorde för Västerbottenost härförleden.
Sveriges radio har en programserie om detta som är bra, Kluvet Land. Ett avsnitt handlar just om Norge: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4091&artikel=4577226
Rosengren är numera en godsägare av den gamla sorten.
Det som förr var det statstjänstemännen ägnade sig åt som pensionärer.
Lantbruk.
Självhushållande lantbrukare…
(OBS, inte självhushållande bönder, ty de fick slita i sitt anletes svett, utan självhushållande lantbrukare har anställt tjänstefolk som gör jobbet medan lantbrukaren lever, och äter, av det som gården framställer…
Från jakt, fiske, trädgårdsodling och annan odling och djurhållning…)
Man har två organisationer som förhandlar med staten…
Norge har en levande landsbygd tack vare oljan som ger dem råd med maten från den levande landsbygden.
Samt en och annan tripp till Sveriges paradis i livsmedelshallarna! Ett glesbruksstöd som vi gärna tar emot.
Ser att Oscar oxå tar upp detta ovan.
Norges jordbrukspolitik har varit sådan här långt före oljan…
Vad som kan ändra på detta är väl en "försvenskning" (som ju givetvis finns i norsk politik)
"The choice to drive a car to purchase food can be as important as non-vegetarian dietary choices with the respect to the climate impact."
IVL Report 2091 – Food consumtion chocies and climate change
Skulle vara intressant att veta hur länge vi kan använda konstgödsel (NPK ?)
innan det blir för dyrt att använda i livsmedelsproduktion. Vad jag förstår så utarmar man åkrarna i brasilien genom den storskaliga soja- och sockerrörsodlingen, man bryter ny mark när den gamla är förbrukad.
Monokultur har den egenskapen att vissa resurser ignoreras medan andra överutnyttjas.
Om Norge ska anamma svensk vargpolitik, vilket ursprungligen går tillbaka på EU:s art- och habitatdirektiv, så får Norge svårt att leva upp till sin målsättning: Hela landet ska leva!
Norge har varg i ett område i öster, tack vare att några svenska vargrevir i Värmland och Dalarna spiller över gränsen.
Det framförs på sina håll här i kommentarsfältet att maten kommer bli dyrare om vi går ur EU, eller att det är tack vare EU som vi har fått billigare mat. Om man ska föra ett sådant resonemang måste man också vikta in kvalitetsmåttet i matpriset.
I detta kvalitetsmått ryms sådana saker som:
* hygienstandarden hos djurbesättningar
* vilket liv tamboskapen får leva från "vaggan till graven"
* omfattningen av bruket av antibiotika och kadavermjöl i djurfoder
* omfattningen av konstgödsel samt bekämpningsmedel i vegatabilieproduktionen
* et cetera.
Den slutsats jag drar är att maten i Sverige är relativt billig men av relativt dålig kvalitet. Detta stöds dels av att Sverige drabbas extra hårt av det utbredda EU-matfusket, dels av att matsvinnet hos de svenska hushållen är relativt stort (670000 ton av totalt 1000000 ton matsvinn i hela livsmedelskedjan exklusive jordbruksektorn, 2010).
http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Mat/
Det är stort sett bara USA som har ett större matsvinn än Sverige, som jag fattade det av ett radioprogram. Programmet hävdade att det var matkostnadens relativt andel av den totala hushållskostnaden som avspeglades i hur stor mängd mat som kastades. (Maten är ännu billigare i USA.)
Så ett EU-utträde kommer ge något dyrare och bättre mat.
Det går att köpa dyrare och bättre mat redan idag så klart. Många butiker har delikatesser, ekokött, etc etc och dessutom finns alla möjligheter att fysiskt eller via internet uppsöka special-leverantörer etc etc.
Det som kommer att hända vid ett EU-utträde är att de som verkligen behöver köpa billig mat inte längre har råd. Socialbidragsnorm etc kommer att behöva höjas och fler kommer att bli bidragsberoende. Öststatssocialism med andra ord.
Du har heller inga som helst belägg för att matsvinnet egentligen beror på kvaliteten vad jag ser, utan det är bara hittepå.
Belii, i Sovjetunionen var limporna så billiga att barnen spelade fotboll med dom. Självklart ökar svinnet i alla led om produktionen subventioneras.
Jag har tidigare gjort överslag på detta. En betydligt ökad lokal produktion fås för en hundralapp i månaden per person i matkostnader och totalt cirka 10 miljarder. Matköparnas kostnadsökningar blir långt mindre än 10 procent. Inom jordbruk, industri och handel ökar naturligtvis priserna långt mer i procent. En del kommer fortfarande att importeras. Det förutsätter naturligtvis införseltullar och dessa intäkter blir större än idag. Samtidigt minskar nog åkrarnas värde av att subventionerna av dess ägande minskar. Kosten får en bättre allokering. Kanske till och med fetman minskar.
EU är en stor förlustaffär på 21,9 miljarder. EU-avgiften i år 33,5 miljarder utslaget på de 4,5 miljoner förvärvsarbetande tillåter exempelvis en höjning av grundavdraget från 20 000 kr till 60 000 kr. Med tullarna inkluderade kan skattesänkningen på arbete vara ännu större.
Ja, subventionering är ytterligare ett sätt att göra folk beroende av pappa staten. Samma sak som socialbidrag.
Ditt resonemang är samma som vanligt – låt inte konsumenten köpa en bra och billig produkt pga arbitraget på klimat, arbetskraft, lagar etc. Låt istället skattebetalarna eller konsumenterna betala mer för sämre mat för att stödja den ynka procent eller så som är sysselsatta i jordbruket.
Jag tycker fortfarande att det är en dålig idé.
Belii, Norge och Schweiz har ganska dyr mat genom införseltullar. Kan du redogöra för det ”öststatssocialistiska” inslaget i dessa länder? Fattar du inte att det är EU som står för öststatssocialismen? Eller vad det nu kan kallas. Till och med de korrupta knäppskallarna som styr det här landet är ju emot jordbrukssubventionerna i sina politiska åsikter.
Det stämmer angående Norge och Schweiz.
Öststaterna var fenomenala på att plundra människor på egendom, arbetstid och pengar med ena handen och sen ge tillbaka lite med den andra.
Med höga importtullar får konsumenten betala merkostnaden (staten tar med ena handen) vilket gör dem mer beroende av socialbidrag, bostadsbidrag eller whatever för sin överlevnad, så då måste staten ge tillbaka med andra handen.
Klassisk öststatssocialism med andra ord.
Att EU står för delvis samma sak håller jag helt med om. Men vi ska inte ersätta de delar av EU som fungerar (frihandel) med nåt som är sämre. Eller för den delen ersätta sosse-EU med sossiga importtullar. Jag tycker vi ska ersätta det med nåt som är bra istället. Tycker inte du det?
Utöver det kan även du fundera på varför just jordbruk är problemet och varför tullar anses som lösningen. SAAB hade aldrig behövt lägga ner om vi gjort alla utländska bilar skitdyra. Eller så kunde vi tillverkat datorer i Sverige om vi strafftullat sönder kinesiska laptops. Hade du varit nöjd om datorn kostat 50 000 men varit tillverkad i Sverige?
I första hand är det en fråga om tullar på livsmedel och djurfoder med konsekvens, för landet liksom hela EU har redan enormt mycket sådant. Kanske ökar den totala mängden tullar. Men det beror på hur långt det drivs.
Datorer och speciellt bilar kan inte jämföras med livsmedel. Sådana varor kräver stora investeringar och företag och global konkurrens. En bonde konkurrerar med tusentals andra lokala bönder, även om bondekooperationen strävar till att minska denna. Konkurrensen mellan jordbrukarna påverkas varken av subventioner eller tullar. Dessutom är det lättare att vara utan bilar och datorer än livsmedel under en tid, om tillförseln skulle upphöra.
EU har tullar på exempelvis bilar med ursprung utanför EU. Utan medlemskap i EU kan dessa tas bort. Det går att ha frihandel med EU bortsett från livsmedel, vilket exempelvis Norge har. Det här landet importerar långt mer från EU än vad som går åt andra hållet. Med bättre tullar skulle importen från EU minska, samtidigt som den skulle öka från andra länder. Landet förlorar både på detta och det stora årliga underskottet 21,9 miljarder.
Konkurrensen i sig påverkas obetydligt. Det är absolut inte frågan om någon öststatssocialism och i den mån en sådan finns så är det inom EU, bland annat inom subventionssystemet för jordbruk.
Socialbidragen är ändå inte så omfattande. En hundring mer i månaden för någon procent av befolkningen kan inte styra incitamentsstrukturen i hela livsmedelskedjan. Som jag nämnde ovan kan nog grundavdraget vid arbete höjas till 60 000 kr utan medlemskapet. I varje fall till 50 000 kr.
Du babblar ju bara.
Men visst, du vill ersätta en förlustaffär med en ännu sämre förlustaffär för att skydda den ynka procenten av befolkningen som är sysselsatt i jordbruket och låta hela befolkningen betala för det. Det är, som sagt, öststatssocialism.
Som jag har visat med siffror får hela befolkningen betala för EU-medlemskapet och det är mycket dyrt. Här är hundratals sidor med tullsatser för allt mellan himmel och jord som importeras till EU. Det oftast 5-20 procent av värdet. Ibland är det i kg. Det finns också en massa kvoter. Utan medlemskapet skulle landet kunna rensa rejält inom detta.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:282:0001:0912:SV:PDF
Det är naturligtvis inte en fråga om nya tullar på bilar och datorer, utan snarare att ta bort sådant, om det inte finns speciella skäl. Jag förstår att du inte är mottaglig för argument och lever i fantasiernas värld, ungefär som de korrupta makthavarna. Kanske är du också en makthavare på något sätt. Kanske en hjärntvättad byråkrat inom förvaltningen och beroende av apparaten.
Visst, jag är en ond kommunpolitruk. Klart du går på personargument när sakargumenten tryter.
Widgren ja, han satt i betygsnämnden när jag disputerade. Han brukar ha intressanta synpunkter och reflektioner kring sakernas tillstånd. Den länkade bilden var ju minst sagt talande. Och oroväckande!
Norge vårdar sitt jordbruk genom att för varje hundring bonden har i inkomst lägger norska staten på en hundring till.
Detta är också en anledning till att norge står utanför EU.
Lars