Artikeln innehåller annonslänkar för Svensk Värdeförvaring och Hemsol.
Veckan ser ut att avslutas negativt på börserna i de asiatiska tidszonerna efter att USA hade stängt igår pga president Carters död. Guldpriset i svenska kronor är tillbaka vid tidigare rekord. Många bostadsrättsföreningar pressar sina avgifter genom att dra ner på underhållet för att inte minska värderingen på klubbmedlemmarnas lägenheter, men köpare riskerar en rejäl smäll när dessa kommer tvingas höjas längre fram. De skyhöga elpriserna fortsätter i hela Sverige och meteorologer menar att klimatförändringarna kommer ge mindre blåsiga vintrar i Norden framöver, så vindkraften inte kommer hjälpa vintertid.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.33% för storbolagsindex OMXS30 och +0.09% för OMXSPI.
Detta skedde dock utan att husse höll i kopplet i USA, då de amerikanska marknaderna hade stängt på grund av president Carters begravning, där för övrigt flera intressanta videos på interaktionen mellan presidenterna Dubya, Obama, Trump och vicepresident Pence framkom. En läppläsare hävdar enligt tabloiden New York Post att Trump sade till Obama att de behövde träffas efteråt för att diskutera något viktigt. En kärvänlig Dubya slog för övrigt Obama i magen som hälsning, och dunkade till någon annan med begravningsprogrammet. Och Mike Pence fru vägrade ta president Trump och hans fru i hand, men Pence gjorde det trots att Trump skickat tusentals upprorsmän att lyncha Pench 2021. Överlag så var det väldigt glädjande filmer att se när dessa maktmän uppträder avslappnat och privat tillsammans och är kanske några av de mest äkta filmerna på presidenterna jag någonsin sett. Trump ser t ex helt normal ut med skarp blick och inte den drogade spelade MAGA-trump han är offentligt. Harris verkade dock måttligt road.
Dollarn steg till 11:18 SEK på högre amerikanska långa räntor (förvisso bara med 0.1 promilleenheter) och euron backade till 11:50 SEK. Guldpriset åkte med upp till vid svenskt rekord på 963:- SEK per gram och kostar 961:- SEK just nu.
Jag påminner återigen att investeringsguld, och andra värdefulla samlingsföremål som sällan används som klockor, smycken mm, liksom viktiga papper som testamenten, reverser, äktenskapsförord mm ska förvaras i bankfack. Hos Svensk Värdeförvaring är det endast du personligen som kommer åt facket, ens om andra har koder och nycklar, och har i övrigt den högsta säkerheten jag någonsin sett med över 30 år som bankfackskund.
Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack hos Svensk Värdeförvaring i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
När det gäller dollarn och svenska kronan så har vi i princip haft krisekonomi sedan 2020 och Covidpandemin, som sedan fortsatte med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och medföljande effekter inklusive inflation. Detta stärker dollarn, då marknadernas aktörer flyr småvalutor som SEK i dåliga tider. Svenska kronan kommer stärkas och dollarn försvagas när det blir högkonjunktur igen, likt den i princip alltid gjort.
Vart dollar ska ta vägen är en annan fråga, men att vi kan få se 8-9:- SEK för dollarn tids nog är inte att sticka ut hakan. Detta påverkar även dina börsinvesteringar om du investerar i de USA-dominerade globalfonderna, men även i andra fonder och aktier som är dollarberoende. Ett skifte och ökade investeringar i Sverige kan vara en strategi, men timingen kan man diskutera.
I alla fall är dollarekordet någonstans vid 11:21 SEK, och det kan vara ett motstånd, så får vi se om det knäcks eller om dollarn vänder ner igen. Att Musk väl tillträder som president kan också förtydliga den kommande amerikanska politiken och sänka amerikanska räntor med sitt orospåslag just nu.
Börserna i USA var som bekant stängda, så borta i de asiatiska tidszonerna kör man nu utan amerikansk påverkan under morgonen.
ASX 200 går -0.42% i Australien, Hang Seng -0.92% i Hong Kong, KOSPI -0.24% i Sydkorea, Nikkei 225 -1.05% i Tokyo och Straits Times -1.93% i Singapore.
SBAB:s chefsekonom varnar för att många bostadsrättsföreningar håller nere avgifterna och skjuter upp underhåll, för att befintliga ägares lägenheter inte ska tappa i värdering, vilket kommer slå hårt mot den som köper en lägenhet idag när man kommer tvingas chockhöja medlemsavgifterna längre fram rapporterar Placera.
Chefsekonomen säger:
“Det många bostadsrättsföreningar verkar göra nu är att skjuta upp underhållet. Men det kan man inte göra i all evighet. […] Då kan du åka på en sorts dubbelsmäll. Dels blir månadsavgiften högre än vad du hade tänkt dig, dels riskerar du att betala för mycket för bostaden.”
Det är inte enkelt att köpa en bostadsrätt. Förutom att ekonomisk plan och ekonomi måste granskas, måste även underhållsplanen gås igenom, och där har ännu färre köpare förståelse för vad de läser och kan göra en korrekt analys av vad faktiskt underhållsbehov är.
Generellt kan man nog säga att det är bättre att köpa en lägenhet i en gammal förening med hög avgift, då de i så fall uppenbarligen inte försöker dölja något, medan de där föreningarna med 300:- SEK i avgift per månad nog har en del skelett i garderoben, om de inte dessutom är helt skuldfria.
Samtidigt ska man komma ihåg att en villa inte är bättre. Vi lägger 3 000:- SEK i månaden till reparations- och underhållsfonden för huset, vilket är i underkant, och sådana utgiftsnivåer måste villaägaren räkna med. Men de är förstås aldrig med i vare sig bankens KALP-kalkyl eller i köparnas kalkyler när någon köper en villa. När man köper ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening kan underhållskostnaderna för fastigheten ibland vara medräknade (men inte för lägenheten invändigt, där bör man nog fondera i alla fall 1000:- SEK själv varje månad). Vid villaköpet är underhållskostnaderna aldrig med.
En meteorolog menar att klimatförändringarna kommer leda till fler och längre vindstilla perioder i Norden och att vindkraft således är “fullständig galenskap” när elpriserna är som högst vintertid och vi behöver elen som mest. Detta rapporterar lobbyorganisationen Svensk Näringslivs tidning Tidningen Näringslivet och som sådant är det förstås en partsinlaga då organisationen – som trots allt organiserar flest och mest arbetsgivare i landet – vill ha kärnkraft byggt, men tydligen inte betala för det själv. Det går alltid att hitta någon som säger något. Andra säger att det ska blåsa mer och regna mer och jag har också för mig att någon sagt att snö bara ska vara ett minne blott år 2025, samt någon att jorden går under 2030.
Det blir nu kognitiv dissonans – ska vindkraftshatar- och elbilshatarhögern erkänna klimatförändringar och acceptera meteorologens analys att vindkraft är dåligt, eller ska de fortsätta förneka klimatförändringarna?
“Hills burn in California
My turn to ignore ya
Don’t say I didn’t warn ya”– Billie Eilish, “All the good girls go to hell” (2019)
För övrigt temalåten till min roman Ishjärta, kommande Jägarhjärta har Fugees “Ready or not”, se spellistan för Hjärtaserien här
Bränderna i Los Angeles där bland annat stora delar Pacific Palisades och Malibu brunnit ner, hela vägen ut till Stilla Havet, är förstås fruktansvärt tragiskt. Men för en gångs skull är det inte de fattigaste som drabbas, utan den rika eliten, inklusive ett otal Hollywoodstjärnor, influencers och rockstjärnor, samt bakomliggande mer anonyma företagsledare och företagsägare. Tydligen ska så många som 30 000 hus sedan tidigare utförsäkrats av försäkringsbolagen på grund av riskerna i området, och väldigt många kan ha förlorat sina mångmiljonvillor utan försäkringsskydd.
Mångmiljonvillor i amerikanska dollar alltså.
Kalifornien ska ha haft sin torraste sommar på så länge det mätts, och det var alltså redan torrt och ont om vatten sedan tidigare.
Säkert många fina flickor vars hus gått åt helvete nu.
Nu får man kanske acceptera att vi inte kan stoppa klimatförändringarna, bland annat för att ingen är villig att dra ner på sin egen levnadsstandard annat än särskilda personer, samtidigt som den så kallade globala södern alla vill höja sin levnadsstandard. Då återstår att anpassa sig till klimatföränrdingar. Och t ex inte bo på Kaliforniens eldhärjade torra sluttningar där havsvindarna blåser så bränderna sprider sig i rekordfart. Eller bosätta sig nära vatten som ofta översvämmas, eller på områden med rasrisk vid vattenmättnad osv. Samt måla huset vitt, inte svart, och ha utskjutande takfot och gavel på taket som både ger skugga sommartid och skyddar mot regn, istället för takfots- och gavellös nyfunkis ritat av Dyra Arkitekten (TM).
Kom ihåg att försäkringar ska täcka oförutsagda händelser. Klimatförändringarna är förutsägbara enligt en förkrossande majoritet av vetenskapen och klimathändelser bör således inte omfattas av försäkringar. Att utförsäkra är således det rätta, då det förtydligar riskerna för kunderna som inte behöver bli överraskade. Även svenska försäkringsbolag tänker i dessa banor, t ex ska Länsförsäkringar slutat försäkra nya bostadsområden om Länsstyrelsen avrått från byggnation pga utsatt läge och detta har diskuterats här på bloggen tidigare, redan så tidigt som 2014 då Ifs miljöchef sade:
“Mälarregionen finns däremot exempel på nybyggen i vattennära lägen som vi redan i dag vet kan bli olycksdrabbade. […] Försäkringar skyddar mot ”plötsliga och oförutsedda” händelser. Det är tveksamt om klimatpåverkan kan anses som något oförutsett.”
I alla fall så kan du som privatperson med hög förbrukning (=villa- eller gårdsägare) bara påverka genom att energieffektivisera. Finns det någon som fortfarande värmer helt med direktverkande el (badrumsgolv undantaget)? Är det någon som inte har kamin som alternativ uppvärmning vid prisspikarna? När all effektivisering är gjord, eller du t ex har ett hus byggt de senaste 10-15 åren, återstår solkraft och hembatterier för att förskjuta elförbrukningen till lågpristider.
Vill du ta in en eller flera offerter på hembatterier och/eller solkraft, kontakta Hemsol så får du offerter för villan, företaget, jordbruket eller bostadsrättsföreningen, från entreprenörer specialiserade på din typ av installation (annonslänk).
152 kommentarer
Kontaktade Hemsol igår och fick efter ifylld intresseanmälan tre samtal senare under dagen. Två offerter har landat i mailen, 425W paneler x 10 st (ca 20kvm) inkl. med koppling till Hembatteri med styrsystem. I em är ytterligare ett Teamsmöte inbokat. Solcellsleverantörer på Västkusten verkar vara på hugget?
Det är bra tider att vara kund.
Solceller på regnkusten är väl helt bortkastade pengar? 😉
(Ett försök till skämt från en stockholmare som tillbringat många fina somrar (ej ironi) på västkusten.)
Bodde åren jag läste i Gbg, härliga somrar men survädret nov-februari…
Jag har inte sett en enda ekonomiskt rimlig kalkyl på investering i solceller eller batterier senaste tiden, inte minst nu när 60-öringen försvinner nästa år och de första 6mån av guldkarvande med stödtjäntintäkter med batterier är flera år förbi. Inte konstigt att du blir uppvaktad, det måste ju vara omöjligt att sälja till nån införstådd med nuvarande förutsättningar och solcellsbolagen går nu nästan alla i konkurs. Vår solanläggning MED 60-öringen gav 3,9% på investerat belopp för 2024. 60% av de intäkterna var 60-öringen, som av allt att döma försvinner till det här årets slut.
Långtidsläsare men förstagångspostare här!
Jag har med stort intresse läst om författarens fondportfölj, som är diversifierad på ett trevligt sätt. Ffa jmf med mina privata pengar som ligger i globala indexfonder till stor del.
Jag undrar, har författaren lika stora andelar av alla fonder? Eller har t ex Avanza Global en något större andel?
Jag kanske har missat infon, ödmjukar mig isåfall.
mvh
Jag har det fördelat i princip jämt. Sedan har ju en del fonder gått upp bättre än andra och då blivit lite större. Det kompenserar jag vid nästa större insättning så det blir jämt igen.
Tack.
Kommer göra liknande med en signifikant del av mina tillgångar.
Mvh
Ingressen: “lyncha Trump” skall väl vara “lyncha Pence”
Billie har skin in the game som född och uppvuxen i LA samt pappa byggnadsarbetare.
Inga sensationer så här på morgonen innan öppning.
Små rörelser på räntemarknaden, en svag öppning nedåt förväntas i Europa på aktiemarknaderna.
Lite snack om Norge på Bloomberg gällande deras ränta som ligger på 4.5%.
Norge har om möjligt ännu större problem med sin valuta och handlas till 0.98 mot SEK.
För att göra en lång historia kort kommer de att sänka sin ränta men valutans svaghet gör att de går försiktigt fram.
Imponerande. 4.5% och så svag valuta. Bra betyg för Sverige, relativt sett.
“Angående valutors påverkan på börskurser:
Som ‘globalindexfondsfundamentalist’ ser jag det på ett lite annorlunda sätt. För det första handlar värderingen av aktier om framtida vinster, oavsett vilken valuta aktien är noterad i och dess växelkurs mot andra valutor. För det andra är i princip alla företag idag globala. De köper och säljer varor och tjänster över hela världen och är beroende av exempelvis råvaror, energi eller någon av G7-länderna för att driva sina verksamheter.
Jag ser snarare valutor som en abstraktion eller en ögonblicksbild av hur kapital rör sig mellan länder. På samma sätt som energi är fundamentalt för ekonomin är valutor något som ligger ovanpå en marknadsviktad aktieportfölj – inte tvärtom.
Samma resonemang kan förstås tillämpas på den globala räntemarknaden, men jag avstår från att gå ner i det kaninhålet eftersom jag personligen håller mig borta från räntepapper.”
… ja, och kapital kommer röra sig till Sverige när det blir bättre tider.
Det är möjligt att jag läser in för mycket i “Detta påverkar även dina börsinvesteringar om du investerar i de USA-dominerade globalfonderna”.
Ja, det påverkar. Allt påverkar aktiekurser. Men det är inte en anledning att hålla sig borta från aktier eller ens USA-specifika aktier. Vilket jag tror du menar?
Nej, det menar jag inte. Jag menar att man ska ha detta i åtanke. Globalfonder har för oss svenskar gått väldigt bra pga försvagad svensk krona, men det har gett oss motsvarande mindre köpkraft.
Momentant kanske pga trögheter i systemen. Men det finns en balans i systemet därför att vad som en händer kommer företagen försöka använda det till sin fördel.
Stiger SEK vs USD så kommer vissa tjäna på det, andra kommer förlora. Problemet är, enligt mig, främst om man sitter tung i amerikanska räntefonder.
Rörande aktier är situationen annorlunda. Ett (fördummande) exempel skulle kunna vara: Med starkare SEK kan Microsoft tjäna mer på officepaketet när de säljer i Sverige. Det ger mer vinst och högre aktiekurs varpå priset på en Microsoft-aktie mätt i SEK återställs.
(Huruvida mitt exempel med Microsoft är vettigt eller ej vet jag inte. Men min övertygelser är att när vi pratar om den sammanslagna klumpen av tusentals storföretag så stämmer det)
Kanske lika bra att du stoppade mitt utspel när jag fick lite feeling och inte är så mesig som normalt.
Det jag dock inte blir riktigt klok på är vilka ord som inte är tillåtna.
Och idag ska högsta domstolen i USA behandla frågan om tvångsförsäljning av TikTok, om de inte går på Trumps uppmaning att skjuta fram sista dagen som är dagen innan Trump tillträder.
En av de viktigaste saker när det gäller skogsbränder är att vi måste oxo låta det få brinna lite då och då – i mindre skala.
“attempting to suppress all wildfires necessarily means that fires will burn with more severe and less diverse ecological impacts, with burned area increasing at faster rates than expected from fuel accumulation or climate change. Over a human lifespan, the modeled impacts of the suppression bias exceed those from fuel accumulation or climate change alone, suggesting that suppression may exert a significant and underappreciated influence on patterns of fire globally”
– Kreider, M.R., Higuera, P.E., Parks, S.A. et al. Fire suppression makes wildfires more severe and accentuates impacts of climate change and fuel accumulation. Nature (2024)
Yup, läste om det redan i Jared Diamonds “Collapse – How Civilizations Choose to Fail or Succeed”. 2004?
Jag var ett stort fan av Diamond innan jag insåg att hela Guns, Germs and Steel snarare kan förklaras med “lokal klimatstabilitet” … Vi har så sjukt underskattat hur lokala klimatförändringar påverkat alla icke-globala civilisationer hittills. Och vi är själva tveksamt bättre eftersom nationsgränser hindrar folk att “flytta med” oscillerande odlingsförutsättningar.
… but I digress 😀
Det verkar ha blivit populärt på senare år att förklara tidigare okända orsaker till folkvandringar och antika civilisationers undergång med klimatförändringar. Visst, det är plausibla förklaringar och klimatförändringar kan spåras i sedimentlager, men huruvida det stämmer eller är utslag av confirmation bias är jag inte tillräcklig expert för att avgöra. Vi kommer aldrig få något exakt svar och det kanske vi ska acceptera. Sökandet efter exakta och enkla svar är grogrunden för intoleranta religioner.
Jag tycker man märker att samtida trender alltid har en tendens att leta sig in i historieböckerna. Det som råkar vara populärkulturellt trendigt dyker hux-flux upp som förklaringsmodeller i historiska avhandlingar, samtidigt som man glatt skrockar åt alla tidigare årtiondens knäppgökar som infogade sina egna käpphästar in i samma historiska skeenden, tryggt förvissade om att man själva sitter på sanningen och inte alls kommer råka ut för samma avfärdande och nedlåtande leenden av framtida generationer. =)
Invånarna i Kalifornien kan iaf glädja sig åt att deras brandkår främst haft fokus på jämnställdhet och olika w@ke-agendor senaste åren. Det värmer…
Vad är poängen med att posta falsk Trump-propaganda här?
Jag har inte ens läst vad Trump har sagt till detta men har flera vänner boendes i LA med omnejd där en del är evakuerade idag. Vad är falskt i det jag skriver? Brandkåren fick sin budget minskad med närmare 200 miljoner men avsatte ändå närmare 20 miljoner till DEI (enligt flera källor). DEI är knappast kärnverksamhet.
Det där är bullshit. Lika mycket bullshit som att ATACMS till Ukraina istället kunde använts för att släcka bränder.
För att 20 M till DEI ska vara en relevant siffra måste du visa vad hela budgeten är.
Bränderna är inte wokes fel. Det är klimatförändringar. Och 20 miljoner hade inte ändrat det hela.
Du verkar lida av WDS, woke derangement syndrome.
https://www.nbcnews.com/news/us-news/conservatives-play-blame-game-california-wildfires-pointing-fingers-de-rcna186983
“Targeting DEI initiatives after or during attention-grabbing news incidents has become a predictable political tactic in the last year for Republicans, who have responded to everything from bridge collapses to midair accidents with such attacks.”
Los Angeles brandförsvarsbudget reducerades med 17 MUSD från 837 191 237 till 819 637 423 miljoner. MAGA skyller på budgeten till att bekämpa hemlöshet, som att det har med saken att göra. Budgeten för hemlösa drogs också ner, men det glömmer de som lider av WDS. https://www.foxbusiness.com/politics/los-angeles-mayor-slashed-fire-budget-prioritized-homeless
Los Angeles är för övrigt inte samma som Kalifornien.
Säg bara vad du tycker istället – att du avskyr jämställdhet, kvinnor, inkludering, personer med fel hudfärg, att vara en anständig människa och bry sig om de mest utsatta som de hemlösa.
Annars är det roligt när folk avskyr elbilar och skryter med att de minsann kör fossilt, och sedan drabbas av WDS när man får klimatförändringar.
Ditt påstående var “främst haft fokus” – vilket inte är sant och du kan inte heller hitta några som helst källor till det. Du får hålla dig till att posta på ställen där intelligenskvoten inte är så hög så att du inte blir genomskådad månne?
https://www.timesnownews.com/world/us/us-news/did-los-angeles-cut-fire-department-funding-by-17-6-million-fact-checking-claim-article-117065822
+1
Modestyblaise kör med “trust me bro” och “WDS MAGA told me”.
Så himla fel ute är du inte. Oavsett vad som är anledningen till branden verkar w@ke verkar fått rejält fäste på brandkåren i LA.
https://x.com/LeilaniDowding/status/1877639100041195910
https://x.com/amuse/status/1877665383643074886
Personligen vill jag att det kommer en stor och stark brandman/brandkvinna, och bär ut mig, när jag ligger medvetslös i en brinnande byggnad.
För de som vill få en (skrämmande) inblick i Magatänkande rekommenderas världens mest osympatiska twitterkonto, skådisen James Woods. Han blandar gulliga kattungar med vaneföreställningar från de mest cranky white men som någonsin existerat. Avskyr allt som är progressivt, miljö, invandring, demokrater i vid bemärkelse och dyrkar nu, efter en paus efter kuppförsöket 2020, återigen Trump.
Hans hus försvann i lågorna häromdagen. Reaktionen, omedelbart: det är brandkårens fel.
Trump och hans gelikar följer mallen för kris och chock: förnekelse, ilska, förhandling, depression, acceptans. Tyvärr är de än så länge bara någonstans mellan förnekelse och ilska. Många steg kvar innan det blir acceptans, vilket är en förutsättning för att kunna komma vidare och ta beslut som är anpassade efter verkligheten.
Nästa steg är förhandling; om vi hade byggt en högre mur mot mexarna kanske elden inte kommit.
När det kommer till bränderna i Los Angeles verkar förklaringen alltid stavas “klimatförändringar” – åtminstone om man följer svensk nyhetsrapportering. Men är det hela sanningen?
Politiken spelar stor roll. Ta det här med kontrollerade avbränningar. Grannstaten Nevada fortsätter med metoden och har färre problem, medan Kalifornien bannlyst dem, till stor glädje för undervegetationen (och mindre glädje för brandkåren). Miljörörelsen menade visserligen väl, men effekten blir då att bränderna sprider sig snabbare än någonsin pga vindarna.
Kaliforniens sliskige guvernör Gavin Newsom var för några år sedan väldigt nöjd över att ha avvecklat ett gäng dammar för att “rädda” några fiskarter. Men när brandkåren nu behöver vatten, är reservoarerna tomma. Vatten som skulle kunna användas rinner rakt ut i havet i stället.
Samtidigt har försäkringsbolagen tröttnat. Med ökande risker höjde de premierna, då gick Newsom in med en exekutiv order och sa: “Sänk dem!” Resultatet blev att bolagen packade väskan och lämnade delstaten, och nu står mängder av människor utan hemförsäkring.
Det hela blir som en dominoeffekt av ogenomtänkta politiska beslut.
Så, klimatförändringar absolut. Men inte bara. En ovilja och okunskap att anpassa sig till dem därtill.
@CSANDBERG
“Så, klimatförändringar absolut. Men inte bara”
Du har en bra poäng här. Bränderna är inget nytt, men pga klimatförändringarna sker det oftare och svårare.
För min egen del upplever jag att vi har mera torka nu (månskensbonde i södra Skåne). I gamla bondepraktikan kunde man läsa “det kan inte regna för mycket innan midsommar”. Så torrt har det varit förr, men jag upplever att det händer oftare och svårare numera. Anpassning till det sker redan, men kommer nog krävas mycket mera framöver.
Stämmer det där med Dammarna? Någon av blaskorna intervjuade någon som “debunkade” det (kommer tyvärr inte ihåg var jag läste det ).
Det där med dammarna är fake news. Bra om du kollar innan du sprider lögner från Elons x- flöde. Går tyvärr inte använda som källa pga alla lögner och halvsanningar.
Nä, kommer det från Musk så vet man att det är lögn.
En av de viktigaste orsakerna till att du får sånna här konsekvenser är hur man planerar tomterna.
I Utah och Arizona har man redan förstått att man inte kan ha träd och buskar alltför nära hus då det gör att risken att husen brinner upp.
När jag ser bilder på husen på rikemansområdena som brunnit är det uppenbart att man haft buskar tätt mot fasaden eller tillochmed växande över huset. När dessa buskar är helt torra och det är starka vindar så. POFF:
Intressant spaning är även att kalifornien har “starka konsumentlagar” kring försäkringar så att ett hus värt 100 miljoner har kunnat kosta 22.000 per år att försäkra. Vilket gjort att många bolag dragit ner på vad som täckts i försäkringen drastiskt. Eller slutat försäkra områden helt.
Tidigare har det i princip varit så att delstater med en mer oreglerad försäkringsbransch har sponsrat kalifornienborna (Det är ju ett blått (socialismens färg i USA) fäste och vi vet att dylika väldjare gärna drivs av “nån annan får betala.”)
Men iaf. Om man har risk för bränder (Och Kali har ju uppenbart stor brandrisk minst halva året) så skall man ta bort buskar och träd nära husen.
Vet att det varit väldigt ombestritt i USA att myndigheterna kom med de råden då det såklart är enklare att skylla från sig än underhålla sina fastigheter.
Att låta undervegetation löpande brinna så att döda buskar försvinner är ju en annan sån aktivitet men det har människorna aktivit motarbetat i många år nu i västvärlden.
Betalar man 22 k i försäkring för något som är värt 100 miljoner är man extremt snett ute.
Eller hur. Visar på hur destruktivt regleringar kan vara.
Det är inte alls ”fake news”. Läs gärna om ’Klamath River Dam Removal Project’ till exempel:
https://www.gov.ca.gov/2024/10/02/klamath-river-dams-fully-removed-ahead-of-schedule/
Säger inte att intentionerna inte är goda, men saknas ju konsekvensanalys.
Du svarade fel?
Ja, ibland sjabblar det till sig med den där svarsstrukturen.
Svaret var menat till GJOHANSSON 12:40 som anklagar mig för att vara Musk-hantlangare 😅 Jag avskyr Musk.
Ber om ursäkt om detta redan varit uppe (x antal gånger, kanske?), men jag tror ju inte att Ica tyst kommer att se på medan gårdar får lov att sälja alkohol, medan vanliga butiker inte får det. Ska vi ge det två år, innan vi köper vin på Ica och bensinmacken? Jag ser faktiskt inte fram emot det, då jag uppskattar Systembolagets utbud och kompetenta personal.
Har förresten en släkting som var i livsmedelsbranschen och när han besökte livsmedelshandlare i Tyskland och berättade om spritmonopolet i Sverige gapade de som fågelholkar: “Men, men… vad gör ni då vinst på?”
Jag tycker det hela är ett icke-problem egentligen. Jag tycker det är löjligt när Fjellner går ut och säger “Sabbar livspusslet för stockholmarna” när man i Stockholm inte kan köpa en vinflaska på söndagförmiddagen för söndagsmiddagen.. Alltså, i vilken värld lever människan? Det borde finnas _betydligt_ större problem att bry sig om för en politiker? Eller lever jag i en parallell verklighet?
Stackars stockholmare. De får väl åka utanför tullarna isf. Bäst de låser bilen bara, det finns lantisar där.
Mitt perspektiv var inte att det är synd om Stockholmarna/stadsborna. Men okej: attans vad opraktiskt ändå att åka runt till olika gårdar och köpa sitt vin. Champagne, Bordeau etc. Opraktiskt.
Däremot tycker jag visst att det finns en poäng i att kunna köpa en flaska eller två av vinet man gillade på en provning. Jag är inte emot detta, men hoppas att vi får behålla Systembolaget som det är idag.
Håller med, som ölintresserad är Systembolaget av godo.
Hämtade ut 6 flak från Stigbergets nu i veckan hos det lokala Systembolaget (beställningssortimentet).
Betydligt mer praktiskt än att åka 100 mil tur och retur till Göteborg.
Stackars resten av Europa (förutom Finland och Norge) som inte har monopol, men det är ju glädjande att Strömstad har så stor gränshandel tack vare Norges läsk-och godisskatter, samt höga alkohol- och tobaksskatter.
Hela gårdsförsäljningen handlar om BESÖKSNÄRINGEN. Jag och Lena har ju som bekant kört några vändor och besökt vingårdar, men just det att man inte fått köpa en flaska man smakat på har nog avskräckt många.
En artikel här som exempel https://cornucopia.se/2021/08/svenska-viner-kristianstad-och-ahus/
Annat här https://cornucopia.se/2021/06/svemesterfoton-internationellt/
Snygg ironi.
Jag vet var jag låser bilen och det var inte ute vid stugan
Tänker att stockholmarna blir rädda om de ser någon gummistövlar och blåställ.
Gårdsförsäljningen avser max 3 liter öl/vin, och att man måste gått en betald rundvandring/utbildning för att få köpa.
Totala mängden som kommer säljas via gårdarna kommer kunna räknas i promillen av Systembolagets omsättning.
Icahandlarna kan ju alltid starta ett bryggeri själva.
Bra poänger. Och vi får väl se, helt enkelt.
Hela gårdsgrejen är en gullig symbol fråga som också är genom reglerad.
Tycker de arga portugiserna absolut har en poäng.
Promille? Så mycket. Möjligen tiondels promille.
För många år sedan, innan jag via besök på olika vingårdar börjat inse vad jag gillar och därigenom bygga upp ett vinförråd, fanns det en filial till bolaget vägg i vägg med en större matbutik. De hade enbart vin i filialen och det var perfekt att slinka in där efter matinköp för att hitta ett passande vin. Om Systembolaget verkligen är så bra och kompetenta behöver de väl inte oroa sig för konkurrens? Och varför skulle en mataffär inte få göra vinst på allt de säljer? Är det ex-vis fult att göra vinst på mjölk, men OK att göra det på hummer?
När vi skulle gå med i EU varnades det för att konsumtionen skulle öka om vi fick ta med oss mer. För några år sedan var det privatimporten som skulle medföra katastrof. Det som hänt är att konsumtionen minskat och gått från starksprit till vin och hantverksöl. Mataffärerna kommer inte börja konkurrera med utbud, de kommer rikta in sig mot storsäljarna på BiB. Det blir halvtaffliga översvavlade vardagsviner och lokala mikrobryggeriers produkter på hyllorna. Och förmodligen kommer vi att få ett flertal nischbutiker med verkligt djupt sortiment från små producenter. Det är i det segmentet bolaget kan ha en framtida roll, med riktig kvalitet istället för att sälja massor av specialkomponerad Chateau Vadå. Vill man ha det så kommer det att vara tydligare för konsumenten om den ingår i ICAs Basicsortiment eller heter Eldorado rödvin, än om den har ett helt påhittat slottsnamn.
Förstår inte din fråga om att butiker inte skulle få göra vinst på mjölk etc. Vad de tyska handlarna menade var att det var ju på alkoholen de hade några vinstmarginaler att tala om. Nu verkar det inte gå någon nöd på svenska Ica-handlare ändå… Men jag menar att de nog gärna skulle vilja ha en del av vin- och spritmarknaden också.
Min erfarenhet av att bo i ett land med fri försäljning i butiker etc. är att det fanns noll vinkompetens bland butikspersonalen – även om de hade (iaf med mina mått mätt) hög klass på utbudet. De hade inte vare sig tid eller intresse av frågor. Sälja ville de såklart, men utan tjafset runtomkring.
Små specialbutiker fanns såklart, men jag föredrar verkligen Systembolaget, utbudet och möjligheten att beställa. Beskrivningarna passar också mig utmärkt då jag varken har tid eller lust att åka runt till olika vinproducenter och prova.
Du implicerade att det är klandervärt att göra vinst på alkohol. Min åsikt är att det är irrelevant vilken vara det handlar om.
Jag tror inte heller att det kommer att finnas kunskap i mataffärer, precis som det idag inte finns det om det sortiment de redan har. Ofta vet personalen inte ens på vilken hylla varorna står. Huruvida butiker satsar på slottsvin eller BiB kommer bero på kundunderlag. Är det ett problem om BiB-försäjningen flyttar från bolaget till ICA? Det tycker inte jag. Min huvudsakliga invändning är just att vi har monopol. Jag vill se fri konkurrens mellan handlare. Även de stora mathandlarnas oligopol är ett problem.
För att vända på steken: skulle det vara bra om ICA (eller valfri annan kedja) hade monopol på matförsäljning?
Pentivarg
Attans bra inlägg.😇
Man ska inte överskatta alkoholförsäljningen.
Kolla en normal ICA maxi idag 3,5% ölen har minskat till en rätt liten del och det är istället enorma mängder alkoholftritt.
De skulle aldrig lägga av den hyll-ytan om det inte drev ordentligt med intäkter.
Den starkare folkölen är mer och mer begränsad.
Faktum är ju att drickandet minskar mer och mer. Och på samma sätt som tobaksbruk är det alltmer en klassmarkör nu.
Anledning till att 3,5% ölen minskat är väl att den generellt smakar tråkigt i förhållande till både alkoholfritt och stärköl samtidigt som priset på grund av alkoholskatten blir heltokig. Vem betalar 12,50 för 0,5 burk 3,5%, när en 0,5 burk 5,3% kostar 15,70 på systemet? (norrlandsgullet)
Norrlands Guld, en av Sveriges sämsta öl som ska undvikas alla dar i veckan oavsett alkoholhalt.
För oss som är typ trehundra år minns alltför väl att Norrlands Guld var Konsums eget flaggskepp via Wårby Bryggeri. Smaken har inte förändrats ett dugg sedan kooperationen, smakar lika illa nu som då.
Håller definitivt med i din värdering kring Norrlandsgylle. Tog den som exempel. Som hembryggare är jag van med bättre kvalitet, nästan oavsett hur tokigt bryyget blir. Ibland blir ändå nödvändgt att införskaffa system-lager då inte alla i nästa generation ännu har fått fullt utvecklad smaksinne.
NG visar ju att allt säljer med mördande reklam och att folk är sheeples.
Många “Ö-kändisar” som gör reklam för den skiten.
Å andra sidan så lyckades ju bolaget lura i svensken att Staropramen var ett hantverksöl. Något tjeckerna hånar oss för. Det är lika mycket hantverk och “klass” som pripps blå eller Norrlands guld.
De ölsorter som var goda från Norrland är i princip alla nedlagda.
Eller tycker det är ok att hinka lite mer vätska.
2,8-burkarna kostar i runda slängar hälften av 3,5’orna till 20% mindre alkohol på burk.
Finns en hyfsat logisk förklaring till att 2.8 ger mer APK.
De är skattebefriade.
Drickandet inte bara minskar, det går också från helgernas starkspritssupande tills flaskan är tom, till mer av ett glas vin till maten och sedan är det bra. Vad gäller tobak har rökningen minskat, men ersatts av snusande, så om det på totalen minskat vet jag inte. Det vita snuset och vejpning har tillkommit på senare år – frågan är om inte antalet nikotinister totalt sett ökat i och med de produkternas introduktion.
3000 kr i månaden är helt klart i underkant för en åldrande 70-talsvilla i alla fall. Summerar jag de större åtgärder som gjorts på vårt hus sen vi flyttade in (inkl fönsterbyte, fasadrenovering med tilläggsisolering och nytt ventilationssystem mm iofs så en del kan nog ses som standarhöjningar) så ligger vi snarare runt 10-12 kkr/mån. Då har vi heller inte dränerat ännu och inte renoverat nåt badrum, kök etc heller…
Helt klart bör man nog mellan tummen och pekfingret räkna med åtminstone 5-10 kkr/mån på en villa här i miljonprogrammets villamattor från 70-talet om man även tar med avskrivningen på den tekniska livslängden på husets olika delar.
Som jag nämnt x antal gånger förut siktar vi i BRF-en på att hålla 250 SEK/kvm inklusive biytor som källare och garage.
Räknar även på den summan på mina småhus (cirka 600 kvm) så bara där blir underhållet 15 k i månaden.
Observera att det är många som tycker att 250 SEK/kvm är för lite och de har en poäng då allt inom underhåll har blivit väldigt dyrt i jämförelse med prisbilden innan pandemin.
250 kr/m2 per år (antar jag avsågs?) skulle inkl biyta här ge ca 8400 kr/mån för vår del så det låter som en vettig tumregel.
För egen del sätter vi av 4000 kr/mån till ett hus-konto, ytterligare 4000 kr/mån till en husfond (“medelrisk”, 50/50 på Lysa) samt amorterar 2000 kr/mån (vilket ju i praktiken ökar låneutrymmet för att finansiera större åtgärder).
Ska nog öka amorteringen nu också när räntan går åt rätt håll så att man inte intecknar den sjunkande månadskostnaden i annan konsumtion.
Vårt hus är typ 152 m2 (taxerat lägre pga snedtak på övervåningen, vilket dock inte reducerar m2-kostnaden för underhåll) vilket blir 250*152/12=3166:- SEK per månad. 3000:- är en okej avrundning. Men som sagt, det kan vara för lågt ändå. Sedan har vi gjort väldigt mycket de senaste åren, målat om fasaden, renoverat ytskikten i de flesta rum, och alla vitvaror utom spisen har bytts de senaste åren sedan de fallit för åldern sedan köket renoverades 2006 eller tvättstugan byggdes 2001.
Ingen tröst dock att mycket är gjort, det behöver fonderas för att det ska göra igenom inom 10-20 år igen.
En sak som faller för ålder nu är fönsterblecken, där färgen nu börjat släppa från totalrenovering och nya fönster 1997 – 2001. Björkparketten (2001) är för jävlig på flera platser pga stolar och behöver förmodligen slipas och lackas om. Går iofs att lägga matta över , syns det inte finns det inte. Pro tip – ha en matta där du har en stol med hjul.
Never ending story.
Nu sitter jag ju inte hemma och fikar hos dig men har fått för mig att du har diverse biytor (maskinhall etc) som även de kräver sina 250 spänn. Oavsett hur man räknar ska stålarna ut och i slutändan tar Skatteverket 22% av den inflationsdopade vinsten.
Absolut, och de ingår i enskilda firman så jag tillräknar dem inte exemplet här då de flesta inte har dem. Har dock stoppat in hundratusentals kronor i renoveringar av dem.
Har man bott ett tag i huset och som ni själva gjort en hel del av åtgärderna kanske det bästa är att utgå från de faktiska kostnaderna och helt enkelt tilldela olika saker såsom en förväntad ekonomisk livslängd, t ex 15 år för ett ytskikt eller värmepumpen och periodisera detta.
Ett enkelt räkneexempel ger då att en investering som kostat 90 000 kr “kostar” 500 kr/mån i avskrivning för den förväntade återinvesteringen efter 15 år och därmed bör räknas med i månadsavsättningen till underhållsfonden. (Sen tillkommer ju att allt blir dyrare om 10-20 år, men det tänker jag att t ex en medelriskplacering 50/50 på Lysa förhoppningsvis kan kompensera för)
Det är utifrån sådant jag gjort ursprungliga skattningar av vad som behöver sättas av. Lustigt nog samvarierar det med DMC:s 250:- per månad visar det sig.
Det är en rimlig siffra om allt jobb tas in via hantverkare. Som villaägare får man ofta husrenovering som ofrivillig hobby och kan därför hålla ner kostnaderna lite. Kan kanske spara 100 kr/kvm så länge man är frisk nog att hålla på.
Jag skulle säga att det mesta du räknade upp där är standardhöjning.
I viss mån ja, men bara delvis t ex för fasaden som ju hade behövt målas om ändå även om den inte bytts, förutom att det inte var värt att ödsla färg på de bitvis murknande och sönderfallande brädorna (appropå att takfot hade varit en bra idé, redan på 70-talet tyckte en del arkitekter tydligen att det var snyggt utan en sån…)
Mycket av ytskikten inomhus hade renoverats under 5-10 år före vi flyttade in, men börjar falla för åldersstrecket. Så när barnen blir lite större och sliter lite mindre på huset t ex på köksskåpen finns ett växande (åter)investeringsbehov att hantera.
Gissar också att du fick huset billigare från start med dessa åtgärder runt hörnet så en del av kostnaden kan nog tas därifrån.
Men helt klart ska man lägga undan i häraden 3000 / månad.
Jo så är det säkert, men pga faktorn liten bruksorts-håla (låt vara med en internationell teknikjätte i stark tillväxt på orten, som råkar vara min arbetsgivare också) så är huspriserna generellt för låga så värdet ökar inte med mer än en mindre andel av det vi investerat i huset. Så på samma sätt som man bara kan bygga nytt hus i dessa trakter om man räknar med att bo i det under mycket lång tid så hade vi inte lagt dessa pengar på att höja standarden i huset om vi inte räknat med att bo här minst 10-15 år till.
Jag kommer aldrig att köpa en industribyggd 70-talsvilla, eller för den delen de flesta villor byggda efter 1930/40. Man bör nog generellt betrakta sådana hus som att de har en designad livslängd och med tiden blir allt dyrare och allt mer meningslösa att fixa, och till slut kommer den dagen då bara kvarstår att riva skiten.
Det finns självklart gott om nybyggda hus med bra byggkvalité, men en väldigt stor andel småhusägare äger tidsinställda bomber där de även över tid betalar med försämrad hälsa pga taskig ventilation, mögel, radonexponering etc.
Strax innan andra världskriget är ett bra tips om man siktar på 30/40-tal (alltså 1937-1939). Ekonomin hade återhämtat sig från kraschen och t.om. kataloghusen hade väldigt fin byggkvalite. Det tog sedan drygt 10 år efter kriget innan kvaliten kom tillbaks för att sedan börja dyka igen i mitten av 60-talet.
👍
Angående framtidens energisystem och den öppna frågan huruvida klimatförändringarna kommer leda till mer eller mindre blåst i vår del av världen så är det väl rimligast att vara försiktig och utgå från att det kommer blåsa mindre eftersom att det vore värre att gå all-in på vindkraft och upptäcka att det blåser betydligt mindre än man trodde det skulle göra, än att gå all-in på energislag som inte är väderberoende och upptäcka att det blåser betydligt mer än man trodde.
Hur man än vänder sig har man ändan bak. Om man bygger dyra väderoberoende kraftverk, typ KKV, och sedan upptäcker att det börjar blåsa som tusan lär energipriserna sjunka till den grad att din investering blir förlustbringande och du konkar.
Den enda säkra investeringen på energimarknaden är att inte investera alls för då kan man sitta och bara håva in stålarna från befintlig produktion, utan att sänka förutsättningarna för den. Inte underligt om regeringen anser att det behövs 80 öre i garantibelopp för ny kärnkraft.
Hur dyrt är KKV i förhållande till andra energislag om man räknar kostnad per levererad TWh under kraftverkets livslängd?
LCOE (Levelized Cost of Energy) är den genomsnittliga kostnaden per producerad energienhet över en kraftverks livslängd. Typiska LCOE-värdena för några av de vanligaste kraftslagen, baserat på aktuella uppskattningar (2023):
Vindkraft (på land): 30–60 USD/MWh
Solkraft (markbaserad): 20–40 USD/MWh
Solkraft (takbaserad): 40–80 USD/MWh
Vattenkraft: 30–100 USD/MWh
Kärnkraft: 100–130 USD/MWh
Naturgas (kombinerad cykel): 40–70 USD/MWh
Kolkraft: 60–120 USD/MWh
Intressant.
Är det då inräknat stödtjänster i form av svängmassa och dylikt som respektive kraftslag behöver?
Du upptäckte just försiktighetsprincipen. Diversfiering är alltid bra.
Villkor för statlig subvention av 1 st SMR 300MW: Etablering av 300 MW sol eller vindenergi av samma moderbolag.
Alternativkostnaden av att inte bygga stabil elproduktion som kärnkraft är…?
Kuriosafundering angående SHR och seglingsteam i allmänhet på denna nivån: Får besättningarna lön för att delta i racet eller är det tvärtom, att man hoppar på båten på egen bekostnad? Eller rentav att man måste kila in sig ekonomiskt i båten?
Jag har noll koll på den sporten men kan tänka mig att alla dessa varianter kan förekomma beroende på båtens status, eventuella prispengar samt vilka seglarna själva är.
Ja och nej och DBP – det beror på. Lena är professionell crew och får betalt. Annars betalar besättningarna om man inte har sponsorer inklusive ägare med för mycket pengar, som de stora maxibåtarna (Comanche etc) som nog har i princip enbart proffs ombord.
Lena seglar som betald besättning åt Ocean Sailing Expeditions sedan typ 2018-19. Priser för deras seglingar finns där. https://oceansailingexpeditions.com
Tack, då är det alltså ganska likt motorsporten som jag har mer erfarenhet av själv. Om man bortser från F1-cirkusen som lever sitt eget lilla liv är det en salig blandning av proffs, semi-proffs och glada amatörer som åker runt på banorna, även i samma bil. Och bland amatörerna finns precis alla nivåer på den ekonomiska skalan.
@LW Länken till spellistan till Hjärtaserien är ingen länk.
Klassiskt. I ca 30-50% av fallen tror jag att jag kopierat en länk, men cmd-c tog inte och något annat klistras in.
Sånt händer!
“Det går alltid att hitta någon som säger något. Andra säger att det ska blåsa mer och regna mer och jag har också för mig att någon sagt att snö bara ska vara ett minne blott år 2025, samt någon att jorden går under 2030.” – Morgonens första skratt! 🙂 I övrigt måste jag bara hålla med – bra arkitektur är när man först och främst bygger något praktiskt och anpassat efter klimatet men att det också blir snyggt och trivsamt!
Northvolt ska nu drivas vidare bestämde den extra bolagsstämman i går. Men i dag fredag verkar huvudkontoret inne på Kungsholmen i Stockholm helt nersläckt fast det är arbetsdag. Fredag dock. Jag tycker det här Youtubeklippet med om utsikterna framöver för Northvolt är intressant. Det är fysikprofessorn Jan Blomgren som på bästa sydnorrländsk dialekt lägger ut texten.
https://www.youtube.com/watch?v=XxU5fx0Jw9g
Tack för länken, äntligen en vettig människa.
Jag har ännu inte haft någon anledning att inte hålla med Blomgren.
Vad säger han, kan någon sammanfatta i tre meningar vad budskapet är?
En mening:
Projektet kommer att bli svårt att finansiera och det är inte säkert att Northvolt någonsin kommer att gå med vinst.
Reflektion. Egentligen säger han bara det självklara, så inget nytt under himlen.
Som de flesta affärsidéer alltså. Men mycket mer pengar.
Det viktigaste jag tog med mig var att att han uppfattar beskedet som att ledningen inte tror det finns möjlighet att sälja fabriken eller inkråmet för någon större summa, och då är likvidation heller ingen direkt vits i nuläget.
Blomgren ser likheter med IT-bubblan där värdet på företagen skrevs upp i till absurda nivåer och med förväntningsvärden. Samma med batteritillverkning i stor skala. Northvolt hade fått stora beställningar från VW med flera (men inte levererat något) och revisorerna skrev upp värdet på Northvolt ända upp i himlen. Blomgren ifrågasätter revisorernas roll här. Vi vet sedan att företaget inte kunde hantera de kinesiska maskinerna som skulle producera batterierna. Instruktioner på kinesiska…det bidde inget.
Ett förtydligande:
Northvolt har ansvar för räkenskaperna. Revisorn för granskningen.
Här har vi alltså två klåpare att ta hänsyn till. Northvolt som satte anläggningstillgångarna till 60 miljarder samt revisorn som inte satte stopp för de fria fantasierna.
Det var alltså inte revisorn som skrev upp värdet utan det gjorde Northvolt helt på egen hand.
Dock allt som sades under IT-bubblan har idag realiserats och överträffats. Inklusive att alla idag handlar kläder på nätet trots floppen Boo.com.
Utifrån det är batterifabriker framtiden. Men till rätt värderingar.
För oss som likt dig Lars får ADHD av att se på långa videoklipp som kunde ha lästs på 1 minut kan jag rekommendera AI för att sammafatta youtubeklipp.
TIll exempel summarize.ing ger följande svar (komplett med irrelevanta glada gubbar istället för punkter i punktlistan av någon anledning):
Summary:
Northvolt, a Swedish battery manufacturer, is facing severe financial turmoil, having lost 60 billion SEK in a year with limited production. The company is exploring possibilities like restructuring, new investors, or liquidation. Despite backing from major shareholders like Volkswagen and Goldman Sachs, the prospects of recovery remain bleak. Political influences, particularly from the German government, might play a role in securing new funding. The situation highlights the challenges of startup funding models, asset write-downs, and the critical role of transparent financial practices. The future of Northvolt hinges on significant investments or a potential buyer, though skepticism about its viability is high.
Takeaways:
😀 Northvolt, a Swedish battery manufacturer, has lost 60 billion SEK in one year due to production struggles and financial mismanagement.
😀 Despite substantial losses, Northvolt has not been liquidated, which suggests potential interest from buyers or new investors.
😀 Volkswagen and Goldman Sachs are major stakeholders in Northvolt, both suffering significant losses.
😀 There is speculation that the German government may provide financial support to Northvolt due to Volkswagen’s involvement and Germany’s focus on green transition initiatives.
😀 Sweden has refused further financial support for Northvolt, signaling limited public sector involvement in rescuing the company.
😀 Northvolt’s strategy of attracting investment through unfulfilled orders led to inflated asset valuations, which have now been significantly written down.
😀 The company is trying to raise more capital, but existing investors must believe it will eventually turn a profit, a hard sell given its current financial situation.
😀 Potential buyers for Northvolt may include other battery manufacturers, especially from countries like China, Japan, South Korea, or the US, but interest appears limited.
😀 Political factors, such as governmental desires to boost green industries, could play a role in rescuing Northvolt, regardless of business viability.
😀 Swedish pension funds have lost billions in Northvolt, and they may only recover their investments if the company turns profitable or valuable assets are sold off.
AI-summering av klippet (testade tjänsten Recall, gick imponerande snabbt) och att sen be en vanlig LLM summera den genererade texten i max 3 meningar gav detta:
“Northvolt står inför en osäker framtid då företaget har misslyckats med att få igång produktionen på en större skala och har förlorat 60 miljarder kronor på ett år.
Det finns möjligheter för framtiden, inklusive potentiella köpare eller likvidation, men rekonstruktionen enligt amerikansk lagstiftning gäller inte i Sverige, vilket innebär att fordringsägare fortfarande kan kräva betalning och få fabriken utmätt.
För att rekonstruktionen ska lyckas krävs det att ägarna skjuter till mer pengar eller att fordringsägare går med på att inte kräva betalning.”
Lite mer av grundläggande information, lite mindre av Blomgrens egen analys blev kvar dock. Utan att själv ha sett klippet heller så misstänker jag att tidigare människo-skapade summeringar i max 3 meningar var bättre på att fånga budskapet Blomgren ville förmedla.
Håller med. Blomgren har koll.
Numera f.d. professor, för att vara petig.
Ganska tydlig och begriplig genomgång, dock utan direkt insyn vad det verkar så vad som är facit och slutresultatet om kanske någon månad vet förstås bara ägarna.
Helt apropå är Blomgren frikyrklig kristen vilket jag själv kan tycka är lite lustigt i sammanhanget. Det borde inte vara vettigt för en modern upplyst vetenskapsman att samtidigt tro på övernaturliga bibliska väsen som styr och ställer på jorden. Det mesta i Bibeln utom rent grundläggande moralregler borde förkastas på ren vetenskaplig grund. Inklusive det mesta som tillskrivs Jesus i NT. Men det finns kanske ändå någon slags logik i sammanhanget som inte jag ser.
Det är en hel del frikyrkliga som inte är troende, men som är med pga gemenskap och för att de har en “kristen värdegrund”.
Jag uppfattar Jan Blomgren som en man med med en agenda. Han brukar vara med i Sverigedemokraternas youtube kanal Riks och uttala sig i energifrågor som expert. När det gäller frågan om hur man skall åstadkomma stabilitet i elnätet är han en sån där svängmassa-gubbe som tror att man måste ha några väldiga generatorer i elnätet med enorm svängmassa. Detta är förmodligen lika dumt som att helt blunda inför utmaningen. Det har blivit en väldig polarisering och de tekniska detaljerna tenderar att förenklas i debatten. Svängmassa har blivit ett modeord för folk som halv-begriper hur elnätet funkar och som är användbart när man argumenterar för ny Kärnkraft. Själv är jag f.ö både för ny kärnkraft och vindkraft och solkraft. De har alla sitt berättigande i ramtidens energimix.
Angående svängmassa är det svårt att göra mycket åt fysiken. Det finns svindyra temporära lösningar men det finns inget som slår en jävligt tung roterande axel. Det Blomgren säger tillhör grundkursen i elkraftssystem och är varken nytt eller kontroversiellt. Sedan kan man tycka vad man vill om personen ifråga. Tycker han alltid låter gnällig men det är väl dialekten.
Man kan ju också kalla det kinetisk rotationsenergi om man så vill. Den kan ju vara fysisk, vilket är det billigaste och enklaste, men även syntetisk. Och som du säger är det en förutsättning eftersom det är just det som är grunden i vårt elsystem (och alla andra andra som bygger på växelström).
Något få har förståelse för är att man inte flyttar energi i elnäten som vatten i en slang. Man expanderar energin. Och om det inte finns någonting att expandera energin till (“svängmassan”) fungerar inte transmissionen. Därför är flaskhalsen idag till södra Sverige inte transmissionsnätet utan att det saknas kinetisk rotationsenergi där.
Man kan väldigt förenklat jämföra det med när man drev fabriker förr med ångmaskiner, axlar och läderremmar. Om man har en fabrik med överkapacitet i ångmaskinen (Norrlands vattenkraft) och bygger en fabrik några kilometer bort (Skåne) så kan man inte expandera energin dit genom axlar och remmar (transmissionsnätet) eftersom det som kommer hända är att man får dels en massa förluster och dels så kommer axlarna haverera direkt så fort man försöker driva något med dem. Men – om man i den andra fabriken några kilometer bort (Skåne) kopplar på ett stort svänghjul så kommer det att fungera. Och ju mer man kopplar på i den fabriken, desto större svänghjul behöver man för att balansera. Och köper man en liten ångmaskin (vindkraft) till den lilla fabriken ökar det också behovet av ett större svänghjul.
Det är för övrigt Fingrid som har koll på “svängmassan” i vårt synkronområde så att transmissionen ska fungera.
För det första är det inte bättre för nätet med en 1GW generator än tio 100TW generatorer förutsatt att masströgheten i respektive turbinsträng är proportionerlig till effekten. För det andra kan dessa svängmassor bara hålla uppe nätet några tiondels sekunder när det väl brakar. Då är det snarare en fördel med tio anläggningar. Att uppnå denna svängmassaeffekt är inom räckhåll med modern teknik och batterilager, åtminstonde för mindre anläggningar som saknar egen roterande massa.
Att ha många små producenter i nätet som vid varje ögonblick vill trycka på med allt vad de har och få fullt betalt för detta blir ett problem. Därmed inte sagt att inte småproducenter också skulle kunna bidra till frekvenshållningen och då också kunna få bättre betalt.
Paradoxen med både sol och vind är att ju mer det finns i nätet desto mindre välkommen blir denna el. Energilagring för att överbrygga en “dunkelflaute” är i dagsläget nog både svindyrt och snudd på utopiskt.
Om det blåser mindre på vintrarna kan man åtminstone trösta sig med att det blivit varmare, så energibehovet vintertid är inte lika stort. Ja jag vet att det blir kallt IBLAND, men i genomsnitt är det varmare.
Det vore välgörande om de mest högljudda klimatalarmisterna lärde sig att skilja på vad som är klimat och vad som är väder.
Att det blir varmare har historiskt sett varit fördelaktigt för mänskligheten. Fler har dött av kyla än av värme och varmt klimat har gett bättre skördar. De stora missväxtåren har alla varit kalla och ofta orsakats av vulkanutbrott. Jag tror det kan bli svårt att komma överens om att det inte får ske nya vulkanutbrott, men vågar inte satsa pengar på att EU inte kommer försöka göra det.
Jag ställde frågan i gårdagens ekonomitråd, men sedan försvann både mitt konto och frågan i “den stora oredan (backuppkörningen). Men eftersom Bloggarjäveln nämner kaminer i dagens text så kör vi igen…
Vad hände egentligen med förbudet mot att nyinstallera kaminer. Det är ju bra ur preppingavseende – det verkar som att det är mer eller mindre krav i Finland att ha kamin i nya hus, och vi i Sverige fr inte ha det?
Vad för förbud pratar du om? Menar du att det blev krav på att eldstäderna ska uppfylla vissa krav?
Råkade hitta den här texten när jag försökte registera mig på bloggen, och satte kaffet i vrångstrupen. Men det var ju bra att det var falskt larm.
https://cornucopia.se/2018/01/kaminer-vedpannor-och-vedspisar/
Kanske är gamla och gammaldags vedspisar inte så bra ur miljösynpunkt, med dålig förbränning m.m. men ur ett beredskapsperspektiv är de suveräna. Varje hem borde ha en, plus kakelugnar eller kaminer.
Det blev inget förbud, men möjligen finns det ett förbud mot usla importerade kaminer från Hornbach som inte har rätt märkning, P-märkning?
Jag skrev i mitt svar bla. att många kommuner har begränsningar eller tom. förbud mot att elda i tätbebyggt område.
Orasken är att röken är skadlig och olägenheten för de kringboende är uppenbar eftersom allt för många inte kan/lyckas elda utan ganska kraftig rök.
Vedeldning korrekt utfört är inte skadlig.
Se denna gamla klassiker https://cornucopia.se/2009/02/vedeldningslarmet-dalig-vetenskap-och/ om dålig vetenskap där en del som eldade med ved rent av hade renare luft än de som inte gjorde det.
Kom nyligen hem från Branäsberget / skidort i norra Värmland. 4 dgr med snitt -15-22˚ C, och praktiskt taget klart väder och vindstilla. Kylan biter inte lika hårt som i fuktiga och blåsiga Göteborg kan meddelas, men varmt var det inte. Pistskötarna blev glada för snöovädret 5 jan, temp steg till -5˚C och minst 30-50 cm natursnö föll. Isiga backar före natursnön fyllde på.
Faktiskt inte alla som bor där bränderna härjar i LA som är rika. Min svärdotters mamma bor (bodde) i Altadena och är definitivt inte välbärgad. Bodde i sina föräldrars gamla hus och har knappt råd till något utöver att äta lite och betala räkningarna. Vet att många av hennes grannar inte heller är välbärgade. Kanske blandar bloggaren branden i pallisades med den i Altadena området..
Jag nämnde inte Altadena alls vad jag vet.
Läste för något år sedan på Nasa:s hemsida att vinden här i norden kommer att minska med 2% I framtiden i Europa. Så det stämmer nog bra vad som sägs då att med vindkraften blir lönlöst, även om du bygger hundra tusen ny vindkraft så spelar det ingen roll. Det blir inte mer ström
Apropå Singapore så kan jag väl rapportera att food courten i Newton fortfarande finns kvar. Sisådär 20 år efter att den byggdes om och moderniserats så börjar den bli lite sliten igen, men jag tycker inte alls att den är lika charmig som före renoveringen. Jag tycker också att det är för turistigt och för dyrt där. Vill man ha en mer “autentisk” upplevelse så rekommenderar jag att ta NS-tunnelbanan två stationer norrut till Toa Payoh MTR där de det finns ett jättestort köpcentrum/marknad. Jag tror jag såg åtminstone ett halvdussin olika food courts på krypavstånd från varandra och prisläget på dem låg kring 2/3 av Newton. Det finns också fånigt många små butiker på marknaden, förmodigen över 500 stycken. På den timme när jag gick runt där tror jag inte att jag såg någon annan västerlänning.
Jag rekommenderar tunnelbanestationen Aljunied halvvägs till flygplatsen typ. Här finns en äldre sliten bebyggelse och vanliga singporeaner. Och foodcourts där du äter lokal mat för 5-6 Singdollars. Gå snett ner vänster från stationen. Där finns också ett par prisvärda hotell. Bland annat ett kapselhotell som är OK. Men enkelt.
Kul med en liten rapport från Newton =)
Själv har man så många minnen av platser som jag inte kan namnet på som jag spenderade mycket tid i som barn. Newton Circus, Svenska Sjömanskyrkan, Holland Road Shopping Center där den kinesiska frisörtanten hotade att klippa örat av mig om jag inte satt still. Parkerna vid havet där farbröderna brukade flyga sina drakar. Kent Ridge Park och giftormen som en städfarbror med kvast glatt sög tag i svansen på innan han hystade in den i buskagen.
Det får nog bli ett återbesök snart. Hoppas bara man kan hitta lite av det gamla som man minns från sin barndom. Tanglin Infant School är ju exempelvis helt förändrat.
Vad gäller en rimlig kostnad för underhåll av hus så stavas det “gör-det-själv”. På ett par generationer har vi gått från ett samhälle där de flesta visste hur man fixade med det mesta i en bostad till att vara ett samhälle av tjänsteköpare.
Nuförtiden orkar folk inte ens byta hjul på sina bilar själv utan ska åka in till en verkstad och dessutom använda sig av däckhotell trots att de bor i villa med garage.
Kan nämna att vi renoverade vårt badrum (från 1963) i höstas själva. Det var en totalrenovering inklusive att bila upp golvet och byta de gamla gjutjärnsstammarna till moderna plast samt sanera från asbest. Vi bytte (flyttade och ändrade storlek på) fönstret vilket innebar ingrepp i fasaden.
Vi köpte begagnade inredningsdetaljer som var som nya (men som andra som renoverat badrum bara slängt ut), handlade kakel och klinker på rea, lyckades med att tajma rea på tätskiktsprodukterna osv. och landade på c:a 22.000:-
Normalt får man räkna med det sju- till tiodubbla, och räknas inte asbestsanering och fönsterbyte in.
De inredningsdetaljer vi köpte skulle, om vi köpt till fullpris, landat på runt 65.000:-
I ett samhälle där man ska köpa alla tjänster så blir det dyrt att leva. Vi måste återgå till att göra lite mer själva. Att sitta i sin soffa och beställa hämtmat till dörren ser jag som ett lågvattenmärke…
Jag håller helt med.
GDS alltså “gör det själv” är något alla kan göra och det är låååångt bättre för miljön än att sluta använda plastsugrör.
Jag bor i ett hus där jag sågar, hyvlar och snickrar det mesta själv.
En ganska enkel sekelskiftes taklist kostar nu 50 kronor LPM och uppåt.
Profilhyvelstålet kostar mellan 500-1000 kronor.
Alltså i bästa fall ungefär 20 meter svanhalslist eller det räcker bara till ett mindre rum på 25m2 för samma peng.
Samma med möbler.
Möbelstilen empire eller Karl Johan som den också hete där kan man få riktigt fina antika möbler grupper för bara någon tusenlapp.
Japp, kostnad för verktyg är en engångskostnad och sen blir det bara billigare ju mer man jobbar…
Jag tror att den bilden behöver nyanseras. Du behöver också se hur andra livsförutsättningar var “förr”. Jag tror inte det handlar så mycket om lättja eller lathet som det handlar om hur trycket i vardagen generellt sett har ökat.
Jag tillhör absolut kategorin som tar in en hantverkare före att göra det själv (beroende på vad såklart) då jag, även om jag är händig nog att lära mig, värderar min tid högre än hantverkskostnaden, rent krasst. Tiden är den springande punkten och allt som kan förenkla det beryktade “livspusslet” är att föredra.
Tiden att ligga på backen och kräla för att byta några däck är över, det är värt några hundralappar för att få det gjort på några minuter av ett proffs.
Jag tror att det främst handlar om att människor idag inte tror sig om att klara av att göra saker själva. Och det du för fram, att man kan unna sig att slippa göra vissa saker, är också ett vanligt argument. Men då gäller det att man har en tillräcklig inkomst för att kunna unna sig att slippa göra nåt själv. Jag har aldrig, trots att jag har haft en normal lön, tyckt mig ha råd att ta in hantverkare eftersom det blir så oerhört mycket dyrare än att göra det själv.
Nja det finns ju förstås en hel del riktiga klantskallar, fast egentligen är det nog primärt personer som är ovana, som försöker sig på att renovera hus.
Det finns väl till och med flera TV-serier i det ämnet?
Men helt klart borde hantverk ha en högre status än vad det har nu.
Om inte annat för att vi ska kunna minska den globala klimat belastningen.
Förr var man även tvungen att kunna göra, om än inte perfekt, så tillräckligt bra, eftersom det ofta saknades expertkompetens i byn. I många fall har produkter blivit mer komplicerade nu, eller kräver tillgång till specialutrustning, eller så kräver lagar att fackmän utför arbetet. Om det inte fanns en efterfrågan på exempelvis tjänsten byta däck så skulle den dö ut. Man skulle kunna säga att vi ökat tillämpningen av komparativa fördelar allt eftersom vår upplevda värld ökat.
Vi rev och byggde om vår maskinhall själva. Blev inte så enormt dyrt om man inte värderar sin tid. El och värmepump lades dock ut på yrkesfolk.
https://cornucopia.se/2020/10/summering-kostnader-for-maskinhallen/
Även byggt gäststugan själv, men lade nu ut att lägga om taket på lokala Hansson & Karlsson, efter att i femton år inte lagt på pannor själv, utan bara kört takpapp. https://cornucopia.se/2023/10/riktigt-tak-pa-gastsstugan/
Nu är jag riktigt bortskämd med förutsättningarna med att göra saker själv på gården.
Det blir så när man bor på en plats i generationer och man för kunskaperna vidare.
Men det ger perspektiv som många helt enkelt inte har fått till sig i livet.
Med förvärvade kunskaper, övning och långsiktig planering kommer man väldigt långt.
Dessutom finns det få saker som är bättre för en ung människas självkänsla än när de lär sig sig ett hantverk som de kommer ha nytta av under resten av deras liv.
Ha, ha,
Hansson och Karlsson
Du vet väl att det var namnet på ett av Sveriges bästa band genom tiderna?
https://youtu.be/4MHKiaoEb0E?si=SJLTEQfZZz1zKgpm
Bo Hansson gjorde sedan solokarriär.
Bland annat gjorde han musik till sagan om ringen.
Skivan är en riktig dold musikalisk skatt.
https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_l5ghe_0v0byVVo5KgHztPjYNLxDqolb0s&si=5szVQlbvf9VF5b7i
Det är bara att dra upp volymen koppla av, lyssna och njut.
Är du fortfarande ett fan av Infinitys felkonstruerade högtalare?
Nu har jag fostex horn med sluten bashögtalare och Fezz audio rörförstärkare
Lite dåligt bastryck vid lägre volym men vid konsert volym, då djävlar händer det grejer.
Allt handlar ju om vad det är för något som man gör.
En del saker kan man vara extremt produktiv som “normalhändig”. Medans exv takbyte finns det stora fördelar att ta in proffs precis som bloggarn gjort.
Sen ska man inse att materialkostnaderna skjutit i höjden något vansinne. OSB/Plyfa är väl 3 ggr dyrare än före pesten.
Där har jag en hyfsat svår pedagogisk uppgift att försöka förklara för medlemmar vad saker och ting kostar nu jämfört med innan pandemin.
Även om vi går utanför vår lilla BRF-bubbla är ju folk generellt helt off gällande prisbilden.
Några reflektioner angående skogsbränder.
Barrträd är betydligt mer brandfarliga än vad lövträd är.
Alltså undvik att anlägga skogar dominerade av barrträd där det finns risk för skogsbrand.
Det absolut effektivaste sättet att hålla nere på brandfarlig undervegetation är via betesdjur.
Just extensivt skogsbete är nog bland det bästa man kan göra mot den globala uppvärmningen och för att förhindra skogsbränder.
https://civil-protection-knowledge-network.europa.eu/stories/value-grazing-wildfire-prevention-tool
Tall är dock rätt bra. Gran inte. Gran hör för övrigt hemma i Norrland, inte i södra Sverige. Här ska vi ha tall, men nu är det tvärt om.
I brand hänseende är tall mindre bra än löv men bättre än gran.
Här i södra Sverige ska löv dominera med inslag av tall.
Men det som gör mest nytta med att förhindra bränder i lite varmare klimat är planerat skogsbete.
Obegränsat med torrt övervuxen gräs i kombination med en utslängd cigarettfimp räcker.
Eller en dåligt anlagd och släckt lägereld bland undervegetationen.
Har du någon gång sett vilken stor nytta betesdjur gör med att trampa ner och varmkompostera brännbart material i en skog?
Fanns det någon närmare indelning av Mälardalens riskområden? Försökte läsa på länken gällande Ifs uttalande men såg inget mer specifikt.
Finns översvämningskartering. https://cornucopia.se/2014/08/replik-fran-msb-oversvamningskartering/
Googla efter aktuell dito.