Börserna ser ut att avsluta veckan blandat i de asiatiska tidszonerna. Dollarn blir allt starkare med sin högsta notering sedan 2022 vilket också drar upp guldpriset. Hyrorna för den som hyr sin bostad ser ut att höjas 4 – 5%, åtminstone i Stockholm. Bostadspriserna föll i september enligt SBAB och Booli.
Stockholmsbörsen steg igår på årets första handelsdag och storbolagsindex OMXS30 gick +1.04% medan OMXSPI gick +1.20%.
Kronan stärks till 11:44 SEK för en euro, men faller till 11:13 SEK för dollarn när dollarn stärks. Tillfälligt har dollarn varit uppe på 11:15 SEK och högsta nivån sedan 2022, där den nosade på rekordet 11:20. Återstår att se om dollarn fortsätter stärkas med högre amerikanska statslåneräntor och om vi kan få se nytt dollarrekord mot kronan längre fram i år.
I USA backade börserna något med -0.22% för S&P-500 och -0.17% för Nasdaq 100. Bäst inom FANANGST var Nvidia med +2.99% och sämst var Tesla med -6.08%. Det senare inträffade på grund av svag försäljning under fjärde kvartalet, vilket offentliggjordes av tillträdande presidentens bolag igår. Möjligt att sprängningen av en Cybertruck utanför Trump Tower kan spelat in också, liksom filmer på Elon Musk som försökte fira nyår och imiterade Donald Trump i brist på egen social förmåga. Se även här.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandat under morgonen. ASX 200 +0.60%, hang Seng +0.43%, KOSPI +1.79%, Nikkei 225 -0.96% och Straits Times -0.07% i skrivande stund.
Mitti Stockholm rapporterar att hyrorna ser ut att höjas 4 – 5% för de som hyr sin bostad i Stockholm åtminstone än så länge tio av elva hyresvärdar där förhandlingarna är klara. Den elfte, ByggVesta, fick bara igenom höjningar på 3.12%, men resten ligger mellan 4.50% och 4.69%.
Hur det ska bli med inflationssiffrorna pga detta återstår att se. KPI-Svensson både äger och hyr dock sin bostad (samt har sommarhus och åker på utlandssemester, samtidigt som hen både är småbarnsförälder och även studerar) så det slår förstås inte igenom helt. För den som hyr bostaden kommer det dock bli lite annorlunda än för KPI-Svensson.
Drar hyrorna upp KPI-inflationen och Riksbankens kalenderbitares KPIF så äventyras förstås den av Riksbanken själva enda kvarvarande räntesänkningen om 0.25 procentenheter, som ska komma i vår.
SBAB och Booli rapporterar att bostadspriserna föll i december. Statistiken för hela landet (även om ingen letar efter en bostad i hela landet, utan lokalt eller regionalt) blev -1.2% med -1.1% för lägenheter och -1.3% för småhus (=villor och radhus).
Det är dock spretigt, men samtliga storstadsområden backade, där lägenheterna föll mest i Storstockholm med -2.0% och minst i Stor-Göteborg med -0.9%. Lägenheter steg dock i mellersta och södra Sverige utanför storstadsområdena.
För villor steg priserna med 0.3% i Storstockholm och 1.3% i Stor-Malmö, men rasade -4.1% i norra Sverige, kanske drivet av Northvolts förestående konkurs.
Det är dock som bekant fullt normalt att bostadspriserna faller i december, vilket också SBAB skriver:
“Prisfallet låg ungefär i linje med vad som brukar vara normalt för en decembermånad. Årsbokslutet visar att bostadspriserna steg med drygt 4 procent under hela 2024. Det ligger i linje med vår senaste prognos även för 2025 och 2026. Vi räknar med att priserna stiger igen nu under våren.”
Inget märkvärdigt alltså. Priserna stiger på våren och faller på hösten.
Totalt sett har lägenheter stigit +7.1% i pris under 2024 och villor +2.7%. Mest steg villorna i Stormalmö med +1.0% och sämst gick de i södra Sverige utanför Stormalmö där de gick -0.1%. Mest steg lägenheterna i södra Sverige utanför Stormalmö med +8.7% och minst i norra Sverige med +6.7%.
Samtliga bostadspriser är förstås fortfarande en bra bit under toppen från innan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina i början av 2022 och småhus är generellt ner 14.0% medan lägenheter är ner 5.4% från toppen.
Räntesänkningarna slår igenom fullt ut under våren med upp till tre månaders fördröjning för de som har rörlig ränta, men på andra sidan så slår räntehöjningarna igenom när allt fler som haft låsta räntor från de permanenta krisräntornas tid kommer ut i en normal räntemiljö och ska lägga om sina lån. Har man låst sina räntor kanske man dock inte var så intresserad av att flytta, utan har köpt för att bo, så frågan är hur mycket det påverkar bostadspriserna.
78 kommentarer
För att inse hur bra ”koll ” mäklare har på marknaden pratade SVT med en mäklare i Skellefte som menade att priserna inte alls skulle ner utan ”vi har så fina objekt här”
Eftersom jag känner folk i stan kan jag intyga att mycket är köpt på spekulation och ”fastighetsmagnater” som köpt villor för att hyra ut har svårt att sova nu.
Vissa områden med brf har ökat med inte mindre än 500% på några år. Så bra fallhöjd om efterfrågan justeras…
Vad gäller USA så är väl sägningen ”never bet against the us” bra vad gäller placeringar.
2025 lär bli ett intressant år. Europa är en sjuk man som mer liknar ett museum. Kina genomgår det som hände Spanien efter dess byggboom. Och liknar alltmer Japan i slutet av 90talet.
Men USA visar inga tecken på mattas av
Inget fel på museum, väsentligt trevligare än USA-s problem med låg sysselsättningsgrad, opioider samt 20 miljoner som lever i extrem fattigdom.
Och Norden går ju rätt bra. Guldlocksläget är kanske att vara ett nordeuropeiskt land som handlar mycket med USA? I vissa branscher kan man dessutom jobba remote för amerikanska bolag och åtnjuta löner på över 100k / år som specialist. Mer än så behövs ju inte för att göra livet till en fest i Sverige.
Stämmer tyvärr det där om Europa.
De stora länderna har enorma utmaningar, Frankrike har byggt in sig i sitt högskattesamhälle och Tyskland i sin bakåtsträvande industri, de är sjukt konservativa.
Finns bra inslag och bolag att investera i men enorma utmaningar framöver, de måste reformera mot folkets vilja. Kommer att bli som i Sverige när en vänsterregering stack kniven i pensionssystemet.
Jag kommer ihåg en kollega som bor i Skellefteå säga att renovera kök eller badrum är bara för eget må bra och tyvärr inte kommer ge någon prishöjning vid eventuell försäljning… det var ett bra tag innan Northvolt rallyt.
Folk snackar så otroligt mycket.
Självklart stiger priset efter renovering, däremot är det en annan femma om du får igen investeringen.
Annars är bostadsmarknaden trög i Sverige på grund av säsongseffekten samt en svag utveckling av de disponibla inkomsterna.
Beror väll på hur det ser ut. Kollade på ett hus där renoveringen i badrummet var gjord i rött och svart såg ut som en mardröm. Svårt att tänka mig att det drog upp priset alls.
Vet även en badrumsrenovering där hantverkarna inte fick betalt.
Det slutade med att hantverkarna slog sönder badrummet.
Tror även den cherry picking-anekdoten gick med minus.
Godmorgon kamrater! Om hyreshöjningarna landar på 4-5% så borde lägenhetspriserna hänga med på ungefär samma nivå. Vilket det ser ut att göra, även om det såklart spretar lite över landet.
Problemet blir att varken löner, pensioner, sjukersättning eller A-kassan kommer att höjas lika mycket. Klyftorna i samhället kommer alltså att öka och därmed ökar även otryggheten och brottsligheten. Samt risken för mer facism och odemokratiska krafter får starkare fäste. Det är fan lite oroväckande för demokratin.
Men gott nytt år, det är intressanta tider!
Brffarna höjer avgifterna med…
Jotack. +8% i min förening nu. Men känns nödvändigt med tanke på ökade kostnader och kommande underhåll. Men jag räknar inte med att få samma löneökning utan typ 3,5% max?
Re 4KKASHOLE att hyra sin bostad är ungefär som att kissa på sig lite små varmt och skönt i början.. med det sagt så har jag träffat så många genom åren som hyr sina bostäder genom decennier och det är även människor med hyggliga inkomster. När jag diskuterar frågan med dem får man höra att de inte vill sätta sig i skulder och vill ha större frihet? Precis som om det vore större frihet att sätta sig i ett hyresavtal med en girig fastighetsägare som vill suga ut den sista slanten han kan få ut i hyra! Hyresrätter är bra för mindre lägenheter och som första gångs bostad eller om man byter stad. Här i Stockholm sitter många och betalar 20-25 tsek i månaden för en större lägenhet i närförort. Klart att 4-5 % hyreshöjning blir även i kronor mycket pengar. I min värld är att köpa sin bostad inte spekulativt utan att ta kontroll över mitt liv. Däremot att hyra är och att ha sitt bo hos en fastighetsägare oavsett om det är kommunal eller privat värd spekulativt. Synnerhet i storstäderna där skatteintäkter aldrig räcker till utan politiker som jagar pengar från höger och vänster för att få ihop budgeten.
Friheten är endast tre månadshyror i latent skuld. Som att de skulle packa ihop och segla jorden runt i morgon.
Men ja, när man stabilierat sig geografiskt, jobbmässigt och relationsmässigt ser jag få anledningar att hyra.
Det är väldigt bekvämt och man slipper folk som hela tiden tjatar att man ska engagera sig i styrelsen eller vara med på städdagen etc. Man kan verkligen känna sig ägd av den sociala kontroll som uppstår i en del Brf:er, och det kan vara frustrerande med rent ut sagt idioter som har noll-koll på ekonomi en ändå har rösträtt på stämman. Så hyra lägenhet eller villa är bättre alternativ ibland.
Håller helt med.
Är man höginkomsttagare som läsekretsen säger att de är, är det vettigt med hyresrätt.
Bättre att ha fullt fokus på arbetet i tjänst/företaget istället för att lägga arbetstid på en egen bostad.
Håller med. Det är mycket individuellt huruvida man väljer det ena eller andra. Jag tillhör främst första stycket. Jag känner mig inte bunden till att jag MÅSTE äga mitt boende. Jag har mycket annat som jag fokuserar på, som för mig personligen är viktigare. (Dessutom så är hyran extremt låg, med god standard och service.)
Allt är ju relativt.
Kompis i GBG hyr en lgh på 200 kvadrat för 20 k. Är det dyrt i jämförelse med att köpa sig ett liknande boende?
Med facit i hand kan jag säga att det är rätt fint att ha pengarna på börsen istället för i en fastighet.
Men ja, vet man var man ska bo de närmsta 10 åren är det väl ok att köpa.
Re Kalle. Tja det finns ett antal husägare i Stockholm som köpte sina fastigheter i början av millennieskiftet för mellan 1-2 mkr sek i attraktiva områden av exempelvis Bromma. Man satte in ett par hundra tusen och fastighetsskatten försvann och i dag uppgår värdena till kanske run 15 – 25 msek. De har under tiden vissa år haft runt 1-2% ränta kunnat bestämma själva tillbyggnad och renovering. Samtidigt kunnat bo billigt jag undra om du Kalle haft samma utveckling på börsen. Jag har det inte även om det gått hyfsat.
Om man investerat i börsen med den belåningsgraden har det nog gått rätt bra i alla fall.
En hyresrätt kan du lämna inom en månad medan alla andra typer av bostad låser dig tills den är såld, en dålig marknad kan låsa dig i månader…såvida du inte kan klara en rejäl ekonomisk förlust.
Sen är möjligheten att höja hyran ytterst begränsad. Att sitta kvar i en hyresrätt i många år är ytterst prisvärt, hyran kan bara höjas med enstaka procent såvida inte standarden höjs rejält.
BRF däremot? Villa? Årskostnaderna har ingen övre gräns. Avgifter för VA och sopor kan öka markant men du ha ringen möjlighet att ändra det. Har föreningen skött ekonomin? Annars kommer det drabba dig, kostnaden går upp och värdet ner.
Nåja, över decennier så är nog ägande prisvärt om du kan amortera ner lånet. Men annars så är långsiktigt boende i en hyresrätt i alla fall inte en dålig affär, och verkligen en med låg ekonomisk risk.
Lars: “att hyra sin bostad är ungefär som att kissa på sig lite små varmt och skönt i början” var det Bildt som myntade det uttrycket eller hade han snott det? Snackade om skattehöjningar har jag för mig.. Men jämför man med vad man historiskt har dragit in på börsen (vanlig global indexfond, inte stock picking) så hade den avkastningen varit trevlig att ha nu. Jag har väl tacksamt fått min beskärda del av bostadsmarknaden tidigare, men säljer jag brfen nu, så räknar jag inte med någon vinst. Men får jag täckning för inflationen är det gott nog. Men svårt att hitta hyreslägenhet i de områden jag vill bo dock, så jag chillar nog en stund till innan jag säljer. Sen ska även jag garva åt alla bolånetorskar och resa jorden runt för avkastningen 😉
Det är väl knappast pensionärer och sjukskrivna som begår brott? Fattiga människor brukar vara ärligare och hederligare än rika enligt min erfarenhet.
Klyftor i samhället handlar inte bara om pensionärer och sjukskrivna.
Dom fick särskilt omnämnande av 4KKAshole därav kommentaren.
DJ: Jag skrev “Klyftorna i samhället kommer alltså att öka och därmed ökar även otryggheten och brottsligheten” Så sluta fultolka är du bussig.
Dock så är nog sällan pensionärer grovt kriminella, på sin höjd lite ekobrott skulle jag tro? Men bland sjukskrivna finns nog en hel del kriminella skulle jag tro. De har sannolikt hotat handläggare på FK så att de fått sin sjukersättning p.g.a mjäll, latmask eller gäddhäng 😉
Det är väl minst lika stor risk att socialism och odemokratiska krafter får fäste? Jag ser betydligt fler vänsterpopulister i media som ropar efter prisregleringar och konfiskering av privat egendom och dylikt än jag ser högerpopulister som ropar efter fascism.
Fascismen är en gren på det socialistiska trädet. Så även dess tyska variant. De bottnar alla i kollektivistiska tankar, till skillnad från liberalismens betoning på individen. Se ex-vis Bengt Liljegrens H*tlerbiografi för en genomgång av likheterna mellan ideologierna. De är betydligt större än skillnaderna. Man ska heller inte glömma att n*zister och kommunister 1929 i Tyskland demonstrerade tillsammans, under samma plakat, med samma slagord. De är inte motsatser, de är konkurrenter. Samma skrot och korn.
Vill minnas att det var i Liljegrens biografi jag läste (den polska) beskrivningen av den perfekte ariern: lika blond som H*tler, lika smärt som G*ring och lika atletisk som G*bels.
Enig. Om man bortser från vad som är på dagens mode att kalla höger och vänster som invandring och miljö och ser historiskt så handlar det ju om individens och statens roll i samhället.
Där är vänstern för mer kollektivism, mindre personligt ansvar men också mindre personliga friheter och högern mer för mindre kollektivism, mer personligt ansvar men mer personlig frihet.
Socialism, kommunism, nationalsocialism och fascism är ju alla grenar av samma kollektivistiska tänk där staten ska överstyra alla individer, enda skillnaden är vad för kollektivistiska egenskaper de väljer att fokusera på. För socialism och kommunism är det personligt välstånd man demoniserar, för fascism är det nationaliteter, för nationalsocialism är det etniciteter.
Därför jag finner det lite humoristiskt när jag alltid hör media (lyckat) pushar för att kalla nationalsocialister för högerextremister, så om man är för liten stat och mycket egetbestämmade så är man av samma sort som nazister som är en av de mest totalitära statsmakterna vi någonsin sett.
Då är det riktiga exemplet av en högerextremist är en anarkokapitalist, dvs vill inte ha en stat överhuvudtaget och att marknaden och individer ska styra allt. Tror det är få som hamnar där då de allra flesta till höger vill hellre ha en minimal stat som fokuserar på kärnuppgifter men de finns.
“Fascismen är en gren på det socialistiska trädet”
Enligt vem? För enligt Hitler och Mussolini själva var de inte socialism.
Antar att du också anser att DDR var en fullgod demokratisk republik. 🙂
“We are socialists, we are enemies of today’s capitalistic economic system for the exploitation of the economically weak, with its unfair salaries, with its unseemly evaluation of a human being according to wealth and property instead of responsibility and performance, and we are determined to destroy this system under all conditions.” – Adolf Hitler
Och vad är inte socialism med en kollektevistisk ideologi som vill ha en stor, totalitär stat? Enda skillnaden som sagt mellan nationalsocialism och andra grenar som kommunism är att de fokuserar mer på etnicitet än ekonomisk status.
Du är medveten om att ditt citat kommer från Gregor Strasser hoppas jag? 🙂
I och med att du inte kan få ens en grundläggande faktakoll korrekt, anser jag diskussionen över.
Det är ju sen gammalt att vänsterpopulister alltid säger EXAKT vad de vill åstadkomma medan de högra dito alltid har en dold agenda som slutar i fascism. I alla fall enligt mediekåren.
Det blir blir tufft år även för de som hyr, det är nog inte den gruppen som kommer dra igång ekonomin och konsumera mer i år.
Fast att betala hyra är ju i och för sig också att konsumera. De där 4-5% är ju dessutom skattade pengar vilken motsvarar kanske 7% oskattade pengar, hoppas gruppen är tuffa löneförhandlare!
Nja, där glömmer du att om lön före skatt ökar med 4-5% så gör även lön efter skatt det för de flesta, om de inte råkar passera brytpunkten för statlig skatt iom löneökningen.
1/3 ca bor i hyresrätt och får ökade kostnader vilket försämrar köpkraften
Men förstår att de behöver höja med högre kostnader men det ligger kvar även om räntor sjunker
Men återhämtningen av konsumtion mm kommer fortsatt påverkas av allt högre bestående löpande kostnader
Men såg att konsumsionslånen börjat öka igen på kreditkort, så vändningen är nära nu 😉 mot högre skuldsättning
Pumpa pumpa krediter heja heja
/ ironi
Har Ukraina stängt av de ryska gasleveranserna till Slovakien nu? Slovakien hotar att stänga av elen till Ukraina. “Jag är inte din tjänare.” sade Fico i sitt nyårstal med adress till Zelenskyj. Nu vet vi att Fico är Putins tjänare. Tur att Polen är ordförandeland i EU nu.
> Har man låst sina räntor kanske man dock inte var så intresserad av att flytta, utan har köpt för att bo
Japp. Enda jag ångrar är att jag låste på bara 5 år. Borde låst på 10 år.
Men 1,75% (som 10 år var på) var ju lite väl högt tyckte jag då…
Bra affär ändå och snygg timing. När låste du?
Dec ’21. USA’s inflation hade börjat sticka iväg och på twitter var det full fart på bilder på ryska tåg med stridsvagnar på väg västerut. Räntorna kunde inte gärna gå ner mer men riskerna uppåt var betydande.
Människans hjärna är inte så bra på att förstå asymmetrisk risk. Media gör såklart sitt till genom att ständigt tala om rörlig ränta och fokusera på om den ska upp eller ned snarare än vad kostnaden är i reda kronor. Om räntan så vore 0.001% så skulle säkert ekonomijournalisterna rekommendera rörligt för den kan ju sjunka ännu mer.
Ungefär som tjatet att det är billigast med rörligt elpris.
Ja det är billigast för de i lgh med en snarlik förbrukning sommar som vinter.
För folk i småhus kan förbrukningen vara sex gånger högre vintertid så snacket om att rörligt är billigast är helt irrelevant då elpriset är som högst när förbrukningen toppar under vintern.
Stämmer det verkligen? Bor i SE3 och inte under någon månad var medelpris över 80 öre/kwh. Medan fast pris just nu är 80 öre /kwh på ett års bindning. Har du andra siffror och exempel? Ratio mellan förbrukning för mig är 3.6 mellan högsta och lägsta månaden. Tror att rådet att alltid välja rörligt (månads) är bäst för de allra flesta.
Jo, för de allra flesta är rörligt bäst.
I SE2 kör jag timpris.
I SE3 timpris/rörligt/fast beroende på förutsättningarna.
Fattar att folk inte orkar lägga fokus på detta men det finns alltid avtal som är intressanta.
Tex är det inga problem att hitta timpris till under inköpspris.
Har ett kort fast avtal SE3 som går ut om två månader på 60 öre.
Från mars blir det rörligt eller timpris igen. Framåt vår/sommar kommer dagarna med negativt timpris slå nytt rekord igen.
Du kan även se det som diskussionen om att rörligt bolån är bäst liksom globalfonder.
Ja, det har varit vettigt för de allra flesta men det finns alternativ.
Band faktiskt elpriset på 70 öre ex allt.
Efter haft det bundet på 54 öre under de tre tidigare åren.
SE3
Ser det som en sak mindre att oroa mig för 🙂
Nedsidan sett över året är ändå rätt minimerad medans risken för höga priser under vintermånaderna är rätt markant.
Elpriset var enklare ta beslut kring. Räntan kommer ligga rörlig under överskådlig tid vad det verkar
Kollade priset för att binda i SE1 och det finns ju ingen ekonomi alls i det. i princip 100% premie för den försäkringen. Även i dessa kalla dagar
Man måste ha en extremt dyster inställning till livet om man binder i SE1 eller 2.
Att elpriset är högre på vintern räknar väl alla med. Även de som väljer rörligt pris.
Det är genomsnittspriser som spelar roll. Variationen under året tar man hand om genom att fondera pengar för elförbrukningen.
Huslånet band jag året innan pandemin slog till. 1.29 % på sju år.
Lite småskoj det här med bostadspriser. Många räknar känslomässigt att på något sätt cascha hem.
Men en trea i Vasastan är värd just en trea i Vasastan vare sig det är upp eller ned.
Det är fortsatt alldeles för höga förväntningar på bostadsmarknaden.
Många som säger att det inte går att sälja på dagens marknad men det är ungefär som att begära 300 SEK för en Volvo B när priset är 270 SEK. Klart det inte blir affär då.
Precis. Det går sälja direkt på dagens marknad.
Till marknadspris.
Vill man veta vad det är kan man prata med banken om vad man får låna till ett visst objekt för. När jag hörde av mig innan årsskiftet så ligger de ungefär 20% lägre än Boli vad gäller villor i Sthlm.
Banken ser ju bara sin säkerhet till det som den är värd om den säljs NU. Inte om den ligger ute ett halvår.
Många som är inflyttade till Stockholm när en hemlig dröm att flytta hem till Dalarna igen, eller var man nu kommer ifrån. Sen när karriären peakat är man kanske fast ändå. Men det kan nog i många fall handla om det. Och det är många som cachar hem genom att flytta från villa till lägenhet, det har jag flera fall av i min närmaste krets. I Stockholm blir det fem miljoner som förgyller ålderns höst (eller barnens bostadskarriär).
Fast flyttar du från villa i närförort till den nämnda trean i Vasastan är det inte säkert att det blir så mycket över att njuta av – förutom att det blir närmare till diverser butiker och annan service förstås.
Sant!
DJ
Grattis.👍
”Se över din liv- och pensionsförsäkring!”
Nytt år och dags att se över dina försäkringar, och göra extra inbetalningar.
Ditt försäkringsbolag heter Ukraina som just nu ser till att: du dels får behålla livhanken, som någon rysk soldat gärna annars skulle beröva dig, dels jobbar för att behålla en regelstyrd världsordning som gör att du i framtiden kan njuta av din pension.
Jag själv sätter härmed in extra liv- och pensionskapital till en organisation på bloggarens lista.
Hör om lite vitt från himlen och kaos där i sveriges sjuka underliv (för att parafrasera Churchill).
Lever ni?
Har ni som vanligt åkt och satt er med bilen i en snödriva för att kunna skylla på ”vi fick ingen information”
”Stockholmarna ä dömme me öss”
Förmågan att kunna hantera effekterna av den vita mögen beror väl i stort sett på vilken sida av Dalälven man är uppväxt.
Sant. De som kommer från den vita sidan av landet njuter ju under de där 4 månaderna per år då södern kan få snöfall och kaos och civilisationens sammanfall sker.
Nog för att jag vet hur man skottar snö och kör bil i vinterväglag, men jag njuter verkligen inte av det.
VVV! (Våga Vägra Vinter!)
Hur kan de amerikanska räntorna vara så höga utan att det rasar? De är tillbaka (på boräntor) på 6,5-7%. Amerikanska ekonomin måste gå steroider och vara helt överhettad i normaltillståndet, annars skulle inte dessa räntor kunna fungera.
Och man undrar hur normalhushållet med huslån, studielån, billån och ett härligt varmkört kreditkort kan överhuvud taget sätta mat på bordet.
“Hur kan de amerikanska räntorna vara så höga utan att det rasar?”
Det trycks ständigt nya stålar (statsskulden ökar). Det tillsammans med en inflation över 2% har gjort att de länga räntorna i US har ökat under 2024.
“De är tillbaka (på boräntor) på 6,5-7%.”
Boräntorna är från 7% och uppåt.
“Amerikanska ekonomin måste gå steroider och vara helt överhettad i normaltillståndet, annars skulle inte dessa räntor kunna fungera.”
Som sagt, bara att trycka nya stålar/öka statsskulden tills de når the tipping point när räntekostnaden på statsskulden når Himalayas höjder.
“Och man undrar hur normalhushållet med huslån, studielån, billån och ett härligt varmkört kreditkort kan överhuvud taget sätta mat på bordet.”
Vad är normalhushållet i US? Finns det ens en medelklass?
Nja.
Krävs en stark efterfrågan för höga räntor. Det som är spektakulärt är just denna efterfrågan.
Genomsnittliga boräntor är under 7% i USA, de har listräntor som ibland visar högre tal, men de reella är 6,1-7% beroende på bindningstid.
Varför ställer du frågor om du redan tycker att du sitter på svaren?
“Krävs en stark efterfrågan för höga räntor. Det som är spektakulärt är just denna efterfrågan.”
Vad menar du med det? Som det sett ut under 2024 i US har efterfrågan på långa obligationer i US varit lägre än utbudet. Därmed stiger räntorna. Som jag redan nämnt har även inflationen över 2% inflytande på prissättningen.
“Genomsnittliga boräntor är under 7% i USA, de har listräntor som ibland visar högre tal, men de reella är 6,1-7% beroende på bindningstid.”
Du får gärna länka till dessa uppgifter. Det de säger på de stora nyhetskanalerna typ Bloomberg är 7-8%.
Jag har inte svaret, tycker det är väldigt konstigt.
Med efterfrågan menar jag något så stenåldersmässigt som efterfrågan i den reala ekonomin. Alltså den efterfrågan som styrs bl a av företagens investeringar och hushållens bolån och konsumtion. Inte den omvända efterfrågan hos obligationsköpare, alltså långivare. Jag är så gammaldags så jag tror efterfrågan på krediter styr mer än konkurrensen för att få låna ut. Om folk inte vill köpa hus för att räntorna är för höga blir det ju inga obligationer heller.
Snitträntor finns på hur många siter som helst, en i högen:
https://www.bankrate.com/mortgages/mortgage-rates/
Men exakt vad tycker du är märkligt?
US trycker bonds för brinnande livet och inflationen vägrar att ge upp.
Vad gäller Bloomberg så antar jag att de vet vad de pratar om.
Personligen är jag alldeles för dåligt insatt.
Finns det ingen amerikan i kommentatorsfältet som kan reda ut detta?
Ett kriterium är dock att ni har bättre koll än de som killgissasde att Harris skulle vinna valet helt överlägset.
Hur stor del av USAs samlade statskulder utgörs av den federala skulden?
Nu har Mobility Sweden släppt sin årsrapport för 2024.
I den konstaterar de att bilmarknaden gått ner rejält som helhet – värsta siffrorna på 10 år – och att elektrifieringen behöver mer resurser från statligt håll.
Samtidigt kan man se en växande trend över de senaste 4 kvartalen, där BEVs (Battery Electric Vehicle) marknadsandelar gick från ~31% till ~38% samma år (Q3 var 39%, Q4 37.5%). Det är troligt att om ingenting annat görs, kan vi se upp till 55% BEVs nästa år, men det är mest sannolikt med en ökning till nånstans ~(47 ± 2)%. Det betyder alltså att 2026 blir året då elbilarna slutligen besegrade fossilbilen.
Även PHEV (Pluginhybrider) har ökat successivt, och BEV+PHEV tillsammans gick från ~54.5% marknadsandelar till ~62%.
Därmed skulle jag säga att BEVs äntligen har klöst upp sig ur hålet som Tidölaget grävde när de tog bort alla subventioner, och nu är tillbaka där de var 2022.
Dr Doom speaking.
I princip ser det svagt ut i hela världen. Ekvationen dyrare bilar/lägre disponibla inkomster måste förändras för att vi ska få sen en förbättring.
Hört rykten om att man från media inte orkar skriva negativa nyheter då “teslaklöbb svärje/AFS” Med Tibor ispetsen då ringer och mailbombarderar journalister till den så milda grad att de inte orkar ta alla de konflikter.
Ungefär som de som försöker skriva om mellanösternkonflikten och påpeka att Izrael har vunnit och alla andra är militärt besegrade.
Svensk media består av väldigt få journalister så om man skriver som det är. Tesla tappar köpare på grund av att man förknippas med en apharteidanhängare till huvudägare.
Teslaägare borde köpa klistermärken med “Jag köpte bilen före Musk kom ut som rövhatt”. Iaf de som köpte före 2022, efter det vette fan om man har alibi.
Teslaaktien rasar för att en tillväxtaktie kan inte stå och stampa med noll tillväxt.
Speciellt inte då självkörande bilarna och jobbotajna var teleopererade av människor och inte kommer ge intäkter på mååånga år.
Ang bilmarknaderna som helhet så är det tungt i Europa pga slopade subentioner och räntan och att folk upplever sig som fattiga.
SVT målar nattsvart åtminstone:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elbilsforsaljningen-minskar-for-forsta-gangen
Vi har alltså haft lite räntesänkning och trots det faller bostadspriserna. Låter som att vi behöver en ny ekonomisk ordning om inte bostadspriserna kan agera draglok. Samtidigt är det jobbigt att höja räntorna oavsett vilken inflation vi får.
Anekdotiskt fick jag ett mail om att Kungsbacka kommun nu skall försöka dra igång breffarna i kvarteret Valand. Man erkänner att projektet fick stannas ett antal år pga av inflation och räntor, men nu skall man försöka igen. Undrar hur det kommer att gå.
Allt har blivit dyrare och folk har insett att man SKA räkna med kalkyräntan när man köper boende
Kalkylränta+KALP = sheisse.
Och därmed finns det lägre utrymme att köpa hus.
Speciellt småhusägaren är ju den som drabbas direkt när avgifter med mera höjs.
Kollade snabbt kvarteret Valand, det ser att vara för tätt, för högt och för tråkigt. Saknas gröna ytor att hänga på, förutom kanske en plätt på en mörk innergård. Plocka bort något eller några hus och gör en park istället. Fast byggherren vill väl maximera BTA för att få ihop sin ekonomiska kalkyl. Tror att det blir svårsålt, men det kanske skulle gå att hyra ut, ifall M² priset ger en överkomlig (läs billig) hyra? Finns det efterfrågan eller är det mycket vakanser i staden?
Inte mycket vakanser i centrala lägen i Kungsbacka. Den del av Valand som är bebyggd är hyresrätter. Skulle varit Brf men man fick ändra planerna. Där kostar en 4 rok runt 15000 kr. Dyrt för att vara en småstad men med 5 minuters gångväg till tåget som går in till Göteborg C på en halvtimme är det billigt.
Vi får se hur det går men som du säger kännse det tveksamt att köpa sådana lägenheter.
(Gissar att “breffarna” betyder bostadsrättsfreningarna. Om inte så är denna kommentar meningslös).
Varför sysslar en kommun med bostadsrättsföreningsbildande? Räcker det inte med att kommunen undergräver hyresmarknaden med ett “allmännyttigt” bostadsbolag?
Härlig spänst i ekonomitråden idag!