Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Börsfall i Sydkorea återhämtar sig efter initialt as efter gårdagens misslyckade kuppförsök, men Sveriges regeringen ställer in sitt statsbesök. I övrigt verkar det lugnt p börserna under morgonen. En marknadsanalys från SEB pekar på att marknaden tror att styrräntan kommer sänkas med 1.25 procentenheter till 1.50% i höst. Elpriserna slår rekord för denna vintern idag och är under morgonen på extrema nivåer i hela landet, vilket består hela dagen för 90% av svenskarna, som bor i södra rikshalvan.
Stockholmsbörsen steg igår med +1.00% för OMXS30 och +0.69% för OMXSPI. Kronan backar till 11:01 SEK för USD och 11:58 SEK för EUR medan guldpriset kostar 937:- SEK per gram.
I USA gick börserna upp något och S&P-500 stängde oförändrat på +0.05% medan tekniktunga NAsdaq 100 gick +0.31%. Bäst inom FANANGST var Facebook med +3.51% och sämst var Tesla med -1.59%. De amerikanska längsta räntorna steg ca 0.04 procentenheter, som från 4.19% till 4.23% för 10-åringen, men tvååringen stod stilla på 4.17%
I Asien backar KOSPI -1.44% på kuppförsöket i Sydkorea, som dock prompt mötte kompakt motstånd i parlamentet och de militära operatörer som skickats för att ta kontroll över kongressen i landet traskade hem igen. Man kan dock fundera lite på vad som egentligen pågick. Oliver Alexander noterar att operatörerna visserligen hade vapen, men de var inte laddade utan man hade blå träningsmagasin och övningsslutstycken. Vapnen kunde helt enkelt inte användas för skarp ammunition.
Sveriges regering ställer in sitt statsbesök till landet som skulle skett annars nu och presidenten som låg bakom kuppförsöket väntas avsättas, och kanske slutar som i princip alla sydkoreanska presidenter förr, dvs i fängelse (eller störtad eller mördad). Verkar inte som sydkoreansk president leder till någon fortsatt karriär i alla fall.
Förhoppningsvis stod den sydkoreanska sjätte repbulikens demokrati emot tilltaget och vi slupper få en sjunde republik. Enligt The Economists demokratirankning är Sydkorea en stark full demokrati i nivå med Frankrike eller Spanien.
Övriga asiatiska börser är rätt lugna. Hang Seng -0.11%, Nikkei 225+ 0.07% och Straits Times +0.53%. ASX 200 går -0.38% i Australien. KOSPI föll initialt hårdare, men har återhämtat sig och centralbanken utlovar obegränsad likviditet för att hindra panik.
Lobbyorganisationen Svenskt Näringslivs tidning Tidningen Näringslivet återpublicerar en TT-artikel om att SEB räknat ut att marknaden med sannolikheten 100% tror att Riksbanken sänker stryrräntan till 1.75% till hösten 2025 och med 68% sannolikhet till 1.50% eller som mest 1.25% ner från idag. SEB själva tror att styrräntan ska vara 2.25% i sommar, mot nuvarande 2.75%. Även Riksbankens egen räntebanan pekar på 2.25% till sommaren.
Per miljon i rörligt bolån sänks månadskostnaden efter 30% ränteavdrag med 583:- SEK, så lånet på fyra miljoner kan potentiellt blir 1.25*4*583=2 915:- SEK billigare nästa höst.
Elpriset är extremt idag med säsongens högsta elpriser och toppar just nu i SE1 på 316 öre, i SE2 på 297 öre, i SE3 på 314 öre och i SE4 på 313 öre.
Tidölagets nya beräkningsmodell för elpriset ger alltså högst elpris i industrisatsningarnas SE1, där dock priserna faller tillbaka till runt 30 öre i eftermiddag medan de går ner mot 3-4 öre i SE2.
Priserna kvarstår dock för 90% av svenskarna i södra rikshalvans SE4 och SE3 där dagtida snitt blir 234 öre i SE3 och 246 öre i SE4.
Vindkraften ger just nu 3 101 MW av total svensk kraftproduktion på 22 562 MW, varav 5 7776 MW kärnkraft. Vattenkraften står för 11 897 MW i skrivande stund och förbrukningen i landet på 21 012 MW.
Har man timmätning och tidsstyrning kan man förstås flytta mycket konsumtion till utanför de röda extrempriserna ovan, men knappast allt om man inte har alternativ uppvärmning. Vi kör förstås kaminen nu och har stängt av värmepumpen i bostaden, men värmpumparna i ladan kör fortfarande. Större möjligheter till styrning av konsumtionen sker förstås om man har ett hembatteri, eventuellt helt utan solkraft. Hemsol erbjuder nu en eller flera offerter även på rena hembatteriinstallationer (annonslänk) och priserna börjar bli riktigt attraktiva
Det enda Tidölaget har lyckats med inom energipoltiiken än så länge är att ge högre elpriser i SE1 och få mer likvärdiga elpriser i SE3 och SE4. I övrigt verkar man vara helt handlingsförlamade kortsiktigt och planerna på kärnkraft kommer rivas ner av Socialdemokraterna när de bildar regering tillsammans med Miljöpartiet 2026, så ingen vågar investera där heller. Inte för att ny kärnkraft ger någon påverkan på elpriserna de närmaste 10 – 15 åren, utan det handlar om huruvida läget ska bli ännu värre längre fram eller inte.
Vad elen beräkningsmässigt kostar att producera har inte med elpriset att göra, utan elpriset sätts på en fri marknad. Vindkraften får också 3:- SEK per kWh just nu, trots att den sägs kosta 20 – 100 öre att producera beroende på vem man frågar och om man medräknar systemkostnaderna som kraftverksägarna slipper betala, så …
Och nej, whataboutism är ett argumentaitonsfel. Att vänstern inte hade lyckats ett dugg bättre med energipolitiken har inte med saken att göra. Vi lever i verkligheten, inte i någon alternativ fantasivärld. Svenska folket röstade in Tidölaget och det är deras politik vi har att förhålla oss till, inte någon ungdomsfantasyroman där SVMP styr Sverige 2024. Att för övrigt angripa en maktlös opposition och inte regeringen tyder på stora personliga utmaningar. Det är regeringen som har ansvaret för landet, inte oppositionen. Vill inte regeringen ha ansvaret för landet kan de avgå.
79 kommentarer
När det gäller energi och framtida långsiktig hållbarhet, är det blocköverskridande överenskommelser som måste till. Men det verkar inte komma denna mandatperiod.
Frågan är om oppositionen, när de vinner nästa val, då är villiga till det?
Som replik i DN på näringslivstoppars krav på långsiktighet i energipolitiken, alltså att främst moderutterna och såssarna måste komma överens, svarar Energi- och näringsministern Ebba Busch, att allt är löst och att energipolitiken ligger fast på lång sikt.
Helt tondöv alltså.
Riksdagspartiernas absoluta fokus ligger på att antalet öka mandater till nästa val. Det gäller därför att glida med strömmen som döda fiskar och spendera 3 års tid med att påpeka att allt är förra regeringens fel. I lagom tid inför valet hittar man något som alla stör sig på för tillfället, typ 10kr vid pump och hoppas på det bästa. Långsiktighet hos en politiker är lika högt prioriterad som i palliativvården.
Annars är det en fin morgonstund
Nja, det är väl lite överdrivet, vill tro att de flesta politiker har en ide och önskan om någon sorts förbättring av samhället. Sedan slirar man så klart ibland av olika taktiska skäl.
Det är annars en verkligt fin morgonstund!
Absolut, bara titta på hur politikerna t.ex. hanterar de absolut nödvändiga besluten om att ”piffa till” våra dricksvattensystem occh därmed också naturligt höja VA taxorna eftersom alla vet att Capex kostar…
Energiminister Busch har inte förstått att löst och fast inte går ihop.
Jag tänker som så att man kan köpa uranaktier som går upp mycket och då ha råd att betala dyra elräkningar.
Problemet är väl snarast att partierna binder upp sig så mycket i sina allianser att det blir omöjligt att kompromissa då det bryter med alliansavtalet.
För att nå en blocköverskidande överenskommelse måste då ena sidan lägga sig platt på rygg, vilket naturligtvis inte sker.
Menar man allvar skulle man förhandla en blocköverskridande överenskommelse nu med S, när de inte är knutna till Mp. Om det sedan blir maktskifte 2026 så kan S peka på att avtal redan finns och inte kan ingå i regeringsförhandlingarna.
Regeringspartierna vill satsa på alla fossilfria energislag. Oppositionen vill satsa på vind och sol, och lägga ner vatten- och kärnkraft. En blocköverskridande överenskommelse kan möjligtvis lösa frågetecken kring långsiktiga spelregler och finansiering, men den löser knappast grundproblemet som är att oppositionspartierna endast vill satsa på väderberoende slumpkraft och lägga ner all planerbar energiproduktion.
Mig veterligen:
* Alla riksdagspartier är överens om att fossila energislag ska fasas ut
* Inget riksdagsparti är emot den förnybara energikällan vindkraft
* Inget riksdagsparti är emot den förnybara energikällan solkraft
* Inget riksdagsparti är emot lösningar som kanske kan bli aktuella i framtiden, som t.ex. storskalig energilagring
* Oppositionen är helt eller delvis emot den förnybara energikällan vattenkraft
* Oppositionen är helt eller delvis emot den fossilfria energikällan kärnkraft
Regeringspartierna är inte emot någon lösning ö.h.t. så för mig är det uppenbart att det är oppositionen som är problemet, i den mån detta är ett politiskt problem.
Det är också en politiskt möjligt att Sverige kan välja att delta i en gemensam europeisk energiöverenskommelse, det kan gynna den långsiktiga energiomställningen och klimatet som lök på laxen samordningsfördelar och storskaliga lägre kostnader…
Hur ser den ut just nu?
Kolla länk: https://www.northsweden.eu/nyheter/2015/eu-kommissionen-har-lagt-fram-ett-nytt-foerslag-om-energiunionen/
Förutom om att allt skall bli rent och snyggt, konkurrenskraftigt och låga priser. Mycket om gas, respektive land måste släppa till minst 10% elproduktion till övriga, under året ska skarpa förslag presenteras av EU-kommissionen. Men visst, samarbete är väl alltid bra.
Återstår att se alltså.
Har det inte redan hänt? Den är ju publicerad 2015.
Det missade jag BURRO, 2015, skäms verkligen för det slarvet. Men vad har hänt sedan detta skrevs, annat än högre priser?
“långsiktiga energiomställningen och klimatet som lök på laxen samordningsfördelar och storskaliga lägre kostnader”
låter som mycket varmluft, just ordet energiomställning får mig att känna obehag. Vad betyder det egentligen-
Om du översätter till tyska så blir det Energiewende. Det ger nog en viss ledtråd…
Apropå det här med extrema elpriser: vilka är de bästa uranaktierna?
Ingen är särdeles bra, alla sönderfaller så sakteliga.
(jag hittar ut själv)
Du får tänka dig för, skriv inte sådana inlägg när jag sitter med munnen full av kaffe…stackars tangentbord.
En komiker kan inte ta hänsyn till publikens kaffevanor, skämtet måste fram.
Allt detta för att tyskarna inte löst sina egna energi problem.
Kapa kabeln till Tyskland så löser det hela sig självt.
Finns ingen anledning att Sverige ska vara med i en gemensam marknad om länder som Tyskland och Litauen beter sig som lallande fån i energi frågan.
Stäng av kabeln med hänvisning till att Tyskland välter över sina problem på andra.
Sluta dalta.
Är brunkol fortfarande deras lösning eller hur ser det ut?
Ja, typ…
Nej, och inte heller ”ja, typ”. Man har redan stängt av runt 10GW kolkraftverk (både brunkol och stenkol). Totala kolförbrukningen är nästan halverad 2013-2023.
Lagen säger att de allra sista kolkraftverk måste stängas 2038, men redan 2030 kommer det inte finnas många längre. Blir det olönsamt tidigare så går det snabbare.
Med allt det sagt går det ändå för långsamt, men det händer en del.
Ja, i takt med avindustialiseringen av Tyskland kommer dom behöva mindre energi och det verkar sim man attackerar kol och gas först.
Vad tyskarna ska göra sen får tiden utvisa, rätt stor andel av dom kommer kontinuerligt dö kommande 25-30 åren så även där finns energivinster att göra och resterande kanske klarar sig helt på vind och sol?
Vi betedde oss väl också lite som lallande fån när vi stängde ner fungerande kärnkraft?
Olika länder kommer i olika tider att fatta olika smarta eller dumma beslut, jag tror ändå att samarbete lönar sig på sikt.
Med den lilla skillnaden att vi inte lät MP helt löpa amok och stänga ALLA reaktorer.
Nej, det är sant, där hade vi tur!
https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-det-ar-latt-att-skratta-at-ebba-busch-men-magdalena-andersson-borde-hjalpa-henne/
Du menar den kabeln som inte levererat någon el alls sen imorse kl7? Och som maximalt levererar under en procent av Tysklands elförbrukning?
Bara för att man upprepa en lögn (som att Tyskland på något sätt har förstört Sveriges elsystem eller att Sverige måste ”rädda” Tyskland) tillräckligt ofta blir den inte sant…Även om det ju verka vara en framgångsrik politisk strategi.
Tyskland har tillräcklig med installerad planerbar kapacitet för att klara sig alla timmar på året och att exportera dessutom. Det är dock varken det mest kostnads- eller utsläppseffektiva för systemet eftersom mycket av Tysklands planerbara kapacitet är fossil, därför importerar man (och exporterar för den delen massor till massa andra länder, även om man har gått till att vara nettoimportör under 2024). Vill du hitta länder som på riktigt inte skulle klara sig utan importer behöver du titta längre söderut.
Vi har en gemensam marknad, som även Sverige profiterar av. Deal with it.
0 via kabeln, lysande.
Då ska via bara kapa bort övriga kablar till kontinenten tills de fixar sitt underskott.
Frågan är om vi ska göra det samma med Finland, importerar 15%.
Reglera elmarknaden och förstatliga elnätet i Sverige.
En 10%-ig export sätter priset som ger miljard vinster åt elbolagen.
Att kapa kablar vore att gå Rysslands ärende. De ser gärna ett splittrat europa som inte delar med sig av energi under krisen. Att vi har sammanlänkat oss så väl har gjort att vi kan stå emot Rysslands energivapen mycket väl. Det blev dyrt men funkar. Utan kablar hade det inte gått. Jag betalar gärna för ett starkare europa med frihandel på alla områden. Tillsammans är vi starka.
This! 👆
Plus att det på sikt faktiskt skulle vara extremt dyrt om alla hade sitt eget oberoende elsystem. Väldigt korkad allokation av resurser på systemnivå.
En fri elmarknad vore inte helt fel. Hur kan vi se till att en sådan skapas?
Det är som sagt bristen på långsiktighet som är problemet. Vi har en mandatperiod på fyra år och då blir det lätt att man bara bryr sig om nästa mandatperiod. Varför lägga miljarder på järnvägsunderhåll och kostsamma energiprojekt som inte ger något förrän om 3-4 mandatperioder? Då är det roligare att spendera pengarna på något som syns här och nu. Det är ju bara att inse att regeringar kommer ha olika färger men vi måste kunna kräva att ALLA politiker ser långsiktigt, kanske 20-50 år framåt och inte bara tänker på kommande valet.
Ja, kräva kan man ju men att kunna få till ändringar i grundförutsättningarna för parlamentarisk demokrati är ungefär lika realistiskt som att uppfinna en perpetuum mobile (evighetsmaskin). Det enda eviga är politikernas kamp om en plats vid det allmännas utfodringstråg …
“Det enda eviga är politikernas kamp om en plats vid det allmännas utfodringstråg”
Vilket är fullt rimligt också eftersom det är ett yrke, vars framgång baserar sig på hur populär du är (både inom partiet och hos väljarna) över lång tid, som de valt att satsa på som sin karriär i livet. Hur kan det bli på något annat vis i ett sånt system?
Och just att det ses som ett yrke är del av problemet. Det bör vara ett förtroendeuppdrag under begränsad tid och förtroende måste förtjänas. Vill man ha som yrke att tjäna landet kan man bli statstjänsteman.
Jag är helt enig med dig.
Ja, varför? Vad gäller järnvägen tycker jag denna kartan illustrerar kundunderlag ganska bra för järnvägen och de problem som möter uppstår när handhjärtan som snabbtåg möter verkligheten:
https://www.openrailwaymap.org/
Underhåll och breddande med fler spår är nog rätt tänk på vissa platser, men nya järnvägslinjer utan underlag kommer aldrig bli annat än handhjärtan i Sverige, så investeringar behövs-men på rätt saker, problemet är som du skriver-politikerna tänker längre än till sista tweeten som postats.
Hur kan det annars vara så att vi fortfarande har endast 2% i försvarsutgifter-när de ryskal krigsförbrytarna kör 33,5% (med korruption osv så blir ju utfallet lägre..) men fortfarande efter nästa 3 år så saknar vi mtrl på personlig samt Operativ nivå.
Sverige satsar cirka 2 % av BNP på försvaret. Ryssland satsar cirka 33 % av statsbudgeten på försvaret. Det blir lite svårt att dra slutsatser när man jämför päron med äpplen.
Å andra sidan – då skulle väljare behöva lägga sin röst som grundar sig på det långsiktiga beslutet…..
Så det är ju 2 parter i det hela (inte för att försvara politikernas kortsiktighet vilket är idiotiskt, men att det även ställer krav på oss väljare att vi röstar långsiktigt)
Angående Sydkorea, kan det vara så enkelt att det rör sig om en extremt frustrerad lam anka som tappat ansiktet vid något tillfälle på senare tid.
Men erfarenhet av fjärran östern är att dom kan röra till det som fn, inte ofta men någon gång ibland.
Läste något om någon utredning om oegentligheter mot presidenten och hans fru och att det skulle vara orsaken.
OK.
Är det bara jag som stör mig på att det blir rubriker så fort vindkraften levererar? Som ett “in your face kärnkraftskramare” där ser ni minsann att vindkraften är bäst, för idag levererade den mer ström. Ungefär som om det var någon slags tabelljumbo som tvålade till någon i toppen och sedan hävdade att de minsann är bättre. Mjo, just för stunden men enligt tabelln inte över tiden.
Har noterat tvärtomkommentarer när det inte blåser: “där ser ni vindsnurrekramare, kärnkraften är en stabil baskraft som alltid levererar!”
Alltså samma meningslösa inlägg som jag nu svarade på och bidrog till att svamla med i.
Eftersom jag inte läser speciellt mycket om energifrågor någon annanstans uppfattar jag det nog snarare som tvärtom, här skrivs det om höga energipriser när det inte blåser men rätt sällan om det omvända.
Det vore intressant med en djupare grävning var dessa verkligt enorma summor tar vägen som måste hamna någonstans med priser som inte har någon som helst koppling till produktionskostnaderna. Norge är ju om möjligt ännu mer dysfunktionellt där produktionskostnaden är närmast försumbar men ändå är dagpriserna i SV Norge i paritet med våra.
Södra Norge betalar väl dyrt för el därför att en (liten men naggande god) del av deras produktion i norr tar vägen förbi Sverige för att komma till söder. Så de importerar våra svenska priser.
Vad som ser lite märkligt ut är dock varför Nordnorge (NO4) kan ha priset €10/MWh samtidigt som SE1 ligger på €273/MWh, men ändå är inte ledningarna däremellan ens nära max (200 av möjliga 700 MW NO4->SE1 vid 08:30 i morse). Det borde pumpas elektroner däremellan så det står härliga till om man vore mer ekonomiskt sinnad.
Vad jag minns har väl Norge en ledning till England också. De som producerar el säljer väl till De som betalar bäst?
Kabeln till Storbritannien torde spela roll. Rent allmänt köper norrmännen när det är billigt o säljer när det är dyrt.
Har skrivit det tidigare, men det finns dagar när Tyskland o Nederländerna fått betala svindyrt för att bli av med sitt överskott till Norge, för att nästa dag betala lika dyrt för inportelen från Norge, när det mojnat o solen gått i moln.
Det ovanstående visar på något svårartat dysfunktionellt.
Staten får via vattenfalls vinst in ett antal miljarder per år. Typiskt mellan 20-50 miljarder per år rakt in i statskassan. Vattenfall är störst. På andra och tredje plats kommer Uniper som ägs av Tyska staten, och Fortum med majoritetsägaren Finska staten, som naturligtvis får sina vinster. +60% av vinsterna går tillbaka till staten, kommunerna, eller industrin.
Statskassan är dock en stor säck som sedan delas ut till behövande, så om man vill veta var pengarna går får man studera statens utgifter.
Installerad produktionskapacitet av totalen:
Vattenfall: 43%
Uniper: 16%
Fortum:14%
Kommuner:13%
övriga: resten%
https://www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/produktion/vem-ager-elproduktionen/
Det brukar ju heta ” Det är inte ens fel att två träter ” .
Att vi har de elpriser vi har idag är på grund av att full fungerande kärnkraft stängts av och ersatts med propellrar.
Vem som bär ansvaret får de förståsigpåare ta reda på.
Krasst ser jag att haveriet ligger helt i de stora partiers fantasier att lyssna på den så kallade miljörörelsens predikningar.
Alla har velat sjunga den gröna omställningens lov, utan att tänka på konsekvenserna.
Sen har Putte i Ryssland haft med ett finger i stora syltburken.Vilket spätt på El-krisen.
Vi tvingas nu att elda olja och vid årsskiftet gas i Malmöregionen. Det kommer troligtvis att öppnas upp flera gasturbiner framgent. En konsekvens av “Miljörörelsens gröna omställning”
Om man sätter upp propellrar överallt i Sverige och det inte blåser så kommer det inte genom ett trollslag att finnas el i uttaget.
Det kan till och med en lågstadie-elev räkna ut.
Det Sverige behöver är en El-överenskommelse över blocken som förordar kärnkraft. Och den behöver komma NU !!!
Äntligen en vettig kommentar bland allt dravel i denna tråden.
Det var pga. haveriet i Fukushima som det ställdes krav på bättre säkerhet i svenska kärnkraftverk som ägarna inte tyckte att alla kärnkraftverk var lönsamma att uppgradera. MP ville säkert ha mindre risk för havererande kärnkraftverk. Men var dom de enda som tyckte så?
Tänker du på kravet på oberoende härdkylning?
Säkerhet mot tsunamis? Sällan vi får dom rackarna här borta…
Att tvingas elda olja och gas enbart vid peak skulle fortfarande vara en stor vinst för miljön. Om det var så det såg ut i alla länder då alltså.
Jag är för kärnkraft, men nackdelarna är många och tydliga så om vi kan lösa det på annat vis skulle det vara mycket bättre.
Ansvaret bärs av stråltanterna (av alla kön) i politiken som inte kan något om fysik.
Om man envisas med att vara rädd för strålning så bör man vara rädd för solstrålning som har dödat enormt många flera människor än vad strålning från kärnkraftverk har gjort.
Pga att vi har varit så försiktiga med kärnkraften, såklart. Hur många bryr sig om de vedertagna råden om solbadning? Få. Väldigt få. Och hur skulle man reglera solbadning? De skulle bli de mest drakoniska lagarna i världen om man införde.
Vad jag försöker säga är att ditt argument saknar nånting… just det ja, eftertanke!
Vad är det jag borde tänka efter om? Ja, man måste tänka efter innan man bygger kärnkraftverk, vilket alla (utom möjligen kommunister i Sovjetunionen) som har byggt kärnkraftverk har gjort). Varför tänker inte folk efter om solstrålning?
Solbadning behöver inte regleras. Det räcker med att folk har lite av något som saknas …just det ja, eftertanke.
Har ett stort batteri från en elbil kopplat till min inverter. Laddade i natt och nu säljer jag för glatta livet
Har det börjats med att öka överföringskapaciten från norr till söder? Går det att öka överhuvudtaget. Då kan vind o som spela en större roll.
Den nya beräkninsmodellen för kapacitet mellan elområden har faktiskt ökat kapaciteten med motsvarade 20-30 miljarders investering i stamnätet och motsvarande 10 år i ledtid.
Det är anledningen till att vi ville byta modell. Det nyttjar befintliga kablar mycket mer effektivt.
Det får då till följd att man kan köpa mer el som förut var instängd i SE1 och det gör att deras pris har ökat vid stor efterfrågan.
Dvs det har bara påskyndat utvecklingen mot målet att kunna flytta el fritt genom Sverige. Det som alla vekar tjata om att ha 1 elområde har klivit ett stort steg framåt helt gratis. Men inte blev nån nöjd för det. Man ska akta sig vad man önskar sig, det kan slå in.
Problemet med transmissionen är inte att det inte finns fysisk kapacitet i kablarna, det är att det finns för lite kinetisk rotationsenergi i södra Sverige sedan reaktorerna lagts ner. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket massa för att hantera effekten. Energi är inte som vatten där man kan flytta det kors och tvärs i slangar och rör utan energin finns i hela synkronområdet samtidigt och transmissionen håller ihop synkronområdet så att det inte kommer i otakt (enkelt uttryckt). Finns det i ett område för lite svängmassa så kan man inte använda så mycket effekt där som man önskar, oavsett hur kraftiga ledningarna är dit.
Det påståendet behöver du backa upp med fakta. Det är visst fysiska begränsningar i transmissionätet. Varför skulle vi annars satsa stora pengar på att uppgradera till 400kV samt bygga nya?
Det du beskriver med brist på aktiv och reaktiv effekt kan ibland begränsa på vissa snitt men att generellt säga att ingen förstärkning av “kablar” behövs är helt enkelt inte korrekt. Det visar ju bland annat den nya modellen där vi kan föra över mer än tidigare när den artificiella begränsningen tas bort.
Jag satt på ett videomöte på jobbet imorse med en kollega i Sydkorea.
Han frågade om vi har några bra politiker i Sverige som vi kan skicka över då de sydkoreanska inte är nåt vidare bra.
Vi svarade: Nej, vi har inga bra.
Våra verkar dock vara bättre än deras. Åtminstone på presidentnivå.
De kanske vill ha någon ur vårt kungahus istället? Vi har ju inte jobb att erbjuda själva till alla prinsar & prinsessor så det kan bli en exportvara precis som förr i tiden. Välartade är de nog också, och ställer inte till med så mycket oreda.
Ja, ordet republik är onekligen ett rätt bra argument för monarki. Men vi har knappast ett problem med för många prinsar och prinsessor jämfört med Saudiarabien. Där räknas de i tusental, runt 15 000 enligt Wikipedia.
@Jonas – alltid bra att inleda möten i en öppen, ärlig och transparent anda…
Intressant ändå att SE3 har högre elpris än SE4 just nu :). Lite tröst för oss i SE4 ändå….
Jag brukar påpeka att jag har samma elpris alltid oavsett om det blåser och/eller är soligt eller inte, eller om det är -30°C. Känns bra tycker jag.
Det är lite som LW:s aktieportfölj, man engagerar sig någon gång rätt sällan och sedan är det så till nästa gång man måste engagera sig.
Japp. Dyrare när elen är billig (har inget för de gångerna när elen kostar någon tioöring per kWh), billigare när elen är dyr (slipper smockan när elen kostar några kronor per kWh), i snitt betalar man antagligen lite mer än man hade kunnat komma undan med men å andra sidan får man en mycket större förutsägbarhet.
Har man storförbrukare som lätt kan automatiseras att flytta i tid så är det en sak. Om förbrukningen är ungefär vad den är när den är så är situationen en annan.
Jag provade timpriskollen.se nån gång i höstas. Att byta från s.k. rörligt pris till timpris skulle (för den månad jag kollade) löna sig med mellan 100 och 200 kronor.
@JohanPer
Varför är det en tröst?