I väntan på att Valueguards hemsida ska fungera så man kan ladda ner morgonens bostadsprisdata, får det bli ett utfyllnadsinlägg. Vi befinner oss just nu på svemester och besöker svenska vingårdar i Österlen medelst muskelkraft. Åhus Vingård är för övrigt interrnationellt prisbelönt, tre gånger, med guld, silver och brons för tre olika viner och årgångar. Och ja, ett besök på intilliggande Rökeriet för att testa dessa var inte en besvikelse.
Åhus Vingård |
Det finns en myt om att svenska viner inte är något vidare, men det stämmer knappast utan bygger på fördomar. Vi har besökt flera vingårdar på Kullaberg och nu på Österlen, och svenskt vin kan absolut leverera kvalitet. Guldkvalitet i fallet Åhus Solaris Eq 2018, och Åhus Vingård har även fått silver och bronsutmärkelser internationellt.
Gulddiplomet från International Wine Awards |
Svenska viner är dock inte billiga, och lämpar sig nog sällan för lagring. Men kan alltså hålla mycket hög internationell klass.
Provning av de fyra vinerna från Åhus Vingård som fanns på intilligande Rökeriet |
Själv blev jag extra mycket imponerad av Åhus röda vin av druvan Leon Millot. Inte lämpligt för lagring, men ett fantastiskt vin, helt klart.
Vi kommer återkomma med fylligare och friskare riktiga recensioner och reportage från Österlen och Kullaberg, men i väntan på Valueguard får detta duga.
Med internationella utmärkelser kan man garanterat avfärda villfarelsen att svenska viner inte duger.
Försökte ta en selfie, men blev fotobombad av Lena |
24 kommentarer
Men… är det ett leende vi ser! Trevligt!
Men… är det ett leende vi ser! Trevligt!
Finns en del på Bjäre med 🙂
Finns en öländsk rosé jag kan rekommendera, dock lite pricey…
Låter som en riktigt livsnjutareresa. Härligt! Visst är Skåne fantastiskt. Som inflyttat Skånebo sen länge, så har jag inga ambitioner av att flytta härifrån med all närhet (kort distans) som erbjuds här.
Har en semesterresa uppåt åhustrakten bokad, bra tips med vingården.
Helt klart rätt sida Skåne dessa helvetiskt varma dagar, Österlen brukar alltid vara några grader svalare. Passa dej på Ravlunda bara.
Här i grannbyn visar termometern 32 grader. Var på scaniabadet igår och flexade min bleka. Coronakropp. Strandbaren stängde 22 redan, sen var det bad o därefter hemfärd,
Var runt 32 grader vid Ravlunda. Sista biten mot Kivik räddades vi av en Swish-bod med äppelmust.
Sedan turades ni om att högläsa olika österlenska miljöbeskrivningar ur Ranelid samlade produktion?
"Rrrrravlunda kyrrrrka tycktes sväva i vårrrrrvinterrrrljuset när begrrrravningen inleddes…"
Nja, "Piraten" ska det vara. Min favorit. Har nog allt av honom, utom en bok.
”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972. ”
Han sa också: ”Det finns ingenting, som inte hänt, men mycket som inte berättats". Jag instämmer!
Ok, det första citatet uttalade han inte själv, då han redan var död 😉
Bada inte i området vid Stenshuvud (en hel del har drunknat där), eller söderut mot Simrishamn. Flera förrädiska sträckor. Jag var nära att drunkna där en gång (vid nästan vindstilla).
Bättre att hålla sig till Danskt bajsvatten då. Badar man i Lomma så tar konditionen slut innan paketet blir blött.
Österlen kan så klart vara lite annorlunda för t ex stockholmare som har mycket lättare att flyta i hemma i sin skärgård där "vattnet" i huvudsak består av uppsvullna tjackis-lik, kanyler, slaktavfall och finska tomflaskor.
Nä, danskt bajs vill man ju inte bada i. Är säkert bättre kvalitet på östsidan. Har inget minne av att det var några direkta varningar för bad, när jag bodde där. Men jag såg faktiskt för någon vecka sedan:
"Nya badvattenprovar visar att e-colibakterierna försvunnit från stranden vid Skepparp/Haväng."
Åhus vingård ligger inte på Österlen, bara så det inte blir någr amissförstånd där 😉
Med nytt alster på gång och sålda film/spelrättigheter så är det en väldigt välförtjänt ledighet. Väl unnat.
Glöm inte att besöka Torsebro bruk norr om Kristianstad. Där gjordes i stort sett allt krut till garnisonsstäderna Kristianstad och Karlskrona efter snapphanefejderna och fram till mellankrigstiden.
Kristianstad som stad är f.ö. underskattad, men det beror nog nu på att man saknar sin funktion i dagsläget. Hovrätten försvann 1917, militären kring millennieskiftet. "Skånes huvudstad" som i en sämre amerikansk delstat är det som återstår på ett ungefär, med skillnaden att där är fasader längs boulevarderna som i en fin fransk provinsstad.
Flera plus på alla kommentarer här. Väldigt roliga, fyndiga och informativa om vartannat.
Sandhammaren är fin, men attans kallt vatten. Men de kommande dagarna lär ju bli varma.
Är oftast många grader varmare i vattnet på sydkusten mot Ystad jämfört med Sandhammaren, men också mer folk på stränderna.
Sandhammaren är också ett lurigt ställe. Många fartyg har förlist där förr i tiden. Och ja, väldigt smal väg ner till havet (möte), och stor brist på parkeringsmöjligheter. Folk parkerar invid kanten av vägen hela vägen ner till havet (och riskerar böter). Brukar bli fullständigt kaos vid fint väder.
Det är en populär strand, och vid fint väder får man vara ute i god tid om man vill få parkeringsplats. Men med cykel funkar det ju bra.
"Trots det ostadiga vädret var det en hel del besökare vid Sandhammaren igår. Nu har kommunen satt in trafikvakter, för att dirigera om bilarna och förhindra den värsta trängseln."
Lite synd att man inte ordnar med fler p-platser kring många stränder.
Ett besök på Branterögen som öppnar 26/6 är ett måste med utsikt mot Hoppet af Brantevik är ett måste på Österlen!