Var ett tag sedan jag skrev något om maskinhallen, som nu i princip är färdig undantaget inredning. Nedan följer en summering av kostnaderna.
Framsidan med sjöutsikt runt hörnet. Laddstation för elbilsladdning, och kattlucka för skadedjursbekämpning. Externt trefas och 16A-uttag. |
Maskinhallen ligger på cirka 30 m2 och har nu i princip totalrivits och sedan byggts upp igen som varmhall med luftvärmepump. Hade det inte varit för att det är en jordbruksfastighet och i en ekonomibyggnad kanske det hade varit ett stort garage med dubbel takhöjd på delar av ytan, men nu är det alltså en maskinhall. Av den gamla hallen från 1937 är tio reglar, balkar eller brädor kvar, plus den gamla plattan och sockeln.
Lena och jag gjorde allt arbete själva utom elarbetet, värmepumpen och ställningsbygget, så det mesta nedan är materialkostnader utöver detta. Vänner på besök bistod lite invändigt med skivor, lister och loftet. Någon kostnad för egen tid är inte medräknad, men 90% av jobbet skedde under coronaisoleringen i våras och ersatte därmed externa sociala åtaganden, inställda föreläsningar etc. En positiv sak med coronapandemin har varit nödvändigheten att stanna hemma, vilket gett tid för sådant här. Och utifrån hur trävaruindustrin är överhettad, så verkar det vara rätt vanligt att det snickrats i koja, gård och stuga i år.
Eftersom det är en ekonomibyggnad på en jordbruksfastighet finns det ingen möjlighet till ROT-avdrag, och alla priser är inklusive moms.
Byggnadsställning 13 750:- (Sjöglimtens Entreprenad)
Arbetet hade varit helt omöjligt utan byggnadsställning, och oavsett sparar ställning enormt mycket tid – för att inte tala om säkerheten. Det var dels en U-formad ställning utvändigt runt byggnaden, och dels två invändiga ställningar på längden för att kunna hantera invändigt arbete. Detta på grund av takhöjden som är cirka fyra meter som högst.
Byggmaterial och materiel 53 898:- SEK (Sätila Bygg)
Detta inkluderar en del kompletterande verktyg, typ två ytterligare kofötter och skyddutrustning till rivningen, så är inte enbart material. Även spackel till målningen invändigt ingår här. Allt fasadmaterial liksom vind- och vattskivor var den lite dyrare – men prisvärda – grundmålad finsågad gran från Derome via Sätila Bygg. Sparar en hel del tid.
Port och fönster 22 893:- (Skånska Byggvaror)
Färg utvändigt 5 119:- (Falu Rödfärg online)
Vald färg för fasaden är linoljefärgen Falu Rödfärg Träfasad, då den både går att måla ovanpå grundmålat trä, och ovanpå slamfärg från Falu Rödfärg, vilket möjliggör ett kulörbyte på hela ladan framöver. Brädor med Falu Rödfärgs slamfärg har testmålats för att verifiera detta. Falu Rödfärgs Knut & Foder har använts för knut och foder.
Söderfasaden, inklusive knut och foder, har strukits två gånger, övriga en gång, men vid behov ska det gå att måla över senare. Ost och särskilt norrfasaden är på grund av det mikrogeofrafiska läget dock väldigt skyddad, särskilt rent empiriskt utifrån befintliga byggnader och tidigare skick på fasaden. Panelen är målad på plats, locklisterna är målade invändigt under tak i själva maskinhallen.
Färg invändigt 2 075:- SEK (Skene Järn)
Inkluderar penslar, rollerset etc. En del spackel ingår i byggmaterial ovan. Taket grundmålades bara och den inre långsidan mot resten av ladan är inte målad, utan är fortfarande faluröd.
Elarbeten 23 290:- (Johansson & Gunverth)
Luft-luftvärmepump 24 721:- (Johansson & Gunverth)
Summa: 145 746:- SEK
En snabb googling ger 102 000:- SEK för en byggsats för ett 40 m2 garage med puplettak, men det inkluderar inte elarbeten, värmepump eller målning, och bygger man från noll måste man förstås även göra markarbeten och grundarbeten. Priset exklusive färg, el och värmepump blev alltså ungefär samma som en byggsats, eftersom vi redan hade grunden. Med en snart 100-årig grund var någon byggsats förstås aldrig aktuell, då vi behövde bygga för skevheterna i grunden, så långsidan är t ex svagt konkav, och givetvis för de specifika måtten.
Sedan är det här en jordbruksfastighet, utan grannar, sist på vägen, högst upp på berget och mitt i skogen. Medelklassvillaområdets krav på millimeterprecision finns alltså ej.
Överlag lyckat, och guld värt med isolerad och uppvärmd maskinhall. Börjar bli otroligt skönt att kunna gå in i en torr och uppvärmd lokal så här års så fort något ska åtgärdas.
47 kommentarer
Är P-skylten ett krav på en jordbruksfastighet?
Nä.
Är elutaget på väggen IP44? 🙂
Minst.
Stabilt ändå med pskylt hemma. Vad gör du när det står två bilar? Tar du ut kontrollavgift?
Fredagsgarvet!
Ska sätta upp telefonnr och tillstånd erfordras, så jag kan lägga kontrollavgifter ja, har fler P-skyltar på domänerna. Det är instruktioner för besökare så de vet var de ska ställa sig.
Alla ställer sig dock på vändplatsen, där jag satt upp en P-förbudsskylt…
Du får hyra in ett parkeringsbolag. Se bara till att stå på rätt plats själv… 🙂
Den brännande frågan är förstås: Har du köpt skylten – och vad kostade den i så fall? 😉
Jodå, köpta skyltar (har fler). Kostar inte så mycket, någon hundralapp styck. Köpte dem där i Kållered tror jag. Ser rätt prydligt ut. Fördel egen mark är ju att man kan skylta upp lite som man vill.
Krävs P-skiva?
Gillar den biologiska skadedjursbekämpningen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Eller nödutgång för katter?
Katter har en förmåga att bli instängda på lite konstiga ställen.
Exakt! En egen kattlucka storlek XXXL eller kanske en hundlucka? Då kan er Lurvi-Turvi/tyngdtäcke/tröstare komma ut, när hen har blivit instängd i maskinhallen av misstag. Problemet med kattlucka hos oss var att en annan katt smög in genom luckan och pissade revir överallt och spöade upp våran katt på köpet. Då blev vår katt en "nyckelkatt" med en ny lucka med magnetlås och nyckel i ett band runt halsen. Ibland tappade hon bort sin nyckel, som var en magnet som fastnade i järnföremål och vi letade efter nyckeln överallt ute och inne. Konstigt nog lyckades katten ta sig genom luckan ändå, den använde klorna för att pilla upp låsmekanismen.
Gärna med en lämplig skylt: "Endast för katter – hundar göre sig icke besvär".
Alternativt "hundar undanbedes vänligen"
Bra jobbat! Känns fint med så bra resultat, inte minst när man gjort det själv 🙂
Fint när man är nöjd med ett bra jobb. Då kan man bara gå och mys-titta på resultatet.
Varför sån nivåskillnad på dörrbladen?
För jag gjort det själv? Och för att det som det står i texten finns en del egenheter i grunden som diffar några millimeter i varje hörn. Dock kunde man kanske kompenserat det om man lagt mer tid, kanske gjutit upp så det blivit slätt, men allt fungerar som det ska – det blir tätt, det går att låsa, det går att öppna. Och inte något medelklassvillakvarter, utan en ekonomibyggnad på en åtminstone 115 år gammal gård.
Huvudsaken att det funkar. fick själv beställa måttbeställd verkstadsdörr från y-te. Den är rak men svår att låsa upp i viss väderlek
Hehe – skulle just fråga men så hann du före…
Det känns riktigt bra när man gjort något själv och det uppfyller kravspecen.
Personligen brukar jag inte göra saker perfekt för det tar alldeles för lång tid. Det räcker med att det blir tillräckligt bra. Exempelvis gjorde jag 75m2 covid-altan på 1,5 vecka. Ja, den blev bara nästan perfekt, men duger. Bara jag som ser små defekter.
En perfektionistisk granne har hållit på flera månader med sin altan, och den är fortfarande inte klar. En bräda om dagen och otaliga ommätningar.
Rev och satte upp nya duschdörrar i helgen. Inte heller perfekt, men absolut tillräckligt bra. Det skiljer 1 mm mellan toppen på dörrarna, men det var kompromissen mot att behöva skruva lös och justera hållarna. Det behöver inte bli perfekt, för det är ingen annan än jag som ser det.
När jag var ung och hade min första villa så ville jag ha allt perfekt. Då blev det som sagt inget alls istället.
Sen lär man sig att maskera sina misstag. Silikon och målarfog är fenomenala på att dölja visuella misstag, åtminstone om det gäller detaljer inomhus.
Är det något man ska betala för är det målaren. Lite spackel, fog och sedan färg kan dölja det värsta snickararbete…
Yea – och det DUMMASTE man kan ta sig för är att (försöka) måla själv efter att yrkessnickare satt upp basytorna – de lämnar ALLT till "målaren" att fixa…
Har amatörmålat rätt mycket både inom och utomhus. Det är relativt enkelt. Har genomgående blivit proffsnivå på det. Det är förarbetet som det är viktigt att man gör rätt, spackling, slipning, maskning etc.
Inget karpaltunnel-syndrom ännu? Ganska vanligt i sådana sammanhang.
Har själv spacklat och målat två nybyggda hus där profssnickare lagt grunden. Resultatet blev babianbra – speciellt taken inomhus. Problemet är bara att det tog ca 5x längre tid för mig än för en yrkesmålare och hade jag försökt försörja mig på måleri skulle jag snabbt svälta ihjäl.
Det är enbart det Svenska Skattesystemet som gör att jag kan spara pengar genom att ta tjänstledigt utan lön för att istället fuska som målarkludd åt mig själv.
jag håller på 35m2 plattan gjöts i somras, det skall bli en liten verkstad/maskinhall, att gjuta platta är enkelt men ändå stressigt, allt måste funka, betongen väntar inte, man är glad och nöjd när allt har gått som det skall. Resterande är ingenting, sätter jag inte upp väggen idag kan man göra det nästa vecka, ingen stress.
Så tänker jag göra. Leja bort plattan. Sedan har jag en slät yta i våg och kan limma på skift efter skift med lättbetongelement.
När sedan taket är på och fönster/dörrar är insatta är det lättare.
Vi gjorde allt själva med hjälp av arvingarna, våra söner är alltid behjälpliga och jag hjälper dem när det behövs, det är viktigt att kunna hjälpa varandra.
Deponi? Hur blev du av med eternitplattorna när de kommit ner?
Varför skippade du att sätta in en bilport förresten?
Landets ekonomibyggnader är en tickande bomb, mycket är ju rester från en annan tid när det var billigt att bygga.
Att sätta in sin sommarbil i någons lada kommer knappast vara gratis i framtiden..
Bilport? Ska inte stå bil där. I övrigt ville maximera höjden på porten, bilport tar höjd.
Har inte med rivningskostnaderna, inklusive hyra släpkärra för all transport av det rivna. Saftiga kostnader för att lämna in taket btw, men framför allt ett himla pill med paketeringen. Värt eget inlägg kanske?
Pga sockeln finns ingen separat dörr. I 95% av fallen ska man bara in till fots och då är slagborr enklare som dörr.
Själv har jag ett antal tusen (ja, tyvärr) kvm eternittak som måste ner i min livstid. Skriv gärna om det så jag vet hur många lastpallar huvudvärkstabletter jag ska beställa.
På tal om farligt avfall hittade jag en gömma bekämpningsmedel i en hästbox. Alla man snackade med sa "gräv ner skiten" med lägre röst, när jag såg taxan det kostade att lämna in det förstår jag det. För att inte tala om att man blir av med körkortet om man transporterar det o.s.v.
Alla. Alla lastpallar huvudvärkstabletter.
För oss kostar det 2000 per ton. Men det stora böket är inplastningen.
Vad kul då att det ligger en massa tung mossa på..
Blogga gärna om inplastningen. Ett plastat paket/lastpall?
Beror nog också var i landet man befinner sig. Här på ÅC står det en container där privatpersoner kan lämna eternit. Antagligen för att eternitklädda villor är _mycket_ vanliga i området.
Verkar vara krav på att de ska plastas i kraftiga plastsäckar, så inte pallar som är plastade. Sen märkas tydligt med ASBEST
Min kommun har ingen egen inlämning, utan det sker i Borås. Boråsaren har gratis, som grannkommun får jag betala.
Tror du haee fått betala ändå, inte många såna skivor på boningshus.
Du stavade troligtvis bara fel, men det heter pulpettak; gjorde själv ett sånt tak i somras.
Det måste ligga en stor dold kostnad i att behöva stå ut med dryga läsarkommentarer om de där sneda dörrbladen.
Bra jobbat! Torra förvaringsutrymmen behövs alltid. Toppen med eluttag på utsidan.
En fråga och synpunkt, är marken framför porten tänkt att köras på? Verkar vara onödigt mycket växlighet. Blir det inte lätt väldigt halt och kladdigt där på vintern om du inte ordnar en bättre beläggning? Lätt hänt att man drar in onödigt mycket smuts.