Artikeln innehåller reklam för Hemsol, som ger dig en eller flera offerter på hembatterier eller solkraft.
Börserna är blandade ii de asiatiska tidzonerna. ECB sänkte som väntat sin styrränta för fjärde gången i år och svenska kronan försvagas. Elpriserna fortsätter vara extrema idag med toppar runt 300 öre, men är inte längre rekordhöga för vintern, utan kallas lägre av de som vill försvara situationen.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.56% för OMXS30 och -0.62% för OMXSPI. Den svenska kronan försvagas till 11:03 SEK för USD och 11:54 SEK för euron, trots eller tack vare att Eurozonens centralbank ECB sänkte sin styrränta för fjärde gången i år igår. Beskedet att sänka till 3.00% från 3.25% var dock väntat enligt konsensusprognosen. Därmed ligger inte ECB:s agerande i vägen för fortsatta svenska räntesänkningar, som oavsett stöds av Riksbankens kalenderbitares styrmedel KPIF.
I USA backade börserna och indexet S&P-500 gick -0.54% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick -0.68%. Långa amerikanska räntor fortsatte att stiga med ordentliga kliv på 0.05 procentenheter för femårsräntan eller längre löptider.
Borta i de asiatiska tidszonerna håller veckan på att avslutas i moll. ASX 200 -0.41%, Hang Seng -1.67%, KOSPI +0.40%, Nikkei 225 -0.90% och Straits Times +0.20%.
Elpriserna fortsätter vara extrema, men inte rekord för säsongen längre vilket får en del att kalla priserna för lägre eller mer normala i sina försök att vifta bort situationen. Lustiga är att både vänstern och högern är förenade i att skräna över elpriserna, men enda skillnaden är att de skyller på varandra, medan ingen tänker göra ett skit åt saken. Svensk politik i ett nötskal.
Vänstern vill ha mer vindkraft och lägga ner kärnkraften, viilket är exakt den politik som fört oss hit, medan högern vill bygga kärnkraft som inte är på plats förrän om i bästa fall 10 – 15 år givet att inte Miljöpartiet ska stödja en regeringsbildning då alla sådana projekt stoppas, samtidigt som man vill stoppa förnyelsebar energi och fortsätta riva svensk vattenkraft, vilket även vänstern vill.
Elpriserna i norr blir ganska normala för årstiden med 13 – 17 öre som medel dagtid, mot 181 öre i SE3 och 192 öre i SE4. Priserna toppar på 301 öre i SE3 och 285 öre i SE4, medan de som högst blir 27 öre i SE1 och 35 öre i SE2.
Lägsta elpriset i SE3 och SE4 blir 35 respektive 37 öre, och elbilen laddades som bäst för 61 öre i natt, vilket vissar att man när man förskjuter de stora förbrukarna kan få årstidsnormala elpriser. Det som spelar roll för konsumtionen är värme, varmvatten och elbil. Resten är enskilt växelpengar.
Har man timmätning är förstås även hembatterier och solkraft en hjälp. Det senare kanske inte så mycket så här års pga mörker och snö, men hembatterierna kan eliminera förbrukningen under pristopparna, mot att de laddas till lågpris nattetid.
Enda fördelen med energifrågorna är att man som hushåll med stor förbrukning (=villa) kan göra något åt saken genom energieffektiviseringar. Lågt hängande frukt är att byta till värmepump, om det så är luft-luftvärmepump, alternativt tillföra ett alternativbränsle som pellets till centralvärmen i bostaden (även om pelletspriserna följer elpriset i en fungerande marknad, men köp in på sommaren givet lagerutrymme), genomföra tilläggsisolering av vind och täta eller byta gamla fönster om läckagen inte står för ett äldre hus enda ventilation. Tilläggsisolera fasaden är svindyrt och ska bara göras om fasaden ändå måste bytas. I övrigt kan man införa automatisk tidsstyrning givet rätt utrustning och intresse, och sedan skaffa solkraft som sista steg.
I övrigt ska förstås villaägaren installera kamin för att kunna värma på fastbränsle under pristoppar eller strömavbrott, eller bara för att det är trevligt. Kanske den viktigaste preppen i ett hushåll, men glöm inte köpa veden senast på sommaren och i kubikbulk, inte från mackens mysbrasepriser – torr ved kan bara produceras på våren vilket gör att vinterpanikpriser är som man förtjänar. En kamin för preppingsyfte ska inte vara en överprissatt designkamin med en massa meningslös täljsten, utan en ren gjutjärnskamin med platt topp på vilken du kan koka vatten eller laga mat. Din kamin ska ha en verkningsgrad på över 80%, annars eldar du bokstavligen för kråkorna och det finns ingen ursäkt att idag köpa en sämre kamin än så.
163 kommentarer
God helg .-D
Gott blot!
Till följd av min egen inkompetens så fick värmepumpen lite fnatt igår och gick på högvarv under dygnets alla timmar vilket resulterade i härliga 160 kWh förbrukat under gårdagen, upp med +/- 120% från i förrgår. Glad fredag
Handhjärta.
Sverige har ett elenergiöverskott.
Att elen är dyr i södra Sverige beror på marknads experimentet med marknadspriset som går över landsgränser när en politisk styrd misslyckad energi politik smittar över till länder som skött sig från bovar som leker med sina medborgare.
Samtidigt jublar elbolagen som kan ta ut fantasi priser på elen.
Dags att starta ett parti som kräver ett slut på Marknadslekstugan inom strategiska områden som energi och infrastruktur.
Skulle försvaret skötas på samma sätt så skulle det kosta minst 10 ggr mer för hälften av vad vi har idag. Det skulle med säkerhet vara 100 ggr så häftigt och coolt dock.
Dagens elpriser handlar bara om ett totalt misslyckat marknads experimentet som bara stoppar miljard vinster i elbolagens och dess ägares fickor.
Det är dags att reglera elmarknaden igen och förstatliga elnäten i Sverige.
Det är en fråga om landets överlevnad, elbolagen och marknaden har bevisat att de absolut inte klarar av det.
Har fattat det som att staten tjänar multum på de höga elpriserna.
Igår vid 17 tiden nettoimprterade Sverige
bl.a från Litauen. Då var det inte extremt kallt o inte lugnt. Hur fn blir det vid ett vinterhögtryck med kallt o lugnt i landet, i 4 veckor?
I övrigt var det alla kablar när till Tyskland.
SVK har funderat lite på hur det kommer att se ut när det kommer att vara vindstilla och kallt i vinter.
https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2024/kraftbalansen-pa-den-svenska-elmarknaden-rapport-2024.pdf
Burro
👍
Ja staten tjänar multum när vi betalar skatt på fantasi priser. Regeringen får det att se ut som statens kassa är solid, medan hushållen blöder och företagen bromsar.
Enligt kontrollrummet var det export hela dagen igår, även om det inte var så mycket runt 18.
Transmissionsnätet i Sverige är och har alltid varit statligt, mig veterligen.
Varför är det så många som ropar efter större statlig styrning när det är just statlig styrning som ligger bakom dagens situation?
+1
Dessutom har vi ett statligt ägt energibolag, som har exakt samma priser som alla andra
Att elen är dyr i södra Sverige beror på att de är Europas sämsta elområden vad gäller produktionskapacitet. Det saknas även kinetisk rotationsenergi där, vilket försvårar transmissionen.
Det är inte heller speciellt mycket marknad inblandat. Det är extremreglerat och centralstyrt. För övrigt är så gott som alla elnät i Sverige offentligt ägda och styrda.
Kollade precis elförbrukningen, vi bor tre st i en 70 tals villa på 140kvm + källare Direktverkande el och luft luft värmepump.
Bytte värmepumpen i februari i år (den gamla fungerade fortfarande men var 15år)
Vi har minskat årsförbrukningen med 21% Vi har hitintills i år förbrukat 15 000kwh och i detta ingår 1500 elbilsmil (model 3) vi har kört ungefär samma som förra året så större delen av besparingen bör vara nya värmepumpen.
Men de som vi sparar mest pengar på är att vi köpt in oss i vindkraftskoperativ och har en elkostnad på 30öre plus avgifter vilket inte ger de svindyra räkningarna under vinter men kanske inte sparar något under sommaren iofs
Förbrukningen under sommaren är lägre. Gäller att kooperativet ligger i samma elhandelsområde visade det sig 2021-2022, annars blir det inget bra …
Ja precis de har varit en av SVEF:s fördelar vilket har gett dem god ekonomi.
men trodde inte ny luft luft värmepump skulle göra så stor skillnad, den nya kommer spara ihop sig snabbare än jag trodde
Du får ut cirka 4 ggr vid ideala förhållande runt 8 plusgrader så luftvärmepump är fantastiskt vid plusgrader.
Tekniken har ju blivit bättre, men t ex kanske utomhusdelen i en äldre pump delvis sätts igen av småskräp och behöver städas över tiden.
Även innerdelen sätts lätt igen av damm. Och ännu mer om någon varit där med dammsugaren och böjt lamellerna. Plus att köldmediet kan läcka ut, på samma sätt som det gör i bilens AC.
Tekniken är i princip densamma liksom gällande bergvärme (trots inverter).
Så det är som Andmar är inne på, det är bristande underhåll som gör att kapaciteten minskar.
Hösten har varit 1-3 grader varmare än genomsnittet beroende av vart i landet du bor. Heja på fossileldningen och uppvärmningen löser sig själv
BNP faller i Sverige.
Inte konstigt när elmarknads-lekstugan får fort gå.
Hushållen och företagen kan inte förutse kostnaden för elenergin längre fram än någon dag.
Hur ska de då kunna förutse sina utgifter en månad framåt?
Stora delar av samhället har dragit i handbromsen för att kunna betala eventuella övervinster till elbolagen och deras ägare för att solen inte skiner eller vinden inte blåser i Tyskland.
Det går “bra” för Tyskland har jag hört
… eller inte.
Det krävs ett slut på dessa kapitalistiska marknadsexperiment rörande samtliga samhällskritiska system i Sverige. Snart fungerar ju allt i Sverige som sjukvården i USA.
Nån jävla ordning och reda får det vara i riket.
Du får trösta dig med att vi har fred i Europa?
För det är därför vi håller på med det här.
Benelux borde ha satsat allt och lite till för att slå ryssen i Ukraina men har de gjort det?
Elpriset i Sverige beror på en korrupt marknad.
Sen att länder nere på kontinenten har haft en helt galen energi politik och gjort sig beroende av ryzzland och att deras energi försörjning kollapsat och nu slår över till oss, beror inte på kriget utan att vi har en korrupt elmarknad.
Sen att många länder i Europa inte gör tillräckligt för Ukraina är en annan fråga.
+1👍
Hur har Nord-Pool regleringen och de tvingande lagstiftningarna med “kapitalistiska marknadsexperiment” att göra?
Avregleringen.
Hear hear!
Viktigaste preppen måste väl ändå vara att bo i ett hus med källare när … kommer?
På tal om människor och zombies så fick jag höra nu på morgonen att Klarna inte har anställt någon på ett år.
De kör AI istället.
Du är tillbaka!!
Några som också kommer go nuts på AI (där många konstigt nog laggar) är operatörerna. Allt från nätplanering, KS, NOC, billing, revenue assurance, säkerhet etc.
Samtidigt arbetslösheten sjunker lite i Svedala, clownshowen i en av vår största handelspartner fortsätter med ett intressant nyval on it`s way, Peak Trump kommer närmare, Frankrike har lite lätt slagsida just nu, kolpriser i Kina ner på missnöje med stimulanspaket, UK krymper (finansiellt alltså) och Kina skickar också signaler att man vill ta upp relationen och helst innan Trumps tillträde (snacka om 2 minutes to midnight där) och det värsta av allt priset på det svarta guldet, dvs livets vatten kaffe, klättrar till högsta på 50 år…
Tack för en trevlig sammanställning, bättre än alla professionella finansrapporter som släpptes nu på morgonen.
Ja, det blir kul det här och man förstår ju verkligen de som ökar på sina aktieinnehav nu när börserna är på ATH och utsikterna ser bättre ut än någonsin!
🙏🏼
Stämmer angående Klarna. De har systematiskt sminkat resultat/FTE då det anses vara en viktig KPI inför noteringen. Givetvis är definitionen av FTE att man är heltidsanställd (sitter man på konsultkontrakt är man exkluderad även om man jobbar heltid åt Klarna). Finns en strategi att fortsätta få ner antalet FTE:er över kommande 12-24 månaderna.
Man har en AI-lösning som ersättare för t.ex. enklare analytiker – men en hel del FTE:er ersätts av att man tar in konsulter som gör jobbet istället (tänk outsourcad första linjen IT-support, lönehantering, leverantörsreskontra, etc.).
Intressant, en reflektion här är hur dom ser på nya bemanningslagen. 1st line, lönehantering, levkontra etc. är svårt att motivera som något annat än bemanning så avser Klarna cykla sina bemanningskonsulter på 23 månaders kontrakt eller väljer dom månadslönevarianten och kvarhåller över 24 månader?
Eller är det rent av så att dom gone offshore för dessa tjänster. IT-support kan ju köras lite varstans men löner/HR brukar ju vara lite känsligt men funkar ju iofs inom EU antar jag.
Håller med. Som alternativ till traditionellt inköp av konsultjänster kan man väl också köra ren outsourcing av just nämnda funktioner. Jag tror mer det handlar om det alternativet (uttryckte mig lite slarvigt inser jag).
Beroende på smärtgränsen kostnadsmässigt kan de ju välja att outsourca inom Sverige för vissa enklare funktioner – annars är det väl österut som gäller. Tex. leverantören Setly som marknadsför sin “AI-tjänst” för utläggsredovisning – det är fysiska personer i Rumänien som läser av foton på kvitton och lägger in.
För övrigt kan nämnas att sambons arbetsgivare (den bransch som kallas professional services) inte har en HR-person anställd – än mindre en intern lönehantering i Sverige. Allt är outsourcat. Och då är man ändå 40-50 personer i Sverige. Surprise surprise, såklart PE-ägt.
Man måste normalårskorrigera elförbrukning för att kunna jämföra rättvist mellan åren. 2023 var betydligt kallare på hösten än 2024. Dom som har bestämt nedläggningen av vår kärnkraft skulle aldrig mer få ett statligt eller kommunalt avlönat arbete. Det är i det närmaste landsförräderi man har utsatt oss medborgare för. Och inte går det att rätta till i en handvändning heller. Otroligt inkompetent och dåligt skött.
Relevant synpunkt, normalårskorrigeringen.
Elpriset idag beror inte på att kärnkraft har avvecklats i Sverige. Kapaciteten i svensk kärnkraft idag är inte lägre än när alla reaktorerna fanns kvar.
Men nu vill elbolagen att det ska byggas kärnkraftverk för att elpriserna är så höga, det måste ju vara ett allvarligt underskott på el i Sverige.
Med ockerpriserna som förblöder hushållen och bromsar företagens satsningar så försöker man sälja in att det är kärnkraften, kärnkraften som lösningen.
Har inget med att göra att om Sverige självt har behov av kärnkraft eller ej.
Nä det är ett skapat behov av en korrupt elmarknad.
Sluta snacka skit om kärnkraft, det är en fullständigt korrumperade elmarknad som är problemet i Sverige.
Skulle politikerna vilja lösa problemet, så skulle de kunna fixa det på nån månad om viljan fanns och vissa av dem sket i sina smorda fickor.
Fast det där är ju inte riktigt sant.
Hade vi haft kvar de nedlagda kärnkraftverken i SE3-4 hade priserna varit lägre i dessa två zoner.
Om vi ska översätta detta till internet kan man se det så att vi enbart har ett fungerande internet i SE1-2 som inte går att dela till SE3-4 då distributionen saknas (hoppas ni fattar liknelsen).
Så vi skulle ha haft ett enormt energi överskott i Sverige för att kunna till godo se elbolagen behov av ytterligare miljardvinster på ockerpriser.
Trodde det handlade om att Sverige skulle ha väl anpassad energi produktion till behovet. Inte att vi skulle ha en överdimensionerad produktion för att kunna tillgodose se en export med fantasi priser till kontinenten för att kunna pressa ner fantasi priserna nån procent.
Problemet är el-lekstugan med fantasi priser på en påhittad ockermarknad.
Inte att Sverige har en för lite elkraft, hur skulle vi då kunna exportera och ändå klara vårt eget behov?
Liknelsen gick uppenbarligen inte hem…
Nä, liknelsen gick inte hem. Jag är dum nog att försöka jag också:
Vi har överskott ja, men överskottet kvittar då det är på fel plats vid fel tid.
Att Sverige har jättemycket dricksvatten och ett överflöd av sötvatten gör inte att torkan i Saudiarabien blir lättare att hantera. Även om vi har vatten i överflöd finns inget sätt att transportera det till dem.
På samma sätt är det med elen. Att SE2 har enorm produktion av el hjälper inte Skåne, för det går inte att transportera elen i tillräcklig mängd.
SE4 har sämst kraftbalans i Europa. Sämst. Att lägga ner kärnkraft i Barsebäck är så katastrofalt dumt i efterhand att det nog inte går att beskriva.
Det största problemet för oss är tyskarnas energiwende. Följt av att vi tog efter och var lika dumma här (men räddas av vår vattenkraft och återstående kärnkraft).
Med Krakens logik är det omöjligt att kvävas eftersom att vi har ett stort överskott av syre i atmosfären.
@ Mörker, +100 🙂
Om det nu är underskott i Sverige, hur kan vi då exportera el från södra Sverige?
Från SE4 finns förbindelse till Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. Alla dessa kablar exporterar för tillfället. Hur får man fram el till exportkablarna om det inte går att transportera el från norr till söder?
Ni läser ju inte vad vi skriver.
Det är distributionen som är undermålig.
Distributionen verkar vara tillräckligt bra för att fylla exportkablarna.
HEASM, du vet bättre och vi behöver inte ha en diskussion för diskussionens skull.
Jo, men skulle det vara perfekt distribution skulle det inte bli Norrlandspriser i SE4 utan Tysklandspriser i Norrland. Energibolagen är inte altruistiska utan säljer sin produkt till högsta möjliga pris.
Hade det varit en perfekt distribution hade vi fått betalat ett världspris.
Nu är det dock en utopi så vi kan återgå till verkligheten.
Hur skulle man kunna ha “miljardvinster på ockerpriser” samtidigt som det finns ett “enormt energi överskott” på en marknad?
Ang. dålig distribution norr->söder så minns att det har lagts ner 4000MW ‘söder Dalälven’ (1200MW Barsebäck och 2800MW R1+2 +O1+2) vilket måste kompenseras med 4000MW mer överföring från norr Dalälven (nu vet jag inte om likströmmen är inkopplad i SE2) , ledningarna till SE3 är beräknade efter nån 10000MW kärnkraft i SE3 som nu minskat till 7000MW efter effekthöjningarna så SE3 har tappat möjlighet till typ 3000MW =runt 1/5-del av SE3:s förbrukning.
Skåningarna får lida för att deras ledningar från SE3 går ofta fulla och dom tvingas buda upp priset och tvinga dom ‘förnybart satsande’ länderna att leta åt snöskyfflarna (jo lite modernare och lättare än plåtspadarna) och skyffla in och starta upp en kolbrasa under en kokare för elproduktion
Så nedläggningen av kärnkraften kostar elledning ,
betyder mer elledning att vattenmagasinen i norr töms så att ‘norr Dalälven’ får slut ström innan vårfloden ?
Med dagens överföring så blir dammarna rätt så tomma till vårfloden och det finns bara en tillrinning oavsett hur mycket man än påstår att vindkraften ‘laddar’ vattendammarna så är det tillrinningen som laddar dammarna .
Det är underskott på el i stora delar av Europa. Elmarknadens höga priser är ett resultat av det och visar att marknaden fungerar som den ska. Det är produktionen som är låg. Att reglera elmarknaden gör inte att produktionen ökar. Vi kan visserligen få ett lägre elpris, men om produktionen är låg får vi ändå betala på andra sätt. Om prissignalen inte längre påverkar förbrukningen så är ju alternativet elransonering eller elavbrott. Att priset på el sätts på en marknad gör ju att det är det rätta priset vi betalar, dvs det någon på marginalen är beredd att betala. Ett reglerat pris gör ju bara att den sanna kostnaden får tas nån annanstans, som inflation, sänkt värde på kronan, skattehöjningar, och i slutändan reallönesänkning. Jag föredrar att direkt se det rätta elpriset och inte låta politikerna dölja det med regleringar. Jag föredrar att själv bestämma när jag skruvar ner värmen hemma i stället för att låta elbolagen stänga av elen helt. Reglering löser inte grundproblemet. Energipolitiken i Sverige och EU har gjort oss alla fattigare.
Poggen 2024-12-13 09:49 – 09:49
Jo
Njaee vad gäller Energipolitikens misslyckande skyller jag på ‘de gröna’ spec. i Tyskland genom storheten dom ligger ju och importerar nån 40TWh på årsbasis
11 o 12 nu verkar tyskarna importera 1/3-del av förbrukningen
Den 1/12 bara nån 15% vind&sol gav nån 41% av förbrukningen
från elektricitymap
Elpriset beror på tillgång och efterfrågan, toppat med lite märklig kostnadsmodell där sist in sätter priset för alla. Nej det är inte korrupt, men inte heller fria marknadskrafter. Just nu lider vi av avsaknad av baskraft som tex kärnkraft. Att vi har överskott på årsbasis (och för det mesta) är en klen tröst när vi förbrukar i exakt stund. Numera även kryddat med EU marknadsutjämning så att vi får lida av andra länders dummhet också. Personligen tycker jag det är fel, då jag inte har rösträtt i tex Tyskland.
Om vi själva förbrukar 90% av vad vi producerar och samtidigt exportera 10% och inte har någon ransonering hur kommer det sig då att vi inte räknar dessa 10% som vi inte behöver utan exporterar som ett överskott?
Ja jag tycker att vi först och främst ska försörja vårt eget land, sedan kan vi gärna exportera till andra om utrymme finns men borde inte påverka vårt pris. Nu är ju reglerna satta så att tillgång och efterfråga avgör priset, dessutom för EU marknaden. Jag har som nämt tidigare synpunkter på det odemokratiska förfarandet.
Som du nämde tidigare kan detta kosta oss dyrt. Att det kostar lite mer att värma huset eller ladda bilen är ingenting mot vad det kommer kosta oss med urholkad konkurenskraft. En stor konkurrensfördel vi haft är tillgång till säker, stabil, fossilfri och prisvärd el. Nu har vi tyvärr snabbt förstört den bilden.
Kraken 2024-12-13 09:10 – 09:10
2004 när inga effektuppgraderingar skedde så producerade 11 reaktorer 75Twh , B1 stäng genom lag av Statsminister G Persson.
–
Njaee vi som kan räkna ser att vattenkraften kan inte balansera liknande dom första 14-dagarna dec. 2023 som alltid återkommer år efter år och som inträffar även efter typ 2035 med typ 3ggr mer vindkraft alltså 3ggr större tapp.
–
korrupt elmarknad ?
Tjaee , vem säljer hellre till svenska marknaden för 30-40-50 öre när man kan få 1-2 spänn av länderna som satsat förnybart ?
–
Kärnkraft , jo nått måste vi ha som inte svingar lika vilt som ‘förnybart’ idag gav ‘förnybart’ 6-8% för att till sommarn ge så mycket att tyska Staten tvingas skicka med en slant till dom som är villiga att ta emot strömmen som kommer från det ‘förnybara’ och som har garantipriser.
–
I snitt har vi inte underskott , i snitt har vi överskott som exporteras . . då det är överskott .>
MEN vi har även några exakta timmar med underskott också men då det exakta underskottet räknas mot det snittliga överskottet blire i snitt överskott som exportas
–
ang. 10% så har vi sån stor möjlighet till export att skåningarna tvingas buda över dom som satsat ‘förnybart’ och tvingas panikköpa , dom som satsat ‘förnybart’ kan buda uppåt 2-spänn i dygnssnitt , men som tur är för skåningarna så verkar exportkablarna gå fulla annars hade dom nog fått iaf. danska priser.
Du tänker alltså att tidigare anställda på Vattenfall inte ska få jobba inom offentlig sektor i framtiden eller hur?
Gjorde ett konsultjobb på Vattenfall för länge sen och det kan ju självklart ha ändrats till det bättre men just då fanns det en icke oansenlig mängd Vattenfallare som inte borde ha varit där eller på ett annat jobb eller för den delen gått fria. Naturligtvis fanns det oerhört kompetenta personer också.
När jag tänker på det ungefär som alla bolag jag varit på…
Haltech
Dom som skålade i champis när Ringhals stängdes av har nått högsta nivån på 10 år vid sista valundersökningen.
Finns det bilder? Skulle vara bra meme-material. Hittade inga på google-sök.
Det är lite svårt att ta in att vi väljare är så korkade.
Sedan är det lätt att klaga på MP, men de är lite ursäktade då de förstår inte bättre. Men hur i hela friden kan de få röster i valen?
Därför vore det bra att ta bort partistöd samt skattelättnader för lotterier mm. Är man för korkad för att finansiera sitt parti utan stöld/bedrägeri kanske man inte bör ha ett parti?
Som jag skrivit tidigare:
Den typiska MP-röstaren är en ung innerstadsbo (dvs de bor inte i “miljön”) och har dåligt samvete för allt. Det dåliga samvetet ska lindras genom att alla andras liv ska begränsas.
JohanPer 2024-12-13 10:15 – 10:15
njaee tror MP i Riksdagen är dom bästa IQ eller utbildning tillsammans med VPK
Det är dags att lägga partipolitiken åt sidan och göra blocköverskridande långsiktiga energiöverenskommelser som inte kan rivas upp efter ett val. Ingen törs satsa på något när det är som nu.
Helt klart. Problemet är väl att parterna står för långt ifrån varandra och har gjort politik av det hela. Att vara för vindkraft är att vara mot SD, vilket gör att situationen inte kommer att lösas.
Kortsiktigt måste det till någon form av åtgärd. Subvention, minskad skatt, kapade ledningar till Tyskland. Långsiktigt måste vi ha en plan för hur kraftförsörjningen ska gå till.
Den kanske absolut viktigaste åtgärden är att det måste bli förbjudet att prata “installerad effekt” när det gäller vindkraft. Helt irrelevant att titta på installerade effekten och påstå att den ska kunna hjälpa. Det är realiserad effekt vi måste ha. Framförallt över tid. Stryk allt vad yttrandefrihet gäller och inför stränga censurregler och fängelsestraff på alla som blandar korten.
+1000
Fastnade i filter, testar igen:
Helt klart. Problemet är väl att parterna står för långt ifrån varandra och har gjort politik av det hela. Att vara för vindkraft är att vara mot S*D, vilket gör att situationen inte kommer att lösas.
Kortsiktigt måste det till någon form av åtgärd. Subvention, minskad skatt, kapade ledningar till Tyskland. Långsiktigt måste vi ha en plan för hur kraftförsörjningen ska gå till.
Den kanske absolut viktigaste åtgärden är att det måste bli förbjudet att prata “installerad effekt” när det gäller vindkraft. Helt irrelevant att titta på installerade effekten och påstå att den ska kunna hjälpa. Det är realiserad effekt vi måste ha. Framförallt över tid. Stryk allt vad yttrandefrihet gäller och inför stränga c*nsurregler och spärra in alla som blandar korten.
Vem hade ni tänkt ska betala detta?
Skattebetalarna?
Det kommer inte att bli någon förändring.
Till våren är allt detta glömt då elpriserna är nere på några ören igen.
Sen börjar cirkusen om igen lagom till nästa vinter med höga priser i SE3 och 4.
Betala en blocköverskridande överenskommelse? Stabila regler och förutsättningar kommer göra det lättare att ragga investerare.
Det är ingen som intresserad då projektet kostar mycket pengar.
Som det redan har konstaterats var nedläggningen av kärnkraft i SE3-4 ett misstag då det behövs lokal produktion inom området.
Att ha en energipolitik som svänger 180 grader var fjärde år har en tendens att minska investeringsviljan. Tidölagets kärnkraftsplaner har alla förutsättningar att bli ett ordentligt magplask där det antingen inte blir av eller att skattebetalarna binds upp att betala enorma subventioner under lång tid. Svantesson verkar ha fått kalla fötter och håller tillbaka för att inte binda denna subventionskvarnsten till Moderaterna för många framtida val.
Alla dessa drömmar om solceller, batterier, vindkraft, kärnkraft är ingen annat än drömmar.
Investeringarna bär sig inte förutom i fantasin.
Så nej, ingenting kommer att ske. Lev med det.
@heasm66 Intressant. Du tror alltså att det finns en chans att oppositionspartierna, eller åtminstone det största oppositionspartier, kan tänka sig släppa sitt motstånd mot kärnkraft?
Det kommer inte att byggas någon ny kärnkraft. Ekvationen är helt körd efter inflationen i byggkostnader som vi haft sedan pandemin.
Nej, ställ in er på att det blir mer av samma. Det kommer att byggas olönsamma sol- och vindparker vilket kommer att pressa ner spotpriset till ett minimum under sommarhalvåret.
@mörker Tidölaget, men framförallt M borde fixa en energiöverenskommelse med S nu. Givetvis kommer bägge sidor att få kompromissa lite, så det blir säkert en del havsvindkraft utöver kärnkraft. Fördelen med det är att om det blir maktskifte vid nästa val så kan S hålla energipolitiken utanför regeringsförhandlingarna genom att hänvisa till den långsiktiga energiöverenskommelsen.
Jag förstår fortfarande inte vad kompromissen ska gå ut på. Nuvarande regering är inte emot havsbaserad vindkraft, och jag tvivlar starkt på att det rödgröna blocket kommer att släppa sitt motstånd mot kärnkraft.
S är inte officiellt mot kärnkraft. Motsättningarna sitter mycket i finansiering och subventionering. Nuvarande regering förändrade t ex kalkylen när de ändrade förutsättningarna för anslutning till stomnätet (för havsbaserad vindkraft). Om man från bägge sidor vill subventionera kraftproduktion kan man kanske försöka hitta teknikneutrala sätt att subventionera och erbjuda minimipris. Nuvarande förslag för kärnkraftssubventioner sågades väl i princip längs med fotknölarna av de flesta remissinstanser.
När du säger att S inte är emot kärnkraft, vad menar du då exakt? Mig veterligen har de röstat kärnkraftsfientligt i riksdagen varje gång frpgan kommit upp. Senast för något år sedan när det röstades om att faktiskt tillåta att nya reaktorer byggs.
Partier publicerar faktiskt sin politik. Prova google…
“Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer att så vara under lång tid framöver. Vi ser positivt på de initiativ som nu tas för att undersöka potentialen framåt i samtliga energislag Vi har länge pekat på behovet av en ny energiöverenskommelse för Sveriges bästa, och vill därför föra energipolitiska samtal med andra partier om alla kraftslag, från vindkraft till kärnkraft.”
https://www.socialdemokraterna.se/var-politik/a-till-o/karnkraft
Man kan anse att de inte talar sanning, men det är ändå en startpunkt för förhandlingar.
Som av en händelse publicerade DN en debattartikel imorgon som uttrycker mycket av det jag skrivit om behovet av en bred överenskommelse: https://www.dn.se/debatt/historieforfalskning-att-havda-s-och-mp-forstorde-elsystemet/
Här är det en annan professor som uttalar sig: https://www.dn.se/insandare/ebba-busch-far-med-osanning-om-orsaken-till-elpriserna/
Man kan verkligen “anse” att de inte talar sanning när de agerar tvärtemot.
Jag måste erkänna att jag blev lite överraskad när jag läste debattartikeln. Jag hade inte väntat mig att den skulle peka ut utbyggd vindkraft som förklaring till dagens situation. Svårt att ta den på allvar dock när den helt avfärdar försvarsmaktens invändningar mot vindkraftverk i Östersjön.
Du verkar inte riktigt förstå hur saker fungerar. Politiker röstar oerhört sällan positivt på förslag de inte har varit med och berett. M röstade t ex mot marknadshyror i nybyggen för några år sedan, något som varit deras politik i åratal.
Du får väl sitta i ditt hörn och tjura tillsammans med Tidölaget och muttra om hur dumma S är.
Fastnade i filter igen, insåg för sent att det var ett ord i ordet som ställde till det:
Helt klart. Problemet är väl att parterna står för långt ifrån varandra och har gjort politik av det hela. Att vara för vindkraft är att vara mot SD, vilket gör att situationen inte kommer att lösas.
Kortsiktigt måste det till någon form av åtgärd. Subvention, minskad skatt, kapade ledningar till Tyskland. Långsiktigt måste vi ha en plan för hur kraftförsörjningen ska gå till.
Den kanske absolut viktigaste åtgärden är att det måste bli förbj*det att prata “installerad effekt” när det gäller vindkraft. Helt irrelevant att titta på installerade effekten och påstå att den ska kunna hjälpa. Det är realiserad effekt vi måste ha. Framförallt över tid. Stryk allt vad yttrandefrihet gäller och inför stränga censurregler och spärra in alla som blandar korten.
Det har ju funnits ett antal överenskommelser, dock med väldigt korta halveringstider.
En kort fråga om elhandel från kooperativ:
-Om man köper in sig i ett kooperativ i t.ex övre Norrland får man deras elpriser om man bor i annat elhandelsområde eller är man tvungen att betala priser som bestäms utanför kooperativet?
Du får såklart betala priserna för ditt elområde.
Kom ihåg. Verkar nått för bra för att vara sant så är det så
Om så är fallet är ju avtalslagen satt ur spel! Behöver en styrkekram nu.
Min fråga förutsätter att kooperativet bara levererar el till sina egna kunder på kooperativets egna villkor.
Avtalet kan ju utformas på så sätt att kooperativet tar prisområdesrisken, dvs du köper el i ditt elprisområde och kooperativet ersätter dig för mellanskillnaden mellan ditt spotpris och ert avtalade pris. Så det går ju, men det skulle vara en usel affär för kooperativet.
Tanken är att koopeativet går jämt upp inklusive reinvesteringskostnader.
Ni är fria att teckna vilka avtal ni vill.
Du kan tillexempel komma överens om ett fast pris på 1 öre/kWh oavsett var producenten befinner sig.
Dock kommer kooperativet ganska omgående gå i konkurs och ditt avtal blir värdelöst.
Det där är ju en Kremlsk whataboutism. Traditionellt elak dessutom!
Kooperativet borde kunna producera för ett pris som går jämt upp oavsett hur priset drivs upp på kontinenten.
Ligger priset på 25-30 öre borde kooperativet kunna sälja till sina kunder för konkurrentkraftiga årspriser oavsett var i landet kunderna finns.
Om ni teoretisk även drog en egen kabel hem till dig skulle det funka men nu är det begränsningar i möjligheten till transport av produkten som gör att kraftverket inte kan sälja till dig.
Inget av detta har med Kreml att göra så jag förstår inte vad du försöker säga med den biten.
Den dagen SvK gör sitt jobb och skapar ett stamnät med tillräcklig överföringsföråga hem till dig så kommer du få samma pris i hela Sverige. SE1 och SE2 kommer då att få högre priser och således kommer ditt vindkraftverk få mer betalt.
Du verkar dock inte så intresserad av att förstå hur vårat elsystem är uppbyggt och vilka begränsningar som finns utan vill mer klaga på att du inte får bestämma priser enligt något oklart system som jag kan garantera att det skulle leda till Ryssstandard inom något decennium då det högst sannolikt innefattar planekonomi med tillhörande ransonering och där tillhörande felallokeringar av kapital.
Alla förbrukare i landet kommer använda den el du trycker in i elnätet i samma sekund som du trycker in den. Det går inte att bara leverera el till sina egna kunder.
Det gör man visst det!
En producent kan inte sälja mer än de producerar om producenten inte tecknar sig för garantileveranser. Det är med hög sannolikhet garantileveranserna som formar prisprofilen över året.
Här finns ett visst mått av prediktion/planerbarhet som missas helt i trådens olika kommentarer.
Det går fortfarande inte att leverera el till bara vissa kunder. Åtminstone inte utan att bygga ett helt separat elnät mellan producent och konsument. Alla kunder kommer ta del av den el du producerar.
Hur skulle det gå till rent tekniskt att endast leverera el till vissa kunder? Kan man märka upp elektronerna på något sätt och säga åt ställverken att vissa elektroner endast får skickas till vissa mottagare likt hur det paketswitchade internet fungerar?
“Kan man märka upp elektronerna på något sätt och säga åt ställverken att vissa elektroner endast får skickas till vissa mottagare likt hur det paketswitchade internet fungerar?”
Den frågan tycks mitt elbolag kunna svara på då de säger att jag får 100% sol- och vindel. Även nu efter att solen gått ner och det inte blåser nämnvärt.
Har en Jötul F3 gjutjärnskamin sen flera år tillbaka. Tycker den har fungerat mycket bra.
6 kw med verkningsgrad 78%. Man behöver gå upp en storlek till för att få en verkningsgrad precis över 80% men det blev för stort för oss för det rum där den är installerad.
Band elpriset häromdan på tre år. SE3 Schelleftekraft
70 öre ex allt utom el
Redan gått upp till 73,5
Det är väl inget som tyder på att det är en bra idé att ligga med rörlig el för tillfället
SK tar säkert bra betalt för risken, speciellt i tider av stor prisosäkerhet. Men du kanske vet nåt som dom inte vet?
Själv har jag snittat 37 öre ex skatter (SE3) senaste året så finns ju en del marginal.
Du får ju berätta mer om vad du har för förutsättningar.
Elområde. elbil. osv.
Med tanke på vad långa kontrakt står i så är det troligt att du gör en “förlust’ över 3 år. Nedsidan är dock begränsad så ingen större skillnad och ger ju lite sinnesfrid kanske.
På 3 år kommer det tillkomma ganska rejält med ny vind och solkraft som kommer trycka ner snittpriset över året.
Det är faktiskt ganska små marginaler mellan extremdyrt och billigt så all tillkommande produktion kommer minska antalet timmar med extrempriser samt öka antalet timmar med minus/nära noll priser.
Vad gäller effektivisera huset förbrukning kan jag verkligen rekommendera en värmekamera.
Jag har sparat in min flera gånger om. Och den har dessutom gått på inspektion i alla vänners hus med.
Att knipa de där sista köldbryggorna gör rätt mycket ändå.
Annars är det som bloggarn säger. stora ingrepp i byggnaden som nya fönster, fasad med mera lönar sig bäst om det redan är i dåligt skick (typ alla byggfuskade skånelängor).
Även en vind som har “ok” isolering ska man tänka på att vinden står på 15% av energiförlusten i ett hus. Ny effektivare isolering kanske halverar det. Dvs en förbättring med 7,5% av huset energiförbrukning. Säg att du förbrukar el för 30.000 och att tömma vinden på gammal isolering och spruta in ny kostar ungefär 30. Så har du ett hum om återbetalningstiden.
Folk är lite för bra på att bara köra på med projekt utan att räkna innan. Det är lite väl mycket energi generellt.
Det enda som är riktigt magiskt är ju värmepumparna. Direktverkande el är om inte hål i huvudet så hål i plånboken.
På gamla hus kan jag rekommendera att bryta loss fodret runt fönster och dörrar och säkerställa tätningen runt karm.
I gamla hus skall man vara mycket försiktig med tilläggsisolering, den ska vara hygroskopisk, dvs. absolut inga syntetiska material, ingen glasfiber eller stenull, inga tätskikt och absolut ingen plast.
Endast, träfiber, sågspån, lin, ull, tagel eller cellulosa. Gamla hus skall andas!
Helt korrekt!
Att som bloggaren nämner tilläggsisolera mot en kallvind minskar mycket riktigt värmeförlusterna, men man måste ha koll på t.ex. fuktpåslag när temperaturen på vinden sjunker.
+1
Många kommuner har energirådgivare som gratis åker ut till dig och fotar runt med värmekamera och producerar en fin rapport som du kan använda som arbetsunderlag. Så gjorde jag och det var mycket bra.
En sak som kanske inte alla känner till är att man kan blåsa in cellulosaisolering i trossbotten och plugga igen sedan. Det finns firmor som gör det. Billig åtgärd och en jätteskillnad på komfort, i alla fall på lite äldre hus. Sågspånen torkar ihop och bildar en luftficka som kan kylas ner vid kraftig vind.
Tilläggsisolering av vinden är en riktigt trevlig åtgärd.
Verkar som om SE1 har elpriser UNDER faktiska produktionskostnader.
Ja det är väl som det brukar vara.
Enorma mängder elproduktion i SE1 där man inte blir av med elen.
Stort behov i SE4 där skåningarna lägger in veto mot all kraftproduktion och sen blir lessna när det är “ajsing bajsing lilla katt” dyrt
Kan berätta att jag inte har betalat för timpriset i SE2 på flera månader då jag köper in till under spotpris.
Men som ni vet finns det ju annat som ska betalas som nätavgift, skatt på elöverföring samt moms så i slutändan ska stålarna in oavsett ett negativt elpris.
Har känslan att SE3 och SE4 subvensionerar SE1 känns stark nog påstå att argumenten om kontinentens prisstyrning är falska.
Deras konsumtion är lika hög oavsett vilket.
Jag känner till ett par vindkraftsprojekt som blivit stoppade i Skåne. Vad har vi mer för exempel?
Att nämna direktverkande el är väl idag närmast som att pissa i dopfunten. Men vi hade tidigare än 1,5-plans villa byggd 78 med direktverkande el. Med två vuxna och 2 blöjbarn och 21 grader inne förbrukade vi aldrig över 13.500 kwh på ett år. Det går inte att räkna hem en energikonvertering till vattenburet system på den förbrukningen.
Men du kan kanske räkna hem en luftvärmepump? Vårt tvåvåningshus (by 1980) drar 6 000 kWh/år i uppvärmning med LVP.
Vi har monterat bort våra direktverkande radiatorer i alla rum utom två i takt med renoveringar av rummen. De finns fortfarande kvar på några platser, dels det lilla badrummet som saknar golvvärme, liksom tvättstugan, men det är bara på i badrummet. Dels i köket, vardagsrummet och biblioteket. Dessa kör inte, utan är backup för att hålla 18+ grader i huset om vi är bortresta (=husvakt) och värmepumpen går sönder. Själva eldar vi isf i kaminen, men vill ogärna att husvakter ovana vid proffseldning i kamin gör det.
De som är bortmonterade – sovrummen bland annat – har aldrig använts på 18+ år.
En LLVP får du installerat för 25000:- (-ish) och kapar din värmeförbrukning med två tredjedelar, typ. Betalar sig på typ tre år.
Som ingenjör så förutsatte jag först att tanken med prissättningen var att styra efterfrågan med hjälp av priset. Det innefattar ett reglersystem. Efter att ha studerat överföringen i kablar till Tyskland så se man att den har full kapacitet hela tiden. Med andra ord så spelar priset ingen roll. De får sin maxleverans hela tiden. Då blir det ockerpriser. Det skiljer sig mellan en ingenjörs reglersystem och en ekonoms. Ekonomerna reglersystem reglerar bara så att det blir så högt pris som möjligt? Ingenjören inser att reglersystemet hamnat i mättnad. (När ett reglersystem har nått sitt maxläge och styrsignalen vill öka men maxkapaciteten redan har uppnåtts, kallas detta för att systemet har nått mättnad eller att det är i saturation.
I detta tillstånd kan inte reglersystemet längre öka styrsignalen trots att det skulle behövas för att uppnå den önskade justeringen).
Förstår ni problemet? Det enda som prismodellen ger är ockerpriser. Det ger inte mer ström till Tyskland när behovet ökar.
Fast det där stämmer inte.
Väldigt förenklat ger vindstilla i Tyskland höga priser i SE3 och 4 pga hög efterfrågan.
När det blåser satan i Tyskland ger det låga priser i SE3 och 4 pga låg efterfrågan.
Vad är det som inte stämmer? Styrsignalen (priset) till reglerloopen ökar men kranen är redan på för fullt. Sedan ökar styrsignalen till det dubbla igen. Kranen är fortfarande på max. Vad ger ökningen då för påverkan förutom mer pengar i ockerkassan?
Du vet hur det är.
När ingenjörer ska diskutera ekonomi blir det väldigt fel.
När ekonomer ska diskutera det ingenjören diskuterar blir det väldigt fel så vi kommer inte att nå varandra i tankeexperimentet.
Om vi håller oss sakliga och till ämnet så kan diskutionen leda någonstans. Det här ger inget för mig. Ha en fin dag hur som helst.
Priselasticiteten gör att väldigt få drar ner sin förbrukning när priset är extremt. Det är samtidigt kallt. Ingen vill frysa ut sitt hus, barnen behöver frukost, lunch och middag när de behöver den. Många har låst elpris eller månadspris och vet inte vad de betalar förrän efteråt.
Vi som har timprisstyrning kör vår förbrukning på natten oavsett om det är extrempriser eller ej, så den förändras inte heller bara för att priset blir extremt. Det är i princip alltid billigare på natten, så förbrukningen styrs dit ändå.
“Det är i princip alltid billigare på natten, så förbrukningen styrs dit ändå.”
Både ja och nej.
Elpriset är lägre nattetid, förbrukningen är högre nattetid då det är kallare ute (exemplet gäller luftvärmepump).
För min del har jag skippat tidsstyrning då det ledde till en högre totalkostnad på grund av utomhustemperaturen.
Sen att det fungerar för andra är en annan story. Alla vill plocka russinen ur kakan.
Jag har sett dig skriva detta, men jag har kontrollerat och det stämmer inte med mina värmepumpar. Det diffar några grader och det är nästan försumbart. Elpriset är säg 20%, men förbrukningen är kanske 10% högre, inte 400% högre.
Därtill är det mesta av min tidsstyrning varmvattnet som kör på elpatron och dessutom står inomhus, samt spabadet som också är elpatron, samt elbilen. Det handlar inte om LLVP-värmepumpar.
Har man bergvärme spelar ju utetemperaturen ingen roll alls.
Tvärt om har jag skruvat upp temperaturen 22-06 så när den skruvas ner igen 06 går inte värmepumparna under morgontimmarna vilket både duckar morgonpriset och därtill gör att man slipper effekttoppar runt frukost för effekttarifferna för elnätet.
Däremot bor ju du i Norrland med helt andra temperaturer.
Här är det oftast plusgrader och sällan under -5, men du har väl ofta -10 till -20 och då fungerar inte LLVP särskilt bra.
Ja, det är helt olika förutsättningar vi pratar om (kör timpris SE2 och fast pris SE3).
Betvivlar inte för en sekund att din lösning är korrekt för dig.
I SE2 slår varje kWh hårdare i kalkylen i skatt och moms i förhållande till inköpspriset (som oftast är väldigt lågt) så den marknaden är speciell att räkna på.
Jones:
Det stämmer att Nordpool har som funktion att balansera tillgång och efterfrågan på aktiv effekt så att den är i balans timme för timme. Den regleringen är högst ingenjörsmässig och välfungerande rent tekniskt.
Den reglerloopen har fungerat 100% av tiden sen den infördes och kan alltså bevisas vara väl fungerande.
Om du vill sätta dig in i hur det fungerar finns white paper att läsa om prisalgoritmen.
Du kan också studera tillgång/utbuds kurvor för varje timma. Där kan du förstå mer hur det ser ut.
Som nämns är elasticiteten i det svenska elområdena mycket låg och det beror både på typen av produktion vi har samt förbrukningen.
Om du istället tittar på Danmark/Tyskland så är elasticiteten betydligt större men de har också högre medelpris över tid. De har större spann beroende på att de har en hög andel dyra produktionsmetoder i mixen. Som alltså är avstängda tills de verkligen behövs.
Typ så ja. Kontinenten förbrukar lika mycket oavsett årstid.
Ja, de värmer ju inte med el.
När ett prissammarbete mellan så många länder planeras så tänker jag att en av grundförutsättningarna måste vara att man är självförsörjande på el, i alla i stort sett. Att ett land ska försörjas av grannländerna kan inte vara syftet med detta. Om ett system upprättas med prissammarbete där alla länder är självförsörjande så ser jag fördelarna där ström kan ledas och gena mellan länderna för mindre förluster till följd. Det finns säkert fler vettiga anledningar till detta förutom den klassiska topplastförsörjningen den där extremt kalla dagen varje år.
Det som jag skulle vilja prata om är situationen när Tysklands elproduktion blev av med en stor del av sin produktionskapacitet när försörjningen genom gasledningarna ifrån Ryssland försvann. Detta ger elsamarbetet mellan länderna ett helt nytt läge. Om vi jämför vad vi skulle betalat om inte detta hänt jämfört med vad vi nu betalar så uppkommer frågeställningen. Vem är egentligen den som borde betala?
Prissammarbete låter som statssanktionerad kartell. Borde kunna lyftas på EU nivå.
Prisstyrning under ordvalet ‘Områdesstyning’ är och förblir en bluff.
Det är inget prissammarbete utan en fri marknad. Det är inte Sverige som producerar el utan företag (och faktiskt också privatpersoner numera).
Det är alltså samma typ av marknad som till exempel mat eller träprodukter. Priset sätts på en öppen marknad och konsumenter köper till världsmarknadspiset. Under corona gick virkespriserna upp rejält. Men vi fick inga Sverigepriser utan fick snällt betala vad företagen ville ha.
Vi har valt samma princip för el som för övriga varor och anledningen är densamma som alltid. Vi tror på att frihandel gör att varor i längden blir så billigast som möjligt om marknadskrafterna får råda. Alternativet med ransonering har historiskt inte gynnat samhället på bästa vis.
Jag undrar mest vad man behöver engagera sig i för att påverka det här. Inget av de invalda partierna för en politik som jag vill stödja fullt ut, och 4% spärren gör att inga småpartier kommer komma in.
Är det värt att engagera sig i någon intressegrupp som kan jobba med påtryckning i frågan, eller måste man sadla om till att bli lobbyist i EU?
Jag trollar inte, jag undrar ärligt vad som är bästa sättet att börja på.
Precis mina funderingar
Men vad vill du och Jones påverka?
Besluten är redan tagna gällande nedläggningen av kärnkraft i SE3 och 4 och de är för dyra att ersätta.
Distributionen inom landet kommer inte att åtgärdas då det kostar för mycket pengar.
Då det inte är “en fråga” utan ett stort komplext problem både politiskt och tekniskt så finns det inget enkelt svar på det.
Utan att bli som en lång ChatGPT roman så är det balansen mellan människors närmiljö, äganderätt, miljöfrågor i stort som sätter ramarna för hur man kan/får tillföra produktion och bygga elnät.
Det är politiska utmaningar som berör stora områden och du behöver då engagera dig politiskt och driva nån liten del av detta stora system i en riktning som du uppfattar som bra. Det sker ju idag av ett stort antal människor inom ramarna för vår demokrati.
Det kommer aldrig vara enkla frågor/lösningar på komplexa problem.
Om du istället är mer tekniskt inriktad så är ju utveckling av nya effektiva produktionssystem med litet miljöavtryck ett ställe där du kan påverka. Fusionskraft till alla, ropen skalla!
Varför inte införa ett femte elprisområde och med gerrymandering på gränserna så får tysken och dansken (och Bellman?) ta konsekvenserna av sina beslut utan att vi andra blandas in?
Det är en missuppfattning att elområden kan sättas som man vill och att de därför är någon sort låtsasprodukt som ger priserna.
Du kan ha hur många elområden du vill men det är de fysiska förutsättningarna som ger priset så det resulterar bara i samma pris i “SE5”, SE4 och SE3 när förutsättningarna och tillgång/efterfrågan är som i går.
Elområdena moddelerar de fysiska flaskhalsarna. Inte 100% perfekt men nära nog.
Det som ändrar något i verkligheten är att strypa/kapa kablar eller bygga fler. Samt att bygga/riva produktion eller förändra konsumtionen.
Strypa/kapa kablar – Inte särskilt realistiskt. Bygga/riva produktion – Bygga produktion. Vilken då i södra Sverige? Förändra konsumtionen – Detta är peak arrogans. Det handlar alltså om att släcka ner södra Sverige under kalla vindstilla dagar. Fullständigt absurt.
Alltså, tolka inte inte det här som uppvigling eller anstiftan eller nåt men det kanske finns någon kinesisk färjskeppare eller något som kunde dra ett ankare över den där tysklandskabeln…
Jag förstår att du skämtar men det sätter lite fingret på vem som tjänar bäst på att ta bort kablar.
Det är inte Sverige/Europa/Ukraina utan vår fiende Ryssland.
Tyskarna måste ta ansvar för sin oansvariga miljö/vänsterpolitik. Vi ska inte behöva drabbas av den år in och år ut.
Nu får bloggaren slå mig på fingrarna om jag klampar över här med citat men några sköna ord från DI:
”Det är strax före jul, då har man förståelse för allt”, säger Steffen Hebestreit, talesperson för förbundskansler Olof Scholz
“Den tyska regeringen känner inget ansvar för svenska elpriser, utan det är Sverige som har för lite elproduktion i landets södra delar” enligt Stefan Hauke, talesperson för Tysklands energiminister Robert Habeck (De gröna)
”Prissvängningar som de senaste dagarna är något man får leva med till Tyskland byggt om sitt energisystem” säger samme Hauke
För säkerhets skull lägger jag en länk till artikeln också i ett svar till inlägget om jag trampar över här nu…
Ta det nu lugnt, sitt ner, huvudet mellan benen och andas djup i en påse…
Brasklapp 2024-12-13 17:06 – 17:06
Det där säger nog tyskarna enbart för att Statsminister Kristersson sade nej till Hansa , då hade nog Skåne fått tyskpriser.
tyskarna har ‘byggt om’ så att dom nu måste skänka bort strömmen över sommarn och under vintern förlita sig på omkringliggande länder har nått stabilt att buda på och exportera
https://www.di.se/live/tyskland-om-buschs-ilska-kanner-inget-ansvar-for-svenska-elpriser/
Vilket fantastiskt tungviktsmöte mellan två intellektuella giganter!
Naturligtvis inte ett ord om att tysken och svensken är lika skyldiga båda två…
Hehe, intellektuella giganter. Lol som kidsen säger…
På tal om tyskar, den här var kul!
https://www.placera.se/placera/telegram/2024/12/13/sap-kallor-teknikchefs-sorti-fran-sap-skedde-efter-tafsande-pa-fest-bn.html
Men för i helvete, hur svårt ska det vara att bete sig i ett möblerat rum eller så gjorde man fel under hela konsultkarriären. Man kanske skulle tagit klienterna på rumpan istället…
Tyskland säger att Sverige får bestämma sina priser själva på exporten. Sverige skyller på Tyskland. Sicken hönsgård.
Ett elpris ett land, det är det enda rättvisa. Just nu splittrar dessa el områden landet och politikerna verkar inte förstå att detta kommer att leda till minskad konsumtion i Sverige. Svenskarnas köpkraft minskar än mer och vi halkar efter. Allt beror på elen.
Bygg kärnkraft NU!!
Hur många kärnkraftverk måste vi bygga i Sverige för att inte få upp de tyska priserna till oss? 20?
Jones 2024-12-14 00:25 – 00:25
Skulle inte förvåna om det räcker med 1 placerat i Skåne , då exportledningarna då förmodligen går fulla och det teoretisk iaf. kan bli ström över om det finns överskott i SE3 – SE1 som budas ner till Skåne , Skåne har inte produktion till egenförsörjning ens även om det förnybara och allt annat levererar 100% utan lever på förbindelsen SE3
Om du kikar på utbud/tillgångs kurvor så ser du timme för timme hur mycket mer billigt utbud som hade krävts för att förändra priset.
Det är för det mesta väldigt lite extra produktion som hade krävts.
Det svåra är att detta är ett rörligt mål. Om det byggs mer kraftproduktion så kommer det troligen också byggas mer transmission för att inte stänga in den kraften. Finns det mycket billig instängd kraft kommer det även till slut konsumeras mer där. Det är därför man vill lägga fabriker i SE1/SE2. Det kommer driva upp priset där.
Då processen är tiotals år för både produktion och konsumtion så är det ofta otakt på detta och det leder till långa perioder med höga eller låga priser.
dojan2022 2024-12-13 20:16 – 20:16
Nej för guds skull , halveras priset i Skåne så kommer alla ‘hajarna’ att se till att deras importledningar från SE går konstant fulla , ja inte på sommarn då dom måste skänka bort solelen , men sänkt pris i Skåne gör att priset går upp räknat på hela landet under vintern , kol o gas -el är dyrt.
Kan någon av er som påstår att de höga priserna som var i dagarna går att minska med mer elproduktion i Sverige genom att bygga kärnkraft förklara varför Norge hade högre priser i södra Norge jämfört med södra Sverige. Måste de också bygga kärnkraft fastän att de exporterade 4000MW?
Jones 2024-12-14 00:33 – 00:33
Sydvästra Norge kommer inte riktigt åt dom 5000MW dom har i norra Norge resp dom nästan 5000MW dom har i mellersta Norge
Dom vill ju skicka det genom SE1 SE2 och SE3 till södra Norge men . . .
Sen är Norge en nettoimportör
Det är för att södra Norge saknar tillräcklig transmission. Norges SvK är om möjligt ännu sämre på att bygga.