Börserna går positivt i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen. Som bloggen nämnde härom dagen är alltid LO positiv till konjunkturen och Svenskt Näringsliv negativ, och detta är en del av avtalsrörelsen, vilket arbetsgivarorganisationen nu bekräftar i sin konjunkturprognos med sin egen definition av lågkonjunktur. Elpriserna når nya extremprisnivåer och rekord för säsongen med priser på 2022 års nivå. Eftersom det inte är valår denna gång blir det dock inget elprisstöd till hushållen.
Stockholmsbörsen backade något igår med -0.27% för OMXS30 och -0.13% för OMXSPI. Guldpriset hittas på 954:- SEK per gram, där prisrekordet är 963:- SEK. USD kostar 10:95 SEK och kronan 11:51 SEK, dvs en förstärkning för kronan.
I USA var det positivt med S&P-500 på +0.82% och Nasdaq 100 rusade +1.85%. Bäst inom FANANGST var Tesla med +5.93% tätt följd av Googles +5.52%. Sämst var Apple med -0.52% och enda bolaget som backade i gruppen. Amerikanska långa räntor steg ordentligt till 4.20% från 4.15% för tioåringen och ännu mer för 20- och 30-åringarna.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det positivt under morgonen, undantaget ASX 200 som går -0.28%. Hang Seng går +1.77%, Nikkei 225 +1.46%, KOSPI +1.77% och Straits Times +0.35%.
Svenskt Näringsliv väntar sig att svensk BNP-tillväxt rusar från lågkonjunkturens under 2.0% på 0.9% i år till högkonjunkturens över 2.0% och 2.3% nästa år, vilket de kallar “att Sverige befinner sig i lågkonjunkur under hela prognosperioden” och att “lågkonjunkturen kan bita sig fast” enligt deras pressmeddelande.
Chefsekonomen hos lobbyorganisationen säger:
“Jag är genuint orolig över att lågkonjunkturen biter sig fast i ekonomin hårdare än vad vi förväntat oss. […] Våra företag vittnar tydligt om en konjunktur som är svag och bara långsamt återhämtar sig. Dessutom är risken för varsel och uppsägningar fortsatt stor i den senaste undersökningen i panelen.”
Kort sagt är avtalsrörelsen igång. LO väntade sig stark ekonomi i sin prognos nyligen och Svenskt Näringsliv väntar sig som vanligt alltid tandagnisslan, varnagel, undergång och domedagen. Varför någon öht bedriver företag när allt alltid ska gå åt helvete är förunderligt.
I själva prognosen framgår att inflationen ska ligga under målet med KPIF på 1.6% och att styrräntan ska sänkas för att nå 2.00% under 2025, ner från dagens 2.75%. Privat konsumtion ska stiga, offentlig konsumtion ska stiga, bruttoinvesteringar ska stiga, export ska stiga, import ska stiga men det ska fortfarande kallas lågkonjunktur när tillväxten går från 0.9% till 2.3%.
Likt LO:s prognos är detta endast en partsinlaga inför avtalsrörelsen. Vore jag företagen skulle jag helt enkelt säga upp alla anställda, likvidera företagen och ge upp. Varje år. Allt är alltid nattsvart ur arbetsgivarens perspektiv. Sedan kryper de till korset och går med på löneökningar ändå, trots att allt är så fruktansvärt eländigt. Lustigt.
Andra definierar högkonjunktur som över 2.0% i BNP-tillväxt och i en positiv trend. Men inte Svenskt Näringsliv. Är du manodepressiv? Bli företagare och gå med i klubben!
Det är återigen nya rekordelpriser idag på nivåer från krisvintern 2022, då det betalades ut elprisstöd eftersom det var valår, men Tidölaget tänker inte stödja hushållen denna gång. Högsta priset i SE3 med majoriteten av landet sbefolkning blir 816 öre per kWh onätat, omomsat och oskattat och i SE4 blir högsta priset 806 öre per kWh. Hösta pris i SE1 blir 21 öre och i SE2 18 öre.
Snittpriserna dagtid blir 381 öre per kWh i SE3 och 527 öre per kWh i SE4.
Tidölaget utgör regering och är man regering är man ansvarig för landet oavsett vad som kommit tidigare. Kan man inte ta sitt ansvar går det bra att avgå, och den som kritiserar en maktlös minoritetsopposition vet uppenbarligen inte vad ansvar är för något.
Vi ser alltså exakt noll förbättringar av energipolitiken, utan tvärt om har Tidölaget släppt igenom den nya flödesbaserade elprismodellen, vilket vi ser resultatet av nu.
Oppositionen är förvisso helt maktlös, men det hindrar inte idiotiska utspel, som från Vänsterpartiets partiledare Dadgostar (som jag för övrigt såg var hen åt lunch i måndags, det var stort för mig som enkel lantis att sitta på samma lokal) som vill beskatta elnätbolagen i ett populistiskt utspel. Gulligt, men skatter på företag fungerar som så att de kostnaderna förs över till kund, så det blir inte billigare för elnätkunderna med höjda skatter. Tvärt om. Det samma gäller för övrigt även skatter på bankerna om nu det ska föreslås igen. Eller skatter på företag alls. Vem tror du betalar arbetsgivaravgifterna? Just det, du som kund.
Nåja, man kan ha timprisstyrning och hembatterier för att hantera pristopparna om man är villaägare, eventuellt i kombination med solkraft som för vår del gav hela 2.1 kWh igår. Vill du ta in offerter på hembatterier och/eller solkraft, kontakta Hemsol för att få offerter från flera leverantörer (annonslänk).
Eller så lyssnar du på Svenskt Näringsliv och ger upp.
176 kommentarer
På jobbet prenumererar vi Dagens industri. I DI-Land är det för det mesta ljust, “näringslivet anpassar sig”, “tillväxtraketer”, “nya marknader och AI teknik” bla bla bla.
För två veckor sedan hade tidningen en lång artikel om vilken fullkomlig j@vla bajsavtalsrörelse som väntade. Just kring löner verkar det annars hoppfulla och “we-can-do-it”-näringslivet fullständigt handfallen inför.
Jag hoppas att ni prenumererar och läser DI ironiskt eller har den som ett avskräckande exempel.
I lilla ankadammen Sverige där alla känner alla kan man se DI som en pressrelease mer än analyser i någon form. Skriver de illa om ett företag/företagare får de ingen access så det är som för bilindustrin.
Det finns inga dåliga recensioner av svenska bilar.
Kul med höga priser
Landskapsarkitekten borde vara nöjd.
För man kan ju INTE sätta upp svarta solceller på RÖDA tak…det förstår ni väl!
HUALIGEN
Tillägg om elpriserna: BETYDLIGT dyrare i Danmark och Tyskland, än i någon del av Sverige.
Detta är inte ett inlägg för att skjuta skuld åt dem, utan en kommentar för att visa på problemets omfattning.
Roligast var ju den där Busch i regeringen
Twittrar “DET ÄR HEMSKT. NÅN MÅSTER GÖRA NÅTT!”
Ja det måste vara hemskt att vara minister och vara helt handfallen över sitt eget ansvarsområde.
Man kan säga att om Ebba hade varit lika sugen på att sköta sitt jobb som hon var på det där huset hade inte vi haft de här utmaningarna i veckan.
Onsdagsmorgonen? 🤔
Helt otroliga elpriser, bra med timstyrning åtminstone.
Varit på tjänsteresa i flera dagar. Har ingen koll på veckodagar.
Tack ska du ha .. 😅
Jobbar fritt och är dagvill så det räcker ändå så nyvaken fick du mig att tvivla på mig själv förut 😊
Ang elpriserna, snabbaste lösningen borde väl vara att muta kineserna att släpa ankaret över kabeln ner till Tyskland?
Detta fick mig att le litet “Ang elpriserna, snabbaste lösningen borde väl vara att muta kineserna att släpa ankaret över kabeln ner till Tyskland? “Jag skulle inte gärna vilja vara nära den ankarlinan!
var öfvertygad om att det var fredag idag så det är stor sorg….
Skulle snarare säga tur man inte har timstyrning. Måndssnittet för december ligger på 99 öre, visserligen högt men inget som ruinerar en. Kan faktiskt inte förstå alla de som håller på med timstyrning. Behöva te.x tala om för när man i familjen kan dusha känns inte så kul. Hör många här på jobbet som lägger ner mycket tid och tankemöda på sin timstyrning. Men man får väl inse att det för det mesta är en hobby, och inte primärt för att spara några kronor.
Det är väl fantastiskt fint att vi har medborgare som gör precis som våra politiker tycker och tänker (utföra hushållssysslor nattetid när priset är lågt).
Vi andra som inte är lika fina i kanten (fast elavtal) slår på el-bastun när timpriset är som högst bara för att jävlas med Bror Duktig.
Och så finns det de av oss som inte har narcissistiska drag trots att vi har fast elpris, och inte kör el-bastun bara för att jävlas med folk. 🙂
Det var ett skämt gällande bastun, jag bastar när jag vill basta oavsett Nordpools notering.
Ska man styra efter timpris så ska det vara automatiserat. Lägg en stunds möda en gång på att komma fram till ett vettigt regelverk och ställ in prylar att följa det.
Värre då med dessa effekttariffer.
Själv tycker jag att det logiska vore att på något sätt koppla elnätets effekttariff till spotpriset. Men vem har sagt att elnätsmonopolet fungerar på ett logiskt sätt?
Även effekttariffer hanteras med fördel automatiskt. Det är bara tracka de stora förbrukarna och sen se till att dom inte kör samtidigt. Ungefär samma jobb som med timstyrningen, är inte jättekomplex om man inte överarbetar det för att få bort den sista kWen.
För vår del är det bara laddningen av elbilen som påverkar Elevios effekttariff. Månadens tre högsta timmar räknas in i ett medelvärde och melan 22 och 06 räknas effektuttaget endast till hälften.
Ladda på natten mellan 22 och 06, i övrigt gör vad du vill utom att diska och tvätta när bilen laddas (eller ladda inte när du duskar och tvättar). Sedan fast elpris på det.
Och min största elförbrukning – elbilen – laddades för ca 50 öre per kWh i natt. Inte 99 öre.
Håller med, fast pris är jätteskönt.
Sedan är alla olika, men mig passar det att binda lån och el när det är billigt och sedan slippa bry mig under tre till fem år.
Om elbilen kostar 2000:- eller 1000:-kr/år att ladda vägs absolut upp av att jag slipper engagera mig i mitt elpris dagligen. Tre kronor extra per dag är denna frihet absolut värd.
Sedan är ju jag ändå lite engagerad och försöker ladda bilen, diska och tvätta när andra inte behöver så mycket el.
Geofencing fungerar utmärkt för trafik och annonsering via telefoner.
Gör ett antal nya elprisområden.
Ett elprisområde för varje fastighet med en exportkabel.
Det var inga problem att höja fastighetsskatten för kärnkraften nyss,och lanbrukarnas beteshagar regisreras om som nya anläggningar vartefter djuren äter.
Är det enbart den nya modellen som gör att priserna sticker iväg så här eller det mer som spelar in?
Är det bara modellen som gör skillnaden mot förra vintern bör ju modellen revideras ganska omgående.
Som GOTO redan har konstaterat är elpriserna höga i hela Europa.
Billigast i Sverige norr, dyrast i Danmark och Tyskland:
https://www.energyprices.eu/
Ja då borde det ju inte bara vara modellen. Borde vara tillgången på gas som ställer till det igen då?
Vad jag vet är det ingen här som har skin in the game gällande Europas elpriser.
Vi kan bara konstatera att de är väldigt höga under dagen förutom i norr som är frikopplad från Europas höga efterfrågan på ett begränsat utbud.
Modellen bidrar ju till att “optimera” flödena, vad det nu innebär, så volymen som görs tillgänglig i de olika prisområdena bör vara något, men inte helt, annorlunda jämfört med vad den gamla modellen hade givit. Men den största anledningen till dagens och morgondagens höga priser är låg tillgång och hög efterfrågan på kraft i väldigt stora delar av systemet.
Poängen med det nya prissystemet var väl att man ökade siffran för överföringskapacitet mellan elområdena? Dvs man får en större utjämningseffekt i priserna jämfört med tidigare. Både låga och höga priser fortplantar sig lättare mellan elområdena.
Det lättaste sättet att förstå den nya modellen är att tänka att vi har byggt fler exportkablar mellan områdena.
Den möjligör att utnyttja befintliga kablar till nära max. Förut hade vi en större virtuell begränsning inlagd.
Så den har accellerat ett förlopp som vi (EU) har som mål att uppfylla. Fri rörlighet av el.
Måhända att EU har som mål fri rörlighet för varor och tjänster, inklusive el, men så länge man även har kvar allehanda stöd till jordbruk och annat så motarbetar man den tanken. Menar man allvar så måste man ta bort stöden och därigenom acceptera att vi får A- och B-lag. Ett politiskt självmord av episka mått.
Nu är inte en Alladin ask på vår shopping lista men såg i min ica butik att den låg på kampanj för 109kr… om jag inte misstar mig så har de tidigare jular legat på 49-59kr men jag kan ha fel.
Så att välja bort marablod blir ju enkelt för flera icke cornucopianer med det priset.
Nog för att Marabou är rysstödjande vatniks.
Men varför äta den konfektyr som har sämst kvalitet på hela marknaden.
Det är det som förvånar mest med svensken i gemen. Man är så inne i sina “det ska vara som det alltid varit!” att man missar att exv choklad görs betydligt bättre av Fazer och andra leverantörer som jobbat på smak och inte vinstmaximering.
Jag verkar vandra lyckliga gatan som laktosintolerant och slippa tänka på chokladasken till jul
Det är ju det som är problemet, det är inte som förr, kvaliteten på Aladin-askarna har sjunkit som en sten och är nu nere under källaren. Skulle hellre äta bakchoklad i nuläget.
Njae. Jag tror snarare att du har minnen av att allt var bättre förr.
Felix/findus/marabou har aldrig varit några gastronomiska höjdpunkter
Sen ska man tänka på att med åren får man sämre lukt och smaksinne
“Sen ska man tänka på att med åren får man sämre lukt och smaksinne”
Det förklarar ganska mycket av skillnaden i preferens m a p ålder för ex-vis lutfisk och surströmming.
Ett test av den enklaste produkten, mjölkchoklad, mellan Fazer och Marabou är ganska avslöjande. Marabou har en tydlig Eldoradokvalitet, fullt jämförbar med de billigaste importerade no-namevarianter man kan hitta på extrapris då och då.
De kan pengar, Marabou. Sälja pallvis av massproducerat snask som i stort sett saknar den enda dyra ingrediensen måste vara en lysande affär. Någon slags förryckt tradition antagligen, konfektyrens svar på Spendrups fat.
Med såna elpriser så blir ju en elbil som kan skjuta elen tillbaka till huset från batteriet extra intressant, 3:50kr har jag på IONITY och även det är ju rabatt mot spotpriset ….om man inte laddat upp bilen billigare tidigare.
Laddade för typ 50 öre i natt.
Perfekt att åka och lada för 3:50 kr/kWh och sedan åka hem och sälja för 8:- kr/kWh..
MP når högsta stödet på 10 år! Dom gör som bloggarn o skuldbelägger nuvarande regering. MP som skålade i champis när Ringhals nedläggningen var fullbordad. MP o bloggarn ihop liksom.
Egentligen kan vi inte gnälla, Barsebäck o Ringhals lades ned i god demokratisk anda av regeringar framröstade av valmanskåren inte minst från Uppsala o söderut.
Vill man skruva lite till så behöver väljarna ha nått en viss grad av upplysning om våran variant av demokrati ska funka.
Det beror på att unga väljare i innerstäderna tror att MP är bra för miljön/klimatet. Att säga att MP är bra för miljön är som att säga att Demokratiska Folkrepubliken Korea (dvs. Nordkorea) är en demokrati.
+100
Utöver upplysning behövs också en rejäl möjlighet för väljarna att faktiskt kicka politiker som partierna vill ha kvar. Eller gå över från representationell till direkt demokrati. Den enda möjlighet som i praktiken finns att bli av med en enskild politiker är att få till ett mediadrev mot denne.
Angående elpriserna, de är tidvis orimligt höga och flaskhalsarna i nätet borde byggas bort och planerbarkraft byggas ut. Men måste inte människor förväntas agera själva också?
Om man verkligen vill undvika pristoppar så går det att köpa precis den tjänsten när jag slog på en bostad i SE3 alldeles nyss av Vattenfall mig möjligheten att binda priset till ca 110 öre/kWh. Inte fruktansvärt, inte fantastiskt. Men inte lämna “hus och hem” högt som det låter i pressen. Vill man ha det rörliga priset (med risk för toppar och ett över tid lägre pris) så var det i genomsnitt 67 öre/kWh i november i SE3.
Allt kan väl inte alltid vara statens problem?
Jag ser inte pristopparna som ett verkligt problem för en enskild hushållskund eller företagare. Men en marknad där priset varierar med 1000% från en timme till annan, eller där en kund får betala 1000% mer bara för att man bor på fel sida om en bäck är inte vettig. Det finns heller ingen som helst koppling till faktiska produktionskostnader.
Handelssystemet infördes med goda intentioner men uselt resultat. Det måste göras om och rätt.
Tigerman
Kan se bagarna framför mig när dom ska skruva på ungnstermostaterna varefter priset åker upp o ned med tusentals procent.
Industribagarna är en av få industrier som kan överväga timpriser i SE3 och 4 då de arbetet sker nattetid.
Pizzabagarna kör så klart månads- eller fasta avtal.
Närde en gång en romantiserad dröm om att sadla om till bagare. Den sprack högljutt efter en excelövning där mängden limpor som skulle bakas för att hålla befintlig levnadsstandard visade bli misstänkt lik ett vanligt jobb… då var inte produktionskostnaderna med i kalkylen.
Jag känner faktiskt en som blev bagare, tog över ett konditori och lämnade sitt fasta jobb på Vattenfall. Vilken ironi 🙂
Tigerman, jag håller med om att prisrörelserna är förstora. Att priset för kund inte är koppalt till produktionskostnad är dock rimligt. På vilken marknad är det produktionskostnad som sätter priset? Om jag vill köpa olja, järnmalm eller vete så sätts priset på marginalen. Jag kan inte se varför det skulle vara att föredra att priset på el sattes på något annat sätt.
Precis som för olja, vete och malm så kan man säkra priser med avtal om man man vill undvika toppar på marknaden.
Problemet är att våra styrande har hanterat – och fortfarande hanterar – elnätsystemet som om det vore läsk och kakor i en matbutik, när det i själva verket utgör en kritisk infrastruktur som är avgörande för välfärden.
Man kan även fundera på om det går att begära att befolkningen ska behöva (eller kunna) sätta sig in i något så komplicerat som elnätet.
Det behöver väl inte vara så mycket mer komplicerat än att ingå ett telefonabonnemang? Man måste inte förstå hur frekvensreglering fungerar för att ingå ett elavtal med bundet pris.
Delvis har du rätt, svenska regeringar har gjort mycket fel sedan Persson och Barsebäck. Tyvärr drabbas vi även av tysk inkompetens. Vad jag förstår så har den senare större skuld till dagens situation än de förra.
Jag ser fortfarande poängen med ett fastprisavtal som att man tecknar en försäkring mot höga priser.
Blir det faktiska priset lågt så får man betala lite mer än vad man hade kunnat komma undan med.
Sticker priset iväg så betalar man mindre än vad det hade kostat.
På det stora hela kan man räkna med att det över avtalsperioden blir lite dyrare att ha fastprisavtal än att ha rörligt. Men ska man kunna dra nytta av det så måste man ha möjlighet att hantera när käftsmällarna kommer.
För de kommer. Och det är alltid någon part tar risken.
Telefonjämförelsen haltar betänkligt. På den tid det var perioddebitering varierade inte periodpriset från dag till dag och numera är perioddebitering borta till förmån för fast pris. Med samma logik borde vi bara betala en fast summa för fri tillgång till el, med begränsning enbart vad gäller max uttagen effekt eller levererad energi under en månad.
Jag jämförde inte avtalsmodellerna utan hur pass kunnig man behöver vara för att förstå ett bundet elavtal. Jag står fast vid att det inte avviker betydligt från ett telefonabonnemang.
Vad du menar med perioddebitering förstår jag inte riktigt. Idag betalar man per kWh med timpris, ett genomsnittligt pris per kWh över en månad som fastställs i efterhand (rörligt) eller ett i förhand avtalat pris per kWh. Så som jag minns det hela hade vi ett statligt reglerat pris per kWh förr.
Jag syftade på hur vi betalade för tfn då och nu. Men om du bara menar avtalskomplexitet håller jag med.
Ah, jag ser nu vad du menade! Precis, jag använde bara jämförelsen som ett svar på FlaskGordons kommentar om att det inte kan begäras att “befolkningen ska behöva sätta sig in i något så komplicerat som elnätet”. Vilket de alltså inte behöver.
Någon skrev igår att det gick att binda till 75 öre/kWh.
Jag hittade 88 öre som bäst.
Jag tror dig! Jag gjorde ingen omfattande priskontroll då jag tyckte att första träffen på 110 öre var tillräcklig för att illustrera poängen
Kom igen nu gubbar, bättre kan ni.
Första sökningen gav att det går att teckna fast avtal SE3 från 59 öre exklusive moms.
Tittar du på elpriset inkl moms eller exkl moms då? Verkar inte vara några större problem att hitta bundna avtal på 55-75 öre/kWh exkl moms beroende på bindningstid åtminstone om man vill ha ett avtal som inte bara sträcker sig över vintern, vilket blir i runda slängar 80-95 öre/kWh inkl moms.
Inte billigt men som någon skrev, inte gå från hus och hem-dyrt heller.
Rent elpris är 70,8 på schelleftekraft för tre år (SE3).
Då sponsrar du dessutom Skellefte kommun efter Northvoltdebaclet.
Jag band igår. Insåg att när Ebba Busch lösning på problemet är att ragea på Twitter inte att agera som minister. Då blir det en lång el-vinter.
Vad är det du tycker Ebba ska göra för att lösa det då?
Tyvärr finns det ingen quick fix (som jag ser det), om vi inte bryter avtal eller “råkar” klippa kablarna söderut.
Det är inte jag som är minister och har en lön på 150.000
Men jag lovar att om jag hade det som yrke hade jag inte tweetat upprört utan agerat på ett mer konkret och strukturerat sätt tillsammans med berörda experter.
Sen hade jag kommit med åtgärdsförslag som inte bestått av en enda mening av att jag skyller på andra.
Att ta ansvar och jobba med att lösa problem är en bra början. Det brukar vara så på arbetsplatser.
Eller jobbar du som Ebba? Sitter och gnäller på intranätet/teams när du inte kan utföra en uppgift? 🙂
Ville bara checka, men då var det tweeten som var problemet med andra ord.
Det finns tyvärr ingen quick fix på problemet, kanske lite plåster på sin höjd.
Vi har röstat på partier som gör åtgärder som låter bra istället för det som fungerar.
Regeringen gör visst något för elpriserna: De höjer elskatten från årsskiftet.
Visserligen märks det inte så mycket för den enskilde då det bara handlar om 1,1 öre + moms, men många bäckar små som det heter. Enligt Energiföretagen kommer det ticka in 900 MSEK ytterligare på Svantessons konto i och med det.
Vattenfall höjer fasta avgifter med 160 kr / månad. Det är inte kattskit heller.
Försöker ringa in det viktigaste; har Dadgostar gott omdöme vad gäller lunchhak?
Låt oss vända på det. Kände hon igen LW?
Hon såg mig nog inte ens, och känner knappast igen mig oavsett.
LARV – lantis av ringa värde. Som boende i Tjockholmsområdet så får man ändå sympatisera med henne i just det synsättet.
Det blir nog inte bättre om denna regering avgår, snarare sämre ur energisynpunkt.
Hade vi haft några fler stålskogar även i Sydsverige kunde elpriset varit lite lägre. Sedan ordentliga batterilager som kunde hjälpa till när det blåser dåligt.
Säkert!
Det framförs att det var bygget av VK på Kriegers Flak som skulle hjälpa vår elsituation här i söder. Dock bör VK på Kriegers Flak ha liknande produktionsmönster som Danmarks VK. Danmarks VK produktion är i dessa dagar i stort sett 0…
Vi skulle behöva en sisådär 2 miljoner tesla model 3 batterier för att kompensera att det inte blåser, notera att det bygger på att det börjar blåsa dagen efter då vi gör av med 383gwh om dagen.
Det är ju faktiskt inte ens särskilt många batterier det. Men det är ju inte den mest konstandseffektiva lösningen så det kommer inte hända.
Att däremot ta bort de normala två sauronpeakarna skulle ju bara kräva 400k teslabatterier. Det är nog mer görbart på systemnivå och också rimlig kostnad.
Skulle vara rätt bra om dagens peak på några timmar på kvällen togs ner mot mitt på dagenpriset istället.
Varför jämföra med batterier som är konstruerad för fordon/mobilitet? Lätt och energitätt blir dyrt.
Är det inte bättre med billigast möjliga batterier även om det blir tung och åbäkig (vilken teknik det nu skulle vara )?
Håller med och det är också det som avses. Dvs stora batteriparker med effektiva batteroer som kostar typ 1/3 mot ett hemmabatteri.
Men jämförelsen med Tesla är bra för att förstå skalan, dvs är det görbart eller inte. Att spotta ur sig miljontalsbilbatterier per år gör vi redan så då är det möjligt.
Lite som att jämföra storlek på saker med en banan som i Amerikatt.
Nu har i alla fall energiministern agerat i frågan om elpriserna:
Ett kraftfullt (men till intet förpliktigande) uttalande “Vansinnigt”.
Tack vare batteriet har jag laddat fullt i natt till lågpris och släppt
på elen 06:00 – 10:00 och från 16:00 – 21:00. Det ger en märkbar
lindring. Köksbestyren kommer man inte undan men dusch
och tvätt körs ändå sena kvällstimmarna. Cellerna och batteriet
har inte lett till några nettoutgifter för elen sedan i våras men
den innestående potten tar slut iochmed november. Sedan
blir det några månader innan cellerna laddar ordentligt igen.
Vilken rolig story. Som en modern variant av Raskens.
RUN DMC
Rock on🤙
Helt jävla orimligt att vi ska behöva kolla väderleksrapporter för Bremen för att veta om det går att tvätta på tisdag.
Mer rimligt vore dock att sätta hårt mot hårt för dansken, det kanske inte längre är rimligt att driva ett land på 50% vind och 50% EU-regleringar av att andra måste exportera el.
Kom igen nu kompis.
Det orimliga är väl ändå att vissa envisas med att köra timpris vintertid i SE3 och 4 för att i nästa sekund klaga över de höga timpriserna?
Exakt, varför inte köra med ett månadssnittet och slippa all jävla planering? Att eventuellt spara några kronor med all den planering och begränsningar som det innebär… Är ni självplågare eller vad är det som pågår?
Utan vare sig självplågeri eller begränsningar, endast anpassningar, så sparar jag mellan 20-30% i energikostnader med timpris och smarta lösningar. Det är pengar jag hellre lägger på trevligheter. Jag förstår inte varför man ska se effektivisering som något begränsande och självspäkande?
Det är det som är det fina i kråksången.
De med timpris hävdar att de sparar, de med månadspris hävdar att de sparar, de med fast avtal hävdar att de sparar. Skönt att alla är vinnare!
En anpassning av tex duschtid är självklart en begränsning. Och om man räknar den investering samt tid du har lagt på detta så tvivlar jag starkt på att du har gått plus. I region 3 har medelepriset per månad de senaste 12 månaderna aldrig gått över 80 öre, och i skrivande stund är snittet för december 99 öre. Inte speciellt alarmerande
Jag har lagt kanske tre timmars arbete på att sätta upp mitt system och hade turen att flytta in i en modern bostad med flera av förutsättningarna redan på plats. Förstår att alla inte har det så men det går att komma långt genom förhållandevis billiga investeringar. Att anpassa hur man använder energi, t ex uppvärmning av vatten, är inte direkt en begränsning. Ingen i mitt hushåll skulle hålla med om det.
Det du beskriver är inte lidande, det är lättja. Det är fair enough och upp till var och en. Jag föredrar att ha lite extra pengar över till annat utan någon egentlig motprestation.
“Jag föredrar att ha lite extra pengar över till annat utan någon egentlig motprestation.”
Hur värderar du din motprestation att investera i en pump från NIBE för 140 k?
Vad sätter du alternativkostnaden till? 900 SEK/månad i förlorad avkastning?
Vad sätter du värdeminskningen till? 600 SEK/månad?
Min poäng är att alla gör sitt bästa efter förutsättningarna och att alla hus är unika och kräver olika lösningar. Det finns även alternativ utöver NIBE och Tibber som är minst lika bra.
Just pumpen var icke-fråga, den satt i kåken när vi flyttade in och därav är det den jag refererar till. Det finns väl precis ingenting som säger att min hemlösning är den bästa? För mig är frågan om att antingen göra något eller sitta på röven och inte göra någonting. För min del har jag gjort good enough efter min förutsättningar och det leder till en månatlig besparing/kostnadsmildring/hur man nu vill formulera det och det sker utan att hushållet upplever någon försämring eller begränsning. Vill man inte göra det och istället betala? Ja, men gör det då. För mig är det däremot pengar jag hellre lägger på andra saker.
Det var du som startade hela den här härvan när du påstod att du sparat 20-30% på timpris och smarta lösningar.
Du inser väl att det är ett ganska roligt uttalande när timpriset slår ATH?
Fast just när det är ATH är ju besparingen som störst? Jag förstår inte vad du fiskar efter.
När timpriserna är som allra högst så gör jag av med som minst energi. Hur tänker du att ett fast timpris är bättre? För det lär ju vara det du jämför med om jag ska extrapolera enligt din modell.
I skrivande stund betalar jag 8 öre i SE2 samt 60 öre i SE3.
Vad betalar du som är expert på området?
Vad är det för trist ton? Har jag påstått mig vara en expert? Jag har svarat utifrån vad JAG använder utifrån MINA förutsättningar med kommentaren om att det gör besparingen i MIN driftbudget. Jag förstår ärligt talat inte vad du träter om.
Men för att svara på din fråga så betalar jag just nu spotpris på extrema 210 öre för den förbrukning jag har. Förbrukning är däremot minimal och optimerad. Inatt kommer min förbrukning att öka och då betalar jag mellan 51-62 öre ungefär. Det har varit bra väder och jag har dessutom sålt el idag så det blir nog plus minus noll på totalen. Något minus kanske.
Men, jag är klar med din tråkiga attityd nu.
Jag har länge advokerat för att avskaffa Riksbanken enligt samma princip och ersätta elefanten med en medianränta på 2 % så slipper man dyra utgifter för viktiga knappnålshuvudet med slipsar och vilda spekulationer.
Bind elpriset så slipper du bry dig mer än vart tredje år.
Att tvätta drar inte mycket energi.
Det som drar är värme, varmvatten och elbilsladdning. Resten är fickpengar.
Precis. Man silar mygg och sväljer kameler, helt obegripligt.
Vad är det man brukar räkna med som schablon? 50% till uppvärmning, 25% till varmvatten, 25% till allt annat?
Övriga storförbrukare brukar ju köras ganska kort tid istället. Väldigt få låter spis och ugn stå på lång tid. Drar spisen låt oss säga 3 kW (jag tar antagligen i från tårna här) och man kör den i en halvtimme så är det 1,5 kWh. Även med elpriserna idag blir det i runda slängar en guldpeng för elen. Vad kostar råvarorna för det du tillagar under den halvtimmen?
Jag vet inte, kollade månadsförbrukningen på vår luftvattenpump för november, ca 300 kwh för värme och vatten, medan total förbrukning låg på ca 1000.
Min slutsats är att den eldrivna golvvärmen i ett av badrummen drar en jävla massa. Eller så har någon granne kopplat in sig…
Att laga mat hemma lär nog alltid vara en vinst, 20-30kr per portion mot en dagens på stan för 130-150kr
Berätta gärna mer vad det är för mat som kostar 20-30 kr per portion.
Nobelmiddagens korngröt?
Ebbas falukorv?
Jimmies bröllopsdryck Tre Apor?
Havregrynsgröt och pasta med ketchup kanske?
Det finns väl exakt hur mycket som helst man kan laga för 20-30 kronor per portion.
Just nu på menyn.
Hemgravad lax (130 kr/kg) och stuvad potatis för några kronor.
Hemkolsyrat vatten, 30:- kronor för ungefär 60 liter.
Hur gör man för att komma över 30:- kr/portion för den hemlagade vardagsmaten?
Till midag blir det antingen pulled pork eller kött, sås och potatis med några grönsaker till.
Fläskköttet är köpt för 60:- kr/kg och nötköttet för 90:- kr/kg.
Pulled pork blir energieffektivt i tryckkokare, tar bara två timmar på lägsta värmen.
När man hittar fransyska av mör kvalitet så behöver vardagsköttet inte bli så dyrt.
Jag är säker på att ingen av rätterna kommer att kosta mera än 25:- kr per portion, men då tillkommer nog ett glas ganska billigt (men okej) rödvin och då är man uppe över 30:- kronor.
Aha! Det är alltså vinet som gör att man kommer över 30:- kronor per portion.
1 portion är ca 100g eller 1 kortlek i mått med kött, fisk eller fågel och ca 1 näve med pasta, ris eller potatis.
Håller med surtrutn, man får glamma på om man ska över 30kr.
Exakt så är det att hålla på och släcka led-lamporna för att spara energi/pengar ger nada… du får dock köpa fler lampor tidigare då du bränner av livslängden på timmarna snabbare.
Krypgrundsavfuktaren var en dold energitjuv för mig under många år (4000 kwh/år). Nu avstängd på vinterhalvåret då det är för kallt för mikrobiell påväxt samt skruvat upp hygrometern något.
Eller som nån i media “jag har bett barnen släcka lamporna”
Jag tycker f.ö att det är oerhört imponerande att “mitt” elbolag säljer 100 % solkraft till mig (fast jag skulle föredra kärnkraft om det fanns och var billigare. Att just de elektronerna sorteras ut och skickas ut i eluttaget får ju fisksorteringsfabriksarbetarna att se ut som amatörer i jämförelse.
Jag såg till min glädje att man nu kan välja kärnkraftsel hos vattenfall. Föga förvånande var kärnkraftsel det enda ursprungsmärkta alternativet som inte kostade något premium.
Måste vara trist att bara få solkraft och huset släckt vid solnedgången.
Aha..det är därför.. och här har jag sprungit runt och kollat propparna och skällt på barnen när dom lekt med gafflar i eluttagen.
Något elprisstöd har det väl aldrig funnits!
Det var en viss återbetalning av pengar som betalts in för att lösa överföringen inom Sverige men som aldrig användes till detta. Resten av de pengarna får vi betrakta som en dold skatt
Nä, och obligatoriska avgifter som Public Serviceavgiften är minsann inte en skatt, för den heter avgift.
Att politiker har så svårt att se samband (Noshit Deathstar), men har man inte fullföljt sin utbildning kanske det finns personliga utmaningar….
God morgon!
Vilken fantastisk dag! Tänkte fira att vi har den lyxigaste strömmen i år genom att tvätta, torktumla, diska, göra varmvatten och ladda bilen.
När allt det är klart kan man sätta sig ner i fåtöljen, slå på stereon och verkligen finlyssna. Med tanke på hur premium strömmen är idag måste det helt enkelt låta underbart – kanske till och med bättre än med guldproppar och strömrenare!
07:56
Nåja, man kan ha timprisstyrning och hembatterier för att hantera pristopparna om man är villaägare, eventuellt i kombination med solkraft som för vår del gav hela 2.1 kWh igår.
Vad är problemet!
Med fast elpris så slipper man allt ståhej. Igår skrev någon att man kunde binda för 75 öre/kWh.
Du har alltså bundet för högre pris än vad jag betalar i snitt.
Min största förbrukning elbilen laddas ibland till noll öre per kWh nattetid. Idag på rekordprisdagen laddades den till drygt 50 öre, billigare än dina låsta 75.
Just nu är det lite högt, men sedan augusti 2021 till i augusti 2024 var priset 50 öre/kWh inkl. allt utom överföringsavgift.
Fast det var inte det jag ville visa, utan jag ville visa att man helt utan att bli ruinerad kan slippa bry sig om sitt elpris mer än vart tredje år om man inte tycker det är intressant eller roligt att följa elpriset. Sedan kan man ju ändå låta bli att förbruka el när andra verksamheter behöver elen bättre.
Jag har med en kombination av tur och lite skicklighet och engagemang lyckats binda lån och el på låga nivåer under hela livet och det har passat mig att bara bry mig vart tredje eller vart femte år.
Vår son har varirt nöjd med sitt bundna bolån med 1,5 % ränta de senaste åren fast jag fick tjata en del för de flesta tyckte ju att det var mycket bätte med 1,35 % ränta på ett rörligt lån. Spara hundralappar för att riska tiotusenlappar lyckades jag få honom att förstå var en dålig strategi och han är som sagt nöjd.
Det blir spännande att se vad räntan är nere i när det är dags att förlänga lånet.
Samma med elpriset, han har fortfarande ca. 50 öre/kWh.
Det ena är inte mera rätt eller fel än det andra, det är bara olika strategier för att må bra till en rimligt låg kostnad.
Behövs inget elprisstöd nu, konsumenten kan välja att binda och betala 75 öre inkl moms. För 2 år sedan när det var höga elpriser var det däremot mycket värre, då kostade det 300-400 öre att binda.
Jag längtar efter en elbil som kan anslutas till huset och drifta hela huset elektriskt. Vi skulle utan vidare klara oss i en vecka helt bortkopplade från elnätet, ev. med lite sänkt innetemp om det råkar vara svinkallt.
Bättre att vänta på utbyggd kärnkraft, lösningar som att lagra el i elbilar följer inte fysikens lagar
Då kanske man borde pausa utbyggnad av både vindkraft och kärnkraft ett tag. Just nu har vi precis lagom variation i tillgång och efterfrågan som kan stimulera folk att investera i sådan teknik samtidigt som vi ännu inte har blackout eller brownouts som i vissa u-länder.
Det ena hindrar ju inte det andra. Många preppers och allmänt trygghetssökande tror jag skulle uppskatta att kunna vara oberoende av elleveras någon vecka.
För övrigt intressant att elbilsbatterier bryter mot fysikens lagar. Den upptäckten kan nog ge dig Nobelpriset en dag. 😉
Det var lite ironi över Ebba Busch prat om att effekt och fysikens lagar och att kärnkraft behövs för att klara av att balansera elnätet, det Ebba Busch pratar om gällde på 60-talet idag har vi helt andra möjligheter att reglera och styra elnät och förbrukning och en revolution är ju på gång med alla batterier och vätgaslagring
Mycket prat om att energisätta huset med bilbatteriet, vi har fullt sjå med att ha el i batteriet för att kunna använda bilen till just bil. -> Tyvärr vi kan inte åka till jobbet nu för vi har tvättdag…
När man sitter och sippar på morgonkaffet och plirar med grisögonen efter vad LW nu hittat på för alster blir det jobbigt att vara butter alltför länge när jag läser den lakoniskt torra kommentaren om att det inte blir något elprisstöd eftersom det inte är valår – kaffet höll på att spraya ner laptopen – kul med torr humor:).
A propos elpriser, grannen är solfarmare i sluttning nedanför sitt hus pga gaveltak (ett tag odlade han energiskog i somras då firman som installerade inte tyckte det var nödvändigt med makadam och täckduk så björkslyet tog sig glatt igenom springorna inom loppet av en månad. Det var ett intressant spektakel under några dagar att beskåda. Vi har valt att avvakta m h t olika faktorer, hade en IVT490 som år 15 (i år) förra veckan valde att bli manodepressiv (märkligt..de ska hålla 15-20 men gav upp år 15..) så nu är vi med NIBE S735/7R med en cool app där allt kan analyseras. Så nu sitter man här – 140 000 fattigare men med en modern frånluftsvärmepump som bl a känner av timpriset och anpassar sig därefter – inte riktigt LW nivå men ändå. Det positiva i kråksången var att elbolaget vi är kopplade till sedan några år tillbaka hade vänligheten att ringa upp och fråga om laddboxbehov, om vi var nöjda med deras app och om vi kunde tänka oss att koppla ihop den med vår befintliga värmepump med resultatet att just NIBE var perfekt för den appen och vips har vi nu 3 månaders gratis el som tack för lång och trogen (kund)tjänst.
Har också en modern NIBE och det är en riktig fröjd. Har pulat ihop en hemeffektivisering som jag rattar primärt via Tibber och deras power-ups. Har solceller, pump, bil, Tibber Pulse, Athom m m på ett och samma ställe. Det är lite tankeverksamhet för att sätta upp rimliga regler men sen flyter det bara på. Den stora effekten blir när teknik och beteende möts – att anpassa sitt beteende med tekniken som stöd och hjälpmedel leder till rejäla besparingar och är något som alla, verkligen alla, kan göra.
Solceller och batteri avvaktar jag med nåt år till men det lutar åt att gå från laddhybrid till elbil nu under 2025, nån liten SUV aktig sak men vet inte vad.
Solceller satt på kåken när vi köpte och det är jag glad för nu. Batteri avvaktar jag också med. Vet egentligen inte riktigt varför mer än att teknik och marknad fortfarande är under tydlig utveckling. Känns lite svajigt.
Har Telinet, vet inte vad som skiljer dom från Tibber Pulse
Tack för din syn på detta systemfel! Här handlar det om vilken kultur vi har i Sverige och hur man enklast ser att man löser detta, så enskilda inte skall drabbas av detta systemfel på detta sätt!
Om man tänker som Ingvar Kamprad gjorde (vilket dagens IKEA glömt) så hade han en värdegrund som tex sade att i dåliga tider (lågkonjunkturer) så är det absolut förbjudet att höja priser utan tvärtom det vi sparat (OK i Luxemburg av taktiska skäl) ska vi använda för att då visa lojalitet med våra kunder och då möjliggöra att vi kan sänka priserna!
Så detta borde kunna automatiseras med en maxprissättning? Då slipper vi kostsamma processer där regeringen skall betala tillbaka?`Andra förslag?
Det är ju också skönt att med nuvarande politik så kommer lösningen på elpriserna om 20-30 år när vi eventuellt fått igång 10 nya kärnkraftverk
Intressant är att Taiwan bygger ut för fullt med vindkraft i sundet mot Kina, men dom har ju förmodligen köpt sensorsystem från Saab (som inte ser några problem med vindkraftverk) dessutom missbedömer nog Taiwan hotet från Kina eftersom dom bygger stålskogar där det finns vind.
Eller kan nejet till vindkraft i Östersjön bero på att man sitter fast i ett kärnkraftstänk till vilket pris som helst. Tyvärr tror jag väljarna är smartare än så och har inte löst med en planekonomi (citat från Timbro) för att få kärnkraft om 30 år
Du tror alltså att det går snabbare än 20-30 år att bygga vindkraftverk som motsvarar 10 kärnkraftverk?
Tja, dagens kärnkraftverk producerar 50 TWh per år, dom 13 projekten i Östersjön motsvarar 140 TWh per år (nu kommer ju inte alla byggas, men så klart potentialen finns)
Skulle vara intressant att höra exempelvis Bolund eller Tvåwatt besvara denna fråga:
“Vi vet ju alla att kärnkraft är det absolut dyraste sättet vi kan producera el på. Vi vet även att vindkraft är det i särklass billigaste. Hur kan det då komma sig att nu när vi lagt ner hälften av den svindyra kärnkraften och byggt massor av billig vindkraft elpriserna är så höga? Varför flukturerar priserna nu så väldigt mycket när den, vad som sagts, leveransosäkra kärnkraften halverats?”
Elpriserna i Tyskland och Danmark är ju klart högre än i södra Sverige när det blir pristoppar. MEN framförallt Tyskland har sin primära värmekälla från gasen, även i privata villor. Vi svenskar, med våra värmepumpar, för ju en större direkt påverkan på vår ekonomi från elprissvängningarna.
Känns som att hela världen går från socialism till kapitalism, ett land efter det andra, finns det inte ett inlägg att skriva om det? Har det hänt förut när världshandeln kom igång?
Vad är det du skriver om? Att hela världen går ifrån socialism skulle innebära att världen vid någon punkt varit socialistisk. Tack och lov har det allra mesta av världen aldrig varit det.
Jag upplever inte heller att det skulle vara någon särskilt stark rörelse mot kapitalism (en aningen bred term kanske). Den rörelse som jag ser är snarare motsatt. Ökade hinder för internationell handel, statliga satsningar i industri, tal om prisregleringar mm. Såväl här hemma i Sverige och Eu som utomlands i Kina och USA.
Som tillägg så har vi kapitalismen att tacka för det mesta vi har. Inte socialismen.
Jag vet att många tänker Gordon Gekko och “Greed is good” från 80-talsfilmen Wall Street. Kapitalismen är långt från perfekt, men det bästa systemet vi har att tillgå för att skapa välfärd och lyfta människor ur fattigdom.
Du borde läsa Girig-Sverige av Andreas Cervenka.
Lite roligt att tidningsvärldens Gordon Gekko har skrivit en bok om Girig-Sverige.
The_Stig, jag vet inte om det är jag eller någon annan du tycker borde läsa Cervenkas bok. Det är inte något jag känner något behov av, alls. Jag har läst tillräckligt av hans journalistiska arbete för att veta att han skriver väldigt tillspetsat, i bland gränsande till missvisande och förklarar grundläggande koncept i nationalekonomi så att det inte går att förstå. Visst har ibland poänger men inte tillräckligt för att jag ska orka läsa allt det grundlösa.
Jag lyssande på hans sommarprat från hängmattan och det verkade vara ett sammandrag av hans bok. Det bekräftade att Girig Sverige verkar följa hans vanliga mönster.
Lite inledande kritik mot boken kan läsas här: https://www.journalisten.se/debatt/i-girig-sverige-ar-tesen-viktigare-sanningen/ och här https://www.nationalekonomi.se/wp-content/uploads/2022/10/50-7-av.pdf
Uppmaningen var riktad till Flaskgordon. Jag störs rätt mycket av denna religiösa tro på kapitalismen som det enda saliggörande. Hade inte socialismen stöpt om Sverige i grunden under ett halvt sekel hade vi knappast haft det så bra som vi har i Sverige idag. Som jag ser det håller mycket av det som gjorde landet bra på att nedmonteras. Kapitalismen får friare spelrum och det är som vuxna fuskar när de spelar monopol med barn. Orättvist sa Bull.
Vi behöver ta hand om barnen, alla barn, för att kunna skapa fred på jorden. Kapitalism är ett bra verktyg men fungerar inte till allt lika lite som man kan såga med en hammare.
Kapitalism är i grunden ett ganska oprecist begrepp, eller nja, det används väldigt oprecist. I princip är alla system där inte någon (staten, Stalin, kungen, adeln etc) beordrar vad som ska tillverkas, av vem och till vilket pris kapitalistiska. Det är väl kanske enbart i jämförelse med socialism/planekonomi som uttrycket kapitalism kan förstås.
Vilket alltså gällde för Sverige under hela 1900-talet, kanske jag ska tillägga. Sverige har aldrig varit socialistiskt. Det mesta av ekonomin har varit i privat ägande med i huvudsak någorlunda fri prisbildning. Att vi sedan har, och har haft, höga skatter, stora transfereringar (pension, bidrag osv), starka fack och en ganska omfattande statlig finansiering av vissa tjänster betyder inte att Sverige slutade ha en i grunden kapitalistisk ekonomi.
Att regeringen inte längre reglerar mjölkpriset och hur mycket banker får låna ut och till vad, att det finns konkurrens på telefoni-, taxi-, tv-, apoteks-, post-, kollektivtrafik-, radio- och flygmarknaden samt att inovation och företagande uppmuntras ser jag som positiva förändringar.
Jag har svårt att hålla med dig när jag tittar på t.ex. taximarknaden eller alla stackars cykelbud som sliter häcken av sig för slavlöner, där behövs regleringar.
Tittar man historiskt så verkar både USA och Sverige utvecklats mest, bäst och för flest under perioder av hög beskattning.
Du sätter ju också fingret på poängen, kapitalism med klara regler och gränser vilket jag nog vill påstå fanns betydligt mer av i förra seklets socialdemokratiske Sverige.
För att återgå till Cervenka så ställer han frågan varför det är inflation när livsmedel ökar 33% i pris och inte när en lägenhet ökar 800%. Tycker det är en både relevant och intressant fråga.
Det där är ett väldigt bra exempel på varför jag inte gillar Cervenka.
Han vet mycket väl att man inte kan resonera på det där sättet men gör det ändå bara för att reta upp folkmassan och sälja fler böcker.
Inflation kan mätas i mat- och hyreskostnader och som alla vet har inte boendekostnaderna gått upp med 800%.
Under perioden som jag antar att han refererar till har fastighetsskatten avskaffats.
Dessutom har räntorna sjunkit från tvåsiffrigt till låga nivåer vilket förklarar varför vissa bostäder har ökat kraftigt i pris. Att då dra någon sorts förvirrad diskussion gällande inflation i fastigheter är direkt ohederligt.
Tack för din syn på detta systemfel! Här handlar det om vilken kultur vi har i Sverige och hur man enklast ser att man löser detta, så enskilda inte skall drabbas av detta systemfel på detta sätt!
Om man tänker som grundaren gjorde (vilket dagens arvtagare av möbelföretaget glömt) så hade han en värdegrund som tex sade att i dåliga tider (lågkonjunkturer) så är det absolut förbjudet att höja priser utan tvärtom det vi sparat (OK i Litet land som inte äter upp vinsterna av taktiska skäl) ska vi använda för att då visa lojalitet med våra kunder och då möjliggöra att vi kan sänka priserna!
Så detta borde kunna automatiseras med en maxprissättning? Då slipper vi kostsamma processer där regeringen skall betala tillbaka?`Andra förslag?
Ibland vet jag inte varför inlägg hamnar i frysen! Tappert försök 😉
Problemet är ju att konkurrens råder för det mesta så i bra tider är ju företag mest upptagna med att växa och ta marknadsandelar än att bygga upp en buffert i dåliga tider.
Såg nu i offentliga register att ägarna flyttat ut över en miljard ur företaget i högkonjunkturen till antingen sig själva eller något holdingbolag. Nu när det går lite sämre men fortfarande bra 14-15% i vinst emot tidigare 20%, då snackar man om att vi inte kan få något bra lönsuppgör i år då vi är i ett så svårt läge.
Har blivit ett skämt lokalt på jobbet att det alltid är “mörka skyar” före en lönsförhandling. Nackdelen att hålla på så att det fungerar i ett år men gör du så varje år förlorar du tilliten hos de ansatta och uppfattas som oärliga.
Den flödesbaserade elprismodellen, är ju statistiskt en förädling av distributionen av el.
Därför bör SCB ändra sin statistiska modell och säga att man får mer eldistribution för samma pengar.
Följdaktligen borde detta sänka inflationen.
I see what you are doing 🤣❤️
Geni.
https://cornucopia.se/2024/12/blandad-borsonsdag-i-asien-svagare-krona-och-guldpriset-rusar-genombrott-for-google-inom-kvantdatorer-nya-extrema-rekordelpriser-over-sex-kronor-i-sodra-halvan-av-landet-vattenkraft-rivs/#comment-1378569
Försökte igår upplysa herrskapet om en intressant dom ifrån HD där de inte alls är eniga i Länsstyrelsernas sätt att hantera dammar, knappt någon verkar ha sett den så här kommer en länk till tråden.
Tycker själv att det finns en viss skönhet i att demokratin faktiskt fungerar när domstolar går in och visar vägen för den vilsekomna regeringsmakten.
Jag såg din kommentar och skulle gärna läsa en analys av vad domen faktiskt kan väntas innebära. Vad jag förstår påverkar den enbart prövningar av fördämningar byggda på 1880-talet och tidigare?
https://svenskvattenkraft.se/nytt-avgorande-fran-hogsta-domstolen-ar-nu-fragan-om-mojlighet-till-omprovning-med-stod-i-urminnes-havd-slutligen-avgjord/
Som jag förstod det infördes det näringsfrihet 1860-talet, innan dess delades det ut privilegium. Har man ett sådant från 16-1700 för en kvarn så gäller det fortfarande även om man bytt till en generator på senare tid. Verkar även som hävd är ok, har man haft en damm i 100 år så är det lite sent att komma nu och säga nej.
Annars håller jag helt med dig och efterlyste en djupare diskussion och belysning av våra experter.
Regeringens förmåga, att hantera uppkomna problem, som landat i deras knä efter sossarnas regeringsperiod imponerar dessvärre inte.
Den flödesbaserad metoden borde givetvis ha stoppats, men låg på sossarnas bord redan 2020.
…/Ei godkände metoden 2020
EU-regelverket anger bara övergripande vad som kännetecknar en flödesbaserad metod. Metodförslag utarbetas av de systemansvariga och godkänns av de nationella tillsynsmyndigheterna./…
https://ei.se/bransch/flodesbaserad-kapacitetsberakningsmetod
Att sedan åtgärda den nedlagda produktionen i södra Sverige, är ju inget man gör på en frukostrast.
Utöver de fyra rektorerna, som avvecklades under sossarnas mandatperiod, stängdes även kraftvärmeverk.
Bl.a. skulle Öresundsverket avvecklas.
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96resundsverket
Dock är det på gång igen.
“Öresundsverket är ett modernt, naturgaseldat, kraftverk placerat i Malmö med en effekt av 448 MW. I juni 2023 beslutade Svenska kraftnät, tillika Elberedskapsmyndigheten, att Öresundsverket ska ingå i den svenska elberedskapen. Myndigheten har, mot bakgrund av det förändrade omvärldsläget, givit i uppdrag åt Uniper att vidta de åtgärder som krävs för att anläggningen ska kunna tas i drift. Uniper har därför beslutat om en återställning av Öresundsverket till driftdugligt skick. Från första kvartalet år 2025 ska anläggningen stå redo i den svenska elberedskapen.”
https://www.uniper.energy/sv/sverige/kraftverk-i-sverige/oresundsverket”
Men även ny kraftproduktion är på gång i Malmö. Men det tar ju tid.
https://www.eon.se/om-e-on/investeringar/vaermeinvesteringar/nytt-kraftvaermeverk-i-energihamnen.
Så det är många synder från tidigare regeringar som skall åtgärdas, vilket inte går så snabbt.
Det som däremot skulle gå snabbt, är att minska eller avveckla energiskatten på el. Fast just nu gör ju regeringen tvärtom.
Något annat som också går att göra ganska snabbt, är att låta SVK ta smällen med de galopperande nätkostnaderna.
Oaktat vilket, måste något göras.
Klagas på avveckad kärnkraft och effektbrist. Jo om vi ska förse Tyskland med effekt så har vi en jäkla brist.
El är ju ändå en del av infrastrukturen/välfärd/livsnödvändighet våra tidigare generationer har byggt upp och som vi sedan avreglerat och marknadsanpassat. Hur vore det om vi skulle göra samma med vägnätet? Skulle det vara dyrare att köra på vägen vintertid när det behöver plogas mer? Sjuhelvetes dyrt förra vintern isåfall
Måste man inte garantera en viss självförsörjande del av sitt lands elproduktion för att få vara del av det här fantastiska elsamarbetet som Sverige deltar i??? Jag anser att de inte bara kan fortsätta som vanligt när Tysklands elproduktion slogs ut av Putin. Vi ska inte bli betalningsskyldiga! En prismodell som tar hänsyn till detta under tiden tills Tyskland byggt upp sin produktion till mer självförsörjande igen är för mig självklart. Varför förstår inte regeringen att de måste ge sig på den här frågan???
Man borde alltså göra som NATO ungefär. Fast i just detta fallet är det vi, Norge och Frankrike som agerar USA, d.v.s. utgör garanten för övrigas fortlevnad.
Tyskland gör dock precis som i försvarsfallet och förlitar sig helt på andra, med motivet att “vi varit så hemska förut”.
Med det argumentet borde tyskarna snarare klä sig i säck och aska och gissla sig.
För en gångs skull så kan jag tycka att V har ett väldigt bra förslag i Sverigepris på el. Betala vad det kostar att producera, punkt.
Och sälj överskottet till högstbjudande
Nja, Tysklands elförsörjning slogs väl mest ut av dem själva. Visserligen av politiker som bl.a puttes kompis shröder, men ändå. Befolkningen var väl inte heller ute o protesterade när lite snare “energielände” sjösattes, orkestrerat av bl.a Merkel. Att hennes politiska skolning i ungdomen skett i forna DDR har väl kanske inte med saken att göra. Eller?
Men man får anta att pruttler log.
Schröder fick i alla fall en fin post i ruzzkt fossilenergibolag sedan han avslutat sin politiska karriär i Tyskland. Om det nu har något med sakfrågan att göra.
Kan man mäta självförsörjningsgrad för ett land min, max och medel över året? Tyskland måste rasat brutalt efter att gasen ifrån Ryssland försvann
Något off-topic för dagens huvudämne, men ändock ekonomi:
S säger sig inte kunna fortsätta med sina lotterier om man måste betala skatt precis som alla andra. Tydligen är det inte häftigt att betala skatt när man själv drabbas.
https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/1367659-s-om-partilotterna-svart-att-fortsatta
“Det här förändrar förutsättningarna för ett av Sveriges allmännyttiga lotterier. Det här innebär att vi inom kort kommer att gå med stora underskott i vårt lotteri, säger Baudin …”
Tolkningen är således att det som är bra för partiet är allmännyttigt, underförstått att det som är dåligt för partiet är dåligt för allmännyttan. Baudin har uppenbarligen gett hybrisen ett ansikte, som det brukar heta.
Eller ska man tolka det som att lotterier är allmännyttiga? Hur är det då med spel på hästar eller roulette? Maltabaserade nätkasinon? Eller är vissa lotterier mer allmännyttiga än andra lotterier?
Äsch! Krymplifiera lottvinsterna i motsvarande grad. Hur många skulle märka av att antalet vinster minskar 😂
Och idag har Sverige exporterat vår dyrel, vi producerar tillräckligt med el för att klara oss, problemet är att regeringen inte ser till att jobba bort problemen med EUs elmarknad en enkel och snabb lösning enligt dom som har bättre koll än jag är att skapa ett elområde av Sverige. Men troligen kan vi också komma undan med att ha ett exportpris och ett annat pris för Sverige. Ett annat alternativ enligt några är att skapa ett femte elområde precis vid kabeln till Tyskland
Ett land , ett elpris.
Busch kan ta bort elområdena med ett pennsvep”
Bengt Ekenstierna, tidigare mångårig chef på olika energibolag och numera konsult med samma fokus, pekar ut en annan förklaring.
– Grundproblemet är att vi har elområden som gör att vi får en bristsituation rent matematiskt i södra Sverige vilket gör elpriserna högre. Detta kan lösas med motköp, säger han.
Han pekar också ut en person som kan lösa problemet.
– Ebba Busch försöker göra sina saker till andras problem, men hon skulle kunna ta bort elprisområdena med ett pennsvep. Den frågan äger svenska regeringen själv.
Han medger att Tyskland har stora problem med energifrågan, vilket väller över och påverkar södra Sveriges priser. Men det är inte tyskarnas fel, menar Ekenstierna.
– Felet är att vi har en elprissättningsmodell som gör att Sverige hänger ihop med Tyskland. Det skulle Ebba Busch kunna åtgärda genom att säga att nu gör vi ett ingrepp i prissättningsmodellen, där elen som ska användas för Sverige avräknas mot de svenska volymerna, och elen som ska exporteras avräknas mot de volymerna. Då spiller priserna inte över på samma sätt.
– Och då säger Ebba Busch: det kan vi inte göra för det strider mot EU:s regler. Men hon har inte ens lyft frågan med Bryssel.
Man undrar – Vad väntar hon på! Mycket snack o liten verkstad.
Våga stå upp för Svetiges bästa – inte EU eller Tyskland