Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Co.
Ellevio har fortfarande 149 av som högst 2 529 abonnenter strömlösa i vårt stora strömavbrott och det blev nödvändigt att skifta från en mindre Ecoflow River Pro till den stora Ecoflow Delta 2 (annonslänk) för att driva nätverket och Internet. Så det blev ett utmärkt tillfälle att testa hela kedjan av nödströmssystemet för gården, ner till generatorn.
Nätverket och internetanslutningen, inklusive eventuellt Starlink om fibernätet får slut på ström, drivs normalt genom en Ecoflow River Pro (annonslänk till 2-modellen, jag har den äldre modellen), vilket räcker upp till 4-5 timmar om den är fulladdad. Brukar dock ha den på 85% laddning för att inte slita på batteriet i onödan, då den 99% av tiden stor fulladdad och bara släpper genom nätströmmen. Efter denna står det UPS:ar för att hantera de millisekunder det tar för Ecoflow att så på sin matning, men det är bara en teknisk grej – kör man inte nätverk behövs det inte för t ex belysning eller kyl/frys, som bara blinkar till.
Nu har Ellevios strömavbrott varat så länge att River Pro tog slut, varpå jag bytte till den nyare och större Ecoflow Delta 2 (annonslänk), som också den står och väntar på 85%. UPS:arna räcker ca trettio minuter, så det är inga konstigheter att byta dem live.
Nästa steg är att ladda den Ecoflow som inte kör för tillfället, vilket kan göras i ca 100 W från Teslas 12 Voltsuttag, eller från vår Champion 2200 Bifuel nödströmsgenerator. För att testa den senare lösningen drog vi därför igång detta och laddar River Pro den vägen.
Ecoflow laddar snabbt, ca 600 W för River Pro och uppåt 1000 W för Delta 2 (fritt ur minnet), vilket gör att man alltså kör generatorn en timme och sedan har det tyst i 3-4 timmar innan det är dags att ladda nästa.
Det går förstås att skruva ner laddhastigheten också, om man vill köra ytterligare belastning på generatorn. Närmast tänker jag på vår vattenpump som drar ca 1 100 W och behöver köras några gånger per dygn vid normal vattenförbrukning, men det räcker med en stötvis insats för att hantera. Annars ska Ecoflow Delta 2 ha kraft nog för det, då den klarar 1 800 W uteffekt på gasol (och 2 200 på bensin). Det tar någon minut att få upp trycket i hydroforen fullt.
På samma vis kan man stötvis köra kyl och frys för att få ner temperaturerna i dem, och de nyare vi har från Electrolux har inte heller de gamlas enorma startströmmar, utan spikar bara upp till ca 500 W när kompressorerna drar igång, för att sedan tugga runt 50 W medan de kyler. Fritt ur minnet.
Nu är River Pro snart färdigladdad, och sedan är det dags för byte igen tillbaka till grunduppsättningen.
Valet av ett dyrare bifuelelverk är då vi använder gasolen till grillen också, så bränslet kommer förbrukas, och gasol blir inte heller gammalt. Det brinner också i princip helt rent och avgaserna syns inte och luktar inte heller. Extra gasolflaska finns ändå hemma för att kunna byta med till grillen, så man inte blir stående mitt i grillande utan gas. Viktigt är dock att inte ha gasflaskor i komposit, då de inte klarar lika hög effekt då de är värmeisolerande, så det är stål eller aluminium som gäller om man ska kunna köra generatorn fullt ut. Film och ljud på generatorn igång och som man ser är avgaserna helt osynliga, bara lite gräs som darrar i draget. Den hörs för övrigt knappt in i huset även om den står alldeles utanför.
Systemet är kanske lite överkurs, även om vi behöver nödström för vår vattenpump vilket inte behövs om man bor i stan med kommunalt vatten – där kan du inte pumpa själv när kommunens VA till slut havererar på grund av strömavbrott. Framför allt jobbar vi bägge hemma och behöver då Internet.
Värme, kaffe och matlagning hanteras via kaminen, vilket Lena lagt ut bilder på här eller här för kaffet med skummad mjölk.
Så får vi se om Ellevio kan fixa strömmen. Ny sluttid anges till 15:00. Ställer inte undan generatorn riktigt än …
25 kommentarer
Jag kör också off grid idag. Detta beroende på att har beställt nedgrävning av en kabel och borttagning av en stolpe.
Detta är något som retat mig i snart 20 år, så skönt att bli av med det.
Passade samtidigt på att köra mitt lilla elverk mot batteripacken, vilket funkade bra. Normalt laddas det via solen och med stödladdning från nätet.
Resten sköter vedspisen 😉
Snygg uppsättning. Bor i radhus och har funderat på hur jag skall kunna säkra upp el. Ecoflow verkar vara en bra grej.
Fungerar det att dra igång vattenpumpen med Champion generatorn, det är ju en ganska brutal startström där ? Jag har en liknande Champion, dock enbart bensin (2200W) och har inte testat jetpumpen skarpt än. Pumpen är på 1hk, om det fungerar för dig med 1100W pump då bör det ju fungera för mig också. Ska göra ett test snart…
Inte testat, men pumpen är bara 14 år gammal och har ingen startströmsspik utan kör stabilt sina 1100 W. Det har jag mätt. Har även testat att köra den på en batteriinverter om 2000 W, så jag vet att det fungerar utan spik iaf.
Intressant med ecoflow! Själv kör jag champion+100ah lifepo4 12v+sinusinverter. Idag hade jag nog köpt ecoflow eller motsvarande.
Jo, har batterier och sinusinverter också, men de fungerar helt enkelt inte lika bra. Skippade det steget denna gång för att testa generatorn.
Är det smidigheten med ecoflow du gillar eller vad är det som gör att batteri+inverter faller i jämförelsen? Att ha en fristående sinusinverter var intressant utifrån perspektivet att kunna koppla det mot bilens 12v-batteri exempelvis. Sen är det inte så jätteroligt med kablarna.
Smidigheten, definitivt. Priset för en bra 1800 W ren sinusinverter och bra 12V-batterier blir inte mycket billigare, särskilt inte om man ska ha litium. Blybatterier (vilket jag har) ger ju inte hela sitt energilager och klarar inte nödvändigtvis av 1800 W någon längre period.
För 120 W att driva nätverket fungerar det förstås.
Något av ödets ironi att det blir strömavbrott en dag med extrema rekordpriser på elleveranser? 🙂
Elda verkar ju hjälpa ventilationen också, jag kunde inte låta bli att notera 549 ppm CO2 nu mot 573 ppm CO2 i morgonens ekonomiinlägg.
Ja, kaminen bidrar ju till ventilationen.
Sparade väl någon tia i timmen idag pga strömavbrottet. Iofs är inte gasol gratis.
Värt ett notera är att det kommunala vattnet har en inbyggd redundans i systemet. Även vid totalt elhaveri kommer vatten ändå vara tillgänglig ät en period till följd av vattentorn och likande, passiva system för tryck.
Det sagt så är tidsperioden helt beroende på förbrukning, kommunens storlek etc.
… tid på dygnet avbrottet sker. Högreservoarerna är inte fulla dygnet runt.
Körde du vattenpumpen på deltan eller championen? Är lite oklart formulerat. Båda har väl maxeffekt på 1800w så båda borde fungera?
Varför inte ha ett lite kraftigare inverter elverk som reserv? Finns ju på upp till 8000w som även går på gasol så man kan ha två energikällor.
De planerar att bygga om mitt kvarter så jag släpade hem en kopia av detaljplaneförslaget från Bibblan (som hyresgäst har man inget att säga till om, men det kan ju vara intressant att veta vad som skall hända).
Hela kvarteret är redan “hårdgjort” men de hade ändå ett avsnitt om dagvatten. För att inte överbelasta kommunens dagvattenledningar så fanns det en massa förslag om att bygga in en fördröjningar vid skyfall (vid ett 100-års regn idag så beräknas vårt garage att agera ofrivillig utjämning genom att översvämmas till 20-50 cm). Hursom: de föreslagna åtgärderna gör att en del vatten blir väldigt svårt att komma åt (växtbäddar t.ex). Men annat blir nästan motsvarigheten till en tunna vid stupröret på villan. Exempelvis var ett förslag för de nya husen att använda insamlat tak-regnvatten till (det separata?) toalettspolningssystemet. Då har man ju ett reservlager av hyggligt rent vatten som man borde kunna filtrera/koka. Det låter ju som en ganska decentraliserad lösning.
Å andra sidan planerar de att inreda vindarna på flera av de befintliga husen så där ryker förråden…
Underbart inlägg.
Vi hade ett stort strömavbrott i södra skåne idag mellan 15.30 och 21.00 (E on)
Jag och barnen var på maskin visning och åt gratis korv medan frugan satt hemma med värmeljus och åt mackor hehehe. Tyvärr så han jag inte få igång generatorn.
Men powerbanks och pannlampor kom till användning så vi kunde se julkalendern på datorn.
“Om krisen eller kriget kommer”
Bloggaren fokuserar på kriget precis som så många andra.
Det är dock krisen vi ska fokusera på då den kommer ganska ofta till Sverige, speciellt nu under vintern.
Nej, den kanske inte kommer till dig men den kommer tyvärr till ett flertal svenska medborgare per år och då måste man vara förberedd.
Man är inte någon överdriven prepper om man ser till att man har tillräckligt med bensin till bilen när man åker bort. Man är inte heller en överdriven prepper om man ser till att ha vatten när rören går sönder (hänt mig en gång per år de senaste tre åren).
Krisen kan komma förvånansvärt enkelt, varför inte ha en liten förberedelse isåfall?
Tack @LW att du postade denna påminnelse.
Krisen kanske kommer oftare än kriget men kriget är mer allvarligt och varar betydligt längre än krisen, så därför behöver man faktiskt tänka på kriget också. Så tänker åtminstone jag.
La lite extra pengar på ö-drift när solcellerna och batteriet installerades. Kommer inte att räkna hem det på något vettigt sätt men ser det som en försäkring. Funkar väldigt smidigt, routern hinner inte gå ned under omslagstiden som är okänd för mig. Är det mulet när det sker behöver jag bara tänka på att stänga av värmepumpen med dess elpatron och tända kaminen. Sen är det lugnt i många timmar. Nästa steg är att komma på ett sätt att ladda hembatterierna med ett enkelt elverk.
Man räknar som privatperson oftast inte hem en försäkring, vilket det är tal om när det är den typen av anläggning.
Jag tycker det är mer än märkligt att bloggaren krånglar på detta vis istället för att skaffa en centraliserad batterilösning med ö-drift liknande den du har.
Det måste väl gå att få till en deal så han kan spamma annonslänkar från en batterileverantör också?
Är inte bloggarens lösning betydligt billigare och mer flexibel (portabel i alla fall) än den installation du syftar på?
Gjorde som du i höstas. Hade dock en 10 år gammal anläggning redan (betald) så jag fick tag på ett begagnat 62kWh Nissan Leaf batteri och köpte en 10kW inverter med ö-drift, som klarar att mata ut max 10 kW 3 fas, Så nu laddar jag batteriet på natten och säljer dyrt på dagen SE4 (tack vare några helt inkompetenta regeringar).Till sommaren blir det bara att sälja tack vare ett fett batteri, och jag kan välja när jag vill sälja + ladda bilen när jag vill.
Dalathegreat på youtube gjorde detta möjligt inte att glömma
Det hade varit trevligt om man hade kunnat komma överens och standardisera ett batteripaket som ex. Honda Mobile Power Pack. Ett bärbart batteripaket på ca 10 kg med inbyggt bärhandtag och anslutningskontakterna på undersidan så att det enbart är att lyfta i batteripaketet och så är det anslutet. Ja, det finns fler än Honda som erbjuder liknande batterier, problemet är avsaknaden av en gemensam standard. Ursprungligen så är dessa framtagna för att driva mindre elektriska fordon som ex. mopeder/scootrar, som då kan drivas av ett eller flera sådana batteripaket som enkelt kan bytas då de är tomma. Men de är förstås också lämpliga för att driva reservströmkällor och annan utrustning, ex. Komatsu har visat upp en minigrävare som drivs av dessa batterier. Det stora problemet är avsaknaden av standardisering.
Jag kan koppla in min elbil och driva hela huset på det, får ut 3,6kw enfas. Det gäller bara att kunna koppla upp det som behövs och det kräver lite jobb att separera ut det. Cirkulationspumpar, datorer, lite belysning, lite elvärme. Värmepumpen går på trefas så där blir det svårare. I framtiden vore det bra om man via bilens laddare bröt husets nätanslutning och slog på bilen som tillfällig kraftkälla och då även separerade ut det på alla faser och balanserade uttaget så att man inte överbelastar. Men det kanske redan nu finns lösningar på det.
Jag har en billighetslösning för internet, en inverter 12V till 230.
Drivs med bilbatteri, har några stående i ett förråd.
Enligt invertern drar opto-burk, router/accesspunkt och något annat 8W.
Ett hyffsat bilbatteri bör räcka ett dygn.
Eftersom jag inte har UPS är det manuell omkoppling som gäller. Och det lilla jag har av smart styrning kan man vara utan (meningslöst att slå på varmvattnet utan ström).
Och drar jag inte elsladd till separat accesspunkt blir det nog inte wifi i hela huset.