Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Den svenska konrna stärks och svensk inflationstakt var oförändrad enligt preliminära siffror. Frankrikes regering fälldes igår i en misstroendevotering.
Stockholmsbörsen steg stabilt igår med +0.80% för OMXS30 och +0.93% för OMXSPI. Den svenska kronan stärks till 10:92 SEK för en USD och 11:50 SEK för en euro. Guldpriset landar på 929:- SEK per gram i skrivande stund.
Svensk inflationstakt var preliminärt oförändrad i november med 1.6% i årstakt för KPI rapporterar SCB under morgonen. Riksbankens kalenderbitares mått man ska styra hela Sveriges ekonomi stig dock från 1.5% i åratakt till 1.9% i november och KPIF-XE, dvs utan energipriserna, steg från 2.1% till 2.4%.
Förändringarna av KPIF sägs vara väntad och således inte påverka Riksbankens kommande räntebeslut senare i december, där de flesta väntar sig ytterligare 0.25 procentenheters sänkning av den svenska styrräntan.
I USA steg börserna och S&P-500 gick +0.61% medan Nasdaq 100 gick +1.24%. Samtliga aktier inom FANANGST steg och bäst gick Nvidia med +3.48% medan Facebook gick sämst med +0.02%.
Amerikanska långa räntor backade ca 0.04 – 0.05 procentenheter.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börsrena blandat under morgonen.
ASX 200 går i skrivande stund +0.15%, Hang Seng -0.99%, KOSPI -0.90% där försvarsministern nu avgått efter den misslyckade militärkuppen och väntas buras in på livstid eller eventuellt avrättas, Nikkei 225 går +0.30% och Straits Times +0.48%.
Yttervänstern och ytterhögern i Frankrike är överens och fäller landets regering i en misstroendevotering rapporterar Politico Partierna är egentligen inte överens, utan vad de är överens om är att de inte är nöjda med landets budgetförslag, men av olika anledningar. Så nu föll den franska regeringen. Problemet är att det inte går att bilda en majoritetsregering utan stöd av antingen yttervänstern eller ytterhögern, och röster höjs nu också på att president Macron ska bort.
Det är dock oklart hur läget ska förbättras av att Macron avgår, men yttervänstern och ytterhögern är väl inte direkt de starkaste lamporna i rummet.
I slutändan verkar dock ingen lyckas minska Frankrikes budgetunderskott, men bortröstade premiärministern Barnier lyckades i alla fall med 90 dagar slå rekord med att vara den person som suttit kortast på posten under Frankrikes femte republik.
Europa präglas inte direkt av stabila nationella ekonomier och stabil nationell politik, när de största ekonomierna som Tyskland och Frankrike har allt mer problem och präglas av politisk splitring.
44 kommentarer
Ingenting om elpriser idag – så jag måste berätta lite om Vattenfall. Fick ett meddelande i Kivra om att de nu tyvärr måste höja diverse avgifter eftersom de investerar så oerhört mycket pengar för framtiden bla bla bla…
Sedan meddelar de att vi som säljer el får en sänkt ersättning med 2 öre kWh eftersom “elpriserna har gått ner”.
Mycket intressant om Vattenfall hade bifogat någon dokumentation om detta.
Jag har inte koll på “den stora bilden”, men magkänslan säger att det är rent skitsnack.
Men – vi tiger och sväljer i god svensk ordning…
Ellevio höjde ersättningen för såld el.
Vattenfall skriver såhär: “För dig som har solceller och producerar egen el kommer energiersättningen att sänkas med 2 öre till 13,2 öre per kWh eftersom elpriserna har sjunkit”. Det känns som att det är lögn och förbannad lögn.
Tyvärr går det ju inte att hota med att byta eftersom de äger nätet där jag bor.
Men det borde gå att ställa frågan varför Ellevio höjer ersättningen medan Vattenfall sänker den…
Som tur är har jag Tibber som elleverantör, de köper till marknadspris – men Vattenfalls hantering gör mig bara vansinning.
Har Tibber några avdrag på såld el eller påslag på köpt el. Det står i avtalet att de kan ha det, men har de det?
Avtalsvillkoren från 1 januari 2025 lyder såhär: “Tibbers påslag (öre/kWh) som tillkommer till spotpriset kommer i och med villkorsuppdateringen vara 8,6 öre inklusive moms”. Påslaget finns för att täcka utveckling av app och annat som vi konsumenter ska kunna dra nytta av. De hävdar i meddelandet att 8,6 öre är något lägre än vad det varit förut – men de skriver inte hur mycket lägre.
Vad gäller inköpet av den el jag producerar har jag ingen annan info än att det är spotpriset utan några avdrag.
Ha, nä då håller jag mig till Södra Medlemsel. 20:- SEK per månad i avgift och ett öre i prispåslag på köpt el och fem öre avdrag på såld el (2 öre + 2.8 öre myndighetsavgifter).
@Flody,
Du behöver inte sälja el till Vattenfall bara för att du är ansluten till deras nät. Elhandel och elnät är separata verksamheter.
@PPP
Jag säljer inte el till Vattenfall utan till Tibber. Vattenfall “ger” mig ändå 15.2 öre kWh – vete tusan hur det går till och hur det fungerar. Men de sänker det nu till 13.2 öre eftersom “elpriserna gått ner”…
Det kanske handlar om ersättningen för s.k. nätnytta från Vattenfall Eldistribution?
Var det Vattenfall Eldistribution eller Vattenfall Försäljning du fick brev från?
Kanske Off-topic i detta inlägget men nu verkar det börjat röra på sig lite. Bra jobbat till de här som jobbat på detta, vilket jag fått intrycket av att de gjort!
https://www.sydsvenskan.se/2024-12-05/balettgrupp-bokad-i-malmo-utreds-for-kopplingar-till-ryssland/
Kan vara låst, men länk-adressen säger väl det viktigaste iofs.
LOL, hade jag faktiskt läst artikeln så hade jag sett att Cornucopia tas upp!
Frankrike har inte haft en budget i balans sedan första halvan av 70-talet.
Politiskt kanske Sverige kan sälja på Frankrike den beryktade JÖKEN.🤯
Den stora frågan för dem blir då om man ska vägra prata med Melenchon eller Le Pen. Personligen skulle jag gärna se att man inte pratade med någon av dem.
Både Frankrike och Tyskland tycks ha liknande problem med besvärliga ytterpartier.
Putin måste vara bra nöjd …
hmm detta att europas stora ekonomier har rejäla problem som kulminerar samtidigt och just nu…
Vem skulle kunna vinna på och kanske hjälpa det hela på traven?? Tanken slår en iaf men man vet inte, man är ju ingen expert 🙂
Det finns säkert anledning att fundera på det men ta inte cred från fransmännen och i synnerhet inte från tyskarna, dom har gjort stordåd på egen hand…
Europas utmaningar kan man ju skriva mycket om
Men politiskt har man ju från många håll valt att “prioritera” agendor före medborgarnas kortsiktiga väl och ve.
Detta har gjort att vi har fått ganska stora missnöjesrörelser då medborgare ser en disonans mellan vad etablerade politiker representerar och vad missnöjespartier kan bidra med.
Otroligt svårt att se hur man i demokratier ska kunna driva en långsiktig förändring i de områden som kräver det. Exv fabriksomställningar i en improduktiv fordonsindustri, omställningen för att hantera miljöutmaningen, och säkerhetsutmaningar där vi påverkas av främmande makt.
I Sverige har vi ju svärjisarna som är klimatförnekare, rasister och putinvänner. Bara för att vi haft ett mer likriktat politiskt klimat betyder det inte att vi inte har samma risker som Tyskland, Frankrike, Ungern, slovakien med flera länder.
Lite raljant kan man ju säga “politiska agendor”.
Men generellt skulle jag nog säga att politiker vill mer väl för landet än extrem/missnöjesorganisationerna där fokus är på den enskilde individens mående inför valrörelsen och inte nån längre horisont för nationen/världen.
Jag tror inte för fem sekunder att SD hade varit för Ukraina om inte de upptäckte att 95% av svenskarna var det och det blev politiskt omöjligt att vidmakthålla sina befintliga allianser med Ungern/Putin.
Men det döljer inte att SD faktiskt verkade i fiendens syfte fram till dess att de själva hotades av sitt agerande.
Håller i stort sett med. För tillfället går det se SD som nyttiga idioter. De har sagt sig vilja göra bot och bättring, men de behövder visa det lite tydligare innan man, för att ta en anlogi, kan överväga att ge dem övervakade permissioner.
Sedan har vi det andra problemet med de två partier som öppet visade sig vara emot i början och nu är för. Kan man lita på deras omvändelse under galgen?
Är det inte precis tvärt om? Att det är prioriteringar av medborgarnas kortsiktiga väl och ve som är grundorsaken till exempelvis budgetunderskott, att improduktiva industrier hålls under armarna osv.
Jag tror det skulle gå alldeles utmärkt att få bilindustrin (eller någon annan industri) konkurrenskraftig eller avvecklad och möta både säkerhets- och klimatutmaningar i demokratier. Det är jobbigt på kort sikt men Sverige klarar sig exempelvis bra utan varvsindustrin eller textilindustrin som båda försvunnit medan stålindustrin är konkurrenskraftig.
Även klimatet ska nog gå att hantera och i den frågan har ju Frankrike ett ganska gott utgångsläge i och med kärnkraften.
Frankrikes regering föll dessutom just på att de försökta mildra budgetunderskottet vilket populisterna sa skulle drabba deras väljare.
Något är fel. Det håller jag med om. Men att det skulle vara att politiker inte kortsiktigt försöker gynna väljarna tror jag inte.
Du som har alla lösningar. Det skulle vara bra att höra dem mer än “DET GÅR LÖSA!”
Det är definitivt att politiken blivit som kvartalskapitalism som är problemet.
Och att tiktockifieringen gör att man som du säger “det går lösa man bara vill inte!!!”
Att varvs och textilindustrin är nedlagd är ju inte lösningen på problemet? Då har man ju lagt ner hela verksamhetsområden som aldrig kommer tillbaka. Och i dagsläget kommer ju bara alla som jobbar på VW i tyskland röstta på AFD eller nya Putinklappande vänsterextrema partiet då man vill ha kvar jobben.
Förr i Sverige rästade ju alla på S oavsett om de la ner bruket och all service på orten.
SD tar ju väljare på “make Umessgumslövå Great again!”. Men man har inte mer till agenda än “om vi bestämmer löser sig allt!”
Du skrev: “Otroligt svårt att se hur (…) demokratier ska kunna driva (…) förändring i (…) en improduktiv fordonsindustri” och jag svarade att det har demokratier klarat förut. Jag gav sedan exempel på detta från Sverige.
Du skrev också i ditt första inlägg att det berodde på att politiker “valt att ‘prioritera’ agendor före medborgarnas kortsiktiga väl och ve” vilket jag skrev att jag inte tror stämmer. Snarare är det tvärt om.
Demokratier vann andra världskriget och kalla kriget mot diktaturerna och då tycker inte jag att man kan säga att demokratier inte klarar av utmanade säkerhetslägen. Även klimatförändringar ska vi nog överleva. Jag har inte påstått att jag har alla svar, att det är enkelt eller att allt kommer att förbli som det är. Tvärt om.
Men jag tror att det mesta går att lösa och att våra bästa dagar är framför oss. Du får tro att allt är kört om du vill det.
Jag tror dessutom att demokrati är att föredra framför alternativa styrelseskick. Inte heller det behöver du hålla med om.
Att vi har allvarliga problem med populism mm. runt om i världen har vi ju redan slagit fast att vi är överens om.
Månne cynisk, men jag tror inte att de då i första hand vill gynna väljarna, utan vill maximera chanserna att bli omvalda. Vi skulle behöva USA:s system – man kan bli omvald endast en gång. Då skulle vi kanske få politiker som verkligen försökte göra något de inte själva kan vinna annat än eftermäle av.
Det är en evig utmaning kompetensen och försörjningen hos politiker.
Det är alldeles för många som blir politiker för att de inte kan få annan vettig försörjning.
Så max 2 mandatperioder skulle vara vettigt.
Nackdelen är väl att man då kraftigt skulle öka risken för korruption då de som inte kan få annan försörjning vill knyta kontakter och skaffa sig “gentjänster”
Ganska grov generalisering. Är själv aktiv på kommunal nivå, och samtliga mina kollegor har jobb och ganska många är egenföretagare. Det stora problemet tycker jag är att ministrar inte har erfarenhet ifrån den typ av verksamheten de förväntas styra, vilket annars är ganska vanligt utomlands.
Jag antar att du menar presidenten men för säkerhets skull säger Nancy Pelosi och Mitch McConnel hej…
Jag var tvungen utveckla din tanke med konkurrenskraft.
Med ditt resonemang kunde vi löst problemen med Millennium med att lägga ner Borås sjukhus. 😀
“Inget millenniumproblem kvar”
VGR tar anteckningar.
Jag tror inte riktigt att du vill förstå. Svenskarna slutade sy kläder då vi inte var konkurrenskraftiga i den industrin. Vi fortsätter att göra stål för där kan vi konkurrera. Textilindustrin har ersatts med bättre betalda arbeten.
Om alla i Borås var arbetslösa hade din jämförelse stämt. Nu har Boråsarna i stället billigare kläder och högre löner i andra yrken. En mer träffande jämförelse är att it-ansvariga i VGR avvecklas då de uppenbart inte är konkurrenskraftiga i den industrin och istället sysslar med något annat. Då kan vi få bättre it-system och de göra mer nytta i någon annan näring.
SD har väl gjort en bra sak – 2014 när man röstade på Alliansens skuggbudget. Framtida skuggbudgeter som har chans att bli igenomröstade kan inte vara hur fantasifulla som helst.
Utan SD hade nog inte Sverige (försökt) förändra sveriges erkänt kassa migrations/integrationspolitik.
Menar inte att deras politik är fantastisk, men resten av partierna fick panik när de förlorade väljare och partiet rekordväxte. Både S och M har ju till exempel vänt ganska rejält.
Gnaellspiken Jag har ibland tänkt att det kan vara tvärt om. Att SDs intåg och alla krumbukter som de andra hållit på med kring dem försenat en tillnyktring kring migrationen.
Innan SD drev Fp språkkrav, M släppte ju någon rapport 2009 om att migrationspolitiken behövde skärpas och S under GP talade om välfärdsturister. Sedan blev SD fixstjärna i debatten under ett decennium och migrationspolitiken radikaliserades med exempelvis migrationsöverenskommelsen 2011 och “mitt Europa bygger inga murar” 2015.
Jag säger inte att det måste vara så, men jag tror att det är möjligt att svensk politik svängt snabbare i en alternativ verklighet utan SD.
Jag bläddrade just igenom S skuggbudget 2025, mer bidrag var det visst. Matpriskommission. Stimulera byggmarknaden. Billigare el genom snabbhetsbonus för vindkraft (ordet kärnkraft nämns när det skapar osäkerhet för vindkraften). Finansieras med bankskatt och ny beskattningsnivå på ISK.
Ordet “Moderat” förekommer 3 gånger, SD förekommer 38 gånger.
Jag förstod inte hur posten “Avvisad bränslebluff” ger staten 3.17 miljarder i finanser, citat:
“De senaste årens kostnadskris har gjort det dyrt för både bilägare och de som reser med
kollektivtrafik. För att stötta de hushåll som är beroende av bilen föreslår vi en tankrabatt.”
Källa:
https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2024-10-04-ett-rikare-och-rattvisare-sverige—socialdemokraternas-budgetforslag-for-2025
Det finns anlednignar att media inte skriver om S/MP/C budgeterna.
Det skulle ju göra att ingen ville rösta på dem 😀
Jag har inte vågat läsa de andra två skuggbudgeterna, eller Vs förresten. Ingen skräcklitteratur så man kan sova inatt!
Skulle kunna leda till ett (cyniskt) gott skratt istället, beroende på läggning.
“Billigare el genom snabbhetsbonus för vindkraft (ordet kärnkraft nämns när det skapar osäkerhet för vindkraften). Finansieras med bankskatt och ny beskattningsnivå på ISK.”
Låter ju fantastiskt… Alla som är kunder i en bank får i praktiken betala för den nya skatten och vi som sparar våra redan surt beskattade pengar får betala ännu mer i skatt. Sen lär den största delen den här sänkningen av elpriset ändå hamna i elproducenternas fickor i form av större mellanskillnad. Dessutom ska det mest idiotiska kraftslaget såklart stöttas.
Hur någon ens kan fundera på att rösta på de här pajasarna är beyond me.
Och som du säger nämns SD 38 gånger varav 37 i form av “SD-regeringen”. Är inte det ett jävla tramsande?
Kallade oppositionen regeringen för “MP-regeringen” 2014-2022 (trots att det varit med rättist pga regeringskonstellationen)?
Tror faktiskt de förlorar på det, och vad jag vet ska iaf S tona ner det här med S inför nästa val.
Inget om elpriserna? Nåja, här kommer en artikellänk från läktaren.
https://www.tn.se/naringsliv/40412/rekordhoga-elpriser-over-3-kronor-kommer-fa-se-mer/
“Europa präglas inte direkt av stabila nationella ekonomier och stabil nationell politik” – Precis, man frågar sig vad detta beror på egentligen. En delkomponent i det hela tror jag kan vara all den förändring som främst sker utanför Europa men som påverkar Europa och att politiker inte förmår och inte heller invånarna förmår ta in och förstå att vi faktiskt alla påverkas av vad som händer runtomkring oss. Jag tänker på ex. skiftet mot elektrifiering, kriget i Ukraina och Rysslands imperieambitioner, presidentval i USA med allt vad det innebär, pandemier, Kinas ambitioner, kriget i Syrien och kriget mellan Israel och alla olika fraktioner i Mellanöstern. Europa har tidigare varit väldigt öppet i många avseenden men oavsett om man gillar det eller inte så tror jag Europa kommer göra sig mer autonomt, skyddat och tillslutet. Vad tror ni?
På temat ekonomi och sånt så verkar vi fått ett företagsrelaterat mord i USA. Tydligen stod det ”Förneka”, ”försvara” och ”avsätta” på hylsorna som låg kvar efter att Brian Thompson skjutits ner i New York.
En stilla undran är om detta var avvikelsen eller det nya normala…