Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Börsveckan inleds negativt i Asien på grund av oro över Mellanöstern, och den svenska kronan faller vidare med bland annat nytt guldprisrekord på 850:- SEK per gram. Tidölaget väntas presentera sin ointressanta vårändringsbudget, som alltså inte väntas innehålla något av intresse.
Stockholmsbörsen backade under veckan som gick och OMXSPI gick -0.82%. Storbolagen var ofröändrade på +0.09% för OMXS30. Framför allt rasade kronan på svenskt inflationsbesked och vad alla nu väntar sig sänkta svensk styrränta, medan amerikanskt inflationsbesked talar emot att Federal Reserve sänker sin ränta. Kronan har på en vecka nu tappat 1.88% mot dollarn och i fredags nåddes nytt rekordpris på guldet på 850:- SEK per gram. Detta föll dcok tillbaka nu när marknaderna öppnade igen och guldet handlas just nu för 822:- SEK per gram.
I USA backade S&P-500 med -1.56% och Nasdaq 100 med -0.58%, men raset i den svenska kronan gör att svenskar ändå ligger på plus mot de amerikanska börserna. Sämst inom FANANGST gick Facebook med -2.93% och bäst gick Apple med +4.11%.
Mina portföljer hos Lysa privat via ISK (reklamlänk) och för företaget via kapitalförsäkring (reklamlänk) var sammantaget oförändrade på -0.06% senaste veckan.
I de asiatiska tidszonerna är samtliga index bloggen bevakar ner nu under morgonen. Utan att kolla vilka börser som är stängda går AX 200 -0.46%, Hang Seng -0.74%, KOSPI -0.57%, Nikkei 225 -0.93% och Straits Times -1.03%.
De fallande börserna sägs bero på oro över Mellanöstern efter att Iran försökt terrorbomba Israel, men misslyckats spektakulärt, då bland annat USA och Storbritannien helt enligt internationell rätt ingrep och sköt ner ett stort antal robotar, vilket man vägrar göra för Ukraina. Enbart USA sköt ner 80 drönarrobotar och minst sex ballistiska robotar, plus att man bombade minst en eldenhet och sju drönarrobotar redan på marken uppger USCENTCOM.
Nyhetsfokus i Sverige idag blir annars på den svenska vårändringsbudgeten, som inte väntas innehålla något intressant och presenteras just nu, men där media kommer slå skruv på sig själva att hitta något intressant.
Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
100 kommentarer
> I USA backade S&P-500 med -156%
Imponerande.
“Du kan förlora mer än du satsar.”
Du kan förlora mer än du vill.
Det intressanta med Ir*ns attack verkar vara att hälften av deras ballistiska robotar kom aldrig fram och blev inte heller nerskjutna.
Mycket snack och lite verkstad.
Det gäller även USA som skiter i Ukraina nu. Undrar om EUs politiker insett att de saknar stratrgiskt värde för USA?
Skandinavien gör det inte. USA behöver förmåga på Nordkalotten för att kunna slå ut den ryska Atlantflottan, inklusive 3/4 av deras ubåtar. Det blir ännu viktigare framöver när Ryssland föelorar Vladivostok till kineserna.
Men Tyskland, Belgien, Österrike och Italien är på sin höjd semester.
Så EU ländernas politiker skall lyckas öka försvarsbudgetarna, behålla välfärden och alla förmåner, inklusive låg pensionsålder samt hantera ökande kostnader och kanske ett regionalt krig ovanpå det.
Och så en energikris i Tyskland som aldrig haft för avsikt att ställa om, bara att stänga ner (kärnkraft). De har levt i en grönvänsterliberal bubbla sedan 2000 ungefär 🙂
Ja, ekonomin ser spännande ut.
Eller så brakar skiten samman, Ryssland tar eller dominerar EUs kontinentala gren, eventuellt bara politiskt men utan ockupation, och Skandinavien, Finland och Baltikum tillsammans med UK bildar Nordiska Unionen (NU) som löst backas upp av USA och utgör de sista resterna av det som en gång var väst. Sverige blir utsett till huvudman för de Baltiska provinserna och halva flygvapnet baseras i Baltikum tillsammans med finska armen. Gotland får 24 st Patriot system och blir bas för de 12 nya svenska korvetterna.
Så kan 1700-talet 2.0 börja. Om nu inte Europa vaknar upp och gör sig av med alla Ficosar, Orbaner och liknande premiärministrar.
Oh, ja oxh de hemliga svensk-israelis*a kärnvapenprogramet, där Sverige lämnat material och Israel designat, baserat på upparbetning av använt svenskt kärnbränsle i UKs anläggningar med USAs/UKs goda minne så kan vi freda oss eftersom Ryssland vet, USA vet, UK vet, ja alla vet utom EU.
Snacka om tappade hakor i Bryssel när det kommer ut att Sverige har inte tretton, utan dryga tjugotalet termonukelära vedergällningsvapen på kryssningsrobotar avsedda att fällas från attackflyg.
Gå på.
🙂
Du raljerar ju värre än jag gör! Sedan kanske vedergällningsvapen är ett olyckligt namnval i den anglosaxiska världen.
Och om det inte finns en hemlig underjordisk gruva i Ranstad tror jag USA har järnkoll på allt klyv art material som passerat in och ut ur de svenska kärnkraftverken.
Men kanske finns den där hemliga gruvan…
Annars kan vi ju börja med att köpa mer luftvärn, det är alltid användbart. Södermalm, Bromma flygplats, Rosenbad, Göteborgs hamn Malmö hamn, Karlskrona, 3 st reaktorkomplex, Gotland och lite till kan vi börja med.
Just nu bedrivs f.ö. en massiv desinformationskampanj mot Carl-Oskar Bohlin. Man kan fråga sig varför det plötsligt är högsta prio att sabotera för civilförsvarsministern.
På vilket sätt? Läste ledaren om hans språkbruk som var otroligt skojig och träffsäker, annars har jag inte sett något.
Man sprider desinformation om att Bohlin genom ministerstyre skulle fått en person sparkad från en statlig myndighet.
https://www.sydsvenskan.se/artikel/asiktsfrihet-maste-galla-ocksa-for-statligt-anstallda/
https://twitter.com/CarlOskar/status/1779569458526187834
https://www.dalademokraten.se/2024-04-12/en-uppjagad-carl-oscar-bohlin-letar-sverigefiender-bland-klimatengagerade/
https://www.dn.se/sverige/rebellmamman-blev-av-med-jobbet-fackets-krav-utred-ministerns-roll/
Personen i fråga intervjuades i Studio 1 förra veckan och hon vidhåller att hennes personliga övertygelse går före myndighetsutövandet i frågan om fossil gasanvändning i Sverige. Så det handlar om att en tjänsteman vill utnyttja sin ställning för en privat agenda. Det spelar ingen roll om agendan är för den goda sakens skull, det är vad riksdagens beslutat om som gäller. Så nu vrider man detta till att vara någon annans fel.
Det verkar ju för det första varit en provanställning och då “har arbetsgivaren rätt att avsluta anställningen utan sakliga skäl och behöver inte ens motivera varför den avslutar anställningen”.
Så ska man hårdra det så är det helt i sin ordning!
Sen (och inte för att jag sympatiserar med dom) vill jag minnas att det finns exempel där “den andra sidan” också fått avsluta anställningar p.g.a. sina politiska/aktivistiska engagemang så oaktat bör samma regler gälla alla.
Sen förstår jag att rebellmamman grinar, inte kul att bli av med jobbet och stämplad som en person som inte kan ha den typen av tjänster men livet är fullt av motgångar…
Nu var det dock primärt smutskastningskampanjen mot civilförsvarsministern som jag tyckte var relevant, inte huruvida aktivisten faktiskt förtjänade sparken eller inte.
Jag fattar inte – menar du att detta skulle vara en samordnad aktion iscensatt av FSB/Putin?
Svårt att se det – detta är väl exakt en sådan fråga som vi har tidningar till. Antingen visar det sig att han sysslat med ministerstyre, eller så visar det sig att avskedet var korrekt och att han inte har något med saken att göra.
Säg den minister som aldrig granskats på det här viset?
Om ett statsråd ringer upp en myndighetschef för att informera sig om rutinerna kring säkerhetsklassade tjänster, två dagar efter att myndigheten låtit en medarbetare lämna, så kan det alltså vara ministerstyre? Jag är ingen jurist, men det förefaller osannolikt.
Om detta är en granskning så är den extremt slarvigt utförd eftersom att ingen tycks ta någon hänsyn till kronologin, och jag skulle nog säga att så gott som ingen minister granskats på det här viset tidigare.
Alltså, jag är ganska ointresserad av att grotta ner mig i detta fallet. Men om jag bara läser DN-artikeln du länkar till finns ju saker i kronologin värda att utreda? Till exempel en kontakt i januari mellan Timbro-mannen och Bohlin – enligt Bohlin pratade de om energifrågor men tolkar jag artikeln rätt hotade Timbro-mannen rebellmamman med “jag har kontakt med flera ministrar i regeringen”. Kan givetvis vara lögn från Timbro-mannen, men hade jag varit journalist hade det varit tjänstefel att inte gräva mer i detta.
Oavsett, menar du fortfarande att detta är en planlagd desinformationskampanj från FSB/Putin?
Då kan vi krasst konstatera att många journalister begår tjänstefel eftersom att ingen tycks vara speciellt intresserade av att gräva mer i den s.k. Timbro-mannen 🙂
Varför skriver du “menar du fortfarande” när jag aldrig nämnt varken FSB eller Putin? Har du slutat slå din fru?
Vi vet väl inte var journalisterna gräver? Jag kanske är lättpåverkad, men läser jag DN-artikeln är inte mitt första intryck “Vilket övergrepp mot Bohlin!” utan snarare “Det lär väl visa sig om det ligger något bakom detta.”
Men ja, klantigt uttryckt av mig med Putin/FSB. Menade alltså det här med “massiv desinformationskampanj” du öppnar tråden med. En desinformationskampanj, oavsett storlek, innebär ju att en hemlig aktör i olika kanaler sprider medvetet felaktig information för att uppnå ett visst syfte.
“Desinformation” som politiskt vapen uppfanns av sovjet och är än i dag ryssarnas paradgren. De senaste decennierna har exempelvis ryska trollfarmer och andra påverkansoperationer från Ryssland kommit till allmän kännedom. Och detta forum handlar till stor del om hur Putin/FSB på olika sätt arbetar för att försvaga västs demokratier. Därför drog jag slutsatsen att det var dem du syftade på. Så jag får formulera mig på annat vis: menar du fortfarande att artiklarna om Bohlin är del av en “massiv desinformationskampanj”. I så fall, vilken är avsändaren om inte ryssarna?
Alla ministrar har myndighetskontakter. Vid en given händelse så behöver man bara leta bakåt i diariet till senast kontakt och hävda mygel. Vidare är provanställning bara en provanställning och inte en tillsvidare tjänst. Dessutom hävdas det att yttrandefrihet, föreningsfrihet övertrumfar säkerhetsprövning vilket är två helt skilda frågor.
@Stekas – och det var det jag svarade på. eftersom det är en provanställning är det en total ickefråga och därmed kan vi lugnt luta oss tillbaka, ta en kaffe och låta ängsliga storstadsmedia springa av sig…
@Brasklapp – så du ser inte heller desinformationskampanjen här?
@Teno – nej, jag må vara korkad men det enda jag ser är sedvanligt tjäbbel (TM Lövet) i svensk inrikespolitik och de skinande moralriddarna på sveriges tidningsmedia.
Men det är ju jag det…
“Energimyndighetens säkerhetsmiss och mediernas missvisande rapportering om den är ett kraftigt underbetyg åt Sveriges förmåga att stå emot inre och yttre hot.”
https://www.svd.se/a/0VjBeB/drevet-mot-carl-oskar-bohlin-ett-fiasko-for-svensk-beredskap
Utan t.ex Frankrike och Tyskland? Tycker du det ter sig troligt?
Helst inte men jag svarade på Rikki inlägg där han kritiserade kontinentens sömngångarmentalitet. Givetvis är allting bättre om EU kan hålla ihop och helst neutralisera typer som Orban.
Tyskland börjar få allvarliga problem med sin energiförsörjning. Amerikansk LNG gas är signfikant mycket dyrare än rysk pipeline-100-bars naturgas. Deras industri, och ja, de har en hel del tyngre industri som är beroende av naturgas har utmaningar.
En stor del av deras bostäder värms med ineffektiv gas. De har tagit myrsteg mot att gå över till värmepumpslösningar men folk är tveksamma pga elpriserna är höga. Tyskarna sätter hellre upp solceller och exporterar subventionerad el sommartid vilket skapar störningar i elsystemen.
Så deras Energiwende är en chimär egentligen eftersom naturgas för uppvärmning utan tvekan, helt oomkullrunkeligt är deras största utsläppskälla av koldioxid och den har man aldrig petat på allvar.
De vägrar också att indela landet i elprisområden eftersom det skulle sabbar ORDENTLIGT för den industrialiserade södern.
Här får man faktiskt ge en eloge till Socialdemokraterna, deras enda vettiga inlägg i energifrågan kom förra veckan när man ställer krav att villkora godkännandet av Hansa Power Bridge mot att Tyskland faktiskt genomför dessa förändringar i enlighet med ACERS rekommendationer (ej bindande, så ej krav) så inte svenska elnätet kopplas ännu hårdare mot Tyskland.
Energi är inte det enda Tyskland har problem med…
Det är ganska många Patriot för en så liten yta, Kiev har väl bara tre Patriot, plus ytterligare en som har utlovats och kommer att placeras i Ukraina.
Jo jag överdrev, 4-6 system räcker för det mesta. Men jag spekulerade i en ny Kuba eller Berlinkris. Resten av systemen kan grupperas längs den långa finska gränsen och även runt flygvapen i Rovaniemi.
Från min horisont ser tyvärr fler saker ut att gå käpprätt åt — än saker som går åt rätt håll. Jag föddes efter WWII och levde länge i den tillfredsställelsen att jag till skillnad från mina föräldrar slapp att leva under sådana förhållanden. Ett tag var världen på väg åt någorlunda rätt håll. Nu sedan några år anser jag mig se hur västvärldens demokratier i litet olika takt går mot en upplösning. Civilsationer och imperier har kommit och gått under världshistorien och det verkar nu som om det samhällssystem som hittills kunnat leverera stabilitet och välstånd håller på att vittra sönder. Med få undantag finns det inte längre några statsmän/kvinnor värda namnet. I stället är det amatörer vars horisont endast sträcker sig till nästa val, möjligheten att tillsätta sina vänner på välbetalda jobb eller lukten av förmåner som styr.
Underlättat av de “sociala plattformarna” där olika algoritmer underblåser hat och propagandistiska konspirationsteorier har autokratier som gärna ser ett försvagat väst uppenbarligen framgångsrikt kunnat agera genom sina trollfabriker. Frihetliga och liberala regeringar med demokrati som ledstjärna har i väst ersatts av regeringar med antidemokratiska och totaltiära regimer som inspirationskällor.
Kortsiktiga politiska vinster har i några länder resulterat i nermonterad energiproduktion och ett beroende av från autokratier importerad gas. Länder i väst har därmed steg för steg avhänt sig från inte bara en planerbar energiproduktion med stabila priser utan även gjort sig sårbara för minsta störning i andra länders energiproduktion. Genom en övertro på “marknaden” har Sverige på ett lokalt plan förstört stora delar av utbildningsväsendet. Beredskapslagren har avvecklats och ansvaret överlåtits även det till “marknaden”. En överbyrokratisering har förlamat delar av civilsamhället genom införandet av “New Public Management” där ansvaret för folks väl och ve nu övertagits av diverse dokumentsamlingar.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?
(Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?)
(Axel Oxenstierna, 1609-1654 till sonen i
Min känsla också. Jag hävdade i en annan tråd att mina barn har det i princip lika bra som mig materiellt, medan mina föräldrar hade oändligt mycket bättre än sina föräldrar. Enkelt sammanfattat:
-Förbättringar för människor födda 1940 jämfört med 1910: fred och frihet, förkortad arbetstid, betald semester, sunda och rymliga bostäder, säker tillgång på nyttig och billig mat, för första gången i mänsklighetens historia en rimlig chans att inrätta sitt liv som man vill, oberoende av kön/etnicitet/klass/etc.
-Förbättringar för människor födda 2000 jämfört med 1970: möjlighet att flyga till Thailand istället för att bila till Italien, sommarstugan har numera samma permanentstandard, en hyfsad indisk restaurang oavsett vilken håla man befinner sig i.
Jag vill påstå att något hände med visionerna för mänskligheten där på 70-talet. Kanske var det 68-rörelsen som genom sin radikalitet förpestade alla tankar/idéer/diskussioner om ett bättre liv för människan. In klev Milton Friedman och SAF och vips levde befolkningen i villfarelsen att jobba>konsumera>jobba>konsumera … är det enda sättet att leva och det enda rimliga att drömma om.
Det är mycket som går åt rätt håll. Factfulness.
Men det som är riktigt på väg åt helvete är klimatet och det är den feta elefanten i rummet.
Vi är på väg mot 2,5-3 graders uppvärmning och det blir en utmaning att hantera.
MENA kommer bli fullständigt obeboeligt isåfall.
Observera att jag inte säger att den materiella standarden går åt fel håll, jag säger bara att utvecklingen har planat ut.* Under efterkrigstiden handlade det politiska samtalet om hur vi kunde inrätta samhället så människor kan leva lyckliga liv. (Svaret: fred, frihet, demokrati, kortare arbetstid, semester, utbildning etc.) Sedan 1970-talet har samtalet handlat om hur vi ska kunna hålla uppe tillväxt och “sysselsättning”.
Den stora bluffen som många av oss gått på är att “teknisk utveckling” tolkas som “bättre levnadsstandard”, för detta stämmer ju överens med narrativet att tillväxt+sysselsättning=bättre liv. Men jag tror inte någon har blivit lyckligare av mobiltelefoner. Den som blivit lyckligare av mobiltelefoner och internet måste ju om inte annat ha varit djupt deprimerad på 1990-talet innan denna teknik slog igenom.
*I västvärlden. Givetvis har många andra delar av världen haft en enormt positiv utveckling för människors möjlighet att leva lyckliga liv även senare.
Spammar tråden lite, men hamnade i ett mentalt sidospår jag måste få ur mig.
Jag älskar Star Trek (eller i alla fall fram till TNG). Hela serien bygger på att mänskligheten uppfunnit warp-teknik som fungerar som en oändlig, säker och fritt tillgänglig energikälla. Denna möjliggör inte bara resor långt över ljusets hastighet, utan också “replicator”-teknik som skapar vilka föremål som helst ur ren energi. (Ni kanske minns att Jean-Luc Picard brukar säga “Earl Grey, hot” så materialiseras en kopp te omedelbart av maskinen.)
När Gene Roddenberry fantiserade ihop denna värld på 60-talet tänkte han “Vad skulle man göra om den här tekniken uppfanns?” och svaret blev “Fattigdom försvinner direkt, och man skulle självklart avskaffa pengar och arbete. Alla gör vad de känner för, för mänsklighetens bästa”. Detta var inte kontroversiellt när serien kom (inte lika kontroversiellt som att en svart kvinna kysser en vit man i en scen!), men många har försökt leda i bevis i efterhand att serien är kommunistpropaganda. Jag tycker hur som helst att den säger rätt mycket om tidsandan då och nu – motsvarande utopivärld känns orimlig i dag, istället hade vi funderat på hur warp-tekniken hade kunnat skapa “sysselsättning” och börsvärde.
Ja, det är kul att betrakta den post scarcity-framtid som Star Trek utspelar sig i.
Många yrken verkar ha rationaliserats bort i denna fiktiva utopi, som t.ex. advokater och ekonomer. Religion fanns inte i originalserien, men dök däremot upp senare av någon outgrundlig anledning, och HBTQ-karaktärer lyser alltjämt med sin frånvaro. Trots att det inte finns någon egentligen anledning att kriga när alla kan få allt de pekar på så är krig ändå en central del av serien.
Seriens grundantagande är ju att Jorden blivit ett utopiskt paradis eftersom vi människor är så fantastiskt kloka och upplysta och låter teknikens möjligheter komma alla till del, medan typ Klingons, Romulans och Cardassians (otroligt svårt att inte skriva Kardashians!) är skurkstater som använder tekniken för att kriga och förslava. Min känsla är att nästan alla storylines de första 30 åren byggde på olika typer av filosofiska problem kopplat till detta. Tror faktiskt HBTQ-frågor utforskades en del i TNG. Inte minst Riker (min personliga favorit) var ju något av en häradsbetäckare, i ett avsnitt blir ju HAN gravid efter en herdestund med någon slags alien 🙂 🙂 🙂 .
Sen har ju mycket av den här utopiska filosofin försvunnit i senare installationer av ST. De sista filmerna har varit ganska ointressanta tycker jag, generiska actionrullar som man glömt bort tio minuter efter eftertexterna …
Skämtar du?
Plocka valfritt åt efter 1950 och se hur världen såg ut. Det var betydligt värre typ överallt… Alltså den här listan kan köra oändligt lång. Men några exempel:
* Hela östeuropa + Sovjet var snorfattigt och låg under järnridån
* Afrika var fullt av inbördeskrig, svält och elände
* Det var flera situationer där kärnvapenkrig (på riktigt) bara var några få felsteg bort
* Spanien var en diktatur
* Grekland var också en diktatur
* Portugal var också en diktatur
* Hela Asien var snorfattigt
* Det var krig i Mellanöstern typ hela tiden. Isarel, Irak, Iran (+revolutionen)
* Und so veiter…
Sorry, jag var otydlig! Pratar alltså om den materiella levnadsstandarden i Sverige eller valfritt annat västland.
Och jag säger ju inte heller “det var bättre förr”, utan min tes är “förr hade vi visioner om hur vi kunde göra världen bättre för oss människor, men det slutade vi med på 1970-talet”.
Precis min tanke också. Miljarder av de som lever idag skulle svälta om vi skruvade tillbaka ekonomin till 1990. Hur svenskens levnadsstandard utvecklats kanske inte säger så mycket egentligen. I princip alla svenskar som arbetar hör till de 10 procenten i världen med högst inkomst och då har vi ändå tappat några placeringar på BNP/capita i ppp dollar sedan 1960.
Men med det sagt. Jag vet inte hur gammal Tento är och därmed inte heller vilka år han talar om, men det är lätt att glömma vilka otroliga förändringar som skett bara de senaste 10-20 åren för att inte tala om 40 år, även för oss svenskar.
Sjukdomar som var en dödsdom 1984 är det inte idag, bilar som ansågs vara standard 1984 skulle inte gå att sälja idag , saker som var en dyr lyx 1984 som ex. mobiltelefonisamtal ingår numer gratis när man köper surf till sin telefon osv.
Sedan 2004 har vi fått tillgång till så gott som all kunskap, nyheter, musik och film i världen, var vi än är, i en enhet som vi alla har i våra fickor. 2004 var det dyra och dåliga telefonsamtal som gällde om man ville tala med någon i Hong Hong eller New York medans det idag görs i HD till en marginalkostnad som är närmast noll. Det talas inte längre om ozonhål och surtregn. Minne har blivit i praktiken gratis. Vi har varmluftsugnar och induktionspisar, bättre höglurar, ljudsystem, tv-skärmar, elektriska cyklar, robotgräsklippare, smarta klockor och läsplattor, mer exotisk mat, det har blivit vanligt förekommande med hemleverns av färdiglagad mat och städtjänster, många fler har aircondition i sina hem, medellivslängden för en svensk man har ökat med ca 3,5 år osv.
Jag vet inte hur du värderar olika saker men helt klart har det skett väldigt mycket. Det liv genomsnittssvensken lever idag hade framståt som sci-fi 1984. Bortsett från flygande bilar så har väl verkligheten i princip överträffat alla visioner och idéer om framtiden man hade då. Jag är hoppfull och ser fram emot att få se allt som framtiden har i sköte!
Närmar mig själv 50, så jag jämför min uppväxt på 80/90-talet med mina barns som växt upp nu på 2010-talet och framåt. Jag anser att vi hade i princip exakt samma livskvalitet 1994 som i dag, 30 år senare. Vi hade fred, frihet och demokrati, mat på bordet, trygga bostäder, vård om vi blev sjuka, 40 timmars arbetsvecka, 5 veckors semester, CSN etc. Det som tillkommit sedan dess är en massa teknik som till exempel mobiltelefoner och internet, men det är ju magstarkt att påstå att vi blivit lyckligare av mobiltelefoner? Däremot tror jag min pappa, född på 40-talet, skulle säga att hans livskvalitet var betydligt bättre än hans pappas – när farfar föddes var arbetstiden 60 timmar, ingen semester, salt sill varje dag, dragiga och eländiga bostäder, låg medellivslängd svårt att ta sig upp från den klass man fötts i, mycket mer begränsade möjligheter om du föddes till kvinna. Så första dryga halvan av 1900-talet gjorde vi konkreta ideologiskt motiverade förbättringar (som finansierades av företagen!) till nytta för människan. Men sedan 1973 har vi låtsas att fler tekniska prylar att fippla med är samma sak som bättre liv.
Finns givetvis en massa tveksamheter med min tes (utöver det faktum att jag kanske bara har fel – folk mår kanske mycket bättre i dag än på 1990-talet tack vare all teknik, jag killgissar ju bara!). En solklar grej du nämner som jag inte hade tänkt på är ju vården, möjligheten att överleva till exempel cancer är ju mycket bättre i dag än för 30 år sedan – och detta är helt klart något som ger bättre liv både för den som insjuknar och den som slipper förlora sin anhörig.
Hur som helst, saknar visionerna i dag. Det är bara jobba>konsumera>jobba>konsumera som gäller, helst längre än 65.
Lyckan är svårt att ordna men om man beskrivit för någon 1984 att medelklass Svensson 2024 kan stå i köket och tala med sin robotbetjänt och be denne att slå på vilken musik som helst, få ett recept på japanska översatt och uppläst, beställa ingredienserna som saknas (och som Svensson 1984 inte ens vet vad det är!) och få dem hemlevererade till dörren på en halvtimme. Att när 2024 Svensson ska någonstans berättar bilen hur man ska köra, Svensson åker i en behaglig temperatur även på sommarens varmaste dag och bilen fickparkerar själv vid destinationen. Att en annan robot dammsuger medans vår Svensson står med VR-glasögon och löser ett problem tillsammans med sin vän i Australien i ett spel, facetimar med barnet, som kom till genom IVF, som visar upp studentlyan i Berlin som delas med sin samkönade partner eller talar med farsgubben som just genomgått en behandling av en cancer som tagit hans liv för några decennier sedan. Då hade det nog tyckt att det lät som sci-fi.
Visst är det sant att skillnaden mellan svält och utedass till inte svält och WC på många sätt är större än från 25 vinylskivor till all världens musik eller en Volvo 740 till en Tesla, men det är att förvänta en avtagande avkastning. Det är helt enkelt väldigt mycket enklare att förbättra en dålig situation radikalt än en bra. Jag har svårt att ens fantisera om vilken utveckling från nuvarande levnadsstandard som skulle motsvara att slippa svält. Men nog är levnadsstandarden på många sätt väsentligt högre nu än förr.
Om man vill är det fullt möjligt att sänka sin arbetstid betänkligt om man samtidigt är villig att leva till 1984 års standard och inte kräver att få bo centralt. Det till trots att man inte kan ”tacka nej” till den offentliga vården osv. Det finns inget behov av att staten ska göra den prioriteringen åt folk. Själv ser jag framemot självkörande bilar, att aldrig behöva tvätta och stryka igen, en weekend på månen, en digital hjälpreda som sköter bokföring eller admin bättre än vad en mänsklig assistent kan göra eller vad det nu är som kommer att utvecklas under kommande decennier.
Visioner är per definition ganska mycket i alla våras huvuden. Det fanns de 1960 eller 1860 som förutspådde att vi idag skulle ha enbart katastrofer, massvält och ond bråd död. De har som tur är fått fel!
Jag kom på att det kanske blir ännu tydligare om man tänker tvärt om. Tänk att förklara vilka problem som diskuteras 2024 för någon 1984. Problem som att högskoleuppsatser(!) skrivs av en dator på några minuter, att barn aldrig har tråkigt, att idioter i USA ser på film(!) bakom ratten på motorvägen, att man inte bara kan skippa framkallning och helikopter för att filma överflygningsbilder i actionfilmer utan att det kanske inte ens behövs skådespelare eller något verkligt att filma överhuvudtaget. Vänd sedan på det och tänk vilka problem de kommer att diskutera om 40 år!
Du har självklart rätt i mycket. Inte minst det här med avtagande avkastning. Och jag skriver om Star Trek ovan, jag sitter ju också och drömmer och fantiserar om framtidens tekniska utveckling när jag ser en sån serie.
Men detta att vi inte längre försöker frigöra oss från arbetet stör mig nåt otroligt. Tror dom här tankarna har väckts i mig efterhand som debatten om AI har intensifierats. Det är så många som ältar AI ur alla upptänkliga vinklar, men knappt någon som diskuterar arbetstidsförkortning. Men arbetstidsförkortning borde ju vara en självklar aspekt. Och detta är min självklara åsikt: jag är hundra procent för allt som har med AI att göra om vi använder åtminstone en viss del av effektiviseringen till att korta arbetstiden.
När det gäller till exempel mobiltelefonutvecklingen är ju alla innovationer enastående när man radar upp dom. All musik tillgänglig var som helst med ett knapptryck. Kartor och flygfoton över hela världen tillgängliga var som helst, med möjlighet att zooma in till minsta hus. Hitta den mest populära grekiska restaurangen i Göteborg när du sitter på bussen in. Shazamma fågelsången och få omedelbart reda på vilken art det är. Men den konkreta förändringen (enligt mig, kanske har jag fel) är ju att i princip alla människor blivit psykofysiologiskt beroende av denna lilla manick, vi kan inte gå en meter utan den, minsta lilla paus i samtalet trevar handen efter den, man skjuter upp sitt toalettbesök till urinvägsinfektionens brant om man inte hittar telefonen. Och jag gissar (återigen, kan vara helt fel) att det mesta av genomsnittssvenskens mobiltelefonanvändning inte är upplysande och berikande informationsspridning, utan gravt beroendeframkallande mobilspel eller hjärndöda klipp på tiktok. Hade själv Candycrush ett tag, och skrämmande många timmar av mitt liv försvann där innan jag fattade vad som hände.
Jag kan föreställa mig otroligt lockande teknik, och ändå får jag en dystopisk känsla inför den. Inte orimligt att vi om 10 år har VR-teknik som gör det möjligt att träffas virtuellt var som helst i världen. Så jag och farsgubben kan sitta på Kebnekaises topp och snickesnacka, fast vi i själva verket sitter på varsin kammare med VR-hjälm. Vore superhäftigt! Och tänk vad Candycrush och Tiktok-folket kan göra med omslutande VR-teknik!? Precis som att vi i dag allt oftare “umgås” genom att med gamnackar sitta och glo in i varsin mobiltelefon ser jag framför mig hur vi skulle sitta med VR-hjälmar och flytta omkring virtuella godisbitar flera timmar om dygnet.
Denna typ av tekniska utveckling är nog oundviklig, men jag som vuxen människa kan i någon mån fjärma mig (jag raderade ju Candycrush!). Men som sagt, jag sörjer verkligen att den där Star Trek-visionen om frihet från arbetet som var allmängods för 50 år sedan är så stendöd i dag.
Och angående att prata med folk från förr: mitt tankeexperiment skulle vara att fråga någon år 1984 (eller ännu hellre 1973 när lördagen blev en ledig dag) om de tyckte det vore bra att fortsätta korta arbetstiden gradvis, eller om de hellre vill att all effektivisering skulle användas till nya produkter, lägre priser och högre löner. Gissar att få år 1973 ansåg att projektet med mindre arbete och mer ledig tid var slutfört.
@DARZYL – Världen har alltid varit på väg åt fel håll, den tog bara en paus en kort stund mellan 1990 och 2022…
Vet inte vilket tidsperspektiv du anlägger men västvärldens beroendet av energi från autokratier är inget nytt (tänk olja).
Väl beskrivet.
“… gör sig av med alla Ficosar, Orbaner och liknande premiärministrar.”
De potentiella quislingarna är inte det största problemet utan det är alla indirekta ryssapologeter och vanliga fegisar som hellre lajvar att de är Chamberlain eller Daladier. Samt att det är en skriande brist på Churchillpolitiker i EU.
Som tur var så havererade hälften strax efter uppskjutningen, om de ens kom iväg, pga diverse kvalitetsproblem (failed to launch or failed in flight). Det är en “ganska” stor procentuell andel som fallerade, dags för en ordentlig kvalitetsgranskning, för många billiga kinesiska komponenter?
Ja, men kineserna har gjort stora framsteg i produktkvalitet de senaste 20 åren och jag förväntar mig att Teheran gör samma. De är inte helt korkade och sitter antagligen just nu och analyserar resultatet.
Det var kanske en testskjutning där man lastade iväg de sämsta modellerna?
Alltså, Teheran vet om att ifall deras robotar orsakat stor skada hade de fått tillbaka rejält mycket mer.
Kanske tom taktiska kärnvapen mot vissa militärbaser i förebyggande syfte.
Så de var tvungna att inte vara för duktiga. Därav det stora antalet Shaheds som lätt gick att plocka ner för flygvapnen i regionen när de så sakteliga tuffar på över öknen i 200km/h
Eh, ursäkta! Dom är bokstavstroende av en bok som skrevs för typ 1400 år sen och aldrig reformerats. Jo, dom är faktiskt stenkorkade!!!
Var väl samma med granaterna från Nordkorea att 20% av dem inte exploderar som de ska.
Det är nog värst när de exploderar när de inte ska.
Nej, det är bäst när de exploderar när de inte ska. dvs i eldröret eller vid transport till fronten.
Om de iranska robotarna briserade i samband med uppskjutningen innan de kom iväg, eller strax efter uppskjutningen, var de en större fara för de egna soldaterna eller befolkningen. Fast de egna offren mörkas så klart.
Nu är det ganska glesbefolkat i västra Irak, södra Syrien och hela östra Jordanien där de passerade.
Jordanien är ganska tättbefolkat där det gränsar till Isra*l.
Robotar exploderar vid starten eller fallerar vid återinträdet mot målet. Därav Jordaniens ganska sura miner. De kommer ivägen.
Tror inte Is**el har några problem att få ihop en koalition.
I och med pandemins utbrott tog den goda tiden slut för Europa. Även plutokrateran sjunger på sista versen. Allt mer kommer att regleras, kontrolleras och drivas av staten. Både på gott och ont, mest kommer det att göra en ont. Sämre produktivitet o sämre tillväxt.
Imponerande.
USA hjälpte Iran med sina USS Arleigh Burke och USS Carney fartyg med robotförsvarsförmåga i Medelhavet. De förstörde mellan fyra och sex ballistiska missiler, medan amerikanska flygplan sköt ner mer än 70 iranska drönare.
Ett Patriot-batteri sköt också ner en ballistisk missil som var på väg mot Israel i området nära staden Arbil i norra Irak.
Oops! Det ska förstås stå Israel. Sorry!
Kan ju bli lite stökigt framöver med Iran/Israel även om Brent höll sig lugn, till och med sjönk lite, efter första svärmen. Tyskland är ju intressant som nämns ovan, ett land jag inte alls ser optimistiskt på kommande 15-25 åren.
Måste vara frustrerande för Israels motståndare. Här har man lagt alla pengar på försvar, terror och konflikter. Till den så milda grad att de bastioner av analfabetism just finns bland de som hatar Israel allra mest.
Och så när man väl kör “al haram intifada allahu mulla krekkar akkbar” mot Israel så blir allt nedskjutet och de där pengarna man lagt på försvaret….. Visade sig helt värdelösa.
“Axis of Resistance” som de kallar sig (Ryssland, Iran, Nordkorea och Vuvuzuela) är likt Axelmakterna under andra världskriget de stora mobbarna somsitter längst bak i klassen och gör livet surt för andra istället för ta tag i sina egna problem
Medans de allierade, NATO, Israel, Ukraina, Sydkorea är länder som alla går bra och där befolkningen kan läsa och generellt är rätt snälla med varandra och löser bråk med ord och inte missiler.
Jag tror att i viss mening det var meningen att de flesta skulle kunna skjutas ned. Ir*n var i princip tvungna att svara på bombningen av konsulatet men är inte intresserade av en fullständig konflikt. Enligt uppgift jag sett varnades grannländerna innan och tidpunkten verkar vara vald då människor inte är ute. Förhoppningsvis eskaleras inte konflikten vidare men givetvis kan någon av sidorna, eller bägge, ha felkalkylerat och allt spinner utom kontroll.
För övrigt ser jag fler och fler “experter” och analytiker som håller med mig. Det är ingen lågkonjunktur att tala om.
Det kanske är så att vi ser smärre justeringar av räntan neråt innan den börjar höjas under nästa högkonjuktur igen. Tro inte att din lyxkonsumtion kommer sponsras igen av billiga pengar.
Du har rätt så länge arbetslösheten håller sig låg. Dvs så länge Sverige fortsätter med sitt företagsvänliga klimat och inte börjar snurra runt med subventioner. Och försvarsindustrin lär få fler beställningar. Enda orosmolnet just nu är väl elförsörjningen.
Sverige har den 3-e högsta arbetslösheten i EU av 29 länder:
https://www.statista.com/statistics/1115276/unemployment-in-europe-by-country/
Kollade just arbetsförmedlingen, de säger 6,7% – totalt 354 641 personer var inskrivna. Klart hanterbart för Sverige. Håller den sig på den här nivån är det inga problem.
Faktum kvarstår. Vi har den tredje högsta arbetslösheten i EU.
Och högsta sysselsättningsgraden. Bägge beror på att vi inte har hemmafruar.
Precis. Många “troll” som ska få det till att sverige har hemsk arbetsmarknad.
Men man kan anekdotiskt känna efter i sin egen bekantskapskrets. Hur många “normala” är arbetslösa.
Jag känner ingen arbetslös (som är arbetsför och anställningsbar) och har inte gjort det de senaste 20 åren.
Det finns enormt mycket jobb där ute om man vill jobba.
Nej vi har inte den högsta sysselsättningsgraden i EU men vi är tvåa efter Nederländerna.
Högst sysselsättningsgrad i Europa har Island:
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/LFSA_ERGAN__custom_7548574/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=e8f821d3-05f8-459a-bb10-8e540295b45f
Island har inte heller så många hemmafruar. Jag känner några isländskor. Ensamstående mammor. Verkar gå bra för dem.
Nej, det är inte en Ben Doverreferens. Den enda manliga islänningen jag känner är homosexuell.
Det kanske är Ben som är islänningen?
🙂
Fast nu är han inte här och kan försvara sig.
Fast även om vi har hög sysselsättningsgrad så tyder det på ett mått av dysfunktionalitet i samhället om en stor del av dem som vill jobba inte hittar ett sätt att försörja sig genom arbete.
Nu i vårbudgeten hade väl arbetslösheten ökat med 40′ i år, vet dock ej om talen är säsongsjusterade eller inte. Har faktiskt ingen aning om arbetslösheten ökar tidigt på året, men hade inte förvånat mig då de flesta som börjar studera gör väl det på höstterminen.
Ökar till sommaren pga studenter.
Arbetslösheten har trendat upp sedan augusti 2022 och vi gick in i lågkonjunktur 2023.
Sch. Vi har inte lågkonjuntur enligt Roslagspiraten.
Mja, Sveriges finansminister (som jag inte känner och inte vet vad hon kan) uttalade sig idag (om citat i pressen var korrekt) att “lågkonjunkturen håller i sig även 2025” vilket skulle då antyda att eftersom den förväntas “hålla i sig” så bör den ju redan nu vara existerande?
Det klargör väl i vart fall regeringens syn, konjunkturinstitutet och SCB verkar hålla med så jag är nog benägen att ställa mig hos RUN DMC här…
Undertecknad är förvånad över att börserna inte reagerar starkare. Har svårt att tro att I rael kommer att sitta på händerna. Måste finnas en högst påtaglig risk för oljeförsörjningen.
Ja, fredagens amerikanska börsreaktion var nog en överreaktion som kommer korrigeras. Kanske någon på Wall Street känner någon inom underrättelsekretsar som visste om att Ira* lastar iväg i helgen och det snackades om detta i ett omklädningsrum och därefter agerade Wall Street. Det och inflationssiffrorna i USA…
Men så fort det händer något mer i MENA på riktigt i större omfattning så..
Vi kommer oavsett ha en stökig börs framöver.
Wall Street är numera x antal algoritmer som agerar blixtsnabbt på nyheter.
Denna gång var det Joe Biden som gick ut och varnade för attacken och algoritmerna exekverade på det.
Ja, var det detta eller var det inflationsspöket? Det stod något om det. Men nyhet var det oavsett.
Men hur fungerar de algoritmerna om de reagerar på nyheter? Kan de läsa nyheter? Det är sjukt imponerande isåfall.
Ja, de läser nyheter och exekverar på hundradelen.
Som du förstår är det numera helt jävla hopplöst att leva som trader.
Just Keep Buying. Indexfonder.
Let God sort them out. (referens till en börsslakt och hur panikslagna traders springer omkring)
Är börsmäklare kanske det som först ersätts av AI?
Alltså, vinsterna med att ta bort en börsmäklare är ju ENORMA .. Hög lön, mediokert resultat och just mäklarjobbet att analyser en otrolig massa data på en skärm borde ju gå att trycka rakt in i ngn smart generisk aloritm.
Ärligt talat har människor inom finans ingen funktion längre förutom att sälja sina tjänster.
Personligen hatar jag dessa algoritmer oavsett om det är inom finans eller på sociala medier.
Börjar bli frustrerande med knarkarrallyt på Stockholmsbörsen så det är väl lika bra att gå in i gruvan igen och fäktas.
Hörs om några månader. Tills dess kan vi ju alltid nynna på “jag vill tacka bostadsbubblan”
Det intressanta i budgeten är att regeringen gör vad de skall medan kommun och region gnäller för att de går back pga staten finansierar sin verksamhet men k/r med egen beskattningsrätt går backnistället för att höja skatten och gnäller om att regeringen gör fel som inte skickar allmosor.
Staten ålägger både kommun och region med service som måste uppfyllas. Det är inte orimligt att staten då också är med och finansierar detta. Pengarna kommer i slutändan från samma källa och kan behövas omfördelas mellan nivåerna då nuvarande fördelning kan innehålla brister. Ett exempel som ofta är uppe i diskussion är t ex beskattning av energiproduktion (i dagsläget går den till staten, inte till kommunen där anläggningen är placerad).
För övrigt skulle vi ju kunna prova den danska modellen där man skattar i den kommun där man arbetar, istället för den kommun där man bor. Gissar att gnället från kommuner som Lidingö, Danderyd, Vellinge, osv skulle upphöra om så var fallet.
Det är en dålig jämförelse eftersom den danska kommunalskatten är betydligt högre än den svenska i snitt och har betydligt mindre skillnader mellan olika kommuner.
Man skulle kunna tänka sig att en stad som Köpenhamn med realtiv stora sociala skillnader skulle behöva en hög skatt, men icke. Alberstlund har mellanhög skatt och där är inkomsterna låga, Köpenhamns kommun har lägre skatt än snittet och Ishöj som ligger i absoluta botten har medelhög skatt. Hörsholm som är i inkomsttoppen är låg skatt
Gentofte som är inkomsttoppen ligger något under medel.
Så det går inte att säga att det som används i Danmark går att använda i Sverige eftersom kommunernas ansvar är olika fördelat.
Det är ingen jämförelse, det är ett exempel på ett annat system. Har ingen närmare detaljkunskap om dansk kommunalskatt med gissar att de också har någon typ av omfördelning och/eller statsbidrag som gör att de kan ha små skillnader mellan kommuner.
Man kan tänka sig ett system där staten uppbär all skatt och fördelar ut den lokal enligt någon nyckel, alternativt att all skatt uppbärs lokalt och omfördelas mellan kommuner och kommunen betalar avgifter till stat och region för att finansiera dessa. Eller något system däremellan.
Regeringen kan strunta i sjukvården men kom i så fall inte och gnäll när det inte går att rekrytera tillbaka de som sägs upp eller säger upp sig själva pga sämre arbetsmiljö.
Kärnan i sjukvården bland sköterskor och läkare är hårt arbetande, stresståliga problemlösare, påtvingat logistikexperter och kan ta människor/folk.
Lär vara hyfsat eftertraktade på övriga arbetsmarknaden.
Pfft, skojar du med mig??? På den riktiga arbetsmarknaden där är det minsann hårt, och det krävs hårdingar. Riktiga leveransmaskiner, här snackar vi handläggare, värdegrundsanalytiker, Mood Managers, genusteoretiker, kulturgeografer, Mötescoacher, Skogsbadsguider, holistiska strateger, generella strategier, powerpoint strateger, strategiska controllers, övriga strategier så länge det är något strategiskt, mm, mm, mm.
Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor – tillåt mig lite föraktfullt småle och fnysa överlägset…
Då kan man ju titta lite på hur mycket av totala skattetrycket som är statligt, regionalt och kommunalt samt hur mycket av de offantliga utgifterna som hamnar på de tre budgetarna.
Det är kanske snarare så att ansvaret och därmed kostnaden för olika områden ligger fel?
Det jag tycker är mest intressant är de första 300k på ISK ska bli skattefritt. Det är egentligen inte många kronor skatten är där men vilket symbolvärde! Om inte annat så lär det minska “rekryteringsbasen” åt lyxfällan.
Ja, det är onödigt. Bättre köra skattefritt ÖVER 300 000 . Då hade det stimulerat sparandet och friheten.
Antagligen därför vänstern är emot.
Har du något skall det skattas tills du tvingas sälja och betala skatten. Frihet under eget ansvar minskar makten.