Denna artikel innehåller reklamlänkar för Hemsol, samt Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds negativt i de asiatiska tidszonerna. Vintersverige bjuder på skyhöga elpriser i södra Sverige och visar nog hur den potentiella vargavintern kan bli prismässigt. Swedbank uppger i sin nya ränteprognos att bolåneräntorna nu har toppat med först väntas falla under andra halvåret nästa år.
Stockholmsbörsen gick plus veckan som gick och både storbolagsincex OMXS30 och breda OMXSPI stängde veckan med en total uppgång om +1.39%. Drivande kan Riksbankens negativa räntebesked vara, men kronan är stabil på 10:46 SEK för USD och 11:45 SEK för EUR, så marknaden tar det hela med ro. Guldpriset hittas nu på 676:- SEK per gram.
I USA steg marknadsräntorna något i freddags, men inget direkt dramatiskt. Börserna gick svagt, men på veckan steg S&P-500 +1.00% och Nasdaq 100 +0.91%. Bäst inom FAANGST gick Spotify förra veckan med +3.21%.
Mina portföljer hos Lysa privat i ISK (reklamlänk) och för företaget via kapitalförsäkring (reklamlänk) ligger ju mestadels i utländska placeringar och påverkas av den starkare kronan. Portföljerna steg ändå +0.89% medräknat detta.
I de asiatiska tidszonerna är inleds veckan engativt och det sägs bero på den kinesiska fastighetsbranschen. ASX 200 går -0.76%, hang Seng -0.30%, KOSPI oförändrad på -0.06%, Nikkei 225 -0.53% och Straits Times oförändrad på -0.08%.
Elpriset är skyhögt nu när vintervädret satt in på allvar med ordentliga minusgrader i större delen av landet. Nu på morgonen har vi lite varmare med endast -5.1º ute mot -9.9º igår morse, men det är kallt. Det må vara det varmaste året på jorden i modern tid under 2023, men just runt Skandinavien parkerade sig ett kallare än normalt område i oktober och har nu uppenbarligen gett minusgrader som är mycket ovanliga så här års. Som anekdot hade vi mikrolokalt som kallast -1.7º grader i november förra året och för ett år sedan var temperaturen +5.3º, inte -5.1º.
Så elpriserna blir därefter.
I södra halvan av riket med SE3 och SE4 och 90% av befolkningen var dagens lägsta elpris 92 öre per kWh nu under natten, snittpriset 127 öre per kWh och maxpriset 166 öre per kWh, detta oskattat, onätat och omomsat. Norra riket har lägsta elpris på 34 öre, medel på 50 öre och högsta på 62 öre.
På den positiva sidan innebär å andra sidan kallt väder fint väder, och då tuggar solkraften på fint.
Det blev faktiskt nästan 12 kWh el producerat igår varav nästan 4 kWh således till fint dagtida spotpris. Förstås inte i närheten av de 100+ kWh som kommer produceras på fina dagar sommartid, men likväl.
Vill du ta in offerter på solkraft för att få den installerad nu under vintern och redo framåt våren skicka en förfrågan till Hemsol, så ska du få offerter anpassade till villan, bostadsrättsföreningen, jordbruket eller företaget.
Sett till hur kallt det varit i Sverige nu under oktober och november så kan vi mycket väl vara på väg mot en vargavinter och mycket kallt i Sverige och Skandinavien. Har högtrycket på norra halvklotet parkerat sig här så ska vi nog räkna med en rejäl köldknäpp och tillhörande elpriser.
Swedbanks högavlönade ponduspostulerare uppger i sitt idag publicerade Räntebladet att Riksbankens nästa åtgärd blir att sänka styrräntan. Man anser att de rörliga bolåneräntorna också har toppat, men först ommer backa under andra halvåret. De förväntas gå från nuvarande 4.80%, där de väntas ligga stilla till i juni, till 4.25% i december 2024. December 2025 väntas vara de rörliga räntorna vara 3.40%.
Därmed ser åtminstone Swedbank ljuset i tunneln och att det blir en liten lättnad på bolånemarknaden för de som orkar bita ihop. Någon återgång till permanenta krisräntor och 1% för de där rörliga bolånen syns dock inte inom prognosintervallet fram till december 2025.
Samtidigt väntas många bostadsrättsföreningar nu kraftigt höja sina medlemsavgifter på grund av lån som löper ut. Det kanske dock är olämpligt för föreningarna att binda räntan på de här nivåerna, om det är tillåtet för föreningens styrelse att inte ha bundna bolån.
Nu ska jag tända morgonens brasa i kaminen.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
40 kommentarer
Har funderat på att elda med elpriset måste upp i 4-5kr innan det är lönt så jag låter värmepumpen tuffa på..
Skyghöga elpriser vet jag inte om vi skall påstå. De är signfikant lägre än förra hösten (vintern?) eftersom tillgången till elektricitet är betydligt bättre.
Även om den räddande svenska fjällvindkraften bara producerar på ca 25% av installerad kapacitet, vilket är ganska typiskt när det är kallt så har temperaturskillnaderna mellan hav och land fått det att börja blåsa i Danmark.
Forsmark 3 skulle rullat igång men det verkar bli försenat. Har inte kollat vad deras senaste marknadsmeddelande är men så här blir det när man litar på att vindkraften skall leverera merparten av elen och det inte blåser, då får andra störningar större genomslag.
Planerad återstart är under eftermiddagen idag.
Tack, då får vi se om de har fyllt på vatten i reaktorn…
Man får hoppas att det står åtminstone top 3 på checklistan vid uppstart…
Fast på topp 1 och 2 står : Se till att paja ngt som tar lång tid att laga i vinter… 🙂
Nej, seriöst,
Ringhals 4 förlorade ca 5 miljarder i intäkter vid förra debaclet och åt upp en stor del av Vattenfalls vinst. Jag tror ingen vill genomlida det igen.
Det är på samma nivå som de kollapsade vindkraftsbolaget som sålt för billigt och inte skyddat sig mot prisökningar på spotmarknadne när man måste köpa in för att möta sina avtalade leveransvolymer och det är dåligt med vind.
…eller att det inte glömts kvar någon våtdammsugare i reaktorinneslutningen som på Ringhals 😀
Har börjat tuffa på så smått nu.
Kollade precis och jag kan binda på ett år i Exportelpriszon 4 till Steneviiska facila 130 öre/kWh ink allt.
Vet inte om det är skyhöga elpriser.
Men visst, hade SVK skött sitt jobb och byggt några GW kapacitet från SE1+2 till 3+4 så…
Flera decennier av politiskt prat om att lägga ner kärnkraften har förstås gjort vissa avtryck i investeringsplanerna på samtliga reaktorer.
Det märker vi nu.
Nej, det är majknajden som är ansvarigt. Aldrig SVMPC.
Men det vore trevligt ifall de började bygga lite havsbaserad vindkraft, den är ju ekonomisk med nuvarande elpriser 🙂
Undrar om barnen till de ansvariga i vad som nu politiskt är svampcystan skäms över sina föräldrar för vad de gjorde för för svensk energi för årtionden sedan. …och har fortsatt göra.
Resultatet i senaste skolvalet kanske hintar om vad barn tycker om sina föräldrars politiska vägval.
Märkligt att “marknadsvurmarna” skriker i högan sky när någon förestår att havsbaserad vindkraft bör finansiera sin infrastruktur också.
Någon behöver betala för att det alltid skall finnas elektricitet.
Det kommer kräva stora investeringar i balanskraft och elnät för att få det att fungera.
Det är till sistonde marknaden som är ansvarig, så fungerar det i ett kapitalistisk samhälle. Man lade ner kärnkraften för att den inte var lönsam, man har inte byggt ny för att det inte lönat sig (15+ år för break even? Det är inte en investering…det är välgörenhet!).
Hade man inte avreglerat såväl elnät som energimarknad så hade Vattenfall med gott samvete kunnat bygga trygg (men icke lönsam) kärnkraft för att tillgodose *samhällsintressen*.
Men så är inte fallet. Marknaden styr och då premieras lösningar som kräver mindre kapital, färre tillstånd och kortare tid än ny kärnkraft.
Ingen regering har satsat på kärnkraften på många decennier. Där är högern och vänstern lika goda kålsupare, om än du ogillar att erkänna det. Även idag görs mest symbolpolitiska gester…den dagen man tar spadtag för nu kärnkraft så tror jag på det. Tills dess är det bara goda viljor och lite verkstad.
Riktigt nöjd över att jag köpte ved på stock här i påskas, tack för tipset LW!
Det här året eldar jag inte, och det är kallare än förra året men jag klarar mig på 2000 kWh i månaden, så troligen runt 6000 i elräkning per månad. Inte billigt men bättre än att lägg löjliga pengar på ved. Bara att bita ihop.
Och Sparbankens prognos visar varför bankerna var så aktiva i att erbjuda bundna räntor för några månader sedan. Tur att man ligger kvar med 3-månaders bindning.
Hösten har varit kall och extremt blöt i hela norra Europa.
Potatisskördar kan man inte bortförklara så lätt.
https://lantbruksnytt.se/prisrally-pa-potatisborsen/
Höstveteåkrana här i Skåne har sett ut som risfält i i Vietnam pga när lerjorden är mättad så är den.
Lägg på då kass skörd, och höga ränteläget och kostnader så kommer vi nog få en rejäl utslagning av jordbrukare snart.
Då blir ju SVMPC nöjda. De hatar ju egenföretagare. Ja, inte C, de gillar ju egenföretagare som verkar i städer.
Typ de som använder slavar som städpersonal och liknande.
Är det därför de så hårt kritiserar nivån på minimilön 27 360 kronor … förlåt försörningskrav.
En politisk upplyst elit, med betoning på elit?
Så klart hade det varit önskvärt om fyrtornen i Barsebäck hade fått fortsatt tjänstgöra….men nu bidde det inte så. Trots allt skönt med krispigt och kallt torrt väder här nere i Skåne, mycket bättre än att det blåser och regnar kring nollan.
Jag minns en vinter för tio tolv år sen när vi hade -27 i Skåne….då var det kallt. Jag tycker temperaturen nu är alldeles lagom 👍🌞
Önskar alla en fin dag!
Du måste bo i inlandet. Jag ser de röda varningslamporna på skorstenarna. Även om bloggens vänsterblivna kommentatorer hävdar annorlunda har jag inte tagit skada och förvandlats till Åkessonapologet.
0,7 mSv fick jag när jag jobbade på verket.
Stämmer att jag bor i inlandet 👍
Vet inte om vi missförstår varandra, jag är för kärnkraft….tidigare medlem i MFK.
Tornen syns men tänk vad fint om dom fått producera lite också.
Jag minns när jag som liten grabb var med farsan ute vid Pinhättan och fiskade, ibland kunde man kroka fiskar som normalt levde i varmare vatten.
Kallt väder är för övrigt bra för kärnkraften för då ökar effekten 🙂
Läste för övrigt att HM avser ta ut ökade kostnader pga löneförhöjningar inom TEKO industrin i Bangladesh på kundpriset.
Det gör mig glad.
Dessa Bangladeshiska kravmaskiner…
Och bloggens gamla favorit Oscar Properties kommer få fastigheter tagna av banken DNB (genom panter)
Oscar properies holding har konkurs ansökning på sig sedan några dagar tillbaka konstigt ingen uppmärksammat detta, de pusslar säkert ihop även denna skuld, men den skutan kommer va en av de som känns som de redan innan byggmarknaden kollapsade kändes som de redan va på fallrepet
Vad lever ens Oscar properies av idag ?
Ska man tro DI (eller om dom skrivit rätt) så är det fastigheter värderade till 3000 MSEK (N.B. Oscars senaste värdering) som omfattas av verkställigheten.
Får se hur länge prognoserna om fortsatt hög styrränta håller i sig. Finns en risk att de åldras som mjölk.
Inflationen ser ut att ha kollapsat och kommet lågkonjunktur med arbetslöshet så, ja, you know what they’ll do. 😎
Då stimulerar dom ekonomin, som dom kallar det, varpå inflationen skenar igen och så snurrar karusellen ännu ett varv.
Mina solpaneler gav inget igår, trots soligt väder. 27 graderstak och 5 cm snö på panelerna var nog orsaken. Önskar att snön kunde rasa ner…
27 grader här med, Göteborgsområdet, så ingen snö, eller extremt tunt.
17.2 kWh blev det i går, på 13.5 kWp kapacitet, helnöjd.
Första året med paneler och förvånad att de fortfarande levererar så här sent på året. 👍😊
Kan inte någon göra en uppställning av ungefär hur mycket av totala intjäningen dessa vinter/höstdagar motsvarar?
Som det är nu får man intrycket att det är tjohoj, men jag är tveksam. Enstaka bra dagar är väl inte direkt avgörande.
Ska sägas att 17.2 kWh var rekord för november och rekordet i somras var 90 kWh. Och vissa dagar är ju noll nu.
Skickade svaret innan kag skrivit färdigt. 🙂
Jag har haft mina för kort tid för att ha koll på vad de levererar över vintern, men borde finnas info via google.
Ja, runt 5-10% av total elproduktion genereras nov-feb , det vet jag.
Det är mer när man tar hänsyn till elprisets variationer det är intressant. Egentligen skiter jag i kilowatttimmarna, det är kronorna som är intressant.
Ett annat exempel- tänk om man optimerar panelernas placering så de ger mer morgon/kväll då elpriset normalt är lite högre än mitt på dagen?
Även om det innebär att man tappar lite produktion mitt på dagen kanske det ger mer i kronor fastän antalet kWh är lägre.
Drygt 18 % självförsörjning i oktober. Drygt 4 % i november.
Fick mina installerade 18 december 2022. Då gav det lite varje dag. Men ingen snö alls på taket förra vintern. Har 10,5 kWp. Hittills i år 10,2 MWh tillverkat. Nöjd!