Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk) och för Svensk Värdeförvaring.
Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna. Stockholmsbörsens OMXS30 noterade börsrekord i fredags trots att vi fortfarande är kvar i lågkonjunktur. Enligt SEB:s boprisindikator tror nu en stor majoritet på stigande bostadspriser det kommande året, med 59% av hushållen positiva mot endast 11% negativa. Detta trots att hushållen inte tror att styrräntan kommer sänkas ytterligare.
Veckan som gick var positiv för Stockholmsbörsen med uppgångar om +3.46% för OMXS30 och +3.61% för OMXSPI. Storbolagsindexet OMXS30 noterade även börsrekord, och detta trots att vi inte är tillbaka i högkonjunktur än, per konjunkturbarometern för april, men vi får antagligen se högkonjunktur nu någon gång i maj till augusti. Även om OMXS30GI med återinvesterade ytdelningar är på rekord och är upp +12.38% i år.
En indexförvaltad aktie- eller fondportfölj bör alltså just nu vara på rekordnivåer, annars hade en strategi att bara köpa storbolagsindex varit bättre. Alla läsare är förstås på sina rekordnivåer, då till och med bloggen är det och den minst inaktivt förvaltade portföljen är +17.69% sedan årsskiftet, medan Lysaportföljerna privat via investeringssparkont (reklamlänk) eller för bolaget via kapitalförsäkring (reklamlänk) är upp +11.25% i år. Tecknar du Lysa för bolaget via reklamlänken får bolaget för övrigt rabatt på avgiften första halvåret. Mina Lysaportföljer gick +2.58% senaste veckan och är mycket riktigt på rekordnivå.
I USA steg Nasdaq 100 med +1.51% förra veckan och S&P-500 med +1.85%, vilket förstås drar ner internationellt placerade portföljer likt Lysa ovan jämfört med Stockholmsbörsen.
Inom FANANGST gick faktiskt Netflix bäst med +5.44% på veckan, medan som sig bör vatniken Elon Musks Tesla föll -7.07%. Musk har också börjat sprida desinformationen att den klientsidekrypterade meddelandeappen Signal inte är säker, och hänger därmed på den okrypterade ryskägda och i diktaturen Dubais baserade tjänsten Telegrams angrepp mot Signal, som är ren FUD. Öht fascinerande att någon alls använder Telegram. För övrigt blankar The Big Short‘s (alltså inte stora kalsonger som The Big Shorts) underbarn Moses Teslaaktien. Vad det nu betyder. Det är få som får rätt två gånger. Musk ska också sparkat samtliga som utvecklar bolagets Superchargernätverk, vilket visar att man inte ska sätta haschtomtar på VD-poster för börsbolag.
De långa amerikanska räntorna steg i fredags, men kronan har slutat försvagas för stunden och går på 10:85 SEK för dollarn och 11:68 SEK för euron. Guldpriset är dock starka 821:- SEK per gram. Påminner om att guld ska förvaras i bankfack, liksom viktiga papper, samlarföremål som klockor, samt databackuper. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat under morgonen. I skrivande stund är ASX 200 -0.19%, Hang Seng +0.66%, KOSPI -0.34%, Nikkei 225 -0.27% och Straits Times +0.26%.
SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt till sin högsta nivå sedan 2021 och en förkrossande majoritet av hushållen tror på stigande bostadspriser, vilket betyder att bostadspriserna kommer stiga. I maj. Indikatorn har förvisso generellt rätt med mycket hög precision, men prognosvärdet är en månad.
Så räkna med stigande bostadspriser i maj. Vilket förvisso är normalt för säsongen.
59% tror på stigande priser och 11% på fallande det närmsta året. Depressionen är över och hushållen väljer nu glädjen. Ingen glädje är större än den att bjuda över varandra om vem som kan låna mest pengar för något som redan existerar och där lånen alltså inte skapar något nytt av värde.
Dock sker detta utan tro på att styrräntan ska sänkas ytterligare, utan det enkätbaserade svaret är att styrräntan om ett år kommer ligga på 3.77%, mot sedan förra veckans sänkning 3.75%. Vid mättillfället var dock styrräntan 4.00%. Rimliga förklaringen är dock att det är styrräntan plus bankens påslag som hushållen tror sig svara på, inte den faktiska räntan.
Jag gissar att hushållen i allmänhet helt enkelt inte vet vad styrräntan är, utan svarar på vad de tror att de ska ha för rörlig ränta om ett år. Vilket kan förklara varför hushållen alltid tror på högre ränta än den innevarande.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
64 kommentarer
God morgon!
Ser ut som att de har ägnat sig åt skadegörelse. Stor insats för att jaga klottrare iofs men om de är kvar på platsen så
Man får ändå ge dom att dom lyckats färgmatcha SEBs logga rätt väl. Tyder på att dom trots ilskan håller estetiken högt…
Är vi i lågkonjunktur? Jag ser ju företagen vara tillbaka till högkonjunktursgråtandet om “kompetensbrist” kombinerat med diverse ursäkter och undanflykter om varför det inte går att anställa nyutexaminerade “just nu”.
Du är väl inte nyexad? Det var väl ändå rätt många år sedan nu?
Det är alltid kompetensbrist enligt lobbyorganisationerna.
Kompetensbrist existerar bara hos de som inte vill betala tillräckligt.
Det heter ArbetsMARKNAD av en anledning. Utbud och efterfrågan sätter priset. Bara för att någon inte vill betala det av marknaden satta priset så är det inte kompetensbrist.
Delar inte din bild av arbetsmarknaden, iallafall inte i min region. Anektodiskt men hos oss har vi spritt över diverse avdelningar signerat en spann med nyexade för start efter semestern, vi hade även ett möte senast förra veckan där vi diskuterade ett behov av att rekrytera mer juniora kompetenser för att ha en bättre blandning mellan seniora och juniora profiler. Har även hört från branschkollegor i närområdet att de har liknande konversationer hos dem
Helper, delar din bild. Perfekt läge att byta jobb för högre lön bl a. Åtminstone inom IT, och i denna region.
Just Hanibal har en historik i att inte lyckas bli anställd och applicerar sin personliga anekdot på hela branschen.
Min personliga anekdot är att de som har svårt att landa ett IT-jobb som regel har alldeles för smal och för grund kompetens. Varken mångsidig eller expert alltså.
Helt enig.
Jag är superspecialist på att programmera assembler på Motorolas mikrokontrollers från 80-talet (som inte används längre) men kan inte ett skit om någon annan programmering utom möjligen lite Basic från skolan och Pascal från högskolan (och lite Officemakron och Matlabkod osv)
Naturligtvis är jag inte IT odåga.
Du har med andra ord smal men djup kompetens. Expert, men inte mångsidig.
Och min observation handlar om att man behöver kunna uppföra sig och jobba i grupp med.
Det är ett tag sen man tog in IT-folk som var socialt inkompetenta och satte dem i en skrubb för att koda.
Märkligt hushållen inte håller med bankkonsenus om minst tre ytterligare sänkningar.
Min rörliga ränta är nu nere på 4,3% och borde efter årets slut ligga på runt 3,45%, om bostadspriserna dessutom går upp med 10% så ökar det egna kapitalet med hävstång x (tidigare kapital), i mitt fall som är försiktig på runt 33%. Eller runt 400 tusen i pengar räknat. Just ja, skatt på inflationen vår man inte glömma.
Känns nästan som ett underverk och dessutom lyser solen så vi närmar oss 18 grader idag.
Vårt lilla företag anställde en nyexad förra veckan. Vi tar även in en underkonsult i några månader just p.g.a. kompetensbrist.
Nästan alla nyexade får jobb. Dom som inte är nyexade och som får jobb tack vara fem års erfarenhet, fick ju bevisligen också jobb som nyexade, fast för fem år sen.
Vi har även anställt o-exade utan eftergymnasial utbildning. Så länge man kan uppvisa kompetens som matchar ens löneanspråk så är det nog egentligen ingen som bryr sig om betyg eller om hur kompetensen erhölls.
Kompetensbrist eller ovilja att betala?
Kompetensbrist. En underkonsult kostar mer än en anställd.
Mer än vad ni vill betala för en anställd är nog rätt har jag en känsla av.
Vilket då naturligtvis är rätt val för er.
Men kom inte och säg att ni inte skulle kunna anställa någon istället.
Dvs någon kompetensbrist är det inte fråga om, bara ett för högt pris så underkonsulten är billigare (och förmodligen enklare).
Eftersom att vi fick noll sökande till tjänsten och därmed aldrig ens hade något löneanspråk att ta ställning till så kan jag varken bekräfta eller förneka ditt påstående om att vi inte är villiga att betala tillräckligt mycket.
Vi söker också en blandning av erfarna och slavar, förlåt nyutexaminerade och självgående.
Om vi nu går in i högkonjunktur snart borde ju rimligen inflationen sätta fart igen och därmed blir väl behovet av ytterligare räntesänkningar minimal?
Ja, en eller högst två 25 punkters sänkning andra halvan av året förefaller rimligt (som det ser ut just nu i skrivandets stund). Det blir en mycket försiktig Riksbank framöver. De överväger noggrant effekten av sänkningen (den effekt de anser sig kunna styra över).
Ja. Även om Riskbanken har inflationen som huvudmätvärde så behöver de ju ta hänsyn till andra faktorer som valutakurs och importerat pristryck.
Som det ser ut nu är det ju rätt många indikatorer som pekar på att lågkonjukturen som sådan varken är djup eller lång och att det redan vänder i stora delar av ekonomin.
Minst tre är mitt tips. Inflationstider och högre bostadspriser och rusande löner är väl det är mest sannolikt. Byt jobb några gånger, under 80 papp utan en Porsche på uppfarten är nog otänkbart om ett år. Netto såklart och bilen ingår i dealen 😎
Vi förväntas har lågkonjunktur under 2024 eventuellt fram till 2026 så ingen högkonjunktur är i sikte under sommaren.
Nej, inte nu under sommaren. Men senare under andra halvåret borde vi se tecken? Men ja, mycket möjligt att jag får fel. Tiden får utvisa.
Tecken? Sannolikt ja, men ingen högkonjunktur.
Jag har väl också uppfattat det så, dvs. att lågkonjunkturen skulle hålla i sig längre än till mitten 2024. Åtminstone om man ska ha tilltro till experterna.
Har vi månne läge för lite stagflation på gång…
Länkar så slipper jag ta kommentatorernas vrede:
https://www.konj.se/download/18.234502b18722d2eb32f050/1680000751480/F%C3%B6rdjupning%20stagflation.pdf
@RUN DMC – tack för länken, så om man läser texten korrekt (om än lite slarvigt fort) blir slutsatsen att så länge regeringen inte får spelet och slutar bry sig om överskottsmål och skuldankare och inte facken goes bananas i lönerörelserna så ser vi ut att komma igenom detta utan större risk för stagflation…
Brukar du ha rätt RUNDMC?
Valutan är väl ett särintresse, bostadsbubblan är under uppgång såklart då det är rejält billigt nu såklart. Vi får se vem som får rätt, ska vi ge det ett år?
Brukar ha rätt är en överdrift.
Dock har jag en viss erfarenhet efter dryga 30 år som trader.
Tänker du på en blind höna? Ja du har erfarenhet, det har jag förstått.
Vi är nog inte eniga angående konjunkturen, inte om vi pratar om landet vi bor i. Gissar jag. Andra länder runt omkring med ett annat kostnadsläge kan nog uppleva annat resultat.
Min tanke går;
A) Vi är rätt billiga som arbetskraft
B) Vi är väl ändå hyfsat välutbildade
C) En stabil demokrati
D) Grannländerna har idag 50% högre lön
E) Bostadspriserna rusar, och om lönen hakar på så kan konsumtionen öka.
God morgon My.
Jag har egentligen ingen annan åsikt om Konjunkturen än KI.
Vad gäller livet som trader så måste man vara bättre än marknaden.
Metall har redan flaggat för rejäla löneökningskrav, då svenska industriarbetare har hamnat efter både gällande direkta löneökningar men även devalvering av kronan.
Ska vara Short’s och inte Short‘s
Om vi ska vara petiga
Dåliga tider för en elongerad muskovit
Superchargerkommentar
Tydligen är ju Musk inte intresserad av att förvalta saker och nu går ju Tesla in i just det stadiet.
SC nätverket binder en jäkla massa kapital men har samtidigt varit en stor USP för Tesla.
Nu när man i USA fått i princip alla att acceptera NACS så finns det ju en möjlighet att avyttra nätverket, alternativt att dela ut det till aktieägarna som ett separat bolag. Men det är ju svårt att göra om man sparkat all personal.
Musk har ju nån idé att bilföretaget ska bli ett AI företag och värderas på självkörningen.
Det är ju som när SBB-sossen skulle få SBB till att vara ett “mjukvarubolag” värderingsmässigt. Och se hur det gick för alla aktietorskarna som gick på det.
Största värdet av självkörande bilar nu verkar vara som rullande motell -per-timme, dvs en plats för otrogna par att ha sex.
Jag hade varit tveksam till att stiga in i en Teslataxi med plast på baksätet.
Ben Dover kanske är duktig att städa?
Får erkänna att jag helt missat att SBB var ett mjukvarubolag. Finns det någon story bakom?
Vad gäller NACS är inte teorin helt fel, bygg ut nätverket, få alla att adoptera standarden, när det är gjort lägg ner skiten som kräver en massa kapital och lev på att licensiera NACS och låt andra bygga laddnäten…
Short story, SBB åkte dit på obligationerna.
Long story nedan (kalkyl på 1,5% i upplåning):
https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2020/06/05/sbb-lag-vardering-och-stark-historik.html
https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2020/06/05/sbb-lag-vardering-och-stark-historik.html
grazie
https://www.youtube.com/watch?v=CaJB_1gG6PE
Intervju där Bataljarden förklarar just det.
Det var så han sålde in bolaget
https://open.spotify.com/episode/3PJYDXSt7GFlCQpWoz5C1T
Och lite lyteskomik i poddform där man belyser det hela.
Har svårt för haniffen men i detta avsnittet är det lite “kejsaren har inga kläder” om SBB vilket var väldigt underhållande.
tack!
Jag kan inte låta bli att undra över det här med “hushållen tror på stigande bostadspriser”. Vilka är det som “tror” egentligen? Själv har jag sedan länge antagit en (för vissa provocerande) inställning i tillvaron som innebär att man inte måste “tro” eller “tycka” något alls om sådant som inte direkt berör en. Jag svarar gärna “varför måste jag ha en åsikt om det?” när det ställs frågor om än det ena och än det andra som jag ger blanka f-n i och inte har tid, lust eller ork att lägga någon energi på. Jag tror många skulle må bättre om de gjorde samma sak. Och i gengäld skulle kanske ett antal proffstyckare se sina förtjänster från allehanda webplattformar minska om folk helt enkelt bara sket i deras orerande.
Så de som “tror” något om just bostadspriserna borde enligt min princip vara de som har något slags intresse i att köpa eller sälja bostad i närtid, dvs en begränsad minoritet, men jag kanske har fel. Själv har jag bott i samma bostad de senaste 19 åren och har inga som helst planer på att flytta de närmaste tio åren, så även om det är en ägd bostad faller prisutvecklingen än så länge helt utanför mitt fokus.
En som köpt för att bo alltså.
Själv så förvaltar kapitalet i en bostad bl a, för mig är det femte boende på 6 år faktiskt.
Nu går visst priserna upp igen, så jag får klura på hur jag löser barnens boende när det är dags för det. Då hade det ju varit nice om priserna gått ned, men det ser inte riktigt ut så nu när lönerna ska kompenseras för inflationen
Nominellt är svenska BRF upp 9% på 6 år (svenska börsen upp 97% under samma tidsperiod).
Inflationen har under samma tidsperiod varit 28%.
Femte boendet på 6 år.
Då har du fått deklarera ev vinst som inkomst av tjänst då. För det brukar skatteverket hantera så regelbundna byten. Där man har bostaden som inkomst och inte boende.
Eller så mytomanar du.
2 st hyres av sex, nä här skattas inget i onödan. Mytomani ligger inte i registret. Att du inte är speciellt smart har jag fortstått. Du är säkert en enklare mellanchef 😅
Återkoppla gärna med gällande EU-lagstiftning alternativt Svensk överskridande sådan. Lycka till 👍
+1
Lite som “De säger att..”. Vem är de? Särintressen såklart.
Annars kan man enkelt gå in på Hemnet och bevaka valfri ort och konstatera att hus ligger kvar vecka efter vecka efter vecka…
Förnekelsens kraft är stor.
Apropå arbetskraftsbrist, tänkte lägga upp den här i dagens artikel https://www.tn.se/arbetsmarknad/37170/spotifys-oro-hog-skatt-och-kompetensbrist/
Inte som att jag är oenig i problematiken att Sverige är oattraktivt internationellt för specialiserad arbetskraft.
Men fy fan vad falskt att precis ha sparkat en väldigt stor del av sina anställda och sedan gråta i media över hur det råder brist på arbetskraft.
Jag hade också klagat på hur det känns att varje artikel från TN har en agenda men så är det ju med all nyhetsmedia i Sverige.
Det roliga var ju att Spottet sparkade utvecklare med höga löner för att nu gråta över att ingen senior utvecklare vill jobba där man kan sparkas på “frihand” 😀
(Då kan man ju lika gärna vara konsult)
Har flera bekanta som fick gå i senaste vändan som är riktiga ingenjörer. Dvs som sitter och producerar istället för jobbar som projektledare/chefer. Dessa kommer ju inte gå tillbaka till bolaget.
Men det är ju som alla säger att det finns inga nackdelar som arbetsgivare med fler som har den specialkompetens du behöver, oavsett om du uppskalerar eller nedskalerar hjälper det ju arbetsgivaren att hålla ett övertag i förhandlingar om arbetsvillkor. Bara att jag tycker att Spotify kunde låtit kropparna kallna först innan man ger sig ut och propagerar i media.
Enda är väl om arbetsgivare är villiga att direkt investera i dig som i yrkesutbildningar, annars får man väl bara ta vad de säger som agendadrivet.
Känner en som vänt papper och ritat processer i nära nog 12 år på Spotify som också hade väldigt hög lön men fick gå i sista vändan, han är dock riktigt sugen på att komma tillbaka då det visat sig att processteoretiker inte betingar dom lönerna Spotify pyntade på den övriga marknaden…
Det finns stor variation inom kategorin “ingenjörer” och det tar många år att växla spår och “komma ikapp”.
Inom vissa områden saknas kompetensen i Stockholm för att det tidigare inte har funnits relevant verksamhet varken på företagen eller högskolan.
Börsen tuffar på duktigt. Var på ATH i slutet av december, sedan dess +12%. Portföljens största innehav Investor ( ja, jag är en tråkig jävel) är +20%.
Nu kommer den farliga perioden, när de allvarliga snedstegen kommer. Investerade i biotech förra veckan förförsta gången sedan det galna året 2021. Har även ett förvärvskonglomerat som just nu är -50%, man måste alltid ha några huvudvärkar i portföljen också för att nå balans och yinyang i livet.
Jag ligger på ATH. Men om man jag räknar ärligt så behöver jag minst 12% uppgång till för att återställa köpkraften på det sparande jag hade i december 2021 (exklusive nyspar).
Alltså om jag skulle köpa en av SCB’s varukorgar. Och det är väl ett rimligt genomsnittsantagande.
Och yinyang-andet sköter man med Volvo Cars…
Tesla har höjt priset på sin supercharger för mig som ej kör Tesla, i vintras 5,55kr/kwh utan abonnemang, nu vår/sommar 6,70 kwh, valde bort den och åkte nån kilometer till en Bilkraft/Eviny istället som har 5,49kr/kwh.
Har tidigare kunnat stödladda på Tesla då det ofta finns många lediga, priset tidigare ok samt okej hastighet, nu blir det CirkleK eller Eviny som gäller.
Tips på billigare/bättre för norrland mottages tacksamt.
Den här hyra- eller köpkalkylatorn för bostäder hade man vilja se en svensk variant på:
https://www.nytimes.com/interactive/2024/upshot/buy-rent-calculator.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare&sgrp=c-cb