Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna går blandat under torsdagsmorgonen. I USA lät Federal Reserve räntan ligga och gjorde duvaktiga uttalanden, som talade emot höjningar av styrräntan i närtid. Det oljeeldade Karlshamnsverket är nu igång och redo för sommaren, då Miljöpartiets och Socialdemokraternas nedläggning av sex kärnkraftsreaktorer, samt nedläggningen av kraftvärme via deras kraftvärmeskatt gjort att Sveirge måste elda med olja när kvarvarande kärnkraftverk är nere sommartid för revisioner och underhåll. Den sk ankkurvan har inte med saken att göra. Vår elräkning ser ut att landa på 200:- SEK för april, då vi på månaden producerade 75% av vår elkonsumtion via solen, och med skattereduktionen gick vi på plus trots elbilsladdning.
Stockholmsbörsen var stängd igår på grund och kronan har stärkts till 11:69 SEK för EUR och 10:91 SEK för USD, det senare efter gårdagens amerikanska besked från Powell och Federal Reserve att man lät styrräntan ligga. Samtidigt gavs ett sk duvaktigt uttalande att det är osannolikt att nästa räntebesked blir en höjning, vilket tillfälligt gladde marknaden, och de långa amerikanska räntorna backade.
I USA föll börserna ändå och S&P-500 gick -0.34% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick -0.70%.
Inom FANANGST gick Amason bäst på +2.29% och Nvidia sämst med -3.89%.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandat nu under morgonen. ASX 200 +0.36%, HAng Seng +2.40%, Nikkei 225 -0.12%, KOSPI -0.27% och Straits Times oförändrad på -0.02% i skrivande stund.
Karlshamnsverket är igång och har utökat sin personalstyrka inför sommaren rapporterar lobbyorganisationen Svenskt Näringslivs tidskrift Tidningen Näringslivet. Orsaken är att Miljöpartiet och Socialdemokraterna lagt ner sex kärnkraftsreaktorer, vilket ger obalanser när de kvarvarande reaktorerna är nere för planetat underhåll och revision sommartid. När vi hade tolv reaktorer så märktes inte detta, men nu får det stora konsekvenser, särskilt som MP+S även införde en kraftvärmeskatt på kraftvärmeverken vilket ledde till att ett antal av dessa också lades ner, monterades isär och såldes utomlands.
Solkraftshaterna fortsätter att yra om sin ankkurva, men Karlshamnsverket förnekar att det förekommer.
“Baserat på de iakttagelser vi har gjort så skulle jag inte säga att det är ankkurvan per se. Även om Tyskland utmanar så finns det ju begränsningar hur mycket som kommer därifrån och ännu skulle jag inte säga att det är just ankkurvan som vi agerat på.”
Som alla med minsta historik vet så är alltid priserna höga morgon och kväll på grund av konsumtionsmönstret, inte pga solkraft mitt på dagen. Karlshamnsverket förnekar inte att det kan ske en ankkurva, men det är alltså inte det som fått dem att dra igång för sommardrift.
Grundorsaken stavas alltså den miljö- och klimatfientliga ohållbara politiken från Miljöpartiet och Socialdemokraterna, som försatt Sverige i situationen att vi måste elda med oljekraft sommartid.
lFundera för övrigt vad för elpriser som behövs för att man ska elda med oljekraft sommartid och vad det betyder om du har solkraft att sälja eller egenförbruka …
Själva gick vi plus på elen i april, då vi täckte in 75% av egen konsumtion inklusive elbilsladdning med vår solkraft och har timmätning så vi säljer dyrt dagtid och köper billigt nattetid.
Vi förbrukade 1 949 kWh varav 415 kWh var elbilsladdning uteslutande till lågpris nattetid. Solkraften producerade 1 470 eller ganska exakt 75% av vår förbrukning och 935 kWh av dessa såldes alltså medan 1 414 kWh köptes in. Home Assistant nettokostnaden till 191:- SEK när köpt och såld el jämnats ut. 935 kWh ger dock 561:- SEK i skattereduktion, vilket gör vi går plus på elhandeln även när 25% moms läggs på. Dock tillkommer elnätavgifter och skatt, men de kan man ju aldrig riktigt ducka. Eventuellt kan maj månad, som brukar vara årets bästa för solkraft på grund av svalare och soligare väder än efter midsommar, dock bli plus inklusive allt.
Maj månad än så länge, trots två nätter, står för 98 kWh producerat, 79 kWh sålt och 26 kWh inköpt, dvs ett ordentligt positivt netto.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, bostadsrättsföreningen, lantbruket eller företaget, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från seriösa leverantörer anpassade till din typ av installation (annonslänk).
53 kommentarer
God Morgon Vänner!
Som jag läser det så startas Oskarshamnsverket för att frekvensbalansera solelkraften, inte för effektbehovet. Barsebäcks bägge generatorer var det första som såldes till omvärlden!
”Solenergi: Omvänt Robin Hood-bidrag ger dig högre elnota”
https://www.tn.se/naringsliv/37008/solenergi-omvant-robin-hood-bidrag-ger-dig-hogre-elnota/
”Solcellerna må vara små och går sällan för fullt. Men de är väldigt många och tillsammans har de en hög maxkapacitet. I nuläget alltså motsvarande fyra stora kärnkraftsreaktorer, så när väderförutsättningarna är perfekta så får det en stor effekt för elsystemet och solcellerna lär knappast bli färre den närmsta tiden.”
Kalla mig gärna solkraftsshatare.
Men jag har sett för många politiska styrmedel gå helt fel i sin iver att styra marknaden kortsiktigt.
Ta bara aktiehandeln som blivit helt mörklagd, alla aktier blankningsbara, helt obegripliga instrument och en FinansInspektion (FI= Finns Inte) som jagar enpetare (sanktionsavgifter) och behöver 5-10 år innan domstolsförhandlingar inleds mot penningtvätt och bedrägerier.
Småspararna flyr algoritmhandeln och investerar i fonder som tar död på småbolagen som levde på emissioner fram till färdig produkt.
Att spekulera i nedgång är precis lika mycket/lite rimligt som att spekulera i uppgång och många finansiella strategier som ex hedging beror på detta. Sedan gör ju blankare ett viktigt arbete med att granska bolag, och det är ju inre blandningen i sig som sänker aktien utan att marknaden bedömer att bolaget har sämre utsikter.
Du menar nog Karlshamnsverket.
Problemet är subventionerna till solkraft som gör att de inte tar nerregleringsbud. De kan acceptera negativa elpriser.
Det är korrekt att verket är igång för att stabilisera nätet framför allt. Sedan är det så att det är inte solkraften, det är även brist på vindkraft periodvis, dvs när solen inte skiner eftersom vi går in i en period med lägre vindkraft (maj-september)
Och det pågår mycket arbeten på elnätet vilket begränsar transmissionskapaciteten.
Jag skulle vilja se en kostnadsuppskattning vad alla dessa nätförstärkande åtgärder som behövs när SVMPC har lagt ner sista kärnkraftverket kostar.
Det innefattar även balanskraft till vindkraften.
Det finns inga sådana vettiga studier. De senaste som haussades i PS av okunniga journalister byggde på att “flexibel elanvändning”. Vi såg förra vintern att 4 ggr högre elpris innebar en minskning på ca 10-15% förbrukning.
Ponera att förbrukningen måste minska med 30-50% , dvs elransonering. Vilka elpriser krävs då för att få folk att frysa (om det är vintertid) och industrin att stänga ner och skolorna att skicka hem folk?
Korrekt Karlshamnsverket (lite tankspridd där)
Jag tycker inte vi ska använda begrepp som “flexibel elanvändning” eller “efterfrågeflexibilitet” eftersom att det är Socialdemokratiska nyord vars syfte är att dölja vad det egentligen handlar om: elransonering.
Finns en viktig skillnad, Ransonering är inte kostnadsstyrd. Om du bara får konsumera 100Kwh är det ransonering om du bara har råd att konsumera 100Kwh är det flexibel elanvändning
Det beror på om det är fri etableringsrätt och prissättning på utbudssidan eller inte. Är det inte det så är det en form av ransonering.
“Okunniga journalister” är en tautologi, i synnerhet inom naturvetenskap.
Jag tycker vi borde införa flexibel arbetstid matchande solen så vi kan motarbeta ankkurvan. Blir även bra under vintern när industrin bara är igång några timmar och vi kan spendera mer effekt på uppvärmning av hus. Trist under sommaren dock när man får jobba långa dagar men självklart ska vi anpassa oss till energisystemet istället för att vi anpassar energisystemet till vad som är trevligt för människan.
Som bonus slipper vi även det evinnerliga bråket om sommartid när vi går över till solbaserad arbetstid.
Lyssna politiker! Här har ni lösningen! 😉
Jag tycker vi borde införa flexibel arbetstid matchande solen så vi kan motarbeta ankkurvan. Blir även bra under vintern när industrin bara är igång några timmar och vi kan spendera mer effekt på uppvärmning av hus. Trist under sommaren dock när man får jobba långa dagar men självklart ska vi anpassa oss till energisystemet istället för att vi anpassar energisystemet till vad som är trevligt för människan.
Som bonus slipper vi även det evinnerliga bråket om sommartid när vi går över till solbaserad arbetstid.
Har sista månaden funderar på ankkurva då jag har solel installerat. Efter ditt inlägg kollade jag hur mycket el som kommer från solen i Sverige
3TWh hittar jag vilket kan jämföras med totalen 170TWh (Ekonomifakta för den senare nyteknik för den första)
Eller 33 TWh vindkraft
Visst påverkar solenergin lite men bör inte kunna halvera elpriset under dagtid…
Inte ännu iallafall
Jo en varm sommardag är elförbrukningen signfikant lägre och små skillnader i effekt gör stora prisskillnader.
Men varma dagar = lite vind.
Problemet är att man subventionerar solelsproduktion vilket gör att den inte reglerar ner om det behövs. Det är ju detta som är Tysklands hämnd. De dumpar elen på andra länder som inte heller de har obegränsat med nerregleringskapacitet.
Hur ser du på beskrivningen i länken nedan? Är det även en beskrivning du delar? Är det en korrekt beskrivning?
https://www.tn.se/naringsliv/36829/svenska-kraftnat-bavar-for-ankkurvan-solceller-utmanar-elsystemet/
” Och då handlar det alltså om kapacitet för en timme. Det är i dessa kostnadstrakter en ny fullstor kärnkraftsreaktor ligger, så för ett dygns lagring värt av batterier skulle Sverige kunna bygga om hela kärnkraftsflottan och mycket mer därtill. Reaktorer som står i 60-80 år och producerar storskalig jämn el dygnet runt. Förstås enligt en mycket simpel och ovetenskaplig exempelräkning.”
Dyra lösningar är som dyra verktyg.
Billigt blir orimligtdyrt i slutändan.
Endast tilsammans (läs staten) kan vi få ett billigt kollektivt samhälle.
Småskaliga privatiserade lösningar blir svindyra för kollektivet.
Men populistiska politikerna älskar de lösningarna.
Jo, instämmer.
Kablarna ut i omvärlden?
Matar ut vintertid.
Hämtar in el sommartid.
Därifrån får vi ankkurvan i Sverige.
Solpaneler borde definitivt ha kravet på batteri så ersättningen baseras på levererad effekt per 24 tim.
Vindkraft levererar dygnet runt men räknat över längre tidsperiod väldigt ojämnt. Borde åläggas balansering kanske med kvartalsintervall. Dvs batteri omöjligt. Vätgas, sandlager osv, men enormt stor lagringskapacitet.
Ta bort subventionerna så upphör problemet. Skatterabatten på 60 öre/kWh är fullständigt onödig.
Vätgaslager för 10000MW en kall vintervecka kommer kosta lika mycket som samma kapacitet i kärnkraft, MW mässigt.
Man kan såklart minska lagringskapaciteten och spara CAPEX.
Skillnaden är att kärnkraften kör 24/7/325.
Vätgas är dyrt att producera, verkningsgraden är ca 40 % så man får vaska väldigt mycket energi jmf en kärnkraftsreaktorer.
Den kostnaden kan man ta, om man producerar gasen enbart med överskott från sol & vind. Helst via “airgap:ade” sol- och vindkraftverk.
Än så länge finns väl inga vätgaslager i industriell!?
När kan vi räkna med sådana?
Jag brukar efterfråga en graf som över tid visar hur det står till med balansen i elsystemet. Har inte fått någon men det skulle vara spännande att se vilka marginaler vi har haft att ta av vid olika tidpunkter och hur mycket kurvan rör på sig över tid.
I SVK:s Kontrollrummet har du ju en graf över senaste dygnet har jag för mig. Frekvensen visar ju balansen. Fingrid har en mer detaljerad statistik över nuläge och historik vad gäller kraftbalansen i synkronområdet. Sitter tyvärr inte så jag kan leta upp en länk just nu 🙂
@SALLAD Det jag efterfrågar bör nog kunna redovisa grafer över flera år så att man kan jämföra situationen 1995 med 2020 tex. Får se om jag hittar Findgrids statistik, annars så får jag väl återkomma om ett tag med samma fråga 🙂
Regeringen pratade vitt och brett om kärnkraft innan valet, men när de väl får makten går det i vanlig ordning med en snigel fart.
Är ju intresserad av att se tekniken med Små Söta Reaktorer. Eller vad som nu kan vara aktuellt.
Mer elproduktion är bra för folket
SMR, inte SSR. Små Mysiga Reaktorer.
Mysiga?
Det går ialla fall med snigelfart åt rätt håll till skillnad med SVMPC som det gick med raketfart åt fel håll efter valet 2014 när SVMPC köttade runt i Vattenfalls styrelse och lekte med skatterna.
Att man sedan inte ökade incitamenten för lokalsamhället att acceptera vindkraft under sina 8 år vid makten trots att man ville ha mer vindkraft kan bara tydas som att den regimen ville ha maximala intäkter till staten, och tänkte trycka ner vindkraften i halsen (vrida om armen) på alla som var motståndare genom att höja elpriserna vilket tvinga fram desperata satsningar på vindkraft.
Sedan har man mage att kritisera sittande regering för att de inte ändrar regelverket så att fastighetsavgiften för vindsnurrorna går till kommunen tex. De hade ju bara 8 år på sig själva…
Att lösa energitillförseln när det blåser har de såklart tänkt lösa med ransonering.
Samma opposition som i regeringsställning helt nyligen såg till att produktionskapacitet (kärnkraft) motsvarande sisådär 20 TWh per år lades ned hävdar nu i högt tonläge att vi behöver 60 nya TWh till 2030.
Hur nu det senare skall gå till.
https://via.tt.se/pressmeddelande/3346045/socialdemokraterna-kraver-ett-nytt-energipolitiskt-mal-till-2030?publisherId=142377
Och sen är deras talespunkter att det är för dyrt och tar för lång tid att bygga nytt som ersätter de nyrenoverade reaktorerna de stängde. Riktigt listigt.
Avskaffandet av avfallsförbränningsskatten och koldioxidskatten för kraftvärme- och värmeproduktion inom EU ETS är nu klubbat i Riksdagen och kommer att börja gälla den 1 januari 2023
Det tar ett styrelsebeslut att lägga ner något, men det tar flera år att bygga upp det igen. Skadan är redan skedd.
Dags att bygga ett par ordentliga pumpkraftverk (gärna på Södermalm) som kan lagra energi vid överproduktion av el från sol och vind.
Vissa kan tydligen säga vilka dumheter som helst för att de hatar Södermalm så mycket.
Energin i pumpkraftverk (och vattenkraft) kommer från höjdskillnader. Höjdskillnaden mellan Mälaren och Saltsjön är väl kring en knapp meter och skulle Mälaren användas som vattenmagasin för att kunna lagra någon som helst meningsfull energi för väl större delen av Mälardalen översvämmas.
Räkneövning med högstadiefysik: W=mgh ger att potentiell energi för 1000 liter vatten på en meters höjd motsvarar 9.810 Joule (ungefär 0,0027 kWh, dvs inte så mycket).
Potentiallagringsmagasinet skulle förstås läggas på Söders Höjder. Mosebacke är t ex välkänt som monarki. Det är sen gammalt. Men det finns även berg med andra färger.
Gröndal ligger nog för långt bort?
Debatten går tyvärr gärna att om man är för ett produktionsslag så är man automatiskt mot det andra. Bara för att jag är för kärnkraft är jag inte emot vind och solkraft. Framöver kommer vi att behöva mycket och av allt. Det jag är emot är “hallelujasägare”som fast de inte har kunskap i ämnet ändå försöker framhärda hur framtida produktion ska göras. Tex vind o solkraft är jättebra som kompleterande kraft, men de blir inte baskraft hur mycket man än vill det. Inte ens om man klistrar på rosa enhörningar på dem.
När vi kommer igång med vätgasproduktion på allvar, så tror jag det kommer att förändra marknaden rejält. Lönsamheten för vätgasproduktion kommer att vara stort avhängt elpriset. Jag bedömmer att under många år kommer produktionen att vara intermitent, alltså när elpriset är lågt kommer elektrolysörerna gå för fullt och tvärtom. Antagligen kommer detta att jämna ut priskurvan så att det finns en tydlig botten på priset. Säg tex att vid 20 öre och under är det väldigt intressant att göra vätgas, då kommer det att bli ett bottenpris.
Precis så. Det brukar hävdas att vätgasen har för låg verkningsgrad, men det har betydligt lägre verkningsgrad att tvingas betala för att bli av med sin sol- och vindel när det saknas kapacitet för att balansera dessa. Vätgasen kommer ge dels lagring och dels kinetisk rotationsenergi. Kritikerna räknar med fel alternativkostnad.
Enig
Jag tillhör de som klagar på det befintliga och propagerar för “annorlunda”
Varje grön energiförändring är värdefull men den gråa energikostnaden måste finnas i kalkylen.
Tror att det kommer betyda rätt mycket om man får igång full drift av HYBRIT, de kommer behöva ha ett mellanlager av vätgas och det bör finnas ekonomi i att skapa vätgas vid lägre elpriser och dra ner den vid högre så bör fungera bra för att kapa lite toppar.
@JOHANPER – vafalls!!! Du tillskriver dig alltså inte till den rätta och äkta läran o du klentrogne…
Finland har haft skyhöga elpriser idag, ca 10 ggr så höga som i södra Sverige, pga stopp i två kärnreaktorer för planerat underhåll, och pga att överföringskapaciteten mellan Sverige och Finland är starkt begränsad. Lyckligtvis är det varmt väder, åtminstone i södra Finland.
Finlands problem liknar Sveriges, fast från “andra hållet”. Ett elsystem är just ett elsystem och inte ett gäng enskilda kraftslag. Man måste ha en viss mängd reaktorer på lämpliga platser för att det ska fungera som tänkt. Ironiskt nog exakt så som man planerade Sveriges elsystem i slutet av 60-talet. Antalet reaktorer och dess placering var väl uttänkt och just för att skapa ett redundant system med hög tillgänglighet. Finland har byggt nytt och skapat obalans medan Sverige har avvecklat och skapat obalans.
Utan att kunna säga något om obalansen i det finska elnätet, så hade de väl en ansenlig import av el från ryssland, vilket torde ha hållit nere priserna rätt ordentligt.
Ja, och den finns ju inte kvar nu. Och Sverige kan ju inte längre hantera att hjälpa grannländerna att balansera sina nät. Norge är ju inte skitnöjda de heller.
https://www.tn.se/naringsliv/14864/expert-darfor-ar-sveriges-elsystem-ett-problem-for-norden/
Tsunamin i Japan som fick Tyskland att stänga all sin kärnkraft går inte heller spårlöst förbi.
Såg en blänkare som jag inte läste igenom (klimatarbetet ger renare luft, kan ge högre temperatur)
Frankrikes kärnkraft stängs ned när kylvattnet blir för varmt och torrare väder ger lägre flöden i floderna.
Fukushima-reaktorerna och några andra saknade fördröjnings-bäddar med några ton aktivt kol av kokosnötskal-typ per styck, anpassade för xenon-adsorption.
Det bildades också för mycket vattenånga i Fukushima-reaktorerna, vilket minskar det aktiva kolets adsorptionskapacitet för krypton och xenon med genombrytning som följd, även om fördröjningsbäddarna hade funnits där.
Vi kanske borde satsa mer på att pumpa vatten UPP i vattenkraftsreservoarerna när det låga eller negativa elpriser? Vattenpumpar har en hög verkningsgrad på 90% eller något sådant. Sedan tillkommer infrastrukturen såklart. Och så är det det med överföringskapacitet…
Bloggaren själv skriver ju om hur bra solceller är, och min killgissning är att bloggaren inom 2 år även kommer ha skaffat hembatterier. Och eftersom en allt större del av Sveriges befolkning följer bloggarens exempel så kommer ankkurvan bli mer framträdande även i Sverige. Fast med utjämnat effektbehov över dygnet tack vare ovan nämnda hembatteri.
Därutöver satsar en mängd kommersiella aktörer på att bygga solcellsparker kombinerat med batteriparker, så jag tror personligen att problemen med effektbrist kommer minska.
Det är noterbart hur all samhällets “utmaningar”, ett ord som används för att problem skall ses som något positivt i stället för alla eländen som skapats mer eller mindre medvetet av våra kära ledare. Således står Sverige inför ett stort antal “utmaningar” inom flera politiska områden, inte minst på det energimässiga planet. Dessa “utmaningar” problematiseras sedan så att inga beslut kan tas. I de fall beslut verkligen tas, överklagas de upp och ner i oändligheten.
Sedan valet har såvitt jag vet inga spadar satts i marken för ny kraftproduktkion. Man får hålla tummarna för att i alla fall Karlshamns oljekraftverks ugnar och turbiner håller i några decennier till.
Ordet för vågrätt 1 är ” H a n d l i n g s f ö r l a m n i n g ”
Nu kanske man inte skall önska sig att reinkarnation fungerar. Risken är att man hamnar i ett lerhål i något U-land som ryzzland men om det skulle fungera skulle jag vilja bli “Utredare av statliga eller kommunala storsatsningar”. I denna befattning kan jag sedan sko mig på oändliga utredningar om kraftverk, linbanor, västlänkar, evenemangsarenor, broar, tunnlar och allt annat vars utredningskostnader kan ge mig en tryggad inkomst och inte minst pension i det fallet jag blir utköpt.
Precis när andra styckets punkt sattes dök strömmen i mer eller mindre hela Norra Halland. Flertalet tidigare avbrott har av Ellevio redovitat “Vi vet inte vad som orsakat avbrottet som löstes via omkopplingar.” (!?) Den här gången var det ett fel som hittades: En kraftledning hade rasat i ett industriområde i tätorten…
Karlshamnsverkets elproduktion går väl på direktexport till Pilen – Vi exporterar 3,5 GW så effekten behövs inte i Sverige utan verket är igång av rena prisskäl – Det finns alltså ingen koppling till förhållandena i Sverige.