Konjunkturbarometern fortsatte uppåt i april och samtliga huvudsektorer steg, inklusive de manodepressiva hushållen. Även om tillverkningsindustri och detaljhandel nu upplever högkonjunktur sänks den totala kojnunkturen av byggbranschen, tjänstesektorn och framför allt hushållen.
Barometerindikatorn (“konjunkturbarometern”) fortsatte att stiga på bred front och gick från -6.9 till -5.0. Bland huvudsektorerna är nu tillverkningsindustrin i högkonjunktur, liksom detaljhandel, även om det skiljer sig åt inom olika delsektorer enligt ovan.
Byggsektorn steg också men är nere på -3.0, även om anläggningssektorn enligt ovan upplever överhettning.
Annars återstår egentligen bara tjänstesektorn och framför allt hushållen för att hela landet ska vara tillbaka i högkonjunktur. En ponduspostulering är att vi är där efter sommaren, givet att Riksbanken sänker räntan.
Att konjunkturen vänder upp är 100% säkert och så även denna gång. Utan annat än känsla så kan man väl säga att ju skarpare en nedgång är, desto kortare är den. Det gäller både på upp- och nedsidan för övrigt. Nu har det varit en ganska lång och seg nedgång, så vi kanske kan vänta oss en lugn och stabil uppgång.
Oavsett så har den som investerar efter konjunkturmodellen redan gått tillbaka in i aktiemarknaden, så de senaste beskedet innebär ingen förändring.
Konjunkturbarometern baserar sig både på hur respondenterna uppfattar nu läget, såväl som framåtblickande det närmaste året, så det finns också förväntningar och framtidstro eller -misstro i hur man upplever konjunkturen.
Inom tjänstesektorn är det förlag, bank- och finans samt försäkringar, samt tekniska konsulter som är i högkonjunktur. Tekniska konsulter ligger ofta tidigt i projekt, vars realisiering ligger längre fram. Databranschen är fortfarande i lågkonjunktur och sysselsätter väl typ hälften av bloggens läsare. Riktigt mörkt i tjänstesektorn är det för arkitekter, åkerier och personalrekrytering eller personaluthyrning. Det verkar alltså inte vara någon rykande efterfrågan på personal, vilket väl är i linje med prognoser om stigande arbetslöshet.
Det hindrar förstås inte samtliga branschers lobbyorganisationer att hävda att det råder personalbrist. Det råder i lobbyns ögon alltid personalbrist, och ju fler arbetslösa man har i sektorn desto bättre, för då kan man pressa lönerna. Det handlar helt enkelt om Milton Frieidmans skjortanalogi och den sk jämviktsarbetslösheten, dvs den nivå på arbetslöshet där jobbsökande står med mössan i hand och arbetsgivarna fritt väljer bland skjortorna i butiken. Därför är överutbildning extra viktigt för arbetsgivarna. Ju fler som tagit på sig studieskulder, desto bättre.
40 kommentarer
Lars hur praktiskt investerar du efter denna modell. Tänker mer på hur och när du plockar upp signalerna?
Värt att nämna här:
De oroligheter vi ser i världen är i mångt och mycket ett resultat på övergången av nyare teknologier som helt fasar ut gamla maktstrukturer. Främst är det i sektorerna transport och energi, där vi nu går från olje- och fossilbaserat till elektrifierat, och förnyelsebart över fossilt. Oljeschejkerna är inte glada över att deras maktbas håller på och torka ut helt enkelt. Och det till en takt som nu är ostoppbar.
Även inom produktion och jordbruk sker det stora förändringar. Automationen har satt igång på allvar och snart har vi både billigare kött och billigare mejeriprodukter från fabrikerna, än från gammal hederlig komjölk.
När vi inte behöver massproducera kor och höns för billigt protein längre, hur kommer matdistributionen se ut framöver då? Du lär ju alltid kunna få en bit autentisk nötbiff på tallriken, men då till samma pris som Kobebiffarna, om inte värre ändå.
Jag gissar att det värsta är över runt 2028. Har vi riktig tur är det värsta redan över, men som pessimist tror jag inte riktigt på det. Räkna med ett fortsatt skakigt årtionde. 🙂
Av ren nyfikenhet, vilka oroligheter är ett resultat av (primärt gissar jag du menar) övergången till nyare teknologier som fasar ut gamla maktstrukturer?
Många-till-många-distribuering av information (t.ex sociala medier) fasar ut en-till-många-distribuering (gammelmedia), så folk kan tjäna pengar på att sprida desinformation som gör folk förbannade och (geo)politiskt apatiska.
Ja, alltså det kan nog ligga något i det men jag är fortfarande nyfiken kring vilka oroligheter/konflikter som är drivna av detta primärt just, dvs. jag är seriöst intresserad för om jag tittar på t.ex. Ukraina, Gaza, Röda Havet, Mali, Sydsudan m.fl. i Afrika, Kina i sydkinesiska sjön och Taiwan m.fl. så ser jag inte detta primärt drivet av en övergång till nya teknologier som fasar ut gamla maktstrukturer. Ska jag vara helt ärlig ser jag snarare att de singulära (läs diktaturer) maktstrukturerna är bättre på att praktiskt tillämpa nya teknologier i deras strävan att uppnå, i många fall, väldigt gamla mål.
Men, då jag alltid är ödmjuk för att jag kan ha fel så vill jag gärna veta vilka så jag kan överväga detta. Huruvida vi alla inom kort kommer att käka fabriksframställd kobebiff eller ej har jag inte en aning om så den kan vi lämna därhän…
Sanningens död.
Det ligger tyvärr väldigt mycket i det…
Inte helt övertygad om att gammelmedia är helt slut. Frågan är om AI och deepfakes på nätet kommer skapa ett uppsving för traditionellt tryckt media. Generellt sett så är det ju lite av ett projekt att fejka en tryckt tidning, således borde man kunna lita på att den faktiskt kommer från källan den utger sig för att vara (med bias och allt annat som hör därtill).
Sen ska gemene man faktiskt känna att det är värt att få tillgång till riktig information genom exvis en tryckt tidning levererad hem till brevlådan. Vi får se om vi kommer dit.
Tja… Hur viktigt tror du att olja kommer vara i en värld som primärt drivs av vindkraft, solceller och batterier? 🙂
Det stora klan-imperiet i Öst är ett kapitel för sig men en av anledningarna till tsar Saurons vidriga anfallskrig är just att han ser hur hans makt, byggd i mångt och mycket på olja, nu börjat urholkas och det i snabb takt – Antingen tar man Ukraina innan 2027, eller aldrig. Förhoppningsvist aldrig.
Och det går snabbt. I år spås världsmarknaden på personbilar vara 30% BEV+PHEV ex – den var på 20% under 2023. Det byggdes globalt nära 400 GW solkraft bara under 2023, och därpå en samlad 8 GW + 24 GWh batterikapacitet.
Ge det några år till, och världen kommer installera runt 1TW sol- och vindkraft varje år, plus 1.5 TWh batterilagring. 100% förnyelsebara energinät kommer inte bara vara möjligt, utan oundvikligt framöver.
Jag har förstått att du är troende i miljöfrågan men nu var ju inte huruvida du tror att all energi kommer vara “förnybar” i framtiden utan snarare att du levererade ett uttalande att:
“De oroligheter vi ser i världen är i mångt och mycket ett resultat på övergången av nyare teknologier som helt fasar ut gamla maktstrukturer. Främst är det i sektorerna transport och energi, där vi nu går från olje- och fossilbaserat till elektrifierat, och förnyelsebart över fossilt. Oljeschejkerna är inte glada över att deras maktbas håller på och torka ut helt enkelt. Och det till en takt som nu är ostoppbar.”
Men jag antar då att du helt enkelt inte menade det du sa utan att det var ren hittepå för att förstärka din önskan om att den framtida världen ska bli som du vill?
PS. Olja och gas används inte bara till energi DS.
Det är inte önsketänkande utan vad som faktiskt händer.
Olja och Gas är primärt energi. Där är utfasningen på gång – Oljan har redan sett en rejäl dipp 2023, då mycket av världen antingen köper elscooters (händer *mycket* i Asien, Afrika och Sydamerika):
https://www.deccanherald.com/opinion/electric-scooters-are-choking-oils-boom-market-2913594
Baskraften är strandade tillgångar (video från 2016, hans förutsägningar har varit skrämmande träffsäkra):
https://www.youtube.com/watch?v=0L0JAnACdyc
Senast vi bytte energifot var på början av 1900-talet från Kol till Olja, det ledde till två världskrig och fallet av det Brittiska, Ottomanska och Franska imperiet, och etablerandet av Pax Americana via FN.
Varför skulle vi inte se liknande störningar i vår tid?
Ja du, vi får väl se. Gör matten på följande, hur många gånger måste uttaget av de nödvändiga mineralerna öka för att klara den gröna omställningen till 2030 och sen fundera på hur många gånger mänskligheten ens klarat att dubbla outputen på en råvara under en 10-års period. Ledtråd, antag 0.
Sen fundera på hur mycket av dessa mineraler som finns i Ryssland, Kina, m.fl. och hur stor mängd blodsmetaller vi får acceptera på resan. Klura sen lite på hur mycket processkapacitet som behövs för att transformera råvarorna till något användbart OM vi klarar att gräva upp eländet i den takt som krävs vilket alltså aldrig hänt.
Jag fattar, du är en god människa, du lever på hoppet och ehuru jag kan sympatisera med dig och tro det eller ej också gillar naturen så kan jag tyvärr räkna…
Det har redan utkommit en del seriösa forskningsartiklar på huruvida vi har tillräckligt med råmaterial för övergången. Svaret är ett rungande JA.
https://www.sustainabilitybynumbers.com/p/transition-mineral-demand-part-one
https://www.technologyreview.com/2023/01/31/1067444/we-have-enough-materials-to-power-world-with-renewables/
https://cleantechnica.com/2022/11/19/are-there-enough-materials-to-manufacture-all-the-electric-vehicles-needed/
Nu sprider du en hel del talking points jag annars bara brukar höra från typer som är avlönade av oljeschejker. Tråkigt att du bara kan rapa upp anti-EV talking points istället för att göra ens den minsta research själv, men det är väl så det blir när man når en viss ålder. 🙂
Dead Internet Theory tror jag ska skrivas om från en konspirationsteori till en teori om internets framtid.
Fantastiskt vilka spådomar man kan dra ur kaffesumpen ändå.
Hur menar du att det värsta är över 2028?
Kanske att Trump inte kan bli omvald då om han blir ny president? Eller kör han en Xi/Putte kombo och fixar det? Kan tänka mig att Trumpeten gärna vill bli inskriven i amerikanska konstitutionen…
Runt 2028 borde de ekonomiska effekterna av övergången ha försvagat den gamla världsordningen så pass, att den nya världsordningen drar in stabilitet i systemet igen.
Kan vara för optimistisk här, mycket möjligt.
Du är för optimistisk…
Det vi ser och upplever nu visar alla tecken på slutfasen av plutokrateran.
Den här bloggen och dess läsare har alltid uppvisat en viss domedagsromantik men nu börjar det bli överdrivet.
Man ska inte blanda ihop drömmar om “nu ska de jävlarna få utan att jag personligen ska få det sämre” med verkligheten.
“Bara man slår ihjäl alla bögjävlar och alla andra rika glada jävlar så kommer mina chipstuttar försvinna och alla snygga fotomodeller (som jag också hatar!) kommer att slåss om att få mig!” “En dag är det min tur, då jävlar!”
Exakt.
“Om vi bara dödar alla woke så kommer jag sluta vara incel.”
Nja. där vet jag inte om jag håller med faktiskt. Ska man vara lite dyster så verkar det snarare vara “Rise of the Dictators” om man tittar på nationer och antal människor som lever i demokratier…
Om jag inte kommer ihåg fel brukar arbetslösheten börja öka när räntan sänks, och när de amerikanska räntorna byter tillbaka.
Att vi ska gå in i högkonjunktur med ökad arbetslöshet känns tveksamt. De flesta länder har och har haft hög inflation med minskade reallöner, räntorna är fortfarande höga jmf med senaste 10 åren. Blir det högkonjunktur till hösten har vi kommit igenom det lite för lätt tror jag.
Är också extrem volatilitet på börserna. Speciellt bland de ”heta” aktierna. Rör sig 10-20% upp eller ner på en vecka.
Som att marknaden tvekar.
Jag tror det kommer bli en mycket seg och långsam återhämtning, med många nedgångar.
Beror på räntecykeln i en normal konjunktur, dvs räntan stiger pga högkonjunktur, och när konjunkturen ebbar ut (=och arbetslösheten ökar) så sänker man räntan.
Nu höjdes räntorna och skapade en lågkonjunktur pga extern inflation.
Kanske.
Eller så var vi i slutfasen av högkonjunktur och på väg in i lågkonjunktur redan 2019 men covid kom i vägen med massiv QE som följd.
Lågkonjunkturen är då inte skapad av räntorna utan räntorna av den uppskjutna lågkonjunkturen.
Stater borde sluta lägga sig i ekonomin. Räntor ska inte vara planekonomiska.
Undrar bara hur hushållens återhämtning blir? Även om räntorna skulle sjunka så sitter de flesta med reallönesänkning som inte lär återhämtas i första taget.
Å andra sidan blev det inte så hemsk arbetslöshet så hushållen kanske är relativt starka.
Å tredje sidan borde en del hushåll ha bränt av så mycket sparkapital under prischockerna att de gärna snålar ett par år till.
Att det inte blev arbetslöshet kan ju ha med reallönesänkningarna att göra. Arbetsgivarna höjde sina priser, men slapp höja lönerna. De är nog väldigt nöjda.
Ser ut att bli än rätt mild lågkonjunktur den här gången, trots chockhöjda räntor så verkar både företag och hushåll ta det me ro. Ett byggbolag har ju fått stryka på foten, men det uppstår nya när efterfrågan kommer tillbaka.
Mycket lovvärt initiativ att våga ifrågasätta den eviga sången om arbetskraftsbrist från Svenskt Näringsliv.
Det råder definitivt brist på specifika kompetenser som lokförare, lastbilschaufförer, många tjänster inom vården, lärare, poliser, högpresterande utvecklare, utvecklare med specifika kompetenser, osv. Det råder däremot ingen brist på fotografer, journalister, kassapersonal, musiker, lågpresterande utvecklare, marknadsförare, osv.
Är det till och med så att utvecklare som har jobb är högpresterande medan de som inte har jobb inte har det för att de inte är högpresterande?
I vissa fall ja, i vissa fall har du lågpresterare som idag har jobb. Det är dom du läser om när företag drar ner…
Nej.
Det kryllar av lågpresterande seniora utvecklare ute på företagen. Jag är nästan benägen att påstå att på vissa företag är de flesta utvecklare lågpresterande. Att man är “senior” betyder som regel bara att man arbetat länge i branschen, inte att man tillgodogjort sig nödvändig kunskap eller jobbar effektivt.
Och på samma sätt som en senior utvecklare med fast anställning absolut inte behöver vara högpresterande så behöver en junior utvecklare absolut inte vara lågpresterande.
Min erfarenhet är att man märker inom några månader vilka som är lågpresterare och att det är relativt sällsynt att en lågpresterande medarbetare plötsligt skärper sig och blir en rockstjärna.
Hmmm, ser på nyheterna att SD drivit trollfabrik i stor skala. Det är kanske sådant som numera faller under “tjänstesektorn”/IT?
Nåja, det är väl den nya tidens arbetsmarknad. Antar att man ska vara förhållandevis nöjd med att dessa glada gossar i alla fall var svenska, annars brukar ju sådana arbeten ofta out-sourcas till öst…
För övriga med hederligt jobb så känns nog fortfarande dubbelsmockan med såväl inflation som höga räntor. Allt är dyrt och har blivit dyrare, lönerna i god ordning hänger inte med.
Nåja, så länge man har kvar jobbet ska man inte klaga. Speciellt inte då man kan ha ett hederligt jobb, slipper trolla för försörjningen. Häpp!
Den lokala ammunitionsfabruken går iaf på högtryck, från tvåskift till treskift.
Så lär det fortsätta….