Börserna i de asiatiska tidszonerna går blandat nu under torsdagsmorgonen. Kronan har försvagats något på räntesäkningen igår. Det är lite segt med räntesänkningar på bolånen hos bankerna, men det kan bero på att det i Sverige var halvdag igår och man inte uppdaterat sina hemsidor.
Stockholmsbörsen fumlade under gårdagens halvdag, trots räntesänkningen, som förvisso förmodligen var inprisat. OMXS30 gick -0.16% medan OMXSPI tvekade på +0.01%. Den svenska kronan har försvagats något till 10:91 SEK mot dollarn och 11:73 SEK mot euron, men det är inte rekordnivåer, utan växelkurserna var sämre härom veckan. Guldpriset stiger något till 812:- SEK per gram.
I USA gick S&P-500 +0.00% och Nasdaq 100 -0.04% medan de amerikanska långa räntorna steg marginellt. Inom FANANGST föll som sig bör Tesla med -1.74%, medan Facebook gick bäst med +0.93%.
Stockholm må ha stängt, men det har man inte i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 går -1.06%, Hang Seng +1.23%, KOSPI -1.10%, Nikkei 225 +0.21% och Straits Times +0.05%.
Stora snackisen är förstås att bolåneräntorna sänktes enligt TT. Åtminstone Swedbank, Nordea och Handelsbanken gjorde detta, men SEB och SBAB lyser med sin frånvaro. Å andra sidan var det just halvdag igår och det ser ut som att inte ens de som TT säger sänkte räntorna verkar uppdaterat sina hemsidor. SBAB har inte ens släppt ett pressmeddelande, vilket de brukar göra när de justerar sina räntor. Å andra sidan är deras justeringar oftast marknadsföring, men nu sänker ju alla, så man struntade väl i det.
Å andra sidan har det blivit någon form av sport att gömma sina räntor på hemsidan och i värsta fall tvinga folk att mata in uppgifter för att få siffrorna.
Några av bankernas bolåneräntor ser ni via Compricer nedan och som ni ser är inte listräntorna uppdaterade, utan ligger kvar på tidigare nivåer.
Min summering är nog att det mest handlar om lathet från bankernas högavlönade kommunikationsavdelningar, som gick tidigt utan att uppdatera. Exempelvis har Handelsbanken uppdaterat sin listränta till 5.69% mot tidigare 5.94%, men inte ändrat PDF:en med historiken över ändringarna av räntorna. Arbetstiden räckte väl helt enkelt inte till innan det blev långhelg. Räntebeskedet kom ju 09:30.
Sedan är det ju skillnad på listränta och snittränta. Listränta är just det, dvs ett listat pris som ingen betalar. Alla får rabatt på detta, och det är inte säkert att man låter nya rabatter vara lika stora. Man kan säga att man sänker listräntan, men sedan inte sänka faktiskt ränta lika mycket. Det intressanta blir därför att se hur snitträntorna utvecklas, vilket vi tidigast ser i juni.
Sedan är förstås många besvikna över att Riksbanken i sitt uttalande skippade möjlig ytterligare räntesäkning i juni, utan först tänker sänka till hösten. Men ponduspostulerarna på Riksbanken kan som bekant inte ens gissa vad de själva ska göra.
85 kommentarer
SBAB ligger kvar
https://www.sbab.se/1/privat/tips_och_kunskap/nyheter/artiklar/2024-05-08_klokt_beslut_av_riksbanken_i_dag.html
Var står det att de ligger kvar?
De verkar ligga kvar i sin tro att Riksbanken sänker mer än Riksbanken tror att Riksbanken kommer göra. 🙂
“Vi ligger än så länge kvar med vår bedömning att Riksbanken sänker styrräntan med 1,25 procentenheter i år (det vill säga mer än Riksbanken nu säger) och att den rörliga bolåneräntan mätt som genomsnitt på hela bolånemarknaden kan vara nere runt 3,5 procent framåt höstkanten nästa år.”
Även rörlig är tremånaders räntan så jag får vänta tre månader innan jag får del av denna sänkning i vilket fall. Tremånadersperioden började 1 maj för mig så då är jag låst till den räntan. Det gäller väl de allra flesta med rörlig ränta.
Kanske OT, men jag tycker det är intressant att följa den ekonomiska utveckligen i Argentina just nu https://www.telegraph.co.uk/business/2024/05/04/argentina-javier-milei-proving-left-wing-economy-wrong/
Incognito/privat flik funkade för mig för att slippa betalväggen.
Minska byråkrati, ta bort en massa jobb som partietrogna har fått som tack, strypa protektionismen och göra upp med årtionden av socialismus?
Det krävs ingen raketforskare för att se hur ekonomin vitaliseras av mindre kontrollsocialism
Tiden får visa hur det går. Satt på Twitter igår och det cirkulerade felaktigheter från båda “sidorna”. Påståenden om att inflationen gått från 300% till 20% osv.
Folk blir helt förblindade av politisk ideologi.
Som du ser i länken släpptes 10.0000 ARS och 20.000 ARS är på gång.
Om inflationen varit tresiffrig under många år tid så är det väl ganska naturligt att nya sedlar behövs oavsett om inflationen pressats ner till 100%, 10%, eller 1% under de senaste månadern.
Poängen var att inflationen inte har pressats ner förutom i fantasin.
Så vad ligger inflationen på nu?
288%
Jag har också sett de olika siffror som du hänvisar till, och min slutsats är att “båda sidor”, som du säger, är slarviga när de anger siffrorna men att siffrorna tekniskt sett stämmer.
288% säger du, och då menar du årlig inflation förmodar jag. Den månatliga inflationen i februari var 13%. Ergo, båda siffrorna stämmer så länge man inte hävdar att 288% är månatlig inflation eller att 13% är årlig inflation. De som citerar siffrorna är som sagt slarviga och kollar inte om siffrorna avser årlig eller månatlig inflation.
288% 😅
Ja ett statement. Jag som enkel medarbetare taxerar drygt 700k per år. Så maten lagar jag själv
När det gäller frågan om huruvida inflationen pressats ner eller inte så kan man konstatera att inflationen var 20% i januari, och 25% i december.
Jaha, långt över min begåvning tyvärr. Men jag tror att jag kan växla mina Euro för 12 kr redan i Juli. Inflationen är nog inte mer än 30-40% per år, min lön ökade med ental procent. Och som ensamstående blir det i år bara 3 eller 4 resor tyvärr. Den aktiva vulkanen måste jag se och då tänker jag 500M år hit, så inte Etna utan den på Island
MY
Når EUR 12 SEKetas lovar jag att du ska slipper mina dryga kommentarer på bloggen.
Tror tvärtom på en SEK-förstärkning nu när utdelningarna klingar av.
VRÅK. Föredrar och anger alltid inflation på årsbasis.
288% är nytt rekord för Argentina så jag blir lite lätt provocerad när det antyds att inflationen pressats ner.
Milei tillträdde i december och sen dess förefaller inflationen ha pressats ner ganska rejält. Vi får väl se om det bara är ett hack i kurvan eller om det är en trend som håller i sig.
Du lyckades med provokation. Nu ger jag upp.
25% i december, 20% i januari, 13% i februari. Varför det provocerar dig förstår jag inte riktigt, men som sagt, vi får se om trenden håller i sig eller om det är fluktuationer bara.
Det är provocerande att du inte lyssnar och hänvisar till gamla siffror och att man måste tjata x antal gånger att inflationen är på ATH på årsbasis.
Kan det vara du som slänger dig med gamla siffror? I mars var inflationen 11%, och prognosen för April är 10% sist jag kollade. Hur inflationen kan vara rekordhög när den fallit tre eller eventuellt fyra månader i rad begriper jag inte riktigt.
Den senaste prognosen för hela 2024 låg på 175%, men det är ju så klart många månader kvar av året och mycket kan hända.
En grej dom kan spara in på i Argentina är ju statligt finansierade demonstrationer. En ganska lustig tradition dom har.
https://www.batimes.com.ar/news/economy/amid-punishing-inflation-10000-peso-banknote-enters-circulation-in-argentina.phtml
Är inte superinsatt och inte ett superfan av det jag sett av Javier Milei som person men jag tror att mycket av det han genomför är väldigt sunt för ett land som vill bygga upp sig och inte bara omfördela det som finns.
I ett liknande ämne så såg jag på den här videon igår där en (ekonom?) går igenom intressant data mellan olika generationer i USA och hur dåligt unga har de nu https://www.youtube.com/watch?v=qEJ4hkpQW8E&t=0s
Jag finner datan intressant och är enig med vad han hade att säga om utbildningsväsendet men jag tycker att de flesta ”lösningar” han lägger fram är bara hans personliga ideologi och inget han grundar på datan han lägger fram.
Jag tror att största orsaken att det är en sådan skillnad i välstånd mellan generationer (boomers mot millenials och yngre) är för att boomers (eller argumentativt deras föräldrar) växte upp men det bästa ekonomiska systemet som världshistorien någonsin sett för tillväxt och ökad levnadsstandard, USA i efterkrigstiden när det fortfarande var en liten stat.
Så när de var i produktiv ålder tog de del av nästan allting de skapade på en fri marknad och nu när de gått in i en tärande ålder har man bidragit med att implementera socialism till en mycket högre grad i ekonomin där de ska gynnas av andra personers arbete, medans unga bara har upplevt det ekonomiska system som finns idag med mycket högre skatter och en stor del av det de betalar in slösas bort i ineffektivitet, korruption och mycket av de andra går till att ”’omfördela” det lite välstånd de har till rikare generationer.
Så att han efter han gått igenom alla datan som visar på att unga har det dåligt påstår att vi behöver större stat och mer omfördelning när det till stor del är det som orsakat problemen för unga är verkligen förstummande.
Även det med att implementera en minimumlön på $25 i USA är ju också förstummande ekonomiskt okunnigt. Företag bedriver inte välgörenhet utan för att generera högre vinst än de har kostnader, om man över dubblar minimumlönen kommer antingen företagen att bara öka sina priser mot kunder och öka inflationen (som redan skett i de stater som implementerat en minimumlön) eller bara göra sig av med de ansatta som inte skapar mer värde i verksamheten än vad de konsumerar.
Vad tror han ska hända egentligen, ”den här 1000 arbetarna skapar bara $15 var i värde för mig och nu är det minimumlön på $25, antar att jag behåller dem och går med förlust tills jag går i konkurs istället för att avskeda dem”. Det riktiga alternativet är ju att göra alla som inte levererar hyffsat med värde i samhället arbetslösa och leva på bidrag/omfördelning från resten av samhället om man tycker det är bättre än att ha ett eget jobb.
Sedan är jag inte enig med att det är unga låginkomsttagare som blivit mest utnyttjade i systemet vi har idag, det är höginkomsttagare som lever på sin lön och inte sitt kapital. Skattesatserna i USA skiljer ju på sig mellan staterna så lite svårt att genalisera, men om vi ser på Sverige och de som skattar mest får de lägga cirka 55% i vanlig+statlig inkomstskatt. Lägg på arbetsgivaravgiften på det så ligger du på 70% skatt redan, sen när du går ut och handlar så är det 25% moms på allt det mesta, bilskatter bensinskatter alkoholskatter etc. Så för de med högst inkomst tar ju staten cirka 80% av vad de producerar, är ju inte konstigt att många inte väljer att vidareutbilda sig.
Att höja minimilönen kanske är ett infernaliskt sett att skapa arbetslösa grupper i samhället som kommer rösta på rätt parti? Om tanken slår mig, “från mammas källare”, som en av Cornucopias toppskribenter brukar skriva, lär den väl även ha föresvävat profesionella strateger som jobbar med sånt här varje dag.
Sen angående utbildning, så finns det ett till lurendrejeri, nämligen att alla utbildningar är bra. Men även svåra utbildningar, som tex kemist, är inte mycket att hänga i julgranen för vi har inte så många jobb för kemister. Dom flesta blir inte varse det förrän sista året på sin utbildning. Det vi i alla fall ska vara glada för här i Sverige, är att studenter inte drar på sig så stora lån som dom gör i USA.
Jo i USA så är det ju dels dyrare att utbilda sig samt att lånen du tar har en mycket högre ränta då du tar dem från det privata inte staten. 18-åringar som vill vidareutbilda sig har ju som regel inte något fast jobb och ingen garanti att de får de heller i sluten av utbildningen så har en väldigt hög riskvärdering så när de tar lån kan de behöva betala 10% ränta.
Jag listade dem inte som gruppen det är mest ”synd” om för det är till stor del självförvållat av myndiga personer. Men jag tror den värsta sitsen du kan hamna i borta i USA som ung är att du bor i en vänsterstat som också brukar ha höga inkomstskillnader (som Kalifornien) där det är extremt dyrt att bo, sedan tar 4 år av ditt produktiva liv och spenderar 1 miljon på att vidareutbilda dig på ett glassigt universitet i något med dålig jobbmarknad och när du är färdig får du inte ett jobb i yrket utan måste jobba minimum wage.
Även om den ofta ligger högt i de staterna (tror 50k inte är ovanligt att tjäna för ett vanligt jobb i Kalifornien) så har ju inflationen varit så hög att man inte klarar att leva ett normalt liv med det, bara hyra en lägenhet tar lätt halva eller mer av din inkomst där. Sedan har du ett lån på $100k och tickar varje månad, så även om du lever som en råtta och klarar att spara $1k i månaden så är det ju bara nog för att hålla dig på plus minus noll och inte låta dina skulder sticka iväg, hur man ska ta sig ur den sitsen vet jag inte.
Som sagt till stor del självförvållat, du är myndig och ingen tvingar dig att gå på det dyraste universitetet som tar in dig, ingen tvingar dig att välja en utbildning du tycker är rolig istället för en med bra jobbmarknad och ingen tvingar dig att ta enorma studielån till höga räntor, men en skitsits oavsett.
Hade jag bott i USA hade jag nog gått färdig högstadiet där och sedan snabbutbilda mig till något typ av hantverkarjobb och sedan flyttat till Texas. Men jag tror huvudproblemet med utbildningsväsendet i USA är att det till stor del är staten som får ställa krav och inte privata arbetsgivare på vilken typ av studenter de vill ha, och att förr i tiden var ett deltidsjobb nog för att betala dina kurser utan lån och nu räcker väl inte ens heltidsjobb på många ställen.
Jag hade nog gått en ganska bred teknisk utbildning på en billigare högskola för att få kunskaperna och ett kul studentliv. Sen tagit i jobb i försvarsindustrin i, ja kanske Texas.
Även om du har rätt i att det i juridisk mening är självförvållat av myndiga personer* så anser jag att företagen, universiteten, gymnasieskolorna och “samhället” har ett moraliskt ansvar att vägleda ungdomen.
*Man behöver dock inte vara 18 år när man söker en utbildning på vårterminen i gymnasiet.
Sant, en annan person som jag såg liverapportera videon klagade om varför de måste lära sig algebra i skolan men inte får några kurser i statistik eller ekonomi. Tror det senare hade varit viktigare för en grundläggande utbildning men som sagt, ett stort problem är att staten sätter kraven och inte arbetsgivarna. En del arbetsgivare väljer att blockera studenter från hela universitet för att de har fått flera personer därifrån som visat sig vara obrukbara i arbetslivet. Det blir nog inte bättre närmsta åren heller då elever börjat använda AI-program att skriva sina skriftliga uppgifter så de lär sig ännu mindre på högre utbildning, samt använda AI program specifikt tillverkat för skriva om AI-texten så det inte ser ut som att den är skriven av AI.
Jag tror inte att ett frimarknadssystem i överlag hade nödvändigtvis ”väglett” folk i det allra mesta inte bara skolan. För när staten inte ställer krav är det ju rimligt att anta att en del oseriösa aktörer bedriver verksamhet, vilket man också gör med statligt kontrollerade marknader genom skev behandling men hade ju även funnits på en fri marknad. Skillnaden är att jag tror utbildingarna i överlag hade lagt sig närmare för vad du behöver lära dig för att bli mer produktiv i ekonomin, och om du har en dålig utkomst och väljer en oseriös utbildning på ett oseriöst universitet så är det ett resultat av dina egna dåliga beslut och inte dåliga beslut som staten gjort åt dig som när den väljer att du ska lära dig syslöjd framför ekonomi eller teori framför praktik.
Oavsett vilket system du föredrar så tror jag också det är nödvändigt att någon typ av konsekvens för dåliga beslut, annars har ju inte andra incentiv till att ta goda beslut. Särskilt i en blandekonomi där man ska ta ansvar för alla andra och man vill se på samhället som en stor kollektiv resurs så finns det ju ett stort intresse att folk inte gör sig mer oproduktiva i onödan då andra får betala för dem om de blir en tärande del av samhället.
Om skatterna varit mycket lägre så hade företagen fått ta större ansvar för utbildningen av den arbetskraft dom behöver. Precis som man har industridoktorander, skulle man kunna tänka sig en industriell civilingenjörsexamen där man kanske läser matten år ett och två på högskola men sedan resten på ett bolag som anställer sådana typ ABB, SAAB, Spotify, Vattenfall osv.
Precis att ha det lite mer likt de yrkesutbildningar för hantverkare och industri som finns idag.
En alternativ lösning som jag inte föredragit framför det men nog fungerat bättre än som det är idag är att istället för att ta studielån får universitet ta utbildningskostnaderna (men ej levnadskostnaderna) men får del av din inkomst i säg 10 år utan återbetalningskrav efter det. Då får de ju ett intresse av att hålla onödiga kostnader nere samt fokusera på det som gör dig attraktiv för arbetsgivarna samt att man är lite seriösa med vilka man tar in och folk inte bara tar utbildningar för skojs skull och för att festa.
Så om du är 18 och kan ta ett jobb som betalar $40k eller utbilda dig i 4 år och få ett jobb som betalar $70k med bättre karriärsmöjligheter så kan universitetet ta säg 15% för att investera en utbildning i personen. Sedan kan de ta $10k i året och mer när lönen är upp tills personen är 32 då han får börja behålla allt, och vid det laget har ju universitetet fått över $100k tillbaka och säkert dubblat investeringen på en återbetalningstid på 10 år (12 om man räknar mitten på utbildningen). Om de slösar resurser på att utbilda någon oseriös får ju de stå för det om personen går arbetslös, och statens roll i det hela hade varit att ha översikt över hur mycket de är skyldiga och att de faktiskt betalar det också. Privata boendekostnader får väl lösas med ett deltidsjobb vid sidan eller att man faktiskt tar studielån idag, men med mindre lån och statistiskt högre jobbgarantier bör räntan vara lägre än idag.
Jag föredrar nog en frimarknadslösning framför det men om man i teorin ville ha ett bra system i en reglerad marknad hade jag föredragit detta då man faktiskt har lite incentiv på skolorna och deras ägare att man gör vad man ska. Tror inte att det hade blivit implementerat dock då jag tror att det finns för många korrupta politiker och lobbyister för att stoppa pengasmusslet men bara i teorin då.
Och vad gäller skatter hade man väl för individen räknat bort det man är skyldig att betala tillbaka till universitetet från sin skattesats, dvs om du tjänar $70k och universitetets del av det är 15% får du skattesats för $60k istället tills du får behålla hela din lön.
Intressant förslag. Inget hindrar ju en marknadslösning idag, stora svenska bolag kan ju gå ihop och skapa ett nytt koncept lite enligt dina idéer. En variant är att ett industribolag lånar till utbildningen men man slipper betala tillbaka ifall man jobbar där (eller på något bolag som ingår i utbildningskonsortiumet) under 10 år.
Detta kan införas imorgon dag ifall viljan finns. Och större bolag som tex ABB har kader av välbetalda BS-jobb med folk som bara sitter av tiden när dom inte aktivt förstör verksamheten. Man behöver bara kicka några av dom och istället anställa disputerade fysiker som är trötta på att leva på osäkra projektpengar. Dessa skulle kunna bedriva utbildningen.
Universiteten skulle kunna sluta vara en skola för industrin och återgå till att primärt syssla med forskning. Detta i mycket mindre skala än idag.
Det är dyrt på de prestigefyllda privata universiteten. Men de del-statliga universiteten har (generellt) väldigt rimliga priser och är ju subventionerade via skattesedeln. Varje delstat har minst 1 sådant (ofta fler) som är riktigt hög kvalitet. Har du bra betyg och/eller högskoleprov (SAT) får du i en del stater också stipendie som täcker både terminsavgift, mat och boende. Men visst, ska du in på ett privat toppuniversitet och dina föräldrar har bra inkomst, då är det väldigt dyrt (avgiften generellt beroende på familjens inkomst).
Men tänk sen på att t.ex. en sjuksköterska tjänar i genomsnitt 80-90K i USA. I Florida eller Texas med kanske 15% skatt också. En läkare lätt 3-4 gånger så mycket, etc. Så skaffar du en relevant utbildning i USA har du snabbt betalat tillbaka dina studielån.
Det brukade vara en bra jobbmarknad för STEM i USA, tills amerikanska företag lyckades lobba in idéen om H1B-systemet till kongressen, där det plötsligt kunde vräka in med lönedumpare men jag antar att högern älskar detta då de själva får sina jobb via kontakter i branscher som närmast kräver perfekt språkförståelse och lokala förankringar (typiskt jurist eller någon form av lobbyistjobb).
Låter lite väl konspirationsteoretiskt långsökt, när den enklare förklaringen “politiker vill höja minimilönerna för att det låter snällt” finns tillgänglig.
Höga boendekostnader verkar vara vad som får många unga att säga att de har det sämre än sina föräldrar. Ett perspektiv jag sällan hör i den debatten är att den äldre generationen i högre utsträckning bodde i mindre samhällen medan den yngre generationen tycks se det som ett stort personligt misslyckande att bo utanför storstäderna. Klart som fasen att det blir dyrt att bo om alla ska slåss om det begränsade antal lägenheter som finns i storstädernas centrala kvarter och det begränsade antal radhus som finns i utkanten av stan.
Jag behöver bara köra 15-20 min utanför min mellanastora svenska stad för att hitta stora fina nyrenoverade villormed stor fin tomt och en prislapp på under två miljoner.
Enig, samma där jag kommer från i Örebro bor morsan i en villa på 120kvm med liten trädgård i en relativt central förort och farsan bor strax under en mil utanför staden på 160kvm, stor trädgård, hage och en del skog. Tror bägge husen är värderade till ungefär samma men hade ju klart föredragit att bo i det senare.
Men igen, mycket av boendekostnaderna kommer ju också ifrån att det har blivit dyrare att bygga och dyrare att hyra ut pga mer skatter idag än för en generation eller två sedan, samt att folk får behålla en allt mindre del av sin lön som de kan lägga på utgifter. Unga som ska komma in på bostadsmarknaden har inte råd att köpa i det område de kommer ifrån och är uppvuxna i utan får flytta iväg då även ofta i ”vanliga” bostadsområden måste man haft en lång bostadskarriär för att ha råd.
Det gör det ju inte lättare att unga som ofta är singlar vill köpa sig bostäder när bostadsmarknaden med lånetaket är anpassad till hushåll med två inkomster. Jag som ganska ung själv köpte en 2:a i Norge i 2017 för nästan tre miljoner men fick max låna lite över två, så jag behövde lägga 700k i egenkapital för att få köpa den. Klarade det men då hade jag ändå levt långt under mina tillgångar under en längre period, sålt bilen och hyrt ett rum en bit utanför och jobbat extremt mycket så lite av ett undantagsexempel, men för en normal person kan du ju fort behöva vänta tills du är 30 tills du har råd att köpa något som inte är en sommarstuga i skogen eller en liten etta. Hjälper ju inte välståndsskillnaderna heller när unga idag kommer 5+ år senare in på bostadsmarknaden än sina föräldrar pga priserna.
Sedan har ju USA sett en liknande befolkningsökning som Sverige har vilket dels driver upp priserna på befintliga bostäder och även byggkostnaderna genom att markpriserna går upp. Att det lugnar ner sig nu i Sverige är ju positivt för huspriserna men det skapar ju andra problem istället när staten lagt fram pensionsordningen till del för att berättiga sin storlek och hur mycket man skattar men man byggde den som ett pyramidspel för det var lättare kortsiktigt.
Tror du på det här själv?
Som en anekdot om det här med att “inte vidareutbilda sig” kan jag berätta om mitt nuvarande jobb. En av mina kollegor har inte ens tagit studenten. Han drar in mellan 30 och 40k per månad, efter skatt på grund av säljprovisioner. De av mina kursare som har kvalificerade jobb tjänar mellan 30 och 40k, före skatt. Vi lever i ett samhälle som belönar klippare och säljare, ingenting annat.
Tror du på det här själv?
Som en anekdot om det här med att “inte vidareutbilda sig” kan jag berätta om mitt nuvarande jobb. En av mina kollegor har inte ens tagit studenten. Han drar in mellan 30 och 40k per månad, efter skatt på grund av säljprovisioner. De av mina kursare som har kvalificerade jobb tjänar mellan 30 och 40k, före skatt. Vi lever i ett samhälle som belönar klippare och säljare, ingenting annat.
Fundamentalt sett har Argentina alla förutsättningar. Peronismens fascism/kommunism kombo har inte varit helt lyckad, krydda med lite militärdiktatur på det så återstår nu att se om motorsågsmannen får sväng på det. Men förutsättningar finns.
Det ska bli väldigt intressant att följa Argentina framöver. Det finns en hel del som är riktigt oroliga just nu för att det faktiskt ska fungera och inte alls bli kaos. Vad händer när man bootar om ett havererat land som faktiskt har bra förutsättningar i grunden?
Ank-kurva på elpriset idag?
Kan konstatera att efter jag fick Grid awards från en elleverantör nära dig så har jag en helt stokastisk elpriskurva. Inatt fick jag 609 öre per kWh för att ladda bilen i en halvtimme.
Inget man blir rik på direkt, men rätt intressant.
Har också observerat att man ofta fått betalt för att förbruka precis före/efter extremerna. Häromdagen fick jag 100 öre/kwh mitt på kvällspeaken då det kostade typ 200 /kwh att förbruka.
Prognoserna de budar elpris på slår fel… Såklart. Kul att jag för en gångs skull tjänar något på det.
Märks att du tillhör 1-procentarna på båda sidor av balansräkningen.
Nu tillhör jag annat grupp så att säga. Men jag kan inte allt. Vad är hifi tipsen till högtalare nu för tiden?
Räntesänkningen råkade jag pricka, och köper jag det där arrendet så har jag minst 100k att köpa HiFi för. Soundbaren låter rätt illa som du sagt. Fazon F5 hade passat mig, men jag är lost på alternativ
Har du varit till AH och kollat?
Tips till Lars W är att köra en hifi-artikel! Mitt tips till dig är att köpa aktiva högtalare ifall du inte har särskilda behov. Mindre trassel. Typ nåt sånt här https://www.referenceaudio.se/produkt/kef-ls60 . Du kommer fortfarande ha 40 kkr som bränner i fickan dock. Men du kan ju köpa en fin LP-spelare ifall du gillar sånt. Hifi-klubben tycker jag är sådär, faktiskt.
DJ
Nu vill jag inte outa någon men det har redan varit en gästkrönika i ämnet.
Där har varit en sådan krönika. Någon sa kanske mjau där.
Nu ska Mumindalen med. Och jag är väldigt orolig och vill inte köpa fel. Snusmumriken har koll.
59900 kr tipsade DJ om. Det ingår i budgeten, men jag hoppas man kan komma billigare undan. Nu var väl detta aktiva högtalare. Jag tänker att halva priset kan vara rimligt. 20k för högtalarna och 10k för förstärkaren (gärna klass D). Elpriserna närmar sig kontinentala priser enligt Lasse, jag är enig att hålla med.
Mitt tips, och min egna ambition är att byta jobb väldigt snart. Pensionsfonden blir då norska oljefonden. Ni gör som ni vill och gör som jag gör.
60 k för LS60 med en design från helvetet. Pass på dem.
MY. Antar att du fortfarande bor i lägenhet och som sist föreslår jag stativare.
De som köper golvare till lgh behöver en reality check.
“Arrende” låter in som lägenhet. Så golvare ftw. Tycker du Dali-designen var bättre? Vill man ha billigt och klassisk design, varför inte nåt typ https://www.referenceaudio.se/produkt/qacoustics-m40 ? Man kan ju provlyssna och se ifall man hör nån skillnad.
Lilla My, om du ändå ska ha digital förstärkare, varför köpa en separat?
Det finns ganska gott om youtube-kanaler för hifi-intresserade – här är ett tips:
https://www.youtube.com/@abritishaudiophile7314/videos
Don´t get me started.
Anledningen till att folk ständigt söker nya lösningar inom hifi är att de tror att en bra högtalare kan spela bra i alla rum.
Kolla in Hifitorget där folk kränger golvhögtalare till förbannelse och i 99 fall av 100 är de feluppställda.
Kollade in M40 och de behöver luft då porten är bakåtriktad och kommer ge sjuka resonanser om du inte ger de minst 40 cm från bakre vägg. Sen ska du ha en elsladd till spektaklet (som naturligtvis inte syns i reklamen). Ingen wifi heller vilket är hål i huvudet på en produkt som ska vara “modern”.
SNÖ
Det är reklam (alla produkter är bäst).
RUN DMC – jo, visst är det till viss del så; tillverkarna lånar ut sina produkter av en anledning, och det blir som för tidningarnas motorjournalister svårt att vara helt neutral. Men den länkade kanalen tycker jag håller måttet bra, med en del djupdykningar i tekniska lösningar. Om man nu ändå har tänkt att lägga 100K på något kan det kanske vara en hjälp med diskussioner om vilka kombinationer som passar bättre eller sämre.
Själv är jag för snål för high-end och klarar mig bra med små stativ-högtalare och en enklare klass AB-förstärkare (Dali resp Cambridge Audio FWIW).
Tack S. Jag måste läsa på känner jag. Är ju såklart en känslomänniska.
Har en Dali 12” bas som jag tror är okej. Räcker för mig är nog mer svaret.
Det bästa vore om någon skriver ett inlägg till Lars, angående HiFi
Jag såklart göra det, men kompetensen är inte på toppen som ni förstår.
Ett alternativ är att jag bygger mina egna högtalare med 32db? delningsfilter. Men det blir nog en dyr läxa för mig.
Min fuck-off-hypo/budget är nere på 300k BTC… tyvärr
Mest inne på tips. Om jag kanske säger A så kompletterar ni i kommentarerna? Kanske så
Kom till en design, jag bygger dem själv. Är lite sjukskriven så tid har jag nu.
Ett kul projekt, jag kör med ett egenlött delningsfilter på 32db:s lutning. Mellanregister och diskanten ska med, sen bygger jag eventuellt en förstärkare också. Eller fuskar jag med nåt färdigt, det verkar svårt med klass D, eller all in d v s klass A
Ni löser väl elpriserna 🙈
RUN DmC har rätt, jag bor i lägenhet (BRF). Rätt nära Rikki faktiskt.
Hen har bra koll på Sveriges elmarknad. Jag har usel koll där vs. Nåväl fjärrvärmen är rätt billig här, så jag klagar inte
Ja stativare är det som är aktuellt ja. Tänkte mig vitare Ask (trädet), tror jag gör bygger själv faktiskt.
Ofri grund eller arrende ska jag köpa. Ni vet kolonilott. Enkla pengar där. Och jag saknar att 🔨
Är inget fan av stora element för inomhusbruk (kör själv 14 snabba element i stereo samt en sub på 8 tum. Utomhus kör jag däremot 15 tum på basarna.
2,54 är väl en tum. Jag vet inte, möjligt basen är 10”
Inte riktigt mig kompetens, Lilla My må vara Civilingenjör Elektro likt vad kanske Elon kanske är. Han är dock inte klok.
Jag siktar på konsten numera, så topic inkluderar faktiskt högtalare. AI lösningen jag presenterat var inte aktuell, men nice jag noterar UK fixar bra lösningar på mindre tid än vad vissa företag förmår.
Tyvärr är jag bara Lilla My, men jag ska fixa det som fixas kan.
Om du gillar att pilla så är mitt förslag istället för aktiva högtalare: Håll utkik på ebay eller blocket efter en snorbillig ej fungerande gammal Luxman-förstärkare, eller dylikt, och ta som projekt att reparera den. Kanske behöver du bara byta några kondensatorer eller så. Kretsscheman finns på nätet. Sen köper du en DAC för att koppla in dig trådlöst. Kolla recensioner på https://www.audiosciencereview.com, där är det inte reklam utan dom sågar hejdlöst det som är dåligt. Angående att bygga högtalare själv… lycka till, inte mitt gebit.
Inte min gebit heller, men jag är envis. Och kan nog lära mig.
Jag pajade en Thule förstärkare genom ett byte av kondensatorer. Många milli- farad där eller vad nu gubben hette. Men eftersom jag tycker det är kul att snickra och jag gillar Ask, så ska jag lödda lite delningsfilter. Högst troligt går det fel, men går det bra så bjuder jag RUNDMC på en resa till Skåne
Nice, utflykt. Jag fixar allt o gratis blir det
Glöm inte att optimera din ström. Det tar bara ett ögonblick att märka skillnaden. Dämpningen är hela 76% mer effektiv genom ändstyckets relief!
https://svalander.se/shoppen/ljudfoerbaettring/stroemoptimering
Det är väl bara att kontakta Ino Audio och be om ett manifest?
pi28 och pi60s ska vara populära.
Tack, bra tips. Byggde min första dator när jag typ var 15 år. Ni vet då flyttal var en option som stavades DX.
Sen dess har jag byggt 10-15 till, bränt några moderkort p g a slarv och lite test. Dyrt.
Man ska som du skriver inte glömma effekt samt strömtillförsel. Thule:n jag såklart pajade klarade 100A, jag skulle bara löda lite 🙈
https://sebgroup.com/sv/vart-erbjudande/rapporter-och-publikationer/foretagarindikatorn
Intressant också att SEB:s företagarindikator gjorde en skiftning nedåt nu i maj, för de som tror på positiv utveckling närmaste 3 månaderna från 28% till 24% och resten oförändrat eller negativa.
Gjordes väl före räntesänkningen men undrar om företagarna tror på en vidare kronförsvagning som försvårar för företag som är importberoende.
Kylan i Stockholm nu i helgen plus att det inte hörs eller syns några vårfåglar ger en dyster stämning. Nu syns inte ens några sädesärlor fast de kom för någon vecka sedan. Inga insekter i kylan? Det känns som hela skiten håller på och brakar ihop.
De högavlönade på kommunikationsavdelningarna var nog inte på plats igår eller ens inloggad på distans med laptopen på, troligen shoppade de på förmiddagen så de kunde ta långledigt också slipper de trängas med pöbeln efter lunchen.
Hos en tidigare arbetsgivare så var det så att vintertid så åkte chefen på veckans första kundbesök på torsdagen till ”kunder” närmare fjällen så han kunde checka in i fjällstugan sin redan på torsdag kväll och sköta lite admin på fredagen förena nytta med nöje, milersättningen och traktamente… ja tack.
En stilla undran bara angående euforin efter räntesänkningen. Är det så mycket lättare att få ett stort lån idag än i igår? Är inte teorin att priserna till syvende och sidst sätts av hur stora lån folk får ta, eftersom det alltid är nån jävel som drar upp buden?
Jag får i alla fall inte ihop det, vem som ska köpa alla dessa lägenheter och villor i Stockholm som kostar 5-15 miljoner. Därmed är min spaning att dagens eufori kommer gå över i en besvikelse. Sen om det leder till att folk förlikar sig med det nya läget och säljer sina bostäder till förlust återstår att se.
Euforin beror på att riktningen upplevs utstakad. Vi har det värsta bakom oss. Osäkerhetshorisonten har krympt.
Intressant intervju med Thedeén, en och annan tangentbordsexpert som trodde att nollräntor aldrig kommer igen lär sätta kaffet i vrångstrupen:
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/riksbankschefen-om-framtida-sankningar-planen-ar-att-de-kommer
Men reglertekniskt är det inte mycket att orda om. Steady-state vid 2% och 0% och 4% som ändlägen om det behövs.
Jag förstår att det beror på att osäkerheten lagt sig. Men faktum kvarstår att för att lägga bud måste man ha fått lånelöfte, och jag får inte ihop hur så många ska kunna få lånelöfte mellan 5-15 miljoner som behövs för att upprätthålla Stockholms bostadspriser. Även om räntan går ned nån procent till.
Varför är det så otänkbart att de som har råd helt enkelt har råd för att de har höga löner, kapital eller kanske en bostadskarriär i ryggen?
Bloggaren skrev själv ett inlägg på ett liknande tema för ett tag sedan där hans takeaway var just “jag förstår inte hur folk har råd”.
Varför kan inte folk bara… ha råd? Varför måste det finnas något fuffens med allt? En konspiration att avslöja? 🤔
Nej jag menar inte att det är något fuffens. Bara att det kanske är en betydligt lägre andel spekulanter som blir beviljade lån idag än för för några år sen. Alternativt vill ta lån med räntorna som, även ifall dom är 0.25% lägre ändå är mycket högre än förut.
En “konspirationsteori” annars: Med mindre än 2.1 barn per kvinna och minskande befolkning så kan varje ny generation ärva förmögenheten från i snitt mer än en person. Tex i familj med mamma och pappa och ett barn ärver barnet *två* personer. Det borde driva upp förmögenheterna?
Precis. Det var superödsligt och folktomt i går i Stockholm. Dom som inte var bortresta satt väl inne i det usla vädret. Det hade visst snöat i Nacka hörde jag. Men på kändis-kaffebaren på Rörstrandsgatan var det fullt som vanligt i dag på Kr. Himmelfärdsdagen.
Tröttsamt med detta fokus på Sthlm.
Klart som fan att folk har råd.
Acceptera fakta istället för att tro att bostadsmarknaden kommer packa ihop i nominella termer för det kommer inte att ske.
Du är mest tjatig som agerar som någon slags moderator i ämnet. Det som händer det händer och du tror vad du vill.
Håller med om att jag är tjatig (precis som alla andra).
Om det sker nominellt eller genom löneinflation är väl ekvivalent.
Tänker inte dra den där storyn igen, inte kul att uppfattas som tjatig.
Det hävdas i bland att skattebetalarna inte kommer behöva bära vindkraftens kostnader, men jag tycker ofta man får höra om såna här saker https://www.affarsvarlden.se/artikel/afv-avslojar-kinesiska-vindkraftsparken-kan-bli-miljardsmall-for-skattebetalarna
Någon kommer ju att få betala. Med rätt stor sannolikhet vi konsumenter genom höga avgifter till de olika nätägarna för deras ökade nätnyttekostnader.