Årets normalt starkaste månad på bostadmarknaden var en besvikelse i Stockholm. Lägenhetspriserna var de näst svagaste någonsin enligt Valueguard, medan villor gick strax under medel. Någon hetta på Stockholms bostadsmarknad kan det inte sägas vara.
Byggkranar över Stockholm. Eller Slussen iaf. |
Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex var alltså svagare än normalt för januari i Stockholm. Månaden är vanligtvis årets starkaste månad på bostadsmarknaden.
För lägenheter var prisuppgången dock bara +1.35%, mot medlet +2.97% åren 2005 – 2020. Enda året som lägenheter i Stockholm gått svagare i januari var förra året.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex lägenheter Stockholm 2015- 2020 och medlet för åren 2005 – 2020. Data: Valueguard |
Villor uppförde sig mer normalt, om än något under medel. Uppgången i januari var hela +3.39%, något under januarimedlet på +3.56%.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex villorStockholm 2015- 2020 och medlet för åren 2005 – 2020. Data: Valueguard |
Att villor är mer normalt attraktiva än lägenheter kan vara i linje med den accelererande utflyttningstrenden hos framför allt barnfamiljer, bort från Stockholm, som bekräftades av SCB idag. Folk överger med facit i hand den svenska huvudstaden för att flytta helt bort från Stor-Stockholm, och antagligen pågår även en flytt ut från centrum till villaområdena även i storstaden, vilket gör att villapriserna står sig väl. Mer om nettoutflyttningen i ett separat inlägg i morgon.
9 kommentarer
Alltfler flyttar från Stockholm. Att du kan beställa saker på nätet gör att du inte behöver bo mitt i smeten. Du kan leva lite billigare.
Att ta en anställning i Sthlm kan ge högre lön och sedan flyttar man ut till en kommun där skatten är låg och där pendlingsmöjligheterna är goda alternativt att man kan få OK på distansarbete.
Distansarbete fungerar bara under väldigt speciella omständigheter. Normalfallet är att man behöver prata med folk on the fly, komma tillsammans för improviserade möten. Kroppsspråk gester och whiteboard är oslagbart för att förstå varandra och lösa problem effektivt.
Vad gäller pendling så kanske det finns de som gärna tillbringar 2-3 timmar varje dag på publika färdmedel som kanske går enligt tidtabell. Det blir 10+ arbetsveckor per år att sitta och skumpa runt i en boskapstransport, dela virus och bakterier. Låter väl som en bra idé för att få lite högre lön.
100% distansarbete är nog inte så attraktivt eller ens lämpligt (sämre samarbete/kommunikation med kollegor tex) i de flesta fall, men man kan ju sitta hemma 2 dar i veckan och åka in till kontoret 3. Då kan man kosta på sig en längre restid när man väl åker till jobbet.
Dessutom ökar faktiskt möjligheterna till arbete under resan till och från jobbet ju längre bort från tex Stockholm man flyttar, vilket i praktiken (om arbetsgivaren nu räknar arbete på tåg som arbetstid fullt ut) betyder att den som pendlar med SJ in till Stockholm kan ha avsevärt kortare "totaltid" (arbetstid + restid) än den som åker pendeltåg in till jobbet i City. Som lök på laxen har arbetspendlaren dessutom lägre boendekostnader.
@AndreasE: Om pendlingskortet är 1000 kr dyrare i månaden måste pendlarens bostad kosta minst 1,2 miljoner mindre jämfört med motsvarande boende i Sthlm för att det ska gå jämnt ut men det kanske det gör.
Ja, men sen är ju frågan om man ens får låna det som motsvarande hus kostar i Stockholm och som man anser sig behöva?
För 4-5 miljoner kan du få en stor/fräsch eller ny villa lite beroende på området/storlek i Västerås/Eskilstuna. Där går väl säkert gränsen för vad många kan/vill låna och då kanske en renoverad 70-talsvilla på 160 kvm är smartare än att sitta och trängas i 90 kvm radhus i Farsta eller tvårummaren lite mer centralt.
Jag har en kollega som har 15km till jobbet i centrala stockholm, han är aldrig där eftersom det tar honom 75 minuter enkel väg (kan ej jobba på buss, tunnelbana). Jag har min 15 minuters cykeltur till stationen någonstans i Mälardalen sedan är det 100% arbetstid in till Stockholm Central och en liten promenad.
Ska vi räkna med restid som en faktor i jämförelsen så ska vi leta efter radhus/kedjehus som har 4 sovrum, 125 kvm bostadsyta och 15 min restid till Stockholm central, nu pratar vi 8-10 miljoner?
@AndreasE: Undrar vad resultatet blir om allt fler arbetsgivare anammar denna typ av flexibilitet. Vad kommer hända med alla högbelånade som köpt lägenhet och radhus i Sthlm / Gbg centrala delar? Vem ska dom sälja vidare bostäderna till?
Långpendling och modernt familjeliv är inte möjligt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.