Det pågår en liten upprekyl i bostadspriserna i Stockholmsområdet enligt Husmasken/Booli. Den är dock baserad på väldigt få affärer, och kräver en hel del cherrypicking, och det säger rätt mycket om bankerna som menar att priserna därmed vänder upp. Kanske får vi den omskrivna tjurfällan nu? Samtidigt rasar priserna i Göteborg med enligt samma källa -20% sedan december.
Lägenhetspriserna är alltså marginellt uppåt nu i januari i Stockholm enligt Husmasken/Booli om man verkligen letar. Samtidigt kommer nästa veckas officiella statistik visa på fortsatt fallande priser, eftersom den statistiken visar priserna för december månad.
Just nu ser det ut som följer.
Stor-Stockholm 68 affärer
Medelpriserna är -10% sedan halvårsmax och -8% på ett år och 58 456:- SEK per m2. Det är marginellt ner med 1.4% från 59 294:- SEK i december. Använder man dock Husmasks nya områdesjusterade priser är de -2% sedan halvårsmax, -3% på ett år och ligger på 41 306:- SEK per m2, upp 7.2% från december.
Stockholms kommun 36 affärer
Medelpriserna är 69 936:- SEK per m2, -10% sedan halvårsmax, -8% på ett år. Priserna är upp från 69 613:- SEK per m2 i december, eller 0.5%.
Stockholm innanför tullarna 25 affärer
Priserna har fallit som hårdast innanför tullarna. Medelpriser är -12% sedan halvårsmax och -10% på ett år och ligger nu på 87 572:- SEK per m2, upp marginellt från 87 279:- SEK i december eller 0.3%. Områdesjusterat är priserna dock ner till 85 986:- SEK, vilket är -15% sedan halvårsmax och -12% på ett år och ner 0.9% sedan december.
Som ni ser ovan måste man ägna sig åt cherry picking och välja mellan områdesjustering eller inte. Uppgångarna är därtill baserat på väldigt få affärer och knappast signifikanta. Men visst kan man säga att priserna gick upp om man så vill.
Men låt oss titta på resten av landets större orter för att få en uppfattning om den större trenden. Marknaden kan sägas vara stendöd volymmässigt och detta är alltså extremt dåligt underlag.
Stor-Göteborg 22 affärer
-21% sedan halvårsmax, -13% på ett år, 38 745:- SEK per m2, -12.4% sedan december
Göteborgs kommun 16 affärer
-28% sedan halvårsmax, -21% på ett år, 37 775:- SEK per m2, -20.2% sedan december
Stor-Malmö 23 affärer
-11% sedan halvårsmax, 0% senaste året, 27 083:- SEK per m2, +8.3% sedan december
Malmö kommun 22 affärer
-6% sedan halvårsmax, +3% senaste året 27 461:- SEK per m2, +14.6% sedan december
Uppsala endast 2 affärer
-30% sedan halvårsax, -20% senaste året, 33 456:- SEK per m2, -9.5% sedan december
Malmö lever alltså som vanligt sitt eget liv, rimligtvis på grund av dynamiken kontra Danmark. Övriga kommuner visar likt Uppsala upp minimala volymer än så länge vilket förstås slår helt vilt.
Man kan diskutera om antalet affärer gör det här inlägget meningslöst. Men ja, det går att hävda att priserna stiger. Men jag har svårt att se några mäklare hurra. Volymerna än så länge betalar nog inte många mäklarbrickor på Sturehof.
Jag har spekulerat kring att det i vår ska komma en tjurfälla där “fyndköpare” rusar in i marknaden, för att på så sätt få de sista positiva bort från marknaden. Vi står bara i början av överutbudet av färdigställda nya lägenheter.
Att banker som Nordea försöker snacka upp priserna säger en del om dessa. Och vill man prata om “het marknad” så finns det alltså ännu inga mäklarbrickavolymer…
Man kan också titta på länssiffror för att få lite större volymer, men i många län är det likväl bara mindre än en handfull affärer genomförda, och frågan är om det är värt tiden. Men vi kan väl cherrypicka Jönköpings län med -66% sedan i december baserat på tre affärer, eller Skåne län med -6.8% sedan december (trots att det är upp i Malmö) baserat på 36 lägenhetsaffärer? Eller Västra Götaland med -12.3% sedan december på 35 affärer. Osv.
49 kommentarer
Tony Vusnjic: Vad säger du om detta …. "Samtidigt rasar priserna i Göteborg med enligt samma källa -20% sedan december."?
Bopriserna upp i Malmö trots skjutningar, gängvåldtäkter och ökade spänningar. Hur är det möjligt….. låga värderingar, lågt villautbud, närheten till Köpenhamn/Kastrup?
Anledningen till att priserna i Malmö tuffar på är snarare att de är på betydligt lägre nivå än i Stockholm och Göteborg.
Skjutningarna är ju bara kriminella som skjuter på varandra så det är inget att bry sig om och de flesta våldtäkter inträffar i hemmet, de som rapporteras är därför inget att haka upp sig på. Som kommunstyrelsens ordförande brukar säga: Jag är trött på svartmålningen, det finns mycket positivt i Malmö också!
Ja, vi måste tänka på "Sverigebilden" och värdegrunden och vi får inte förtala vårt land så att en felaktig bild sprids utomlands!
För vi har aldrig haft det tryggare och säkrare än idag..
Eller?
Sverigebilden…
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/skjutningarna-i-malmo-nej-de-pratar-vi-helst-inte-om-19843
Mnils: Är själv Malmöit. Måste vara den låga värderingen som håller sjuk skeppet uppe. Frågan är bara hur de lyckas få in ngrlunda kapitalstarka köpare när en hel del barnfamiljer flyttar ut, 50+ med utflyttade barn som flyttar in o bosätter sig i Västra Hamnen/Hyllie/Limhamns sjöstad?
Mr Perfect: Jag sålde lgh i Malmö i somras och är utflyttad till villa i kranskommun. Fattar inte heller vilka det är som driver marknaden, är väl en hel del unga som fått jobb och behöver något eget. Lönerna bland de som har jobb i Malmö är inte så mycket lägre än Sthlm så bankerna är väl inte fullt lika nervösa över att låna ut de betydligt lägre summor det rör sig om i Malmö.
Ska vi inte linjärextrapolera som i de andra inläggen, när priserna faller? Bostad i Göteborg gratis lagom till sommaren?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är nog inte omöjligt. Hamnar vi i samma situation som på 90-talet så fick man betalt för att ta över bostadsrätter som inte gick att sälja.
Vafan JP, det är inte din kommentar att skriva. Håll dig till manus!
Jag har inte fått något nytt manus från de vises råd idag, så jag får hitta på nåt nytt!
Marknaden kanske nu är mer "mättad" i Göteborg än i Malmö…
"..Här byggs det nya hyresrätter (i Göteborg).."
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/h%C3%A4r-byggs-det-nya-hyresr%C3%A4tter-1.5025316
Att bygga HR är just en " god politisk handling" medan att bygga BR är det inte.. Någon som säger emot ? 😉
Frågan är ju VEM som skal bo i dessa nya HR (polygamister ifrån Naqqa?) och VEM (kommunens socialbidragsbudget?) som kommer att få betala hyran…
En kommentar angående den nya områdesjusteringen på Husmask: områdesjusteringen ser till att ökande/minskande volymer i billiga/dyra områden inte slår igenom som ökningar i medelpriserna. Men det innebär samtidigt att volymmässigt små områden viktas lika som volymmässigt större områden. I detta fall kan man se att Huddinge med endast tre affärer hittills under januari står för en betydande del av uppgången i Stockholms län. Använder man områdesjusteringen så har ju detta ganska opålitliga medelvärde lika stor vikt som t ex från Sthlms innerstad där volymerna ändå är större och därför får Sthlms län en uppgång om man använder områdesjusteringen. Struntar man i områdesjusteringen och bara kollar på det globala medelvärdet (av alla datapunkter inom området) så syns ingen uppgång i länet. Man kan säga att med områdesjusteringen så blir informationen känslig för varje ingående delområde, medan utan områdesjustering är det bara hela det valda området viktigt.
Det är ett medvetet val hos Husmask att redovisa kalendermedelvärden istället för rullande medelvärden just för att kunna visa den senaste trenden, men det medför också att informationen blir mer bruskänslig eftersom trendernas "bleeding edge" är omöjlig att skilja från brus.
Går det inte att implementera grafer för hela Sverige också på husmask?
Dels för att derivatan mellan två tidspunkter borde bli lite pålitligare med mer data som minskar standardavvikelsen.
Och dels med tanke på genomsnittsförmögenheterna som det ofta hänvisas till i debatten. Den torde minska avsevärt i Sverige just nu och därmed rimligtvis intresset för konsumtion.
Anekdotiskt bevis:
Många hus i norra Stockholm som försvann från Hemnet på hösten (som var sålda) är nu tillbaka med lägre pris (allt från 100-600 TK).
Det syns inte i statistiken om de inte säljs. Och visst, osålda hus är ett dåligt bevis på prisnivån, men det finns en press neråt.
https://www.di.se/nyheter/nya-siffror-bred-prisuppgang-2017/
Fyfan vilken hjärndöd artikel. Snacka om vinklad
"Priserna går uppåt, allt pekar på att priserna går uppåt när den senaste 10 års rapporten släpptes. Tvärtemot vad alla säger så har priserna faktiskt stigit med 0,4 % de senaste 10 åren"
Lite seg marknad?
Trenden är ned, men utan att korrigera för läge, lägenhetsstorlek och månadsavgift är tillförlitligligheten i övrigt mycket låg. I synnerhet med så få genomförda affärer
Tjurfälla hit och dit. Säsong och snabbt fall under hösten gör att gröna siffror är rätt givet. Lägg till ett kommande amorteringskrav folk vill undvika. Det har förstås inget med någon tjurfälla att göra.
Det är ju tvärt om extremt om vi får röda siffor över Januari-Februari.
Sthlm innerstad är ned 1,5% den senaste veckan enl Penates. Det blir nog röda siffror Q1 2018.
@Mr Perfect: Vet inte varför det inte går att svara någon längre men jag märker då inte av något prisras. Jag har inte köpt någon bostad då jag fortfarande anser att jag inte vill betala en kontantinsats för att dubbla min boendekostnad (det tjänar liksom ingenting till). Nybyggda 1or (minitvåor som mäklaren kallar dom) på Hisingen går fortfarande för mellan 2,1 och 2,5 miljoner beroende på våningsplan att jämföra med 1,6 miljoner för 2 år sedan. Det man kan se dock är att samma lägenheter inte säljs för nära 3 miljoner som i September förra året. Surt för dom som köpte en sådan för nära 3 mSEK men och andra sidan trodde jag även att dom som köpte samma lägenhet för 1,6 miljoner för 2 år sedan skulle göra en dålig affär men dom fick istället loss över 1 miljon i vinst till nästa boende genom försäljning i September. Det återstår att se ifall dom som köpte för nära 3 miljoner också kommer göra en bra affär på kort tid.
Lägenheterna i Linné har jag inte märkt av något prisfall på. Jag följer givetvis mest dom områdena jag är intresserad utav (Örgryte och Linné) och där är det knappt märkbart.
/Tony Vaksnicksxz
Fast sett ur ett historiskt perspektiv rasar ju de mest populära områdena sist, har ingen källa just nu men vill minnas att t.e.x. Örgryte rasade runt 20-30% under 90-tals krisen, där det föll mer över allt annars. En lärdom från det kan ju vara att det alltid är tryggare att köpa en bostad i ett populärt område.
Booli verkar inte så nöjda med sin egen statistik. Inte när den pekar nedåt. Idag har de fått in artiklar i Di och Affärsvärlden om att priserna steg under 2017 på lägenheter i alla län utom två. För att lyckas med detta har de mätt snittpriset på alla affärer 2017 mot alla affärer 2016. Då visar det plus.
Dock givetvis felaktigt att hävda att priserna steg under 2017, men hej, vad gör man när statistiken inte är med på tåget?
Det har hamnat lite i skymundan, så bra att upprepa: Booli har sedan långt tillbaka haft en maillista de inte verkat använda. I September när marknaden började svikta skrev de helt plötsligt sitt första(?!?) mailutskick. Huvudsyftet med texten var att berätta att priserna faktiskt inte faller.
SBAB, booli, svensk stat.. man tänker att det är sjukt att alla blivit extra hjärnskadade samtidigt.. men det är ju liksom samma huvud.
Man kan ju gissa att det finns anställda på Booli som sitter illa till om bostadspriserna faller.
Tror att priserna måste gå ner ganska långsamt och över tid. Annars riskerar BLT-kollektivet att bli kränkta….och det är det värsta man kan göra andra människor…
Följer husmarknanden på västkusten norr om Stenungsund. Utbudet är generellt lägre än på länge. Man kan ännu inte se något prisras men framförallt så ser man samma fastigheter återkomma flera gånger i mycket högre grad än tidigare. Ser också tomtprojekt i attraktiva områden där intresset är nära noll. Var själv en nyligen och tittade på ett projekt med >20 tomter (för villor och BR) i ett mycket attraktivt område. Mäklaren erkände att vi var de enda som hade dykt upp trots omfattande annonsering och ingen intressent hade kontaktat honom. Någon kommer sannolikt att förlora mycket pengar på projektering och föreberedande markarbeten(inkl el/VA).
Om bankerna försöker snacka upp priserna i det här läget, är inte det att be om få dåliga krediter?
Kvartalsredovisningen är viktigare….
var på visning i helgen på ett hus som var ute under hösten men inte såldes. populärt område nära pendel. mycket folk på visning i höstan fler denna gång, får se om det blir några bud.
mäklaren har ännu ej ringt och bett om bud.
på ett annat hus i mindre populärt områda kom ett till par, infa bud (mäklaren har ringt).
för tidigt att säga bu eller bä, dock många hus som var ute i höstas som är ute nu (ca 50%)
Ligger de ute med samma utropspris som i höstas?
ungefär, en har sänkt från 5,5 acceptpris till 4,95 utgångspris.
annars samma. (av de jag memorerat priset)
Ännu inget samtal från mäklaren för det populära området, märkligt
Fast det var många på visningen…
finns nu bud på utgångspris, om någon läser…
Från Boolis pressrelease som går att läsa här, https://www.svd.se/bopriserna-upp-i-alla-lan-utom-tva
"Tvärtemot alla rubriker om att 'bostadsrättspriserna rasar på bred front' visar vår statistik att priserna på lägenheter gått upp på årsbasis i alla län utom två, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar"
Hur får de ihop den analysen? Jag lyckas då inte återgenerera Boolis siffror på husmask.se?!?
Vänta nu fick jag till det. Man måste sätta perioden till 1 jan 2017 till 1 jan 2018, då får man till det. 😉 Snacka om cherry picking av data! Tar man perioden 31 jan 2017 till 31 jan 2018 så ser det jävligt mycket sämre ut. *PUST* Jag som trodde att vi skulle vara tvungna att sluta med domedagsporren här på sidan.
Fy vad trist, här har du tjatat om bokrasch i 7 år, och så när väl priserna går ner så blir det bara några månader. Surt.
Jag lyckas inte svara direkt på kommentar, så:
Passenger: du har rätt i att Boolis siffror bara kan exakt återskapas om man gör precis samma analys som Booli gjort, men tänk på att januari ännu är ung så att titta på data för 31 januari 2018 innebär att du bara har data från nio dagar med väldigt låga volymer. Generellt är data omkring jul och årsskiftet mycket bristfällig.
Och till Kent: man kan få grafer för hela Sverige även nu, det enklaste sättet är att välja "Välj flera" och på kartan välja alla län. Det är 21 st län så man får klicka lite. Ska fundera på om en "Hela Sverige"-knapp vore bra.
Tack! Klicka själv så får du se. Jag tycker det ser ganska intressant ut… rent av skrämmande.
Ser man på hela Sverige så är vi nere på ungefär 3 års lägsta nivåer.
Den underliggande efterfrågan på bostäder har inte ändrats på centrala lägen. Arbetsmarknaden är god samt löneutveckling med fortsatt låga räntor, i en storstad så finns det alltid tillgång till kapitalstarka köpare. D.v.s. fundamenta visar att marknaden inte bör vika nedåt.
I och med FI och politikers uttalande under lång tid om ändrade regler för bolån har skapat en osäkerhet hos köparna.
Nu är reglerna fastställda och kommunicerade, vet köparna vad som gäller och marknaden för dessa bostäder är fortsatt god i stigande trend.
Däremot finns mina farhågor i nyproduktionen, både det stora utbudet och de underliggande kalkylerna inger oro.
Sjunkbomben: Du vill ju inte se verkligheten. Det första har du rätt i, däremot så har efterfrågan mättats p g a det stora utbudet och det i kombination med bolånerestriktioner sänker marknaden. Gränsen är nådd vad folk vill och kan betala för ett boende i innerstan.
Marknaden har alltså vänt under brinnande högkonjuktur. Vad tror du kommer hända om detta fortsätter eller vid minsta signal om sämre tider?
Jag menar att man kan differentiera statistiken, kapitalstarka köpare spelar i sin liga om attraktiva lägen, dessa kommer stiga med stor sannolikhet.
Kreti-pleti som max-lånar för att bo i en nybyggd brf med hela möblemanget köpt på krita kan inte längre köpa dessa bostäder. Dessa byggen planerades under andra förutsättningar.
Det är ju detta som själva inlägget tar upp med "cherry-picking" d.v.s att skruva på områden och datum med olika tolkningar.
Dessutom har politiker, FI, RB, ekonomer mfl i åratal varnat för den höga skuldsättningen, nu börjar åtgärderna få effekt och då är det väl enligt plan att priserna går ner.
Det är omöjligt att priserna skulle fortsätta uppåt samtidigt som skuldsättningen minskar, det skulle förutsätta en förmögenhetsöverföring som ligger rätt långt bort politiskt.
Kent: tittar du på lägenheter för samtliga län? Notera säsongseffekter: det är alltid en stor dipp under sommaren och en mindre dipp vid årsskiftet. Just nu befinner vi oss i den senare dippen, så den senaste datan är troligen inte representativ.
Säsongseffekterna försvinner till stor del om man områdesjusterar. Det antyder att under t ex sommaren säljs förhållandevis fler bostäder i områden med lägre priser. Huruvida och varför det är så kan man fundera på, eller såklart helt enkelt ta reda på genom att klicka fram grafer för lämpliga områden och se om dyra områden går ner mer i volym under sommaren än billigare.
Tittade både på lägenheter och villor och fritidshus. Villor ser värre ut och jag områdesjusterade inte. Ville se maximal mängd ofiltrerat.
Ritar man grafen över lång tid(all) så kommer ju säsongseffekten med flera gånger så det gör ju liksom ingenting då.
Fritidshusen ska bli intressanta att se till sommaren.
Har tagit mig frihet att göra lite egen handplockning av objekt i en ort i stockholm ( norrort) där jag plockat ut 14 objekt som hade visning 7 & 8:e jan var även utanför två av dessa lägenheter för att se "trycket" vilket var svalt.
Valde även att bevaka om de får in några bud efter visningen och + en dag, då borde något bud komma in…kanske 😉
Totalt 14 objekt
9 av objekten = Inga bud
1 objekt fått 15 % högre bud än utgångspris
1 objekt fått – 7 % från utgångsbud
1 objekt fått – 18% från utgångsbud ( ett skambud på en villa)
1 Objekt fått – 8% från utgångbud
1. Objekt fått bud på utgångsbud
Så jag tycker det känns rätt svalt men 9 utan bud, trots två visningar
och några bud under utgångsbud, dvs få spekulanter, något objekt fått hyfsade bud.
stora visningshelgen är vell 14 jan,
Ser också att fler försöker hitta andra dagar med visningar, torsdagar och sön mm
för att slippa konkurrera så de spekulanter som är sugna hinner gå, ( vilket ju är smart) men det visar också att man försöker pussla och fixa, också en som jag ser det liten signal om läget.
Skall göra en större kartläggning i fler kommuner med fler objekt vid " Stora visningshelgen" så ser man rätt snabbt hur bra drag det är, litar inte på " postiva artiklar precis innan det skall vara visningshelg" men har stor respekt för att som är mäklare och givetvis försöker sälja, alla har vi jobb där pengar behöver dras in.
Fortsättning följer
Följer detta med intresse, har lagt in runt 40 objekt i stockholm på min profil på hem@et och det är full aktivitet med +10% prissänkningar och nya visningsdatum.
Ett av 40 objekt har försvunnit och ett objekt har budgivning som går sådär.
Följer bara 4rok och över och de områden jag valt har 622 objekt ute till försäljning. Jag har för mig att januari annars brukar vara lite stiltje.
Min tolkning av ovan var att det blev ingen tjurfälla, mäklarna chansade och satte höga utgångspriser som ignorerade nedgången innan jul och dom får nu prissänka och ha fler visningar.
Gissar att det kommer gå på halvfart med liten nedsida under våren och att nedgången tar fart april/maj.