Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
En läsare undrade över foton på min solcellsanläggning och det slog mig att jag faktiskt inte beskrivit och framför allt inte fotograferat min solkraftanläggning. Så detta följer nu nedan.
![]() |
Aktuell sol vid fototillfället. Först i februari förväntar jag mig att den helt kommer över träden. |
![]() |
Anläggningen. |
Min solkraftanläggning består av 17 stycken svarta (inte blå) 280 W monokristallina solcellspaneler från JA Solar. Skillnaden i färg är främst estetisk, inklusive att de svarta panelerna därmed inte har så stora kanter. Marginellt högre pris kompenseras delvis av att de ger lite mer energi på samma yta.
Till dessa sitter 17 st optimerare från SolarEdge installerade, som tillsammans kan optimera strömstyrkan för att hantera att en del paneler vid ett givet tillfälle kan vara helt eller delvis skuggade, alternativt är riktade i ett annat väderstreck.
![]() |
Panelerna på takkupan mot sydsydväst. |
Huvudriktningen för panelerna är östsydöst, men två paneler om totalt 560 W sitter på takkupan mot sydsydväst. Generellt är det klarare väder på morgonen och det är bättre att ha paneler mot öst än mot väst. I mitt fall är valet av öst självklart eftersom det otäcka ordet norr hade funnits med i västnordväst på andra sidan taknocken.
![]() |
Panelerna norr om takkupan skuggas periodvis så här års, men kommer inte skuggas sommartid, undantaget där det inte installerats en artonde panel. |
Norr om takkupolen saknas en artonde panel, då den kommer skuggas rejält även sommartid och antagligen inte hade burit sig ekonomiskt.
Installationen är nominellt på 4.76 kW, eller 4.76 kWp (potentiellt) som det också ibland skrivs.
Idag kan jag återigen få se ett rekord för kraftproduktionen, eftersom det nu är helt klar disfri himmel och solen ligger högre än vid tidigare rekordtillfället den 4:e januari. Inte heller är det någon frost eller snö på panelerna idag.
Momentant rekord har än så länge varit nästan 900 W av 4760 möjliga. Återstår att se om dagen kan knäcka 1 kW momentant, men det kräver bevakning av växelriktaren.
![]() |
Växelriktare SolarEdge SE5k, samt elomkopplaren för produktionsanläggningen. |
Växelriktaden SolarEdge SE5k är monterad i den ouppvärmda källaren, vilket är optimalt ur kylningshänseende och boendemiljöperspektiv. Den har WiFi-tilläggsmodulen installerad, men har man ethernet på installationsplatsen kan man koppla in nätverkskabel istället.
När anläggningen producerar 4 760 W sommartid, och man kanske har 10% i värmeförluster från växelriktaren, så är det nästan 500 W värme vilket kan vara trist inomhus på sommaren. Därtill finns det i sådana lägen en kylfläkt som går igång. Istället kommer den nu bidra till lite torrare källare. Temperaturen sommartid brukar ligga runt 14 grader där nere och i skrivande stund 10.2 grader.
SolarEdge SE5k är IP-klassad på nivåer som gör att den kan monteras utomhus, så att ha den i en ouppvärmd källare är inget problem.
![]() |
Alla elcentraler har nu varningsklistermärken för bakspänning och produktionsanläggning. Vid elarbeten ska förstås elomkopplaren för produktionsanläggningen kopplas ifrån först. |
Optimerarna stryper solcellspanelerna till att bara ge ifrån sig en Volt spänning om strömmen är bruten. Det gör t ex att man kan jobba med installationen om man bryter strömmen och räddningstjänst behöver inte heller oroa sig över spänningar i en nödsituation, om man bryter strömmen först.
SolarEdges Internetloggning är var 15:e minut, vilket gör att momentana produktionstoppar kan missas. Redovisningen av faktiskt producerad energi är dock korrekt och ackumulerad. Vill man se produktionen i realtid får man titta på växelriktaren direkt.
![]() |
Vid fototillfället, någon minut efter aktuell skuggning på utomhusfotona producerades 648 W elkraft. |
Displayen är förstås normalt släckt för att spara ström.
SolarEdge växelriktare kommunicerar med optimerarna via telematik över elkabeln, vilket gör att man kan se vad varje enskild solpanel producerar. Optimerarna drivs förstås av solelen.
![]() |
Ögonblicksbild från SolarEdges webgränssnitt. Det syns tydligt var skuggningen vid tillfället är som störst och att takkupan skuggar en av panelerna på norrsidan rejält. |
Mätning av enskilda paneler är lite överkurs och extra nördigt, men kul att publicera här på bloggen.
Först i februari kommer nog anläggningen vara oskuggad, om jag inte tar ner lite träd innan dess och producera ordentligt. Idag gick anläggningen igång redan 0900 på det indirekta ljuset från himlen, vilket är det tidigaste än så länge. När det är sommar träffar solen huset redan vid femtiden på morgonen och anläggningen kommer dra igång då. Jag killgissar att de indirekta ljuset kommer gör att anläggningen kör även på kvällen sommartid, trots att den är mot öster, men kommer då nog mer producera under vinterlika förhållanden likt ovan
Teoretiskt beräknad årsproduktion bör ligga runt 4 000 kWh, men varierar förstås med väder och skuggförhållanden. Man behöver inte direkt vara speciellt oroad över skuggningen så här års – en teoretisk januariproduktion ska ligga på runt 30 kWh och förlusten kontra optimalt skuggfritt är alltså inte så stor ekonomiskt.
Ellevio har installerat en timmätande elmätare, vilket gör att jag kan se hur elkonsumtion och eventuell såld el är per timme, dock med flera dagars eftersläpning. Normalt förbrukas även så här års mindre än 1 kW i ström per timme, om man inte tvättar, lagar mat, duschar eller liknande. Det betyder att när anläggningen väl lyckas hålla sig över 1 kW kraftproduktion någon timme så kommer den första elen säljas. Sommartid kommer garanterat en stor del av elen säljas då förbrukningen är lägre då, eftersom badrummet använder elvärme. Resten av huset värms med en braskamin.
När jag skaffar elbil blir det dock utmärkt att som hemarbetande ladda bilen dagtid medan solen lyser och årsproduktionen på 4 000 kWh täcker mer än väl en elbils årsförbrukning, så nettomässigt kan jag med gott samvete hävda att min kommande elbil kommer köra på egen solel.
Energiproduktionsrekordet från den 4:e januari var 1.033 kWh. Klockan 12:00 idag hade produktionen nått 0.66 kWh, så vi får se om solen håller i sig samtidigt som den börjar vrida sig bort från panelerna.
Denna dagsproduktion är egentligen försumbar, utan det är under sommarhalvåret med kanske 20 – 40 kWh per dygn som det blir riktigt intressant.
![]() |
Översiktsbild. |
Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad. Själva anläggningen är betald till normalt fullpris med skattade privata pengar. Sponsringen av blogginläggen är separat från detta och finansierar inte anläggningen, som är privat, utan är en vanligt affärsuppgörelse mellan två företag.
Tillägg: Kraftproduktion klockan 12:00 enligt nedan. 816 W mättes upp vid tillfället, men det kan ha varit högre momentant. Skuggningen så här års av panelerna norr om takkupolen syns tydligt. Energiproduktionen har redan nu nått 0.972 kWh och tidigare rekord på 1.033 kWh kommer således garanterat att slås.
![]() |
Kraftproduktion 12:00. De söderriktade panelerna ger 25% av sina potentiella 280 W så här års, full sol, ingen skugga. |
21 kommentarer
Läste i en artikel på Ny Teknik om någon som ondgjorde sig lite över att behöva rapportera in elproduktion till länsstyrelsen för att inte behöva betala tillbaka bidraget, även om han flyttar. Låter märkligt. Stämmer det?
https://www.nyteknik.se/opinion/mycket-krangel-och-mindre-el-an-vantat-6889033
En petimeterkommentar bara-dunhar knappast 10% förluster i din centrala växleriktare.
1-2% i optimerarna, ungefär detsamma i växelriktaren.
Panelerna skuggar bort mer energi från huskroppen(läs vinden, men det sprider sig lite i övriga huset) än vad du förlorar i övrig utrustning.
Blir skönt att skugga bort sommartid. Med luft mellan paneler och takpannor bör det mesta av den solvärmen fläktas bort. Vintertid är det nog marginella effekter – värme stiger som bekant uppåt. Har inte märkt av att det blivit kallare på övervåningen, förstås.
Tror inte optimerarna har 1-2% förluster. De rapporterar in så låg produktion som 0.22 W (lägsta exemplet jag hittade just nu). De går uppenbarligen igång redan på under 1 W, vilket skulle vara ca 3.5 promilles förlust vid full produktion. Större förstås vid låg prod.
Hur ser ekonomin ut i det hela? vad kostade installationen och vad fick du i bidrag (och från vilka)? har du räknat på ROI nånting?
http://cornucopia.cornubot.se/2017/11/over-8-i-arlig-avkastning-pa.html
Mycket intressant. Vi har ett hus med liknande upplägg fast i vinkel, intressant hur ni gjort med kupan! Vi har lite löst planerat att ha solvärme på taket åt västsydväst för att få extra varmvatten till kvällen och ha solceller på den sida som är sydsydöst. När jag jämför dina svarta solceller med vårt "blå-svarta" tak känns nästan vårt tak svartare.. men det är väl himlens reflexer som gör dem blåaktiga.
Stod Solkraft Sverige för hela processen med konstruktionsritningar, bygglov och ev. kontrollansvarig?
Dille, ja Solkraft Sverige står för hela processen, tillsammans med underleverantörer (t ex en lokal ställningsfirma som byggde byggnadsställningen). I mitt fall inget bygglov då jag är utanför detaljplan, så installation skedde typ två veckor efter beslut.
Mycket intressant. Kommer det krävas någon rengöring av panelerna över tid?
Vet ej. Antar att det regnet tar det mesta.
Nej, inte där Cornu bor. Möjligen om man bor nära en tungt trafikerad grusväg eller får mycket stänk av havsvatten. Men på de allra flesta platser i Sverige ger rengöring ingen märkbar skillnad.
Har man haft problem med mossa på taket innan så borde det påverka solceller också.
Fram med motorsågen och ta bort några träd så får du lite mer sol.
Såga ner träd!?! Utan anmälan till skogsvårdsstyrelsen!! VE OCH FASA!
"det otäcka ordet norr" ???
Förresten,anläggningen ger 3-fas, eller hur?
Alla växelriktare > 3kW är trefas i princiö.
3kW enfas motsvarar 16A säkring, vilket är max i normala hem på enskilda förbrukare.
Hade du någon fundering att köpa panelerna separat och anordna med montering själv/anlita separat entreprenör?
Jag jobbar 80 timmar i veckan, så nej, någon sådan fundering hade jag inte. T ex har jag bokdeadline.
Finns möjlighet att på fasaden frånskilja din anläggning från matande nät? Eller bryts produktionen om matande nät faller? Tänker närmast på fall då Räddningstjänsten skulle vilja bryta alt nätleverantören ska arbeta på sin anläggning.
Alla godkända växelriktare i Sverige oavsett märke ska konfigureras enligt svensk standard och bryter strömmen inom ett fåtal sekunder om extern matning försvinner. I annat fall skulle det bli obehagliga överraskningar för tekniker vid linjearbete i samband med tex planerat underhåll. Jag vet inte hur många sekunder det gäller, det kan vara 10s på min egen anläggning, men det törs jag inte svära på.
Har du möjlighet till Ö-drift (off-grid) i händelse av spänningsbortfall på det allmänna nätet? Om inte, kan man på något sätt komplettera anläggningen så att den kan fungera i Ö-drift?