Booli har publicerat ett pressmeddelande där de uttryckligen skriver att bostadsrättspriserna har stigit och inte alls “rasar på bred front”. Det är extremt hårt vinklade sk alternativa fakta eller fake news från Booli och ägaren statliga SBAB. Man kan bara undra om anställda här drivs av egenintresse. Verkligheten är att priserna fallit kraftigt under andra halvåret 2017, men Booli jämför i praktiken mitten 2017 med mitten 2016 (årsmedelvärden) och döljer därmed höstens nedgång.
Boolis lägenhetsprisdata för hela Sverige 2013 – 2018. Källa: Husmasken/Booli. |
Statliga SBAB:s dotterbolag Booli skriver följande i sitt pressmeddelande:
“Tvärtemot alla rubriker om att ‘bostadsrättspriserna rasar på bred front’ visar vår statistik att priserna på lägenheter gått upp på årsbasis i alla län utom två, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.”
I sig kanske korrekt på årsbasis, men det skildrar alltså inte pågående utveckling. Man har tagit medelpriset 2016 och jämfört med medelpriset 2017.
Att priserna i t ex Stockholm är nere på sommaren 2016 års nivåer nu och att hela prisuppgången sedan dess är utplånad låtsas man inte om. Tvärt om skriver man “tvärtemot alla rubriker” och menar därmed att höstens nedgång inte inträffat.
Som ni ser på Husmaskens graf ovan för hela landet (samtliga län tillsammans) med Boolis data är priserna ner 25% sedan halvårsmax och ner 24% på ett år. Det är också de lägsta priserna för hela landet sedan juli 2015.
Boolis Matilda Adelborg hävdar uttryckligen ovan att denna nedgång inte skett och att rubriker om “bostadsrättspriserna rasar på bred front” inte stämmer.
Boolis pressmeddelande kan bara stämplas som alternativa fakta och fake news. Nedgången från i somras är i allra högsta grad verklig. Man måste fråga sig om det är anställda hos SBAB och Booli som svettas på grund av dålig personlig situation, eller varför man går ut på detta viset.
På en del orter är priserna nu långt lägre än sommaren 2016. I Uppsala kommun är lägenhetspriserna tillbaka på nivåer som gällde juni 2014 om man tittar hos Husmasken, som återpublicerar Boolis data.
Nu återstår att se om SVT, SR, DN och SvD, som alla gått samman för att bekämpa fake news okritiskt kommer återpublicera Boolis extremt skruvade uppgifter. Tillägg: Åtminstone SvD har nu okritiskt publicerat Boolis pressmeddelande, marginellt omskrivet, sk “journalistik”.
Vill någon gissa att Booli härnäst drar in API-tillgången till deras data?
77 kommentarer
Ursäkta att jag besudlar ett bra inlägg med off topic men det här är intressant. Sossarna vill ha ett sanningsministerium och begränsa yttrandefriheten för de som inte tycker rätt.
https://ledarsidorna.se/2018/01/ledarsidorna-se-kan-tvingas-till-tystnad-2019/
På regeringens, och inom kort på riksdagens, bord ligger idag två omfattande lagförslag om förändringar i Yttrandefrihetslagen, YGL, och Tryckfrihetsförordningen, TF. Förslag som kommer få vittgående konsekvenser om de antas i sin nuvarande utformning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Die partei hat immer recht" hette det i ett land inte så långt ifrån oss för inte så länge sedan…
Idag, i Sverige heter det att den Sverigebild som fömedlas utomlands inte får vara negativ…
Förvånad över att de har kvar api-tillgången men det skulle kunna ha varit ett krav från föregående ägare innan man sålde till SBAB. Någonstans så bör de ju ha brunnit för det de gjort och också tyckt det var en bra grej att slutpriser (deras spindlade avslutsstatistik) bör vara öppna för allmän beskådan.
Booli har fått hög autonomi till att börja med i SBAB (inte så konstigt då nån liknande kompetens knappast finns där), men allt eftersom kommer de såklart transformeras från en IT-startup till statligt bolag. En bit kvar dock.
Följer detta med intresse, har lagt in runt 40 objekt i stockholm på min profil på hem@et och det är full aktivitet med +10% prissänkningar och nya visningsdatum.
Ett av 40 objekt har försvunnit och ett objekt har budgivning som går sådär.
Följer bara 4rok och över och de områden jag valt har 622 objekt ute till försäljning. Jag har för mig att januari annars brukar vara lite stiltje.
Min tolkning av ovan var att det blev ingen tjurfälla, mäklarna chansade och satte höga utgångspriser som ignorerade nedgången innan jul och dom får nu prissänka och ha fler visningar.
Gissar att det kommer gå på halvfart med liten nedsida under våren och att nedgången tar fart april/maj.
En annan intressant grupp är de som tecknat sig för större nyproducerad bostad där det ingår i kalkylen att sälja nuvarande bostad till ett visst pris. Det är nog rätt många som tecknat sig under 2017 som måste sälja nu under 2018 men vad händer om de inte lyckas? Kedjeeffekt?
Jag dra samma slutsats efter att följt marknaden i Sthlm innerstad senaste veckorna – väldigt få avslut och knappast någon budgivning jfr med samma tid 2107 (då jag själv sålde). Det verkar som media/mäklare/banker vill visa att vändningen nedåt är bruten.
Killgissar lite utifrån det korridorssnack jag har hört: Bankerna kommer mest troligt gå med på att man fått sälja till ett löägre pris än planerat. Så länge man har stabil ekonomi med bra marginaler på månadskostnaden.
Däremot är det troligt att de kommer kräva ökad amorteringstakt för att komma ner till den belåningsgrad ursprungskalkylen var på.
Detta följer mitt scenario som börjar med låg volym när folk inväntar högre priser för att senare ta fart framåt maj efter att köparna insett att de måste bjuda för att få något av de få objekten på marknaden.
Det färdigställs 15-16.000 nya lägheter varje kvartal under 2018 och även de kommande åren, vilket är rekordnivåer historiskt sätt. Formuleringen "få objekt på marknaden" känns lite taget ur det blå.
@Faidros Aj då, jag trodde att det var ovanligt många nya lägenheter under 2018. Det är ju i alla fall budskapet som spridits på den här bloggen. Det där är nivåer som ligger i linje med 2017 skulle jag tro. Men det har ju varit mycket Stockholmsfokus, så det är kanske är där det blir lite fler än tidigare.
Vad avser du då med "få objekt på marknaden", jfr med vadå?
Mitt scenario ser ut såhär:
1) Vissa får sälja i "panik" för att de hamnat i en situation med två boenden som de inte planerat för. Detta hände i höst, och i en liten utsträckning fortfarande.
2) Volymerna går ner kraftigt. Säljarna avvaktar, även många av de som säljer nybyggen. Vi är i början av den fasen.
3) Bristen på objekt till salu gör att priserna går upp då köparna är fler än säljarna. Fortfarande under små volymer. Inleds tidigast i mars 2018.
4) De ökande priserna gör att fler objekt kommer ut till försäljning. En stabilare prisnivå skapas med högre priser under normal omsättning. Tidigast maj 2018, senast september 2018.
Ovanstående gäller bara om räntenivån bibehålls på nuvarande låga nivåer.
Ok. Låter inte helt orimligt.
@Sebastian: utefrån det "korridor snack" som du hört, vad killgissar du händer med de personer som inte har en stabil ekonomi?
Iblandekonomi: Ditt resonemang utgår från att folk får låna precis som förr. Men så är det ju inte längre. Det är nya spelregler nu. Lånelöftena kommer att vara allt lägre framöver = fortsatt prisfall…
Unknown: exakt! Iblandekonomin fattar inte det. Jag har påtalat det 20 jävla ggr till han.
Han har nyligen köpt bostad han måste snacka upp priserna med sitt nonsensprat som enbart bygger på räntan. Vad händer när man stryper lånen jo priserna går ned. Det är och kommer inte vara säljarnas marknad, folk måste alltid sälja. Köpare kan också sitta still i båten och vänta ut.
Allt är ju gissningar, men den emperi vi harr visar snarare att det iblandekonomi tror ska hända absolut inte brukar hända. Så jag tycker det är en märklig gissning.
Jag SER på hem@et hur mäklarna sänker utgångspriser med 500k åt gången och lägger till nya visningar.
Jag SER att det inte är många budgivningar.
Betänk här att jag tagit de flesta ok områden i stockholm och lagt till alla bostäder i mellansegmentet, inte de billigaste i tensta eller paradvåningarna på strandvägen, sådant som är prisat för oss 🙂
Det kanske ändrad drastiskt om en månad till seklets rally men just nu mäklarna gjort en rejäl miss och måste korrigera och det syns på hem@et.
Har också noterat att det är mycket hus ute till försäljning, en hel del slitna, så nu kanske 40-talisterna säljet för att flytta till portugal, dom vet att det kommer gå ned?
@Unknown: Hur vet du att lånelöftena går ner? Om det drabbar tillräckligt många skulle det kunna kullkasta mitt scenario. Men som sagt, är det så?
@Mr Perfect: Att du känner att du behöver hitta på fakta om mina eventuella bostadsköp känns lite desperat från din sida.
@Linus Joensson: Jag har empiren på min sida. Det var ungefär detta som hände 2009.
Ja, det där med att jag har empiren på min sida var inte riktigt korrekt. Det är faktiskt en stol i nyrokoko som jag brukar sitta i. Det jag menade var "empirin", förstås.
@iblandekonomi, ledsen, men det du skriver är fullständigt obildad myopi. Det finns massvis med relevant emperi inom detta, istället har du lyckas göra någon bisarr parallell till en relativt unik parering av en finanskris. Ett extremt experiment vissa avskyr och vissa hyllade för dess kortsiktiga goda resultat (något som fick internationell spridning).
Jag ser ingen annan gissning här än att du helt enkelt tog den lilla information du hade och försökte få den att passa.
@Linus Joensson: Om du vill att jag ska ta din invändning på allvar får du berätta vad du anser är de viktiga skillnaderna mot 2009. Jag tycker de viktiga parametrarna är lika: räntenivån, arbetslöshet, möjlighet att få lån, förväntade löneökningar, befolkningsökning, det är därför jag anser att 2009 kan användas. Om något, så är faktorerna mer gynnsamma nu anser jag.
Men för all del, jag kan ha fel. Fast om jag ska byta åsikt får du vara lite mer övertygande.
Samma som satt mäklarfirmorna (och media) gick ut stort med rekordhelg med visningarna.
Jag följer ett par objekttyper nära och kan meddela att inte ett enda av de för mig intressanta objekten har fått igång budgivningen.
Då skan man tänka att fram till eugusti så var det oftast minst ett bud lagt efter söndagens visning med budgivningen i full fart på tisdagen.
Så jag tror att köparna avvaktar och säljarna förstår inte att deras objekt nu är värda 30% av toppen i juli/augusti.
Skulle jag beskriva min lokala bostadsmarknad som jag följer med ett ord så skulle det vara avstannad.
I grafen är det lätt att identifiera årsskiften. Och det bästa sättet att veta hur priserna går är att titta ett år tillbaka, pga säsongsberoenden. Då ser man att priserna ligger still från årsskiftet 2016-2017 till årsskiftet 2017-2018. Det är inte samma sak som ökande priser, och heller inte ett prisfall.
Områdesjusterat ser grafen annorlunda ut:
https://i.imgur.com/1XHnXFD.png
Cornu: "Observera att sista datapunkten kan innehålla få mätvärden.". Sätter man datum från 2016-12-31 till 2017-12-31 så är 2017 i princip nolltillväxt. Sätter man istället 2017-01-31 till 2018-01-31 så får man en nedgång under 2017 på ca 25%. Så strikt talat visar 2017 års data inte på ett stort ras, och går man på slutet av januari så är ju problemet att vi ännu är tidigt i januari 2018 med relativt lite data. Just vid en tidpunkt med stor osäkerhet (svängande marknad och stor säsongseffekt) så bör man väl vara extra källkritisk.
Områdesjusterar man så får man stillastående priser för 2017 både dec-dec och jan-jan.
Dock har du ju helt rätt i att det är missvisande att tala om att priserna gått upp under 2017 när de gått ner kraftigt sedan i somras, dvs den långa trenden med ökande priser har brutits dramatiskt.
Angående API så står det på booli.se/api att registrering för API:et just nu är stängd och att Booli ser över sina rutiner och användarvillkor.
Henry: Vad i h-e? Vill Booli stänga statistiken för externa användare? Jag tolkar det som att paniken sprider sig. Vem äger Booli?
Det har stått så ett tag. Men det betyder ju inte att de vill stänga ned. Det kan ju vara så att intresset för apiet ökat på sistone och att de vill styra upp hanteringen. Vi får väl se.
Henry: jag har en metodfråga. Hur gör du med objekt som inte får ett bud och som tas bort från Hemnet? Om dom inte kommer med bör förslagsvis dessa prissättas schablonmässigt till utgångspris som ändå blir en överskattning av prisbilden. På en uppåtgående marknad påverkas inte statistiken så mkt men nu kan det få stort genomslag.
Husmask visar data från Boolis api:s sold-endpoint, dvs sålda objekt. Ingen filtrering utöver vid saknade värden osv. Hur Booli gör vet jag inte men jag gissar att osålda objekt aldrig kommer till api:et.
Sidospår för nyfikna: all husmaskdata skall gå att hitta hos Booli, så outliers etc kan ofta kontrolleras om man vet område, tidpunkt etc.
Faidros,
Det enda rimliga är att mäta enbart faktiska försäljningar.
Att mäte på bud, utgångspriser, etc, har ju inget med vad bostäderna egentligen kostar.
Håller bara delvis med dig. I en personlig balansräkning eller vid beräkning av förmögenhet tas värdet i kronor för lägenheten med i beräkningen. Om lgh ska omsättas till kronor avser vi värdet vid en försäljning – eller? Marknaden värderar alltså lgh till lägre nivå än det pris som säljaren begär. Vid t ex belåning borde detta vara en viktig parameter.
Faidros: nu talade vi väl iofs inte om en personlig balansräkning. Värdet på lägenheten är ju rent hypotetisk sålänge man faktiskt inte säljer den (eller använder den som bankomat).
När det gäller försäljning så är det ju faktiskt avslut som gäller, allt annat är tomt prat helt enkelt.
Så bör det också vara när man gör prisstatistik. Man kan ju inte räkna upp priset för att folk får hybris när de lägger ut sina lägenheter till försäljning – om det inte är någon som nappar på utgångspriset så är det ju bara ett optimistiskt önsketänkande. Omvänt om någon lägger ett skambud som inte accepteras så är det ju ett optimistiskt önsketänkande från en spekulant.
Sen är det förvisso så att en spread eller oförmåga att komma till avslut en indikation på att något inte är helt optimalt, det är en situation som är ofördelaktig för vem som helst som vill göra en affär. Den som vill köpa måste betala högt ifall säljarna inte vill sälja billigt och den som vill sälja måste sälja lågt ifall köparna inte är villiga att köpa dyrt.
Helt meningslöst att räkna försäljning för alla utom exakt de personer som gör affären. Det är helt ointressant för alla andra att någon tjomme i någon knarkarkvart tror att den är rik och vill ha 10 miljoner mer än någon vill betala för den.
Det enda intressanta för alla utom parterna som gör en specifik affär är vad marknaden vill köpa lägenheten för, dvs bud.
Karlstad just nu. 209 objekt ute. Två objekt har budgivningar. Bägge objekten med budgivningar avser 1:or med låg månadsavgift.
Är det bara jag som ser att priserna verkar dippa vid varje årsskifte?
Nej, säsongsvariationen är ofta större än variationen mellan år.
Hur skall man tolka "spreaden" på husmask.. Försöker komma på vad den egentligen betyder?
(säljpris / listpris) – 1
Dvs, 0,0 = såldes för utgångspris.
0,1 såldes 10 % högre än utgångspris.
GP har idag en förskönande (betald ?) artikel om "klicktoppen" på Hemnet… De 10 mest klickade objekten på Hemnet 2016.. Här skrivs det INTET om kris utan allt är solsken, blå himmel, kakelugnar och photoshoppat gröna gräsmattor!
http://www.gp.se/livsstil/hetaste-bostaden-fortfarande-till-salu-1.5023667
2017 skall det ju vara ! *morr*
GP har väl sällan intresse av att visa "sanningar".
Sällan.
Underskatta icke att det finns de starkaste av krafter som vill hålla bobubblan igång i vetskapen av att OM vi får en bokrasch så är det "game over" för Sverige….
Trots att jag äger en medelstor lägenhet utan skuld i sthlm hoppas jag verkligen den där nedåtgående kurvan fortsätter nedåt. Ytterligare 15% ned till på bred front under 2018 vore rimligt.
Av egen erfarenhet har jag sett att kreditkranarna dragits åt väsentligt. Amorteringskravet gör inte saken bättre för de som vill låna mer. Fake news blir svårare att upprätthålla under det här året.
Jag ser inte heller något problem med en större korrigering av marknaden. Jag sitter i hus köpt på 90-talet. Det går ner visst. Men en bomarknad ska inte fungera som IT-aktier eller Fingerprint aktier när bubblor spricker. De som är med i sådana rejs får faktiskt skylla sig själva. Varningarna har varit många.
Det har ju varit väldigt mycket prat och information från press och annan media fake news och alternativ fakta den senaste tiden. att man hoppas på bättring detta valår och att sociala medier ska kunna radera felaktigheter. Samtidigt kan exempelvis vissa myndigheter (statlig verksamhet) hålla på med detta.
Men de som skriker mest förstår väl inte skillnad på desinformation och bluff.
Amorteringskravet för nya lån skärps i mars.
Räknar med uppgång till dess. därefter får vi ytterligare fall.
Eller så väntar man med att köpa då det ju kommer bli billigare snart…
Då ökar förväntningarna hos säljaren och trycket på mäklaren ökar
Nu får mäklaren bli säljare från att ha varit ordermottagare
Det är väl som vanligt vid sämre tider. Färre avslut. Man kanske sänker kurtaget för att få uppdrag. Konkurrensen hårdnar och likaså vinsterna. Många mäklare som går i kk. Sötebrödsdagarna är över. Samma som bilförsäljare och dåliga tider.
Har tidigare här skrivit att jag kollar på Branäs – skidanläggning i Värmland
Där finns f.n 21 fastigheter till salu – samtliga s.k fritidshus. 2 av dem har budgivning och på dessa ligger buden ÖVER utgångspriserna på 3 300 000 resp. 2 400 000
Båda dessa fastigheter ligger i det "övre segmentet" och är mer som fullutrustade villor med allt tänkbart snarare än "sportstugor"..
https://www.hemnet.se/bostader?keywords=bran%C3%A4s&new_construction=include&preferred_sorting=true&by=price&order=asc
Skrämmande. Enda gången spreaden går mot noll, och vi ser en positiv trend på priserna senaste halvåret är när antalet affärer minskat med ca 80%, allt enligt Husmask för Maaaallmmmmööö.
Där är mao antalet köpare, ca 20% av utbudet… Det kommer bli slakt snart.
För vilken period har volymen minskat 80%? Kom ihåg säsongsvariationen.
Och spreaden bör ju gå mot noll när priserna går ner. Säljarna lär inte förekomma köparna i att sänka priset.
Sydsvenskans "kompetensutmanade" journalister sväljer betet okritiskt med hull och hår ! 😉
https://www.sydsvenskan.se/2018-01-09/de-vastskanska-bopriserna-fortsatte-ga-upp-i-fjor
Säg att priserna faller kraftigt (säg 505) och att folk fortfarande kan betala räntorna.
Ja, då får inte banken driva igenom en tvångsförsäljning, enligt någon proposition av Alliansen. Det betyder att banken kan hamna på obestånd.
Kan det vara nästa bankkris?
The road to hell is paved with good intentions.
Nu igen?! Har de inte lört sig en läxa sen sist?? Vid senaste bankkrisen ställde vi upp med runt 400 miljarder för att rädda swedbank och SEB. Nästa kris kan komma att kosta oss över 600 miljarder. Det är väl bara att man öppnar upp plånboken igen då. Få se vad vi har här då.. 100 miljarder… 200 miljarder.. 300 miljarder… men vadå…ska verkligen vi vanligt folk behöva betala nu igen? Jaha… jaja… ja, det är ju klart att bankdirektörerna måste få slippa undan denna gång med, givetvis ja det förstår jag… 400 miljarder… 500 miljarder…
Frihet,
Givet situationen som den ser ut idag (ganska höga bolåneskulder hos svenska hushåll och eventuellt sjunkande bostadspriser), hur anser du att fallerande banker ska hanteras?
Just nu har vi ju en resolutionsordning där det framför allt är bankens aktieägare och innehavare av efterställda skuldebrev till bankerna som tar smällen, under tiden som staten kontrollerar banken tills situationen är utredd. Dessutom har FI fått igenom en del hårdare regleringar senaste åren, som vad det verkar ändå har sänkt skuldnivån en aning och höjt amorteringarna lite grand.
Har du någon annan idé? 90-talets bankakut brukar ju annars anses som en av de mer lyckade bankräddningsoperationerna, nettokostnaden blev inte 400 miljarder för skattebetalarna i slutändan utan betydligt mindre.
Titta inte på mig. Jag har inte gjort nåt. Men nu blir förvirringen stor, hur ska ni ha det egentligen? Är det plötsligt bra med mer regleringar nu? Fungerar inte en fri oreglerad marknad? Jag som just började tycka att man borde låta marknaden sköta sitt. Går de under så går de under. Jag gråter nog inga tårar om nån bankdirektör doppas i tjära och fjädrar av ilskna aktieägare och f.d. stenrika bankkunder.
Men det är ju inte en fri oreglerad marknad. Bankerna vet att de bailas ut, alla räknar med det.
Men jag håller med om att skattebetalarna skall inte täcka förluster i onödan. Ägarna får ta smällen.
”Dessutom har FI fått igenom en del hårdare regleringar senaste åren, som vad det verkar ändå har sänkt skuldnivån en aning och höjt amorteringarna lite grand.”
Joakim menar ju att de statliga regleringarna ändå verkar ha gjort att de skuldsatta börjat ta sitt sunda förnuft till fånga och lånat något mindre och amorterat av en liten liten peng. Ju fler statliga regleringar desto sundare förnuft (mindre skuldsättning och mer amortering) kan man väl tolka det som. Fast det är lite väl sent att komma på detta nu.
Aaaahhhh, ja, den härliga Schroedingparadoxen:
En bank på välstånd är en affärsverksamhet vilket som helst, som absolut inte får regleras sönder.
En bank i kris är en "samhällsviktig funktion" som absolut måste räddas.
Ja, det är roligt att diskutera bankregleringar just på grund av denna förvirringen. Vi är ju ganska långt från ett "avreglerat" bankväsende om man säger så och har varit det under väldigt, väldigt lång tid. Det är nog bara att acceptera även om man nu kanske önskar nån annan verklighet där banker tillåts gå under som normala företag. Vi är i praktiken långt förbi det stadiet och lever nu i en verklighet med "systemviktiga" (too big to fail) banker måste överleva med centralbankers och staters hjälp!
Frihet, innebörden av den resolutionsprocedur som finns nu är ju just att staten _inte_ ska gå in lika tidigt som man var tvungen att göra under 90-talskrisen, utan att det är bankens aktieägare och långivare som tar en relativt större del av smällen. Är inte det bra? Eller det kanske inte är ett särskilt spännande ämne visserligen. Men vi kanske kan vara överens om att både höger och vänster nu för tiden faktiskt vill reglera bankväsendet?
Vad dillar ni om? Om folk fortfarande kan betala sina räntor finns väl ingen anledning att driva igenom en tvångsförsäljning – det om något skulel ju leda till kreditförluster… Så länge folk betalar räntor och amorteringar spelar ju bostadens värde i praktiken ingen roll för banken (förutom att räntorna stiger då…)
Så länge folk betalar ja… ja, då är allt frid och fröjd. Vad händer när folk inte har råd längre (när konsumtionshjulet brister), de kastar sina räkningar i kaminen och istället vänder sig till flaskan/spelbolagen för att lösa sina bekymmer? Då är det åter upp till pappa staten att se till och begränsa skadeverkningarna av allt vad Mont Pelerin-sällskapet har ställt till med genom årens lopp.
"att folk fortfarande kan betala räntorna" var förutsättningen för att inte tvinga fram försäljning. Om folk inte kan betala räntorna KAN banken tvinga fram en försäljning.
Men ni kan ju drömma om domedagen bäst ni vill…
En domstol/kronofogden kan ju tvinga fram en försäljning. En bostadsmarknad påverkar ekonomin för de flesta. Konsumtionen minskar och jobb försvinner. Sämre ekonomi och arbetslöshet påverkar många förhållanden, nån kanske tvingas sjukskriva sig eller någon avlider. Det påverkar i sin tur bostadsmarknaden ytterligare.
Om en part i lånekarusellen vill/tvingas sälja och bostadens värde har minskat rejält i värde så kanske den andre inte är lika sugen att ta förlusten. Men om han/hon som inte är lika sugen ändå inte kan överta andra halvan av lånet så kan det tvingas fram en tvångsförsäljning där båda går med förlust. En ”bolånetorsk” som cornucopia skrivit om:
http://cornucopia.cornubot.se/2010/12/sa-kan-det-se-ut-for-bolanetorsken.html?m=1
tolvtretton;
Det är med andra ord inte bara att betala räntorna. Förhållandet med den andra delägaren ska fungera, ni ska ha ett jobb att gå till, era övriga konsumtionslån får inte vara överdrivna (vilket det idag är för rätt många), försäkringarna ska täcka allt som kan hända, avgifter får inte börja skena iväg, alla i familjen måste vara friska och glada, osv.
Man blir förundrad. Självklart har fastighetens värde betydelse för banken eftersom den står som säkerhet för lånen. Om värdet på säkerheten sjunker kommer banken att få betala högre ränta på sin upplåning och blir säkerheten allt för låg så kommer banken att välja att säga upp lånen eftersom de vill rädda det som räddas kan. Så glöm bort det där med att om bara räntorna betalas så sitter man säker.
Intressant, när ett statligt bolag, presenterar "fake news"
Är det inte detta, regeringen vill kunna censurera bort?
Fast jag misstänker, att regeringen hellre hade sett, att Cornu blev censurerad.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stor humor! Sylvasst inlägg verkligen…. Kämpa januari!
Artikeln i Di där de firade att prissättningen var slut var kanske lite tidigt ute. Enligt Husmask pekar priserna i Stockholm nu brant ner igen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.