Om man utgår från tesen att en sprucken bubbla innebär lägre omsättning, så fanns det 2013 inga tecken på att bostadsrättsbubblan är på väg att spricka. Omsättningen ökade enligt Mäklarstatistik med 18% i riket och 27% i Stockholm.
Med fortsatt stigande priser under våren 2014, om möjligt i ännu högre tempo än 2013, så lär knappast volymen minska heller. Faller mot förmodan volymen så är det ett illavarslande tecken på att bubblan går mot sitt slut.
Volymer och priser på
bostadsrättsmarknaden 2000 – 2013p. |
Mäklarstatistiks siffror omfattar långt ifrån alla bostadsrättsaffärer. 2012 rapporterade Mäklarstatistik 60 873 försäljningar (PDF). SCB:s siffror för samma år är allomfattande och 93 373 affärer. För att få dataserien komplett med 2013 har jag räknat upp SCB:s siffror från 2012 med Mäklarstatistiks förändring 2012 – 2013. Siffrorna är förstås mycket osäkra, beroende på trender i affärer utanför till Mäklarstatistik anslutna mäklare eller privatförsäljning och direktförsäljning från byggbolag.
Stämmer justeringen så var omsättningen 110 388 klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar (aka bostadsrätter eller lägenheter) år 2013, vilket är den högsta volymen sedan SCB:s statistik började år 2000. SCB:s egna, korrekta, siffror släpps antagligen i juli.
I Stor-Stockholm ökade antalet affärer med 26.9% 2012-2013, i Stor-Göteborg med 16.9% och i Stor-Malmö, som har den svagaste marknaden, med 5.8%. I hela riket ökade antalet affärer med 18.2%. Stigande omsättning talar förstås emot bostadsbrist. Om det vore brist på bostäder, varför köps och säljs det allt fler bostäder? Snarare verkar det som utbudet ökar, vilket är en förutsättning för fler affärer. Eller så är det helt andra faktorer än utbud som driver prisbilden?
Dock, en sprucken bubbla innebär lägre volymer när glädjen och haussningen uteblir, och några sådana tecken syns inte nu. 2008 föll priserna, vilket också syns på volymen. En stor del av 2011 föll också priserna och det syns på lägre volymer det året, även om snittpriserna inte föll generellt på helåret, då priserna steg inledningsvis under 2011. Däremot slutade ett antal län på minus även sett till helåret 2011, t ex Skåne, Halland, Kronoberg och Västmanland.
Men visst var jag tidigt ute när jag hävdade att bubblan hade spruckit den gången, inklusive i Rapport. Jag hade bara rätt i 7-8 månader. Nästa gång är mina analysmetoder bättre och volymerna är en sådan indikator. Sammantaget är mitt besked vi har en bubbla, men den spricker inte just nu.
Med stigande volymer kommer priserna fortsätta uppåt.
16 kommentarer
OT: Svenska forskare gav garantistämpel till bedragaren Rossi.
Mitt intryck är att det är mindre objekt ute nu i vår än det brukar vara. Å andra sidan är min horisont inte längre än Stockholm norrförort.
Fattar inte hur aningslösa folk är. Vänstervinden (och nu senast egen majoritet) kan medföra höjd fastighetsskatt (nu vet jag att detta avsåg BR men det finns en koppling) och en hop andra höjda skatter på t.ex. obeyggd mark inom detaljplanerat område. Skatteneutraliteten BR/HR kommer nog också att åtgärdas via subventioner på HR-sidan. Kommunala särkrav avskaffas, kommer gynna villabyggande t.ex. Smålandsvillan.
Det kanske blir en helt ny spelplan 2015. Mycket lättare för mig att se hur någon går från (M) till (SD) osv där rösterna antagligen inte gör någon nytta alls. osv osv osv.vilket verkligen kommer sluta i majoritet för vänstern.
Bästa sättet att straffa Alliansen för bostasbubblan är nog att rösta på vänstern, där måste det göra mest skada. Eller?
Att vi fortsätter i tangentens riktning känns ju inte heller bra, dövar fint det dåliga samvetet i september.
Enligt inslag i Sveriges Radio den 23 maj är utbudet av bostadsrätter på hemnet nu det lägsta sedan 2008.
Beror väl på att lägenheterna går så snabbt att antalet objekt som ligger ute blir färre. Minskar inte omsättningshastigheten, utan tvärt om om det sker pga snabba affärer.
Man måste ändå imponeras av mäklarna.
Smart drag att sälja utan annonsering och ändå lyfta fullt arvode.
ja, mäklarna är slipade och de har sina interna register/köer också där folk tidigare har anmält att de vill att mäklaren ska säga till när de ska sälja ett visst typ av objekt i ett visst område.
när väl bubblan spricker pga höjda skatter med (S) vid makten så kommer man självklart skylla allt på alliansen. På samma sätt vissa skuldbelägger (M) för 90-talskrisen
Ja, så kanske det är. Klart att det har spätt på bostadspriserna när folk tack vare jobbskatteavdraget och slopad fastighetsskatt. Över 1800 kr per månad får man i fullt jobbskatteavdrag. Har man en villa i norrort i stockholm, låt oss säga ca 7 miljoner så skulle fastighetsskatten bli 4 375 kr i besparing per månad. Lägger man ihop jobbskatteavdraget med borttagandet av fastighetsskatten så ökar det köpkraften för potentiella köpare med 6175 kr per månad för en Villa i norrort sthlm. Det ger bankerna möjlighet att låna ut mer pengar vid köp av boende. Slutsatsen är att det har regnat pengar från alliansen under dessa år till framförallt villaägarna i områden med höga marknadsvärden. Sist in i bostadsmarknaden får betala priset för detta. Som om de inte hade risker nog. Drabbar inte mig som har varit länge på bostadsmarknaden, men jag kan känna sympati för de som drabbas.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag glömde bort att nämna att man sällan är ensamstående som köper en villa för 7 miljoner. Två personer med fullt jobbskatteavdrag och slopad fastighetsskatt kan i detta exempel lägga ca 8 000 kr extra per månad på sin villa.
… eller ca 4.5 MSEK i skuldsättning vid 3% ränta och fullt ränteavdrag.
exakt!
Glömde helt bort ränteavdraget i all hast. De som dessutom kan peta in 2,1 miljoner i 7 miljonersvillan och ta 4,9 miljoner i lån kan dessutom få belåningsgrad på 70%, vilket idag betyder amorteringsfritt. Ränteavdraget skulle ge ca 3675 kr tillbaka på 3% ränta. Nu har vi tagit i lite extra då jag vet folk idag som har fått lån på räntenivåer på 2.00% första året pga bra volymrabatt. Alla dessa 3 skatter och avdrag tillsammans blir över 11 000 kr. Utan att överdriva så kan det bli en tung börda. Men knappast realistiskt att något parti skulle återinföra dessa skatter då säkert majoriteten högt uppsatta inom politiken, oavsett parti skulle bli drabbade då.