Det har varit tyst om Bitcoin i vår. Det är nämligen ett fenomen i bubbelanatomin – när kapitulationen sätter in så tystnar man helt enkelt. Att ständigt tjata om bubbeltillgången är bara lönsamt i den stigande fasen, vilket visar att det är en bubbla.
Volym (höger axel) i USD och
stängningskurs BTC på CBX. Dagschart. |
Något som faktiskt ska förändra världen och som är bra på riktigt pratar man om hela tiden, inte bara när kursen stiger.
Som ni ser ute i charten till höger är volymen BTC, mätt i USD, tillbaka på nivåer som sågs tidigt 2013 och inte alls på de nivåer som gällde under uppgånghausen och speciellt under den maniska fasen av bubblan.
Samtidigt är nu den största handelsplatsen Magic: The Gathering Online Exchange borta efter att ha blåst de sista insättarna på sina “säkra pengar, som inte har något banksystem som kan krascha”. Volymen ovan är bara för ett av de större alternativen, CBX, den totala handelsvolymen i BTC har alltså totalt klappat ihop när man även tänker på att Magic: The Gathering Online Exchange är borta.
Dagschart CBX. Volymstaplar i bitcoin, inte i USD, dvs ej medräknat värdet. |
Nu är trenden återigen starkt uppåt i BTC de senaste två veckorna, så vi får se om haussarna återkommer och skriver om hur BTC ska rädda världen.
För den intresserade slänger jag återigen in marknadsbubblans anatomi, som ni kan jämföra med inläggets första chart.
En poäng här är att som teknisk indikator på när en bubbla faktiskt har spruckit, så borde det gå att titta på volymen. Finns rimligtvis de som gjort detta och har mer att säga i ämnet.
75 kommentarer
Intressant att se volymen över bostadsrätter?
Bitcoin var i en bubbla. Bara idioter förnekade det. Bitcoins som ligger hos tredje part, eller inte förvaras enligt best pracitces kan man bli av med. Bara idioter förnekar det.
Finns gott om idioter som sysslade med bitcoin alltså?
Finns gott om idioter inom allt sysslande.
Räknar man lite på utrustning + ström totalt över nätverket av miners kostar varje ny bitcoin över 20 000 kr. Jag skulle säga att bitcoins i dagsläget är undervärderade.
@alag
Dumheter, då borde de ju ta mer betalt för själva miningen. Det är inte bara produktionskostnaden som bestämmer värdet på en produkt – eller rättare sagt inte alls produktionskostnaden. Det är ju nyttan som produkten kan generera som bestämmer värdet och utöver nyttan att kunna sälja dem är det ganska magert med den saken.
Det är många miners som går med förlust så enkelt är det. Marknaden bestämmer värdet.
@alag
De kanske tillhandahåller en tjänst som inte är värd vad det kostar att producera den?
Jag antar för övrigt att du med "värde" avser det pris som betalas för en produkt (till skillnad från den nytta som köparen har av produkten). För betalningsmedel är det dock en ganska hårfin skillnad.
Det är nog många som har gjort mindre bra bets och sitter på miners och hoppas på lite avkastning, hellre än ingen.
Med värde menade jag värdet relativt andra varor och tjänster. I varor är andra betalningsmedel inräknat.
Jag tycker det pratas ganska friskt om bitcoin. Det beror givetvis vem man pratar med!
https://twitter.com/anjiecast/status/469694583803478016/photo/1
Visst förekommer det ryggdunkeri bland de närmast sörjande, men var har du artiklarna i MSM?
Vad ar MSM? (Gissar att du inte syftar pa nagon av de tva betydelse som svenska wikipedia listar!)
Jag tar garna del av vettiga artiklar 🙂
MSM står allt som oftast för "Main Stream Media"
Dvs media som i regel anses av mindre konventionella mediakonsumenter vara ägda av stora finansiella intressen och därmed går deras ärende mot moral, etik och allmänhetens intresse.
Många skulle nog exempelvis anse att denna blog är motsattsen till MSM.
SVD, DN, SVT, Aftonh*ran och Expressen är exempel i på Svensk MSM.
MSM=Mainstream media, speciellt i betydelsen som ges i inledningen på engelska wikipedia:
"Mainstream media (MSM) are those media disseminated via the largest distribution channels, which therefore represent what the majority of media consumers are likely to encounter."
Att saker diskuteras i föreningen för inbördes beundran är knappast av samma dignitet som att det ges utrymme bland de stora massorna.
@Anonym
Det har jämfört samma period förra året varit relativt mycket mediatäckning, vilket bådar gott.
De närmast sörjande blir också fler och fler :).
@alag
Har du några nya exempel på täckning i MSM? Jag tycker det har varit ganska tyst om bitcoin en tid nu (ända sen mtgox fick problem etc).
@Anonym
Är du intresserad på riktigt eller är det som vanligt?
@alag
Om du använder argumentationsfel som t.ex. falsk dikotomi så avstår jag ifrån att svara.
Okej.okey.. eftersom du tjatar :), det finns mycket att gå på men denna tyckte jag var lite rolig.
http://www.cryptocoinsnews.com/news/usa-today-celebrates-fec-decision/2014/05/10
@alag
Visst, men lite ironiskt att du valde att länka till not-MSM för att visa på täckningen inom MSM…
Att USA Today har en Bitcoinsymbol på första sidan är inte ett exepel på MSM-täckning?
@Pappa A
Länken var till "Cryptocoins news" – vilket jag inte antar är den "morgontidning" gemene man läser. Tittar man på USA Today så hittar jag iaf inte någon bitcoin-symbol på första sidan.
@Anonym varför är jag inte alls förvånad att det var "som vanligt"…
http://www.nytimes.com/interactive/2014/04/02/business/dealbook/How-to-explain-bitcoin-to-your-mom.html?_r=0
http://finance.yahoo.com/blogs/talking-numbers/why-bitcoin-is-poised-to-break-out-to-all-time-highs-141729681.html
http://www.forbes.com/sites/perianneboring/2014/04/02/bitcoin-could-strengthen-the-world-economy-if-washington-doesnt-destroy-it/
http://finance.yahoo.com/blogs/talking-numbers/why-bitcoin-is-poised-to-break-out-to-all-time-highs-141729681.html
@Anonym
USA TODAY’s logo was redesigned to be as dynamic as the news itself. The logo will be a live infographic that can change with the news. It is simple and straight to the point, providing the opportunity for the newsroom to highlight the stories that matter to the nation. This approach builds off of USA TODAY’s long-standing leadership position in visual story-telling. Representing the pulse of the nation, the logo will be used as a platform to express USA TODAY’s editorial spirit — fun, bold and impactful.
Lite OT då det inte är MSM men denna nyhet är min favorit
http://blog.europacmetals.com/2014/05/euro-pacific-precious-metals-now-accepts-bitcoin/
@alag
Och jämför man med hur det var innan – jag har en känsla av att det stod om bitcoin var och varannan dag i aftonbladet och liknande tidningar. Letar man världen runt kan man givetvis hitta belägg för att det visst raporteras om bitcoin fortfarande – något man inte ser längre.
Jag som inte intresserar mig för bitcoin så mycket har helt enkelt uppfattat det är ganska tyst om saken – att entusiaster uppfattar det annorlunda kan ju vara för att de letar efter nyheter, hänger på siter där det inte snackas om annat än bitcoins osv.
"USA TODAY’s logo was redesigned to be as dynamic as the news itself. The logo will be a live infographic that can change with the news."
Så att det inte är en bitcoin-logga är alltså en indikation på att de inte skriver om bitcoins eller?
Nyhetsflödet gällande bitcoin är inte konstant om det är det du är ute efter, det fluktuerar som allt annat. Det jag påpekade var att det har varit ganska mycket teckning jämfört samma period för ett år sedan. Men lite teckning om man jämför när priset stod på topp och alla kriser skapade rubriker.
@Anonym
"Tittar man på USA Today så hittar jag iaf inte någon bitcoin-symbol på första sidan."
Det kan bero på att de förändrar innehållet på sin websida varje dag. Letar du upp pappersversionen med rätt datum kommer bitcoin-loggan att vara kvar.
@alag
Precis – det var väl ungefär när priset stod på topp som avsågs som jämförelse. Figuren som illustrerar bubblans anatomi gör väl gällande att det är just i "bubbelfasen" dvs när kursen stiger mot maximum som mediaexponeringen antas vara som störst, möjligen för att kulminera ungefär när det ligger på topp.
@Pappa A
Lite vilseledande text då i cryptocoin news då ändringen i logon bara var tillfällig och inte så permanent som man skulle kunna tro av texten…
@ Anonym
Artikeln påstod att logotypen bytts ut i samband med ett firande, jag ser inget försök till vilseledande. Man behöver väl inte läsa det som Fan läser bibeln kanske.
@alag
De var ganska otydliga på den punkten om man säger så…
Hr ar en ok artikel om alvarliga risker/hot mot bitcoin:
http://www.coindesk.com/five-biggest-threats-facing-bitcoin/
Lite mer substans an att bara kika pa vaxelkursen och likstalla med tulpaner.
Varför använder du CampBX som referens? Och varför skriver du att de är en av de större aktörerna när de, de facto, är en av de minsta. 30-dagars volym på CBX jämfört med BitStamp (som faktiskt är en av de största) är 1600 vs 280 000 BTC. Du får ju ett helt skevt resultat av att göra det.
Känns som att det faktiska USD-värdet skulle vara bättre att använda om man ska jämföra volymer. Om man tittar på BitStamp volym så ser det inte ut som att man har tappat mer mer än typ 50% av volymens värde sen toppen.
@kevmo
Bemödar man sig dock att läsa texten så står det:
"Som ni ser ute i charten till höger är volymen BTC, mätt i USD, tillbaka på nivåer som sågs tidigt 2013 och inte alls på de nivåer som gällde under uppgånghausen och speciellt under den maniska fasen av bubblan."
För övrigt kanske du har en länk till en annan exchange där man ser omsättningsgrafen?
Tillägg: kan nämnas att även om man tittar på bitstamp här så ser man likartat mönster…
Där ser man! Missade det! Hittade inte någonstans där jag kunde se volym i USD så fick använda ögonen och lite överslagsräkning. Jag använde den här : https://www.cryptocoincharts.info/v2/pair/btc/usd/bitstamp/1-year
Tycker fortfarande det är märkligt att använda CBX.
Mitt resonemang kring CBX är att som liten handelsplats bör inte dess volymer påverkats av MtGox, medan de övriga kan fått tillströmning från MtGox och därmed inte vara representativa. Dock har ju handeln minskat även där, 50% eller vad det nu var. VSB.
Men vi vet att Bitcoin inte kommer att räddas av centralbanker eller politiker.
Om jag minns rätt så sa du att det var en bubbla på nivåer mycket långt under dagens kurs. Så nu har vi både en innevarande jättebubbla och en sprucken bubbla samtidigt kanske…? ;P
Och? Att säga att något är en bubbla innebär inte att den ska krascha just då. Kan du ingenting om bubblor?
Är det inte lite märkligt att en resurs kan befinna sig i en bubbla och efter en bubbla på samma gång? Du sa att det var en bubbla på typ 30 dollar har jag för mig. Gäller den bubblan fortfarande?
Men nej, jag kan inte mycket om bubblor… ;o
@connyt
Av texten att döma så skulle vi befinna oss i kapitulationsfasen. Ser du illustrationen om marknadsbubblans anatomi så ser du att man fortfarande befinner sig i en bubbla.
Bubbla "definieras" normalt (t.ex. av wikipedia) som att priset som tillgången handlas till överskrider (eller avviker från) det reella värdet (dvs från och med väckelsefasen till och med kapitulationsfasen eller även förtvivlanfasen).
Betalningsmedel (a-la fiat) är dock lite speciella då i princip deras enda värde är det pris de handlas till så där blir det lite frågan om att det antingen alltid eller aldrig är en bubbla ifall man går på den definitionen. Man kan förvisso jämföra växelkurs och köpkraft för att få en distinktion (men även det tricket misslyckas ifall man tillämpar det på bitcoins eftersom det inte finns någon riktig prissättning i bitcoins).
@Anonym förklara "riktig prissättning"
@alag
Kanske lite svårt att definiera enkelt och direkt, men försöker förklara vad "oriktig" är istället. Det är när priset du ser reflekterar priset i en annan valuta korrigerat för växlingskursen. Exempelvis att man tar betalt vadhelst antal bitcoins man råkar få för $10 – det är då ganska tydligt att det är $10 man vill ha när man skriver 17.36mBTC. Om du å andra sidan går ner och köper mat på MCD för 66 SEK så är det inte första de gör att springer och växlar till $10 utan det är för att de vill ha just svenska pengar (för att betala hyra, löner och råvaror – det som blir över växlar de förvisso så småningom till USD och delar ut till ägarna).
Den frikoppling man missar här är att det skulle kunna uppstå en obalans mellan det värde växelkursen anger och den köpkraft man får – denna avvikelse förekommer i andra valutor. Distinktionen ser du t.ex. i MCD-indexet där du i ett annat land kan komma billigare eller dyrare undan på MCD än vad växelkursen ger sken av.
Riktig prissättning sker enligt mig alltid med koncensus mellan köpare och säljare. Hur du värderar ditt bytesmedel står ofta i relation till det arbete som krävdes av dig för att skaffa det. Det i sin tur kommer läggas i säljarens vågskål för att vägas mot dennes förväntningar på värdet på en vara eller tjänst. Att utveckla ett brett koncensus om vad en vara eller tjänst ska kosta är svårt när tillväxten av användare är stor och kommer troligen alltid fluktuera mellan olika tider och platser även när användarantalet är stabilt.
Bara för att du inte kan handla med BTC på MCD idag betyder inte att du inte kommer kunna göra det imorgon. Om det står BTC eller SEK bakom värdet kommer slutligen marknaden avgöra.
@Anonym
"Av texten att döma så skulle vi befinna oss i kapitulationsfasen"
Men det är ju väldigt märkligt eftersom kursen på bitcoin har legat stabil en lång tid nu. Kapitulationsfasen skall väl kännetecknas av ett snabbt fall.
Så frågan kvarstår: kan man både ha en sprucken bubbla och samtigit ligga högt över toppvärdet på en tidigare proklamerad bubbla. jag har aldrig hört talas om det fenomenet, men det kansek är vanligt..!?
Eller så är det Cornu som är kreativ och både vill ha bubblan kvar och spräcka den samtidigt… 😉
@alag
Poängen är att ifall prisättningen sker utifrån att man tar priset i en annan valuta och konverterar genom växelkursen kommer alltid köpkraften vara den samma som växelkursen indikerar. Om man då ser köpkraften som det reella värdet så kommer valutan isf alltid att handlas till reella värdet och då kommer man alltså aldrig ha en bubbla. Ser man å andra sidan att valutan (nästan helt) saknar reelt värde bortsett från det den handlas för på det stora hela (inklusive att byta till sig produkter med) så har du alltid en bubbla.
Å andra sidan torde det inte vara alltför vanligt att valutors växelkurs avviker alltför mycket från det som dess köpkraft indikerar (då man ju iaf vid frihandel har ett arbitage att utnyttja och korrigera det hela). I den andra modellen så saknas det arbitaget eftersom man exkluderar all handel i det reella värdet.
Kortfattat – alla "fiat"-valutor befinner sig alltid eller aldrig (beroende på vilken definition du väljer) i en bubbla. Iaf ifall man har frihandel mellan valutaområdena.
@connyt
Jämför man med illustrationen så ser det mer ut som tjurfällan ifall man skall tro den modellen.
Jo, man kan ha en sprucken bubbla och samtidigt ligga högt över toppvärdet på tidigare proklamerad bubbla av den enkla anledningen att man kan proklamera att det är en bubbla långt innan den når sin peak.
@Anonym
"Jo, man kan ha en sprucken bubbla och samtidigt ligga högt över toppvärdet på tidigare proklamerad bubbla av den enkla anledningen att man kan proklamera att det är en bubbla långt innan den når sin peak. "
Så man säger att det är en bubbla vid $30. Peak sker vid $1000. Vid $450 säger man att bubblan har spruckit.
Är det en bubbla nu eller inte?
Måste kursen inte ner en bra bit under $30 för att bubblan ska räknas som "sprucken"? Kan en bubbla räknas som "sprucken" på en kurs som är 10ggr högre än när bubblan proklamerades. *förvirrad* ;o
@connyt
Det är (som sagt) två saker som gör detta möjligt. För det första bara för att man proklamerar (säger) något så är det inte så, för det andra så avses normalt sprucken bubbla att man passerat peaken och man kan fortfarande ligga på bubbelnivåer.
Sen är det yttermera så som jag nämnt i svaret till alag att betalningsmedel (a-la fiat) blir lite speciella när det gäller att definiera som bubbla – då de saknar reelt värde alternativt har de reella värdet de handlas till så blir det alltid eller aldrig bubbla. Vad man skall mena med sprucken kan diskuteras, men det måste väl vara att växelkursen peakat då.
@Anonym
Jag tror att det finns teorier som beskriver hela universum som en bubbla. Det reella värdet som något inneboende värde har väl mer eller mindre förkastats av Österrikarna, även om det säkert finns någon övervintrare som fortfarande håller fast vid det. Kanske missförstod jag dig? Jag tror att marknaden inte kommer fundera så mycket på just den aspekten utan välja det bytesmedel som tillför minst friktion ekonomiskt och gynnar marknaden mest. Om det blir Digital fiat, stentroll, tulpaner, WoW-guld eller bitcoin återstår väl att se. Jag tror inte att det finns något fundamentalt ekonomiskt argument för att bitcoin inte skulle kunna nå en bred acceptans som valuta. Hindren ser jag på annat håll en de rent ekonomiska.
Sen är fiat fantastiskt på många sätt det uppstår i fickor på de med störst påvehatt och delas ut på väldigt lösa grunder till folk som inte gjort sig förtjänta allmosorna. Så länge det fungerar, vem skulle inte vilja vara köpare? Frågan är hur länge det funkar att blåsa upp Fiatbubblan utan att den spricker på riktigt, en kolaps och inte kontraktion. I Rom fungerade tills det var 3% guld kvar i guldmynten… Uppenbart är vi mer snillrika idag, kanske fungerar det ett tag till, kanske inte!
@alag
Om man förkastar konceptet med det reella värdet så får man leta upp en annan betydelse av begreppet bubbla. Iden är ju när något handlas till ett värde som är omotiverat högt – och där kommer ju iden med det reella värdet (ie det värde som kan motiveras av andra anledninger än marknadspriset).
"Jag tror inte att det finns något fundamentalt ekonomiskt argument för att bitcoin inte skulle kunna nå en bred acceptans som valuta."
Det finns en del frågetecken som inte rätats ut – t.ex. den faktiska kostnaden för systemet. Och nu menar jag inte svar som "jag köpte ett hekto hasch utan att behöva betala transaktionskostnader" – den är lika relevant som "jag blev bjuden på en öl igår" (ingen vettig människa ser ju det som ett argument för att påstå att öl verkligen är gratis).
Vidare får man också fundera på vad man lägger i begreppet "ekonomiska hinder". Beroende på vilken innebörd man lägger så kan även sånt som du betraktar som annat än rent ekonomiska bli att betrakta som rent ekonomiska.
Jag kan köpa att vi alltid befinner oss i en bubbla vad det än gäller. Men då är det mer relevant att tala om expansion och kontraktion. Jag tror att krasch är felaktig beskrivning. En krasch är när de yttre eller inre krafterna får bubblan att kollapsa. En bubbla som är spräckt finna alltså inte. En spräckt bitcoinbubbla skulle betyda att du kunde köpa 0 saker för dina bitcoin. Ett öde som de flesta historiska bytesmedel fått erfara. En bubbla i existens är alltså bara mer eller mindre uppblåst.
Blir du bjuden på en öl av bitcoinanvändare från andra sidan jorden så behöver du inte oroa dig för GHB i ölen iaf. Men det är ofta ett socialt kontrakt inbladat – så öl kan aldrig vara gratis.
Vad en transaktion ska kosta är upp till den fria marknaden att avgöra. Kostnaden för all hashrate kan man ganska så lätt uppskatta. Jag har själv gjort beräkningar på det, har dock inte i huvudet av vad jag kom fram till. Men det var något i stil med vad denna sida påstår https://medium.com/weird-future/c350bd84c64e.
@alag
Du verkar använda "kostnad", "värde" och "pris" ganska likartat. Med kostnad avser jag just kostnaden att producera en produkt – förvisso är marknaden inblandad, men normalt (under kommerciella omständigheter) så säljs den till ett pris som överstiger denna av en köpare som sätter större värde än så på produkten (det är så jag nu använder orden).
Som du nämnt så verkar det vara så att vissa har missbedömt det och har hamnat i en situation där de inte får full ersättning för kostnaden – en (onormal) situation som man inte skall förvänta sig består (att man får köpa något billigare än vad det kostar att producera).
Trams. Finns 100000-tals exempel där man producerat saker över vad man kan få betalt. Jättevanligt i företagsvärlden. Brukar leda till konkurs eller nedläggning eller att man slutar med produkten, som ingen vill betala för.
@Cornu, absolut. Det är inget som är bitcoin specifikt, utan drabbar allt från guldguvor till mjölkbönder. Ekonomisk oförstånd är inte förbjudet… än.
@Anonym
Gällande oförstånd och bitcoin-gruvdrift, finns det säker de som hoppas på ett lyckokast med sin hobbyutrustning.. det händer även om chanserna minskar då svårighetsgraderna höjs i takt med hashraten. Sen finns det säkert de som gräver för med hopp om att värdet på det lilla de hittar kommer att stiga i värde vilket också är en chansning. Sen finns de säkert de som ser sin miningutrustning som ett elemet att värma upp huset med och sen finns det säkert de som gör det som en hobby, som det finns bönder som ser sitt småskaliga jordbruk som en hobby och egentligen inte kan försvara det ekonomiskt. Det finns säkert lika många orsaker som det finns gruvarbetare.
Men jag kanske var otydlig, de som driver det storskaligt och professionellt och kan calc.exe gör vinster som med allt annat…
@Cornu
Det är det jag menar med onormalt – det är alltså inget man kan räkna med skall fortgå.
@ Anonym, det kan nog fortgå om vi skulle få igenom ett EU-bidrag till dem.
@alag
Ska en grupp ha ska alla ha, socialismo a la bitcoin.
@alag
Lite beroende på hur man tolkar det så kommer det göra att man hamnar utanför "onormal"-fallet då producenten därmed får betalt vad det kostar att producera – att det inte är konsumenten som betalar är en annan historia. I sammanhanget måste du även ta hänsyn till att staten ibland tar ut skatt – vilket spär på kostnaden.
@Anonym, förutsatt att det går att beskatta. Det är ju möjligt att grufdriften flyttar ut på internationellt vatten i gammal sovjetisk atomubåt köpt på någon obskyr TOR-sida. Och kör tax free så att säga.
@alag
Jag betraktade det ur ett mer generellt perspektiv (för övrigt tillkommer ju kostnaderna för atomubåten).
@Anonym Jag förstod vad du menade. Tanken är att hashraten ska gå ner under lågkonjunkturer för att mer korrelera med marknadsvärdet, något som vi inte sett att den gjort ännu. Jag tror inte att det är något onormalt eller sjukt. Många mjölkbönder som gjort dåliga investeringar räknar väl på förlusten av att lägga ner mot att fortsätta ett tag till antar jag. Många hoppas väl på att konjunkturen vänder upp och det verkar den göra och då blir marginalerna större även om det gör att mer lycksökare söker sig till branschen.
@alag
Hash-raten är väl snarare ett mått på efterfrågan än utbud – jag ser inte varför någon miner skulle önska sig att den skulle sjunka.
När det gäller åtgärder vid felinvesteringar så förekommer det ett feltänk hos endel här. Det man alltid skall jämföra vid beslutet är skillnaden i valalternativen man har – göra saker ogjort ingår inte egentligen. Valet man har är att fortsätta använda sina inventarier (eventuellt på annat sätt), sälja dem eller bara lägga ner – priset på inventarierna påverkas dock på utsikterna att dra in pengar på dem.
Det som utgör en förlustaffär pga kostnaden för investeringen kan vara rationellt att fortsätta med eftersom man redan har bundit sig vid den kostnaden. För bitcoin blir det i princip att man fortsätter sålänge det flyter in tillräckligt med pengar för att betala elen även om man inte har någon utsikt att betala investeringen.
För mjölkbonden är det bara att inse att korna inte är värda mer än värdet på mjölken de producerar (minus kostnaden för att hålla dem) alternativt värdet på köttet de innehåller (minus kostnaden för att slakta dem). Bägge alternativen kan innebära att man får tillbaks mindre än man lagt ut – det är nu bara att välja det minst dåliga alternativet.
Det är väl klart att om hashraten skulle sjunka så skulle det gynna de små gruvorna. På samma sätt skulle en liten mjölkbonde gynnas om en stor mjölkbonde avvecklade sin verksamheten. Man kan säga att vare sig man är mjölkbonde eller bitcoin miner så delar man gemensamma kakan efterfrågan efter hur mycket man tillfört produktionsmässigt. Kakan efterfrågan är inte heller konstant och spelar stor roll om man som producent hamnar på röda eller gröna siffror.
@alag
Är det inte så att hashraten mer är ett mått på efterfrågan (snarare än beräkningskapaciteten) – precis som mängden såld mjölk är ett mått på efterfrågan (snarare än ett mått på antalet kor)?
Ja, det hänger såklart ihop, eller är tänkt att hängas ihop iaf. Även om vi bara har sett att hashraten går ner minimalt när marknaden gått ner. Dock ökar inte inflationen med högre hashrate.
Läste en mycket intressant artikel angående bitcoin och bubblan där det påstås att mycket av uppgången berodde på ett insiderjob alt hack av mtgox, jag har dock inte tillräckligt med kompetens för att avgöra vad som var fallet, kanske intressant att titta på? =) http://willyreport.wordpress.com/2014/05/25/the-willy-report-proof-of-massive-fraudulent-trading-activity-at-mt-gox-and-how-it-has-affected-the-price-of-bitcoin/
Bitcoins tillbaka på Cornus blog(!) och på uppgång igen(!)… utan Bail-outs och snabbt gick det om man lämnade marknaden ifred!!! Ät det ni socialistiska-keynesianska ekonomer!
Haha, cornu är fantastisk. Bubblan från $100->1300 var en riktig bubbla då den kom från mtgox-hacket där bitcoin köptes för pengar som inte fanns. Bortsett från detta har bitcoin stigit från $100-$650 på knappt ett halvår och du talar om en kapitulation. Har du ingen skam i kroppen? Du har sagt att bitcoin ska krasha från $2 hela vägen till $650 och nu pratar du om en kapitulation.
Klart bitcoin kan krasha i framtiden, men $2 tvivlar jag på att se, så bitcoin har högre samlarvärde än det så stort som det har blivit idag.
Ser fram emot när du kommer säga att bubblan har spruckit vid $2000 i höst… Skam den som erkänner sina fel.
@whatever
Ingen har lyckats med att visa på att bitcoin har värden annat än det den handlas för som motiverar dessa priser (och jag tror inte att någon kommer lyckas med det då jag inte tror att några hållbara sådana argument existerar). Definitionen på bubbla är att något handlas för över dess fundamentala värde och av allt att döma så är detta tillämpligt på bitcoins – att bubblan fortsätter växa är inte på något sätt ett belägg för att det inte rör sig om en bubbla.
Bitcoin-nätverket genomför transaktioner öppnare, snabbare och billigare än andra system, alltså har bitcoin-nätverket ett värde. Bitcoin är enda bitcoin valutan som accepteras på bitcoin-nätverket, alltså har bitcoin ett värde.
Anonym, bevisa att något har ett värde annat än det handlas för..
I ekonomisk mening är begreppet "värde" priset någon är villig att betala för att köpa- eller äga något. Om det inte finns några människor då finns det inte några konsumenter att placera ett "värde" på något. Värdet sätts av mäns behov i tid och rum och är alltid relativt.
Den Österrikiska skolan har i stort övergett det inneboende värdet. Varför känner du Anonym, att du måste hålla kvar vid den tanken? Och finns det något värde som inte är en bubbla? Vilken varas värde är fråntaget status som bubbla?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
När når vi sträckan 'förtvivlan' i kraschfasen? Den verkar liksom försenad med några år.
Ja, vilken fas är vi i egentligen? http://pricedingold.com/charts/BTC-2010.png