En socialdemokratisk arbetsgrupp föreslår förkortad arbetstid, vilket innebär att man upphäver Den Svenska Modellen (TM), där löner och arbetstider avgörs i förhandlingar och samförstånd mellan arbetsmarknadens parter arbetsgivare och fack. Arbetstidsförkortningarna har varit en del i dessa förhandlingar där man bytt lönehöjningar mot kortare arbetstid, men nu menar Socialdemokraterna att Partiet Vet Bäst (TM) och ska bestämma åt fack och arbetsgivare.

Det handlar om en arbetsgrupp som leds av Annika Strandhäll (S), som ska lägga fram förslaget om tvingande arbetstidsförkortningar, förstås utan att arbetstgivaren ska minska lönen och därmed kunna anställd andra som ska genomföra de uppgifter som därmed inte kommer bli gjorda.
Verkligheten har visat att forcerad arbetstidsförkortning innebär kraftigt höjda kostnader. Ett test inom äldreomsorgen i Göteborg med 25% lägre arbetstid gav ingen minskad sjukskrivning, men 33% höjda kostnader för arbetstgivaren när man istället behövde mer personal för samma arbetsuppgifter. Bara för att man förkortar arbetstiden blir inte omsorgsbehovet lägre.
Det samma kommer gälla alla andra jobb också.
En del naiva vill hävda att man kommer jobba effektivare, men så är det förstås inte. T ex kommer fikraster och onödiga möten förbli lika många som tidigare, rent av fler samordningsmöten för att reda ut hur i helvete man ska kunna lösa alla arbetsuppgifter på kortare tid, så det blir 25% lägre produktiv arbetstid, medan administration, byråkrati och möten består.
Själv ska jag förstås lägga ner bloggen när detta blir lagkrav, då mina 100 timmars arbetstid i veckan alltså blir olagligt. Nöjer mig med att vara författare i så fall.
Svenskt Näringsliv protesterar förstås, vilket är rimligt med tanke på att lönekostnaderna ökar med 33% över en natt, men drabbas egentligen inte så hårt – det är bara att flytta jobben utomlands. Värre är det för offentlig sektor rättsväsende-vård-skola-omsorg, som behöver ske i Sverige.

Hur kommunernas och regionernas ekonomi ska stärkas av 33% höjda lönekostnader är oklart, liksom bristen på t ex behöriga lärare, legitimerade sjuksköterskor och legitimerade undersköterskor etc. Barnen får väl helt enkelt lära sig läsa 33% snabbare.
Och förstås byggsektorn, som behöver bygga på plats i Sverige. Hur det ska bli billigare att bygga när lönekostnaderna ökar med 33% lämnas som en övning till Socialdemokraterna.
117 kommentarer
Det väckte stor förvåning när det för många år sen uppdagades att även Riksdagen faktiskt omfattades av Arbetstidslagen.
Tydligen var det oväntat. 🙄
Ja det låter oväntat. de är ju inte anställda utan förtoendevalda och arvoderade..
Alltså, tjänstemännen. Ledamöterna får väl missköta sig på eget ansvar.
Det finns nämligen en del anställda, som arbetar.
Bara att tillsätta en utredning.
Som resulterar i ett förslag att öka arbetsgivaravgiften med 33% i privat sektor.
Det löser alla ”problem” med privata bolag som fortfarande finns kvar och försöker bidra till den Svensk modellen.
Fast något frånsteg från den svenskamodellen är det ju inte, man har idag lagar om 40timmar som man sedan kan förhandla utifrån. Att bara ändra det till säg 36 ändrar ju inget på det, sen beror det lite på hur man skrivit avtalen utgår de ifrån vad lagen säger och kortar ner det med x tid eller har man en fast tid på x timmar. Så blir nog lite olika för olika avtalsområden. Och 100 timmar är ju olagligt redan idag.. Antar att det gentligen gäller även egen företagare men då får man antagligen aldrig några problem så länge man inte faktiskt uppger det i lönespec eller liknande..
Om syftet med arbetslidslagen är att skydda den enskilda anställda från att utnyttjas är det väl egalt vad egenföretagare gör? Man utnyttjar ju bara sig själv i det fallet.
Funderar Werner…
Vi som vill ha förlängd arbetstid då? Jag hade gärna jobbat säg 50 timmar i veckan för en liten extra peng. Verkar vara helt omöjligt om man inte är egenföretagare och kan fakturera per timme.
Det går nog att lösa. Inom tjänstesektor brukar man kunna få lite högre lön, en veckas extra semester och kanske möjlighet att ha tjänstebil mot att man inte får övertidsersättning.
Sedan fixar arbetsgivaren så att man inte kan rapportera mer än åtta arbetstimmar per dag och plötsligt är alla nöjda och glada.
Inga problem med övertidsarbete öht.
Här får nog mer fakta läggas på bordet. T ex Danmark har 37 timmar och känns spontant inte som ett sämre fungerande land, snarare tvärtom.
Har också tänkt på det, men i Danmark finns det möjlighet att anställa s.k. Studentmedarbetare som bara jobbar ett par timmar per vecka. Det går så klar inte i Sverige eftersom då skulle alla företag säga upp all personal och bara anställa sämre betalda studentmedarbetare. Det har jag i alla fall hört facket säga.
Ganska stor skillnad mellan 37h och sossarnas förslag på 30h dock.
37h är alltså ofarligt men underskrider man denna gräns så väntar katastrofen?
Kanske? Jag noterar att förslaget från S inte innehåller någon analys om var gränsen går.
Danmark kör redan med 37,5h redan, och som bekant är lönerna där extremt mycket högre.
30h låter rimligt för många yrken, men hur det går ihop med vissa andra yrken vet jag inte. Det känns väldigt oklart utan ytterligare personal faktiskt.
För att travestera en gammal sosseslogan:
“Gärna dansk arbetstid, men först rejäl dansk ingenjörslön.”
Idag jobbar man i Sverige i snitt typ 38.5 timmar. 37 timmar är ingen stor skillnad. 30 timmar är det.
Exakt
I Sverige är årsarbetstiden 1440 timmar.
I Danmark är årsarbetstiden 1425 timmar.
Arbetstidsförkortning finns redan , runt 38.5 h
4 dagars vecka inmebär 30-32 h veckan.
Positivt för de som får övertidsersättning är att den kommer räknas från timme 33.
I Danmark är 37 timmer/vecka = heltid. Jag har svårt att tro på domedagsprofetiorna från SN då, mig veterligen, Danmark är ett fullt fungerande land.
I verkligheten är det alltid en dragkamp hur produktivitetsförbättringar skall fördelas mellan ägarna (kapitalet) och utförarna (arbetarna). Att arbetaren förhandlar till sig en del av kakan när t ex AI höjer produktiviteten och växlar in det i mer ledighet är normal.
I vissa avseenden, framför allt föräldraledighet, är det Danska systemet betydligt sämre. Om inte alla småbarnsföräldrar tog 5+5 veckor* semester och föräldraledighet varje sommar och vi nöjde oss med
två månaders VAB så kanske vi skulle kunna gå ner lite i arbetstid också
*inlägget kan innehålla spår av avundsjuka
I Danmark är lunchen på 30 minuter. På mit job står vi til förfogande på lunchen om telefonen ringer eller det är ett möte.
Glöm inte den tredje parten i dragkampen: politikerna. De tar väl i regel den största delen av produktivitetsförbättringarna.
Säger du att din hemkommun behöver ett äventyrsbad till?
AI höjer produktiviteten 🤣 Den var kul.
Hur höjs produktiviteten inom typiska LO-yrken av AI?
Jag minns inte var jag läste det, men för några dagar sedan läste jag om läkare med invandrarbakgrund vars brytning fick AI-verktyget att balla ur och som övervägde att flytta och börja jobba i andra länder för att slippa riskera ansvarsproblem p.g.a. felaktigheter i journalen
https://sverigesradio.se/artikel/riktar-kritik-mot-ai-verktyg-i-varden-okar-risken-for-fel
Jag har bara ett vagt minne av det, men var det inte så att AI var programmerad på skånska och därför grovt missförstod andra uttal? Med risk för patsäk.
Det låter väldigt bekant, och
känns även väldigt on-brand för IT-projekt inom offentlig sektor.
Är du dum eller?
AI fungerar på skånska.
begaun
…
Aund
Rapetaurea äunda tess…
Vallkår oppfeuld
Liiite off-topic:
En granne hittade en tidig morgon ett lik vid häcken. Vid tåkontakt uppvisade liket vissa livstecken.
“Är du full, eller?”
“… ööh. Nä. Jag är från Göteborg …”
Inte för att det är fel att vara från Göteborg. Eller Skåne för den delen.
AI-robotar tar över allt praktiskt arbete!?
Nej, det är nog att nedvärdera våra ofta duktiga och ofta hårt slitande arbetare om man tror att de ska ersättas med AI.
T ex betyder till exempel. AI är alltså ett exempel.
Traditionella LO-yrken kan ha andra produktivitetsförbättringar, eller tror du gruvdrift görs på samma sätt nu som det gjordes för 200 år sedan?
Jag kan förstå vad du menar, men även exemplet med gruvarbetare var dåligt.
En bergarbetare i gruva idag är bäst betald bland LO-yrkena (väldigt ofta bättre betald än tjänstemän) men det var i princip ett slavarbete för 200 år sedan.
Enligt Arbetsförmedlingen är den viktade snittlönen 48 900:- kronor per månad, så något litet har de ju ändå fått ta del av effektiviseringen.
Glöm inte att gruvarbetare och andra som jobbar kontinuerligt under jord redan har förkortad arbetstid.
Det var inte ett argument för att gruvarbete är dåligt jobb utan att produktivitetsförbättringar sker hela tiden och i olika skepnader. Vad gäller AI tror jag säkert att det finns mycket övertro just för tillfället men inom vissa yrken kommer det påverka mycket.
Från slavarbete till nästan 50 000:- kr/månad är väl ganska okej utveckling.
I princip finns väl inga dåliga arbeten så länge det som görs är nödvändigt. Rörmokare på avloppsreningsverk är väl lite sådär om man är kräsmagad.
Sedan är det ju ofta individuellt vad för typ av arbete man uppskattar och vad man hatar.
I Sverige är årsarbetstiden 1440 timmar.
I Danmark är årsarbetstiden 1425 timmar.
Ingen enorm skillnad.
Glöm inte att lunchen på 30 minuter ofta ingår i arbetstiden.
Så då blir det 37-2,5 = 34,5h per vecka. Nice ju. Eftersom Sverige är low-cost, så borde vi kunna krypa ned till kanske 30h/vecka. Kanske sjukskrivningar minskar, jag vet inte. Men varför inte testa?
” I Danmark är arbetsveckan 37 timmar, ofta med en inräknad lunchrast”
Så gränsen mellan civilisation och barberi är alltså 34,5 h arbetsvecka. Allt därunder och avgrunden väntar.
Nja inte riktigt så jag skrev. Vissa arbetsgivare kräver ju heltid för anställning, kanske man kan tänka lite utanför ramarna. Prestationen är idag underordnad, arbetstiden. Känns ju aningen förlegat. Men passar såklart landet Jante som du kallar barberi?
Det var bättre förr när man hade sex dagars arbetsvecka. Man slutade arbeta och gick på helgmålsbön och gudstjänst på söndagar. Inget knark och inga skiljsmässor. Folk hade ingen fritid att spendera syndapengar på. Amen.
Och på den tiden kunnde follk stava. För dom hadde gåt i skolla.
det var väl 48 timmars arbetsvecka på den tiden men många hemmafruar var hemma
dvs familjearbetstiden var 48 timmar per vecka
idag är familjeatbetstiden ofta 2x 40 timmar för de som inte jobbar övertid
lagstadgad semester är Fem veckor
ett golv som parterna har att förhålla sig till
Nästan alla hemmafruar var nog hemma. 😉
Jo, dessvärre har familjens arbetstid ökat markant genom en sk. jämställdhetsreform som i själva verket var en reform för att tvinga ut kvinnorna på arbetsmarknaden för att det var arbetskraftsbrist.
Jämställdhet är utmärkt och det behövdes arbetskraft, men baksidan blev kraftigt ökad arbetstid för familjen.
Och de som drar största lasset i hemmet är kvinnorna… De har närmare 80 timmar per vecka!
En rätt stor del av hemarbete är självvalt av kvinnor. Det finns en statiskt orimligt skillnad i tid på det som räknas som hemarbete även mellan ensamstående singlar utan barn. Dessutom är mycket av statistik för skillnad i oavlönat arbete för hushållet oärlig enligt mig som medelålders vit man då.. Men man har i alla undersökningar jag sett tittat enbart på de delar man tror kvinnor tar en större del av. Tex har man med matlagning och tvätt men inte att serva bilen eller klippa gräset. För par med barn kvarstår förvisso en skillnad. Detta gäller även lön, det är att skaffa barn som missgynnar kvinnor inte kön i sig.
En billig arbetskraftsreserv tillhands när fabrikerna visslar!
Om det är så att kortare arbetstid gör att mera blir gjort är det väl bättre att gå ner till 16 timmars arbetsvecka. 😇
Jag tror absolut att kortare arbetstid inledningsvis kan göra att ungefär lika mycket blir gjort på kortare tid, men det är sannolikt en övergående effekt.
Det är ju dessutom förmätet att tro att arbetstid slösas bort i sådan omfattning så att man kan kapa ett antal timmar utan att det märks.
Jag har själv valt att jobba 80 %, dock med sänkt lön, under en period i livet och visst gjorde man nästan lika mycket på 32 timma som på 40 timmar, men det berodde ju mest på att men skippade allt socialt som tex. fikaraster och uteluncher och för att man passade på att smita från möten.
Nej, här letar man efter valfläsk.
– Det här är en vinnarfråga och skulle kunna bli den dominerande konflikten i nästa val, säger en källa med insyn.
https://omni.se/a/MoOamR
Förkortad arbetstid med bibehållen lön kommer aldrig att genomföras mha. lagändringar. Då lämnar vi Den svenska modellen och i det läget är risken stor att EU går in och börjar reglera den svenska arbetsmarknaden vilket är tvärt emot vad fack och arbetsgivare vill och troligen är nästan alla politiska partier i Sverige också emot en EU-reglerad arbetsmarknad.
Ingenjörsfällan är att gå ner i tid, få 80 % av lönen men får jobb motsvarande 100 %
Det var helt okej för mig, för jag kunde välja att stanna hemma en dag i veckan eller gå hem varje dag när de andra hämtade eftermiddagsfika.
Arbetslivet blev lita asocialt, men det var det värt under en tid. I längden är det inte hållbart och därför är jag säker på att den effektivit man ser inledningsvis, kanske hela första året, falnar med tiden för att ingen orkar och vill vara hypereffektiv på jobbet år ut och år in. Man vill ha kontakt med jobbarkompisar under dagen och man behöver vara ineffektiv ibland för att orka jobba i 40 -50 år.
Jag tänker att en arbetstidsförkortning med 20-25 % automatiskt innebär att utfört arbete minskar med motsvarande. En sköterska kan bara utföra sitt jobb på golvet och inte “vårda” ikapp eller en lärare kan inte få in 40 h lektioner på 32 h.
Min upfatning om svensk arbetsmarknad är att de allra flesta jobbar på i sitt lutterska anletes svett. Det finns undantag och det är ju de som märks.
Den riktiga ingenjörsfällan är Förtroendearbetstid. Få lön för 100% och jobba 120%.
Som kompensation får man visserligen 6 veckors semester, varav 2 veckor hamnar på sparkontot och som tas ut när man byter jobb.
Sedan kommer beredskapsskatten (endast för rika), bankskatten och så småning om medborgarlönen.
Idel fin-fina reformer som säkerställer ett regeringsskifte i nästkommande val…
Du glömde köttskatt och mansskatt om nu Gudrun gör comeback.
Gudrun är hoppeligen ett tallfälle som inte kommer igen.
Med samma namn.
Jaha – du menade kanske tall-i-bann?
Nu känner jag mig lite blåst.
Jag kan inte helhjärtat instämma i tendensen, vare sig implicit eller explicit, i Wilderängs ovanstående text.
Detta eftersom arbetstidsregler i Sverige under lång tid de facto varit underkastade lagstiftning. Visserligen har denna lagstiftning fortlöpande förändrats under tidens gång men utgör alltså fortfarande lagstiftning och inte avtal som arbetsmarknadens parter fritt förfogar över. Däremot har lagstiftningen till icke ringa delar i flera av sina huvudsakliga stycken varit dispositiva varvid detta har medfört att parterna genom centrala avtal kunnat göra avsteg från lagen.
Detta det senare då att lämpligen betrakta som del av Den Svenska Modellen men att den övergripande lagstiftningen därvid inte på något sätt kan sägas vara ett intrång på denna modell.
Naturligtvis också inkluderande det faktum att vissa EU-direktiv på området är gällande och parentetiskt att fartygsarbete är underkastad en särskild Lag om vilotid för sjömän vilken bygger på svensk ratificering av internationellt regelverk.
Fast i S-förslaget regleras ju lönen eftersom den ska vara oförändrad trots betydligt kortare arbetstid.
Ett lagförslag om endast färkortad arbetstid där sedan parterna förhandlar fram ny lön bör vara helt i sin ordning enligt Den svenska modellen.
Utan att ta ställning till själva sakfrågan – hur är en ändring av arbetstidslagen ett försök att “upphäva Den Svenska Modellen (TM) – ska bestämma arbetstiderna åt arbetsmarknadens parter”.
Hyperbole much?
“5 § Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan.
När det behövs med hänsyn till arbetets natur eller arbetsförhållandena i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst fyra veckor.
Veckan räknas från och med måndag, om inte annan beräkning tillämpas på arbetsstället.”
Det är inga problem att lagstadga om kortare arbetstid, men det är parterna som ska förhandla fram nya löner och annat anpassat till den kortare arbetstiden.
Parterna ska givetvis även i fortsättningen förhandla om lönen men det får väl justera sig med tiden – ungefär som lönerna justeras med inflationen – det tar några år.
För det är ju inte meningen att lönerna ska dras ner motsvarande arbetstiden – staten får väl stå för en del, företagen får stå för en del, de anställda får stå för en del (några år framåt).
Min gissning är inte att S planerar att de anställda och staten ska stå för detta, men jag kan ha fel.
Det största problemet är inte att arbetstiden kortas utan att vi kommer att få en enorm arbetskraftsbrist.
Vi har haft rekordlåga födelsetal rekordlänge, ungefär sedan 1995.
De partier som längst förespråkat kortare arbetstid är också starkt för ökad invandring.
I begynnelsen skapade Gud 40-timmarsveckan så att människan för evigt skulle jobba 40 timmar per veckan och aldrig ändra på detta. Obs ironi.
Tidigare arbetstidsförkortningar har gått utmärkt, trots Svenskt Näringslivs gastande.
Det är nog vettigt med något kortare lagstadgad arbetstid tror jag, men parterna ska förhandla nya villkor anpassade efter den nya arbetstiden.
Hur hanterade man att lördag blev en ledig dag på femtiotalet? Den svenska modellen härör från trettiotalet så det måste ha varit förenlig med den.
Det skedde inte på 50-talet.
I början av 60-talet var det en slående innovation att Shells huvudkontorsanställda hade ledig lördag. Ankedotiskt. I min skola infördes det under 60-talet.
Antagligen inte genom lagstiftning.
Det var ännu senare alltså! Men hur gjorde man? Sänktes allas löner med 16%?
Finns flera studier som visat att det blir självfinansierande i flera branscher men det nämns såklart inte här. Men det viktigaste argumentet är ändå att detta har sagts om varenda reform som gagnat arbetstagarna, varenda gång. Sverige skulle gå under och alla skulle gå i konkurs, inget skulle bli gjort och alla skulle bli fattiga. Ändå står vi här än idag med ett av världens rikaste folk. Märkligt ändå hörni!
Så hur fungerar självfinansieringen?
Länka gärna till några av dessa studier.
Jo, det finns studier som visar att någon/några timmar kortare arbetsdag går att hantera med samma personalstyrka i många branscher, men inte alla.
Däremot har jag inte sett att man kan ta bort en hel arbetsdag per vecka utan att det påverkar något och om det skulle vara så att det gick vore det ju förskräckligt.
Det skulle ju visa att alla anställda i Sverige maskade regelmässigt.
Det handlar inte om maskning utan att slå ut det över tid. Självklart kan man inte hinna göra 8 timmars arbete på 6 timmar, men om man då slänger in allt bortfall i arbetet som trötthet/sjukskrivning/VAB/ATF/tjänstledighet som har visat sig minska (kanske inte just i LWs noga selektivt utvalda test dock) så blir det ingen minskning i produktiviteten. Över tid som sagt.
Och om folk då är friskare och gladare rent allmänt så kan man kanske även sänka skatten också och det tror jag inte folk har något emot.
Om det är självfinansierande behövs väl ingen lagstiftning? Då kommer ju bolagen som inför detta konkurrera ut 40-timmarsbolagen.
Fast då kommer 20 h bolagen konkurrera ut 32 h bolagen tills lönsamheten når oändligheten med 0 arbetade timmar.
Tycker att de flesta “studier” som skett varit på företag med fåtalet anställda. När man sen kollat upp dessa har de sällan varken imponerande balansomslutning eller årligt resultat.
De studier som skett mot offantlig sektor har ju visat att 80% arbetstid = 80% resultat.
Arbetar alltså alla anställda hos S samt deras tjänstemän 30 timmar i veckan redan nu med bibehållen lön och produktivitet? Det är ju inget som hindrar dem.
Om det inte är så kan vi ju helt ignorera förslaget.
Att du var en sådan varm anhängare av identitetspolitik var en överraskning.
Om det fungerar så bra borde väl de som kommer med förslaget ha infört det i sin egen organisation för länge sedan.
Alla förstår att man inte kan vara 20 % mer effektiv bara för att man får kortare arbetstid och samtidigt orka arbeta 40 – 50 år.
Sedan förstår jag inte att den optimala fördelningen av produktivitetsförbättringar är att personer som Jeff Bezos och Elon Musk är förmögna som medelstora länder samtidigt som lagerarbetarna på Amazon behöver blöja för att de inte får gå på toaletten.
Demoniseringen av Amazon ska nog tas med nypa (vänster)salt. När Bezos dubblade minimilönen blev de istället anklagade för att försöka konkurrera ut andra företag med minimilön.
Det sticker i ögonen (iaf. i vissa ögon) med höga löner, men om man i Sverige skulle sprida ut lönen för de 5 % bäst betalda på alla de som ligger under svensk medellön tror jag knappast det skulle synas i lönebeskedet.
@HEASM66 – som jag sagt till Chiefen tidigare, det där kan ni lägga ner. Det slaget förlorade vänstern för länge, länge, länge sen. Faktum är att det var så länge sen så inte ens David Gilmours gamla fina Black Strat kan sustaina en ton så länge…
Kan inte S och LO införa detta för alla sina anställda fr.o.m. nu och fram till valet för att visa hur bra det fungerar?
Fast de arbetar ju för sina väljare/medlemmar och det är ju därför vi har denna diskussionen – för folk inte vill att de ska få göra det. Alla ska med! Hur mycket fack/politikerpamp-spam tror du bloggen hade hostat upp om S och LO hade infört detta för sig själva men ingen annat?
“T ex kommer fikraster och onödiga möten förbli lika många som tidigare, rent av fler samordningsmöten för att reda ut hur i helvete man ska kunna lösa alla arbetsuppgifter på kortare tid, så det blir 25% lägre produktiv arbetstid, medan administration, byråkrati och möten består.”
Låter som 1900-talets början “Hur i helsike ska vi kunna gå från 10-12 timmars arbetsdagar, gärna lördagar med, till bara 8 timmar 5 dagar i veckan!??!?!”.
Om bloggarens beskrivning stämmer så verkar Strandhälls förslag ungefär lika realistiskt och genomtänkt som man kan förvänta sig av en fjärdeklassare.
Jag tycker hon skulle föregå med gott exempel och börja med dig själv och resten av partitoppen för att visa att det funkar. Deras arbetsgivare skulle ju rimligen gå med på det, eller?
Varför inte starta med noll timmar i veckan och testa lite?
Får hon då svårigheter att tjäna ihop till brödfödan så kan hon ju alltid äta bakelser istället! 🙂
Det finns väl inget förslag ännu då hon tydligen skall leda en arbetsgrupp för att ta fram det.
Sedan smartphonens inträde i våra liv så skulle jag säga att rätt många redan har 6 timmars arbetsdag.
Sossarna vet att spela på den populistiska fiolen, en stor del av väljarkåren skulle utan konsekvenstänk gärna låta sig försörjas med så lie arbete som möjligt, glöm inte GöranPerssonåren innan Alliansen gjorde det för dyrt att inte jobba. (inlägget kan innehålla spår av generalisering, dock av marginell betydelse)
Något säger mig att de som jobbar inom kärnverksamhet som vård, omsorg, polis, och skola kommer bli tvungna att jobba precis lika mycket ändå. Det finns ju inte precis tusentals arbetslösa lärare som står på kö för att täcka upp.
Medan vi som har glassigt kontorsarbete sannolikt kommer kunna dra nytta av detta betydligt enklare.
Så är det och därför är S inget arbetarparti längre.
Det är väl max 30 % av Sveriges arbetare som röstar på S.
Och jag funderar över hur just de grupperna, som har fysiskt krävande jobb ska hålla för dagens arbetstider till de är 70 -75 år med tanke på högre pensionsåldrar.
Det kommer kanske inte blir den där aktiva pensionen de ser fram emot, de grupperna riskerar nog att gå sönder innan pension som då kanske inte blir så kul som man tänkt sig.
Så blir det ju om man blir mer eller mindre sjukskriven från 55+ och har en riktålder på 69 år att se fram emot.
Det är ganska många år som man står utanför arbetsmarknaden och det kommer också leda till att kraven på dessa ökar, dvs de blir utförsäkrade. Då återstår bara kollektiva försäkringar för dessa att finansiera denna tiden.
TAANSTAFL, brukar det heta.
Ingenting är helt gratis.
God insikt att ha, i god tid, så man hinner förbereda.
Jo då, högre upp i hierakin, men inte för den nämnda klassen som behöver det. De saknar sked när det regnar manna från himlen.
Man kan lyssna på Annika Strandhäll i original i Ekots lördagsintervju:
https://sverigesradio.se/avsnitt/annika-strandhall-s-skrs-siffror-ar-rena-fantasier
(ungefär halva intervjun handlar om arbetslivsförkortning, ungefär halva om könsdysfori och den nyligen antagna könsbytarlagen)
Man kan ha olika åsikter om det lämpliga / vettiga med arbetstidsförkortning just nu, som också synts här på bloggen. Man skulle t ex kunna hävda att vi har storkrig i Europa, och att tidens krav borde ligga närmare “blood, toil, tears and sweat”. Man skulle också kunna hävda att en minoritet, men ändå ganska många människor, har så specialiserade yrken som det har kostat samhället så mycket att utbilda att samhället inte har råd att inte låta de arbeta maximalt mycket. Men detta är antagligen ett mindre problem, oftast lyckas de nog ordna det själva.
Om man tittar på den stora majoriteten tillhör jag de som tror att i många fall är nog inte problemet precis hur många timmar man jobbar, utan hur arbetet i många yrken organiseras, med hela tiden ökade krav på dokumentation och administration vilka hela tiden trycks ner på utförarna, som hela tiden får mindre autonomi. Bloggaren är här ett ganska extremt motsatt exempel på någon som kanske jobbar 100 timmar i veckan, men som samtidigt styr sig mer eller mindre helt själv. Han verkar inte missnöjd med sin egen arbetssituation (och det är inte undertecknad heller, och antagligen inte många av bloggens läsare).
Vården är en mycket stor verksamhet, en av de största branscherna i landet räknat både i budget och antal anställda, där många under lång tid klagat på just ökande krav på administration och minskande autonomi, och dessutom övertid. Visst tjänar man mer pengar på övertid, men i längden kostar det också på, antagligen särskilt när den beordras med kort varsel, vilket ofta verkar vara fallet. Bloggaren hade för ett par dagar sedan ett mycket bra inlägg om Vårdförbundets övertidsblockad, så han inser naturligtvis problematiken. Jag tror att man skall se Strandhälls inlägg som ett försök att komma till rätta med ett verkligt samhällsproblem, även om man kan vara tveksam till om åtgärderna är mest ändamålsenliga.
En modern klassiker från det rabulistiska hållet som försöker ge en annan beskrivning av problemet är David Graebers “Bullshit jobs”, tyvärr utan att presentera några övertygande förslag på lösningar.
Vi behöver en arbetstidsförkortning. Inte lagstadgad, men ner mot 4 timmar per dag bör bli kutym och praxis i de flesta yrken. 8 timmar arbete om dagen är inte hälsosamt, med undantag för några få yrken.
Självklart måste detta ske gradvis under 10-20 års tid för en mjuk omställning.
AI och humanoida robotar samt andra AI robotar kommer ta över och bistå i minst 90-95% av alla yrken inom denna tidsperiod.
Inom 20 år kommer vi ha fler humanoid robotar än människor på den här planeten.
Wow 4 timmar, och vilka yrken menar du trots detta lämpar sig för 8 timmars dagar ur, som du säger, ett hälsoperspektiv – gympinginstruktör?
Jisses, bara att Strandhäll är inblandad borde få varenda saftblandare att bränna av i konungariket Sverige…
Författare? Ha! Dags att producera lite mindre. Eller skriv romanerna med hjälp av ChatGPT för en mer ordbajsig stil. Måste hjärtaserien innehålla fyra romaner eller hade det räckt med en!
Själv arbetar jag med mjukvaruutveckling inom verkstadsindustrin och tja, hade vi organiserat bättre, haft en mindre organisation och framför allt eliminerat alla excellistor för uppföljning som skall levereras till alla clueless mellanpotentater som saknar kontakt med verkligheten för att de aldrig sätter fötterna på golvet där arbetet utförs så kanske det hade gått.
Viss ironi kan förekomma i ovan text.
Vad ni behöver, baserat på din problembeskrivning, är ett team på 2-4 personer från fina firman som kan “hjälpa er” bli mer effektiva. Jag lovar, ni kommer inte få ett skit gjort när dom är klara men ledningen kommer vara nöjdare än någonsin…
Nämen vafan! Ett inlägg helt renons på sarkasm. Hur är detta ens möjligt?
Med tanke på hur saftig fakturan är efter en sådan gedigen insats från fina firman, så kan ju inte ledningen annat än att bli nöjda – eller erkänna sig totalt blåsta.
Som egenföretagare inom kultur kan man ju räkna in typ hela sin vakna tid som arbetstid. Kollar man på nyheter är det arbetstid, äter man en god middag och fotar den är det jobb. Kollar man film är det jobb. Skriver man på forum/twitter är det jobb. Åka utomlands är studieresa, då blir det 60h arbetstid på en weekendresa. Osv…
Men det förstår ni väl att något behöver man vinna valet på!
Här sammanfattas ett antal studier på ämnet.
https://www.waldenu.edu/programs/business/resource/shortened-work-weeks-what-studies-show
Står inte vilka yrken såvitt jag kan se.
Att kontorsråttor inte jobbar speciellt effektivt och i många fall skulle kunna sköta sina jobb på halva tiden tvivlar jag inte på, men de som har riktiga jobb där det redan i dag råder brist på arbetskraft?
Den Svenska modellen gick man ifrån när de gick in och satte minimumlön arbetskrafts invandring på arbetsmarknaden
När nästan alla moderna länder står inför brist på arbetskraft och Rörelsen nu beslutat att man ska möta SD i sitt hat mot invandrare som “stjäl jobben” så är det spännande att man även vill minska arbetstiden
Är det månne att man ska möta MP i dess krav om att minska ekonomin och produktionen (backa tillväxten. Antiväxt?)
Den stora frågan kommer alltid vara “vem ska betala”.
Förtroendevalda hos Kommunal, Socialdemokraterna eller övriga delar i Rörelsen antar jag jobbar 80% redan nu om det är så bra.
Svenskt Näringsliv klagar högljutt på samma sätt som det gjordes när max 72 timmars arbetsvecka infördes 1881 för barn.
Låter som slavägarna när slaveriet förbjöds, storbönderna när statarsystemet togs bort och adeln när livegenskapen avskaffades.
Samtidigt så har ersättningen för VD och styrelse skenat mot rekordhöjder.
De anställdas löner rasar och pensionen försvinner.
Att ersättning för VD och styrelse skenat kan du skylla på den Svenska Avundsjukan – efter att aktiebolag blev tvingade att redovisa ersättningar till styrelse och VD så såg ju dessa vad andra tjänade. Och ersättningarna sköt i höjden.
När man inte vet vad andra har i lön så är man mer nöjd med sin egen. Om man däremot får reda på att dendär nyutexade snorvalpen, som inte kan något alls, har mer betalt än en själv…
Här håller jag inte med LW.
Jag har själv jobbat 80% (på egen bekostnad) senaste 10 åren. Det har gett livskvalitet, jag har mått mycket bättre och jag skulle faktiskt säga att jag är effektivare de dagar jag jobbar.
Sen är vi alla olika människor. Men det är klart av en sänkning av arbetstiden har väldigt positiva effekter både för den enskilde och samhället.
För de många jobb som inte producerar något av värde, eller med negativt värde, vore detta en stor vinst.
Sedan kan man undra varför tidigare arbetstidsförkortningar(10 timmar, 8 timmar) gick så förbannat bra men att under åtta finns en magisk gräns som gör det jätte dåligt 😡
När Sverige införde 72 timmars arbetsvecka så gick det åt helvete.
Avskaffa 72 timmars arbetsvecka.
Det var bättre förr.
Nä inte kortare arbetstid.
vi är nog mycket lediga och de flesta skulle bara sunka ned sig ännu mer, de flesta har ju över 100 dagar ledigt per år inräknat semester, helger och diverse storhelger.
en random ungdom surfar bort 228 arbetsdagar per år på telefon/dator/platta etc, på min tidigare arbetsplats där så “luftbajsade” många i 20-30 årsåldern långa stunder på toaletten, säkert inte så på Amazon och McDonalds men fortfarande så övervakar inte alla arbetsgivare sina anställda.
Bättre finmaskigt skyddsnät önskas för pengarna.
Det där samförståndet är korporatism, vilket även var främsta särdraget för fascism enligt Mussolini. Att det inte hanterats av media kanske beror på det där förbaskade samförståndet. Visst är samförstånd bra i en viss utsträckning, men det ska inte beslutas över huvudet på de som inte har något annat val än att förlita sig till dem, t.ex. fackförbunds medlemmar.
Sossarna röstmaximerar, de säger något och omedelbart blir det rätt i de blint trognas ögon, och de är många.
Den faktiska arbetstiden för kvinnor ligger under 30h vecka. För män strax över. Kommer frånvaron att minska med kortare arbetstid? Kvinnor har betydligt högre frånvaro än män och möjligt att det kan gynna kvinnor. Om nu inte allt är en social konstruktion dvs
Produktiviteten har trots allt ökat avsevärt sedan senaste arbetstidsförkortningen.
Och även om produktiviteten minskar med några procent. Hur farligt vore det?