I dagarna får vanliga dödliga svenskar som e-deklarerat sin skatteåterbäring. Mestadels avdrag för räntorna på deras lån får man förmoda. 21 miljarder SEK skall det handla om. Återbäring är ju i sig ett roligt uttryck, det handlar ju bara om att folk får tillbaka pengar som var deras från början, men på något vis skall det visas tacksamhet över detta. Det är ju även roligt att en del blir “positivt överraskade” över att de får tillbaka pengar, som om det inte hade en aaaaning om att de skulle få tillbaka på skatten.
Men en grupp svenskar får vänta till december innan de får slutskattebesked eller eventuellt skatteåterbäring.
Nämligen egna företagare som driver företag i form av enskild firma. Dessa skall granskas så hårt av Skatteverket att det tar ytterligare sex månader för skatteåterbäring. Det kallas väl ett förenklat företagarklimat av den sittande regimen antar jag?
Men det är inte bara på den punkten som enskild firma missgynnas. Som anställd kan man t ex få gymkort eller annan friskvård betalad av arbetsgivaren, även om man är egen företagare som driver ett aktiebolag. Men har man en enskild firma är det inte tillåtet att betala för företagarens friskvård. Som enskild företagare måste man istället köpa friskkortet för skattade pengar.
Det kallas väl också för förenklat företagarklimat av regimen.
Fast har den enskilda firman anställda får man betala friskvård för dessa, men inte för själva företagaren.
Har du ett aktiebolag kan akteibolaget bjuda ut sina anställda med familjer på t ex julbord, dvs du själv. Det får du inte heller göra om du har enskild firma, utan eventuella julbord få bli med skattade pengar.
Det kallas väl också för förenklat företagarklimat av regimen.
Sedan har vi det där med fastighetsskatten, förlåt, den kommunala fastighetsavgiften som Skatteverket administrerar. Om du är anställd av ditt egna aktiebolag så fungerar fastighetsskatten som för vanliga dödliga ickeföretagare, dvs du betalar den när du får ditt slutskattebesked, eller så minskar den din skatteåterbäring.
Men har du enskild firma lämnar du in en preliminär självdeklaration, och där skall fastighetsskatten tas upp. Gör du inte det, lägger Skatteverket ändå till den åt dig. Innebörden blir att du får betala 1/12 av din fastighetsskatt varje månad, istället för ett halvår efter årets slut. Den egna företagaren med enskild firma måste alltså ligga ute med pengar som ingen annan behöver betala i tid.
Också det Maud Olofssons förenklade företagarklimat förmodar jag.
Det samma gäller t ex om du har utländsk kapitalförsäkring eller kapitalinkomster. Dessa skall betalas i förväg, och inte först med slutskattebeskedet. Rent formellt skall man vid varje kapitalvinst, t ex försäljning av en aktie, lämna in en ny preliminär självdeklaration så att skatten skall avkrävas dig omgående. Ännu ett väldigt gott själ till att ha sina aktier i kapitalförsäkring om man är enskild företagare.
För den som driver enskild firma och vill räkna ut sin egen skatt i förväg har en av mina läsare satt ihop en liten förnämligt enkel webtjänst för detta. Bara mata in företagets förväntade resultat, ange eventuell räntefördelning under inkomst av kapital och ange kommun och församling, samt antalet karensdagar i sjukförsäkringen.
T ex framgår att om man har ett överskott på t ex 500 000:- (en försäljning på 625 000:- inklusive moms om man inte har några omkostnader alls), så får man behålla ca 185 000:- SEK efter skatt, lite beroende på var man bor. 63% i skatt oräknat moms. En månadslön på lite drygt 15000:- SEK efter skatt. 63% i skatt. Någon skrattar hela vägen till banken, och det är inte samhällsbäraren företagaren.
Lägger man in momsen så betalar den enskilda firman över 70% av försäljningen i skatt, förutsatt att man inte har några kostnader.
Tillägg: Tjänsten ovan räknar tydligen fel, skatten skall vara något lägre.
17 kommentarer
Tur är det väl då att regimen åtminstone har sänkt kravet på aktiekapital i AB till 50 tkr och avskaffat revisionsplikten för små AB. Det är mer rimligt att köra även enskilda versamheter som AB.
Hej,
Håller visserligen med om mycket av vad du skriver. Det återstår en del att göra för att underlätta för småföretagare.
Det verkar dock finnas några fel i beräkningen (kollade sidan som för övrigt är en väldigt bra idé). En sak verkar vara att man inte tagit hänsyn till att egenavgifter är avdragsgilla (?) vilket gör att man ska beräkna resultat och därmet skatt, efter avdrag.
Just detta att man skall redovisa en preliminär inkomstdeklaration i början av året skrämde mig till en början.
Nu har jag lärt mig att deklarera så skatten blir rättvist fördelad över året.
Ända fram till slutet av året förväntar jag mig en brakförlust i aktieförvaltningen så reaförluster dämpar skatteinbetalningen.
Men kraven är höga samtidigt som kontrollen är låg innan deklarationen är inskickad. /Oppti
När får vi se verklighetens John Galt? Det bästa vore om samhällbärarna gick ut i strejk! Kanske finns det något "skatteuppror" = namninsamling att skriva under?
Förvånad att folk blir överraskade för sin "återbäring" ?? Inte jag, när 2/3 av svenska folket inte märkt att de fått jobbskatteavdrag….
F.ö gäller samma regler för handelsbolag som för enskilda firmor som du talar om. Vi får vackert vänta till dec men det brukar ju ofta bli kvarskatt ändå…./ Hans E
Uträkningen är fel. Du måste ta hänsyn till att egenavgifterna är avdragsgilla. Vinst – schablonavdrag för egenavgifter (25%) = överskott. Så vinsten är 666 000 kr om överskottet är 500 000 kr. Jag gjorde ett räkneexempel förut, om vinsten är 800 000 kr. Då blir inkomstskatt + egenavgifter 50% av vinsten. Lägre vinst = lägre skatt i procent.
Om man betalat in någorlunda korrekt summa till skatteverket så borde det inte vara så mycket man ska betala/få tillbaka. Alltså så ska det inte vara ett problem för folk som ändå borde ha en årslön på sitt bankkonto (vilket du har rekommenderat =)
Då antar jag att du som privatperson redan betalar in din fastighetsskatt i förskott? Put your money where your mouth is.
Som företagare gör jag det iaf, betalar in fastighetsskatten i förskott.
Det nämns helt korrekt att sidan visar fel resultat. Självklart är egenavgifter avdragsgilla, och det gör rätt stor skillnad…
Sedan ser såklart egenföretagare till att hålla sitt beskattningsbara överskott under gränsen för statlig inkomstskatt — du tappar lite pensionsrätt, men slipper betala 20% på överskjutande belopp.
Problemet är som du säger missgynnadet av enskild firma vs aktiebolag, det är den assymetrin som man borde kämpa bort. Men det hjälper ju inte att bekämpa detta med faktafel.
Som privatperson i hyresrätt betalar jag 1/12 av min andel av fastighetsskatten som en del av varje månadshyra. Övriga skatter ser jag till att jämka manuellt om jag ser ett överskott på väg.
Fel av mig, jag kontrollerade inte att tjänsten räknade rätt. Vet dock om att egenavgifterna skall dras av från bruttoresultatet, brukar dock för egen del bara ta ut 18000 som lön och resten som räntefördelning. Tji pension, men väldigt bra beskattning…
Maud Olofssons förenklade företagarklimat har nu satt kortaste karenstiden för egenföretagare till 7 dagar. Skulle vilja se reaktionerna om det hade införts för anställda.
Visst, 7 karensdagar. Men å andra sidan, egenavgifterna sänks som kompensation, och man har lagt in en generös regel med en fiktiv inkomst om man nu skulle bli allvarligt sjuk de första åren.
De flesta företagare vet att sjukförsäkringen rätt sällan kan användas i praktiken om företaget ska överleva…
Ville bara säga att den uträkningstjänst jag gjort räknar på exakt samma sätt som Skatteverkets egna kalkylator och ger exakt samma resultat på kronan. Observera att den räknar ut slutlig skatt och inte preliminär skatt.
Eftersom Skatteverkets kalkylator förutsätter att avdrag för egenavgifter redan gjorts hade jag också gjort det men efter förvirringen som uppstått så har jag valt att lägga in den i beräkningarna istället. Tjänsten är nu uppdaterad och räknar automatiskt bort 29,71% (beroende på ålder) på vinsten. Observera igen att jag inte räknar ut preliminär skatt här utan slutlig skatt och då antar att uppgifterna är slutliga, dvs ingen mening med något schablonavdrag utan jag räknar direkt med dom faktiska egenavgifterna.
Nu rörde jag till det lite. Jag räknar bort 29,71% av överskottet förståss (egenavgifterna), dvs ca 22,9% av vinsten. Dom ska ju motsvara varandra och ett schablonavdrag på 25% är ju lite mycket.
Re. Andreas = Ditt uträkningsprogram är suveränt, särskilt efter de ändringar du nyligen gjort. Ser ingen anledning till att det inte också skulle kunna användas till att beräkna preliminärskatt. Har mejlat ett förslag till Skatteverket om att de borde göra om sitt skatteuträkningsprogram och göra det mer likt ditt = mycket enklare. Så bli inte förvånad om de hör av sig för att anlita dig 😉
OBS! Ni som påpekar att som "anonym" ovan: "Uträkningen är fel. Du måste ta hänsyn till att egenavgifterna är avdragsgilla. Vinst – schablonavdrag för egenavgifter (25%) = överskott." HAR FEL!!!!!!!
Så här är det: Egenavgifterna är FRIVILLIGT avdragsgilla UPP till 25%. MEN, om man drar av 25% MÅSTE detta avdrag deklareras som en PLUSPOST vid deklarationen året efter!!!!!!! Dvs, har man en firma under 1 kalenderår, och därefter tar jobb som anställd, märker man att man måste betala skatt för firman under 2 ÅR !!!!!!!! 63% skatt är korrekt !!!!!