Denna artikel innehåller reklamlänkar för Hemsol samt Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Asienbörserna inleder veckan positivt och guldpriset faller, vilket kan tolkas som positiva reaktioner på de amerikanska stödpaketen till världens hotade demokratier. Elpriserna är återigen extrema idag och trots tjatet om ankkurvor kostar elen runt 90 öre vid lunchtid. Lobbyorganisationen Svensk Handel rapporterar att e-handeln växte under första kvartalet efter att tappat i omsättning under två år.
Stockholmsbörsen backade med -0.20% för storbolagsindex OMXS30 förra veckan medan OMXSPI gick -1.12%. Den svenska kronan tappade mot både dollarn och euron men stärks marginellt på morgonen till 10:92 SEK för USD och är stabil på 11:65 mot euron. Guldpriset backar i dollar och kostar nu 828:- SEK per gram, ner från nya rekordet 853:- SEK som högst i fredags.
Vad som har hänt sedan dess är USA:s klubbade militära stöd till de demokratier som ondskans antidemokratiska axelmakter hotar – Ukraina, Israel och Taiwan, vilket kanske lugnat ner marknaderna något. USA har hittat sin moraliska ryggrad igen.
I USA föll också börserna och S&P-500 gick -3.05% på veckan medan Nasdaq 100 rasade -5.36%. Samtliga aktier inom FANANGST rasade med Tesla som sig bör ledande med -14.03%, men även Nividia visade framfötterna med -13.59% och Netflix hängde på med -10.88%. Bäst i klassen blev Google som bara backade -2.31%.
Amerikanska marknadsräntor var relativt stabilt uppe på årshögsta, men vi får se hur räntorna reagerar idag. För stunden ska t ex tioåringen vara upp enligt Trading Economics.
Mina portföljer hos lågprisfondroboten Lysa både privat via investeringssparkonto (reklamlänk) och för företaget via kapitalförsäkring (reklamlänk) backade dock bara -0.92% fredag – fredag. Möjligt att det finns eftersläpning i inrapporteringen av fondvärden och att lite av rasen dämpats av svagare krona, men överraskande positivt när S&P-500 går -3.05%.
Veckan inleds dock positivt i de asiatiska tidszonerna, med samtliga index bloggen följer positiva. En tolkning är att Asien gillar amerikansk ryggrad. Eller så är det bara en motreaktion på förra veckan.
ASX 200 går +0.95%, Hang Seng +2.02%, KOSPI +1.05%, Nikkei 225 +0.98% och Straits Times +1.24%
Elpriserna är återigen extrema i hela landet trots tjatet om ankkurvor och för mycket solkraft. Elpriset toppar på 200 öre per kWh oskattat och onätat ikväll i SE3 och SE4 och kostade 153 öre per kWh i hela landet nu i morse. Vid lunc 12 – 13 och när det produceras som mest solkraft kostar elen 90 öre per kWh, vilket givet det fina vädret uppenbarligen inte beror på för mycket solkraft.
Snittpriserna i SE4 och SE3 blir 112 öre idag, medan SE2 får 88 öre och SE2 832 öre. Dagtida snittpriser blir 111 öre i SE4, 110 öre i SE3, 89 öre i SE2 och 87 öre i SE1.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, bostadsrättsföreningen, företaget eller lantbruket kan du kontakta Hemsol för en eller flera offerter från leverantörer specialiserade på din typ av installation (reklamlänk).
I övrigt var vi självförsörjande på el förra veckan, i den bemärkelse att vi producerade mer el än vi förbrukade, trots elbilsladdningar. Mer om det i en separat artikel.
Svensk Handel skulle släppt sin Handelsbarometer i morse 06:00, men den hittas inte bland lobbyorganisationens pressmeddelanden, utan gick väl bara till finmedia. Ni hade ett jobb, typ, så istället rapporterar jag om positiva siffror för e-handeln under första kvartalet för första gången på två år.
Sedan pandemin har e-handeln varit på rekyl men ökade nu med en procent jämfört med mars 2023 och under kvartalet med 11%. Efter nio kvartal har det alltså vänt upp för e-handlarna, vilket nog kan tolkas som ett positivt konjunkturtecken. Samtliga tre månader i kvartalet visade på tillväxt, som mest i januari med 19%.
Mest ökade möbelhandeln med hela 61% under första kvartalet, vilket man kan fundera på i relation till att bostadsmarknaden sägs vakna igen. Näst mest ökade alkohol med 29% och sedan barnartiklar med 21%. Klassikern hemelektronik ökade med 7% och böcker etc som var bland de första produkterna att slå online ökade med 2%.
Sämst gick det för byggvaror som minskade med 20% jämfört med första kvartalet 2023, följt av fordonstillbehör som backade -2%.
Snittinköpet av möbler under första kvartalet låg på 3 671:- SEK.
Konjunkturen vänder uppåt i Sverige, och det innan eventuella räntesänkningar. Siffrorna ovan ska förstås sättas i relation till den allmänna KPI-inflationen på 4.1%, och kan alltså inte förklaras av prisökningar, utan det handlar om ökad köpvilja online för första gången på två år.
Sagt utan att ha sett den bredare Handelsbarometern, som är en konjunkturenkät till handlarna om hur läget är nu och hur man ser läget framöver.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
49 kommentarer
Tyvärr ser jag mer att det är en rekyl på förra veckan samt att en del av de 60ish mdr USD som petas in kommer hamna hos vapenleverantörer än att asiaterna helt plötsligt fått feeling för Ukraina.
Däremot verkar ju byggsektorn se lite ljus i horisonten då man hävdar ökad orderingång på småhus, den som lever får se…
Såg också att husbyggarna fått in mer beställningar. Handeln är påväg upp. Även mina egna företag har fått en vändning tycker jag. Första kvartalet 2023 var katastrof, i år är det ett av våra bästa (vi har strömlinjeformat allt så vinsten är högre trots att omsättningen är ungefär samma).
Tror det är en konsekvens av att räntehöjningarna stannat upp och inflationen är normal och folk har vant sig.
Kanske blir det som i usa här i Sverige att det inte blir någon räntesänkning för ekonomin tuffar på i vilket fall. Speciellt nu om staten börjar stimulera ekonomin. Kan vara så att erik sänker nu i maj men att han sen får stanna där. Eller så avvaktar de och ser vad som händer.
I vilket fall så verkar ekonomin visa styrka detta kvartal även med denna räntenivå, så varför sänka och riskera kronkursen och ökande inflation?
Åh andra sidan Tyskland stampar så kanske ECB hittar på något bus som gör att svenska bolånetorskar kan bli belönade…
Alltså vore väldigt bra om inte Sverige behövde gå först bara. Gå jämte eller några veckor efter ECB vore det bästa.
Jo, Riksbanken är en försiktig general (den nuvarande). Jag tror på 25 punkters sänkning antingen i maj eller juni, och sedan har jag faktiskt endast en höjning till (25 punkter) det här året. Ytterligare en sänkning skulle förvåna mig.
(Självklart kan stora oväntade dramatiska händelser kullkasta min bedömning.)
Jo vi får se vad SCB säger om inflationen när de publicera siffrorna för april 15 maj.
Dock har riksbanken sitt nästa möte 7 maj. Får de förhandsinformation från SCB tror ni? Vore oturligt om de gjorde något 7 maj sen visar SCB statistik en vecka senare att de gjort fel.
Tror skatteåterbäringen kan driva på ekonomin nu i april, är ändå 42 miljarder som ska delas ut endast i ränteavdrag.
Jag tror att de kan få förhandsinformation om varthän det lutar. Ett visst utbyte finns säkert.
Trevligt att bloggaren kan få lite avlastning och hjälp i vardagen (Bakjouren).
När jag ser uppsynen så ser jag det som en demonstration av vem det är som är chef 😉
Fin pälskling!
Ja, starkt ledarskap är inte att förakta. Har själv tre verksamhetschefer som visar vart skåpet ska stå, med ungefär samma mimik (kunglig värdighet) och grace 😸
Påminner om en bakjour jag konsulterat: svårväckt, måttligt intresserad och hårig.
Jag är bara här för bilden på bakjouren! Helt underbar!
LYSA ligger ca 1V efter S&P, men det följer inte 1:1 ens om man har 100% räntor. Men nära nog.
Då USA börsen är 80% (typ) av det globala aktievärdet så…
Elpriserna är höga pga kallt och klart väder ger lite vind. Men eftersom vi är i slutet av april är det inte svinkallt, och det kalla vädret ökar produktionen från solcellerna.
Solen står dock för lågt vid 17-18 tiden för att mota bort kvällstoppen.
Det krävs ett grönt SVMPC direktiv att alla har ett litet batteri som puttar ut ett par kW extra mellan 17 och 22 för att den toppen skall bort.
Det är betydligt enklare och billigare att ta bort toppbelastningen på elnätet genom att värma bostaden med lokalodlat biobränsle.
Vad är anledningen till höga elpriser nu ? Det är kallt men inte extremt kallt jämfört med vintertemperaturer. Är kärnkraften avstängd eller är vattnet slut i vattenmagasinen ( borde den inte vara när snösmältningen borde ha startat) ?
Kallt och inte så mkt vind.
F2 och O3 har revision, likaså OL3.
Det betyder att 15% av den tillräkneliga elproduktionen är avstängd.
Lägg på då att den slumpmässiga elproduktionen genererar ca 25% av sin installerade kapacitet under veckan.
Just nu ca 10%.
Vi är nere på väldigt låga nivåer i vattenmagasinen, men tillrinningen har börjat. Det är dock bara i S3 och 4, vilket är en liten del och snabbt krympande del av svensk vattenkraft tack vare Naturvårdsverkets aktivister via sin politiska gren MP. I SE1 och 2 är det fortfarande fruset.
Så fortsätter det med låg vind och revisionerna förlängs (OL3s första revision är redan förlängd 2V) och kallt väder i norr kommer det bli utmanande ett par veckor framåt innan det lättar.
Det blir så när man avvecklar planerbar elproduktion i förväg av politiska skäl, utan en plan för hur det skall lösas, och med syfte att tvinga fram kostsamma investeringar i slumpmässig elproduktion.
Utan en tanke på hur den senare skall balanseras.
Nästa vecka när det är 15C dagtid hoppas jag att solelen ni andra genererar kostar minusören så jag kan stoppa in de kWh i poolvärmaren
Tveksamt. Se ovan.
Ajdå, tack för en bra utläggning iallafall!
Nej, det kommer inte hända eftersom solelen inte tillför något direkt värde till elnäten mer än problem för nätägarna.
… och ändå betalar nätägarna (iaf Ellevio) oss solkraftsäljare per kWh för “nätnytta”.
Svensk Handel är väl som mäklarna och vill inte att nån som ställer kritiska frågor ska kunna få tillgång till rapporten.
Om man inte han publicera rapporter i sin helhet utan skickar ut till media som kommer med soundbytes. Då kan man anta att datat inte är värt pappret nån snutit sig på.
Lite som med forskning. Kan man inte redovisa källdata så andra kan återskapa det hela så är det bluff, eller ska iaf betraktas med stor skepsis tills man kunnat återskapa det oberoende.
Ju mer sensationellt “fynd” desto viktigare.
Jag äääääääälskar när politiker idag hänvisar till forskning som de sedan inte kan ge koncisa referenser till, senaste i morse när MPs ungdomsförbund hänvisade till att det fanns forskning som påvisade att det vore kanon om 16-åringar fick rösta men när journalisten frågade “vilken forskning är det” svarade “det är forskning i Belgien”. Kanon ju, därmed måste den ju vara helt rätt eller så är det en bilmek som funderat under ett oljebyte…
Jag trodde att de övergivit den tanken sedan skolvalen visade på “fel” resultat efter valet 2022. De slutade ju driva frågan på sin hemsida efter det, märkligt nog..
https://www.mp.se/?s=r%C3%B6str%C3%A4tts%C3%A5lder
Åldersgränsen är 18 för att få köra bil, 20 för att få handla på systemet, 21 för att få köra tung lastbil, och 24 för att få köra tung motorcykel. Det låter befängt i mina öron att forskare skulle ha kommit fram till att någon som inte ens anses mogen att köra motorcykel skulle anses vara mogen att vara med och fatta beslut som påverkar hela nationen, och att detta skulle vara positivt för nationen.
Tydligen har man 16 års gräns i försvarsmakten numera också enligt MPs ungdomsförbund. Jag får erkänna att jag är dåligt påläst men nog gäller 18 år för reguljära stridande förband inklusive hemvärnet? Är det månne någon ungdomsorganisation som har 16 år som lägsta ålder?
Finns väl åldersgränser för nattarbete. Bör gälla inom militärtjänst.
Som underleverantör till byggsektorn men även med internetbutik kan jag skriva under på en kass marknad. Näthandel med byggsektor inriktning borde även den vara dålig men redovisas inte ovan, utan endast möbler. Vi har haft en liten industrilokal i Stockholm till salu i ett år. Endast spekulanter som saknar cash finns och det funkar inte idag då bankerna inte lånar ut till små byggföretag, som oftast är den som söker små lokaler.
Nämnde väl att den gick -20%.
Guldprisets uppgång har ju berott på högre efterfrågan på guld från framförallt Kina. Så det är ju intressant att guldpriset går ner samtidigt som Asienbörserna går upp.
Förresten kommer hela tiden Liberty Silver med erbjudanden att sälja guldtackor till Spotpris. Så det verkar inte som efterfrågan på guld här i Sverige hänger med.
Ursäkta mig, men som uppmanad att bojkotta företag med verksamhet i RU så känns det lite skevt att samma blog gör reklam för Barilla.
Jag gör inte reklam, det är Barilla som gör reklam anpassat till dig som läsare.
Jag kan inte styra över vilka som köper in sig med reklam här. Jag kan bara styra vad jag själv skriver.
Det där med elpriset som är högt ibland vissa timmar för att sedan vara normalt eller lågt – det betyder ju inte så mycket för de allra flesta då de inte kör med tidmätning utan får ett genomsnittspris för hela månaden.
Finns det någon prognos eller liknande där man kan se det förväntade elpriset nu för t ex April som uppdateras löpande?
Nu är det ju den 22:a April – mestadels av månaden har gått – genomsnittspriset för April borde vara ganska spikat.
https://elpriser24.se/prognos/
Det finns inget förväntat elpris längre fram än 24 h, förutom terminspriserna. Nordpool då såklart, day ahead och sedan intradagsmarknaden.
Sedan kan man titta på olika väderprognoser, och SVK släpper på måndagar en vindkraftssproduktion (Information från driften) på måndagar.
Med denna kan man gissa vilket håll det barkar en vecka framåt ungefär.
Det är de öppna källor jag känner till.
Hur fungerar “volymvägning av elpris”?
Jag har alltid trott att det innebär att man även med rörligt elpris debiteras lite mer för 1 kWh förbrukad under topplasttimman jämfört med 1 kWh förbrukad när elpriset är negativt, men det kan förstås vara helt fel uppfattat av mig
https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/valja-elavtal/jamfora-elpriser/valja-fast-eller-rorligt-elpris/avtal-om-rorligt-pris-manadsborspris/
Ett enkelt sätt att se det är att alla grannar i ett område köper in all el gemensamt till spotpris.
Sen i slutet på månaden fördelar ni kostnaden mellan er med hänsyn till varje persons förbrukning den månaden.
Det blir alltså dyrare för alla om ni förbrukar mycket el de timmar de är dyrt och billigare om alla tänkte till och förbrukade när det var billigt.
Men då människor generellt sätt inte kan tänka så i grupp så blir alltså månadsrörligt sämsta val då alla struntar i att förändra sitt beteende. Tragedy of commons.
Indirekt påverkar det eftersom stora fluktuationer i elpriset visar på instabilitet i nätet. Ett elnät vill ha stabilitet och därmed små fluktuationer. Alla avvikelser från “normalpriset” är för att justera efterfrågan mot tillgången och negativa elpriser är verkligen inte bra, för det betyder att man är tvungen att betala för att producera el till förlust.
Kan inte uppgången i e-handeln bero på att det är rekord i skatteåterbäring i år?
+1
Hur går för hotellbranschen. Försökte få tag i ett hotellrum över disk. Hopplöst, fick åka hem till Sverige över bron. I CPH hittade vi inget ledigt rum, priserna startade ändå på 2000DKK.
I Malmö gick det på femte hotellet. 1290kr för två pers. Men det är kanske bara i Öresundsregionen som det ser ut så här?
Jag är av uppfattningen att hotell gärna inte hyr ut rum när man kommer direkt till hotellet och vill hyra ett rum samma natt ÄVEN om de har tomma rum.
Varför?
Vet ej – kanske för att en sådan uthyrning statistiskt sett strular/krånglar.
Hotellen måste reservera ett visst antal rum till bokningstjänsterna. Om egna bokningar är fulla så kan de inte gå in och ta de som är reserverade för bokningstjänsterna.
Min erfarenhet av t ex booking.com.
Är man måste avboka ett rum minst dagen innan för pengarna tillbaka. Och de kan ju avboka något som någon som inte dyker upp ändå måste betala.
I receptionen sa det iaf att beläggningen är extremt hög i dessa tider.
Varför man inte skulle hyra ut städade lediga rum bara för att, kan jag inte förstå.
Min erfarenhet är att Booking.com är dyrare är att boka direkt med hotellet. Men det kan nog variera. För längre vistelser så förhandlar man ju priset om man bokar i god tid och förskottsbetalar. Distansköplagen gäller såklart i Sverige ändå.
Närmar sig Eurovision 11 maj.
Det spektaklet ja, bara notan för polisinsatsen kommer bli saftig…
Men fredens religion får ju ett tillfälle att visa upp sig och sin tolerans gentemot andra. En folkfest där alla samsas, har roligt och njuter av varandras kulturella olikheter.