Högfrekvenshandeln (eng high frequency trading, HFT) på Stockholmsbörsen står nu för ca 30% av omsättningen i Stockholm och 50% i USA står att läsa i en artikel hos IDG och en annan artikel hos Computer Sweden. Som bekant handlar det numera om mikrosekunder, där varje meter fiber till börsen räknas.
Ur det här perspektivet skall man se gårdagens förändring av handelspostintervallen (eng tick size) för large cap-aktier på OMX börser i Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors. Redan tidigare är handelspoststorleken nere på en enda aktie, och nu skall man kunna handla aktierna i ännu finare intervaller, rent av hundradelar av ören. För aktier i intervallet 50-100 kronor är det nu 5-öresposter som gäller mot 50 öre för några år sedan, och över 100:- gäller nu 10 öres tick size.
Detta är förstås för att gynna den datoriserade HFT-handeln, ingen mänsklig trader har nytta av detta.
Man skall definitivt se HQ:s enorma förluster på sin nu skrotade tradingverksamhet ur ett HFT-perspektiv. Det är antagligen inte lönt att sitta och försöka trada runt HFT-datorerna intradag längre. Börsen är i princip ett nollsummespel. Citerar mig själv:
“Den samlade nettovinsten på börsen är summan av alla utdelningar minus summan av alla nyemissioner. Resten är ett pyramidspel, som bygger på att det finns en Svarte Petter som du kan sälja till och som får sitta med den potentiella framtida förlusten.”
När HFT-handeln uppenbarligen drar in stora vinster för datorernas ägare, så måste någon annan stå för förlusterna. T ex HQ. Eller småsparare som stoppar in pengar på börsen via fonder och pensioner. Frågan är snarare om inte HQ:s misslyckande bara är toppen på isberget och att Hagströmer & Qviberg bara är de första att utlösa sin stop-loss utan att försöka smyga problemet under mattan. Starkt i så fall.
HQ ställer nu in sin nyemission för att täcka förlusterna och säljer istället sitt fondbolag till sfärens maktbolag Öresund.
Alla småträjders där ute bör ta sig en funderare på HFT-handelns påverkan på tradingen. Handlar man över dagar och veckor istället för över minuter och timmar spelar det antagligen mindre roll, men frågan är hur en manuell intradag daytrader skall klara sig på sikt.
Man kan också fråga sig varifrån HFT-handelns vinster skall komma när alla manuella intradagträjders gett upp och slutat vara mjölkkor. För om vi en dag får se all daytrading ske mellan olika HFT-datorer, så kommer programvarorna i netto att inte gå med vinst längre utan bara flytta vinster från sämre algoritmer till bättre.
Bloggrannen Cristoffer Stockman har mer om HQ, och lär väl kommentera dagens besked om försäljning av fondbolaget framöver. Mats Qviberg själv svarar för övrigt på frågor i en artikel hos Avanzas Placera.nu.
Tillägg: Även bloggrannen Diversifierad skriver om HQ, och fick rent av en av sina frågor besvarade av Qviberg hos Avanza, men det är ännu mer intressant att se vilka frågor man valde att inte svara på. Diversifierad har tyvärr bränt sig på HQ-aktien idag.
Samtidigt finns t ex arbitragemöjligheterna i PA Resources (OMX:PAR SEK, OSE:PAR) kvar via teckningsrätterna, men så ligger inte bolaget heller på Large Cap-listan och kanske än så länge inte drabbas av HFT.
11 kommentarer
Cornucopia,
Du skriver: "…utan bara flytta vinster från sämre algoritmer till bättre". Är det inte så det alltid har varit?
Hälsningar,
GeneClark
Visst, men än så länge kan HFT mjölka manuell handel. Frågan är hur länge den manuella handeln kommer finnas kvar i mjölkbara volymer. Attraktiviteten med HFT kan med tiden minska när HFT till slut bara handlar med sig själva.
Tack för att du skriver om denna hemska mjölkning.
En anekdot:
När min far var student i Lund på fyrtio-femtiotalet fanns två börser eller liknande handelshus där. Vid något tillfälle köptes något för tjugofem-femtio öre mer på det ena stället än det såldes på andra. Hans kompis började med en krona och gick fram och tillbaka hela dagen och tjänade sig tydligen en bra hacka innan prisskillnaden blivit mer känd.
Skattesystemet var för övrigt mindre utvecklat på den tiden.
De offentliga studiestöden hade inte tillkommit, så de fick vara kreativa istället för att festa eller ha eget rum som hans några år yngre vänner kunde. Att jämföra med din kommentar om EU:s barnarbetsförbud.
/gurrapurra, ofrivillig fondsparare
Att möjligheten finns att kortsiktigt hålla på och köpa/sälja på börsen är såklart helt vansinnigt i sig, och sen att låta datorer med matematiska algoritmer stå för besluten är vettlöst utan dess like. Varför startar man ett aktiebolag? Inte är det för att ett antal maskiner ska få hålla på och spekulera i företagets aktiekurs. Förhoppningsvis kommer denna idioti i slutändan att leda till det som jag förespråkar som en lösning på all kortsiktig spekulation som orsakar instabilitet i marknaden, nämligen att tvinga alla som köper en aktie att äga den i minst 6 månader, eller kanske mer ändå. Med all säkerhet skulle detta också förebygga bildandet av s ka spekulationsbubblor på börsen.
Finns det verkligen någon som blivit "rik" på att daytrada (även innan datorhandeln drog igång)?
Ja.
Men man skall inte feltolka det hela. Taleb skriver bra om det i The Black Swan. Om 100 000 personer försöker handla på börsen kommer några av dessa lyckas fantastiskt bra. Det är det man får höra talas om. De tysta bevisen i form av alla som misslyckats får man aldrig höra om.
Man skall alltså inte blanda ihop de som lyckas med skicklighet, utan det kan lika gärna röra sig om tur. Skickligheten ligger i att om man hade tur sedan lyckas behålla pengarna utan att förlora dem lika fort igen.
Till Cornucopia: Sysslat med daytrading i 10år och inte märkt att det skulle blivit svårare sedan HTF kom in i bilden. Självklart har scalping blivit omöjligt med de minskade spreadarna och ökade HTF handeln men känns som om jag med råge tagit igen det på den övriga handeln.
Till Anonym: Ja det finns många som blivit det men säkerligen rätt få i förhållande till hur många som försökt. Mina 5 första miljoner drog jag i princip enbart på daytrading.
Är börsen verkligen ett nollsummespel som du skriver? Dåliga företag slås ju ut och bra företag kommer in? Din teori gäller ju bara om börsen hade varit stängd?
Det är verkligen så. Sedan skall man lägga till uppköp och dra ifrån konkurser, men principen kvarstår. Krävs kanske lite tankearbete bara.
Utvecklade det i kommentarer som nu är borta för tillfället (tack Google). Tänk dig att det finns ett företag, två aktiehandlare A och B.
A stoppar in 10MSEK i företaget via nyemission. A säljer senare alla aktierna för 20 MSEK till B.
A har nu en vinst på 10 MSEK, men B har stoppat in 20 MSEK.
Går bolaget nu i konkurs förlorar B 20 MSEK, men A sitter med 20 MSEK, varav 10 MSEK är vinst.
Totala förlusten för samhället A+B är de emitterade 20-10=10 MSEK.
Hade företaget delat ut 10 MSEK i utdelning hade förlusterna blivit noll för A+B. Hade företaget delat ut 11 MSEK hade A+B faktiskt gått med vinst.
Jag har inte tänkt på börsen som ett nollsummespel förut, men det verkar väldigt rimligt. Lätt att förledas att tro något annat i tider när utdelningen är minimal i förhållande till kursuppgången, som drivs av lånade pengar.
Cornu> Att du ens i samma inlägg tar upp HFT problematiken samtidigt som du talar om HQ:S trading förlust gör det hela mycket förvirrat.
Vi vet alla att HQ tidigare under 2 kvartal då man gjort vinstvarningar skyllt det hela på HFT och sämre förutsättningar för deras trading. Vad som numera står solklart (och det förvånar mig att det gått dig förbi) är att det inte haft någonting alls med förlusterna att göra. Man förlorar inte hundtratals miljoner på att det finns HFT där ute, möjligen har man en något sämre intjäningsförmåga. Naturligtvis är det den största skandalen på mycket länge att Qviberg känt till hur illa det varit ställt men valt att hoppas på det bästa under tiden då han gjort sitt bästa för att vilseleda aktieägarna och vinna tid.