Som bloggen skrev för två år sedan är det nu bekräftat att strömingstjänsterna av film och teve skjutit sig själva i foten via sitt egna innehåll. Folk vill helt enkelt inte betala för sju olika strömningstjänster och de så kallade piratnkopiering stiger nu. Ljudtjänsterna är fortfarande relativt förskonad, men i takt med att även exempelvis Spotify och Apple Music skapar eget innehåll så kommer piraterna återvända även där.
Disneys Alladin |
Under en period så dödade nästan Netflix piratnedladdningarna, men sedan ville film- och teveproducenterna ha en större del av kakan och alla skulle starta sin egen strömningstjänst där man exklusivt lägger det egna innehållet. Mest typiska exemplet är Disney+, som nu är den enda vägen man kan se på Marvels filmer och teveserier, samt Star Wars, samt förstås Disneys tecknade filmer. I takt med att bjässen köper upp fler film- och tevebolag kommer allt mer plockas bort från övriga tjänster.
I sig visar detta att Netflix strategi med eget innehåll på sätt och vis var rätt, eftersom givet tangentens riktning kommer till slut Netflix inte ha något externt innehåll alls när det istället finns 573 olika streamingtjänster. Men barnet åkte ut med badvattnet.
Folk har helt enkelt ingen lust att betala för sju olika abonnemang, särskilt som det är lätt att missa att avbeställa i tid om man bara försöker snika åt sig en månad här och där. Den tid när Netflix kunde agera någon form av portal är över, om den alls egentligen fanns.
På sikt kommer det bli allt ovanligare med megasuccéer när dessa kommer vara knytna till någon enskild streamingtjänst istället för att via tablåteve spridas över hela världen. Det kanske inte är så konstigt att t ex Big Bang Theory lagts ner. Förvisso hade väl serien för länge sedan hoppat över hajen, men när den samtidigt varit stenhårt begränsad i streaming så har folk helt enkelt antingen laddat ner den som pirater eller tittat på något annat.
Nu har ju även Spotify börjat med eget innehåll, initialt med poddar man köpt exklusiviteten för, t ex Joe Rogan. Men hur många ljudtjänster kommer allmänheten ha lust att betala för när olika tjänster kapar åt sig olika högprofilinnehåll?
Musiken är åtminstone generellt tillgänglig från samtliga tjänster, och piratkopieringen är därmed fortfarande låg för musiken. Men tids nog kommer väl ljudtjänsterna även försöka kapa åt sig exklusivitet för vissa artister eller rent av skapa eget exklusivt innehåll.
Som därmed kommer piratkopieras.
I en artikel hos Medium framgår det att 2006 stod fildelningen för 70% av Internettrafiken, 2011 stod fildelningstjänsterna för 19% av trafiken och 2015 endast 3%. 2018 vände fildelningen upp igen. Att konvertera strömmande innehåll till nedladdningsbara filer har ökat i popularitet med 1390% mellan 2016 och 2019. Förvisso kan det i sin tur handla om att allt mer innehåll idag bara finns strömmande, t ex innehållet på Apple TV+, Amazon Prime eller Netflix, vilket kanske bara understryker poängen. Idag ska 24% av Internettrafiken vara piratkopiering, dvs tillbaka på nivåer högre än 2012 och Netflix stora genombrott globalt.
Inom en överskådlig framtid ser det inte ut att ske någon konsolidering av strömningstjänsterna, utan istället blir de hela tiden allt fler. Och med det kommer piratkopieringen att fortsätta öka.
Huruvida den stigande piratkopieringen innebär några förluster för branscherna är en annan fråga. Kunderna får inte mer pengar att lägga på streamingtjänster bara för att de slutar piratkopiera. Vill man få slut på den stigande piratkopieringen behöver strömningstjänsterna antagligen börja dela sitt innehåll inbördes.
41 kommentarer
Streamingtjänsterna lämnar fortfarande mycket att önska. Jag ville tex följa diverse friidrottsgrenar i OS. Discovery+ hade ensamrätterna i Sverige så jag tecknade ett tillfälligt abonnemang där. Jag förutsatte att det skulle vara enkelt att se utvalda grenar i efterhand, men icke. Allt laddas upp i 3-timmars klipp med allt blandat. Man får själv leta upp i tablån hur dags eventet gick och översätta till tiden i avsnittet. Ingen exakt vetenskap och jag lyckaes två gånger pricka in prisutdelningen som visas strax efter. Spoiler.
Appen på TVn var helt värdelös då man inte kunde hoppa/spola godtyckligt utan endast sätta hastigheten till 2x, 4x osv till 32x. Bilden följde dock inte med. Kan inte tänka mig att någon valt Discovery+ som leverantör om det inte var för ensamrätten…
Ryktet säger att man hittar torrents för individuella grenar om man nu ska jämföra med de illegala alternativen
Kan bara hålla med. Tjänsten är katastrofal på appen på TVn.
Hur man kan utsätta miljontals människor för det gränssnittet är inget annat än inkompetens.
Eurosport var magiskt bra på detta med vinter-os.
Jag delar din besvikelse…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håller till 100% inte med. Hushållet har njutit minst 8 timmar per dag Discovery+ via LTE utan minsta problem på en hyggligt ny Smart TV. Att man därtill får en superb produktion, duktiga kommentatorer och serien Olympiska Betraktelser var väl värt 129 kr! Ännu ett argument att slimma Public Service.
Skulle man kunna tänka sig en framtid med två eller tre stora streamingtjänster, där priset är tillräckligt lågt för att i princip alla har råd med en och de flesta med båda?
Problemet är väl att inget företag kommer nöja sig med status-quo där de äger en fix andel av marknaden. De kommer vilja plocka fler kunder och kunna motivera högre priser än konkurenterna.
En oligopol-terrorbalans kanske?
Branschen kanske inser att det är ohållbart och inför en modell där allt material blir tillgängligt för alla streamingtjänster efter en tids ensmrätt, lite som det fungerat med biografer och köp/hyrfilm tidigare.
Ett alternativ kunde kanske vara ett öppet protokoll för att distribuera digitalt content. Standardiserad metadata för enkel indexering och hantering i öppen mjukvara. Finns väl redan någon form av APIer som tex Google oh Apple TV använder för att kunna dra in content från flera olika källor direkt i hemgränssnittet.
I dagsläget är det väl betalningen som skapar problem. Mellanhänder som ska ha betar av kakan utan att tillföra något väsentligt. Personligen tror jag på den av bloggaren ofta bespottade kryptovaluta-sfären. Decentraliserat system med möjlighet för micro-tanskationer är tekniskt redan löst. Dammet måste bara lägga sig och en de facto standard sättas.
Kanske det dyker upp en meta-tjänst som Readly för tidningar.
Vad bra, att betala för streamingtjänster innebär mest att donera pengar till USA jämfört med piratkopiering.
Streaming handlar om att ha den bäst fungerande tjänsten och där ligger Netflix och Viaplay/Nent väldigt bra till.
Viaplay satsar på att bli störst i Europa vilket verkar vara en rimlig bedömning då de har Europas bästa tjänst.
Då har de glömt att de behöver innehåll. De har tappat Serie A och La Liga, åtminstone skakat till angående Premier League och nu tappar de Champions League. Samtidigt vill de ha samma pengar i ersättning… F1 är fortfarande premium, får se om det är kvar nästa år?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
De har content och har nyligen släppt deras första polska produktion i landet.
Vad gäller PL, La Liga och Serie A föredrar jag de sistnämnda men PL är kung i sammanhanget så de sitter på starkaste kortet.
Jag killgissar att ökningen i piratkopiering beror på ökad penetration av fast bredbandsuppkoppling i mindre rika delar av världen, ex. Kina.
I övrigt så instämmer jag i analysen om vart strömningsbranschen är på väg.
Det sker en konsolidering i branschen så aktörerna kommer inte bli fler. I US har Discovery AT&T WarnerMedia slagit ihop sina påsar. Än så länge har de inte lyckats bygga en plattform som håller måttet rent tekniskt.
Jag gissar att du gissar.
Du har sannolikt helt rätt. Det börjar bli lite väl fragmenterat.
I takt med att fler strömningstjänster startat upp har de samtidigt blivit sämre.
Netflix är ju fortfarande den tekniskt sett bästa tjänsten, men som du säger så tappar de material. De producerar iofs en hel del och deras tendens att ge kreatörerna fria tyglar gör att mycket faktiskt är riktigt bra.
Disney har egentligen väldigt lite material för vuxna, om man inte är väldigt nostalgisk, och om man som jag inte är en stor fan av superhjältar, samtidigt som det mesta nyproducerat som kommer från disney numera är ganska mediokert…
Viaplay har bara uselt med innehåll. 129:- i månaden för vad som känns som 20 filmer. Är man intresserad av livesport är de dock jäkligt bra, det har de fått kläm på.
Discovery+ har ju verkligen tappat bollen. Ingen fantasi alls när det kommer till hur man ska hantera nåt så stort som OS. Varken live-sändningarna eller hur de presenterat eftersändningarna har ju varit särskilt lyckat.
Men förutom livesport finns det annat man kan livesända, inte minst konserter, där finns en stor potential tror jag.
Amazon då? De har ju ekonomiska muskler om så skulle behövas.
Lord of the rings, The man in the high castle…
Amazon har 97% skräpproduktioner typ action sci fis från 80-talet.
De kvarvarande 3 procenten är Grand Tour, The Expanse och Clarksons bondeliv där de nu spelar in andra säsongen. Bara de tre procenten är bättre än hela Netflix sortiment genom tiderna.
Turlas. Finns hur många serieproduktioner som helst hos Netflix som snittar över 90 procent på Rotten så kvalitet finns det i överflöd.
En del nya orginalserier på Viaplay som är kanon iofs. Typ Thunder in my heart.
Det blir dessutom klart förvirrande när serier som produceras i USA av en tjänsteleverantör inte återfinns i samma varumärkes streamingtjänst här i Norden, utan har köpts upp av någon annan lokal tjänst. Råkade ut för det själv med en serie som producerats av HBO, men som här i Norden bara gick att se om man hade Viaplay.
Blir ju klart meckigt när man måste ha en tredjepartstjänst för att hitta vilken tjänst som strömmar det material man vill se. Men som det är nu så tvingas man ju att besöka tjänster som Vodeville eller Playpilot, för att klura ut vem som har vilken film/serie. Och ibland finns den inte hos någon, utan då är det bara att köpa DVD/Blueray som gäller (om man vill hålla sig på rätt sida av lagen).
Instämmer. Det känns så uppenbart att det injiceras extra mellanhänder.
Att kopiera streaming är väl ganska enkelt. Jag ville spela in ett avsnitt från SVT:s nyhetssändning, för att kunna spara det. Då SVT har något specialformat, har det aldrig gått att ladda ner det på vanligt vis.
Men jag hämtade hem ett program som heter Cam Studio, som spelar in vad som visas på skärmen, så var det löst. Det finns en uppsjö av liknande program och jag tog bara ett ur högen.
Om det är på Svtplay kan du använda svtplay-dl. Att spela in sin skärm är en riktig ghetto-lösning.
Enda lösningen som inte är piratkopiering är att sluta med abonnemang och ta betalt för faktisk konsumtion. Då kan skaparna återta lite makt, och kanalerna minska lite i betydelse, och man behöver inte ticka på med 17 abonnemang.
Men för att det ska hända behöver en realtidsmarknad för access till och avräkning av content skapas, och det är väl inte snutet ur näsan precis.
Jfr hur teleoperatörer låter andra använda deras nät, s.k. Roaming.
Kommer aldrig hända i någon större omfattning för då kommer ingen titta på de 95% undermåligt skräp som produceras som fyllnadsmaterial. Spelar liksom ingen roll hur billigt det blir att titta på t ex de senare Marvelfilmerna, skräp är skräp. Det skulle vara om man fick betalt då…
Om man ens misstänker att man bara vill ha en månad så är det bara att säga upp den direkt efter köp. Du får ändå titta på den månaden man betalar för.
Om man ens misstänker att man bara vill ha en månad så är det bara att säga upp den direkt efter köp. Du får ändå titta på den månaden man betalar för.
Vi har 5 streamingtjänster + tvångs-statskontrollerad-TV. Tvångs-TV är raderad från TV'n då det bara gör mig ledsen och får mig att tappa hoppet för Sverige.
Men jag håller med om att det är dyrt och man får ändå inte allt man hade önskat. En VPN-lösning behövs i de flesta hushåll.
Och SNL går inte se här öht. Fortfarande förbluffad över detta. Hade nog betalat 100kr/månad bara för att få SNL.
Det går att se hos Allente (Viasat/Canal Digital) via CNBC.
Allente? Aldrig hört talas om, måste kolla upp! Tack!
Min gissning är att abonnemangsmodellen kommer gå i graven. Lifetime value på en streamingkund är horribelt om man räknar in utveckling och marknadsföring.
Content lämpar sig bäst för mikrobetalningar. Låt användaren se 30 min av filmen kostnadsfritt och fråga sedan om hon vill se resten för 9-29kr. Sälj serier för 9kr/avsnitt.