Efter ett och ett halvt år av olika omfattande rekommendationer och restriktioner på grund av Wuhan-pesten Covid-19, så går det att se permanenta förändringar i samhället och den kultur som mänsklig interaktion utgör. Pesten har pågått tillräckligt länge för att i grunden ändra en del beteenden. En spaning nedan.
En av många permanenta förändringar – avskaffade kontanter |
Givet tillräckligt lång tid så ser vi antagligen permanenta förändringar i samhället på grund av Wuhan-pesten. Arton månader är tillräckligt för att skapa nya vanor i samhället.
Till en början har många butiker avskaffat kontanter under pesten, eftersom dessa anses smitta, vilket det tydligen inte gör att alla pillar på samma knappar på kortterminalen. De här butikerna kommer knappast återinföra kontanter och frågan blir om man nått kritisk massa. Själv har jag noterat att jag inte använt kontanter i stort sett alls under pandemin, då jag föredrar helt kontaktlös betalning med min Apple Watch och Apple Pay, vilket generellt gör att jag inte ens behöver knappa in min kod i terminalen, än mindre ens fiskar med kort.
En andra effekt verkar vara att det där med fysiska framträdanden verkar vara något vi klarar oss utan, och frågan är om konferenser, kongresser, föreläsningar etc någonsin kommer nå samma nivå som tidigare. Jag har inte fått en enda bokning via Författarcentrum i höst, efter att tidigare bokningar från innan pesten rullats igenom. Vid en kontroll med FC om det bara är jag, så var beskedet att det gällde alla. Trots att restriktionerna är lyfta bokas helt enkelt inte författare för föreläsningar längre. Det gäller antagligen även andra skrån – efter ett och ett halvt år utan framträdanden kan åratal av varumärkesbygge vara bortkastat då föreläsningar leder till nya bokningar av föreläsningar, givet att man är bra. Bokas inget, så kommer man inte heller få några nya bokningar. Jag har väl gått från 10-20 olika föreläsningar om året till nu noll, även om en enda föreläsning finns inbokad för Elmässan, som rullats framåt. 2019 hade jag sexton föreläsningar, plus ett antal andra framträdanden. 2018 höll jag tjugoåtta föreläsningar. I höst är jag nere på ett och för 2022 har jag noll inbokade. Då brukar framförhållningen på bokningar vara runt sex månader. Omsättningen för bolaget har gått från 6% 2019 till 3% 2020 till kanske 1% för 2021 och 0% år 2022. Ingen katastrof då jag har andra ben att stå på och föreläsningarna alltid varit en bisyssla, men hur går det för heltidsföreläsare, moderatorer etc?
Frågan är om ens allmänheten längre är intresserad om inte ens arrangörerna är det? Har arrangörerna helt enkelt gått omkull eller lagt ner, så det blir inga mässor, konferenser, kick-offer eller kongresser framöver?
En tredje effekt jag noterat är att folk inte längre skakar i hand, inte ens vi fullvaccinerade. Man har börjat hälsa på distans. I början av pesten brukade man säga något om detta, men nu sker det i tyst underförstådd överenskommelse. Möjligt att det återvänder, men än så länge uppfattar jag det inte så. Dock verkar kramarna återvänt mellan vaccinerade nära familj och vänner.
För det fjärde har mångas resvanor ändrats, både i mönster och färdmedel. Frågan är i vilken utsträckning folk kommer gå tillbaka till tidigare resmönster? Om de reser alls. Särskilt jobbpendlandet och jobbresorna har förstås förändrats rejält för den välbeställda medelklassen med jobb där man kan jobba på distans.
Vilket blir en femte spaning. Många har vant sig vid distansarbete. Kommer de vilja gå tillbaka till att jobba på kontor. En observation här är att för de där arbetsgivaren plockat in personalen på deltid till kontoret igen, så blir det väldigt låg produktivitet och väldigt hög social nivå. De anställda snackar och umgås privat, istället för att jobba när de väl är på arbetsplatsen, som en sorts heltidsfika. Naturligtvis är det en ledarskapsfråga, men det kanske är svårt att kombinera distansarbete med kontorsarbete, utan det blir antingen eller? Och alla kommer inte vilja gå tillbaka till jobbpendlingens helvete.
För det sjätte har nu folk vant sig vid distansmöten och vet när det fungerar och hur det fungerar. Tekniken har länge funnits där, men har nu fått ett riktigt genombrott. Kommer affärsresorna någonsin återhämta sig till den forna nivån? Naturligtvis kommer det förekomma affärsresor, men knappast lika mycket.
Ett och ett halvt år är lång tid. Det kommer innebära permanenta förändringar.
Kommer konsumtionstemplen återhämta sig eller har många permanent vant sig vid att handla online? För egen del handlar jag definitivt saker online idag, som jag förr köpte i butik. Det sparar tid, och enda gången man faktiskt måste till butik är när det är tidspress eller för vissa tunga bulk- eller färskvaror som inte skickas med posten, åtminstone inte till rimliga priser.
Pandemin har antagligen skyndat på en del teknikskiften likt distansarbete och videokonerenser, som på grund av människans och organisationers inbyggda konservatism annars dragit ut på tiden. Det blir svårt att rulla tillbaka bandet.
Men vi får se hur det ser ut när vi kommer ut ur pesttunneln.
79 kommentarer
Jag är i en situation med småbarn (varav en med misstänkt ADHD) hemma där det helt enkelt inte funkar att jobba hemifrån. Inte alls. Nån gång när jag ändå var tvungen att vara hemma fick jag gömma mig ute i garaget för att ta videomöten. Det måste finnas många andra som av olika skäl helt enkelt inte kan vara lika effektiva hemma som på kontoret.
Ja det är rätt många som inte har optimal arbetsmiljö och utomlands har många inte ens tillförlitligt internet hemma. Vart ska man ha fysiska kundmöten mm om alla jobbar hemma?
På jobbet kör vi med Regis dit man kan åka och jobba (sk coworking).
Pratade med en handläggare på f-kassan som jobbade hemifrån och hade en dotter som gnällde på henne hela tiden. Inte helt optimalt heller.. i det här fallet var det inget känsligt samtal men det kunde ju varit det och blir man utsatt för myndighetsutövning kan man nog begära att handläggaren ska få chans att prata ostört.
Jag fattar inte, går inte barnet i förskola/skola? Och har det fritids efteråt? Lägg viktiga möten och hårt jobb på förmiddagen och var mer flexibel efter 15 tiden så kanske hemarbetet funkar.
Utan att gräva ner oss i detaljer så, nej, de är inte på förskola 100% av tiden jag jobbar, bl.a pga coronaregler på förskolan som gör att man stundtals haft två friska barn hemma för att någon av dem har minimala restsymtom från en förkylning som gick över för en vecka sen. Lägg till ett jobb där det kan uppstå oförutsedda och akuta situationer som kräver hög nivå av kognition för att lösa så blir det inte bra. Även om den andra föräldern är hemma och ser till barnen så är det inte en bra arbetsmiljö. Det finns en anledning att de flesta nog skulle tycka det var en dålig idé att förlägga sitt kontor på ett dagis..
Låter som att du vobbar istället för att vabba? Då är det självvalt. Förskolan kan inte heller vara för petiga, skaffa läkarintyg och håll under näsan på dem så löser det sig. Kontakta kommunen annars, det har nämligen lättats på hur de ska hantera barn med kvarvarande symptom. Barnomsorgen ska vara öppen för att just covid inte ska påverka alla yrken. Kämpa!
Må så vara men det är enkelt bara på pappret. Kommunen kan inte alltid spotta fram mer förskoleplatser eller personal.
PerP: Alltså, hur hade du gjort om ni inte jobbade hemifrån men barnen var hemma pga lite rinnsnuva? Det som inte funkar är väl att friska barn ska vara hemma…
Nöjesresorna kommer säkert minska en del jämfört med hetsen innan covid. Säkerligen kommer populära länder ha som krav att man är vaccinerad och/eller nyligen testad vilket kan få en del att dra sig ur. Ett uppsving för svenska semestermål en tid framöver kanske?
Glöm det, åkte just till Kroatien med fullbokat plan och det är nog mer eller mindre fullsatt här. Vi kör lite låg profil för oss själva på all-inclusive själva så troligen inte högre risk än hemma.
Är på bilsemester i Europa. Har tagit mig ner genom Danmark, Tyskland, Österrike, Slovakien, till Kroatien där vi hyrde ett hus för 12 personer som vi bjöd in i en vecka. Nu är vi så långsamt på väg tillbaka, via Garda och Como i Italien, sen Schweiz och Champagne på ett ungefär. Sista delen beror på restriktioner och vad vi känner för. Blir 4-6 veckor på resande fot iaf. Hittills har det varit en lysande semester. Noterar att i utlandet måste man ha mask på sig när man går in någonstans. Mask on sir!
Missade att vi är i Venedig just nu. Stannar bara två nätter. Kul att ha varit där men det är lite som Las Vegas, man åker bara dit en gång, och två nätter räcker mer än väl.
Kompenserar lite för att förra året bara blev Gotland…
Noterar vidare att det var bara på ett 5-stjärnigt hotell i Tyskland som vi behövde visa covid-pass, samt på en obskyr asiatisk restaurang i Österrike. Hur konstigt är inte det… Nästan ingen är intresserad av covid-pass någonstans.
Ett stort skifte som är att teknikplattformar som Google, Facebook och Youtube blivit mycket mer aktiva med att styra innehållet i de budskap som förmedlas. Vi är bara i början av det här skiftet och ingen vet hur det kommer att sluta.
Licens för att surfa på nätet?
Censur?
Mjae, det kommer såna förslag emellanåt men det lär bli väldigt svårt när det kommer till genomförande. "Information want to be free" är närmast en empirisk naturlag i klass med termodynamikens andra huvudsats.
Det vete sjutton om det skall kallas "censur". Det liknar mer "renlärighet" som kyrkorna hållit på med. Påve och antipåve eller ikonoklaster och ikonoduler – nåt sånt. Folk är hopplösa med att hela tiden hålla på och klumpa ihop sig runt alla möjliga hugskott.
Jag är spänd på att se hur ekonomin utvecklar sig under hösten. Tror det är många som räknat med att alla restriktioner kommer försvinna och allt blir som vanligt igen, nu när majoriteten är vaccinerade.
Samtidigt så kommer signaler ifrån både Israel och Island, om kraftigt stigande grad av smitta. Detta trotts att båda länderna har vaccinationsgrader som vida överstiger vad vi kommer nå i Sverige.
Israel, kör nu med en tredje dos. Vi borde vaccinera grupp 5 här (barnen). Sveriges vaccinationsstrategi är pinsam. Öka rörligheten och bannlys anti-vaxers för att skydda riskgrupper. I turistorter är en arbetslöshet på 20% inget man inte kan förstå
Israel 1 dos 64.1% 2 doser 59.6%
Island 1 dos 77.1% 2 doser 71.5%
Sverige 1 dos 63.6% 2 doser 43.4%
Bannlys! Tänk en gång till för det är ord som vandrat genom historien och du, likväl som jag, vet vart det kan sluta. Låt var och en fatta sitt individuella beslut som vuxna individer!
Putte: Enligt Islands egen statistik är 93% av befolkningen över 16 år vaccinerad med minst en dos och dryga 85% är fullvaccinerade.
https://www.covid.is/statistical-information-on-vaccination
Enligt OurWorldInData, så ser det ut så här:
Island: 1 dos – 80.8%, 2 doser – 75%
Israel: 1 dos – 66.8%, 2 doser – 62%
Sverige 1 dos – 64%, 2 doser – 44%
https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=People+vaccinated+%28by+dose%29&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=ISL~ISR~SWE
Jag tog bara översta från google. Det är andel av befolkningen 2 dagar sedan "mina"siffror.
https://g.co/kgs/B1qVAB
Googlade och svarade endast pga att jag läste meningen "… båda länderna har vaccinationsgrader som vida överstiger vad vi kommer nå i Sverige…." Kände att jag fick reagera lite
Israel tvekar att öppna skolorna i höst:
"Amid a continued rise in serious coronavirus cases, it was “impossible to say for sure” if the school year would open as planned on September 1, suggesting that a lockdown could be implemented over the High Holidays next month.
We really don’t want to get to a lockdown. We’re trying all the steps not to reach that place, but in a certain situation where there is a heavy burden on the health system to the point of fear of its collapse, there will be no choice."
We do plan to open the school year on September 1, but it is impossible to say for sure. After the High Holidays, we want the education system to be fully active, with in-person studies, and we need to be prepared for that,” he said."
Tidskriften Lancet skrev om Covid´s påverkan på patienternas IQ:
"People who had recovered from COVID-19, including those no longer reporting symptoms, exhibited significant cognitive deficits versus controls when controlling for age, gender, education level, income, racial-ethnic group, pre-existing medical disorders, tiredness, depression and anxiety. The deficits were of substantial effect size for people who had been hospitalised (N = 192), but also for non-hospitalised cases who had biological confirmation of COVID-19 infection (N = 326). Analysing markers of premorbid intelligence did not support these differences being present prior to infection. Finer grained analysis of performance across sub-tests supported the hypothesis that COVID-19 has a multi-domain impact on human cognition."
Det har också kommit fram att gravida har en förhöjd risk för medelsvår eller svår covid, liksom personer med fetma. Det spelar alltså mindre roll, om bulan på magen innehåller en bebis eller en fettklump.
Covid är ett mutationsbenäget virus och ett stort antal ovaccinerade människor i fattigare länder utgör ett gigantiskt reservoar för viruset som kan då mutera fritt.
Det är skrämmande data, men hur vet vi att inte vaccinet påverkar intelligensen på samma sätt? Själv ska jag försöka bli bättre på att tvätta händer…
Dr Mercola, en alternativmedicinsk läkare i USA, påstår allt möjligt negativt om covid-vaccinet, dvs han är en super-spreader av "covid misinformation". Han påstår bl a att covid-vaccinet förändrar vårt DNA och gör våra kroppar till covid-virus fabriker.
Sky news berättar om den brittiska studien om lägre IQ efter covid, det kan möjligen bero på andningssvårigheternas eller den höga feberns påverkan på hjärnan.
"After controlling for factors including age, sex, first language and education level, researchers found those who had contracted COVID saw the greatest underperformance on tasks requiring reasoning, planning and problem-solving compared to those who had not had the virus.
The study said: "These results accord with reports of long-COVID, where 'brain fog', trouble concentrating and difficulty finding the correct words are common."
Låter som en biverkning av ansiktsmask
Okej, så sänkningen av IQ drabbat alltså främst dem som fått svår covid-19 som krävt sjukvård. En snabb skumläsning gav att folk drabbade av covid-19 i allmänhet blivit dummare.
Well jag brukar alltid bli korkad under förkylningar… Gjorde menas test online någon gång när jag var hängig och kände mig riktigt pantad och landade på 100, dvs medel. Då förstod jag varför världen ter sig som den gör…
Mensas (ja, jag är förkyld) 🤣
Björn. Jag brukar känna mig ganska lobotomerad när jag är förkyld. Som tur är så händer det väldigt skällan numera.
Sällan ska det stå, förstås. Lobotomin är redan ett faktum.
Folket kanske var dumma redan innan Covid?
Jag hade pesten i oktober förra året och jag kände mig faktiskt så "hängig" att jag var tvungen att prova ett Mensas test någon månad efter återhämtning.
Det var dock samma resultat utan en enda poäng i avvikelse. Nu nästan ett år senare är jag fullt återhämtad psykiskt och fysiskt men det kändes inte helt rätt förrän årsskiftet ungefär. Även om det inte var något katstrofalt.
Har inte haft pesten än vad jag vet och är nu dubbelvaccinerad, men har inte tagit Mensas test igen (136 på förra). Noterar dock att Mensa är en förening utan vidimerad vetenskapligt grund, så man bör inte fästa för stor betydelse vid deras test. Det är mer ett sätt att erövra dina pengar, precis som vilken skojarfirma som helst.
Lustigt. Wechsler FRT-A och FRT-B som Mensa använder på sina riktiga test är samma som psykologer använder och testet rättas och bedöms av en psykolog. Iq är väletablerad inom psykologin. Helt okontroversiellt.
Sedan går ju Mensas test bara till 135.
Vaccinationen i sig är ett intelligentstest. Dessutom kan man lika gärna spekulera att intelligensen höjs.
Hur menar du nu? På vilket sätt är vaccination ett intelligenstest? Är du pro-vaxxer, anti eller bara sunt skeptisk?
Gruppen ovaccinerade som blivit sjuka hade som kollektiv grupp förstås lägre iq från första början, jämfört med gruppen som vaccinerar sig. De har alltså inte fått lägre iq än de hade innan.
En covid-superspridare i Ryssland smittade viruset vidare till 1 500 personer. Personer med ursprungs-covid från Wuhan smittade viruset vidare till 2-3 personer, medan en person delta-varianten sprider viruset vidare till 5-6 personer.
Är mkt tydligt att du INTE har en egen uppfattning utan bara lyssnar till auktoritet utan att tänka själv.
Superspreader-fallet i Ryssland finns beskrivet på många nyhets-sajter på nätet. Delta-varianten är också känd för att smitta väldigt lätt.
Watcher. Nyhetsbyrån TASS i Ryssland har skrivit om covid-superspridaren:
МОСКВА, 7 августа. /ТАСС/. Один человек в России заразил новой коронавирусной инфекцией сразу 1,5 тыс. человек, это максимальный случай суперраспространения, зафиксированный в стране, сообщил ТАСС руководитель филиала Государственного научного центра вирусологии и биотехнологии "Вектор" Роспотребнадзора в Екатеринбурге Александр Семенов.
Ja, som sagt, det skrivs och sãgs mkt som alltid genom historien. Frågan är ju källan och i vilka syften. Man kan ju inte bara ta saker och ting som 100% säker info bara för en auktoritet, nyhetsbyrå, läkare eller kändis säger något eller levererar info.
Superspridaren kan ju vara någon som inte duschar eller tvättar sina kläder särskilt ofta, så att han kanske har en "aura" av Covid runtomkring sig? Kanske någon som gillar att kramas och skaka hand ovanligt mycket och som sjunger och skriker mycket?
Eller tvärt om! Det kanske är nån som är superfräsch, duschar varje dag, borstar tänderna och har vaccinerat sig med det ryska vaccinet – sen levde han som vanligt trots att han var "lite förkyld" – han hade ju tagit östvärldens bästa vaccin…
Hög musik som får folk att överrösta varandra på krogen sägs vara en riskfaktor för covid-spridning.
Var igår på ett superspridarevent i Venedig. Supertrångt i gränderna med horder av skränande fulla ungdomar som klängde på varandra. Klart att det går upp då.
Venedig! Så underbar plats!
Hej redaktionen, kan du inte intervjua grundaren av Kontantupproret på bloggen? Vore spännande läsning. Tack för bra inlägg.
Ordförande som samtidigt jobbar för värdebolagen? Känns oseriöst…
Min spaning är att det kommer att bli cykliska beteendemönster, tex kommer många nog att passa på att resa när det ges möjlighet under öppnare tider.
Vi kommer med andra ord bli periodare i olika former.
Likadant med krogbesök, kan bli hårdfestande befolkning på somrarna och torken på vintern!
Sen skulle jag vilja veta om de som skriker högst om vaccintvång etc verkligen menar allvar? Det är ju i sådana fall en mycket mer oroväckande utveckling än själva spridningen av viruset (men det är ju en annan fråga)
Vaccintvång är vanskligt, jag tycker inte att någon ska tvingas att bli vaccinerad mot covid eller någonting annat, heller. Men de kanske inte bör jobba i vården i så fall och det kan man inte göra så mycket åt. Vaccination eller inte måste vara varje persons eget val, anser jag.
Vi har börjat med vissa tjänsteresor och har en konferens i Orlando nu i september som iaf är halvfull . Kanske 50% resor jämfört med tidigare. Vad som händer på sikt vet jag inte, men själv har jag jobbat hemma i 15 år utan problem och fler lär nog göra som jag om det går. Det blir ett par längre resor varje kvartal och resten med zoom. Utan sociala relationer är det i längden trots allt svårt att göra affärer och styra en verksamhet så helt resfritt går nog inte.
Lätt och effektivt att jobba hemifrån om du har haft din roll och arbetsuppgifter i flera år innan pesten . Men jag vill påstå att onboarda nya medarbetare är skit från distans, är inte lätt att vara ny på jobbet i garderoben.
Att folk blir mindre effektiva och bara fikar när de kommer tillbaka till arbetsplatsen (kontoret)…vad är det som säger att du jobbar så effektivt när du är hemma, har du haft din roll i 5 10 år och byggt upp ett rykte om att du är duktig kan du med lätthet fixa på huset halva dagen, alla vet ju hur upptagen i möten du är…
På universitetet och mina tidigare arbetsplatser var ALLA raster en timme långa.
Fast jag hade inte ro att sitta stilla så länge, så jag jobbade istället när andra tog en timme lång rast. Jag hade lugn och ro och fick mycket gjort, medan andra satt på sina arslen i fikarummet och "kacklade loss".
Det funkar inte så nuförtiden. Du tar dig an en sak och estimerar när du kan vara klar. Du rapporterar varje dag hur det går. Visst du kanske kan fejka det en dag eller två, men sen blir det uppenbart att du fejkar. Det är bättre koll nu än tidigare. Det finns inget sätt att komma undan, du måste prestera eller förklara dig.
Uppenbarligen, min institution på universitetet fick nästan inga nya anslag och nu är bara en fjärdedel av de anställda kvar. Antalet elever på kurserna sjönk kraftigt. Chefen "professorn" var på sexresor under halva arbetstiden, och när man krävde att han skulle fylla i en semesteransökan för tiden utomlands som inte var i tjänsten, fick han ett vredesutbrott och skrek högt, jag var närvarande i kafferummet då. Jag debiterar industriföretaget som jag jobbar åt enligt en fast prislista per styck, hos dem är det bara en 15 min. lång kafferast på morgonen.
"Sex-professorn" hade som vana att inte läsa några av sina doktoranders forskningsartiklar, han bara låtsades läsa dem. Han var en grinig handledare, helt kass.
Jag har jobbat hemifrån i tio år och det berodde på universitetets dåliga ekonomi, som gjorde att professorn höjde mitt konsult-timpris till det dubbla. Han bråkade med industri-företaget som jag var uthyrd till så mycket att de ville anställa en person lokalt och då sa jag upp mig och blev extern forskare på universitetet. Många på institutionen tyckte också att min forskning var alltför politisk och väckte anstöt bland iranska studenter. De ansåg att den gynnade USA för mycket och de krävde att forskningen skulle flyttas bort från universitetet. Jag trivs jättebra med att jobba hemifrån.
Det är nog en bra spaning. Sett från en globalt/utvecklingsperspektiv så stämmer det även ganska bra.
Har rest i ett 10-tal länder under pesten, runt 50 flighter. Mycket mindre än vanliga år för mig.
USA har nog ändrat beteende minst, man är iofs van att allt (restauranger, bank, apotek, sprit, etc) är drive through, och när mycket varit stängt har detta såklart ökat men inte direkt förändrats. De flesta "vanliga" butiker har curb side pickup. Kontanter används dock i stor utsträckning. Kontaktlös funkar långt ifrån överallt, och ofta där de säger kontaktlös betyder det chip/remsa, dvs du behöver inte lämna över kortet till annan person.
Amazon har såklart varit stor vinnare.
Har varit i Sverige ca 50 dagar under pesten och inte använt en enda sedel eller mynt, endast kort/mobil/swish.
I "u-länder" har utvecklingen som vanligt gått snabbast. Mycket kontant/kontaktlöst har implementerats. Uber eat (och liknande) används för all möjliga tjänster, inte enbart mat. Billigt, enkelt, beställ/betala i mobil, få leverans hem.
Skälva resandet har ju såklart blivit svårare. Test krävs ofta, även om är vaccinerad, många länder kräver karantän vilket gör korta resor opraktiska. Det lär nog dock gå över.
Flygbolagen har ju dragit ner rejält på flighter, har ingen siffra, men säg 1/4 av tidigare flighter. Ofta betyder det att fanns det tidigare 10 flighter mellan A-B så finns det nu 2 vilket skapar lång väntetid och blir det inställning/försening blir det övernattning istället för nästa flight.
Covid har ju även använts som ursäkt för allt möjligt. Ingen frukost på hotel, mindre personal, längre väntan, det ena efter det andra. Man kan marknadsföra en konnurrensfördel, sen skylla på Covid och enkelt komma undan med det.
Vissa saker kommer bli bestående förändringar, vissa går nog tillbaks.
En stor del av befolkningen är helt förskrämda av pesten, jag känner folk som inte har ätit ute eller varit i folkmassor under hela pesten, detta är folk som normalt även är rädda för allt, så jag tror nog att beteenden kommer bli bestående för en stor del av befolkningen.
Covid i Israel (jpost 21 juli):
"Some 143 Israelis were hospitalized with COVID-19. Fifty-eight percent of them were vaccinated, 39% were not and 3% were partially vaccinated, meaning they had taken one dose or a full week had not passed since their second shot. Only one patient was a child. Five were pregnant women or women who recently gave birth."
Enligt artikeln hamnar många covid-vaccinerade på sjukhus pga covid, dock inte i respirator. Gravida kvinnor riskerar att hamna på sjukhus pga covid.
Israel testar som första land i världen en oral covid-vaccin (jpost):
"The new Oravax vaccine candidate targets three structural proteins of the novel coronavirus, as opposed to the single spike protein targeted by the current Moderna and Pfizer vaccines. As such, this vaccine should be much more resistant to COVID-19 variants. “Even if the virus gets through one line, there is a second line, and if through the second line, there is a third.”
Brodern och hans fru har redan betalat sin resa och några månaders hotell till Las Palmas över vintern och systern med sonen har betalat sin resa till Rafina i Grekland, där hon har tidigare bott under 10 års tid.
Jag tror att Sverige kommer fortsätta med sin "tröghets-princip" även i efterspelet av pesten, dvs vi var tröga med åtgärder o vaccinering och nu när länder skall tävla i vem som är snabbast med vaccinpass hit o dit och snabba lock-downs så fort nån nyser till lite misstänkt, så kommer "tröga" Sverige att köra sin "mellanmjölks policy", vi reagerar lite lagem 😉
Håller med och önskar av hela mitt hjärta att det fortsätter på samma sätt! Känner mig oerhört priviligierad som får uppleva det här stora dramat i en sömnig och glest befolkad avkrok av världen. Odlar min trädgård och sköter om det lilla livet tills allt lugnar ner sig.
Håller med till 100%. Sveriges agerande har hela tiden varit hyfsat balanserat, framförallt i början.
Har varit ner genom Europa till medelhavet och nu på väg tillbaks. Två gånger har covid-passet efterfrågats. Tyskland förstås, men bara en gång. Lite underligt med tanke på att deras häckar är snörräta och klipps med assistans av vattenpass. Sen en asiatisk restaurang i Österrike, hur gick det till?
Vad med kryssningsfartyg och diskotek som har som affärsidé att trycka in så många som möjligt på en så liten yta som möjligt?
Apropå distansjobb och tjänstemän; inga permanenta förändringar på KTH är det tänkt efter aug. The same procedure as every year James, en ledning som pekar med hela handen och one size fits all. Större tolerans för individuella avtal upp till 2d/vecka lär finnas, men utöver detta sägs det vara stopp. För TA-personal alltså; för forskare ute på institutionerna lär större flexibilitet finnas, om ens forskning och undervisning tillåter distansarbete.
Verkar just nu som om många universitet går åt samma håll, även om KTH verkar vara mest optimistiska kring en snabb återgång (dvs kanske minst förändringsbenägna?).
En personlig reflektion rörande handskakbing är att det är en svensk förekomst att inte skaka hand. Har senaste tiden stött på personer från USA, Frankrike, Schweiz, etc och där har alla sträck fram handen direkt. Nu rör de sig om kanske 8-10 personer, men ändå en observation.
Pga covid började jag att använda lillfingret för PIN-koden, pga att det inte är så troligt att man råkar pilla sig i näsan med lillfingret. Annars blippar jag bankkortet om det går.