Mäklarstatistik rapporterar att den svenska medelvillan nu kostar 4.1 MSEK och har stigit 19% i pris på tolv månader. Det motsvarar 1796:- SEK om dagen i stigande pris det senaste året. I exempelvis Stockholm har prisökningen varit det dubbla utslaget per dag.
På Orust kostar villan i snitt 3 429 000:- SEK och har ökat 23.2% i pris eller 1276:- SEK om dagen. |
Villapriserna har som bekant ökat lite grann det senaste året. Det har ju trots allt varit den värsta globala ekonomiska krisen sedan 30-talet. Villapriserna i riket har stigit 19%, i Stor-Stockholm 22%, Stor-Göteborg 18% och Stor-Malmö 23% rapporterar Mäklarstatistik.
Utslaget per dag är det en ökning på 1 796:- SEK om dagen i riket. För villan i Stor-Stockholm med sitt snittpris på 7 153 000 var ökningen 3 533:- SEK om dagen, Stor-Göteborg med 5 897 000 ökade med 18% och 2 464:- SEK om dagen, men klåddes av Malmö där snittvillans 5 269 000:- SEK ökade med 23% eller 2 699:- SEK om dagen.
Intressant att notera är hur klyftorna riket kontra exempelvis Stockholm och de andra storstäderna ökar. Att flytta till storstaden kräver allt mer kapital man inte har när man säljer sitt boende utanför storstadsområdena.
Rimligtvis bör detta innebära att inflyttningen av villaköpare minskar till storstäderna och flyttvågen snarare går åt andra hållet. Med över 3 MSEK i skillnad på snittvillan i Stor-Stockholm och riket i stort kan man i princip bli skuldfri om man flyttar från storstan.
Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.
75 kommentarer
Brukar inte kolla eftersom jag köpt för att bo. Booli antyder +17% under 2021, +32% senaste 12 mån. Villa i yttersta stor-Stockholm, långt ut och ca 2 MSEK under snittpris för regionen. Kanske därför lite högre ökning?
Är också i långborta-förort till sthlm och villapriserna har spårat totalt i närheten. Såg ett objekt en rutten sommarstuga på 40kvm som såldes för 6.5 MSEK. Tror det är pengarna som rör sig utåt när det blir för dyrt närmre stan. Eller att folk har insett att det går utmärkt att jobba hemma då väljer man hellre närhet till naturen och trevligare område för barnen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jobba hemma i rutten sommarstuga? Låter inte särskilt trevligt. Finns där ens gigabit fiber eller 5G 🙂
Ja det finns fiber. Priset är jävligt oklart. Tror det kan handla om nån som vill riva och smälla upp nytt, men då landar man på 12-13 MSEK för färdigt hus.
Kan ha något med tomten att göra, man hamnar längst upp på toppen i ett lite flådigare område. Vissa ser ju otrolig prestige i sånt.
Låter som riva och bygga nytt ja. Kanske är ett rimligt tomtpris då.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Läste att det finns många lediga platser just nu på äldreboende pga av Corona.
Det kan vara en av orsakerna till högre priser på villorna att flera äldre väljer att bo kvar just nu i sina villor och att det slår åt andra hållet när det vänder.
Sen är det bara en av flera anledningar till prishöjningen så det kanske inte påverka så mycket men lite iaf på tillgång och efterfrågan.
Det kommer att fortsätta exponentiellt i evighet så länge byggandet hålls nere. Det spelar ingen roll hur stora skulderna är på pappret. De finns alltid nya spelare som tar över skuldlasset så länge räntan är låg och inflationen är verklig. Vi behöver inga nya jobb – alla (nästan) kan köpa en villa och lev gott på att utnyttja det växande låneutrymmet.
Vadå byggandet hålls nere? Alla bygger ju som idioter. På min ort med drygt 2000 villor, byggde de 70 förra året och planen är att färdigställa 100 detta och 170 nästa.
Man ska alltså öka en ort med 17% villor (förutom de 3 stora lägenhetsområden som håller på att växa). PÅ 3 ÅR. Knappast att dem håller tillbaka på något vis.
Också frågande över denna "sanning" som folk slänger sig med hela tiden.
2020 påbörjades byggen av 51.550 nya lägenheter. Samma period växte svenska befolkningen med 51.706 personer.
Det skapas alltså en nybyggd lägenhet för varje ny person i Sverige, inräknat att alla bor själv, även spädbarn.
Visst 2020 har konstig statistik pga av Covid-dödsfall och låg invandring.
Så låt oss kolla 2019:
48.581 påbörjade byggen av lägenheter – 93.844 ökande befolkning. Fortfarande mer än en lägenhet per två personer (inkls barn igen).
Möjligen bör sanningen om att det inte finns tillräckligt med bostäder revideras. Och ersättas med att det inte finns tillräckligt med bostäder som är stora, fina, rätt läge och billiga.
Argument om att vi har en bostadsbristskuld som tas igen faller på egen bevåg också, då borde prisökning avstanna efterhand som vi bygger ikapp. Inte accelerera som nu.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Dan Missförstår du medvetet eller omedvetet när du skriver om lägenheter och inte om villor eller friliggande småhus eller vad de nu officiellt heter?
Det är ju just det här att det är villor som dragit gått "to the moon" som är hela grejen. 🚀🌛💎🙌
Sven-Erik, faktiskt det snart över till förmån BRF. On-demand generation och villa, hmm. To the moon är nåt annat, wow
Lgh är det väl överproduktion i faktor 1.6, småhus underproduktion 0.8 eller nåt sånt. Men typ 0.6 för storstadsområden.
Tim, byggs inga hus alls runt centrum i något större städer iaf. På centrala tomter byggs det flerbostadshus i massor här. Helt rätt tycker jag. Villa hänger ihop med lantligt liv. Snart räknas väl dock 3-400kvm som en normal stor tomt, förr var det väl snarare 1000kvm som var normen.
Pratar om storstadsregioner och det är det som är problemet sedan ett par år tillbaka. Det byggs väldigt få småhus.
Det är väl självklart man inte bygger villor centralt. Ser inga problem med det. Vill man bo i hus så får man i regel bo ute i spenaten.
Det finns en stor bygg-skuld av lägenheter och småhus som inte byggdes efter 1990-talskrisen kombinerat med en rejäl folkökning, samt en allt större andel singelhushåll.
Dessutom har flertalet storstadsnära sommarstugor redan förvandlats till permanentboenden så där finns inga nya bostäder att hämta in.
Det är förstås ett efterfrågeglapp. Man vill ha billiga hyreslägenheter centralt, men det byggs bara dyra BRF i centrum och dyra hyresrätter i mellanstaden.
Anekdotiskt men enligt Booli har min villa gått upp 25% på ett år.
Ja, de säger att min är på +8Mkr nu. Men jag tror inte riktigt på det.
Kul att få betalt för att bo.
Har barn i yngre tonåren och tiden går fort så nu har jag faktiskt börjat bekymra mig om hur de ska ta sig in på bostadsmarknaden. Är inte jättesugen på att dubbla eller trippla lånen och sätta varenda pinal i pant.
Inte ett råd. Om vi får hög inflation är det inte nödvändigtvis dåligt att ha lån.
Låt de bo hemma gratis 2 år efter gymnasiestudenten sålånge som de lägger undan nästan hela lönen till en insats så har de råd även om ni bor i Stockholm.
En snabb sökning på Hemnet gav 1 MSEK för 23 kvadrat i Beckomberga. Då bor de tom ganska centralt för en första lägenhet. Till den behöver man spara 6250kr/mån i 2 år för insatsen.
T, tänker i samma banor. Sen blir de säkert kloka nog att välja bort Stockholm, barnen av idag är ju numera helt flytande i Engelska då vännerna bor runt helt jorden. Dottern lockas av Japan och vill bo utomlands för studier etc.
Sen vill jag de ska vara fria när de flyttar hemifrån och inte upplåsta till en lägenhet. Sen vill man väl iofs inte ha de hemmaboende i 2 år, sån curling bjuds det inte på.
23 kvadratmeter i Beckomberga för 1 mille, är det inte den typen av bostad som hade klösmärken på insidan av dörren förr?
Tiderna förändras, BD. Dock icke du. Vilket vi är tacksamma för.
@B2, Skönt att höra att det är fler än jag som funderar kring frågor som dessa. Barn är ju en outsinlig källa till oro… och nu bostadsmarknaden på detta.
Idag, allt annat allt lika skulle ja ha "finasiella muskler" att hjälpa mina barn med handpenning (genom lån och säkerhet) men vem vet hur det ser ut om 7,8-10 år.
Oavsett, jag kommer att ge med mig men vad jag lovat mig själv är att investera några jurist timmar och skriva kontrakt, inte minst för att det ska bli rättvist mellan mina barn om de väljer olika vägar i livet.
T, saknar också finansiella muskler som ensamstående på 100% numera. Plockar dock ut en miljon ur bostadsbubblan (downsizing och säng i vardagsrum) som till viss del ska gå till barnen i framtiden. Sen vill man ju själv leva lite, men jag har fått göra avkall på personliga resor och sommarstuga. Bilen är väl det mest extravaganta jag konsumerar.
Tänkt mycket sista tiden nu när barnen blivit lite äldre. Hoppas de studerar vidare, då går det iallafall hitta ett korridorsrum, för min del får de gärna ha nåt sabbatsår med jobb/nåt vettigt mellan skola och universitet dock.
Hjälpte min andra dotter med ett litet bidrag på 300k med kontantinsatsen. Hon kan betala tillbaka när hon vill, eller få lite mindre på arvet. Förstås var hon tvungen att bo på söder i Sthlm. Men vad gör man. Så klart ställer man upp helhjärtat för sin älskade avkomma.
Och nu sålde hon just den med en mille i vinst för att köpa en större. är rätt stolt att jag hjälpt henne att komma in i bostadskarriären på ett så bra sätt.
@Svinto 300k är för mig ett stort bidrag. Men kommer säkerligen att försöka hjälpa mina barn så länge det inte handlar om Uppsala eller Umeå, isåfall får de klara sig bäst de kan på egen hand
@Svinto 300k i Bitcoin, din dotter redan bor i en fett villa i Djursholm. Bostad är inte den bästa sätt att investera i Sverige.
T, varför inte i Uppsala eller Umeå?
För att bidra med ännu en anekdot i den här hetsiga marknaden så gick precis ett (förvisso mycket fint) fritidshus mot Roxen här i Östergötland från utgångspris om 1,3M till 3,03M… 11 budgivare totalt.
Den mäklaren lär få det hett om öronen nu i efterhand men det var ju ändå en fascinerande uppgång procentuellt.
Fick värdeindikation från Booli i morse på huset, upp 4.7% på en månad. Uppgången månaden innan dess låg på ~6%…
De håller på att urholka pengars värde då vi har en extrem inflation på fastigheter. Man får köpa huset för 10 miljoner och vara glad att man kan köpa en korv med bröd för 5 kr på biltema 🙂
Med risk för att vara petig så är det väl extrema priuppgångar på fastigheter, inte extrem inflation på fastigheter.
Det är förlorad köpkraft som ser ut som en prisuppgång. Nämn en sak som blivit billigare när det gäller boende? El,v/a, sophämtning, tv-avgift om man är två, byggmaterial, hantverkare, vitvaror, uppvärmningssystem?
Fast hur är detta "stigande inflation på fastigheter"? Vi kan ju såklart stigande priser på fastigheter samtidigt som vi har stigande priser på andra saker som sammantaget innebär inflation men det är inte samma sak.
Solpaneler blir lite billigare från år till år i alla fall.
Rätt intressant att priserna är så pass höga i Göteborg vs Malmö. Malmö är verkligen prisvärt relativt sett.
@B2: Ja tyvärr. Hade hoppats på det motsatta. Men egentligen är det intressanta boendekostnad som andel av nettoinkomsten (=väldigt hög i Gbg). Då är Vellinge/Helsingborg och Stockholmsregionen mest intressant.
Goofy, lägenhet i Skanör eller Höllviken kanske? Sen jobbar du i Danmark för än högre lön. Genom planering så kan du skatta i Sverige för att undvika den extremt höga danska skatten. Då ligger du troligen över Stockholmslönerna med råge.
Tar väl typ 1 timma med kollektivtrafiken till Hyllie för att ta tåget över?
Typisk ingenjörslön i Stockholm (ej chefsposition) är väl kanske 36-39 tkr netto. Är den så mkt högre i DK?
@Goofy i Köpenhamn får du typ Stockholmslöner fast i DKK.
@Tim: Så samma belopp netto +ca. 35%? Vem betalar pendlingskorten då? Är inte det jättedyrt? Är danska arbetsgivare flexibla och öppna för hemarbete så att man slipper åka in varje dag.
Vet inte hur det funkar med skatter och så där. Men kan inte tänka mig att det är stor skillnad. Så ungefär i den storleksordningen ja.
Jag baserar det på tre vänner som bott och jobbat där samt ett par som fått offers att omlokalisera dit. Verkar vara ungefär samma sak i Helsingfors, likartade lönenivåer. Det som sticker ut är grannen i väst och där får man ofta 35 timmars vecka också.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jo en sak vet jag, när man förhandlar lön i Danmark betalar du arbetsgivaravgiften själv. Så bruttolönerna ser otroligt mycket högre ut där, men är inte det.
@Tim: Googlade fram att man som arbetstagare betalar ca. 8% i arbetsgivaravgift och att genomsnittslönen för ingenjörer 2020 var 59000 DKK så 54630 när man betalt arbetsgivaravgiften. Med dagens valutakurs är det ca. 74000 SEK vilket ger ca. 47800 kr netto ifall man bor i Vellinge.
Man får alltså ut ca. 23% mer netto jämfört med Stockholm.
Goofy, i regel betalar de flesta Svenskar skatt i Danmark. Men med rätt upplägg är det lätt att kringgå speciellt ifall man tillåts arbeta hemma någon dag i veckan.
Bussen till Hyllie tar 23 minuter ifrån gräddhyllan Höllviken
Tågot över till Örestad tar sen 21 minuter.
@B2: Visst är Vellinge mest ett "eget företag" / barnfamilj – haven?
Faktum är att det nog är mkt smartare att göra precis tvärtom om du är högavlönad tjänsteman. Jobba i Sverige och bo i Cph och betala 25% SINK-skatt på den svenska lönen.
Om man anknyter till ämnet för det här blogginlägget, så om jag fattat det rätt, betalar man dessutom ingen reavinstskatt på en ägarlägenhet som man är folkbokförd i vilket har rätt stor effekt när centralbankerna trycker pengar som de gör på säg en tioårsperiod…
Klarsynth, som Svensk för du dock inte äga en lägenhet i Danmark utan att passera vissa krav. Kan t ex ta 5 år innan du får köpa din lägenhet. Angående SINK, ifall det nu är som du säger med 25% skatt, så tror jag ändå du får mer ut tvärtom. Hade själv gärna haft en lägenhet på Västerbro, men eftersom jag inte får köpa så behöver jag i så fall en bulvan som jag litar på. Menar du att ifall jag skriver mig i Cph inneboende med en dansk bulvan så kommer jag bara betala 25% skatt på jobbet i Sverige?
@B2: Även fastighetsskatt i DK väl? Vet inte hur mkt dock. SEKetasarna räcker nog inte långt över sundet.
Angående fastighetsskatt pass. Tror SEKats räcker rätt långt ändå, men som sagt man får inte äga nåt där utan att passera en rad kriterier över tid. Sommarhus är bara att glömma.
B2, nej, du kan köpa en lägenhet i DK, enda kravet är att du är EU-medborgare, men även om du inte är det, är det lätt att få tillstånd att köpa. Det du däremot inte får göra är att hyra ut den direkt om du inte först bott i DK i 5 år.
Klarsynth, okej tack. Trodde 5 år i Danmark var minimum för köp. Hursomhelst, CPH verkar mer prisvärd än Stockholm.
B2, Hittade infon här på Öresunddirekt och har varit i kontakt med mäklare och frågat om det också, så är rätt säker på att det är ok så långe man köper ngt för att bo i. Det vore konstigt om det inte gick då DK ändå är ett EU-land och omfattas av den fria rörligheten för EU-medborgare:
https://www.oresunddirekt.se/se/jag-vill-flytta-till-danmark/bostad/kopa-hus-eller-lagenhet-i-danmark
Håller med om att DK känns betydligt mer prisvärt än Sthlm. Faktum är att prisnivån är ungefär samma som Göteborg. Det man skall se upp med, är att de mäter kvadratmeter på ett mer generöst sätt så när man jämför en ägarlägenhet i CPH på 100 kvm kan den motsvara en lägenhet på 80 kvm i Sverige. Å andra sidan är ju ägarlägenheter i de allra flesta fall helt utan någon skuld inbyggd i föreningen, så det är en skillnad som brukar motsvara "tappet" på rena kvadratmeter om man räknar på det, så summa summarum känns en ägarlägenhet på 100 kvm fullt jämförbar med en 100 kvm bostadsrätt i Göteborg.
Här är infon om SINK från Skatteverket.
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/internationellt/foretagocharbeteidanmark/danmark/boidanmarkocharbetaisverige.4.3a7aab801183dd6bfd3800012764.html
"Gränsgångarregeln upphörde helt att gälla den 1 januari 2005 för dig som bor (har hemvist) i Danmark och arbetar i Sverige. Det innebär att du inte längre betalar skatt i Danmark utan bara i Sverige. Du betalar då så kallad inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) om 25 procent eller enligt allmänna skattesatser."
Företaget jag jobbar för i södra Malmö har många anställda från andra länder som jobbar i Malmö och pendlar hit men som formellt bor i Köpenhamn bara för att gå på SINK istället för svensk inkomstskatt.
@B2: Fast om jag förstått det rätt är det fastighetsskatt på 1% p.a. upp till 3 milj. DKK och 3% p.a. på resterande värde. Om ett hus i CPH kostar 5 milj. DK så får man alltså betala 7500 DKK i månaden i fastighetsskatt + räntekostnad + driftkostnad. I Stockholm kanske motsvarande villa kostar det dubbla men en fastighetsavgift på 750 kr i månaden istället. M.a.o. blir det kanske ändå billigare i Stockholm när det kommer till husägandet förutsatt att man tar sig över tröskeln när det gäller kontantinsatsen.
@Klarsynth: Vellinges inkomstskatt är inte så mkt högre än SINKEN. Är det verkligen en vinst p.g.a. skatteskillnaden? På en 50000 SEK lön skattar man ca. 27% i Vellinge. Kan man verkligen få så hög lön i Malmö att det blir en privatekonomisk vinst att bo i CPH men ha en anställning i Malmö jämfört med en dansk lön fast bo i Vellinge?
@Goofy, förvisso, men då fastighetsskatt och försäkring, etc. räknas in i månadsavgifterna man ser på objekt (även uträknade på hus) så är det rätt transparent och man tar det in i den beräkningen redan där. Brukar framgå av "salgsuppstillingen" som man kan ladda ner till objektbeskrivningarna exakt hur totalavgiften räknats fram inkl. exvis försäkring. Dvs. lite tvärtom hur det brukar vara i Sverige där mäklarna brukar köra strategin att ange en lägre avgift för bostadsrätter, men där "obligatoriska tillägg" sedan tillkommer. Inte minst märkst detta på nyare bostadsrätter där ofta bara kallvatten ingår i avgiften och även om det inte är "obligatoriskt" med varmvatten, så är det ju i realiteten någon man sannolikt vill ha…
Men på det hela taget när jag gjort kalkylen, har jag märkt att jag som Malmöbo kan flytta över till Cph och tjäna ungefär samma pengar som jag får ut nu netto från min svenska lön, men i danska kronor istället.
Sedan är alla priser i Cph på samma nivå som i Sverige om man generaliserar, men återigen i danska kronor, så på det hela taget blir det ingen större skillnad i rörliga kostnader frånsett att investeringar som boende blir tyngre. Men som sagt, om jag fattat saken rätt, så är det boende man äger och bor i också helt fritt från reavinst, så om man tänker 10 år framåt med pengatryckande kan det bli en rätt stor skillnad mot den latenta skatteskuld man lätt bygger upp på en bostadskarriär i Sverige.
@Goofy, bra poäng, men jag har betydligt mer i månadslön än 50000 sek, så kanske det ger större hävstång för just mig med det här upplägget. Sedan är jag en storstadsmänniska och skulle aldrig palla med att bo i Vellinge och tycker Malmö är alldeles för litet, så just för mig är tyvärr inte Vellinge och Köpenhamn jämförbart av den anledningen. Mer personliga preferenser i det fallet alltså.
@Klarsynt: Det gäller helt klart att veta vad man köper och vad upplägget kommer att kosta i Sverige men jag upplever ändå boendekostnaden som ganska låg i Sverige förutsatt att man har råd att ta sig in och om man filtrerar för en del lyxmarknader i marknaden som Strandvägen och dylikt. Mediannivån är ganska låg. Känns som att det är rätt mycket att hålla koll på om man vill optimera så bra som möjligt i den regionen. Det är nog inte dumt att ta hjälp av en privatekonomisk rådgivare ifall man inte har tid, lust och ork att gräva i allt själv.
När det gäller löneskillnaden gick jag på medellönen på kvalificerad arbetskraft i Malmö (ca. 50000 i mån). Tittar man på andra sidan sundet så är medellönen för ingenjörer ca. 55000 DKK efter att man betalat AM bidraget vilket motsvarar ca. 75000 SEK.
Då bör ju brytgränsen för huruvida det är lönsamt att få sin lön i Malmö men bo i CPH och SINKA vara någonstans i närheten av 70000 SEK i månaden.
Jag tänker någonstans att det är lättare att förhandla fram en lön i CPH som motsvarar medel än en lön i Malmö som ligger 50% över medel i alla fall för icke-experter?
Jag tycker för övrigt också att Malmö/Vellinge är små och tråkiga ställen att bo på. Göteborg är perfect size men Göteborg har tyvärr blivit en stad med hög kriminalitet, stor byggarbetsplats, hög inkomstskatt och som du redan nämnt lika höga bostadspriser som i CPH (vilket känns konstigt rent spontant).
Här finns väldigt intressanta upplägg att utforska. Tack Klarsynth för din kunskapsspridning i frågan. När ekonomin tillåter kan en kombination vara intressant, i mitt fall lägenheter. En större i Malmö/Lund, en övernattningslya vid gamla skjutbanan i Västerbro , sommarhus i Skanör 🚀😎
Goofy, jag skulle dock inte säga att Malmö är en tråkig stad att bo. Vad erbjuder Göteborg och Stockholm för ytterligare nöje? Köpenhamn däremot är ett steg på rätt väg. Finns bättre billigare städer, men här väger närheten tungt.
Långt mer pengar går att tjäna på oproduktivt skattegynnat boende än på det av skatter betyngda arbetet. En gigantisk förmögenhetsöverföring till de som redan har, och vänstern lyckas liksom inte sätta fingret på vad som är fel.
Rotorsak är att en ohelig allians av fack, politiker, nimbyister, White-flightande medelklass, byråkrater, miljöpartister och riksbanken Alla har sina drivkrafter som underblåser priserna.
Sverige har inte slut på mark. Med ett par rejäla streck i lagstiftningen skulle i stort sett obegränsat med tomter kunna skapas. Och med ett par pennstreck till skulle de kunna bebyggas med billigare hus av billigare arbetskraft än den skyddade bygg-branschen officiellt använder.
Vips får man i det närmsta ett tak-pris på en villa på kanske 3 miljoner för mer behöver det inte kosta att bygga nytt. Men då kollapsar korthuset och med det bankerna.
Tänk på att priserna sätts på senaste affären. Ett hus är till salu i Danderyd, 10 par är intresserad och priset blir 20 % över utgångspunkt. Vips så har alla fastigheter stigit 20 % på pappret men vad hade hänt om 10 hus hade funnits ute?
Just nu finns det 18 hus ute i Danderyd, skulle det bara finnas 10 så hade nog priserna gått upp något 🙂
Ytterligare en anekdot – i maj förra året köpte vi en nyproducerad villa på ritning (del av ett större småhus-projekt) i Stor-Gbg där allt ingår, även gräsmatta. Vi har inte ens flyttat in ännu, sker i höst. Vi fick ge 5 milj. Det var inget extremt tryck då, säljstart skedde i april och i augusti var det slutsålt.
För några dagar sen såldes en exakt likadan villa med mindre och sämre tomtläge för 6,3 milj.
Denna villa var en del av en tidigare etapp ska tilläggas.
Det bör rimligen innebära att det både uppstår en mättnads och en tröskeleffekt som begränsar vilka som kan köpa till dessa priser.
Fören del innebär det kanske rentav en dålig affär med hus i storstadsområdena och därmed orsak till flytt.
Mmm, jo, det är en ganska rättfram slutsats. Problemet är att det är en slutsats som dragits i ganska många år.
Än så länge finns det tillräckligt många med tillräckliga löner för tillräckliga lånelöften och med tillräckliga bostadskarriärer i ryggen för att driva marknaden vidare.