Dags för lite fredagsmüs, och det absolut mysigaste som finns är ju att Systembolaget förlorade mot Vivino i Patent- och marknadsdomstolen. Det bryter inte mot det svenska EU-undantaget om alkoholförsäljning och Systembolagets monopol att leverera alkohol via onlinehandel utomlands.
Av en ren slump råkade bloggarjäveln få hemkört från Vinoteket just precis idag. |
Sveriges domstolar skriver i ett pressmeddelande:
“Patent- och marknadsdomstolen har kommit fram till att Vivinos verksamhet utgör distansförsäljning som inte strider mot den svenska alkohollagens bestämmelser. Av central betydelse för den bedömningen har varit att Vivino bedriver sin verksamhet från ett annat land inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Vivino får därför fortsätta att marknadsföra vin för försäljning och hemleverans till svenska konsumenter.”
Tre juristdomare var eniga i domen, men den kan förstås överklagas till överdomstolen av ett surt Systembolag.
Det samma gäller rimligtvis andra leverantörer likt Vinoteket ovan. Och därmed också privat direktimport från olika vindgårdar. Vilket iofs gällde även innan, förutsatt att man betalar sin alkoholskatt korrekt. Vinoteket levererar för övrigt raka vägen hem på vald tid via Bring, och det utan fraktkostnad. Man kan alltså köpa bara en flaska online utan påslag för frakt, men så får man vänta i tio dagar också …
Vivino räknas till att falla in under privatinförselundantaget.
Sedan kanske Systembolaget må vara sura och chefernas bonusar kan kränkas, men det är faktiskt snabbare att beställa från Bolaget. Beställer jag på tisdagar, så levereras det till järnaffären i byn på torsdagen, som är leveransdagen. För övrigt samma affär som även är postombud, så det är ungefär som att hämta ut postpaket. Vinoteket ovan verkar ha tio dagars leveranstid. Och på en del platser i landet har Systembolaget börjat med hemkört.
Den stora glädjen är att det innebär att Systembolaget inte längre kan ha sin döda hand över vilka som lyckas … ehm … umm … med att få Systembolaget att ta in deras vin i standardsortimentet. Det finns gott om vinimportörer, men om man inte använder rätt … metoder så kan man glömma standardsortimentet och butiksförsäljning, även om Systembolaget inte har rätt att hindra någon från att säljas i beställningssortimentet, likt mitt eget C-kändisvin Preparatus Supervivet. Systemet är inte alls korrupt. Inte alls.
Dessutom har Systembolaget rätt saftiga påslag på sin försäljning och för beställningssortimentet blir det dessutom saftiga fraktkostnader inbakade i priset på flaskorna, så förhoppningsvis kan Vinoteket och Vivino mfl erbjuda några kronor billigare drycker. Sedan har man väl inte riktigt inriktningen på den kvalitet som hittas i Systembolagets beställningssortiment. Vinoteket har champagne, men Vivino verkar bara ha cremant. Men vill man ha de riktigt fina champagnerna är det Bolaget som gäller. Sedan kanske Vinoteket har några prisvärda guldklimpar där någonstans.
Med det önskar jag sällskapet ett riktigt trevligt fortsatt fredagsmys.
Nä, faktiskt köpt på flygplats, inte Bolaget |
28 kommentarer
Om man som jag tappat luktsinnet över åren(inte Corona) duger Cremant gott.
Snackas mycket skit om Systembolaget, och visst är det kul när stora jättar får smisk på fingrarna av små uppstickare.
Men, som utlandsboende är det blandade känslor.
Visst, jag kan köpa en flaska vin/öl runt hörnet överallt, men vill jag ha något mer intressant än de tiotal som finns att välja, så får man i princip åka till en vingård.
Om jag tittar mig omkring i ett område och befolkning större än hela mälardalen/uppland/södermanland så vet jag faktisk ingen butik som har i närheten av utbudet i Systembolaget i en svensk småstad.
Så, fundera på det. Läggs Systemet ner i Sverige så visst, man kommer kunna köpa fulöl på ICA, men får kanske räkna med att det blir en handfull butiker kvar i hela Sverige med nuvarande sortiment.
Online handeln är nog här för att stanna oavsett.
Det är inte min erfarenhet ifrån utlandet så jag misstäner att det kanske är mer en kulturell grej. Jag menar när systemet inte säljer det de har i sortimentet så tar man bort de varorna från sortimentet. Samma sak med privata butiker: De säljer ju det som folk köper. Och visst man kan ju beställa från beställningssortimentet men med ett avvecklat monopol så finns det ju inget som förhindrar privata aktörer från att ha ett beställningssortiment.
Så argumentum ad sortiment köper jag inte för fem öre. Tvärtom skulle det säkert uppstå en hel del entreprenörer som är inriktade på nischer som det statliga monopolet varken känner till eller bryr sig om att de existerar.
Som med alla andra varor alltså. Är man ok med det som handlas mycket av andra så kommer det finnas lokalt. Är man mer kräsen får man beställa.
https://cornucopia.cornubot.se/2020/01/systemkollapsen-i-australien-har-man-9.html
I Danmark kan man knalla in på Føtex, typ ICA Supermarket, på sina håll och köpa från ett craftbeer-sortiment som man knappt hittar på systemet i de större städerna.
Även om utbudet skulle bli sämre, så motiverar det ändå inte varför man ska ha ett statligt monopol som hindrar mig från att köpa vin till maten kl 20 på kvällen eller ser till att jag inte kan köpa öl direkt från mikrobryggeriet.
Inte vad jag ķänner till. Här i u-tlandet finns det mesta runt hőrnet elr inom 100-200 meters avstånd.
Detta gamla főrsvarandet av monopol, főrstår ej och undrar var i u-tlandet du lever?
Bor i u-tlandet USA.
Här kan man få all möjliga sorters sprit m.m runt hörnet drive through, dygnet runt.
Men vill jag t.ex. ha ett desertvin sött late harvest så är det kört. Det handlar nog mycket om att det generellt inte finns mycket importerat utanför nord o sydamerika.
Försvarar inte monopolet, men med det har de ett uppdrag att hålla sortiment även i byhålorna som jag tror tappas.
Håller med Pelle, jag är också ett stort fan av systembolaget. Förutom det kvalitetssäkrade utbudet, så har de sin fantastiska personal, dessutom är de dyra produkterna billiga i jämförelse. Sen är tilldelning av små sortiment ett fantastiskt inslag, den kunnige kan livnära sig på att trajda systembolagets produkter. Kan man inte planera att handla hem vin till maten till Söndag, så ligger man nog farligt nära riskbeteende. Vilket är en fördel med bolaget, upplysning om risker med konsumtion samt de andra kontrollerna vid köp
Bott i Frankrike många år. Söta dessertviner är inget vanligt folk dricker, den skiten skickar man till Coca cola-landet i väst.
Systemets utbud är inget vidare, så länge man ser bortom öl och vinboxar. Eftersom man har monopol borde man kunna erbjuda ett bredare sortiment än man gör, men nej.
Givetvis går det att beställa mer sällsynta varor i andra länder som inte har detaljhandelsmonopol också. Systemet har absolut kundanpassat sig — beställningssortimentet infördes inte förrän vi gick med i EU — men gräver man i lite smalare kategorier blir man snabbt besviken om man jämför med specialistbutiker i t ex Storbritannien, Nederländerna eller Tyskland.
Nå, nu luckras handelsmonopolet upp steg för steg, så om ett decennium kanske man kan öppna sin specialistbutik eller nåt sånt.
Joakim, beställningssortimentet är en del av utbudet. Att jämföra med lokala specialistbutiker i Frankrike, Holland eller Tyskland känns mest tramsigt. Systembolaget på Caroli i Malmö rekommenderas. Annars finns ju internet och krogarna här runt om, Lenoteket kanske kan passa dig Joakim.
Var det inte Finland som pillade på alkoholskatten förresten, fick inte så bra vill jag minnas. Lägre pris och enklare tillgänglighet, leder till konsekvenser. Men så var det där med generation ON-DEMAND, så det blir väl bättre tillgängligt och BiB:arna säljs kanske snart på Konsum.
Priset påverkar helt klart konsumtionen ja. Att ha ett detaljhandelsmonopol i sig gör det inte.
Ja, de bästa systembolagen i Malmö, Göteborg och Stockholm har bra utbud. De kan man klart jämföra med specialistbutiker. Ett vanligt systembolag i en mindre ort, säg Hässleholm, har det inte.
Beställningssortiment ska man jämföra med beställningssortiment i andra butiker. Där finner jag ganska lätt att för de kategorier jag tittar lite mer på, gin och whisky, är systemets utbud ganska klent jämfört med butiker på kontinenten. Även ordinarie sortiment av just gin är också tråkigt i de flesta systembutiker. Så att ta sig in i beställningssortimentet är en flaskhals som är onödig, och därför bra att "beställningsmonopolet" börjar luckras upp lite grand.
Där finns såklart förbättringar att göras, förutom Gin dricker jag väldigt lite sprit. Jag tycker ändå du ska ge Hven-Ginen en chans till, finns i många olika prisklasser (jag var speciellt förtjust i slånbärsvarianten blandat med Cava. Snygg flaska dessutom, men vad jag känner till så är enbart deras Whiskey i standardsortimentet.
Jag har köpt ginen från Hven inte bara en, utan två gånger! Den är helt OK, som sagt, går lite åt det "hetare" eller "pepprigare" hållet. Ganska gott men det finns mycket som är bättre. Den är iaf bättre än det trista som brukar finnas som standard…
Kanske får testa deras whisky nån gång också, lika bra att stötta närområdet lite.
Watcher: Antagligen är det helt enkelt rena lögner från Socialdemokrater.
När jag varit i USA tycker jag inte det varit något problem att hitta STORA alkoholbutiker med ett brett utbud och inom många saker (craft beer, mörk sprit) ett betydligt bättre utbud än på systembolaget.
Tycker vivino är kanon. Kag kan omöjligen hålla koll på alla regioner och skit man bälgar i sig. Då är det bra att den ser att man gillar vissa grejer mer än andra, sen får man förslag på paket från dessa regioner.
Här i stan är det rätt snabba leveranser från Vinoteket. Har bara beställt hem från systemet (pga en gin jag ville ha) en gång och fraktpriset är ju rätt avskräckande.
Tycker Systemets hemleverans funkar rätt bra faktiskt, men man får ju fylla kollit så att inte frakten tar för mycket. Gin och whisky håller ju bra så det går att ordna…
Fungerat klockrent de gånger jag beställt. Du måste haft otur. Sist beställde jag Gin-flaskorna i baren på Hven, veckan efter fanns beställningen på mitt valda bolag.
Kolla lite noggrannare bloggarn! Hittar en hel del champagne på Vivino.
Det är än en gång dags att lägga ner den sista resten av DDR-Sverige. En överväldigande majoritet av världens befolkning kan köpa alkohol på den vanliga supermarketen eller beställa på nätet. Varför ska vi inte kunna göra detsamma här i Sverige? Det är 14 länder i världen som har ett detaljhandelsmonopol.
Sjukt system som gör att Spendrups och Carlsberg kan kränga hur mycket fulöl de vill via staten. Men som litet mikrobryggeri eller mer hantverksbetonat öl kan man knappt komma in på systemet, utan massa byråkrati eller kostnader. Systembolagets uppgift är att förse avdankade polikter med GD-tjänster och kränga boxvin och ljus lager. Den som på allvar snackar om att vi ska ha systemet för att garantera låtsas vinkännare i småstäder med "fina" viner, kan ju titta på vad systemet säljer i verkligheten.
Monopol är aldrig bra, gällande Systembolaget så fyllde det säkert sin funktion en gång i tiden. Men att man nu behåller så hårda regler när det gäller alkohol och samtidigt i praktiken har droger och tobak helt fritt i samhället håller inte.
Varken när det gäller utbud och personal har jag något att klaga på. Problemet är att bolaget styr vad som ska säljas och inte. Det finns viner som är skräddarsytt för den svenska marknaden efter önskemål från bolaget. När det gäller vissa trender som naturvin som är på gång så vägrar man att ta in dessa ens i det tillfälliga sortimentet.
Naturvin är inte på gång, det väldigt etablerad redan. Finns sex (säkert fler) ställen på tre minuters Voi-avstånd som serverar naturviner på fat, vitt, bubbel, orange etc.
I din kritik håller jag med dig, d v s omöjligt hitta nåt bra naturvin på systemet.
Vad är syntetiskt vin?
På gång var kanske fel uttryck, men det jag ville få fram är att det ännu inte slagit igenom för den breda massan. Är beställlningsvara på systemet och dessutom inte varje ställe (restaurang/vinbar) som erbjuder naturvin utan ett begränsat antal.
P g a pesten besöker jag inte andra städer, så jag kan inte motsäga dig. Stora massan, är det kreti och pleti? D v s grupp 4. Själv tillhör jag riskgruppen