Betalt samarbete med Bokus.
Äntligen har jag haft tid att plöja igenom författarkollegorna1. Lena Karlins och Åsa Schwarz AI- och robotthriller Dockfabriken (Bokus inbunden 229:-, pocket 59:-, e-bok 139:-), som kom ut ungefär samtidigt som min egen senaste roman Redovisningsavdelning Marviken. Romanen är en välresearcad tankeväckande sträckläsning.
Dockfabriken av Karlin & Schwarz |
Dockfabriken är en spänningsroman, och kanske lanserad som deckare, vilket behövs för att hamna på rätt hyllor och sälja, likt mina science-fictionromaner Stjärnklart och senast Redovisningsavdelning Marviken.
Närmaste liknelsen för Dockfabriken är blir förstås Michael Crichtons ständigt välresearchade böcker, likt Döden från rymden2., Urtidsparken3. och uppföljaren En försvunnen värld, Blodröd sol4. och Rovdjur5., dvs nutida science-fiction som gärna lånar sig till filmatisering. Tag någon idag på pappret existerande teknologi och tankegods, och placera det i nutiden. Relaterbart, enkelt att filmatisera, men ändå spektakulärt och science fiction. Urtidsparken är typexemplet.
Schwarz förra roman De sju nycklarna är för övrigt också såld just till film, och var en roman som jag själv utropade till årets bästa thriller 2017. Karlin är mest känd som översättare, inklusive en av de som inlåsta under stort hemlighetsmakeri fick översätta Dan Browns roman Inferno.
Dockfabriken är skriven på ett sätt som delvis påminner om mina egna böcker, dvs korta kapitel på några sidor för att hålla uppe tempot, skildrat ur några huvudpersoners perspektiv.
Inledningsvis är boken tämligen konventionell kring stölden av en verklighetstrogen ansiktsrobot, och ett mord på en japansk forskare, men eskalerar sedan. Jag sträckläser vidare för att jag känner att något är på gång, och blir inte besviken när det väl sker. Möjligen mest förbannad över att jag inte högg på de specifika ledtrådarna, även om en del saker fick mig att lägga pannan i djupa veck, veck som senare slätades ut när de fick sin förklaring.
Medan Olle Häggströms Tänkande maskiner är hård fakta om problemställningarna, så är Dockfabriken underhållande spänningslitteratur. Väl värt en lyssning eller läsning, men kanske inte av lika hög klass som De sju nycklarna. Men då Schwarz är IT-säkerhetsexpert är det återigen skönt att läsa en delvis IT-thriller där författaren faktiskt vet vad hon gör.
Fyra av fem ymnighetshorn. Och hade jag haft tiden hade jag läst den en gång till, vilket hade blivit en helt annan upplevelse.
Nu ser jag fram emot att Schwarz & Karlin omgående producerar något nytt i Crichtons anda.
Inte ett recensionsex, så boken är signerad personligen av författarna. Du hittar boken hos din lokala välsorterade bokhandlare eller hos Bokus som inbunden för 229:-, pocket för 59:-, eller som e-bok för 139:-. Och förstås på Storytel. I övrigt undrar jag om Schwarz & Karlin fått göra studiebesök hos Säpo, men det får jag väl fråga dem själva om.
1. Som författarkollegor träffas vi ibland privat och i officiella sammanhang, och vi råkar alla tre även ges ut av Norstedts. Detta har förhoppningsvis inte påverkat min recension.
2. Ibland känd som The Andromeda Strain
3. Ibland känd som Jurassic Park i smalare kretsar.
4. Filmatiseringen av Blodröd sol är för övrigt en intressant historia i sig. Romanen är en på gränsen till rasistisk hets mot 80- och tidiga 90-talets stora ekonomiska monster ur amerikanskt perspektiv, japanerna. En av teserna i boken var hur Japan köpte upp till och med Hollywood och vinklade allt till sin fördel. Japanerna var skurkarna i romanen. I filmen gjorde skurken till en vit amerikan, och framställde istället japanerna som goda. Gissa vilka som ägde filmbolaget? Sedan gick det snabbt utför med decennier av stagnation för det japanska undret, och stora monstret blev istället Kina.
5. Rovdjur (fast på engelska, Prey) är för övrigt en av många inspirationskällor till min roman Stjärnklart, då den delvis handlar om samma teknologi.
3 kommentarer
Har inte tid att läsa allt. Recensionen är lockande. Behöver mer synpunkter om vilka böcker som fortfarande är bäst. Läser mest faktaböcker men har sedan tidiga tonåren fått ut mycket av science fiction.
Vänliga hälsningar
Nanotec
nanotec: Kan i stort instämma. Drog i yngre dagar igenom i stort sett allt vad Sam J Lundwall publicerade översatt på sitt förlag Delta. … Ömsom vin ömsom vatten … där jag ofta förargade mig över de i mitt tycke väldigt barnsliga titlarna i översättingarna.
Naturligtvis mycket Space Opera som man gärna kan vara utan!
Dock ett och annat smått och gott kunde finnas ibland det hela …
Hehe. Minns diskrepansen i blodröd sol i filmversionen som jag läste efter boken. Japan ägde ju typ massor i usa.
Det var då det.