SEB:s boprisindikator visar att tron på fallande bostadspriser är nära en bottennotering. Endast 8% tror att bostadspriserna kommer falla, medan 53% tror på stigande priser, vilket ger ett index på 45. Säsongsmässigt ska januari vara den starkaste månaden för bostadspriserna.
![]() |
SEB boprisindikator och Valueguards Sverigeindex HOXSWE. Data: SEB, Valueguard |
Boprisindikatorn steg något, dvs nettot av hushåll som tror på stigande bostadspriser ökade. Med tanke på att januari är årets starkaste månad för bostadspriserna, med exempelvis snittuppgångar på 3% för lägenheter, så är inte resultatet förvånande. Media kommer dock blåsa upp Valueguards siffror om stigande bostadspriser nästa vecka och säga “nu har det vänt, köparna är tillbaka, priserna stiger”, men det kommer alltså vara helt enligt säsongsvariationerna.
Intressantast är att se på hur få som tror på fallande priser, nämligen 8%. Sedan 2003 har andelen hushåll som tror på fallande priser bara varit lägre än detta under tre enstaka månader. Elva månader har de negativa legat på 8%. Det är att således att betrakta som bottennivåer. Mycket färre negativa till bostadsmarknaden än så här går det inte att hitta.
Däremot är inte den positiva tron tillbaka på toppnivåer riktigt än.
Regionalt är stiger indikatorn mest i Svealand utanför Stockholm, och man är fortsatt mest positiv till bostadspriserna i Skåne.
Hushållen tror att reporäntan kommer höjas det närmsta året från dagens 0.0% till i snitt 0.52%.
Det tål att upprepas – bostadspriserna kommer stiga i januari. Det är säsongsmässigt normalt och inget att vifta med armarna över. Snittet för januari är +3.35% för bostadspriserna, +3.00% för lägenhetspriserna och +3.64% för villapriserna. Sämre än detta är en säsongsmässig nedgång.
15 kommentarer
Anekdotiskt så ser priserna väldigt stabila ut.
Vissa objekt kanske tar lite längre tid att få sålda men det känns som att marknaden lever och förväntansnivåerna är rimliga.
Min analys är att vi kommer se svagt stigande priser närmsta fem åren. Den låga räntan kommer hålla uppe priserna och underliggande efterfrågan finns ju kvar.
Jag tror dock inte att priserna kommer öka mer än 5% per år (och mer troligt runt3%) vilket ju gör att det inte längre kommer vara något "bo gratis" trams.
En flack prisutveckling kommer leda till en mindre "övervärderad" marknad och minska riskerna för en bubbla.
Men sen är ju frågan. Om många som köpt förväntat sig att bli rika/få en stor insats till nsäta boende inte längre ser den värdeökningen. Kommer det då upplevas som att marknaden är dålig?
En 3%-ig uppgång på ett bostadspris på 3 000 000 är 90 000 eller 7 500 i månaden. Inte helt omöjligt att folk skulle fortsätta med sitt "bo gratis" trams. Även om jag håller med om att det är trams då folk sällan säljer sina bostäder och flyttar in i hyresrätter.
Jag skulle säga att en genomsnittlig prisökning på tre procent skulle vara ganska "bo gratis". Schablonsiffror nedan.
Medellön 2018 (SCB) + 3 %
30 900 + 3 % = 31 827 = +11 124 kr per år
Snittvillan senaste tre månaderna (Svensk mäklarstatistik) + 3 %
3 196 000 + 3 % = 3 291 880 = +95 880 kr per år
95 880 – 11 124 = 84 756 = 7 063 kr högre villavärdeökning än lön per månad
Det kanske inte räcker till full täckning av tvångsamorteringen, men en bra bit på vägen. Inte hållbart i längden.
Martin hann före men att inte äga och belåna sitt långsiktiga boende ter sig oekonomiskt.
Medianlön*
Vinstskatten är dessutom betydligt lägre än för inkomst av tjänst.
Du räknar ju oerhört omvänt. Det är ju precis sådant som gör att folk blir förvirrade och pratar om "betalt för att bo" och annat konstigt.
Om genomsnittlig värdeökning i SEK är 3% per år har du ju direkt en procentsats att jämföra. Du behöver alltså inte krångliga till detta mer än att räkna alternativkostnad (bakar in inflation) samt totalkostnad för lån (d.v.s. räntekostnad plus någon approximation av resterande kostnad).
Amortering är att binda kapital, d.v.s. pengar går från kostnad för lån till alternativkostnad.
Detta är INTE raketvetenskap. Däremot är det svårt att räkna ut exakt totalkostnad för lån, och det kommer med nödvändighet vara en kvalitativ analys per låntagare.
"Snittet för januari är +3.35% för bostadspriserna, +3.00% för lägenhetspriserna och +3.64% för villapriserna. Sämre än detta är en säsongsmässig nedgång."
NEJ. Du borde skriva:
Lägre än detta är en mindre säsongsmässig uppgång än snittet för perioden.
Suck. Nej, att inte slå en årlig genomsnittlig prisökning på 9% är inte en nedgång. Säsongsrensning och säsongsmässighet fungerar inte på det sättet.
Du har så klart rätt. Det är precis som att säga att bostadspriserna kraschar säsongsmässigt ifall de bara går upp 5% per år istället för "vanliga" 9%. Men vill man driva en tes i backspegeln så tar man säkert till alla argument, bara man får ha rätt till slut. Lite som att spela blackjack med obegränsad insats, till slut vinner man det man förlorat.
Första trendbrottet uppåt på 3-4 år. Just nu verkar SEK-priserna bottnat 2019.
Normalt brukar jag se bostadspriset som drivet av räntenivån, men i detta fall kan jag kan faktiskt föreställa mig en viss uppgång av priserna, nu istället drivet av skattesänkningarna. Det finns därmed ännu lite mer utrymme att betala för bostad, kort sagt.
Tror också på en liten uppgång om några procent per år, kommande åren. Under förutsättningarna att lågräntepolitiken fortsätter och inga ekonomiska avdrag försvinner.
Verkar trots allt finnas en grundläggande efterfråga utifrån rådande omständigheter.
Vi har blivit 1.5 miljoner fler människor sen år 2002. Inte så konstigt skåningar är positiva. Ta Malmö, Lund, Hbg som exempel, väldigt skralt utbud, oftast några enstaka villor ute i populära områden och är dessa av god kvalitet blir det direkt huggsexa. Utbudet borde vara minst det flerdubbla för att tillmötesgå efterfrågan.
Är det en genomgående trend att Booli justerat upp priserna i senaste utskicket? Eller är det mest lokalt här i Öresundregionen?
Ett förslag på inlägg ifrån bloggaren, vore hur ni tänker om amortering vid en belåning på bostaden på under 50% framöver. Själv så måste jag medge att det känns lite som att kasta pengar i sjön. Den psykologiska biten med att vara skuldfri väger nog rätt lätt hos mig.
Mitt hus i Öresundsregionen justerades upp 0.5 mille i senaste utskicket.
Nä, varför vara lågbelånad? Ta delar av insatsen och satsa på något som ger avkastning istället. Det är verkligheten i nuläget.
Du har med 2020 två gånger i grafen o missat 2019.