Efter ett varv runt ägorna kan jag anekdotiskt konstatera att stormen Ciara verkar varit den hårdaste stormen på 5-10 år. Det innebär att en massa sjuka, döda eller dåligt placerade träd har självgallrats, men i princip inga friska produktionsträd har fallit för vindarna. Detta är bara min personliga anekdot – andra skogsägare och fastighetsägare kan drabbats hårdare. Lite foton nedan.
Dött träd (på grannens mark) har fallit och dragit omkull en av mina yngre träd och landat på elledningen. Inget strömavbrott. |
I princip inga friska träd har gått i backen hos mig, undantaget möjligen träd som växt sig för stora i branter.
Större lövträd, som i mina fall björk, sälg eller asp, kan vara förrädiska, och se friska ut utvändigt, men vara ruttna inuti. Barrträd brukar mer typ … dö, när de inte är friska inuti. Överlag bör man undvika att ha stora lövträd nära byggnader.
Knäckt björk, rutten eller angripen på annat vis. |
En fin asp av produktionskvalitet (tändsticksträ) bet i gräset inom synhåll från huset, vilket kanske är en indikation på att beståndet är dags att avverka. Asp blir nog inte mycket större än så.
Grövre asp. |
Det var en del att göra igår kväll och i natt, så det var gott att ha den gamla 34000-mils 15 år gamla rishögen, då det bara var att köra rakt genom genarna på de träd som fallit över enda vägen hit och hängt sig på elledningarna. Repor som repor – bilen är värd stereon plus däcken.
Träd mot elledningen. |
Även i detta fall handlade det om självgallring, rent av ett fullstort dött träd som står på grannens sida om gränsen, som slutligen föll, drog med sig ett av mina och lade sig över elledningen. Inte nog för att rycka loss någon kabel, för vi slapp strömavbrott.
Många andra döda träd gick i backen, t ex ett dussintal aspar som dött i askskottsjukan.
Döda aspar som blåst omkull. |
Sedan gäller det att ha tur. En sommarstugegranne fick ett träd i backen, som ganska exakt missade en byggnad.
Granne. |
I detta fall handlade det om två björkar, som stod i en brant, och uppenbarligen blivit för stora.
För egen del gick en äldre sälg i backen och missade ett vindskydd med en meter.
Det gäller att ha tur. |
Har bott här i fjorton år nu, så det är nog dags att ta bort alla vildväxande lövträd nära byggnader. Det är lätt att bli hemmablind och glömma bort hur mycket en del träd växt på femton år. Får helt enkelt bli en större insats och röja bort. På köpet blir det lite ljusare runt gårdscentrum. Vårdträd får förstås stå kvar.
Enda förlusterna på toppen av berget var två uppenbarligen ruttna aspar. |
Överlag är det bra med den här typen av stormar, så man bli påmind om att ta bort äldre träd. Sedan får väl länsstyrelsen och en massa söderlattehipsters gråta blod över att döda träd … dör. Men det är bara naturligt. De är bra för den biologiska mångfalden, både först när de står upp döda, och sedan när de ligger ner döda, även om det är olika biologisk mångfald som har nytta av dem i olika faser av nedbrytningen.
11 kommentarer
Elprisset på minus pga Ciara. Första gången i historien man får betalt för elförbrukning.
Tveksamt om det kan bli minus för slutkund (med tanke på överföringskostnad osv).
Vi har ju haft minusränta i flera år men ingen i Sverige ha haft lån med negativ ränta.
Nej. Jag har timmätning, och har haft negativt elpris förr.
Sedan har Wofser förstås rätt, elskatterna ska på och moms på elskatten, plus att man betalar rörlig nätavgift, så elen kostar fortfarande. Negativt elpris på något öre betyder bara att elen är billig, inte gratis.
Borde inte skatten bli negativ också?
Hej kul och lärorikt att läsa om träden.
Har själv en lite större tomt och har länge varit självförsörjande på ved till kakelugnar och panna. Är väl ingen "söderlattehipster" men älskar ändå träd 🙂 Ser naturligtvis till att allt virke kommer till användning när jag tar ned något, oavsett om det är till bränsle eller snickeri. Man är alltid lite nervös när det blåser tycker jag, har några stycken träd som vid otur skulle kunna skada hus om de blåste ned. Men plockar som sagt ned vartefter.
Har du möjligen någon erfarenhet om virkessågar? Jag har tittat på logosol som verkar ha intressanta alternativ men jag får nog köpa mer mark med skog först för att det skall vara någon mening. Men det verkar ju så förbaskat kul och spännande 🙂
Vänliga hälsningar
/Rille
Sk laissez-fäll-skogsbruk?
Alltid viss oro vid slaskvinter och blåst. Råkade ut för Alfrida förra året, 8 träd föll på tomten. Alla missade husen utom ett, !!.
Motorsåg är måste, någon som provat en modern batteridriven ( tesladriven) såg, eller är det alltjämt bensin som gäller idag?
Ska du kapa ett enstaka träd fungerar Husqvarnas elsåg ypperligt.
Jag har själv en som är med på skogsvagnen.
Den är perfekt till att kapa enstaka grenar som man har missat.
Eller några mindre stockar som inte är genomsågade.
Får hoppas många jordägare nu låter död ved ligga och förmultna och bli till allehanda gott för kryp och svamp.
Hemmavid gick inget ner förutom en gran på grannens skifte som rev med sig vårt stängsel, har även haft span på en asp som lutat illa ett par månader i vår hage men den ger sig inte utan stretar envist emot.
Däremot slets en plåt av ladugårdstaket… Dock tillbaka på plats med nya skruv innan elvakaffet.
Tyvärr har jag en del tall som har knäckts i vinden. Tror det beror på att det kom väldigt kraftiga byar. Men ingen katastrof.
Korrekt observerat ! Oftast finns röta i rotspetsarna eller någon annan biologisk skada på träden som faller för hårda vindar.Sedan finns ju mänskliga faktorn i form av hårdhänta gallringar,fel trädslag.Jag har själv konstaterat samma fenomen genom åren men måste medge att det är trevligt att se andra som kommit på samma tankar.