Storbritanniens premiärminister Johnson säger sig ha ett nytt Brexitavtal, men det ser ut att sakna stöd i det brittiska parlamentet inför omröstningen på lördag. Labour avser rösta emot, och föreslår en ny folkomröstning, och Johnson har inte säkrat stöd från det nordirländska lojalistpartiet DUP.
![]() |
Brittiska parlamentet röstar på lördag. |
Det brittiska parlamentet ser alltså inte ut att bli imponerad av retoriken “great new Brexit deal”, utan det nya avtalet saknar än så länge stöd i parlamentet. Labour avser att rösta emot, och Johnson har nu bara 48 timmar på sig att säkra stödet från lojalisterna DUP, som tydligen inte fick vara med med synpunkter kring det nya avtalet. Därtill finns det både konservativa och labourvildar, som kan ta ut varandra.
Det nya avtalet innebär fortsatt tullfrihet för Nordirland kontra Storbritannien, men gods som skickas från Storbritannien via Nordirland till EU kommer få betala tull, så Nordirland ska inte kunna nyttjas som en genväg in i EU.
Labours ledare Corbyn säger sig stödja en ny folkomröstning om avtalet, om det godkänns av parlamentet, så det brittiska folket får säga ja eller nej till ett faktiskt avtal, istället för de fria fantasier som Brexit-sidan ägnade sig åt under den ursprungliga folkomröstningen.
Marknaderna verkar inte riktigt veta hur de ska tolka avtalet, baserat på valutarörelserna. Svenska kronan tappade först snabbt om euron, men stärktes sedan. Euron stärktes först mot det brittiska pundet, men föll senare, och stärktes sedan igen.
![]() |
Femminuterschart EURGBP. |
Avtalet på bordet är inte det första, och i slutändan så är inget säkrare nu än tidigare och ingen vet fortfarande om och när eller under vilka omständigheter det blir någon Brexit. Marknadernas osäkerhet återspeglar kanske detta faktum.
21 kommentarer
Tja, om inte annat så kommer BBC kunna klämma ur sig ett antal politiska dramer om ett tag.
Förresten, för de som är intresserade av lördagens debatt så brukar underhuset live-streama.
Ropas det order då?
Jag ser det som en order. Jag ska kolla på det. Jag såg även när drottningen höll sitt tal. Det var en upplevelse att skåda med alla tillhörande ceremonier… En nästan re***iös tillställning, skulle jag likna det vid.
Parlamentet kommer inte stödja någon form av brexit-avtal då politikerna inte är intresserade av ett utträde och kommer obstruera alla försök att lämna EU.
Folket röstade fel helt enkelt och nu gör man sitt bästa för att pressa fram ett nytt beslut utan att blatant vägra. Man vill ha en ny folkomröstning, man skyller på EU, man skyller på May och Johnson.
Går det ens att forcera fram en korrigerande folkomröstning?
Den 31/10 (eller annat framförhandlat datum) ramlar man ut oavsett avtal eller ej.
Ja så fattar jag det också. Avtal klart eller inte och oavsett läget så ramlar UK ur den 31/10. Många brexitörer välkomnar det men det är väl inte idealiskt. Men UK kan väl efter 31/10 överenskomma om vad som helst med EU som ger fri rörlighet för varor, tjänster och kapital men kanske inte för arbetskraft (människor). UK är en stor marknad och den behövs säkert för tyska bilar och danska vindkraftverk.
Det är mycket möjligt men det hindrar väl inte en karriärspoltiker från att vilja ha en ny. Det blir ju ett skydd och en ursäkt längre fram när kaoset eventuellt slår till. Att man inte stod bakom en avtalslös brexit etc.
Den här typen av politiskt manövrerande och positionerande ser man ju varje dag i alla länder. Våra poltiker gör likadant i en mängd frågor. Slår ifrån sig, tar itne ansvar, anser att de inte stödde eller stödde något när det begav sig etc etc in absurdum.
Till syvende och sist handlar det endast om deras egen position och makt .Dig och mig det skiter man i, inte uttryckligen men det politiska spelet har tagit överhanden och det finns inte plats för distraktioner.
Makten framför allt.
Kan bara hålla med.
Innan valet sa både Tories och Labour att det skulle respektera valutgången. Nu har man tagit fram två avtal och sen finns WTO regler, man parlamentet vägrar att acceptera.
Gör som när riksdagen röstar om budget. Ställ förslagen mot varandra.
Först, May vs Johnson. Sen det som vinner mot hård Brexit.
Inse att folkomröstningar är idioti och spel för galleriet i en förhoppning att samla folket. Men alla folkomröstningar jag sett har slagit bakut.
Tyvärr, låt inte pöbeln rösta om frågor med 100-årskonsekvenser baserade på dagsformen. Det är fan det mest sjuka och konstiga politiska draget politiker kan göra för att för stunden blidka temporär opinion.
"In a 52-48 referendum this would be unfinished business by a long way." Nigel Farage, May 2016.
"Absolutely nobody is talking about threatening our place in the Single Market," Daniel Hannan, May 2015
"If a democracy cannot change its mind, it ceases to be a democracy”. David Davis, 2012
"If Brexit is a disaster, I will go and live abroad, I'll go and live somewhere else" Nigel Farage, 2017
""I'm reaching the point of thinking that we should have a second referendum" Nigel Farage Januari 2018
"I never promised it would be a huge success" Nigel Farage Mars 2018
"We could have two referendums. As it happens, it might make more sense to have the second referendum after the renegotiation is completed." Jacob Rees-Mogg Oktober 2011
osv osv. Saken är den att hade man direkt efter folkomröstningen, när remainsidan fortfarande var för chockad för att göra motstånd, satt sig ned och försökt hitta en lösning som passade båda partier innan man aktiverade artikel 50 så hade man antagligen varit ute ur EU nu.
@SäS: Både Mays och Johnsons lösning är en hård brexit då både innebär att man ställer sig utanför tullunionen och den gemensamma marknaden.
Det är möjligt att folkomröstningar är idioti. Men det är också för att man sällan har en folkomröstning, hade de varit mer vanliga och som en del av den demokratiska processen på ett annat sätt hade det kanske inte blivit så polariserat.
Jag tycker inte det är bättre med maktfullkomliga politiker som ska bestämma allt istället, det om något är idioti.
Äntligen.
Vad händer om man skickar varan till Nordirland och sitter lite på den innan den skickas vidare. Kan ju hanteras av två olika företag där det som ligger på Nordirland skulle kunna heta: Screw Tariffs, till exempel.
EU är medvetna om att det kan uppstå kryphål (hörde en person från EU som pekade på just det), så jag är inte 100 på att avtalet ens passerar EU. Men även om det gör det så får ju Boris ett he**ete med att få det godkänt i parlamentet. Min gissning är att han inte fixar det. Men Boris är ju en överraskningarnas man…
DUP har 10 platser av 650 i House of Commons….
dvs runt 1,5% av "rösterna".
Det stämmer säkert inte eftersom de har majoritetsval i kretsarna.
0,9% fick de i senaste valet.
stefan: Enligt wikipedia så har de det iaf, vad har du för källa för att det säkert inte stämmer? Gissningar ur tomma intet eller?
Är väl inte konstigare än att Miljöpartiet kan styra och ställa här hemma trots att de knappt kom in i riksdagen? Är man den som möjliggör makt för någon annan får man ju rätt mycket egen makt på köpet.
Appropå EU
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/parlamentets-tidning-gavs-ut-av-ryska-internettroll-29736