Byggbolaget Serneke vägrar betala tillbaka bokningsavgiften till de cirka 100 av 500 lägenhetsköpare som inte accepterar förseningen, efter att projektet försenats än så länge ett år – givet att Serneke får in någon finansierande partner. Anekdotiskt rapporterar en bloggläsare att bygget står stilla, undantaget en leverantör som hämtar byggmaterial från arbetsplatsen.
Karlastaden och Karlatornet till vänster, med Göteborgs Kista, Lindholmen, mitt i bild. |
Serneke vägrar alltså via bostadsrättsföreningen betala tillbaka pengarna för de drygt 100 köpare som vill dra sig ur eller inte accepterat ett års försening. Man har skickat ut ett brev, med önskan om att man bekräftar att man tagit emot brevet, vilket då ska innebära att man godtagit förseningen.
Ändå har alla inte gått på detta.
Till Fastighetsvärlden bekräftar Serneke att ca 100 ej accepterat, men att man diskuterar med köparna. I ett pressmeddelande uppger man att 390 köpare av de 594 lägenhetens accepterat förseningen. Drygt hundra lägenheter är osålda.
VD:n för Sernekes dotterbolag Karlastaden AB säger till SVT att “vi tror att avtalen är bindande […] Det är ett stort projekt […] och vi har informerat kunderna i god tid.” Man vill gärna ha en juridisk prövning i domstol, sannolikt väl medvetna om att det kommer ta flera år innan man får en vägledande dom i högsta domstolen, och tills dess kan skita i om enskilda köpare får rätt. Förhalning via rättsväsendet är en effektiv strategi för den som sitter på pengarna, medan köparna sällan gör det – de flesta köper ju på kredit och kan ha bränt det mesta av sitt egna kapital på handpenningen för bokningsavgiften. Därtill hoppas väl Serneke på att facit med rättegångskostnader kommer skrämma köparna från att stämma projektet.
En bloggläsare har tittat förbi byggarbetsplatsen, och bygget verkar ligga nere. Läsaren gick runt i området 07:10 – 08:00 på morgonpromenad.
“Noll (0) aktivitet i gropen, alla fyra kranarna obemannade. Fyra – fem byggjobbare med ”Serneke” på ryggen enbart strosandes och/eller rökandes inom området som helhet. ENDA verkliga aktivitet är att en leverantör av kantsten är där just nu och HÄMTAR material med kranförsedd lastbil!!”
Läsaren sammanfattar läget med att tillsammans med bristerna i finansieringen så kan inte konkurs uteslutas. Initialt inte för Serneke, utan för Karlastaden AB, som Serneke så påpassligt placerat projektet i. Vad för ekonomiska garantier Serneke tagit på sig för Karlastaden AB lämnas som en övning till läsare att reda ut.
Sernekeaktien har inte fallit så mycket sedan toppen på 131 år 2017, utan är bara ner drygt 60%.
Bloggen får väl ta sig ett litet studiebesök och titta på byggaktiviteten, samt dokumentera i form av bild- och videokonst. Vilken tid på dygnet bör arbetet vara som intensivast?
25 kommentarer
Det verkar gå som jag har befarat, lite pyramidspel över det hela.
Du har fel att 100 av 400 ej accepterat avtalet. 390 köpare har accepterat den nya inflyttningstiden. Vänta ett par veckor med ditt besök så kommer du få se aktivitet.
Jag skriver vad SVT uppger. Vad är din källa?
Och i denna delen av kommentarerna spelar vi "Spot the Serneke employee" 😀
Ja för SVT har vi lärt oss att man kan lita på. Ola uttalar sig exempelvis i denna artikel https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/flertalet-star-kvar-och-ger-karlatornet-gront-ljus/
Intressant. Vilka källor kan man då lita på? Några exempel på källor som ni bedömer som generellt trovärdiga/tillförlitliga?
Mellan 08-09 borde alla vara på plats.
Efter 09 blir de fika en kvart, 11-12 lunch, jobb till ca 14.15 då de blir fika och sen åker alla hemåt mellan 15:30-16:00 isch.
Nu jag inte jobbat på ett bygge sen våren 2010 men då var de jävligt noga med de där rasterna. Jobbigt för oss som heldre hade korta raster och slutade tidigare för att slippa sitta i kö hem.
Vi var inhyrda via fastighetsskötarbolaget jag jobbade för och var vana att jobba in tid, bära tugnt för att slippa ha 7st som lyfte de vi höll på med. Men Skanska var stenhårda med både raster och att inte lyfta mer än 25kg..
"Vana att jobba in tid och bära tungt" – Du pajar min bild av en fastighetsskötare helt och hållet här 😉
Kanske för att ständigt lyfta tungt sliter o skadar. Skanska verkar måna om bra arbetsmiljö och minskning av sjufrånvaro. det glädjer mig.
Anekdoten med att en leverantör hämtar material kan ju betyda vad som helst. I värsta fall att leverantören tror att de inte ska få betalt, och därför hämtar tillbaka materialet. I bästa fall har leverantören bara råkat leverera för mycket/fel sort/fel ställe och gör en korrigering.
Lite har faktiskt hänt. De senaste veckorna har dom monterat upp SERNEKE-logga på glidformen.
Exakt vad som slog mig häromdagen. Jag passerar bygget dagligen och brukar även springa upp och ner för Ramberget någon gång i veckan. Det enda jag noterat på senare tid är just SERNEKE-skärmarna.
Skyskrapor brukar ju enligt gammal tradition stå färdiga mitt i brinnande lågkonjunktur.
http://www.investopedia.com/terms/s/skyscraper-effect.asp
Standard på byggen av den kalibern är att kl 0700 startar man, möjligen en genomgång av arbetsledare om dagens arbeten.
0710 är man ute. Kl 0900 – 0930 kör man frukost. 1200-1230 lunch. 15.45 (ca, folk ska hinna duscha, skiten tillhör bygget och ska ej hem) 1600 så är det inte många kvar.
Dessa tider gäller byggherrens eget folk, underentreprenörer kan ha andra tider om byggherren tillåter.
Och, konkurs eller vad man nu kallar en nedläggning av ett bygge det är verklighet först när kranarna packas ihop. De är så dyra att etablera. Annars kan man när som helst rivstarta upp igen (givet att stommen är mellanlagrad någonstans om ens beställt)
Det fantastiska i det hela är att människor som ska tillhöra den akademiska eliten (antar att människor som köper nybyggda dyra brf är akademiskt utbildade på ett svenskt "topp" – universitet typ chalmers/gu/kth/lu m.m.) inte läser ett jävla ord i avtalen innan de köper en produkt med hävstång för cirka 5 bruttoårslöner.
Å ena sidan, ja svinigt(eller?) av företaget. Men avtalen är solklara. Gör de samma beslut i jobbet? Jag är mer risktagande i jobbet än privat kan jag erkänna. Då undrar jag hur stora risker de tar i jobbet.
Eftersom vårt system är uppbyggt på att centralbanken och pensionspengarna köper obligationer med låg ränta samtidigt som vi har kollektivavtal som i princip garanterar löneökningar är det väl inte särskilt riskabelt att köpa bostad på hävstång. Det tråkiga är väl att dom som inte är höginkomsttagare varken kommer att ha en bostad att belåna när dom blir pensionärer eller kunna leva särskilt gott på sin inkomstpension.
Goofy: varför kan inte de med lägre inkomster ha en belånad bostad efter pension?
För hög belåning, risk, höjda räntor?
Kanske dum fråga men jag har inte utbildat mig på något "topp" uneversitet 🙁
Tim: klart OT, men det är skillnad på utbildning och bildning.
@Turboprop: Tänkte mer på att låginkomsttagarna kommer få svårt med lånelöften och förmågan att kunna efterfråga bostadsrätter i orter där köpkraften ökar. Ett exempel är invandrare/migranter som flyttar till Sverige och har låg utbildning. Dessa bosätter sig oftast i större städer där dom p.g.a. låg utbildning, låg lön, inga föräldrar med bostadskarriär kommer att hyra i princip hela sitt liv.
Men annars stämmer Tims påstående om att få läser ekonomiska planer eller avtal. Det har lite att göra med att Riksbanken har lyckats förgöra respekten för pengar och tron på att bostadsmarknaden kan gå dåligt. Det är väldigt få människor under 50 år som funderar särskilt mycket när dom lånar några miljoner i SEKetas.
Jag förstår. Jag tror iof att staten anvöbder piska o morot för att klämma fram HR, iaf den den region jag bor.
Vilket inte är så kul för dem som tror att dem köpt sig "fria" från HR områden.men det är en annan diskussion.
Ja det är sant, de flesta runt mig med högskole/universitets utbildning har en närmast naiv/obefintlig inställning till ekonomi.
*använder
Låter oroväckande, jag har ju hoppats att de åtminstone ska komma tillräckligt långt för att det ska färdigställas. Kanske har man redan passerat det man har ju börjat bygga.. Den viktiga gränsen går väl när ett ev konkursbo kan sälja det pågående bygget.