Frågan är nu om villorna i Stockholm är nästa kategori bostäder till slakt i Stockholm. Det råder just nu ett rekordutbud av villor till salu både i Stor-Stockholm och i synnerhet i Stockholms kommun. Grafer i inlägget nedan. SBAB säger att priserna ska ner 10% till och Expressen meddelar att sex av åtta partier vill dra ner ränteavdraget.
Stor-Stockholm. Var ute och seglade lite i brisen igår. Här Baggenstäket innan det frisknade till lite ute på Baggensfjärden. |
Det råder alltså ett rekordutbud för villor till salu i Stor-Stockholm, både i absoluta tal och säsongsmässigt. Utbudet är nu rent av större än tidigare rekordåret 2014 enligt Hemnets utbudsstatistik.
Villor till salu i Stor-Stockholm. Data: Hemnet. |
För Stockholms kommun är det ännu värre och utbudet är långvida högre än det varit tidigare, och har så varit under hela 2018.
Villor till salu i Stor-Stockholm. Data: Hemnet |
Husmasken rapporterar att villapriserna i Stor-Stockholm nu är ner 18% sedan toppen förra våren, och 9% på ett år. Det senaste året har villapriserna fallit 8% i Stockholms kommun. Så nedgången har redan börjat, men man kan fundera på vad utbudet kommer göra med priserna. Det är inga små summor som villorna betingar heller.
Så på rubrikens fråga om det kommer ett ras i villapriserna så är frågan snarare huruvida raset fortsätter. Och det är inte små summor vi pratar om när det gäller villapriserna.
Lite skuggigt i Saltsjöbaden, men så ligger ju Saltis inte på Solsidan heller. Var tvunget att skrivas. |
Relaterat konstaterar Expressen att sex av åtta partier vill trappa ner ränteavdraget. De enda som inte entydigt vill dra ner på denna subvention av lånefinansierad bostadskonsumtion är Socialdemokraterna och Moderaterna, som är lite luddiga i frågan. Och nej, företagen ska framöver inte få dra av sina räntor fullt ut heller om diverse förändringar i skattelagstiftningen går igenom, så kom inte dragandes med att företag minsann får dra av ränteutgifter. För hushållen skulle en sådan motsvarande reform vara höjt generellt grundavdrag, men slopat ränteavdrag.
Degen ska alltså in och ränteavdraget ska trappas ner. Valtaktiskt bra av sosseriet och Moderaterna att mumla i frågan, men vi vet nog alla vad som händer efter valet.
SBAB konstaterar i en analys att bostadspriserna ska ner ytterligare 10% på grund av stigande räntor
Det ska dock ta tre år vilket gör att den där åttamiljonersvillans ägare “får betalt för att bo” med 800000/36=22 222:- SEK i månaden de kommande tre åren. Fast tvärt om. Samtidigt som deras rörliga ränta stiger.
Prognosen baserar sig på förväntad ränteutveckling och realinkomstökningar hos hushållen och bortser helt från eventuella psykologiska faktorer, som man ser vid fallande bostadspriser.
49 kommentarer
Antag två vuxna med tjänstemannalöner precis under brytpunkten och två gemensamma barn.
HUR mycket kan denna familj lägga på sitt boende och VAR i Sverige kan dessa skaffa sig en "köpt" bostad ?
Alltså ett boende för att bo i och inte för att använda som "sedelpress" eller spekulation.
Beror på räntan och inflationen.
Max 15% av bruttolönen. Ort: Ullared.
Man kan ju starta med en ränta på 3,5% och en inflation på 1,8-2,0%
2×455 kkr = 910 kkr * 4.5 = 4.1 Mkr i lån förutsatt att dom lyckats spara ihop handpenningen på 600 kkr så kan dom alltså köpa bostad för 4.7 Mkr.
Man undrar ju vilka människor som i framtiden ska köpa alla de bostäder som kostar betydligt mer än så?
Med tanke på att folk inte ens klarar av att ha pengar kvar ända tills lönen kommer så undrar jag ju hur många som kommer kunna spara ihop till handpenningar på flera hundra tusen i framtiden när man inte längre kan göra bostadskarriär.
Man VAD går upp mot att vara ".. kung kung kung i baren.." i vissa för..
Den 25:e smäller det…
😉
Det finns ganska många bostäder som kostar mindre än 4,7 miljoner, som således är tillgängliga för ett klassiskt tjänstemannapar. Större delen av Skåne, till exempel (snittpris per villa ligger omkring 3,1 miljoner i Skåne).
Det beror ju på kraven. Gävle, Eskilstuna och neråt kan de få ett rejält boende. Fördelen om de vill lägga hela beloppet är att det inte finns många såna par att tävla med.
Joakim, Ja, du har helt rätt, jag tittade mest bara på bubblans epicentrum, Stockholm.
Där korrelerar lönebilden väldigt dåligt med utbudet av bostäder. Så frågan kvarstår, vem ska köpa alla bostäder?
Medianlönen i Stockholm är avsevärt lägre än 455 kkr/år. Så i prinjcip är det väl snart så att innanför tullarna blir det normala att man bor två löneslavar i en enrummare.
Iofs gott om plats jämfört med hur folk bor i Tokyo.
Det kan gå åt det hållet. Men ja, marginalköpare i storstäder kan också antas ha en något högre inkomst.
Det finns inte en chans för marginallöntagarparet att efterfråga en lägenhet innanför tullarna, men det är inte helt omöjligt att hitta en (liten) lägenhet i Solna, till exempel. Men istället för en villa på 150kvm får man nöja sig med en trea på 70 eller nåt.
Men men, marknaden anpassar väl sig så småningom, vi har väl åtminstone ett litet lager med nybyggen kvar att beta av… Ska bli intressant att se hur utbudet förändras i augusti.
Det finns väl knappt en privat tjänsteman i just dessa Stockholmsområden som tjänar mindre än 50/månad, särskilt inte om du arbetar med IT eller försäljning. I den gruppen är lönen snarare 50% högre än så, eller mer. Kolla bara snittlönen på tex vissa IT- och konsultbolag – inte sällan runt miljonen.
Den gruppen har dessutom redan tjänat stort på huspriserna. Nä, just tjänstemännen är det inte synd om. Värre är det för t.ex statligt eller kommunalt anställda, unga eller de med servicejobb.
Många villor ägs fortfarande av 40-talisterna. Som av flera skäl inte gärna flyttar. (Obelånade, låga driftkostnader, hög flyttskatt)
Men, de orkar snart inte längre ta hand om sina hus, och kommer med åldern tvingas flytta.
Sa för ett par år sedan att när väl 40-talisterna på allvar börjar få ålderskrämpor, är risken att prisraset på hus blir större än för lägenheter.
Japp, demografiska effekten på bostadspriserna är gravt underskattad
Babyboom-eran från början av 1990-talet har redan etablerat sig på bostadsmarknaden och räcker volymmässigt inte till för att kompensera bortfallet av 40-talistgenerationen som kommer att märkas de kommande 10 -20 åren.
Det är naivt önsketänkande att tro att alla nyanlända som kommit det senaste decenniet ska kunna köpa alla dyra villor och fritidshus som svämmar över på marknaden.
Framförallt kommer fritidshusmarknaden att implodera totalt framöver.
Och till vad kommer då de stora reavinstbeskattningarna som dessa försäljningar ger upphov till att gå till ?
Byggande av subventionerade bostäder till våra nya svenskar ?
Byggbolagen /bostadsutvecklarna är inte dumma, de har byggt lgh för framtiden.
40talisterna behöver bekväma lgh, om ett par år. Under tiden kan bolagen sluta bygga, sparka personalen ,hyra ut lgh till asylanter och sedan successivt börja sälja till 40 talister.
Priserna är dock lägre, men inte låga.
Inte alla utvecklare kommer överleva dock.
Som tur är finns ingen skatt på att flytta, så där föll ett hinder bort 🙂
Det har du rätt i. Det finns en reavinstskatt däremot, men det är så att närpriserna faller på köpta boendet och man har upplevt en prisuppgång på kanske 2000% så…
Alla exempel på hur lägenheten blev dyrare än försäljningspriset på huset är anektdoter.
Hyr man ut till asylanter får man nog bygga om och renovera bostäderna efteråt för att de öht skall vara uthyrningsbara igen…
Självklart finns det reavinstskatt, inga konstigheter där. Antingen betalar man den med del av sin vinst eller så undviker man den genom att sälja till inköpspris.
Allt annat är bortskämt gnäll.
Det finns ju rätt räliga skatter på att flytta _in_ i en villa. Lagfartsavgiften och avgiften för att ta ut nya pantbrev kan väl inte med den bästa vilja beskrivas som något annat än skatter.
jaha, måste man låna dyrt för att köpa är såklart pantbrevsavgiften betungande på lånen.
Stämpelskatten är väl i det närmaste att se som en ren skatt på hela köpesumman.
Säg man lånar 4 MSEK på en 7 MSEK villa. Det blir såklart 4*0,02+7*0,015 vilket är nästan 200 kSEK.
Självklart borde stämpelskatten vara en fast avgift, enligt självkostnadsprincipen.
Glömde inflika att de flesta äldre faktiskt aldrig flyttar från sina hem vare sig de är villor eller lägenheter. Endast en minoritet byter bostad eller får plats på äldreboende. Dödsboet får sälja eller avyttra bostaden de lämnar efter sig.
Det är en skön tanke att byta ränteavdrag mot grundavdrag.
Det minskar smällen, det är fördelningspolitiskt rätt (men inte bidragspolitiskt) emedan det gynnar låginkomsttagare mer än höginkomstagare (tänk som en sosse) och det ökar arbetslinjen samtidigt som det dämpar lånefesten.
De enda som drabbas riktigt hårt är de som köpt dyrast och däeför inte kan räkna med att få igen sina pengar på länge än. Men Ingves inflationsplan löser det på sikt.
Bästa bostadsknvesteringen är alltså att se till att man inte behöver dela på sig med dubbelt boende utan håller sig kvar med näbbar och klor 🙂
Rickard, du tackade en gång bostadsbubblan, som gav dig så mycket …
Om nu flyttskatten (reavinstskatten) minskar så är det bara att säga dubbelt grattis!
Ja, och gärna ökat grundavdrag mot sänkta ränteavdrag, då blir det hat trick för mig 🙂
För övrigt vill jag även tacka jobbskatteavdraget, CSN, mamma och pappa såklart.
Men naturligtvis kommer inte grundavdraget höjas eftersom degen måste in.
Och ur en personlig synvinkel tror jag pengarna hade gjort större nytta som lönepåslag för aktiva poliser i yttre tjänst. I förlängningen tjänar jag mer på det
Men så kommer inte ske. Ev. besparingar på minskade ränteavdrag kommer användas till Public Unservice och nya kamelcentra. The Offantliga sektorn taketh. And taketh.
Glöm inte 10-rums lägenheter på Limhamn för 45k i månaden, och då anser kommunen att de gjort en bra affär för det är riktigt billigt jämfört med alternativen.
Men att byta ränteavdrag mot grundavdrag gynnar oss kapitalister ännu mer då räntan kvittas mot inkomst av kapital, så något ränteavdrag har vi ändå aldrig använt, och sedan så får man högre grundavdrag också, jo man tackar!
Får bli ostron och champagne ytterligare en dag i veckan…
Nja, vissa ansvariga politiker menar att det är en bra affär..
Inte kommunen. Isåfall skulle inte 25% av Malmös budget vara externt finansierad…
Går inte. Är bara sju dagar i veckan…
Det kanske även blir så att många "mäklarslynglar" får minska ner sin konsumtion, lämna tillbaka sina leasade BMW och AUDI mm..
Ja, lite löjligt att betala dessa 100 tusen + för att sälja en bostad. Och varför ska säljare/köpare bekosta fashionabla kontor centralt, BMW , Armani och
tonvis med hårgele för att styva upp lilla ankstjärten i nacken.
Allting går via webben, och pappersjobbet är enkelt och ren rutin, räcker med billiga lokaler i utkanten, elcykel eller Skoda, Dressman outfit.
Har själv köpt privat och processen är enkel. Och glöm att mäklaren har något större ansvar om något går snett.
Mäklaren har lika mkt ansvar för det du köper som avanza har när du köper en aktie.
Armani, Gucci, Prada… 😉
Allt för varumärkestorsken! (VMT)
Det "steker" !
https://www.youtube.com/watch?v=RrG9D2e81q0
Inte för att vara den, men hur många mäklare tror ni det är som steker runt i Armani, Gucci och Prada och inte jobbar hårt?
Jag känner några mäklare och jag känner inga andra som jobbar fler timmar per dygn. Nästan alltid tillgängliga för köpare och säljare. Jag väljer hellre att tjäna mindre pengar än leva ett mäklarliv.
Man kan ju jobba hårt och handla på Ge-Kås och Dressman, köra Opel eller Skoda för man behöver ju inte vara VMT…
Då har man ju heller inte lika höga kostnader och behöver jobba mindre och leva mer! 🙂
Och…
"..Färre vill bli mäklare.."
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6957405
@Stefan, vill abslut inte ta äran av de mäklare som jobbar hårt. Men inget som motiverar ett arvode om 100 000+ för att sälja en tegelvilla med medaljongtapet från 1957.
I mitt område tex, ej storstad, finns flera mäklare där samtliga större på kanonläge centralt och här skyr man inte kristallkronor i taket eller BMW och Mercedes. Tittar man in så så antyder klädsel och lokaler mer advokatbyrå än simpel mäklarverksamhet.
Och det finns möjligen någon enstaka i Dressmans kläder.
@Bengt Eriksson: "tonvis med hårgele för att styva upp lilla ankstjärten " Hahahaha. Jag skrattade så jag nästan trillade av stolen!
PS @Bengt Hansves: Om någon hackar på dig igen, så ska den få på käften! Du är bra som du är och jag gillar dig!
@Anonym:
Tackar och bockar!
Ja en märkbar nedgång i villapriser i vissa områden i sthlm nu i sommar, dom som måste sälja och har lagt ut för 3 gången.
Tar det fart nedåt med nybyggda lgh så torde inte villor kunna hålla emot om skillnaden blir för stor.
Säljarna får bud som ligger i paritet med försäljningspriset. Men säljarna accepterar inte buden och tar bort objekten. Hört flera som råkat ut för detta. Blir många objekt till höst, när de ska försöka sälja igen.
Tidigare gjorde någon tidning en undersökning vilka banker och på vilken nivå skuldkvotstaket ligger är det någon som har en uppdaterad lista eller betalar som kan säga hur läget ser ut just nu kring skuldkvotskraven för lån hos de olika banker ?
Ekvationen är ju egentligen tämligen enkel. Antingen måste amorteringskravet tas bort eftersom ingen längre har råd/får lån. Eller så måste priserna halveras på. På sikt måste ju marknaden kunna ta emot unga människor som klarar av låne/amorteringskostnaderna. Jag gissar på en halvering av marknaden över upp emot 5 år…
Trots god konkurrens är snacket om att ta bort det just införda amorteringskravet det mest retarderade som hänt inom svensk politik på senare tid. Helt oavsett om man ville ha det från början eller inte. Det kommer såklart heller inte hända inom överskådlig tid. Total cirkus att stå på hög politisk nivå och diskutera det.
Tyskarna bygger för halva priset i Berlin. Klart Stockholmspriserna är för dyra.
Finns mycket överflödigt "bukfett" att skära bort !
Dom är duktiga dom som kan tala om hur mycket mer priserna ska ner. För i själva verket har de inte en aning. Vart tar konjunkturen vägen och räntor. Dom bara killgissar.
Mig förvånar det inte att fallet blir mycket större. Det har varit många faktorer som pressat priserna uppåt de senaste 10-15 åren. Vänd upp och ner på de förhållandena så…..
"villapriserna i Stor-Stockholm nu är ner 18%". Ja,det kallar jag krash. Måste svida ordentligt i plånboken. Men riktiga fallet kommer den dagen räntan går upp. Men ECB höjer tidigast nästa sommar. Så stabila priser ett tag till, antar jag.
En jävla tur att man bor i Göteborg:
http://www.gp.se/ekonomi/h%C3%B6gtryck-i-g%C3%B6teborg-%C3%B6kar-l%C3%B6ner-f%C3%B6r-v%C3%A4lutbildade-1.6691743