Dags för en kort uppdatering om läget på börsen. Stockholmsbörsen testade återigen ett stödområde under gårdagen, medan finansminister Magdalena Andersson (s) tror att Donald Trumps handelstullar kommer drabba svensk stål- och fordonsindustri.
Dagschart OMXS30. |
Nivån ca 1550 hos Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är att anse som ett stödområde. Börsen har nu vänt efter att ha testat området flera gånger de senaste veckorna, samt i slutet av april. Således kommer inget dramatiskt hända förrän börsen stänger under denna nivå, varpå ca nivån ca 1500 eller ytterligare ca 3% ner är nästa stödområde.
Finansminister Magdalena Andersson (s) är nu orad över Donald Trumps kommande tullar och handelskrig, pga svensk stål- och fordonsexport.
Det är ett mycket bekvämt sätt för regeringen att skylla ifrån sig kring den konjunkturavmattning som är på gång, samt visar finansministerns okunskap. Skyll på Trump.
Verkligheten är att Volvo personvagnar redan bygger en bilfabrik i USA, och den exporten skulle alltså ändå försvinna, och att svenskt stål i stor utsträckning är specialstål och inte nödvändigtvis drabbas av tullarna fullt ut.
Däremot kan Sverige drabbas sekundärt när andra länder Sverige exporterar till drabbas av tullarna och får en försvagad ekonomi. Som tidigare noterat är dock Sveriges stora exportmarknader utanför EU – Norge, USA och Storbritannien, där den senare snart har lämnat. Sverige har negativt handelsnetto mot EU redan idag, både inom varor och tjänster och EU dränerar Sverige på ca 250 miljarder kronor om året. När Brexit är genomfört är tre av våra fyra största exportmarknader utanför EU.
Oavsett så är konjunkturavmattningen på gång och Sverige är i bästa fall bara på väg in i en lågkonjunktur. Och det spelar ingen roll om USA:s president heter Trump eller inte, och ärligt talat inte heller vad Sveriges finansminister heter. Lågkonjunktur kommer alltid efter högkonjunktur och ingen svensk politiker eller regering kan ändra på det, oavsett vad de hävdar i valrörelsen.
Tyvärr fortsätter jag inte länka till några källor pga EU:s förslag att avgiftsbelägga länkar till nyhetssajter. Hur förslaget som går vidare för omröstning i parlamentet ser ut får vi reda på under dagen.
13 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Får man inte länka till en icke-kommersiell, privat sajt som i sin tur länkar?
Eller bara skriva ut URL-en så att läsaren kan kopiera och klistra in i webbläsarens adressrad?
Eller länka till en sökning i Google där länken hamnar överst i träfflistan?
Eller låta någon skapa en kommentar med länken och där du svär dig fri från ansvar för vad besökarna länkar till?
Men dessa möjligheter är kanske även de tilltäppta …
Nix, inga kryphål. Ska inte heller vara tillåtet att citera, ens artikelrubriken, utan att ha skaffat en licens från nyhetssajten.
Då är det väl bara att lägga in samtliga av de här gammelmedia siterna i adblockern så man inte råkar klicka på en länk och begå lagbrott.
Är det definierat när det blir ett brott, att skriva adressen som väl borde gå under yttrandefrihet vilket är en grundlag, eller att klicka på den så att själva länkningen äger rum?
Cornu: Julia Reda skriver att det handlar om länkar med snippets som förhandvisar copy-rightat innehåll. Förstår inte hur du får detta till att rena länkar eller url:er skulle bli förbjudna.
Ändå sjukt förslag som bör granskas men varför göra det värre än det är (och samtidigt skapa dig några veckors jobb)?
Cornucopia? Du glömmer effekten att gods som skulle exporteras till USA istället kommer att hamna på övriga exportmarknaden. Kan bli tufft för vissa producenter, men positivt för konsumenterna.
Tex kommer Canada att tillverka för den Europeiska marknaden istället för USA i högre utsträckning, vilket kommer att öka välståndet i Europa.
Många företag i USA har ju filialer / dotterbolag i Kanada
En lågkonjunktur är precis vad vi skulle behöva för en halvering av bostadspriserna. Priserna måste halveras för att unga människor ska kunna se en framtid i egen bostad. Det kommer att bli som hos doktorn…- nu sticker det till lite…
Dags för Swexit! Norge, Schweiz och Island klarar sig bra. Storbritannien kommer att fixa det utan problem. Jag tror att Åkessons utspel om Swexit-omröstning häromdagen var vältajmat.
Island… 350 000 inv.
Schweiz Sedan gammalt ett mycket självständigt land med en ibland "tvivelaktig" ekonomisk sektor…
Norge Hört talas om norsk olja ?
Storbritannien Sura för att de inte får "rula" över Kontinenten , att de måste rätta sig efter beslut som fattas i Bryssel av "grodätare" och fr.f.a av surkålsätande "Fritzar"… Det var ju trots allt GB som vann VK2
Hoppas du är ironisk om Brexit, för snacka om att du missförstått annars.
@Petter Wilhelm:
Nej, fullt allvarlig!
Eller sitter du inne med "sanningen"?
Vi får å andra sidan varor och tjänster i utbyte mot de pengarna EU "dränerar" oss, så det är ingen fara. Studera lite handelsteori.