Föga överraskande bekräftar nu Valueguard siffrorna från Booli, som presenteras via Husmask eller Penates. Bostadspriserna steg kraftigt i hela landet under januari, både villor och bostadsrätter.
Arkivbild. Visar inte läget i Sverige just nu. |
Valueguard rapporterar att deras Sverigeindex steg med +3.4%. Lägenheter steg med +2.4% och det samma i sorgebarnet Stockholm. Villorna rusade med +4.1%, och som mest i Malmö där de steg med +5.1%.
Detta bekräftar de siffror som t ex Husmasken eller Penates rapporterar live via Boolis data. Dessa tjänster är alltså alltjämt högst relevanta. Än så länge faller lägenhetspriserna tillbaka i Stockholm innanför tullarna under februari.
Mycket talar för att uppgången i januari var en tillfällig rekyl. Många menar att det kan förekomma köpstress inför nya amorteringskraven, vilket gör att man måste hinna flytta in snarast för att inte falla in under de nya villkoren. Köpekontrakt i februari är antagligen för sent och Valueguards siffror baserar sig på just kontrakten, inte överlåtelsen.
68 kommentarer
Förstår mig inte på att priserna i Malmö inte redan har halverats…Känns ungefär lika hett som att bo i Detroit eller Cleveland…
De flesta som bor i Malmö går inte på propaganda som sprids av politiker 🙂
Svenska politiker får inte så mycket utrymme på Al jazeera.
Varför skulle man flytta ifrån Malmö? Det är ju precis som vilket arabland som helst [Popkulturs referens].
Dock kan den ovisa svensken fråga sig "Men vänta nu, flydde ni inte från [vilket arabland som helst]?"
Det märks tydligt vilka som inte bor eller bott i staden när man läser sådana påståenden.
Det är liksom inte så att tex Bellevue eller Limhamn eller Slottsstaden har så mycket gemensamt med Seved eller Rosengård. Det är lite som att jämföra Vasastan med Husby.
Du har samma värdelösa vänsterpolitiker i hela staden, men om man nu inte vill se problemen så är det ju klart att man inte kommer att se några.
Det som är lite roligt är när de som går på den politiska propagandan drar fel slutsatser utifrån sin förvridna verklighetsbild och förlorar pengar på grund av det.
Jag kör förbi Rosengård varje dag. I 100kmh. Men det händer jag stannar på donken o köper en kopp kaffe.
Det är givetvis problem i de utsatta områdena, det är bara trams att låtsas som att det inte är det.
Men man brukar prata om "Malmö" och mena "särskilt utsatta områden i Malmö", till skillnad från att när man säger "Stockholm" så menar man inte Akalla och Husby. Det är ren ignorans och okunskap.
Politiker är förstås ett problem, men vilka styr i Stockholms stad nu igen?
Problem #1 i Malmö är (MP).
Trots närheten till kontinenten så ligger kvadratmeterpriset på BR i Malmö (28') långt under medelpriset i Sverige (38'). Så den inte oförtjänt negativa stämpeln visar sig redan där. Så en ytterligare halvering kanske är att ta i. Även om inte omöjlig.
Ja, och då ska man veta att medelpriset inom Malmö varierar procentuellt på precis samma sätt som medelpriset inom Stockholm. Återigen, Husby vs Vasastan är ett bra exempel som kan jämföras med ex Slottsstaden vs Rösengård.
Eller med lite siffror från Mäklarstatistik:
Centrala Stockholm: 80-90 000 kr/kvm eller nåt sånt
Spånga-Kista: 30-40 000 kr/kvm typ
Centrala Malmö: 30 000 kr/kvm ungefär
Rosengård-Husie: 14-16 000 kr/kvm om man höftar lite
@iblandekonomi 11:07
jag vete inte om du syftar på bomarknaden när du skriver att "förlora pengar", men jag vet att en del bättre områden som pga av förändrad demografi blivit närmaste granne med problemområden har sjunkit i pris, och detta har varit tydligare i mindre städer ex. Katrineholm. Har läst artiklar om svenssons som klagat över att deras villa blivit svårsåld.
Förvisso sant, men att priset i just centrala Malmö ligger betydligt under medelpriset i Sverige tycker jag dock säger en hel del. Sen är skillnaden mot Stockholm att en del av "utsattheten" ligger så centralt.Ta tex Rosengård m.fl. placerad 2-3 km från centrum, vilket jag tror påverkar.
Det är fortfarande så att Malmös bostadsmarknad påverkas av Köpenhamn. Inte på samma sätt som 2005-2007, men fortfarande bosätter sig danskar i Malmö, eftersom det är svårt att hitta boende i Cph.
Sen var ju Malmö på sätt och vis mycket mer likt Detroit, och mycket läskigare, för typ 15 år sedan. Idag är det problem med gäng som säljer knark på Rasmusgatan, men för 15 år sedan var några av husen helt tomma och användes bara av hemlösa. Fullt med kanyler i trapphusen osv, folk sket överallt och sånt där.
I samma veva ungefär eller något tidigare kunde man helt enkelt ta över bostadsrätter för en nominell summa på lite olika håll i stan eftersom ägaren hade dött/smitit/gått i personlig konkurs. Vet minst en som i princip tog över en hel brf på det sättet och hyrde ut lägenheterna i andra hand och tjänade gott på det. Och de lägenheterna har inte direkt sjunkit i pris eftersom man kunde ta över dem i princip gratis.
Hm. Är inte säker på att jag håller med, Ben. I min hjärna är Malmö typ 2003-2005 ungefär likadant som Malmö 2018 (kanske att det överlag är marginellt fräschare idag), men i början av 90-talet var det betydligt sunkigare.
1990: Sunk
2003: OK
2018: OK+
Ben,fast så har det väl varit förut också? (https://www.youtube.com/watch?v=0c3MNulrHJE)
Ska man prata medelpris i Malmö, och jämföra med Stockholm kan man välja att ta med Lund, Vellinge, Lomma och kommunerna där emellan.
Ska man ta reda på om bostäder sjunker i värde någonstans ska man inte använda anekdoter från tidningen, utan statistik.
@Joakim Persson
"Det är givetvis problem i de utsatta områdena, det är bara trams att låtsas som att det inte är det."
Hoppas du inte menar att jag förnekar det. Problemen är dock inte av den art som politikerna som använder den i sin propaganda vill framställa.
Det finns flera orsaker till de problem som finns. När polisen går ut och berättar att de inte kommer att utreda mord, är bara ett exempel hur man orsakar problem.
Jag skulle tex vilja se politiker som lovar att räddningstjänst och polis inte kommer att lämna personer som bor i vissa områden i sticket bara för att det finns andra personer i det området som kastar sten på blåljuspersonal.
@iblandekonomi: Nej, det var inte riktat till dig utan till de som låtsas härma sina meningsmotståndare och tycker det är höjden av humor.
Det blir lite problematiskt att jämföra så stora områden med varandra, tycker jag. Men det finns ett bra sätt, och det är i så fall Storstockholm vs Stormalmö, så får man med grannkommunerna.
Jag tror många helt enkelt inte förstår de stora skillnaderna som finns inne i Malmö, samtidigt som de pratar om "kravallerna i Husby" och inte "kravallerna i Stockholm" om ni minns de händelserna.
@iblandekonomi, nu talar vi Malmö och inte Lund. Och Stockholm, inte Södertälje eller Täby. Och vem använder anekdoter från tidningen?. Duger inte Svensk Mäklarstatistik som en fingervisning ?. Sen håller jag fullständigt med Joakim P om att inte många förstår hur stora skillnaderna är inne i Malmö.Eller ta Helsingborg som också är supersegregerat inne i centrala delar. Jämfört med Husby, Järvafältet m.fl betraktas lite som något Stockholm inte har att göra med.
Anekdoten kom från DoktorSyn.
Nu var det inte Landskrona jag skrev, som ligger ungefär lika långt från Malmö i tid som Södertälje ligger från Stockholm C. Då har man passerat Lund för länge sedan.
Tågtider:
Malmö – Lund: 13 min
Malmö – Landskrona: 28 min
Stockholm – Södertälje: 24 min
Vilka tunnelbanestationer 13 min från Stockholms C ska inte räknas till Stockholm?
De problem som finns i Malmö är till stor del skapade och underhålls av de som styr staden. Vänsterstyret vill ju ha utanförskapsområden där de boende röstar på dem. Att få fler områden som Limhamn och Bellevue med övervägande moderat-röster är man inte ett dugg intresserade av, det är bättre att sådana personer bosätter sig i Lomma och Vellinge. De får ändå betala för misären och vansinnet i Malmö genom utjämningssystemet.
Förstår hur du tänker Mnils, men förklara i så fall fenomenet "Västra hamnen".
Självklart är det idel socialister som flyttar till nybyggda bostadsrätter med takterrass och havsutsikt för 5-6 miljoner i V Hamnen.
@Joakim Persson:
Ja, jag kom till Malmö i slutet på 1990-talet och sen dess har det i princip blivit bättre. Hur det såg ut 1990 vet jag således faktiskt inte. Men du kan ju ha rätt i det du säger.
@Ben: Jag kan också bara jämföra från "sent 90-tal" och se berättelser och statistik osv om "tidigt 90-tal", som är allmänt erkänt som sunk och depp.
Jag tycker det var rätt bra i Malmö i mitten av 2000-talet (2003-2005), och tycker det har blivit lite (marginellt) bättre sen dess, men det handlar nog mest om att jag blivit äldre. Finns en liten fin karta om "bostadsområdens attraktivitet" som stämmer rätt fint men som jag inte hittar nu.
Seved är ett bra exempel på ett område som knappast blivit värre utan som varit ett rövhål till bostadsområde under lång, lång tid.
Den vanligaste fördomen kring Malmö är att staden är lika med Rosengård och är en enda stor slum (blir så trött). Malmö är kanske Sveriges mest segregerade stad, vilket betyder enorma socioekonomiska skillnader mellan stadsdelarna, det kan t o m skilja sig på kvartersnivå. Visst, staden har en hel del riktigt skitområden, men samtidigt en hel del riktigt attraktiva områden och det måste man ständigt förklara för folk som inte har koll.
Enligt min mening är området från Fridhem ner till Limhamn Skånes attraktivaste villaområden och därför som priserna där på sikt alltid kommer att stiga (bortsett från fluktuationer). Havsnära, fin arkitektur, bra skolor, cykelavstånd in till stan och Köpenhamn och nordens största int flygplats ett stenkast bort.
Sen finns det såklart en hel del övriga fina områden i staden men de behöver jag inte nämna, utan jag nöjer mig med att nämna gräddhyllan.
+ 5.1 % prisutv på villor tror jag har dels med att göra att Malmö inte har så mycket enbostadshus och inte heller bygger vilket skapar ett större tryck på dessa, men även en hel del köpare som vill hinna före amorteringskravet. Köpkraften och inflödet av kapitalstarka köpare är inte jättestor i stan så jag har svårt att tro att den kommer gå spikrakt upp. Snarare att en nedgång fortsätter under våren…
JP: Denna karta du letar efter?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/var-fjarde-malmobo-varken-jobbar-eller-studerar
Joakim, Västra Hamnen var inne för drygt 10år sedan nu är det ju stendött, bara medelklass som tror de är något kvar. Och en och annan inflyttad upplänning som inte har koll.
Mnils: Men hur var det nu? Vad var anledningen till att politikerna skapade västra hamnen? Verkar som att du farit med osanning om politikernas intentioner i Malmö.
Jag menade mest det som exempel på ett bostadsområde som lockar framför allt rika medelålders par osv och inte byggs upp som bidragsslukande förort. Det var ändå 40+ år sedan miljonprogrammet stod klart.
Ta gärna en titt på röstandet i stadsdelen, tex Dockan, via val.se. Kommer ju såklart bli samma sak när Nyhamnen är klar.
Hur mycket i statliga stödpengar och bidrag genom det kommunala utjämningssystemet – den s.k "Robin-Hood"-skatten
5 000 miljoner är siffran som hörts…
Göteborg med mer än 50% fler invånare får bara hälften så mycket..
Utan dessa pengar skulle Malmö varit bankrutt för länge sedan !
Skattekraften har flyttat till Vellinge, Lomma, Staffanstorp, Lund och Trelleborg eftersom dessa kommuner kan erbjuda den strävsamma medelklassen de sociala miljöer och skolor dessa efterfrågar!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunala_utj%C3%A4mningssystemet
Bengt. Delvis är det så. Den flytten har pågått mer eller mindre sen 70-talet, då var andra anledningar.
Men faktum kvarstår, Malmö har nästan Skånes högsta villapriser. Vem köper då husen i Malmö? I västra delarna får du punga upp +6 milj och i östra minst 4 mille för o gå ngt vettigt. Inte är det väl stöket direkt….
Exakt. Enligt mäklarstatistik, Trelleborg, 21000 kr/kvm för en villa. Malmö 33000 kr/kvm. Vid köp av en villa på säg 140 kvm sparar man alltså 1,7 miljoner.
Det kan alltså finnas andra skäl än "sociala miljöer och skolor" att man flyttar. I Malmö finns t ex privatskolan Bladins med högt anseende, har svårt att tro att Trelleborg kan erbjuda något liknande.
Precis. Malmö går inte att ses som Södertälje eller en enda stor avfallsdump. Stan har trots allt 330 000 inv och inrymmer alla möjliga sorts människor och lockar såväl köpsvaga som köpstarka invånare. Har en polare som nyligen köpte hus för 8 miljoner i de västra delarna. Enligt "Malmöhatarna" är det ju ofattbart. Men utifrån rådande omständigheter var han beredd att betala för att ha nära till stadens utbud, bra skolor, havet, variation, Köpenhamn m.m.
Den kategorin av köpare lockas oftast inte av att flytta till Trelleborg eller kranskommuner kring Malmö, bortsett från möjligtvis Lomma och Vellinge.
Valueguards vd Lars-Erik Ericson till Nyhetsbyrån Direkt
"Januaristatistiken måste sättas i relation till hur januari brukar vara. I snitt har HOX för Sverige stigit 3,6 procent från i december. Skulle det stiga 2,5 procent kommer rubrikerna att vara att det varit en kraftig prisökning, fastän det egentligen är en nedgång säsongsrensat. Det är inte bra om man misstolkar säsongseffekten som att den underliggande marknaden har förändrats", säger han.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite märkligt resonemang då priserna på bostäder har stigit med 6-7% i snitt per år. Att påstå att en lägre tillväxttakt är detsamma som nedgång känns inte seriöst.
Sverige hox +3.4% i januari, så enligt valueguards VD innebär det en utplaning för januari säsongsrensat.
Ska faktiskt bli spännande att se vad som händer efter mars då det blir kännbart "dyrare" (sett till månadskostnad) för många att köpa nytt boende
Mop: På vilket sätt menar du att det är oseriöst att konstatera att det finns säsongseffekter på en marknad?
Det är oseriöst att prata om en nedgång, när det egentligen är en uppgång, om det bara en mindre uppgång än tidigare.
Ovanstående citat med Valueguards VD publicerads den 26 Januari i år, så det är alltså inte ett uttalande idag angående de siffror som presenterades idag. ( https://www.di.se/nyheter/se-upp-ljuset-i-botunneln-kan-vara-ett-tag/ )
Även om jag egentligen ogillar liknelser och försöker undgå att falla för frestelsen så:
Tänk att du odlar potatis. Du vet att ett normalt kilopris för dina produkter ligger runt 10 kr / kilo till konsument, men det finns även säsongstoppar upp mot 100 kr / kilo om du får upp skörden tidigt. Anta att du får upp skörden tidigt på säsongen men ingen är beredd att betala mer än 25 kr / kilot detta året.
Skulle du säga att det är oseriöst att prata om att priset på potatis har gått ned, när det ju ligger +15 kr / kilo om du helt bortser från säsongsrelaterade effekter?
(förtydligande: Jag är personligen säker på att odlare som får 25 kr / kilot istället för det för säsongen förväntade ca 100 kr / kilot skulle uttrycka +15kr som en nedgång och inte som en uppgång i pris. Men för att kunna säga att +15kr är en nedgång i pris måste man förstå säsongsrelaterade effekter på marknaden.)
Frågan är ju hur mycket priserna kan förväntas stiga i januari när marknaden ligger på en stabil prisnivå. Vi vet bara att den normala 3,6 % i januari gäller för en kraftigt stigande marknad.
Vi vet inte om 2,5 % också är ett tecken på stigande marknad, stabil marknad eller fallande marknad. Därav det oseriösa i att påstå att man kan dra några slutsatser om det utifrån en liten skillnaden i uppgång i januari.
Jag köper helt och hållet att du behöver ta hänsyn till säsongseffekten och att du kan föra ett resonemang kring uppgångar som säsongsrensa ändå innebär nedgångar. Men i detta fall är snittet för månaden januari upp 3.6% men snittet för året är också upp 6-7%. Skulle vi följa snittet skulle det alltså innebär kraftiga uppgångar för helåret. Ligger vi 30% under snittet är det fortfarande tal om tydliga uppgångar. Att då mena att det rör sig om en nedgång känns inte seriöst.
Tldr: Nedgång i detta sammanhang rör sig om en minskning av en ökning (både om du säsongsrensa och tittar på den enskilda månaden eller säsongsrensar och extrapolerar för hela året). Inte en nedgång i pris.
Finns det ens rekylpsykologi inom bostadsmarknaden? Hur funkar den i så fall, typ "bäst att köpa nu eftersom bostäder blivit så billiga och de kommer nog att öka i värde igen snart". Är inte det i så fall ett tecken på att köpare som slår till tror att marknaden kommer gå upp?
Det jag menar är att det är skillnad med aktier där en rekyl kan göra att man tjänar snabba pengar på kort tid om man lyckas pricka en rekyl i en nedåtgående marknad. I en aktiemarknad behöver man därför inte tro på ökande priser på längre sikt för att kunna dra nytta av en rekyl, och så är det ju inte inom bostadsmarknaden. Där skulle men vara en idiot om man försöker utnyttja en tillfällig rekyl, samtidigt som man tror att marknaden är inne in en sjunkande trend. Att utgå från att folk är idioter kan vara en vinnande strategi, men oftast inte.
Det finns väl en konstant underliggande efterfrågan på bostäder pga av olika skäl. Vissa kanske kan skjuta upp sina affärer men till sist kommer man till en punkt då man måste flytta oavsett konjunkturläget och just i storstadsregionerna finns det alltid en god efterfrågan. D.v.s. det är inte spekulation som är prisdrivande.
Jag ifrågasätter inte att det finns efterfrågan eller att folk behöver flytta. Det jag ifrågasätter är hur en rekyl i bostadsmarknaden skulle kunna fungera.
Vem är beredd att köpa nu om de tror att priserna bara kommer att gå upp under en månad eller så, för att sedan fortsätta ner. Då kunde man ju lika gärna ha köpt redan i höstas.
Vi har bostadsbrist, det går inte att vänta hela tiden oavsett priset går upp eller ned, efterfrågan är fortfarande stor. De dyra ny byggd hyresrätt löser inte problemet.
Jag förstår Iblandekonomis resonemang. Jag tror inte den genomsnittlige rätt korkade svensken kan tänka i banor av om priser går upp på kort eller lång sikt. Den genomsnittlige svenskens tankeförmåga är nog rätt begränsad i största allmänhet. Så jag tror inte det finns någon rekyl eller tjurfälla eller vad det nu kallas. Det kan finnas andra orsaker, som amorteringskravet eller så är det bara den vanliga säsongsvariationen som diskuteras i andra inlägg här.
Zte, skattepengar kommer i högre utsträckning satsas på att även obemedlade ska kunna bo bättre och nya lägenheter tas i bruk, så här ser förslaget ut för den nya arbetslinjen på bostadsmarknaden från våra politiker.
Högsta bostadstillägget höjs från 5 560 kronor till runt 6.200 kronor.
Sen höjs taket för högsta hyran som tillägget beräknas på via en trappa upp till 7 000 i månaden. Tillägget läggs på mellan 70–100 procent beroende boendekostnaden.
Den som har en hyra på 7 000 kronor i månaden ska som mest kunna få ungefär 6 200 kronor i skattefritt bostadstillägg.
– Syftet med bostadstillägg är att man ska kunna efterfråga en bostad även i nyproduktion. Men en genomsnittshyra för en nyproducerad tvåa ligger på 8 000 kronor, säger Anna Eriksson SPF.
Störst skillnad på bostäders kostnad längs med "Blå Linjen" i Sthlm !! 😉
"..– Både den dyraste och billigaste tunnelbanestationen ligger längs med blåa linjen, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.
Det blir inte helt otippat billigare ju längre ut i tunnelbanenätet som man köper lägenheter. Lägst snittpris återfinns i Tensta, Masmo, Norsborg, Hallunda och Vårberg. Mest får man betala vid Kungsträdgården, Östermalmstorg, Karlaplan, Stadion och Gamla stan…"
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/har-skiljer-sig-kvadratmeterpriset-95-000-kronor
Blå linjen? Av de nämnda stationerna är det bara två som ligger på blå linjen, resten av dem ligger på röda.
Blå linjen söder ut mot nacka är för medelklassen. Ärligt talat, Tensta och akalla idag är mycket bättre än norsborg och masmo På röda linje.
Ja, den dyraste (Kungsträdgården) och den billigaste (Tensta) ligger på T-Blå. Övriga uppräknade stationer ligger längs tunnelbanenätet, dvs Röd, Grön o Blå
Är det en sorts stratifiering/uppdelning eller klustring man ser måhända?
De nya amorteringsreglerna gäller för köpekontrakt som ingåtts före den 1 mars 2018. Tillträde kan alltså ske långt senare, vilket talar för att vi kan se en regeldriven uppgång även i februari.
Spännande med bostadspriser, Sverige stannar upp och håller andan när dom publiceras, det är nästan i nivå med när Stenmark och Borg var i farten.
I eftermiddag publiceras inflationsstatistik från USA som kan ge ytterligare lite spänning till räntemarknad, bostad och börs.
Det lär bli ungefär samma reala boende-kostnad i framtiden – som hos dagens bostad-köpare – för dem som väntar med köp och istället hyr tillsvidare. När räntan dubblats, så är den fortfarande bara c:a halva vägen till 100-års-snitt-räntan. Men bostad-priserna kommer då att ha ungefär halverats eller värre, eftersom köpare i genomsnitt måste ha råd med minst dubbelt så hög ränta som idag = c:a hälften så stora lån. Snitt-bostad-köpares kassa-flöde måste helt enkelt kunna täcka alla driftkostnader.
De som köpt under senaste åren med genomsnittligt stora lån – kommer med tiden i stigande takt tvingas sälja av för att bo mindre/billigare – vilket pressar priser ännu mer. Det kommer att bli en svidande bostad-ägar-spiral med ökande ränta-belastning o fallande salu-priser.
De som kyligt avvaktar att köpa och istället hyr idag, även i andra hand; de kommer att belönas genom att kunna köpa på halverade priser eller t o m ännu lägre och klarar därför att kunna bo med ungefär samma kostnad som dagens köpare gör för stunden ett litet tag till innan ränta-höjningar tagit sig hela vägen in även i deras stora lån med rörliga löptider.
Se upp!
Precis som bostadspriserna halverades när räntan steg 2010-2011. Eller Innan finanskrisen.
Eller inte. Nej, priserna kommer inte halveras vid dubblad ränta, att börja prata om snittränta för 100 år – då får man även titta på lite andra snittfaktorer de senaste 100 åren…
Nyfiken hur HOX beräknas. Är det någon som kan förklara?
Det som händer H&M just nu kommer att hända de svenska bostadspriserna…
Det kommer att bli en långsiktig nedgång, hur snabbt vet vi inte, men ner ska det. INGET tyder på att det kommer att gå upp, framförallt inte om inflationen är "bra" nu och alla andra höjer marknadsräntorna…
10-årsräntan i USA närmar sig nivåer vi hade under 80-talet… Detta kommer att påverka Sverige vare sig vi vill eller inte.
Instämmer – Var det inte det som den nu förkylde Ingves "varnade" för?
Karl-Johan Persson: Så ska vi vända trenden för H&M
Minst 15% av nya bolån kommer (troligen)att omfattas av det nya amorteringskravet.
Intressant,och kanske även onämnbart.
45% ner från toppen kommer det bli.