De amerikanska marknadsräntorna har skjutit fart, vilket förstås både sänker obligationernas värderingar och börsen. Frågan är hur länge amerikanska räntor kan stiga utan att det på allvar börjar slå mot de svenska?
Veckochart S&P-500. Logaritmisk skala, så alla rörelser är proportionerliga. |
Veckan bjöd alltså på stigande amerikanska räntor som en följd av allt större inflationsförväntningar. Börsen föll förstås när marknaden började kräva högre avkastning och vi ser det största amerikanska börsfallet sedan i början av 2016.
Detta sker samtidigt som bolagens rapportperiod börjat med den sedvanliga kombinationen av besvikelser och framgångar. Bolagen är därtill mycket högt värderade på grund av låga avkastningskrav, men stigande räntor och alternativ avkastning slår direkt mot värderingarna.
Extra hårt har sk obligationssubstitut drabbats, dvs aktier med höga utdelningar, som fallit hårt tillsammans med stigande räntor.
Obligationerna faller förstås också – det är själva definitionen av högre marknadsräntor, som beräknas utifrån obligationernas marknadsvärde, kontra deras nominella inlösenvärde eller den fasta ränta de betalar ut.
För svensk del är det bara en tidsfråga innan ökade avkastningskrav importeras via utländska investerare, som helt enkelt kommer börja sälja av svenska tillgångar, både aktier och obligationer, vilket i praktiken driver upp räntorna.
Även här har rapportperioden börjat och allt talar också för att Sverige nu lämnar överhettningen. Gammal är alltid äldst och stigande räntor ser man alltid i slutet av konjunkturcykeln. Det kommer både slå mot lönsamhet, möjlighet till finansiering och mot avkastningskraven. För svensk del har vi inte bara en obligationsbubbla, utan också en räntebaserad bostadsbubbla. Det kan bli ganska dålig stämning om räntorna tar fart i det här läget…
Så vi får nu se hur det går med den brännheta globala konjunkturen…
15 kommentarer
Exakt! Minst två generationer som inte bara tror att bopriser bara kan stiga utan som också "vet" att räntorna aldrig kan stiga…boprisraset har just fått ännu mer bränsle…look out below!
Jepp, kan mycket väl (äntligen) bli en nedgång på aktiemarknaderna. Särskilt USA-börsen har gått upp fantastiskt mycket senaste åren, så det vore absolut på sin plats med en "korrigering", om man nu vill kalla det det.
Svenska storföretag har inte hängt med lika mycket upp, men samma sak gäller här, förväntningarna är höga… Dock är värderingarna (om nu förväntningarna infrias) inte riktigt på samma nivåer. Kolla nu senast, väldigt bolagsspecifikt (jmf Electrolux, Volvo och Alfa Laval de senaste tolv månaderna med tex Ericsson, H&M och Getinge).
Volatiliteten har ju varit jättelåg ett bra tag på alla börserna, så förmodligen blir det en och annan som blir lite skrajsen nu när det kanske är slut med det.
Till och med långräntan i Sverige har ju börjat stiga lite, titta bara på 5-åringen.
Högre räntor kommer slå mot resultaten. Både kostnadsläget och intäkterna. Bolagens resultat agerar inte fristående från avkastningskraven. Med stigande räntor får man både högre avkastningskrav och sämre intäkter och lönsamhet.
Fast de stigande räntorna är ett symptom på att ekonomin går jättebra, varför det inte går att säga att företag får sämre intäkter och lönsamhet pga stigande räntor. Mer rätt är att företagen går som tåget, vilket pressar upp räntorna, vilket har en dämpande effekt på företagen.
Japp, det är en rimlig analys. "Konsensus" eller "bankförklaringen" av varför börserna eventuellt kan fortsätta vara höga är att räntorna endast kommer stiga i så pass måttlig takt att vinstökningarna "tar ut" värderingssmällen.
Vi får väl se vad som händer. De flesta svenska industriföretag har inte särskilt hög ränteexponering (1-2% högre räntor ger inte jättestort avtryck på vinst efter skatt), men värderingarna är en helt annan femma. Dock är det fortfarande intressant nog så att direktavkastningen sedan ganska länge varit högre än långsiktig riskfri ränta, så var det inte under tidigare börseuforier (dvs under 80- och 90-talen) — å andra sidan kan man lika gärna argumentera för att företagens omsättningstillväxt var högre då.
Jag förstår inte. MASSOR av förståsigpåare som kommenterar på den här bloggan har sagt att räntorna aldrig kan gå upp den närmaste tiden.
Den svenska obligationsräntan har redan stuckit iväg.
Den svenska 5-åringen gjorde ett hopp från 0 – 0,36 i tisdags.
Den nivån har vi inte sett sedan 2015 och 2014.
Kan vara slut på minus-räntor nu.
Och det är ju faktiskt så att "marknaden" förväntat sig stigande räntor.
Men inte så kraftigt stigande som nu och inte än.
Se t ex Riksbankens penningpolitiska rapport.
https://www.riksbank.se/globalassets/media/rapporter/ppr/svenska/2017/171220/rap_ppr_171220_sv_v14j97rlt.pdf
Det ska bli intressant att se vart detta tar vägen i början av nästa vecka.
Det finns ju risk att en del kan bli nervösa om "normaliseringen" kommer tidigare än förväntat…
Och här sitter jag i min HR.
Vad säger den ständige optimisten Iblandekonomi om detta då?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars, fellow Trollhättebo!
Här anser jag att din (och alla andras) analys är fel.
Så vitt jag vet går börsen upp med stigande räntor eftersom stigande räntor indikerar ett gott ekonomiskt läge. Aktörer ser positivt på framtiden vilket ökar deras villighet att betala ränta för lånade pengar.
Det inverterade förhållandet antar jag främst gäller när räntorna blir FÖR höga. Lite gammal hederlig normalfördelning således.
/ Martin Armstrong-foliehatt