Dags för lite fredagsmys. Vad är mysigare än en sammanställning av den snabbt stigande solkraftproduktionen i min anläggning nu under januari. Det visar sig till och med att jag faktiskt sålde el de tre soligaste dagarna i januari, om än mycket små, men likt totala kraftproduktionen, snabbt stigande volymer.
Daglig solkraftproduktion i kWh under januari. |
Solkraftproduktionen i min anläggning har stigit snabbt mot slutet av januari, då solen nu orkat upp över träden, och det inte längre är någon partiell skuggning. Högsta momentana kraften var 1554 W av 4760 möjliga, eller ca 33%. Dock skuggar takkupan fortfarande några av panelerna mitt på dagen även om solen nu går fri från träden, så jag väntar mig ett kliv till när solen är högt nog senare i vår, förutom den konstanta ökningen.
Bäst produktion uppnåddes den 30:e januari, då anläggningen producerade 3.39 kWh. För övrigt producerades hela 2.12 kWh idag, trots att det mestadels var mulet, även om solen tillfälligt tittade fram vid lunch.
Elförbrukning och försäljning i januari (kWh). |
Min elnätleverantörs Ellevios webgränssnitt mot kund lider av lite utmaningar och kör dessutom Microsofts Episerver. Så jag har missat att jag faktiskt sålt solkraft momentant under fyra dagar redan nu i januari. Förstås minimala nivåer med hela 0.63 kWh totalt, vilket ger ungefär en krona (weee!) med spotpris, elcertifikat, nätnytta och 60 öres skattereduktion.
Hos min elleverantör Fortum fanns dock datat med timupplösning och tittar man på den bästa dagen hittills så ser det ut som nedan.
Solkraftproduktion och elförbrukning den 30:e januari. |
Under en timme i intervallet 12 – 13 var jag nästan helt självförsörjande på el. Försäljningen av el var nästan lika stor som förbrukningen. Nytt för mig var att man både kan sälja och köpa el samma timme. Jag hade fått uppfattningen att det var timnettot som avgjorde, men så var tydligen inte fallet, utan upplösningen är uppenbarligen finare än så i praktiken.
Min slutsats är att jag kommer sälja en hel del el. Med spotpris på runt 30 öre, 40 öres påslag för elcertifikat från åtminstone en inköpare, fyra öres sk nätnytta från elnätleverantören och 60 öre i skatteåterbäring från staten ger det ca 1:34:- SEK per såld kWh, vilket är likvärdigt med priset på inköpt el. Så man ska inte beklaga sig över att mata ut el på nätet så länge de där sextio örena finns kvar. Då det handlar om intäkt från bostaden så är detta också skattefritt så länge totala intäkten för bostaden håller sig under 72 000:- SEK eller något sådant (60000:- SEK + 20% av intäkten tror jag är skattefri).
Totalt producerade anläggningen 16.71 kWh under januari, eller 0.54 kWh per dygn. På två dagar har den redan producerat 2.66 kWh i februari, eller 1.33 kWh per dygn. Framåt sommaren kan detta vara uppe runt 20 kWh per dygn, men exakt utfall får vi se när
Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!
14 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad har du för anläggning?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Grattis, är det momsfritt och inklusive nätavgifter? Elräkningen är inte så lätt att förstå sig på och ännu svårare att sälja kan jag tänka mig…
Se till bara att inte producera mer än du köper för då ryker de 60 örena per kWh.
Du får "skatteplanera" lite i december i värsta fall genom att låta infravärmen stå på lite på uteplatsen för att komma ikapp med förbrukningen. (Miljöpartistisk politik=ingen logik)
Ingen risk. Detta tar hand om ca 30-40% av min elförbrukning. Dessutom avser jag skaffa elbil – tanken är att elbilen ska täckas av solpanelerna systemmässigt, dvs att jag "tankar gratis hemma" utan att höja min tidigare elförbrukning (2017).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja, i runda slängar 5000 stycken.
BW: Kollar vi på en VW golf med elmotor räcker 16,7 KWh till ca 130 km för ca 22 kr. Beroende på körsträcka borde Cornu helt klart klara av att "tanka gratis" sett till helåret.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dream on!
EPI server körs på MS IIS, dock är EPI ej ägt av MS.
https://allabolag.se/5562083435/episerver-ab
Dotterbolag tydligen, lär sig något nytt varje dag
Episerver är inte en microsoft produkt. Dock är den bygd på microsofts plattform