Bostadsproduktionsjätten JM rapporterar att marknaden för bostadsrätter är “avvaktande” i Stockholm. I rena siffror innebär det att bolagets försäljning av nyproducerade lägenheter föll 40% under tredje kvartalet, jämfört med tredje kvartalet 2016. Samtidigt fortsätter man bygga lägenheter som om inget har hänt.
Sålda och produktionsstartade bostäder i Stockholm för JM 2016 – 2017K3. |
JM kallar bostadsmarknaden i Stockholm för avvaktande. VD:n skriver i förra veckans kvartalsrapport:
“Bostadsmarknaden i Stockholm har varit avvaktande under det tredje kvartalet. Efterfrågan på JMs bostäder i Stockholm var lägre under sommaren. Den lägre efterfrågenivån fortsatte även efter semesterperioden. Under den senare delen av kvartalet har vi dock sett en återhämtning i efterfrågan. Produktionsvolymen i Stockholm har utvecklats stabilt med god lönsamhet där produktionsstartade bostäder under kvartalet har normal bokningsnivå.”
Det existerar alltså inga problem här. Ändå föll antalet sålda bostäder i Stockholm till 213 under tredje kvartalet, från 353 år 2017. Det är en nedgång på ungefär 40%. Genom att jämföra kvartal tre mot kvartal tre utesluter man också säsongseffekter. Annars kan man konstatera att K2-K3 föll försäljningen 12% under 2016, mot 55%.
Samtidigt som försäljningen fallit med 40% har nu JM sin högsta pågående produktion av bostäder i Stockholm de senaste två åren, med 3 837 bostäder i produktion.
… samt pågående produktion. |
Man kan nog gissa sig till att JM utgår från att marknaden återhämtar sig.
Aktiekursen ser ut att ha reagerat positivt på rapportens lugnande besked, även om JM inte direkt kan sägas ha gått samma väg som börsen de senaste månaderna.
Dagschart JM. |
I sammanhanget bör man komma ihåg tidigare inlägg som visar att toppen i överutbudet av nyproducerade lägenheter i Stockholm ännu inte är nådd. Det är jobbigt med avvaktande perioder. JM igen:
“Efter en mycket avvaktande period under sensommaren för- bättrades efterfrågan för JMs projekt mot slutet av det tredje kvartalet. Kundernas benägenhet att teckna kontrakt tidigt i processen ligger på en normal nivå. Dock har den avvaktande perioden inneburit ett försäljningstapp som inte har hunnit återtas under tredje kvartalet.”
Nåja, det finns ju vinster att ta av. Marginalen på verksamheten i Stockholm var 20.5% under tredje kvartalet, dvs ungefär en femtedel av det kunderna skuldsätter sig betalar för går rakt ner i JM:s fickor som vinst.
34 kommentarer
"Samtidigt fortsätter man bygga lägenheter som om inget har hänt."
Påbörjade projekt lär färdigställas, typ fram till 2019, det är väl bara konkurs som skulle avbryta ett pågående bygge?
En ev. förändring i planeringen borde vara att planerade byggstarter skjuts upp, går det att utläsa sådan statistik?
Sitter mest och väntar på att en massa pågående projekt kommer att stanna upp. Innan Jul?
@Sjunkbomben: Man kan ju kolla på sökta bygglov?
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/boende-byggande-och-bebyggelse/bygglovsstatistik-for-bostader-och-lokaler/bygglovsstatistik-for-bostader-och-lokaler/
Säkert viss eftersläpning i statistiken men men.
Självinsikt är inte JM-s bästa gren.
Sannolikt därför aktien gått så uselt sedan noteringen 1988 mot OMXS30.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kul artikel om prisbilden för 10 år sedan
https://www.svd.se/sa-billigt-var-dromboendet-i-stockholm-for-10-ar-sedan
Man kan väl göra skyddsrum av några projekt då?
Den dagen någon av de större aktörerna, typ OP måste kasta in handukten så tror jag att de mest konservativa och kostnadsmedvetna kommer få några extra kunder. JM kanske har en framtid ändå.
Det "krumbuktande" nyspråket är roligt att läsa.. 😉
På tal om deras vinst (som de kan ta från) så bör man ju fråga sig vilket värde osålda lägenheter bokförs till. Här är ju en teknikalitet i bokföringen som normalt folk nog inte har koll på:
Om lägenheterna bokförs till listpris så uppstår vinsten när man bygger lägenheterna. Själva försäljningen blir då bara en bokföring mässing ombokning av kapitalet och utgör ingen vinst. Detta är alltså i strid mot vanligt bondförnuft – för att kunna ta av vinsten måste man isf först sälja lägenheterna…
Annars kan man väl på JM visa sin "godhet" och göra som Reinfeldt sade åt oss att "öppna sina hjärtan" och låta hyra ut stora delar av sitt osålda bestånd till bruksvärdeshyror åt exv. polygamister från Nacka ..
😉
ja polygamister är att föredra då BNP ökar kraftigt ju fler fruar man har. MVH
Bara markpriserna kommer ner så är det ju lönsamt att bygga så länge man får mer för bostäderna än byggkostnaden. Vad är det med noll i markkostnad? 30-35 tusen / m2?
Åt i helgen middag med en kvinna från hyfsat insatt position i just JM. Mina domedagsprofetior gjorde att hon satte avec:en i vrångstrupen…innan dess hade hon fått lägga ut texten om hur det går väldigt bra för JM, att ett lite lugnare tempo på bomarknaden bara är bra och hur man alltid ska köpa bostad vid sättningar på marknaden eftersom det alltid går upp…mitt Japan-scenario förstod hon inte. Behöver kanske inte ens berätta att det inte blev någon "efterrätt"…
Hon sade bl a att "idag belånar ju sig föräldrarna för att köpa till barnen, det är inget konstigt med det, det är så det går till"…Jag svarade: – förstår du inte galenskapen i det du just sa…
Kalla blickar över middagsbordet…
Klart det skär sig när två ytterligheter försöker diskutera.
SÖ; När du hade kommit dragandes med "det kommande skuldkvotstakets inverkan på bomarknaden" hade du nog fått fisksoppan i knäet…
Jo det visar ju vad du går för.
Eller du kanske menade JM-kvinnan.
Whatever.
Coolt…whatever, det ska jag börja använda. Dessvärre förstår du nog inte heller galenskapen i att föräldrarna belånar sig för att köpa lägenheter till barnen…
Så gjorde vi redan 1994 för att slippa topplån.
Inget konstigt med det om man vet vad man gör.
Japan-scenario i Sverige angående bostadspriserna? Låter som önsketänkande.
Vad är ett Japan-scenario? Någon vänlig själ som giter förklara för en mindre initierad?
Den långa utdragna nedgången som var i Japan under 90-talet.
Exempelbild
Man kan låtsas att "Tokyo = Stockholm" om man så vill, och kan då se fram mot en nedgång på över 50% under kommande tioårsperiod.
Som sagts, man kan alltid drömma, men priserna styrs nog mer av hushållens möjlighet att efterfråga bostäder via lån.
JP: Det tror jag inte är någon omöjlighet alls. Ingen dramatisk krasch, dock en långsiktig nedgång som över tid halverar priserna. Minst. Den bostadsfokusering och den bankomatfunktion bostäder har fyllt under 20 år nu, är över. Nu kommer nästa cykel där bostäder mer går tillbaka till något vi bara bor i, inte förlitar oss på som pengamaskin.
Ingen större skillnad på Stockholmare och Tokyobor i disponibel inkomst respektive bostadskostnad.
Återigen. Det är i princip lika "dyrt/billigt" överallt om man tar hänsyn till disponibel inkomst.
Var inte orolig, centralbankerna lär fortsätta trycka pengar även i framtiden. Det är för enkelt och frestande att kunna motstå.
Vet inte vad folk som läser denna blogg har i bostadslån men jag och lilla familjen bor i alla fall i princip så centralt man kan bo i Gbg. Passerade pga amortering idag precis under 2 miljoner i lån. Sannolikt betydligt bättre än många andra….
Är du under 30 så är det nog lågt. Mellan 30-40 normalt. Är du äldre än så, låter det högt. Nu berättade du förvisso inte hur stort du bor, men jag gissar på 90kvm.
Beror helt på hur ni bor. Men eftersom du skriver så "centralt som det går" i GBG tolkar jag det som BR-lägenhet på 60-90 m2, och då är väl den belåningen helt ok? Vi låg på lägre nivå i lägenhet men valde sedan att växla till central villa i Umeå och där har vi nu ett lån på ca 3,5. Känns just nu som ett stort lån men livskvalitén är oslagbar och marknadpriset ligger på typ 5,5 idag. Också som liten barnfamilj.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Även i USA på tidigt 2000 tal så visste man att Bostadspriserna aldrig kunde gå ner för fastigheter stiger bara i pris, det vet ju alla… Eller?
Vi såg alla vad som hände i USA men här i Sverige kan ju aldrig det inträffa, för fastigheter stiger bara i pris… Eller?
Vi är nu i Sverige nånstans där USA var 2005 och det inte bara gällande bostäderna, utan även gällande ränteläge (även om den inte var negativ i USA) och konjunkturläge (pekande uppåt men inte helt tydligt)
Förutom Sverige så har i princip hela Europa en farligt låg ränta och inte direkt någon högkonjunktur i sikte, kommer den inte igång så Sverige får igång exporten så blir mycket trist framöver.
Vänta och se, och idiotförklara gärna oss. Vi vet alla vilka kappvändarna är när det hänt…
Jag skulle nog ändå tro att det också finns andra områden som drabbas än hårdare vid en nedgång i fastighetspriserna. Husbilsförsäljningen te.x. eller nybilsdito.
".. Greed is good!.." 😉
https://www.di.se/nyheter/analyshusen-satter-ribban-lagt-for-oscar-properties/